FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 oktober 2014

Federer in twee sets langs Dimitrov

Roger Federer is doorgedrongen tot de halve finale van het ATP-toernooi van Basel. De als eerste geplaatste thuisspeler versloeg de Bulgaar Grigor Dimitrov (5) vrijdag met 7-6 (4) en 6-2.

Federer neemt het in de halve finale op tegen Ivo Karlovic (8). De Kroaat won met 6-4 en 6-4 van Benjamin Becker. De pas 17-jarige Borna Coric en David Goffin strijden om de tweede finaleplek.

David Ferrer en Andy Murray bereikten de halve finale in Valencia. Titelfavoriet Ferrer was in iets meer dan een uur klaar met Thomaz Bellucci: 6-1 en 6-2. Kevin Anderson (7) bezorgde de als derde geplaatste Murray heel wat meer werk. Het werd 6-7 (3), 6-4 en 6-4 voor de Schot.

Ferrer en Murray treffen elkaar in de halve finale. Afgelopen zondag versloeg de Schot de Spanjaard nog in de finale van het toernooi van Wenen. De andere halve eindstrijd gaat tussen Jérémy Chardy en Tommy Robredo. Zij waren respectievelijk Pablo Carreno Busta en Pablo Andujar de baas.

Arrestatie in onderzoek liquidatiegolf Amsterdam

In het onderzoek naar de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld is donderdag een man opgepakt. De man wordt ervan verdacht meerdere vuurwapens te hebben geleverd, meldt de politie vrijdagavond.

De leeftijd en woonplaats van de verdachte zijn niet bekendgemaakt. De man zit nog vast.

Eind september werd in de Amsterdamse club The Sand nog een man doodgeschoten en in juli kwam een volgens politie en justitie onschuldige man door een persoonsverwisseling eveneens door schoten om het leven in de Amsterdamse Conradstraat. Begin januari werd een 39-jarige man, de oud-eigenaar van The Sand, omgebracht in de Slauerhoffstraat in Amsterdam Nieuw-West. In de Staatsliedenbuurt werden in december 2012 twee Nederlands-Marokkaanse mannen doodgeschoten.

Medeverdachte Van Rey op non-actief

Een medeverdachte van oud-wethouder van Roermond Jos van Rey, directeur bij Keyport 2020 Tilman Schreurs, is door dit samenwerkingsverband op non-actief gezet. Dat meldt een medewerker van het economisch samenwerkingsverband tussen zeven Midden-Limburgse gemeenten, ondernemers en onderwijs vrijdagavond.

Vrijdag maakte het Openbaar Ministerie bekend Van Rey, oud-wethouder van Roermond Schreurs en projectontwikkelaar Piet van P. te gaan vervolgen. Van Rey wordt vervolgd voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen van ruim 175 duizend euro. Van P. en Schreurs worden vervolgd wegens omkoping.

Tv-serie The Phantom of the Opera in de maak

Desperate Housewives-bedenker Marc Cherry is bezig met een tv-serie die is gebaseerd op The Phantom of the Opera. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Hij wordt de uitvoerend producent van de serie.

De show is een hedendaagse bewerking van het gelijknamige boek van Gaston Leroux, dat meer dan honderd jaar geleden verscheen. Alan Zachary en Michael Weiner schrijven het scenario in opdracht van de Amerikaanse tv-zender ABC. Het is nog niet bekend wanneer de serie op de buis moet komen.

The Phantom of the Opera werd meerdere malen bewerkt. Zo werden er onder meer boeken, strips, films en tv-series van gemaakt. Andrew Lloyd Webber maakte een musicalversie, de langstlopende productie op Broadway.

Volendam houdt aansluiting bij topploegen

FC Volendam blijft in de Jupiler League meedoen in de titelstrijd. De club uit het palingdorp versloeg De Graafschap vrijdagavond met 2-1 en komt daardoor op gelijke hoogte met Roda JC. Net als koploper N.E.C., dat twee punten meer heeft, komen de Limburgers dit weekeinde nog in actie.

Kevin Brands en Henk Veerman bezorgden Volendam een 2-0 voorsprong tegen de Superboeren. Een spannende slotfase volgde na Jerry van Ewijks treffer.

FC Eindhoven haalde hard uit op bezoek bij Telstar: 5-0. De Brabanders staan een punt onder Volendam en Roda. Anthony van den Hurk en Joey Sleegers zetten Eindhoven voor rust op voorsprong, waarna Branco van den Boomen, Jason Bourdouxhe en Tom Boere er na rust een eclatante zege van maakten.

FC Emmen, de nummer zes, zette middenmoter Jong FC Twente met 3-0 aan de kant. Jong Ajax en Jong PSV deelden de punten: 1-1. Steven Bergwijn bezorgde PSV zes minuten voor tijd een punt door te scoren tegen zijn oude club. Richairo Zivkovic vond het net voor Ajax. De spits was in zijn laatste vijf wedstrijden vijfmaal trefzeker.

FC Den Bosch versloeg Fortuna Sittard thuis met 1-0 door een doelpunt van Joey Belterman. Almere City was Helmond Sport in Flevoland met 3-2 de baas.

Vilhena en Willems maken kans op Golden Boy

Tonny Vilhena en Jetro Willems maken kans op de prijs voor de meest talentvolle voetballer op de Europese velden. De voetballers van Feyenoord en PSV zijn genomineerd voor de Golden Boy door de Italiaanse krant Tuttosport. Ajax-spits Arek Milik is de derde kanshebber uit de Eredivisie.

Voetballers van Europese topclubs als Marquinhos (Paris Saint-Germain), Munir El Haddadi (FC Barcelona) en Luke Shaw (Manchester United) behoren ook tot de genomineerden. Topfavoriet lijkt Raheem Sterling van Liverpool.

Journalisten van Europese voetbaltijdschriften, waaronder Voetbal International, kiezen de Golden Boy. Rafael van der Vaart was in 2003 de eerste winnaar. Uitverkiezing is bijna altijd een garantie voor een succesvolle carrière. Onder anderen Lionel Messi, Sergio Agüero, Wayne Rooney en Mario Götze wonnen de prijs. Vorig jaar werd Juventus-middenvelder Paul Pogba verkozen tot Golden Boy.

Letse club in problemen door onderzoek naar matchfixing

De Letse club FC Daugava Daugavpils zit in de problemen in verband met een politieonderzoek naar matchfixing. Er zijn acht mensen aangehouden in het onderzoek naar de Lets kampioen van 2012, waaronder twee spelers en twee officials.

Volgens de UEFA is er inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de club. Het zou gaan om een mogelijk 'gefixte' wedstrijd in de kwalificatie van de Champions League. Op 17 juli 2013 verloor Daugava in Zweden met 1-7 van IF Elfsborg, waarbij er volgens de UEFA opvallende gokpatronen te noteren vielen.

Een blik op de noteringen leert dat er destijds vooral veel geld is ingezet op een zege met minstens drie goals door de Zweden, waardoor de noteringen daarvoor flink zijn gedaald voorafgaand aan de wedstrijd. De betreffende spelers kunnen, als ze schuldig bevonden worden, voor het leven geschorst worden.

Het onderzoek komt erg slecht uit voor de club. Ze zijn in de slotfase van de Letse competitie namelijk in een stevige strijd met drie andere clubs verwikkeld om twee tickets voor de kwalificatieronde van de Europa League.

Nadal laat ook de World Tour Finals schieten

Rafael Nadal laat de ATP World Tour Finals in Londen aan zich voorbijgaan. De nummer drie van de wereld vindt dat hij zich momenteel niet kan meten met de wereldtop. Dat zei hij vrijdag nadat de 17-jarige Borna Coric hem in de kwartfinale had uitgeschakeld op het toernooi van Basel.

Eerder op de dag liet Nadal al weten niet mee te doen aan het masterstoernooi van Parijs volgende week, waardoor zijn seizoen erop zit. Na de eindzege op Roland Garros in mei kwam hij nergens verder dan de kwartfinale.

Een blindedarmontsteking speelt Nadal parten. Met antibiotica probeerde de Spanjaard die de afgelopen tijd te bestrijden om een operatie uit te stellen.

De World Tour Finals beginnen op 9 november. De beste acht tennissers van het moment mogen meedoen aan het eindejaarstoernooi.

Consulaten Istanbul ontruimd om verdacht poeder

De consulaten van België, Duitsland en Canada in Istanbul zijn vrijdag ontruimd. De diplomatieke vestigingen hadden verdachte pakketjes ontvangen, laten de Turkse autoriteiten weten.

Zeven medewerkers van het Canadese consulaat zijn in het ziekenhuis opgenomen. Een van hen had een pakketje geopend en was in aanraking gekomen met het gele poeder dat het bevatte. Volgens het Canadese ministerie van buitenlandse zaken 'is al het personeel veilig en in goede handen'.

De Turkse autoriteiten hebben monsters van het poeder naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek, aldus de Turkse rampenbestrijdingsdienst AFAD.

Grand Prix-zilver voor taekwondoka Oogink in Manchester

Taekwondoka Reshmie Oogink heeft in Manchester het zilver gepakt tijdens de Grand Prix in de olympische klasse boven 67 kilogram. De Nederlandse moest zich pas in de finale gewonnen geven tegen olympisch kampioene Milica Mandic uit Servië.

Oogink begon de dag met een 7-2 zege op Zheng Shuyin uit China, waarna in de kwartfinale de Française Maeva Mellier eraan moest geloven met 4-3. In de halve finale leek Oogink tegen de Turkse Asena Aydin een mooie voorsprong weg te geven, maar toch vocht ze terug en won ze met 10-8.

In de finale tegen Mandic ging het lang gelijk op, na twee van de drie ronden stond Oogink met 1-2 achter. Ze kon de Servische echter niet veel aanvallen, waardoor er ook geen punten op het scorebord kwamen behalve voor een strafje van Mandic. In de slotfase van de wedstrijd ging het echter fout. Mandic trapte Oogink tegen haar hoofd, wat drie punten betekende en de wedstrijd besliste. Oogink kon in de resterende seconden nog iets terugdoen, maar lang niet meer genoeg: 4-7.

Het was het vierde toernooi uit de Grand Prix-series, dat vorig jaar op poten is gezet om de wereldranglijst serieuze vorm te geven. Vorig jaar werd Oogink derde in Manchester, wat toen het enige evenement van het jaar was. Dit jaar kwam ze in Suzhou en Astana niet tot de medailles. Met haar zilver in Manchester verdient Oogink een bedrag van drieduizend euro.

De andere Nederlanders maakten in Manchester geen indruk. Joyce van Baaren verloor in de eerste ronde van de klasse tot 67 kilogram met 2-4 van de Chinese Zhang Hua. Jeroen Wanrooij moest in de klasse boven 80 kilogram zijn meerdere erkennen in Jasur Baykuziyev uit Oezbekistan: 7-10.

Piepjonge Coric verrast Nadal in Basel

De 17-jarige Borna Coric heeft op het ATP-toernooi van Basel voor een daverende verrassing gezorgd. De Kroaat versloeg de als tweede geplaatste Rafael Nadal in de kwartfinale met 6-2 en 7-6 (4). Coric verraste woensdag ook al vriend en vijand door Ernests Gulbis uit te schakelen.

De tiener krijgt in de halve finale David Goffin (7) tegenover zich. De Belg was Milos Raonic met 6-7 (3), 6-3 en 6-4 de baas.

Far Cry 4 gaat een stapje verder

Ubisoft presenteert deel 2  van hun serie over Kyrat voor Far Cry 4. Nu zijn de midlands en de Himalaya’s aan de beurt. We krijgen wat medewerkers van Pagan Min, zoals de bewaker Yuma van de luchtgevangenis te zien. Illegale gevechten tot de dood, lawines en een onderbevelhebber verfraaien het beeld.

Far Cry 4 komt 18 november uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

koud

'Caterham mist races in Austin en Brazilië'

Het lijkt er steeds meer op dat Caterham de Formule 1-races volgende week in Austin en de week erop in Brazilië zal gaan missen. De curatoren Finbarr O'Connell en Smith & Williamson hebben hiervoor toestemming gekregen van F1-baas Bernie Ecclestone. In de tussentijd kunnen ze op zoek gaan naar een koper voor de renstal.

Deze week werd bekend dat Finbarr O'Connell de curator is geworden bij het in zwaar weer verkerende Caterham Sports Limited. Dit bedrijf verhuurt in Leafield ruimte aan het Formule 1-team 1Malaysia en is leverancier van de meeste onderdelen. Vandaag werd bekend dat Engavest zich en Colin Kolles zich uit 1Malaysia teruggetrokken hebben en dat in samenspraak met de Maleisische schuldeiser EXIM Bank ook het F1-team onder curatele is gesteld. Hierdoor is ook Smith & Williamson bij het proces betrokken.

De curatoren hebben een verklaring uitgegeven: "In een telefoongesprek vandaag tussen Bernie Ecclestone en Finbarr O'Connell is Meneer Ecclestone akkoord gegaan met de wens van de curatoren om het Formule 1-team te verkopen aan een partij die het in de toekomst financieel vol kan houden. Meneer Ecclestone is ook akkoord met de dispensatie voor het mogelijke missen van de races in de Verenigde Staten en Brazilië, maar hij hoopt wel dat een nieuwe koper in Abu Dhabi met het team aan de start kan verschijnen."

Volgens Smith & Williamson zijn er een aantal partijen geïnteresseerd in het overnemen van Caterham F1 en deze curator hoopt dat de deal binnen enkele weken beklonken kan worden. Finbarr O'Connell voegt hier aan toe dat de werknemers van 1MRT voorlopig niet aan de slag hoeven. Zij zijn pas weer nodig in Leafield als het team verkocht is. Beide curatoren hopen het maximale resultaat te bereiken voor zowel de crediteuren als andere belanghebbende partijen.

Aandacht heeft grote impact op leven Andy en Melisa

Andy van der Meijde en Melisa Schaufeli ondervinden steeds vaker de gevolgen van hun bekendheid. De ex-voetballer en de playmate hebben een eigen reallifesoap op SBS6 en rustig over straat gaan is inmiddels verleden tijd. "Ja, dat merken we steeds meer", zegt Schaufeli voor de camera van Novum Nieuws.

"Van de week wilde Andy even leuk naar meisjes fluiten. Dat doet hij altijd voor de gein als ik achterin de auto zit: gaat hij toeteren, zwaaien en knipogen en dan zwaaien ze terug", vertelt de playmate. "Maar nu kwamen ze naar 'm toe: Andy van der Meijde! Kreeg hij zo'n rode kop. Dus dat kan hij ook niet meer doen."

"Je merkt gewoon dat het steeds meer wordt. Waar we ook komen, of ik alleen, is het: handtekening of foto", zegt Van der Meijde. Zo zit een dagje onbezorgd naar een pretpark er niet meer in. "Dan krijg je een hele horde mensen achter je aan, lopen was daar bijna niet te doen", aldus Schaufeli.

Als de twee merken dat hun kleintjes zouden lijden onder de aandacht, is het echter snel gedaan met de show. "Als mijn kinderen het niet leuk zouden vinden was het al gauw afgelopen", zegt Schaufeli. "Maar onze kinderen vonden het prachtig. Hoe meer mensen, hoe leuker. Dus het past gewoon bij ons."

"We zijn gewoon wie we zijn", besluit de oud-Ajacied. "Dat waarderen mensen en dat is leuk."

Uitslag ADO Den Haag - FC Dordrecht

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen ADO Den Haag en FC Dordrecht. De thuisclub bleek met 2-0 de sterkste. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


FC Dordrecht-speler Marvin Peersman in duel met ADO Den Haag-speler Dion Malone (Foto: PRO SHOTS / Kay Int Veen)

ADO Den Haag

2 - 0

FC Dordrecht

 17' Kramer
 74' Gehrt
   
 
 Gele kaart: Jansen, (ADO Den Haag), v. Haaren, Fortes, (FC Dordrecht)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.023
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Jansen
Kristensen
Gehrt (Smith/89)
v.Duinen
Kramer
Houtkoop (Hevel/73)
  Kurto
Fortes
Lima
Haddad
Peersman
v.Overeem (Ten Voorde/81)
v.Haaren
Ojo
Koolwijk
Gosens (Lieder/71)
Touré

Viviani zesde aanwinst voor Sky

Elia Viviani heeft zijn handtekening gezet onder een contract bij Sky. Dat meldt de Britse wielerformatie vrijdag. Na Wout Poels, Leopold König, Lars Petter Nordhaug, Nicolas Roche en Andrew Fenn is de 25-jarige Italiaan de zesde aanwinst voor Sky.

Viviani komt over van Cannondale, waarvoor hij vele successen boekte. De sprinter won onder meer etappes in het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Groot-Brittannië en schreef de Arnhem-Veenendaal Classic op zijn naam. Afgelopen weekeinde veroverde Viviani, die in al de grote rondes koerste, op het EK baanwielrennen goud op het omnium.

Dijsselbloem: groeiplannen op EU-top december

De voorzitter van de Eurogroep, minister van financiën Jeroen Dijsselbloem, zal op de volgende top van de Europese Unie in december voorstellen presenteren om de economische groei in de EU te stimuleren. Dat zei hij vrijdag in Brussel, waar hij de EU-regeringsleiders toesprak.

"Het groeipotentieel moet omhoog", aldus Dijsselbloem. "Daarom zullen de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en de Eurogroep concrete voorstellen doen tijdens de EU-top in december." Dit is volgens hem in lijn met het plan voor een 'Groeideal' dat hij zelf in oktober lanceerde.

