Gratis water voor pillenslikkers verplicht in A'damse clubs

Gratis water voor bezoekers wordt verplicht voor alle Amsterdamse clubs. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan bekendgemaakt. Het besluit volgt op het overlijden van drie mensen tijdens het Amsterdam Dance Event. De verplichting gold al voor festivals in de hoofdstad.

"Het probleem zat er in dat we dat niet gedaan hebben voor mensen die een horecavergunning hebben, er vanuit gaande dat die altijd al water hebben op de wc. Maar daar blijken wel problemen te zitten", aldus Van der Laan tegen AT5. Voldoende water drinken zou volgens hem helpen om slachtoffers te voorkomen. "De meeste mensen snappen wel, ik moet veel water drinken als ik ook een pilletje slik."

Volgens de burgemeester wordt bij dancefeesten door circa zestig procent van de bezoekers xtc of verwante middelen gebruikt.

Clubs die omzetverlies vrezen door het gratis water, moeten de toegangsprijzen maar verhogen, vindt Van der Laan. "Wat heeft u liever, dat mensen wat meer betalen voor het kaartje of dat we dit soort ontzettend sneue overlijdensgevallen houden?"