Dijsselbloem proefde bij de EU-lidstaten op de top steun voor een ambitieuze hervormingsagenda, "ook bij landen die daar in het verleden minder enthousiast over waren". Hij meent dat er veel te winnen is door nauwere samenwerking. "Dat doen we in de Eurogroep ook al, bijvoorbeeld waar het gaat om de belastingdruk op arbeid."

De Eurogroepvoorzitter verwacht ook veel van de plannen van de nieuwe Europese Commissie van Jean-Claude Juncker, die op 1 november aantreedt. Juncker wil werk maken van de interne markt, de energie-unie en de kapitaalmarktunie. Daarnaast zal hij in december een investeringsprogramma van 300 miljard euro presenteren.

Ook Evelien Bosch in Wie Is de Mol?

Evelien Bosch is te zien in het vijftiende seizoen van Wie Is de Mol? Dat heeft Shownieuws vrijdagavond bekendgemaakt. De presentatrice bevestigde het nieuws vervolgens op Twitter. "Ik mag eindelijk uit de kast."

Bosch is de vierde kandidaat die is onthuld. Eerder werd bekend dat presentator Victor Brand, NOS-nieuwslezer Rik van de Westelaken en Danni Lowinski-actrice Marlijn Weerdenburg meedoen aan het spelprogramma. De vijftiende reeks is vanaf januari te zien.

'Koerden doden krijgsgevangenen, verwoesten stadje'

Koerdische strijders hebben uit wraak op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een Arabisch stadje in Noord-Irak verwoest en IS-krijgsgevangenen vermoord. Dat meldt Nieuwsuur op gezag van de commandant van een Koerdische vrijwilligersmilitie.

De Nederlandse Koerd Serdar Dosky, die een legertje van vrijwilligers aanvoert dat het opneemt tegen IS, vertrouwde verslaggevers van Nieuwsuur toe dat zijn manschappen krijgsgevangenen meteen executeren. Toen hij eenmaal besefte dat zijn uitlatingen op camera waren vastgelegd krabbelde hij terug. De bekentenis zou niet meer zijn dan een ongelukkige grap.

Nieuwsuur kwam zelf tot de ontdekking dat het Noord-Iraakse plaatsje Barzan, waar voornamelijk Arabische Irakezen woonden, onlangs met de grond gelijk is gemaakt. Volgens Nieuwsuur zijn Koerdische strijders de daders. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eist een onderzoek naar de verwoesting van Barzan. Volgens HRW hebben de Koerden de bevolking van het plaatsje 'collectief gestraft' voor de verliezen die enkele inwoners de Koerden hadden toegebracht.

De Koerdische Democratische Partij (KDP), een van de twee voornaamste machtsblokken in Iraaks Koerdistan, spreekt de beschuldigingen tegen. Volgens politiek secretaris Fadil Mirani is Dosky geen peshmergacommandant en zullen de peshmerga nooit krijgsgevangenen ombrengen.

SP wil onderzoek naar oorlogsmisdaden Koerden

Een onafhankelijke partij moet mogelijke oorlogsmisdaden die Koerdische strijders in Irak hebben begaan onderzoeken. Dat wil SP-Kamerlid Harry van Bommel. Van Bommel reageert op het bericht van televisieprogramma Nieuwsuur dat Koerdische strijders in Irak gevangenen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) executeren en uit wraak minstens één Arabisch dorp met de grond gelijk hebben gemaakt.

In een reportage die Nieuwsuur vrijdagavond uitzendt zegt de leider van het vrijwilligersleger Koerdistan Volksverdedigingsmacht, de Nederlander Serdar Dosky, dat zijn strijders krijgsgevangenen en ook gewonde gevangenen meteen executeren. Volgens hem wordt niemand krijgsgevangen genomen. "Niet in mijn forces, nergens eigenlijk. We willen gewoon geen gevangenen", zegt hij op de beelden.

Dosky zou op dat moment het idee hebben gehad dat de camera uit stond. Vrijdagmiddag zou Dosky overigens hebben laten weten dat zijn opmerking een grap zou zijn geweest. Verder zouden Koerden hebben aangegeven de huizen van duizenden inwoners van het stadje Barzan met de grond gelijk te hebben gemaakt uit wraak omdat bewoners van het dorp Koerdische strijders zouden hebben vermoord.

Van Bommel vindt de uitspraken van Dosky en de beelden van Nieuwsuur 'dusdanig ernstig dat ze onmiddellijk moeten worden geverifieerd'. Dosky was tot zijn vertrek uit Nederland in 2005 overigens actief lid van de SP. Volgens Van Bommel is dat echter niet relevant.

Dode bij schietpartij op school VS

Bij een schietpartij op een middelbare school in het Amerikaanse Marysville is vrijdag een dode gevallen. Volgens bronnen bij de politie gaat het om een leerling die het vuur had geopend op medeleerlingen, meldt de plaatselijke krant Seattle Times.

De politie doet er vooralsnog het zwijgen toe, maar er zouden zeven gewonden zijn gevallen. Politieagenten met getrokken wapens doorzoeken het schoolgebouw nog.

'Van Marwijk topkandidaat bondscoachschap Roemenië'

Bert van Marwijk wordt mogelijk de nieuwe bondscoach van Roemenië. De 62-jarige trainer is volgens Voetbal International topkandidaat voor de functie. Van Marwijk zit zonder werk sinds zijn ontslag bij Hamburger SV in februari.

De oud-bondscoach van het Nederlands elftal was aanvankelijk de tweede keus van de Roemeense voetbalbond. Topkandidaat Mircea Lucescu, die Roemenië in de jaren tachtig ook al onder zijn hoede had, mag van zijn club Sjachtar Donetsk echter niet twee functies combineren.

Of Van Marwijk oren heeft naar het Roemeense bondscoachschap is de vraag. Zuid-Korea hoopte hem vorige maand al te strikken, maar de geboren Deventenaar kwam er niet uit met de Aziaten. Vervolgens zei Van Marwijk tegen Bild alleen nog in te gaan op heel mooie aanbiedingen.

Victor Piturca nam vorige week ontslag als bondscoach om te gaan werken voor Il Ittihad in Saoedi-Arabië. Hij deed het in de EK-kwalificatie uitstekend met Roemenië. De Oost-Europeanen staan tweede in groep F met zeven punten uit drie duels.

Kelly Osbourne eert Joan Rivers met tatoeage

Kelly Osbourne heeft een tatoeage laten zetten om Joan Rivers te eren. De zangeres, die met Rivers te zien was in het E!-programma Fashion Police, deelde een foto van haar tattoo van een hommel op Instagram. De comédienne overleed vorige maand op 81-jare leeftijd aan een hartstilstand.

Volgens de 29-jarige Osbourne, die Rivers eerder al haar tweede moeder noemde, is een hommel een zeer geschikt eerbetoon. "Als je kijkt naar aerodynamica en wetenschap zou een hommel helemaal niet moeten kunnen vliegen. Ze zijn fysiek niet uitgerust om te zweven", zegt de zangeres, die meerdere plaatjes op haar lichaam heeft.

"Maar dat doet hij wel, de zwaartekracht tartend", vervolgt Osbourne. "De hommel is een wezen dat tegen de verwachtingen in alles trotseerde, een wonder. Bedankt dat je mijn wonder was."

Osbourne is niet de enige die deze week een overleden dierbare eert met een tatoeage. Robin Williams' dochter Zelda liet ter nagedachtenis aan haar overleden vader een kolibrie en zijn geboortedatum vereeuwigen. Williams maakte vorige maand een einde aan zijn leven.

Polen trekt werkvergunning Russische journalist in

Polen heeft een Russische journalist zijn werkvergunning ontnomen. Volgens Poolse media wordt Rossija Segodnya-verslaggever Leonid Sviridov verdacht van spionage. Hij zou een paar jaar geleden ook al in Tsjechië zijn accreditatie hebben verloren vanwege soortgelijke verdenkingen.

Het Poolse ministerie van buitenlandse zaken wil de intrekking van de werkvergunning niet toelichten. De directie van persbureau Rossija Segodnya eist tekst en uitleg van Warschau.

Bijna twee weken geleden arresteerde de Poolse politie twee personen op verdenking van spionage voor Rusland. Een van hen is een hoge Poolse officier.

Doden bij antiterreuroperatie Tunesië

Eenheden van de Tunesische antiterreurdienst hebben vrijdag na een beleg van 24 uur een huis bestormd in een voorstad van Tunis. Daarbij werden zes mensen gedood en raakte een kind gewond. Dat heeft het Tunesische ministerie van binnenlandse zaken gezegd. Het ministerie noemde de slachtoffers 'terroristen' en zei dat ze eerder hadden geschoten op regeringstroepen.

De slachtoffers, bijna allemaal vrouwen, wilden volgens een woordvoerder van het ministerie naar Syrië vertrekken om zich aan te sluiten bij extremistische strijdgroepen.

In het huis zaten minstens acht mensen, onder wie waarschijnlijk zes vrouwen en zeker twee kinderen. Een van de vrouwen hield een kind in de armen, terwijl ze op een militair schoot. Na de inval werd de moeder van de kinderen opgepakt, evenals een man.

De autoriteiten ontdekten de schuilplaats in Oued Elil nadat donderdag de vader van de kinderen was opgepakt in de stad Kebili. Hij had een aantal geweren bij zich en was volgens de autoriteiten bezig terreuraanslagen te plannen.

Tunesië gaat zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De regering heeft eerder al gewaarschuwd dat terroristen wel eens kunnen proberen de stembusgang te verstoren. De afgelopen weken hebben Tunesische veiligheidstroepen dan ook een reeks operaties uitgevoerd met als doel extremistische cellen op te rollen.

Volgens cijfers van de Tunesische overheid hebben zo'n 2500 Tunesiërs zich aangesloten bij extremistische groepen in Irak en Syrië.

Damrak sluit positieve week met klein verlies af

De Amsterdamse beurs heeft met het weekend voor de deur een pas op de plaats gemaakt. De AEX leverde 0,2 procent in op 396,12 punten. De omringende beurzen eindigden nog iets dieper in het rood.

In de AEX werden zeven fondsen hoger verhandeld tegenover achttien fondsen lager. Uitblinker was KPN met een dagwinst van 3,4 procent. América Móvil verlaagde het belang in KPN licht, maar zit nog altijd ruim boven de twintig procent, waardoor América Móvil recht heeft op twee commissarisposten.

De grootste daler vrijdag was Randstad. De uitzender leverde 2,5 procent aan beurswaarde in. Fugro, dat volgende week met een beleggersdag komt, werd 1,5 procent minder waard.

In de AMX ging TenCate onderuit met een verlies van 4,3 procent. Corbion daarentegen won juist 4,9 procent.

Ook onder de kleinere fondsen waren het de kwartaalcijfers die voor beweging zorgden. Wessanen won 2,6 procent. Ballast Nedam en Telegraaf Media Groep leverden respectievelijk 2.5 en 2,4 procent in.

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,3 procent hoger. De breder samengestelde S&P500 index en techbeurs Nasdaq wonnen elk 0,2 procent.

Ferdinand stopt na dit seizoen met voetballen

Rio Ferdinand is van plan na dit seizoen een punt achter zijn carrière te zetten. Dat zei de 35-jarige verdediger van Queens Park Rangers vrijdag in het radioprogramma The Jonathan Ross Show. "Ik ben niet bang voor mijn pensioen, ik kijk ernaar uit."

Ferdinand boekte in zijn loopbaan vooral successen met Manchester United. In zijn twaalf jaar bij de club won hij zes landstitels en eenmaal de Champions League. Met de ruim 41 miljoen euro die Manchester United in 2002 aan Leeds United betaalde werd hij destijds de duurste verdediger ooit. De Engelsman verdedigde 81 keer de kleuren van het nationale team.

Ferdinand, die ook uitkwam voor West Ham United en Leeds United, wil na zijn spelerscarrière in het voetbal actief blijven. Hij is al begonnen met trainerscursussen.

Bijlenzwaaiende gek blijkt geradicaliseerde islamist

Een man die gisteren in de New Yorkse wijk Queens politieagenten belaagde met een bijl blijkt banden te hebben gehad met islamitisch extremisme!!! Een van de agenten werd in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. De bijlzwaaiende gek overleed aan loodvergiftiging.

Politie doet nog onderzoek naar het motief voor de aanval, maar commissaris William Bratton sluit niet uit dat er sprake was van een ouderwets stukje terrorisme. De Amerikaanse media hebben de aanvaller geidentificeerd als de 32-jarige Zale Thompson, maar dit is nog niet door de sterke arm der wet bevestigd.

SITE, een organisatie die postings van radicale islamitische groeperingen in de gaten houdt, meldt dat de man afgelopen september nogal opvallende uitspraken op de sociale media had gedaan. Zo gaf de man te weten dat hij jihad zag als 'een verklaarbare reactie op de onderdrukking van Zionisten en kruisvaarders'.

Bij de aanval werd één van de agenten met de bijl aan zijn hoofd geraakt en liep de andere agent een verwonding aan zijn arm op. De aanvaller werd daarna door de agenten doorzeefd. Hierbij werd ook een vrouwelijke omstander in haar rug geraakt.

[pic] [vid] [nsfw] Puber neukt beroemde pornoster

Justin Brent is een baas. De net 18-jarige scholier aan het Notre Dame college in New York, heeft niemand minder dan Lisa Ann aan zijn zwarte zwaard geregen.

Wie kent haar niet? De 42-jarige pornoactrice, gezegend met een plastic E-cup, werd in 2008 wereldberoemd door haar hoofdrol in 'Who’s Nailin’ Paylin?', de meest bekeken pornofilm van dat jaar. Nu blijkt ze dus een relatie te hebben met een jonge schoolfootballspeler.

Het stel werd namelijk woensdagavond gespot tijdens een wedstrijd van de New York Knicks. Inmiddels heeft de rondborstige brunette op Instagram laten weten dat ze een afspraakje hadden. En dat niet alleen, ze hebben zelfs een selfie gemaakt vanuit bed.

Over het enorme leeftijdsverschil maken de jonge tortelduifjes zich niet druk. Ann zelf twittert namelijk '#MilfRevolution'. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Oud-wereldkampioen 800 meter Mulaudzi (34) overleden

De Zuid-Afrikaanse oud-hardloper Mbulaeni Mulaudzi is vrijdag om het leven gekomen bij een auto-ongeluk in eigen land. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van sport, Mbalula Fikile, via Twitter laten weten, waarna familieleden het nieuws van het overlijden bevestigd hebben. De wereldkampioen van 2009 op de 800 meter is 34 jaar geworden.

Mulaudzi was een echte specialist op de 800 meter en maakte daarop in 2001 zijn debuut op het wereldtoneel. Dat ging goed, want op het WK in Edmonton haalde hij direct de finale, waar hij zesde werd. Twee jaar later haalde hij in Parijs opnieuw de finale, dit keer ging hij met brons naar huis. Daarvoor had hij zijn eerste grote prijs al gepakt, want in 2002 zegevierde hij in Manchester op de Commonwealth Games.

In 2004 mocht Mulaudzi de Zuid-Afrikaanse vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene. Dat motiveerde hem genoeg om in de finale het zilver te pakken, op slechts 0,16 seconden van winnaar Yuriy Borzakovskiy en 0,04 seconden voor topfavoriet Wilson Kipketer. Eerder in dat jaar had hij al de wereldtitel indoor gepakt, later in zijn loopbaan zou hij daar nog twee keer zilver aan toevoegen.

Mulaudzi (groen-geel) gooit zich over de finish en pakt zo de wereldtitel op de 800 meter in 2009 (Foto: Getty)

Op het WK in Helsinki ging het een jaar na Athene minder goed en haalde Mulaudzi de finale niet, maar in 2007 lukte dat wel: In Osaka werd hij zevende. Zijn allergrootste triomf zou echter twee jaar later volgen.

De Spelen van Beijing in 2008 waren zeer teleurstellend verlopen en dus moest het op het WK 2009 in Berlijn gebeuren. In het Olympisch Stadion plaatste Mulaudzi zich voor de finale, waar hij na een zinderende finish de wereldtitel pakte. Hij eindigde slechts 0,06 seconden voor zowel Afred Kirwa Yego als Yusuf Saad Kamel, terwijl zelfs de Nederlandse nummer zeven Bram Som op minder dan 0,6 seconden van Mulaudzi eindigde.

In 2010 won de Zuid-Afrikaan op het hoogste niveau nog wel wedstrijden, maar een jaar later was de koek op en kon hij niet meer naar het WK in Daegu. Vorig jaar liep hij slechts één wedstrijd, waarna zijn carrière afgelopen was.

De finale van de 800 meter op het WK 2009, waar Mulaudzi zijn laatste maar grootste triomf pakte (Bron: NOS)

Servië en Albanië in beroep tegen uitspraak UEFA

De nationale voetbalbonden van Servië en Albanië gaan in beroep tegen de uitspraak van de tuchtcommissie van de UEFA over de gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd tussen beide landen. Beide bonden geven bovendien elkaar de schuld van de onrust die ontstond. 

Een drone met de Albanese vlag vloog vorige week tijdens het duel het stadion in Belgrado in. Servische fans bestormden het veld vervolgens en spelers van beide ploegen kregen het met elkaar aan de stok. De tuchtcommissie wees Servië vrijdag wel als winnaar aan, maar ontnam de equipe van bondscoach Dick Advocaat ook drie punten vanwege de ontstane onrust.

Die ontstane onrust komt volgens de Albanese voetbalbond geheel op het conto van Servië, dat verantwoordelijk was voor de veiligheid. Bovendien werden volgens de bond alleen Albanese spelers aangevallen door supporters, niet die van Servië.

Verder stelt Albanië dat er geen overeenstemming was bereikt over het definitief staken van de wedstrijd. "We kunnen geen spijt hebben van een beslissing die we niet hebben gemaakt."

De beslissing van de tuchtcommissie is een flinke domper voor Albanië, dat een goede kans lijkt te maken op zijn eerste EK-kwalificatie ooit. De equipe van bondscoach Gianni De Biasi was met een zege op Portugal en een remise tegen Denemarken uitstekend begonnen aan het kwalificatietoernooi.

De Servische voetbalbond vindt de straf ook onrechtvaardig. Naast de Albanese schuld voert Servië als argument aan dat de tuchtcommissie niet consistent handelt. Bij een soortgelijk geval in Genua kreeg Italië eerder wel drie punten toebedeeld. Servië begon zijn EK-kwalificatie belabberd met een gelijkspel in Armenië. De wedstrijd tegen Albanië was pas het tweede kwalificatieduel voor de voetballers van Advocaat.

Verpleegkundige VS genezen van ebola

Een van de twee verpleegkundigen die het ebolavirus hadden opgelopen bij de verpleging van een Amerikaanse ebolapatiënt in Dallas is genezen. De 26-jarige Nina Pham wordt vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis.

De verpleegkundige deed het uiterst dodelijke en besmettelijke virus op aan het bed van de Liberiaan Thomas Eric Duncan, die ze in het ziekenhuis in Dallas verpleegde. Ze werd vorige week overgebracht naar het behandelcentrum van het Nationaal Gezondheidsinstituut (NIH) vlak bij Washington.

Het ebolavirus werd Phams patiënt fataal. Hij overleed op 8 oktober.

Dolce & Gabbana vrijuit in belastingfraudezaak

Modeontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana worden toch niet vervolgd voor belastingontduiking. Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft het Italiaanse duo vrijgesproken terwijl een lagere rechtbank eerder dit jaar de mannen nog een voorwaardelijke straf van achttien maanden gaf. Dat melden Amerikaanse media.

De Italianen werden ervan beschuldigd een bedrag van honderden miljoenen dollars, dat de heren hadden verdiend met hun bedrijf in Luxemburg, niet te hebben aangegeven bij de belasting. Dolce en Gabbana hebben de belastingontduiking altijd ontkend.

Chan wil goede vader worden na arrestatie zoon

Jackie Chan ziet de arrestatie van zijn zoon Jaycee als een leermoment. De martialartsacteur heeft zich voorgenomen om voortaan een goede vader te zijn. De 32-jarige Jaycee werd in augustus opgepakt in Hong Kong omdat hij drugs op zak had, die had gebruikt en had uitgedeeld.

"Ik ben en blijf altijd een vader. Ik was een ongeschikte vader maar na deze gebeurtenis wil ik een geschikte vader worden", belooft de 60-jarige acteur. Chan liet eerder al in een verklaring weten dat hij zijn zoon wil helpen zijn leven te beteren.

Jaycee werd gearresteerd als onderdeel van een grote operatie tegen drugshandel. Chan gaf toe drugs te hebben gebruikt en die te hebben gedeeld. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. De kwestie is erg pijnlijk voor zijn vader, die sinds 2009 officieel antidrugsambassadeur in China is.

Middenklasse bepaalt verkiezingsuitslag Brazilië

Zondag mogen Brazilianen hun stem uitbrengen in de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen zittend president Dilma Rousseff en de centrumrechtse Aecio Neves. De verkiezingen zijn ongemeen spannend en hoogst onvoorspelbaar. De beslissende stem komt naar het zich laat aanzien van de lagere middenklasse.

Vorige week bleek uit een peiling dat de lagere middenklasse zich achter Neves lijkt te scharen, maar de marges zijn klein: 52 procent voor Neves, tegenover 48 voor Rousseff. Vier dagen later wees de peiling het tegenovergestelde uit. Toen ging Rousseff aan de leiding met 53 procent van de stemmen. Dat was vooral te danken aan een agressieve campagne waarin Rousseff zichzelf neerzette als de beste hoeder van de Braziliaanse economie.

Het politieke debat wordt niet alleen in de media gevoerd, maar letterlijk overal. In Lena's Salon, een kapperszaak in de Cantagalo-sloppenwijk van Rio de Janeiro, wordt druk gediscussieerd. In de ene hoek van de zaak maakt eigenaresse Lucia Helena Silva op luide toon duidelijk dat Rousseff moet winnen. Ze zwaait met een hete stijltang om haar woorden kracht bij te zetten. Een klant, die net voorzien is van een nieuwe coiffure, is het daar niet mee eens en houdt vol dat Aecio Neves de redder van de Braziliaanse economie moet worden.

"Absoluut niet. Je moet op Dilma stemmen", aldus Silva. "Wie heeft het leven van de mensen in de sloppenwijk verbeterd? Wie heeft de kloof tussen arm en rijk verkleind?"

Dat mensen vertrouwen hebben in Rousseff als het aankomt op economisch herstel is opvallend: nog geen halfjaar geleden zei in een peiling 64 procent van de respondenten nog te verwachten dat de inflatie erger zou worden. Nu denkt slechts 31 procent dat nog. Ook het aantal mensen dat denkt dat de economische situatie in Brazilië verbetert is toegenomen.

Het optimisme verrast velen, zeker omdat Brazilië technisch gezien in een recessie is beland. Volgens politiek analisten is het vooral te danken aan de agressieve campagne van Rousseff dat de kiezer de toekomst rooskleurig inziet. Neves wordt door veel mensen gezien als een man die het vooral goed voor heeft met de elite en zich alleen zorgen maakt over de rijken.

"De marketing van Dilma is de grote winnaar'', aldus Eliane Cantanhêde, een van de bekendste commentatoren van Brazilië. "Ze heeft te maken met een economie die dit jaar niet met meer dan een half procent wil groeien, het slechtste cijfer van alle opkomende landen, maar haar campagne brengt vooral het punt dat alles in orde is en veel mensen slikken dat."

De boodschap van de campagne dat alleen Rousseff de economie kan redden is de kern van de discussie in de kapsalon van Silva en die van vele discussies in het hele land. Niet iedereen staat echter achter Rousseff.

Adna Marcos, een van de andere klanten van de kapsalon, zegt dat het land economische groei hard nodig heeft en dat de Arbeiderspartij van Rousseff daar niet voor gaat zorgen."We hebben iemand nodig die de inflatie onder controle kan krijgen. We moeten de overheidsdiensten verbeteren, maar de Arbeiderspartij heeft dat niet voor elkaar gekregen. Ze hebben hun deel gedaan om de armen vooruit te helpen. Dat is ten dele gelukt, maar we hebben nieuwe leiders nodig om verder te groeien."

Silva en Marcos maken deel uit van de lagere middenklasse, die net genoeg heeft om niet afhankelijk te zijn van hulpprogramma's van de regering, maar te weinig heeft om economische tegenslag op te kunnen vangen. Ze zijn de armoede waarin hun ouders verkeerden ontvlucht en kunnen een smartphone of flatscreentelevisie kopen, maar moeten soms toch nog terugvallen op sociale voorzieningen. En juist die overheidsvoorzieningen zijn notoir slecht. Het afgelopen jaar hadden er geregeld protesten plaats tegen de erbarmelijke staat van de overheidsdiensten, zoals het openbaar vervoer, terwijl de belastingdruk hoog is.

"Zij zullen beslissend zijn in deze verkiezingen en het zal erom draaien op welke politicus deze groep stemt. Zeker omdat de rijken en de armen al hun steun aan respectievelijk Aecio en Dilma hebben uitgesproken", meent Alessandro Janoni, directeur van opiniepeiler Datafolha.

"Met Dilma weten we waar we aan toe zijn, en dat werkt niet meer. We groeien niet meer, de inflatie stijgt en ik begin dat te voelen", zegt Marcos vanuit haar kappersstoel. "Ze zeggen dat Aecio alleen maar beleid zal voeren dat gunstig is voor de rijken, maar ik geloof daar niet in." Silva lacht. "Je bent gek als je denkt dat iemand anders dan Dilma ons gaat helpen. Zonder de Arbeiderspartij neemt het verschil tussen arm en rijk alleen maar toe. Ik ben bang dat dat betekent dat wij in het midden dan weer terug bij af zijn."

Rutte: onduidelijkheid naheffing alleen maar groter

De onduidelijkheid over de naheffingen die de Europese Commissie zou treffen tegen sommige EU-lidstaten, waaronder Nederland, is alleen maar groter geworden. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd na afloop van een EU-top in Brussel.

"De onduidelijkheid blijft, en eerlijk gezegd is die alleen maar toegenomen", zei Rutte. "De Europese Commissie is er niet in geslaagd de mist weg te nemen."

Het bericht over de heffingen kwam donderdag naar buiten via de Britse krant Financial Times, die meldde dat Nederland 642 miljoen euro zou moeten terugstorten naar de Commissie. Voor het Verenigd Koninkrijk bedraagt de rekening zelfs 2,1 miljard euro.

Nederland vormt één front met de Britten en andere landen die ook moeten betalen, zoals Italië, Griekenland, Malta en Bulgarije. Op hun aandringen zullen de EU-ministers van financiën met de Commissie aan tafel gaan zitten om de zaak op te klaren.

Rutte wil nu stap voor stap uitzoeken hoe de Commissie tot deze bedragen is gekomen. Hij liet zich niet verleiden tot een harde uitval naar de commissie, zoals zijn Britse collega David Cameron. Die liet in een woedende uithaal weten dat Londen zeker niet de gevraagde 2,1 miljard op 1 december zal betalen. "We gaan dit stap voor stap bekijken. De Commissie erkent zelf dat het om forse bedragen gaat", aldus Rutte.

De heffing voor Nederland is het gevolg van een zogeheten bronnenrevisie, waarbij het Centraal Bureau voor de Statistiek nieuwe en bijgewerkte informatiebronnen gebruikt om de omvang van de economie te meten. Uit deze herberekening, die voor het grootste deel de periode 2010-2013 betreft, blijkt dat de Nederlandse economie het beter heeft gedaan dan gedacht, en daarom meer aan de EU-begroting had moeten bijdragen.

"Deze methode van terugkijken bestaat al lang", zei Rutte. "Maar dit keer zijn de afwijkingen groter dan ooit te voren, en dat wekt grote verbazing." De premier zei dat hij donderdag pas van de cijfers hoorde, maar dat ze vorige week vrijdag al bekend waren in Den Haag. "Daar is op ambtelijk niveau over gesproken; er zijn toen vragen gesteld waarop de commissie nog moet antwoorden."

Noodfonds voor slachtoffers Haaksbergen

Nabestaanden en slachtoffers van het ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen die acuut financiële hulp nodig hebben vanwege het ongeval kunnen een beroep doen op een noodfonds. Het noodfonds is vrijdag operationeel geworden, meldt een woordvoerder van Nationale Nederlanden.

Het fonds is in het leven geroepen door Nationale Nederlanden, de verzekeraar van de organisatie van het evenement waarop het misging, en Achmea, de verzekeraar van de gemeente Haaksbergen. Met het fonds willen de verzekeraars een gebaar maken naar de slachtoffers en nabestaanden. "Het is geen erkenning van aansprakelijkheid", benadrukt de zegsvrouw.

Hoeveel geld in het noodfonds zit, wil de woordvoerder niet vertellen. "Maar het is voldoende om mensen tegemoet te komen in de financiële hulp die ze nodig hebben." Het geld is onder meer bedoeld voor mensen die een begrafenis moeten organiseren of moeten reizen om familie op te zoeken omdat die nog in het ziekenhuis ligt.

Een extern bureau en een advocatenkantoor beheren het fonds en zullen de claims beoordelen. Mensen die een claim willen indienen, kunnen het telefoonnummer 088 888 56 66 bellen.

Bij het ongeluk op 28 september kwamen drie mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. Het evenement beschikte over een vergunning van de gemeente.

Utrechtse serieverkrachter mag zitting niet skippen

De 51-jarige man die ervan wordt verdacht de Utrechtse serieverkrachter te zijn, moet maandag in de rechtbank in Utrecht verschijnen. De rechtbank heeft ingestemd met een verzoek van het Openbaar Ministerie om een zogenoemd bevel medebrenging af te geven, meldt een woordvoerder van het OM vrijdag.

Het OM wil graag dat de man voor de rechter verschijnt, omdat hij tot nu toe steeds heeft gezwegen. "Wij willen graag dat de rechter hem hoort, met name over zijn proceshouding. Maandag gaan we kijken hoe hij zich dan opstelt."

Maandag vindt de eerste openbare zitting plaats in de zaak tegen de man. Het gaat hierbij om een niet-inhoudelijke zitting. Normaal zijn verdachten niet verplicht bij een zitting aanwezig te zijn.

De man uit Nieuwegein werd in juli opgepakt. Vorige maand meldde het OM al dat hij tegenover de politie de kaken op elkaar houdt. Tijdens zijn veelvuldige verhoren beroept hij zich steeds op zijn zwijgrecht.

De politie kwam de man op het spoor, nadat hij begin dit jaar werd veroordeeld voor een fietsendiefstal. Hij moest dna afstaan, wat leidde tot een 'hit' met drie van de twintig verkrachtingen en pogingen daartoe die aan de serieverkrachter worden toegeschreven. De serieverkrachter sloeg toe in 1995, 1996 en 2001 in Utrecht en omgeving.

Ebola houdt New Yorkers in haar greep

Tijd voor het dagelijkse 'Oh my gawd, we are all gonna die'-nieuws van de dag, met als toetje nog een 'WTF!'-momentje. Dokter Craig Spencer, de 33-jarige arts die de primeur had om als eerste Amerikaan op Amerikaanse grond besmet te raken met de dodelijke ziekte ebola, blijkt nog minstens een week rond te hebben gelopen met de besmettelijke virusziekte.

Zo heeft de man dagenlang gebruik gemaakt van de lokale metro, ging bowlen met vrienden en heeft ook rondgereisd met diverse Uber taxi's. De 30-jarige verloofde van de arts en een tweetal vrienden van Spencer zijn momenteel in quarantaine maar vertonen geen symptomen van de ziekte.

Dan nu nog het beloofde nagerecht: Van de sterke arm der wet verwacht je op zijn minst dat deze proberen te voorkomen dat er meer paniek ontstaat. Agenten die het apartement van een met ebola besmette persoon verlaten en vervolgens hun gebruikte beschermende handschoenen en masker in een publieke vuilnisbak gooien is dan wellicht niet de meest slimme actie. Vooral niet als er een fotograaf van de Daily Mail op de loer licht.

Karel Doorman vertrekt binnenkort met ebolahulp

Het marineschip Karel Doorman vertrekt 6 november met hulpgoederen voor de bestrijding van de ebolaepidemie. De reis naar de kustwateren van West-Afrika duurt zo'n twee weken. Dat hebben minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vrijdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De hulpgoederen worden aangeleverd door EU-lidstaten, internationale organisaties en hulporganisaties en worden geladen in Den Helder en een aantal andere havens. De Karel Doorman gaat in totaal ruim honderd voertuigen en vijftig containers vervoeren. Met de aanbieders is afgesproken dat de goederen in Liberia, Sierra Leone of Guinee worden ingeklaard en opgehaald.

De Karel Doorman, het nieuwste en grootste marineschip, is een van de bijdragen van Nederland aan de strijd tegen de ziekte. Het schip is volgens Hennis 'bij uitstek geschikt voor een operatie als deze'. De inzet van het schip komt voor rekening van de EU en van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Doorlopende kosten als het salaris van marinepersoneel zijn voor rekening van Defensie.

Los van de inzet van het schip heeft Nederland tot nu toe ruim 35 miljoen euro vrijgemaakt voor het indammen van de ebolaepidemie. Op de Karel Doorman zal voor vijf miljoen euro aan hulpgoederen worden meegenomen die door het kabinet zijn betaald. Daartoe behoren beschermende kleding, mobiele klinieken en transportmiddelen. Het is voor het eerst dat dit op een dergelijke schaal gebeurt.

Trouw meldde donderdag nog dat de 'genereus aangekondigde hulp' van Nederland nog op zich laat wachten en dat het schip dat 2,5 week eerder door Nederland werd aangeboden nog altijd in Den Helder lag.

Partij Van Rey heeft vertrouwen in rechtszaak

Fractievoorzitter Dré Peters van de Liberale Volkspartij Roermond ziet de rechtszaak tegen partijgenoot en oud-wethouder Jos van Rey met vertrouwen tegemoet. "De juristen kunnen nu eindelijk aan de slag", zegt de politicus vrijdag in reactie op het nieuws dat het OM Van Rey gaat vervolgen voor corruptie.

"Het is goed dat er nu eindelijk een zittingsdag is bepaald", zegt Peters. "Het heeft allemaal zo lang moeten duren. Het is alleen wel weer frappant dat de zitting zo vlak voor de provinciale Statenverkiezingen wordt gekozen", verwijst hij naar de stembusgang in maart. De fractievoorzitter benadrukt dat Van Rey onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. "Anders zou ik ook niet samen met hem in deze partij zijn gestapt."

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdagmiddag bekend dat oud-VVD'er Van Rey wordt vervolgd voor corruptie, verkiezingsfraude en het witwassen van ruim 175.000 euro. De oud-VVD-prominent stapte vorig jaar uit de VVD toen bleek dat het landelijk partijbestuur hem niet op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen wilde hebben. Daarop richtte Van Rey een nieuwe partij op. Hij werd verkozen in de gemeenteraad van Roermond.

De zitting in januari is overigens een regiezaak, waarin onderzoekswensen kunnen worden neergelegd. De datum van de inhoudelijke behandeling is nog niet bekend.

Polen in beroep tegen uitspraak over CIA-gevangenis

De Poolse regering tekent beroep aan tegen een vonnis van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Het EHRM oordeelde in juli dat Warschau de mensenrechten heeft geschonden door de Amerikaanse CIA in 2002-2003 toestemming te geven twee terreurverdachten over te brengen naar een geheime gevangenis in Polen.

Het was de eerste keer dat een rechtbank zich heeft gebogen over het geheime CIA-programma, dat onder leiding van president George W. Bush werd opgezet na de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof heeft Polen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden omdat het niet heeft ingegrepen om 'marteling en een inhumane of vernederende behandeling' van terreurverdachten te voorkomen.

Het Poolse ministerie van buitenlandse zaken heeft vrijdag officeel beroep aangetekend tegen deze beslissing.

[vid] Harentrekster (14) vervolgd na mishandelfilmpje

Een 14-jarig meisje dat in september een meisje in Heerhugowaard aan haar haren van een fiets trok wordt vervolgd voor mishandeling. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Alkmaar vrijdag bekendgemaakt. Het filmpje van de mishandeling werd op internet gezet en veroorzaakte veel reuring.

Op het filmpje is te zien hoe het slachtoffer op de fiets wordt ingehaald door het 14-jarige meisje, aan haar haren wordt vastgepakt en in één ruk naar de grond wordt getrokken. Het slachtoffer deed daarop aangifte.

Het OM verdenkt het 14-jarige meisje ook van het onderuitschoppen van een ander meisje in een winkelcentrum in Heerhugowaard. Ook van dit incident verscheen een filmpje op internet. Andere jongeren die in het filmpje te zien zijn waren volgens het OM niet betrokken en worden daarom niet vervolgd.

"
Harentrekster (14) vervolgd na mishandelfilmpje

Lindsay Lohan vond rust in gevangenis fijn

Lindsay Lohan ziet haar veertien dagen in de gevangenis in 2010 niet helemaal als een vervelende ervaring. "Het raarste was dat ik eindelijk rust had in mijn leven", zegt de actrice in een aflevering van de Britse talkshow The Jonathan Ross Show, die zaterdag wordt uitgezonden.

"Hoe doodsbang ik ook was, ik had eindelijk het gevoel dat ik me tegenover niemand hoefde te verantwoorden of iets voor iemand moest doen", blikt Lohan terug. De 28-jarige actrice moest de bak in omdat ze de voorwaarden van haar proeftijd had geschonden, die ze kreeg opgelegd omdat ze onder invloed achter het stuur zat. De actrice moest eigenlijk negentig dagen brommen, maar de gevangenis zat te vol waardoor ze de rest van haar straf uit moest zitten in een afkickkliniek.

Hoewel Lohan spijt heeft van haar gedrag, vond ze eenzame opsluiting een heftige straf voor haar daden. "Ik heb een fout gemaakt, ging naar een club, had gedronken en ben naar huis gereden en dat is niet goed. Maar om iemand in die positie te plaatsen...''

''Het was heel erg eng en hard", vertelt de actrice. "Je mag een uur per dag je cel uit en mag niet naar buiten. Ik denk niet dat mensen dat weten, maar de meiden in andere cellen zaten daar voor moord."

[vid] Oekraïense Darth Vader hoopt dat 'force' met hem is

Ten minste één kandidaat bij de Oekraïense parlementsverkiezingen hoopt kiezers naar de 'dark side' te kunnen lokken: Darth Aleksejevitsj Vader. Gekleed in volledig Star Wars-uniform schrijdt Vader door de straten van Kiev en belooft hij burgers om Oekraïne in een galactisch rijk te veranderen. Zondag vindt de stembusgang plaats.

Het is duidelijk dat het de nieuwe politicus menens is. Voorafgaand aan de verkiezingen liet hij zijn naam zelfs officieel veranderen naar Darth Vader. Daarvoor was hij bekend onder de minder illustere naam Viktor Sjevtsjenko. Ook heeft hij zijn baan als elektricien opgezegd om zich volledig te kunnen wijden aan interplanetaire dominantie.

Sprekend vanaf het dak van zijn busje, geflankeerd door spierwitte Stormtroopers en omgeven door rookpluimen, liet de duistere heer weten dat zijn ultieme doel bestaat uit het overdragen van al het politieke werk aan computers. "Wanneer ik het parlement betreed zal ik alle volksvertegenwoordigers verdrijven", aldus Vader. "Zij hebben bewezen nutteloos te zijn. Computers zullen in hun plaats werken zonder ophouden."

Volgens opiniepeilingen heeft de partij van Darth Vader en Stepan Chewbacca weinig kans om het tot het parlement te schoppen. Toch wordt de duistere krijger met veel enthousiasme begroet door de Oekraïners wanneer hij bovenop zijn busje, dat hij om onbekende redenen zijn 'helikopter' noemt, door de hoofdstad Kiev rijdt.

Hoewel hij zich naar eigen zeggen inzet voor meer transparantie weigert Vader om zijn gezicht te laten zien. Om die reden mocht hij in mei niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Volgens de strenge kiescommissie was Vaders verkleedpartij in strijd met het verkiezingsreglement.

Darth Vader is ervan overtuigd dat onder zijn kwaadaardige leiding Oekraïne een glorieuze toekomst tegemoet gaat. Hij wil het leger terugtrekken uit het oosten van Oekraïne, maar is er desondanks zeker van dat hij de pro-Russische separatisten kan verslaan. Ook het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim wordt onder zijn heerschappij weer bij Oekraïne gevoegd. Hoe gaat de duistere heer dat aanpakken?

"Een militair ruimtestation zal verrijzen dat het gehele grondgebied van Oekraïne zal beschermen", aldus een zelfverzekerde Vader.


De campagnevideo van Darth Aleksejevitsj Vader

Aantal geïdentificeerde slachtoffers MH17 op 284

Het aantal geïdentificeerde slachtoffers van de rampvlucht MH17 in Oekraïne is opgelopen naar 284. Deze week zijn zes slachtoffers geïdentificeerd, onder wie vijf Nederlanders. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend. Van veertien inzittenden van het vliegtuig van Malaysia Airlines zijn nog geen sporen vastgesteld.

De nabestaanden van de slachtoffers worden op de hoogte gehouden van vorderingen in het identificatieproces. Als zij daar prijs op stellen wordt ook de burgemeester van de woonplaats van het slachtoffer ingelicht wanneer de identificatie is voltooid.

Donderdag werd bekend dat de nicht van de man die op eigen houtje naar de crashsite in Oekraïne was gereisd om sporen van haar te vinden is geïdentificeerd. Hij vond het identificatieproces te lang duren. Inmiddels is hij teruggekeerd naar Nederland.

Het identificeren van alle 298 slachtoffers van de ramp op 17 juli is een tijdrovende taak, zo benadrukt het ministerie. Hoelang het gaat duren voor alle slachtoffers zijn geïdentificeerd is dan ook niet te zeggen.

De Boer slachtoffert Kishna na zwak optreden

Ajax-coach Frank de Boer heeft Ricardo Kishna buiten de selectie gelaten voor het competitieduel tegen Go Ahead Eagles van zaterdag. Dat meldt Ajax. De 19-jarige buitenspeler wordt geslachtofferd voor zijn zwakke optreden tegen FC Barcelona van dinsdag (3-1 nederlaag). Hij werd na 45 minuten gewisseld in Camp Nou.

Kishna's leeftijdsgenoot Queensy Menig maakt opnieuw deel uit van de selectie. De Amsterdammer, die met vier goals gedeeld topscorer is voor Jong Ajax, wacht nog op zijn debuut in het eerste. Daarnaast keert Nicolai Boilesen terug van een blessure. Thulani Serero kampt nog met hamstringklachten en kan zaterdag niet spelen in de Arena.

KNVB: aangifte tegen Nijhuis geen belemmering

De KNVB onderneemt vooralsnog geen actie tegen scheidsrechter Bas Nijhuis, tegen wie aangifte is gedaan wegens mishandeling en chantage. Een 28-jarige vrouw stelt door Nijhuis te zijn mishandeld toen ze hun relatie wilde verbreken. Ook zou de arbiter hebben gedreigd pikante foto's van haar openbaar te maken, meldt regionale krant Tubantia.

De advocaat van de vrouw bevestigt tegenover de krant dat er aangifte is gedaan, maar wil verder geen toelichting geven. Nijhuis maakte de kwestie eerder al bij de KNVB kenbaar. "Zijn kant van het verhaal is volstrekt anders dan het geschetste beeld", meldt de voetbalbond. "Het is aan politie en justitie om de zaak verder te onderzoeken."

Volgens de KNVB vormt de aangifte tegen Nijhuis geen belemmering voor zijn functioneren. Hij fluit zondag het eredivisieduel tussen FC Utrecht en PSV.

Halep redt Williams in Singapore

Simona Halep heeft vrijdag haar sportieve plicht vervuld bij de WTA Finals. De Roemeense pakte een set tegen Ana Ivanovic, waardoor niet de Servische maar Serena Williams de halve finale bereikt. Halep, die zelf al zeker was van de volgende ronde, dolf wel het onderspit met 6-7 (7), 6-3 en 3-6.

Ivanovic moest Halep in straight sets verslaan om de laatste vier te bereiken. Na een achterstand van twee breaks won ze de eerste set, maar in het tweede bedrijf ging het mis. Ivanovic rechtte in het vervolg haar rug en besloot het prestigieuze eindejaarstoernooi in Singapore met een zege.

Halep stuit in de halve finale op Agnieszka Radwanska, terwijl titelverdedigster Williams het opneemt tegen de nog ongeslagen Caroline Wozniacki. Ivanovic kan net als Maria Sharapova, Petra Kvitova en Eugenie Bouchard op vakantie.

Van der Voort door op EK Darts, Kist uitgeschakeld

Vrijdag is de openingsdag van het European Championship darts van de PDC. Het toernooi heeft plaats in het Duitse Mülheim. Van de zes Nederlanders kwamen er twee vanmiddag al in actie. Vincent van der Voort speelde tegen de Robert Wagner en Christian Kist nam het op tegen Mervyn King. 

Van der Voort won in een hoogstaande wedstrijd van Wagner. Beide spelers hadden een gemiddelde van boven de honderd. Het werd 6-2 voor The Dutch Destroyer. Het geluk was in het begin van de partij zeker aan de zijde van Van der Voort. Zo gooide zijn Noorse opponent bijvoorbeeld vijf keer een 180-er, maar liet Wagner het vooral liggen op de dubbels. Van der Voort was juist wel sterk in het finishen met een finishpercentage van 66,67% (6 uit 9). 

Op 2-2 ging het spel van Van der Voort helemaal lopen en gaf vanaf 2-2 geen leg meer weg. De Nederlander speelt in de tweede ronde tegen Simon Whitlock of Raymond van Barneveld, deze darters komen vanavond in actie. 

Kist kwam tegen King al snel op een 3-0 voorsprong, echter na zes legs stond de stand weer gelijk. Kist verzilverde opnieuw een break en kwam 5-3 voor. Dit was echter niet genoeg. The King pakte alsnog met 6-5 de zege. Vanavond 

Vanavond zijn er nog acht partijen in de eerste ronde. Benito van de Pas neemt het op tegen Peter Wright, Jelle Klaasen speelt tegen Adrian Lewis en Michael van Gerwen speelt tegen Justin Pipe. 

Uitslagen - European Championships - Ronde I - middagsessie

Darter Darter Uitslag
Wes Newton Ian White 1-6
Vincent van der Voort Robert Wagner 6-2
Rowby-John Rodriguez Robert Thornton 2-6
Jamie Caven Mensur Suljovic 6-2
Brendan Dolan Michael Smith 6-2
Dave Chisnall Jyhan Artut 6-4
Dean Winstanley Kim Huybrechts 5-6 
Christian Kist Mervyn King 5-6 

Programma vanavond vanaf 20.00 uur

Peter Wright v Benito van de Pas
Andy Hamilton v Stephen Bunting
Gary Anderson v Terry Jenkins
James Wade v Ronny Huybrechts
Adrian Lewis v Jelle Klaasen
Michael van Gerwen v Justin Pipe
Phil Taylor v Steve Beaton
Simon Whitlock v Raymond van Barneveld

Begrafenis zorgt voor paniek in Roemeens stadje

Dode Roemenen kunnen wellicht niet hun paspoort verlengen maar ze kunnen wel voor paniek zorgen. Tientallen Roemeense jongedames uit het stadje Segarcea kregen de afgelopen week de schrik van hun leven toen ze aanwezig waren bij de begrafenis van de lokale Romeo. Bij de teraardebestelling van de 24-jarige Daniel Decu werd namelijk bekendgemaakt dat de kerel was overleden aan aids!

De onthulling zorgde voor een hoop geschreeuw onder de aanwezigen bij de uitvaartdienst. Ettelijke vrouwen in het Roemeense stadje, bij wie Decu ooit in het suikerpotje mocht roeren, wachten nu vol spanning op de uitslag van hun HIV test. Liefhebbers van manboobs kunnen hier terecht voor afbeeldingen van Decu in betere tijden.

'Maatregelen tegen islam-bashende politieagent'

De politie beraadt zich op disciplinaire maatregelen tegen een medewerker die 'zeer kwetsende' uitspraken over de islam heeft gedaan op zijn Facebookpagina. Dat meldt de politie vrijdagmiddag.

De politie betreurt de gang van zaken en distantieert zich er volledig van. De medewerker is aangesproken op zijn gedrag. Mogelijk worden maatregelen getroffen tegen de medewerker en mogelijk volgt ook een strafrechtelijk onderzoek.

Volgens Nu.nl gaat het om Nico G., die docent is bij de regio Rotterdam Rijnmond. Het bewuste Facebook-bericht zou inmiddels zijn verwijderd, maar volgens de nieuwssite zou G. de oorlog aan de islam hebben verklaard en moslims een 'langzame pijnlijke dood' wensen.

Tegenover Nu.nl zegt G. heel veel spijt te hebben. "Het was een domme opmerking. Ik had dit niet moeten doen, zo ben ik niet." Hij plaatste zijn bericht na het zien van een video waarin een vrouw werd gestenigd, aldus de nieuwssite.

PvdA-Kamerlid en oud-politieman Ahmed Marcouch noemt de uitspraken van G. de 'politie onwaardig en verwerpelijk'. "Goed dat politieleiding dit niet accepteert", schrijft hij vrijdagmiddag op Twitter.

Politici doen vaker aangifte van bedreiging

Politici hebben vorig jaar 168 keer aangifte gedaan van bedreiging. Daarmee is sprake van een stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen 113 keer om die reden aangifte werd gedaan. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdagmiddag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Van de 168 aangiftes zijn inmiddels 97 zaken opgelost, nog dertig worden onderzocht, tien zaken zijn geseponeerd en in 31 gevallen werd geen verdachte gevonden. In totaal kwamen 373 meldingen binnen, maar in 205 gevallen oordeelde het OM dat geen sprake was van een strafbare bedreiging.

De meldingen worden bijgehouden door het Team Bedreigde Politici van de regionale recherche van de politie Den Haag. Als politici een bedreiging ontvangen, dan kunnen ze dat melden bij het team. Dat bekijkt vervolgens in overleg met het OM in Den Haag of ook daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging. Dan gaat hij bijvoorbeeld om om doodsbedreigingen of met zware mishandeling.

Als dat het geval is neemt het Team Bedreigde Politici de aangifte van de politicus op en handelt de zaak verder af.

Advocaat: Joran wordt mishandeld in gevangenis

Joran van der Sloot wordt geslagen door cipiers in de Peruaanse gevangenis waar hij vastzit. Dat stelt althans zijn advocaat Máximo Altez vrijdag. Het gaat ook slecht met hem omdat hij verzwakt is door een hongerstaking uit protest tegen zijn overplaatsing naar de Challapalca-gevangenis.

De vrouw van de Nederlander, Leidy Figueroa, reist vrijdag af naar de strafgevangenis, die op 4600 meter hoogte nabij de grens met Bolivia ligt, om hem te steunen. Hij werd overgeplaatst omdat hij zich volgens gevangenisautoriteit INPE niet aan de regels hield in de Piedras Gordas-gevangenis.

Dushi Trudie, de onlangs geboren dochter van het echtpaar, reist niet mee om Van der Sloot te zien. Het kind is volgens Altez nog te klein voor de lange reis. Ondanks berichten dat de Nederlander zijn dochter niet zou mogen zien verwacht de raadsman dat dit over een tijd toch mogelijk is.

De Peruaanse gevangenisautoriteit en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag konden niet direct reageren op de gezondheidssituatie van Van der Sloot.

Twee doden in woning Nieuwegein gevonden

In een woning in Nieuwegein zijn vrijdagmiddag twee doden gevonden. Waardoor de twee om het leven zijn gekomen, is nog onduidelijk. De woning maakt deel uit van een project voor begeleid wonen, meldt een politiewoordvoerder.

Een bewoner van het complex aan de Abstederschans trof de stoffelijke overschotten aan en waarschuwde rond 13.00 uur de hulpdiensten. Uit metingen van de brandweer blijkt geen sprake te zijn van koolmonoxidevergiftiging.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

Show Honey Boo Boo geschrapt na affaire moeder

De realityserie Here Comes Honey Boo Boo keert niet meer terug op tv-zender TLC. De moeder van kindsterretje Honey Boo Boo zou een relatie hebben met een veroordeeld kindermisbruiker, waarop de zender besloot de show te schrappen. Dat heeft TLC laten weten aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Eerder deze week plaatste de entertainmentsite een kiekje waarop de moeder te zien is met een man die in de gevangenis zat omdat hij een 8-jarig kind had misbruikt. Hoewel zij ontkent dat de twee een relatie hebben, wil TLC de serie niet meer uitzenden omdat de moeder haar kinderen in gevaar zou brengen.

De al opgenomen afleveringen van het vijfde seizoen van Here Comes Honey Boo Boo, over het meisje dat meedoet aan missverkiezingen en haar gezin, komen ook niet op televisie. Hoewel de zender de show schrapt, houdt de zender in de gaten of het goed gaat met de kinderen. "Het zorgen voor de gezondheid en welzijn van deze geweldige kinderen is onze enige prioriteit."

Here Comes Honey Boo Boo wordt sinds 2012 uitgezonden. Honey Boo Boo, die eigenlijk Alana Thompson heet, was daarvoor te zien in de serie Toddlers & Tiaras. Ook op de Nederlandse TLC zijn het meisje en haar familie te zien.

Werkstraf geëist tegen rapper om bedreigen Wilders

Tegen de 27-jarige rapper Hozny uit Sneek is vrijdag een werkstraf van tachtig uur geëist voor het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders in een videoclip. Het Openbaar Ministerie gaat niet mee in de uitleg van de rapper dat de clip alleen bedoeld was om te choqueren en dat geen sprake was van een doodsbedreiging.

De man plaatste de videoclip 18 maart op Youtube. In de clip is te zien hoe twee gemaskerde mannen een man met een blonde pruik onder schot houden, een zak over het hoofd trekken en meevoeren naar een derde, eveneens gewapende man. Daar wordt hij in geknielde houding neergezet en worden twee vuurwapens tegen zijn hoofd gehouden. Aan het einde van de clip wordt het beeld zwart en klinkt er een schot.

Wilders deed aangifte van de clip, die een week nadat de PVV-leider zijn bekritiseerde uitspraken over 'minder Marokkanen' deed op Youtube verscheen. Wilders is voor de Marokkanen-uitspraak zelf inmiddels aangemerkt als verdachte van discriminatie. Hozny liet eerder in de media weten Wilders met zijn clip een koekje van eigen deeg te hebben willen geven, omdat hij wil dat de PVV-voorman stopt met het beledigen van moslims.

De officier van justitie vindt echter dat sprake is van een doodsbedreiging, ook omdat in de clip een executie wordt gesuggereerd. Dat het schieten buiten beeld gebeurt, doet volgens de officier niets af aan het bedreigende karakter. Dit soort gedragingen ondermijnen volgens het OM het 'onbelemmerd functioneren van de parlementaire democratie'. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar mag nooit een dekmantel vormen voor doodsbedreigingen, stelt het OM verder. Ook vindt het OM het niet kunnen dat de rapper Wilders angst heeft aangejaagd.

De clip is nog altijd te zien op Youtube. De officier van justitie wil daarom dat de rechtbank de verdachte ook oplegt dat hij die van zijn account op Youtube moet verwijderen. Tegen Hozny is ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Vijf miljoen ticketaanvragen in drie weken voor WK rugby

Het gaat goed met de kaartverkoop voor het WK rugby, dat volgend jaar in september en oktober in Engeland en Wales gespeeld wordt. Een kleine drie weken na het begin van de verkoop van de eerste ongeveer één miljoen tickets zijn er al liefst vijf miljoen aanvragen binnengekomen. 

Er zijn al 950 duizend tickets daadwerkelijk verkocht, veelal na loting omdat er veel meer aanvragen dan beschikbare tickets waren. Het is niet verrassend dat alle beschikbare tickets voor alle wedstrijden van Engeland - inclusief alle mogelijke knock-outwedstrijden - al volledig uitverkocht zijn.

Vooral de kraker in de groepsfase tegen Australië deed het goed: 650 duizend aanvragen, terwijl er in het Twickenham-stadion ruim 80 duizend man kunnen. Er zijn echter nog maar 20.000 tickets verkocht voor die wedstrijd, wat dus kan betekenen dat er in totaal liefst 2 miljoen aanvragen voor Engeland - Australië binnen gaan komen.

Voor de finale werden een half miljoen aanvragen genoteerd, terwijl de tot nu toe beschikbare kaarten voor bijna elke andere wedstrijd in Twickenham uitverkocht zijn. Voor alle 48 wedstrijden moest geloot worden in de goedkoopste categorie, terwijl er bij 23 wedstrijden in elke categorie geloot moest worden. De verwachting is dat er volgende maand nog zeker weer 100 duizend kaarten in de verkoop zullen gaan.

'Strijders IS gebruikten chloorgas in Irak'

Strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) hebben chloorgas gebruikt in gevechten met Iraakse veiligheidstroepen en sjiitische militiestrijders. Dat hebben bronnen bij de Iraakse autoriteiten vrijdag gezegd. De gevechten hadden vorige maand plaats ten noorden van Bagdad.

Volgens de bronnen bedient IS zich van bommen die gevuld zijn met cilinders met chloorgas. Die bommen werden tijdens de gevechten in september ingezet. Ongeveer veertig militairen en agenten raakten lichtgewond en vertoonden verschijnselen die horen bij een vergiftiging met chloorgas. Ze hadden onder andere moeite met ademhalen en moesten hoesten. Ze zijn behandeld in een ziekenhuis en herstelden vervolgens weer snel.

VS: Iraaks leger krabbelt voorzichtig op

Het versplinterde Iraakse leger is bezig zich opnieuw te groeperen en voert weer op kleine schaal gerichte aanvallen uit op de terreurgroep Islamitische Staat (IS), maar een groot tegenoffensief zit er voorlopig niet in. Dat hebben hoge Amerikaanse militairen donderdag gezegd tegen journalisten die waren uitgenodigd op het hoofdkwartier van het Central Command in Florida om te worden bijgepraat over de militaire operaties in Irak en Syrië.

"Ze beginnen zich weer als een leger te gedragen", zei een van de militairen, wier namen niet genoemd mochten worden.

Het Iraakse leger, dat jaren van training door Amerikaanse militairen achter de rug heeft, heeft te kampen met sektarische verdeeldheid, slecht leiderschap en gebrek aan vertrouwen in de eigen organisatie. Afgelopen lente en zomer veroverde IS grote delen van Irak op het leger. Toen IS in het voorjaar Mosul veroverde sloeg het leger op de vlucht met achterlating van tanks, pantserwagens en andere door de Verenigde Staten geleverde uitrusting.

Op de briefing in Florida werd gezegd dat het de Amerikanen deugd doet om te zien dat het Iraakse leger voorzichtig bezig is zich te richten op de herovering van verloren gebied. Iraakse troepen trekken momenteel bijvoorbeeld op in de richting van Baiji in het noorden van het land, zo werd gezegd. Baiji, waar zich de grootste olieraffinaderij van het land bevindt, viel in juni in handen van IS. Er werd niet al te diep op de operatie ingegaan, maar wel werd gezegd dat Iraakse militairen op de snelweg tussen Tikrit en Baiji op grote schaal bermbommen onschadelijk maken. De persvoorlichter van het Pentagon, John Kirby, zei donderdag dat ongunstige weersomstandigheden de opmars naar Baiji bemoeilijken. Om het Iraakse leger te helpen voeren de VS met enige regelmaat luchtaanvallen uit in het gebied. Donderdagnacht zou daarbij een stelling van IS ten zuiden van Baiji zijn verwoest.

Tegelijkertijd werd op de briefing duidelijk gemaakt dat een groot Iraaks tegenoffensief voorlopig niet haalbaar is. Gezegd werd dat het mogelijk nog wel een jaar zal duren voor het leger er klaar voor is om te proberen Mosul te heroveren.

In Washington zei Kirby dat de nieuwe Iraakse minister van defensie, Khaled al-Obeidi, zijn Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel in een telefoongesprek heeft verzekerd dat Bagdad vastbesloten is het initiatief weer op zich te nemen.

"De minister liet er geen misverstand over bestaan dat hij vast van plan is in de aanval te gaan", aldus Kirby.

Over Syrië werd in Florida gezegd dat een Amerikaans project om gematigde oppositietroepen op te leiden zich in de beginfase bevindt. Daarbij moet worden gedacht aan het rekruteren en keuren van kandidaten voor een korps van misschien vijfduizend strijders, van wie in eerste instantie slechts wordt verwacht dat ze hun eigen dorpen verdedigen. Pas op de langere termijn zouden ze de strijd tegen IS kunnen aangaan.

De VS willen de strijders in eenheden van honderd tot driehonderd man opleiden in Saudi-Arabië en wellicht andere Arabische landen in de regio.

"Spelen Sochi waren zeker niet de duurste ooit"

De Olympische Winterspelen van Sochi eerder dit jaar waren zeker niet de duurste ooit. Dat zegt althans de voorzitter van het organisatiecomité, Dmitry Chernysenko, tegenover PROsport.

"Ik hoor constant informatie en berichten dat de Spelen in Sochi de duurste ooit waren, vooral in buitenlandse media", aldus Chernysenko. "Ik kan echter met absolute zekerheid zeggen dat dat niet het geval was." Chernysenko maakt een duidelijk onderscheid tussen de kosten voor de Spelen zelf en dat voor de infrastructuur in en rond Sochi.

"Als je niet naar de infrastructuur kijkt kom je uit op een puur budget voor de Spelen van ongeveer 2,3 miljard dollar en dat is absoluut niet het grootste bedrag in de olympische geschiedenis. Het budget voor de infrastructuur was ongeveer 5 miljard dollar, waarvan meer dan de helft werd betaald door private investeerders. Veel van die investeringen in de infrastructuur stonden al lang gepland, de Spelen waren alleen de uitgelezen mogelijkheid om die er wat sneller door te drukken", sluit Chernysenko af. 

De kosten voor de Spelen van Sochi worden door het buitenland geschat op ongeveer 50 miljard dollar, inclusief alle infrastructuur. De kostenplaatjes voor de Spelen in Londen 2012 en Athene 2004 - die eveneens hoog op de lijst van duurste Spelen staan - worden geschat tussen de 10 en 15 miljard dollar.

Uitkijkpost fatale juweliersoverval voor rechter

De man die vermoedelijk op de uitkijk stond tijdens de fatale overval op juwelier Goldies in Deurne in maart komt woensdag voor het eerst voor de rechter. De 27-jarige man werd in juli aangehouden in Stuttgart en zit sinds hij in augustus werd overgeleverd in Nederland in de gevangenis.

Op de pro-formazitting wordt wellicht meer duidelijk over de datum waarop de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Tevens wordt op de zitting besloten of de verdachte langer wordt in de cel blijft. De man wordt beschuldigd van diefstal met geweld.

Bij de overval op de juwelier werden twee overvallers doodgeschoten door de juweliersvrouw. Zij wordt niet vervolgd omdat ze uit noodweer zou hebben gehandeld. De nabestaanden van een van de overvallers hebben aangekondigd een artikel 12-procedure te starten tegen het Openbaar Ministerie. Het gerechtshof kan het Openbaar Ministerie opdragen alsnog tot vervolging over te gaan.

De zaak dient woensdag vanaf 15.00 uur in de rechtbank in Den Bosch.

Journalist doodgeschoten door leger in Myanmar

Het Myanmarese leger heeft een journalist doodgeschoten die vast zat na het verslaan van gevechten tussen de krijgsmacht en etnische Karen-rebellen. Dat blijkt uit een legerverklaring die de Myanmarese persraad vrijdag gepubliceerd heeft. Volgens de krijgsmacht was Aung Naing informant van een Karen-strijdgroep.

Aung Naing werd op 30 september gearresteerd bij een aanval van het leger bij Kyaikmaraw in de deelstaat Mon. Uit verhoor zou volgens de krijgsmacht blijken dat hij een informant was. De verslaggever werd doodgeschoten toen hij het geweer van een militair probeerde af te pakken bij een ontsnappingspoging, aldus het leger.

In de verklaring stond te lezen dat Aung Naing al op 4 oktober om het leven kwam. Zijn lichaam is in de buurt van een dorp begraven. Het is niet duidelijk waarom de informatie nu pas is vrijgegeven. De persraad heeft hier vragen over gesteld.

"Wij zijn ontstemd door dit nieuws", aldus persraadslid Zaw Thet Htway. "Of hij nou een journalist was of lid van een gewapende groepering, dit is een mensenrechtenschending. We moeten erachter komen wat daadwerkelijk is gebeurd."

Ondanks pogingen om tot een landelijk vredesverdrag te komen, hebben nog altijd gevechten plaats tussen regeringstroepen en gewapende etnische bewegingen in het oosten, noorden en zuidoosten van Myanmar. Er wordt onder meer gestreden in de deelstaten Karen, Shan en Kachin.

Shakira ontwerpt babyspeelgoed voor goed doel

Shakira heeft een lijn babyspeelgoed ontworpen voor het Amerikaanse merk Fisher-Price. De opbrengst van de speeltjes gaat naar haar organisatie Barefoot Foundation, die zich inzet voor opleiding en goede voeding in arme gebieden in haar geboorteland Colombia. De zangeres maakt samen met het merk ook een reeks internetfilmpjes over opvoeding.

De 37-jarige Shakira heeft haar naam aan zes producten verbonden, zoals blokken met het alfabet, een voetbal die muziek speelt en een muzikaal wipstoeltje. Het speelgoed ligt vanaf volgende maand in de winkel. In de twaalfdelige webserie, die maandag begint, geeft de zangeres onder meer opvoedtips.

De Colombiaanse, die in verwachting is van haar tweede kind, benaderde Fisher-Price zelf met het idee. "Ik zag hoe belangrijk mijlpalen in de ontwikkeling zijn en hoe speelgoed baby's daarbij kan helpen", laat Shakira weten in een verklaring. "Ik wilde speelgoed ontwerpen dat de ontwikkeling in de eerste levensfase ontwikkelt. De fase waarin ze leren te spelen waardoor ze werken aan de ontwikkeling van psychologische, sociale en motorische vaardigheden."

Het is de eerste keer dat Fisher-Price samenwerkt met een ster. Het merk laat weten in de toekomst best weer te willen samenwerken met een bekende moeder. "Het gaat om het vinden van een authentieke moeder die het grote publiek aanspreekt."

Fractievoorzitter GroenLinks pislink vanwege beeld Mandela

In deel 658765386583 van de Zwarte Piet-soap hebben de zeurpieten van GroenLinks vandaag weer een nieuw dieptepunt bereikt. Fractievoorzitter en beroepsjanker Iwan Leeuwin is namelijk vanmiddag boos weggelopen bij de opening van het Nelson Mandelapark in Amsterdam. Aanleiding hiervoor was de onthulling van een metershoog standbeeld van de naamgever van het park, dat volgens de zeurneger Leeuwin uitgebeeld was als Zwarte Piet! De fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam Zuidoost sprak van een grote belediging.

Via zijn Facebook-pagina laat Leeuwin weten: "Uit protest heb ik de bijeenkomst verlaten. Gezien de gevoeligheid rond Zwarte Piet had dit nooit mogen gebeuren. Eregast was nota bene de ambassadeur van Zuid-Afrika".

Het metershoge beeld van Mandela, gemaakt van papieren bloemen in de kleuren van de Zuid-Afrikaanse vlag, was de afgelopen week door leerlingen van de basisscholen De Achtsprong en De Rozemarn in Zuidoost gemaakt. Deze kinderen waren vanochtend ook aanwezig bij de opening van het park waar ze, begeleid door fanfare Accu, een aantal liedjes mochten zingen voor burgemeester Eberhard van der Laan en de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Bruce Koloane.

Barça-debuut Suarez tegen Real Madrid

Luis Suárez maakt zaterdag tegen Real Madrid zijn officiële debuut voor FC Barcelona. Dat liet trainer Luis Enrique vrijdag weten. "Hij gaat zeker minuten maken. Het is belangrijk voor hem in het team te worden opgenomen." Enrique liet in het midden of de Uruguayaan meteen in de basis begint.

De 27-jarige Suárez zat een schorsing van vier maanden uit voor het bijten van de Italiaan Giorgio Chiellini op het WK. Aanvankelijk was de oud-Ajacied voor alle voetbalactiviteiten geschorst, maar het sporttribunaal CAS besloot die sanctie te verlichten. Daardoor kon hij wel meetrainen met zijn nieuwe club.

Suárez kwam onlangs alweer in actie voor Uruguay in de oefeninterlands tegen Saoedi-Arabië en Oman. In die laatste wedstrijd scoorde hij twee keer.

Sergio Busquets, die het Champions League-duel tegen Ajax miste door een blessure, is ook weer inzetbaar. De middenvelder werkte vrijdag de volledige oefensessie af.

Toestand dernyrijder Stam nog altijd kritiek

De toestand van dernyrijder Cees Stam is nog steeds kritiek. Dat heeft de familie van de 68-jarige Stam kenbaar gemaakt, meldt de organisatie van de Zesdaagse van Amsterdam vrijdag. De gangmaker kwam dinsdag tijdens de tweede dag van de Zesdaagse zwaar ten val.

Onderzoek in het VU medisch centrum in Amsterdam wees uit dat Stam vlak voor het ongeluk werd getroffen door hartritmestoornissen. Dit veroorzaakte ook de crash. Stam werd naast de baan gestabiliseerd en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Hij staat onder continu toezicht.

Meer pakjes bezorgen UPS meer winst

UPS heeft vorig kwartaal bijna elf procent meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het koeriersbedrijf hield eind september onder de streep ruim 1,2 miljard dollar (950 miljoen euro) over, zo maakte UPS vrijdag voorbeurs bekend. De nettowinst steeg vooral doordat er meer pakketten werden bezorgd dan vorig jaar.

Doordat UPS meer bezorgde dan een jaar geleden, steeg de omzet van het bedrijf met bijna zes procent. De inkomsten van het koeriersbedrijf kwamen daardoor uit op 14,3 miljard dollar. Vooral de tak voor grootschalig zakelijk vervoer wist veel meer omzet binnen te slepen dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Voor de laatste maanden van dit jaar verwacht UPS bovendien nog veel meer werk. In december denkt het bedrijf zelfs elf procent meer pakjes te bezorgen dan vorig jaar. Om de kerstdrukte aan te kunnen neemt de koeriersdienst daarom bijna honderdduizend tijdelijke nieuwe werknemers aan. Dat zijn er veertigduizend meer dan vorig jaar.

Guus Meeuwis stoot U2 van de troon

Guus Meeuwis is met zijn nieuwe plaat Hollandse Meesters op de eerste plek van de Album Top 100 binnengekomen. De zanger stoot daarmee U2 van de troon, die de lijst vorige week binnendrong met zijn dertiende studioalbum Songs of Innocence. De Ierse rockers zijn gezakt naar de vierde plek.

Het is de zesde keer dat Meeuwis de albumlijst aanvoert. In 1996 kwam de zanger samen met zijn band Vagant op de eerste plaats binnen met de debuutplaat Verbazing. Drie jaar geleden voerde hij de Album Top 100 voor het laatst aan, met zijn album Armen Open.

Voor Hollandse Meesters, dat een week geleden verscheen, werkte Meeuwis samen met New Cool Collective. Op de plaat staan covers van liedjes van onder anderen Ramses Shaffy, Wim Sonneveld, Rowwen Hèze en Marco Borsato.

De hele top drie bestaat deze week uit nieuwe binnenkomers. Ben Howard is met zijn tweede studioplaat I Forget Where We Were de lijst binnengedrongen op nummer twee. De Nederlandse boyband Mainstreet kwam met zijn tweede schijfje Runaway binnen op de derde plaats.

Harry Potter-heks Omber krijgt eigen verhaal

J.K. Rowling heeft een kort verhaal geschreven over de heks Dorothea Omber, bekend van Harry Potter. Het stuk verschijnt op Halloween op 31 oktober op de website Pottermore.com. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter op basis van de website over de populaire tovenaarsleerling.

Het personage werd geïntroduceerd in het vijfde boek getiteld Harry Potter en de Orde van de Feniks. Omber is de assistent van minister van toverkunst Cornelis Droebel, die probeerde de jonge tovenaar tegen te werken. De kwade heks geeft later les op Zweinstein en blijft een hekel houden aan Potter.

Het verhaal telt zeventienhonderd woorden over het leven van Omber vol met nieuwe details. Daarbij belooft Rowling haar eigen gedachten over het personage te onthullen.

'Vrije Syrische Leger stuurt 1300 man naar Kobani'

Het Vrije Syrische Leger (VSL), de door het Westen gesteunde oppositiegroep, stuurt dertienhonderd strijders naar de Koerdische stad Kobani in Syrië. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd. Het VSL strijdt tegen zowel het leger van de Syrische president Bashar Assad als tegen terreurbeweging Islamitische Staat.

Erdogan zei dat Ankara het de rebellen toestaat om via de grens tussen Turkije en Syrië naar Kobani af te reizen. De Koerdische stad wordt al weken belegerd door IS. De door de Verenigde Staten geleide coalitie voert rond Kobani luchtaanvallen uit op de extremisten. Al meer dan tweehonderdduizend mensen zijn het geweld ontvlucht.

Of de berichten kloppen is nog onduidelijk. Een woordvoerder van de Syrische oppositie in ballingschap liet weten niet van dergelijke plannen op de hoogte te zijn.

VVD wacht rechtszaak Van Rey af

De VVD wacht de uitkomst van de rechtszaak tegen Jos van Rey af. Dat laat een woordvoerder van het partijbestuur vrijdagmiddag in een reactie weten.

"Het is goed dat de rechter ernaar gaat kijken en wij wachten het oordeel af", luidt de reactie. De zegsman wilde verder niet inhoudelijk reageren.

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdagmiddag bekend dat de oud-wethouder van Roermond wordt vervolgd voor corruptie, verkiezingsfraude en het witwassen van ruim 175 duizend euro.

Procter & Gamble wil van Duracell af

Procter & Gamble wil af van Duracell, omdat de batterijmaker niet past bij de andere producten die het concern vervaardigt. De Amerikanen snijden de tak daarom los van het moederconcern en maken er een onafhankelijk bedrijf van. Dat maakte P&G vrijdag bekend bij het presenteren van de kwartaalcijfers.

Wat er met Duracell gebeurt nadat de fabrikant is afgesplitst, kon Procter & Gamble echter nog niet zeggen. De fabrikant van onder meer Oral-B-tandpasta en scheermesjes van Gillette hoopt op een afsplitsing. Daarbij zouden aandeelhouders van P&G de kans krijgen om hun stukken om te wisselen voor aandelen in Duracell.

Vooropstaat echter dat de aandeelhouders een zo hoog mogelijk rendement moeten halen, zo meldt P&G vrijdag in een verklaring. Het bedrijf kijkt daarom ook naar andere mogelijkheden, zoals een onderhandse verkoop. De Amerikanen zijn sinds 2005 eigenaar van Duracell, dat tot die tijd eigenaar was van het opgekochte Gillette.

Naast het afsplitsen van Duracell maakte P&G vrijdag ook de winst over vorig kwartaal bekend. De concurrent van Unilever zag de inkomsten in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar bijna een derde lager uitkomen op twee miljard dollar (1,6 miljard euro). De omzet bleef grofweg gelijk op 20,8 miljard euro.

Drukte op snelwegen door einde herfstvakantie

Het einde van de herfstvakantie in het midden en het zuiden van Nederland veroorzaakt in combinatie met het druilerige weer drukte op de Nederlandse wegen. Daardoor staat er momenteel zo'n tachtig kilometer file, op een normale vrijdag is dat slechts dertig kilometer, zo laat de ANWB vrijdag weten.

"Het einde van de herfstvakantie en de regen vormen samen geen gelukkige combinatie", zegt een woordvoerder. "Vooral in het midden en zuiden van het land staan veel files. Door een aantal ongelukken eerder op de dag lost het ook allemaal niet snel op." Door de ongelukken is het op de A1 tussen Amsterdam en Naarden en de A12 van Den Haag richting Utrecht ook druk.

De schoolvakanties in het noorden van het land liepen eerder al ten einde. Om de drukte te spreiden hebben scholen in de regio's Noord-, Midden- en Zuid-Nederland niet allemaal tegelijk vakantie. Meer dan een miljoen Nederlanders gingen de afgelopen weken op vakantie, van wie ongeveer zevenhonderdduizend in eigen land.

Gestapo-imitator nam nazi's beet in WOII

Terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle gang voortraasde wilde Hans Kohout vanuit Groot-Brittannië informatie doorspelen naar de nazi's. Hij was op de hoogte van een geheime Britse militaire tactiek die de luchtverdediging van de vijand kon uitschakelen, waardoor hele steden ongehinderd platgebombardeerd konden worden. Kohout, een genaturaliseerde Brit die sympathiseerde met de nazi's, kende de oorlogsplannen van defensiewerk dat hij had gedaan.

Hij nam contact op met Jack King, van wie hij geloofde dat het een Gestapo-agent was die undercover werkte in Groot-Brittannië. Kohout gaf King de informatie in de hoop dat de nazi's de tactiek zouden overnemen.

Maar niets was wat het leek. King was een bedrieger die werkte voor de Britse inlichtingendiensten en niet voor de Gestapo. Kohouts verraderlijke plan zakte als een kaartenhuis in elkaar en de informatie haalde het nooit tot de overzijde van het Kanaal. Dat blijkt uit geheime documenten van de Britse inlichtingendiensten die vrijdag openbaar zijn gemaakt.

Keer op keer wist de ongetrainde 'Jack King' Britse verraders ervan te overtuigen dat hij een Gestapo-agent was. De imitator kreeg een flinke verzameling potentieel dodelijke informatie die eigenlijk bedoeld was voor de nazi's. King, die eigenlijk Eric Arthur Roberts heette, speelde de gevoelige gegevens door aan de Britse inlichtingendiensten.

"Het was een moedige missie. Hij mengde zich onder fascisten en deed zich voor als iemand die hij eigenlijk niet was. Het was gevaarlijk werk dat heel fout voor hem had kunnen aflopen", aldus historicus bij de National Archives Stephen Twigge. King had geen speciale opleiding gekregen om nazi-sympathisanten te misleiden en deed relatief eenvoudig werk als baliemedewerker bij een bank.

Twigge zegt dat het werk van Roberts hielp een potentiële 'vijfde colonne' in Groot-Brittannië onschadelijk te maken. Deze bende van verraders had mogelijk de Britse strijd tegen nazi-Duitsland kunnen frustreren. De nu vrijgegeven documenten suggereren dat het aantal nazi-sympathisanten op Brits grondgebied veel groter was dan tot nu toe door historici werd aangenomen.

"Hij infiltreerde in een ondergronds netwerk en zette zichzelf neer als intermediair bij de Duitse inlichtingendiensten", zegt Twigge. "Hij wist hen bij de neus te nemen en hun activiteiten te saboteren."

Veel Britse nazi-sympathisanten werden vooral gemotiveerd tot hun activiteiten door hun haat tegen de joden. Dat zegt T.M. Shelford, die tijdens de oorlog met Roberts werkte. "Veel mensen die nooit lid waren geweest van een fascistische partij kwamen door hun antisemitische gevoelens tot de overtuiging dat een Duitse overwinning in de oorlog beter zou zijn dan een Britse victorie, omdat dat laatste een zege voor de joden zou zijn", aldus Shelford.

De documenten uit de National Archives werpen weinig licht op de methoden die Roberts hanteerde. Wel is bekend dat hij meerdere talen sprak, hoewel zijn Duits juist gebrekkig was. Hij bracht voor de oorlog twee maal een bezoek aan nazi-Duitsland.

De informatie die Roberts verzamelde werd nooit aan de politie gegeven en Kohout en andere verraders bleven gewoon op vrije voeten. De gegevens werden enkel door inlichtingendiensten gebruikt om nazi-sympathisanten in het vizier te houden. Zo kon worden voorkomen dat dit netwerk erin slaagde schadelijke activiteiten uit te voeren.

Het is niet bekend wat Roberts na de oorlog is gaan doen.

Jos van Rey vervolgd voor corruptie

Oud-wethouder van Roermond Jos van Rey wordt vervolgd voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen van ruim 175.000 euro. Twee medeverdachten, projectontwikkelaar Piet van P. en oud-wethouder van Roermond Tilman Schreurs, worden vervolgd wegens omkoping. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Van Reys advocaat is vrijdag op de hoogte gesteld van de dagvaarding. De Limburgse oud-VVD'er beschikt al enkele maanden over een voorlopige tenlastelegging, waarin hij wordt verdacht van actieve ambtelijke omkoping en verkiezingsfraude. De aanklacht is nu uitgebreid met passieve ambtelijke omkoping en witwassen. Vanwege de nog lopende getuigenverhoren bij de rechter-commissaris verwacht het OM de definitieve tenlastelegging medio december uit te brengen.

Het OM begon in de zomer van 2012 een strafrechtelijk onderzoek tegen Van Rey vanwege verdenkingen van ambtelijke corruptie. Hij zou geld hebben aangenomen van zijn vriend en zakenpartner Van P.

Al snel daarna ontstond door een afgeluisterd telefoongesprek de verdenking van het lekken van informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey was als adviseur betrokken bij deze procedure.

De 69-jarige Van Rey was veertien jaar lid van de Tweede Kamer en zat in de Eerste Kamer toen de verdenkingen tegen hem openbaar werden. Hij trad terug als senator en wethouder en verliet later ook de VVD, om vervolgens een eigen lokale partij in Roermond te beginnen, die hoge ogen gooide bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Het einddossier van de Rijksrecherche en de FIOD, dat meer dan honderd ordners informatie omvat, wordt medio november verwacht. Het onderzoek duurde ruim twee jaar, waarin de Rijksrecherche, FIOD en de rechter-commissaris meer dan tweehonderd getuigen hebben gehoord, van wie een aantal op verzoek van Van Rey. Daarnaast is uitgebreid onderzoek gedaan naar in beslag genomen administraties en dossiers.

De regiezitting dient op 20, 21 en 22 januari in de rechtbank in Rotterdam. Dan kunnen de advocaten van de verdachten hun onderzoekswensen kenbaar maken. Wanneer de strafzaak inhoudelijk kan worden behandeld is nog niet bekend.

'DAF en vijf concurrenten verdacht van kartel'

Vrachtwagenfabrikant DAF wordt door de Europese Commissie verdacht van verboden afspraken met branchegenoten Renault Trucks, MAN, Scania, Daimler, en Iveco. Dat schrijft persbureau Bloomberg op gezag van anonieme bronnen.

De Europese Commissie is volgens de bronnen voornemens volgende maand een officiële klacht tegen de truckfabrikanten in te dienen. Alleen Volvo, eigenaar van Renault Trucks, reageerde tegenover Bloomberg op het bericht. "Het onderzoek is gaande en we wachten het resultaat af."

De kartelwaakhond van de Europese Unie doet sinds drie jaar officieel onderzoek naar malversaties in de auto- en trucksector. Medewerkers van de commissie vielen destijds onverwacht allerlei fabrikanten en onderdelenleveranciers binnen om bewijzen te verzamelen.

Afgelopen voorjaar ontvingen twee Europese en vier Japanse fabrikanten van kogellagers een gezamenlijke boete van 950 miljoen euro vanwege kartelafspraken. Dat is een van de hoogste boetes die de mededingingswaakhond ooit heeft uitgedeeld.

Arrestaties na vondst explosieven Denemarken

De Deense autoriteiten hebben twee mannen opgepakt, omdat ze een kilo explosieven bij zich hadden. Dat heeft de Deense politie vrijdag bekendgemaakt. In eerste instantie werd gevreesd voor terrorisme, maar volgens de politie is dat niet het geval.

De twee mannen werden donderdag apart van elkaar opgepakt. De politie trof in het appartement van een van de mannen, een 33-jarige Pakistaan, twee pakketjes met een halve kilo explosieven aan. De andere verdachte, een 31-jarige man, zou banden hebben met het Deense leger.

Volgens de politie duidt niets erop dat er sprake is van terrorisme. Vermoedelijk betreft het 'gewone criminaliteit'. De mannen worden later vrijdag voorgeleid aan de rechter.

The Common Linnets halen shows in november in

The Common Linnets halen hun geschrapte concerten in Duitsland volgende maand in. Dat liet de groep vrijdag weten op Twitter. The Common Linnets bliezen woensdag en donderdag concerten af in Keulen en Hamburg omdat Ilse DeLange is geveld door een keelontsteking.

De band staat op 4 november in Hamburg en op 9 november in Keulen. Het was al bekend dat de shows die de komende weken in Nederland gepland staan vooralsnog gewoon doorgaan.

The Common Linnets stond de afgelopen maand onder meer in Londen, Berlijn, München en Wenen op het podium. De tournee, waarbij DeLange door verschillende Amerikaanse zangers werd bijgestaan, werd begin deze maand afgetrapt in Utrecht.

Vertrouwen Duitse consumenten stabiliseert

Het vertrouwen van Duitse consumenten in de economie van hun land is deze maand niet verder gedaald. Na de scherpe neergang van de afgelopen maanden is de graadmeter voor het sentiment van huishoudens in oktober zelfs licht gestegen, van 8,4 naar 8,5. Dat maakte marktonderzoeker GfK vrijdag bekend.

Duitse consumenten vonden het deze maand een beter moment om aankopen te doen en ook de verwachting over hun toekomstige salaris waren optimistischer. Daarnaast kwam in oktober een einde aan het slinkende enthousiasme over de economische vooruitzichten.

Consumenten lijken zich daarmee weinig aan te trekken van het pessimisme van hun overheid, zo stelt GfK. De Duitse regering stelde eerder deze maand namelijk de groeiverwachtingen voor dit en volgend jaar bij na een reeks teleurstellende cijfers. Duitsland verwacht nu 1,2 procent groei in plaats van 1,8 procent.

Uitpluizen wietbende levert 2 miljoen cash op

Bij invallen in Gelderland heeft de politie tien dagen geleden twee miljoen euro cash gevonden. De maar liefst 275 agenten die bij de actie tegen een grote wietbende op de been waren, vonden ook honderdvijftig kilo wiet met een waarde van een half miljoen euro, meldt de politie vrijdag.

Eerder werd al bekendgemaakt dat bij de invallen vier verdachten zijn opgepakt. Dit zijn nog niet de hoofdverdachten van de drugsbende, die zo'n 25 miljoen euro zouden hebben verdiend met de wietteelt. Justitie heeft ook beslag gelegd op drie huizen, een caravan en een boot.

Twintig panden in onder andere Velp, Zutphen, Haaksbergen en Arnhem werden minutieus uitgekamd. Daarbij hielp ook een speciaal team van defensie, dat getraind is in het vinden van verborgen ruimtes. Ook in Turkije werden invallen gedaan, maar daar kan de politie nog niets over zeggen. Het onderzoek gaat nog maanden duren.

Nick & Simon strikken Matt Simons en Miss Montreal

Nick & Simon worden op hun nieuwe kerstalbum bijgestaan door Matt Simons en Miss Montreal. De Amerikaanse zanger Simons nam met Nick het nummer Give Me Back My Holiday op. Miss Montreal ging met Simon in duet voor At Christmastime.

Christmas With... Nick & Simon: It's Beginning To Look A Lot Like Christmas verschijnt over twee weken. Op 19 en 21 december geeft het Volendamse duo een kerstconcert in Ahoy in Rotterdam. Ook dan zijn Simons en Miss Montreal van de partij, evenals Sandra van Nieuwland.

Mannensynchroonzwemmen: "Bang dat ik behaarde benen ga zien"

Wereldzwembond FINA zal over ruim een maand gaan vergaderen en stemmen over het toelaten van mannelijke synchroonzwemmers op het WK. Dat zou dan moeten gebeuren in een gemengd duet. Niet iedereen lijkt er echter heel blij mee te zijn, met name in het weinig vooruitstrevende Rusland, dat de sport al jaren in een ijzeren houdgreep heeft en vrijwel alle wereldtitels wegkaapt.

De Russische zwemmer Evgeny Korotyshkin, winnaar van olympisch zilver op de 100 meter vlinderslag in Londen en synchroonzwemfan, maakte wel vrij duidelijk waarom hij er weinig zin in heeft om mannelijke synchroomzwemmers te zien. "Ik bedacht het me gelijk...als ik naar het zwembad ga om te trainen ga ik behaarde benen het water uit zien steken, naast de elegante Svetlana Romashina (vijftienvoudig wereldkampioene en drievoudig olympisch kampioene, red.). Ik denk dat ik dan ga huilen. Misschien komen ze wel met een soort legging, dat kan ook natuurlijk.."

Viervoudig wereldkampioene Anastasia Yermakova is ook niet gelukkig met mannelijke synchroonzwemmers. "Er is een negatieve houding tegenover hen en dat verbergen we niet. Over het algemeen sta ik zeer negatief tegenover mannelijke synchroonzwemmers, dit is helemaal niks voor mij, net zoals ik niks heb met turnen voor mannen. Ballet vind ik niet erg, want dat is dansen en gebeurt op een podium waar mensen van onderen naar kijken, terwijl er bij synchroonzwemmen vooral vanaf boven gekeken wordt. Dit is allemaal veel intiemer en ik houd er niet van. Men wil in alle sporten maar gelijkheid tussen mannen en vrouwen..."

De benen van Kolesnichenko en Romashina, op weg naar WK-goud in Barcelona 2013. Korotyshkin vreest dat hier binnenkort een formidabele laag haren op te zien zal zijn (Foto: Getty)

Succescoach Tatiana Danchenko, die met haar pupillen meerdere olympische titels veroverde, ziet het plan vooral als een aanval op Rusland. "Of wij denken dat het per se in moeten voeren van een gemengd duet een bewuste poging is om ons minder medailles te laten winnen? Ja, dat denken wij. Het is ook niet zo makkelijk allemaal. Zo had ik een keer een jongen in een groep meiden, maar hij was natuurlijk bang en kwam de volgende training niet meer opdagen. Natuurlijk respecteer ik mannen, maar ik denk dat ze hier gewoon niks te zoeken hebben in onze sport."

"Ik zie mijzelf echt niet een duet zwemmen met een man", aldus zesvoudig wereldkampioene Svetlana Kolesnichenko. Daria Korobova, vorig jaar goed voor drie wereldtitels, is het ermee eens: "In het kunstschaatsen is het heel normaal, maar onze takken van sport zijn totaal anders geëvolueerd. Voor mij is een gemengd duet in het synchroonzwemmen een soort show en geen sport."

Voormalig olympisch kampioene Olga Brusnikina, tegenwoordig vice-voorzitter van de Russische synchroonzwembond, laat als enige voorzichtig positieve geluiden horen. "Wat zijn de argumenten tegen mannelijke synchroonzwemmers? Wij zijn er niet echt op tegen. Er is een groot voordeel: Synchroonzwemmen krijgt hierdoor veel meer aandacht, het is iets waar meer over gepraat wordt en dus krijgt onze sport meer aandacht. Ik vind het alleen wat zorgwekkend dat er al mannen op het WK toegelaten zouden worden zonder dat er eerst iets als testwedstrijden gehouden worden."

In Nederland werd synchroonzwemmen voor mannen al jaren geleden geaccepteerd. De Spelen van 2008, het doel van de heren, werd niet gehaald (Bron: YouTube)

Overslag Rotterdamse haven licht hoger

De haven van Rotterdam heeft in de eerste negen maanden van dit jaar iets meer overgeslagen dan in dezelfde periode van vorig jaar. De hoeveelheid goederen die de haven tussen januari en september binnenkwam of verliet, nam met 0,3 procent toe. Dat blijkt vrijdag uit de derdekwartaalcijfers van de haven.

Van alle soorten goederen waren er maar twee die dit jaar minder vaak de haven passeerden dan in 2013. De overslag van ijzererts en schroot kromp met ruim vijf procent op jaarbasis, terwijl olieproducten elf procent minder werden overgeslagen. Kolen en aardolie gingen daarentegen respectievelijk zes en twee procent vaker de Rotterdamse haven in of uit.

Ook de overslag van containers nam in de eerste drie kwartalen toe, met vier procent. Sinds maart is dat zelfs zes procent hoger. Dat maakt volgens directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam duidelijk dat de nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte hard nodig zijn om verder te groeien.

Ajax nog zonder Serero tegen Go Ahead Eagles

Ajax moet het in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles zonder Thulani Serero stellen. De 24-jarige middenvelder is nog niet verlost van zijn hamstringklachten. "Serero speelt zaterdag nog niet, maar het gaat wel de goede kant op", liet coach Frank de Boer vrijdag weten op een persconferentie.

Serero viel vorige week geblesseerd uit in de topper tegen FC Twente. In tegenstelling tot de Zuid-Afrikaan is Nicolai Boilesen wel weer inzetbaar. De linksback liep bij Denemarken een hersenschudding op en miste net als zijn ploeggenoot het verloren Champions League-duel uit tegen FC Barcelona (3-1). Hij hervatte woensdag alweer de training.

Ajax hoopt zich te herpakken na de nederlaag in Spanje. "Bij ons moet er vaak iets gebeuren in een wedstrijd voordat we zelf gaan voetballen. Ik hoop dat dat zaterdag anders is", zei De Boer. "We moeten de komende drie wedstrijden winnen. Dat zijn we aan onszelf verplicht."

Nadal slaat masterstoernooi Parijs over

Rafael Nadal doet volgende week niet mee aan het masterstoernooi van Parijs. Hij heeft zich afgemeld, meldt de organisatie vrijdag. De Spaanse tennisser kampt met een blindedarmontsteking, die hij momenteel met antibiotica probeert te bestrijden om een operatie uit te stellen.

Nadal, die nog nooit de titel pakte in Parijs, wil pas na de ATP World Tour Finals onder het mes, maar het is nog niet duidelijk of hij dat gaat halen. Het eindejaarstoernooi in Londen begint 9 november. De mondiale nummer drie komt vrijdagavond in de kwartfinales in Basel in actie tegen Borna Coric uit Kroatië.

Wozniacki overtuigend naar halve finale

Caroline Wozniacki blijft ongenaakbaar bij de WTA Finals in Singapore. De Deense, die al zeker was van een plaats in de halve finale, was in haar laatste groepsduel met 6-2 en 6-3 te sterk voor Petra Kvitova. De partij duurde iets langer dan een uur. Door de zege van Wozniacki gaat ook Agnieszka Radwanska verder.

De 24-jarige Wozniacki, de nummer acht van de wereldranglijst, kwam geen moment in de problemen. Ze snoepte vijf keer de opslag van haar tegenstandster af, terwijl ze zelf in de hele partij twee keer werd gebroken.

Wie de tegenstanders van Wozniacki en Radwanska, die eerder op de dag verloor van Maria Sharapova, in de halve eindstrijd zijn, is nog niet duidelijk. De beslissing in de andere poule valt later op de dag als Simona Halep het opneemt tegen Ana Ivanovic.

Pogba verlengt tot 2019 bij Juventus

Paul Pogba heeft zijn contract bij Juventus verlengd. De 21-jarige middenvelder ligt nu tot medio 2019 vast in Turijn, meldde de Italiaanse club vrijdag. Pogba speelt sinds de zomer van 2012 voor Juventus, dat hem transfervrij ophaalde bij Manchester United.

De Franse international is uitgegroeid tot een vaste waarde bij de Oude Dame, waarmee hij onder meer twee keer landskampioen werd, en in het nationale team. Pogba stond naar verluidt in de belangstelling van enkele Europese topclubs.

Tekort eurolanden neemt verder af

De achttien landen van de eurozone hebben hun tekorten dit jaar fors weten terug te dringen. Het gezamenlijke tekort over het tweede kwartaal kwam uit op tweeënhalf procent van het bruto binnenlands product, tegen 3,1 procent in dezelfde maanden vorig jaar. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Ook over het eerste kwartaal kwam het tekort van de eurolanden al lager uit dan een jaar eerder. Tussen januari en maart overstegen de uitgaven de inkomsten met 2,6 procent van het bbp. Een jaar eerder was dat nog een tekort van 3,1 procent. Hoe groot de tekorten van de losse landen zijn, maakte Eurostat niet bekend.

Over geheel vorig jaar kwam het gezamenlijke tekort van de eurolanden uit op 2,9 procent van het bbp, zo meldde Eurostat dinsdag. Een jaar eerder was dat nog 3,6 procent.

Agent veroordeeld voor schieten bij verkeerscontrole

Een 56-jarige politieman is vrijdag veroordeeld omdat hij bij een verkeerscontrole een auto onder vuur nam. De rechtbank in Arnhem legde hem een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur op voor poging tot doodslag. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 2500 euro betalen aan een van de slachtoffers.

Bij een verkeerscontrole begin vorig jaar wilde de agent met een collega een auto met drie inzittenden controleren op de N813 richting Zevenaar, maar de bestuurder ging ervandoor. Toen het voertuig uiteindelijk tot stoppen gedwongen kon worden, hoorde de betreffende agent een schot waarop hij terugschoot. Het bleek echter om een waarschuwingsschot van een collega te gaan. Het voertuig wist te ontkomen waarop de agent nog twee schoten loste. Een van de inzittenden raakte hierbij gewond.

Volgens de de rechtbank in Arnhem had de agent het vuurwapen niet zomaar mogen gebruiken. De rechter is het met de officier van justitie eens dat er geen sprake was van een dreigende situatie. De bestuurder van de auto was ongewapend. Van noodweer heeft daardoor nooit sprake kunnen zijn, aldus de rechter.

Jörgen Raymann overwoog overstap naar SBS

Jörgen Raymann heeft met SBS gesproken over een overstap naar de commerciële zender. Dat onthult de 48-jarige presentator vrijdag in het AD. "Maar mijn moraliteit en loyaliteit liggen nog bij de publieke omroep", zegt hij. "Toch heb ik over een overstap naar SBS serieus nagedacht. Ik sluit niet uit dat zoiets nog eens kan gebeuren."

De bezuinigingen bij de publieke omroep zette Raymann aan het denken. Hij verhuist 'redelijk opgelegd' van de zondag- naar de zaterdagavond met zijn tv-show, die hij met minder geld moet maken. De reeks is ingekort van veertien naar acht afleveringen en per show wordt vijftien minuten zendtijd ingeleverd.

"Er zal wel een punt komen dat ik niet meer voor de camera hoef te staan. Dan wil ik bij de publieke omroep misschien een bestuurlijke functie", zegt Raymann. "Alleen dan ben je in de positie om echt iets te veranderen."

Sharapova klaar ondanks zege op Radwanska

Maria Sharapova is vrijdag uitgeschakeld bij de WTA Finals in Singapore. De Russin won weliswaar met 7-5, 6-7 (4) en 6-2 van Agnieszka Radwanska, maar door het setverlies zit haar seizoen erop. Radwanska heeft nog wel zicht op de halve finale. Ze gaat door als Caroline Wozniacki later op de dag van Petra Kvitova wint.

Sharapova leek uitstekend op weg om haar kansen op een plek bij de laatste vier levend te houden. Daarvoor moest ze in twee sets winnen van de Poolse. Ze trok de eerste set naar zich toe en nam in het tweede bedrijf een 5-1 voorsprong. De mondiale nummer twee kreeg zelfs drie matchpoints, maar het ging helemaal mis.

Door het setverlies hoefde Sharapova niet meer te rekenen op een vervolg in het prestigieuze eindejaarstoernooi, maar ze herpakte zich in de derde set nog wel knap. Door breaks op 3-2 en 5-2 sleepte ze de zege uit het vuur.

'Jongeren maken zich niet druk over soa's'

Jongeren die seksueel actief zijn maken zich nauwelijks zorgen over de risico's die kleven aan onveilige seks. Dat blijkt uit een enquête van EénVandaag en Dance4life onder ruim 1600 jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Bijna de helft heeft weleens onveilige seks gehad met een partner van wie niet duidelijk was of die vrij was van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Drie op de tien jongeren hebben meerdere keren seks zonder condoom gehad. Ruim twee derde (65 procent) heeft zich nog nooit op soa's laten testen. De cijfers zijn volgens organisatie dance4life opvallend omdat het leeuwendeel van de ondervraagden wel seksuele voorlichting heeft gehad, bijna negentig procent.

Dance4life vindt dat jongeren de risico's onderschatten en gaat ze in een vrijdag gelanceerde campagne wijzen op de gevaren die kleven aan onveilige seks. Zo geeft bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) aan dat aids nog altijd een taboe is.

De organisatie wil ze er in de publiekscampagne op wijzen dat aids niet alleen op continenten als Afrika voorkomt, maar ook in Europa én Nederland.

Opnames de Masters van start met complete cast

Naast de hoofdrolspelerszijn nu ook de bijrollen voor de komedie De Masters bekend. Elise Schaap speelt de ex-vrouw van Aziz (Mimoun Oaissa), Lies Visschedijk de dominante vrouw van Donny (Guido Pollemans), rapper Nega kruipt in de huid van rapper Marra, Jasmine Sendar is de love interest van Lloyd (Olivier Locadia aka Willie Wartaal) en bij een feestje krijgt Marco (Ruben van der Meer) het aan de stok met Robin Boissevain.

Het verhaal van deze energieke en hilarische komedie draait om vier jeugdvrienden die ooit de rapgroep De Masters vormden en jaren later nog één allerlaatstegooi naar roem doen. Mimoun Oaissa bedacht het idee en schreef het scenario samen met Ruud Schuurman (Draadstaal, Verliefd op Ibiza) die ook de regie op zich neemt in deze film van producent Tom de Mol. De opnames gaan vandaag van start.

Over de film
Al jarenlang droomt Aziz (Mimoun Oaissa) ervan om het te maken als rapper. Maar in werkelijkheid zit hij vast in een slecht betaald baantje. Als zelfs zijn zoontje niet meer in hem gelooft en zijn ex hem de voogdij dreigt te ontnemen, is het alles of niets. Hij overtuigt zijn jeugdvrienden met wie hij vroeger de rapcrew De Masters vormde om nog één keer voor hun jeugddroom te gaan. Zijn vrienden staan er zo mogelijk nog slechter voor dan Aziz zelf; Marco (Ruben van der Meer) is een gokverslaafde die nog bij zijn moeder woont, Lloyd (Olivier Locadiaaka Willie Wartaal) is een paranoïde pizzabezorger en Donny (Guido Pollemans) een onzekere burgerman die zwaar onder de plak zit bij zijn dominante vrouw. Samen gaan ze het gevecht aan met zichzelf, elkaar en hun omgeving in deze laatste kans nog iets van hun leven te maken. En daarvoor gaan ze ver. Heel ver.

De film is een productie van Tom de Mol Productions i.s.m. RTL Nederland, Dutch FilmWorks en Rumble Fish Features. DFW verzorgt uiteraard ook de distributie van de film, die in 2015 in de bioscoop wordt verwacht.

Utrecht schrikt van brief over NSB-museum

Utrechters die aan of in de buurt van de Maliebaan wonen, zijn deze week opgeschrikt door een brief waarin wordt gemeld dat er een NSB-museum in hun buurt komt. Het hoofdkantoor van de Nationaal-Socialistische Beweging was gevestigd aan de Maliebaan. In de huis-aan-huis verspreide brief wordt gevraagd om oude NSB-spullen en dagboeken en brieven van NSB'ers.

Het NSB-museum zou in het voormalige hoofdkantoor openen. Op dat adres is echter een kinderdagverblijf gehuisvest. Er bestaan absoluut geen plannen voor de opening van een NSB-museum en daarom heeft het kinderdagverblijf melding van de brief gedaan bij de politie. Die onderzoekt de zaak, aldus een woordvoerster vrijdag.

De brief ziet er zeer verzorgd uit, compleet met een eigen logo. In de tekst staat onder meer dat er tegenwoordig minder in termen van 'goed' en 'fout' over de Tweede Wereldoorlog wordt gedacht. De NSB was oorspronkelijk een Oranjegezinde en vaderlandslievende partij, die pas in de oorlog anti-semitisch werd, aldus de briefschrijvers. Het museum zou speciaal aandacht gaan besteden aan nabestaanden van NSB'ers na de oorlog.

"Het is nog de vraag of er sprake is van een strafbaar feit", zegt de politie. "Het kan een grap zijn, er kan een verward iemand achter zitten, maar het kan ook een moedwillige actie zijn. Of er is een tikfout gemaakt in het adres. We zoeken de opsteller van deze brief."

Utrecht schrikt van brief over NSB-museum
Utrecht schrikt van brief over NSB-museum (Foto: ANP)

Barroso 'weet niks' van extra EU-heffing

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft donderdagnacht gezegd niets te weten over de naheffing voor sommige EU-landen waar The Financial Times eerder op de dag over berichtte. Hij wilde daarom niet op de kwestie ingaan.

Barroso werd door een verslaggever van de BBC gevraagd naar de berichtgeving van de krant, maar hij zei meermaals dat hij er niet eerder over had gehoord. "Ik ben hier niet over geïnformeerd, dus ik kan hier geen commentaar op geven."

De Britse krant meldde op basis van een officieel document dat onder meer Nederland en Groot-Brittannië een naheffing krijgen. Voor Nederland zou het gaan om 642,7 miljoen euro, Groot-Brittannië moet volgens de krant met 2,1 miljard euro extra over de brug komen.

De naheffing is volgens de krant gebaseerd op een nieuwe rekenmethode, waaruit een hoger bruto binnenlands product naar voren komt. De afdracht aan de EU is gebaseerd op het bbp van de EU-lidstaten. Het zou wel gaan om voorlopige cijfers, omdat de data nog niet definitief zijn.

Premier Mark Rutte liet weten 'onaangenaam verrast' te zijn door de berichten en zei dat Nederland in discussie gaat met de Europese Commissie. Ook de juridische kant van de zaak wordt uitgeplozen, laat Rutte weten. "Het is nu nog te vroeg om op de uitkomsten daarvan vooruit te lopen."

Een bron binnen het kantoor van de Britse premier David Cameron drukte zich krachtiger uit. "Het is onacceptabel om de vergoedingen voor voorgaande jaren opeens te veranderen en die per direct op te eisen", tekende The Guardian op.

"De Europese Commissie verwachtte dit geld niet en heeft dit geld niet nodig. We zullen samen met andere landen die hierdoor worden getroffen alles op alles zetten om dit aan te vechten."

Mooie fanfilm van Uncharted

Noorse en Deense fans hebben het intro en de eerste scene van Uncharted: Drake's Fortune nagemaakt. De korte film heet Uncharted: Ambushed. Het is niet bekend hoe lang zij erover hebben gedaan of wat hun budget was. Naughty Dog heeft laten weten onder de indruk te zijn.

De rol van Nathan Drake wordt vertolkt door David Owe.

Ambushed

Ambushed

De intro en de scene van Uncharted: Drake's Fortune:

 En hier de film Uncharted: Ambushed:

Zweden zet duikbotenjacht op lager pitje

De Zweedse autoriteiten hebben hun speurtocht naar een mogelijke onderzeeboot in de archipel van Stockholm vrijdag op een lager pitje gezet. Het leger blijft op de uitkijk, maar marine- en amfibie-eenheden hebben opdracht gekregen de jacht te staken.

De Zweedse krijgsmacht opende de jacht vorige week vrijdag na meldingen over verdachte activiteiten onder water in de archipel, die zich uitstrekt van de hoofdstad Stockholm tot in de Oostzee. De militaire autoriteiten hebben zich niet uitgelaten over de nationaliteit van de mogelijke indringer, maar de meeste Zweedse defensieanalisten achtten een Russische onderzeeër het waarschijnlijkst.

Maleisiër kruipt drie dagen door jungle na ongeluk

Een Maleisische man die zwaargewond was geraakt bij een auto-ongeluk heeft drie dagen lang door de jungle gekropen op zoek naar hulp. Dat hebben de Maleisische autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

De man, Nicholas Andrew, verscheen woensdag in een afgelegen dorp. De auto die hij bestuurde raakte zondag op een snelweg in Centraal-Maleisië van de weg en kwam in een ravijn terecht, aldus politiechef Som Sak Din Keliaw. Andrew brak zijn arm en een been bij het ongeluk. Een andere inzittende van de auto overleefde het niet.

Andrew kroop na de crash langs een rivier totdat hij woensdag bij het dorp aankwamen. Hij verklaarde vanuit het ziekenhuis dat hij, toen hij na de klap weer was bijgekomen, en merkte dat zijn medepassagier niet meer reageerde besloot 'kruipend op zoek te gaan naar hulp'.

Franse luchtmacht vernietigt wapenopslag IS in Irak

Franse gevechtsvliegtuigen hebben donderdagnacht een fabriek en opslagplaats van wapens van de extremistische groep Islamitische Staat in Irak gebombardeerd. Er werden in totaal zeventig bommen afgegooid en de fabriek en opslagplaats werden verwoest. Dat heeft de stafchef van de Franse krijgsmacht, generaal Pierre de Villiers, vrijdag meegedeeld.

De Villiers specificeerde niet de locatie van de wapenfabriek. De Franse luchtmacht voerde ook luchtaanvallen uit bij Fallujah en de berg Sinjar.

China lanceert ruimtevaartuig richting maan

China heeft vrijdag een experimentele ruimtesonde gelanceerd. Het ruimtevaartuig moet een baan rond de maan maken en vervolgens terugkeren naar aarde. De lancering van de verkenner is een voorbereiding op de eerste onbemande missie van China naar de maan, die in 2017 moet plaatsvinden.

De kunstmaan werd in de vroege ochtend gelanceerd vanaf het satellietlanceerplatform Xichang. De lancering verliep soepel en na korte tijd verliet de sonde de dampkring, lieten de Chinese autoriteiten weten. Het achtdaagse testprogramma moet ervoor zorgen dat in 2017 een Chinees ruimtevaartuig op de maan kan landen, monsters kan nemen en vervolgens weer terug kan keren op aarde. Alleen Rusland en de Verenigde Staten hebben eerder een dergelijk huzarenstukje met succes ondernomen.

China heeft eerder al een reeks ruimtesondes in een baan rond de maan gebracht en vorig jaar werd een rover op het maanoppervlak gezet. De ruimtevaartuigen bij die missies waren echter gebouwd voor een enkele reis richting maan. Met de jongste missie wil China 'experimentele data verzamelen en terugkeertechnologie testen', zoals navigatie- en controlesystemen en hitteschilden.

Het ruimtevaartprogramma van China is een prestigeproject. De Chinese regering is enorm trots op het programma, in het bijzonder op het experimentele ruimtestation dat rond de aarde draait. De eerste Chinese astronaut werd in 2003 de ruimte in gestuurd en daarmee werd China het derde land na de VS en Rusland dat een mens in de ruimte heeft weten te brengen.

Eredivisie: Preview speelronde 10

Vanavond gaat in de Eredivisie de tiende speelronde van start. Zoals gebruikelijk blikt FOK!sport ook vandaag weer vooruit op de wedstrijden, die gaan komen. En hoe de stand er na dit weekend uitziet? Dat weet je zondag rond de klok van 18.45 uur.

De tiende speelronde wordt vanavond afgetrapt met een duel in de kelder van de Eredivisie. In het Kyocera Stadion begint om 20.00 uur de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Dordrecht. Deze confrontatie werd in het verleden pas twee keer eerder in Den Haag gespeeld. In 1988 ewrd het 4-2 voor de thuisploeg en in 1991 0-1 voor de bezoekers. Voor beide teams zijn de belangen groot, mede door het minime onderlinge verschil: twee punten.

Rasmus Lindgren (FC Groningen) in duel met Nemanja Gudelj (AZ) (PRO SHOTS / Ed van der Pol)

Ook in de middenmoot staat een onderling duel op het programma. AZ en FC Groningen hebben op dit moment evenveel punten (11) en behaalden uit de laatste twee duels slechts één punt. Voor beide ploegen is dit eigenlijk onder de maat, aangezien beide in de subtop mee moeten kunnen draaien. De Alkmaarder formatie is in eigen huis in elk geval erg sterk tegen de Groningers. In het verleden werd dertien keer gewonnen tegen vier zeges voor de ploeg uit het Noorden.

Verder staat ook het duel tussen Ajax en Go Ahead Eagles op het programma. Het onderlinge doelsaldo is indrukwekkend te noemen. De Amsterdammers scoorden maar liefst 111 keer tegen de Deventenaren en kregen er slechts 25 tegen. Toch kan in deze wedstrijd alles gebeuren. De ploeg van trainer Frank de Boer pakten uit de laatste twee duels twee punten, waar de Eagles twee keer de volle buit pakten. Wellicht dat de bezoekers de zeperd van vorig seizoen (6-0 verlies) enigszins kunnen herstellen.


Kolbeinn Sigthórsson was vorig seizoen verantwoordelijk voor de 4-0 tegen Go Ahead Eagles (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Tot slot nog een vooruitblik op een wedstrijd, die niet vaak werd gespeeld: PEC Zwolle - sc Heerenveen. Deze stond pas vier keer eerder op de kalender, waarbij de Friezen twee keer aan het langste eind trokken en de Zwollenaren slechts één keer. Beide ploegen hebben in elk geval baat bij drie punten, aangezien beide teams in de laatste twee duels slechts één punt wisten te pakken.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer gespeeld?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
24 okt om 20.00 uur ADO Den Haag - FC Dordrecht FOX Sports 1
24 okt om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
24 okt om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 2
25 okt om 18.30 uur Vitesse - NAC Breda FOX Sports 1
25 okt om 19.45 uur AZ - FC Groningen FOX Sports 3
25 okt om 19.45 uur Heracles Almelo - Willem II FOX Sports 5
25 okt om 20.45 uur Ajax - Go Ahead Eagles FOX Sports 1
25 okt om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
26 okt om 00.15 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
26 okt om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
26 okt om 12.30 uur sc Cambuur Leeuwarden - Feyenoord FOX Sports 1
26 okt om 14.30 uur FC Utrecht - PSV FOX Sports 1
26 okt om 14.30 uur PEC Zwolle - sc Heerenveen FOX Sports 3
26 okt om 16.45 uur Excelsior - FC Twente FOX Sports 1
26 okt om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
26 okt om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Dieven aan de haal met negentig dozen wietlolly's

Drie dieven hebben afgelopen zomer in Amsterdam een opmerkelijke slag geslagen. Ze stalen bij een bedrijf dat opslagruimte verhuurt negentig dozen vol wietlolly's. Ook wisten ze een quad buit te maken. De politie heeft nog geen idee wie de dieven zijn.

Op beveiligingsbeelden is te zien hoe de mannen met een bestelbus bij het verhuurbedrijf aan de Contactweg in Amsterdam-West aankomen. Ze toetsen een code in en rijden het binnenterrein op. Vervolgens forceren ze het slot van een van de opslagruimtes, waarna ze de dozen vol lolly's inladen. Nadat ze de quad eveneens achterin hebben gezet, rijden ze rustig het terrein af.

Het drietal is nog niet gepakt, maar er zijn camerabeelden vrijgegeven. De politie vraagt vrijdag mensen die de dieven kennen of andere tips kunnen geven zich te melden. Een wietlolly is snoepgoed dat smaakt naar hennep, maar geeft geen stoned of high gevoel.

Integriteitsbeleid ministerie Justitie onder vuur

Het integriteitsbeleid bij het ministerie van Veiligheid en Justitie deugt niet. Interne onderzoeken naar belangenverstrengeling, mogelijke strafbare feiten en grensoverschrijdend gedrag van personeel vinden vaak te laat of paniekerig plaats, zo meldt de Volkskrant vrijdag op basis van documenten.

Door het ontbreken van goed integriteitsbeleid ontstaat willekeur en wordt niet altijd aangifte gedaan van strafbare feiten door ambtenaren, schrijft de krant. Ook blijven meldingen van klokkenluiders liggen. Ministeriële afdelingen die zich met integriteit bezighouden zouden daarnaast ook nog eens langs elkaar heen werken.

Tot die conclusie is 'kwartiermaker integriteit' Frans van Oostrum gekomen, zo meldt de krant. Hij is door secretaris-generaal Pieter Cloo ingehuurd om het integriteitsbeleid tegen het licht te houden. De kwartiermaker pleit voor de oprichting van een afdeling die puinruimt op het gebied van het integriteitsbeleid. Topambtenaren delen de conclusie van de kwartiermaker echter niet, aldus de krant.

Families dug-outdrama willen vervolging afdwingen

De families van de slachtoffers van het dug-outdrama in het Friese Twijzel willen dat de gemeente en voetbalvereniging alsnog worden vervolgd. Dat heeft advocaat Liesbeth Poortman-De Boer vrijdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf. Het Openbaar Ministerie besloot woensdag niemand te vervolgen.

De raadsvrouw wil vervolging afdwingen met een zogenoemde artikel 12-procedure. "Het is onbegrijpelijk dat het OM niet overgaat tot vervolging", zegt Poortman-De Boer, die alle ouders bijstaat. "Uit onderzoek is gebleken dat de dug-out technisch niet in orde was. Zowel de gemeente als de voetbalvereniging was hiervan op de hoogte en deed niets. Wij willen weten wie verantwoordelijk is."

Bij het ongeluk in mei kwam een meisje van 10 om het leven. Vijf andere kinderen raakten gewond. Ze deden mee aan een schoolkorfbaltoernooi en zaten op een dug-out langs het veld toen die instortte. Uit onderzoek bleek dat de dug-out al ver voor het toernooi beschadigd was geraakt door een gevallen tak. Het OM stelt echter dat er onvoldoende bewijs is om te komen 'tot het bewijs in strafrechtelijke zin' .

De advocaat begrijpt niet waarom het OM daarom niet overgaat tot vervolging. "Als jij met een auto waarvan je weet dat de remmen het niet doen de weg opgaat en je maakt een ongeluk dan heb je in strafrechtelijke zin een heel groot probleem. Bij de overheid is dat kennelijk niet het geval." Poortman-De Boer verwacht binnen enkele weken een klaagschrift in te kunnen dienen. Het gerechtshof bepaalt dan later of het OM alsnog moet overgaan tot vervolging van de vereniging en de gemeente Achtkarspelen, waar Twijzel onder valt.

Demonstranten in Hong Kong houden referendum

Betogers die al weken in Hong Kong protesteren voor meer democratie in de Chinese stad organiseren zondag op straat een referendum. Demonstranten mogen daarbij aangeven of ze door willen gaan met protesteren of liever een aanbod van de regering om weer in overleg te gaan accepteren. Dat hebben de drie belangrijkste actiegroepen achter de betogingen laten weten.

Het referendum wordt gehouden op de belangrijkste protestlocatie in het stadscentrum, waar duizenden demonstranten zich hebben verschanst. De regering van Hong Kong heeft aangeboden een verslag naar Beijing te sturen waarin de ongenoegens van de betogers uiteen worden gezet. De demonstranten hekelen plannen van de landelijke regering om een college van 1200 personen kandidaten te laten selecteren die mogen deelnemen aan verkiezingen voor het leiderschap van Hong Kong in 2017. De betogers willen dat burgers zelf kandidaten mogen kiezen.

Volgens de demonstranten loopt het college aan de leiband van Beijing. Zij willen dat deze wordt afgeschaft of op zijn minst wordt hervormd zodat de 7,2 miljoen inwoners van de stad beter zijn vertegenwoordigd.

De regering van Hong Kong heeft betogers aangeboden om regelmatig samen bijeen te komen voor overleg over democratische hervormingen. Voorwaarde is wel dat de demonstranten hun protest beëindigen. De betogers bezetten al weken straten in de drukste wijken van de metropool. De Hong Kong Federatie van Studenten, een van de leidende bewegingen achter de protesten, heeft al aangegeven niets in de handreiking van de regering te zien.

KRO-NCRV verlengt contracten journalisten niet

De KRO-NCRV heeft meer dan twintig journalisten laten weten dat hun contract niet wordt verlengd. Ingewijden bevestigen vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant. Met name aan de kant van de KRO wordt gevreesd voor de kwaliteit van journalistieke programma's zoals Brandpunt.

Een woordvoerder van de fusieomroep noemt de conclusie te voorbarig en wil slechts kwijt dat het samenvoegen van de programma's Brandpunt en Altijd Wat 'gevolgen kan hebben voor wie daar aan meewerkt'. De Volkskrant schrijft dat freelancers en jaarcontractanten, verslaggevers en productiemedewerkers, te horen hebben gekregen dat ze voor 1 januari hun spullen kunnen pakken.

De zegsvrouw benadrukt dat binnen de omroep nog helemaal geen mededelingen zijn gedaan over de gevolgen voor het personeel. Eind november moet meer duidelijk zijn over de gevolgen voor het personeel. Dan presenteert de fusieomroep de plannen voor het nieuwe Brandpunt.

UEFA geeft Servië puntloze zege tegen Albanië

De tuchtcommissie van de UEFA heeft Servië aangewezen als winnaar van het gestaakte EK-kwalificatieduel tegen Albanië. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat krijgt daar echter geen punten voor. Ook moet Servië de komende twee thuiswedstrijden zonder publiek spelen en krijgen beide landen een boete van honderdduizend euro.

De beladen ontmoeting tussen Servië en Albanië werd vorige week kort voor rust stilgelegd. Woedende Servische fans betraden het veld in Belgrado, nadat een drone met een vlag van Albanië het stadion was binnengevlogen. Ook de spelers van beide landen, onder wie AZ-aanvoerder Nemanja Gudelj, kregen het met elkaar aan de stok.

De wedstrijd levert Servië volgens de Europese voetbalbond een reglementaire 3-0 zege op, maar het land moet ook drie punten inleveren in groep I. Daarmee zijn de sportieve gevolgen voor beide landen nagenoeg gelijk.

Kamer wil opheldering over extra EU-afdracht

Het kabinet moet zo snel mogelijk opheldering verschaffen over de vermeende naheffing van 642 miljoen euro die de Europese Commissie Nederland zou opleggen op de afdracht voor dit jaar. Daar hebben coalitiepartij VVD en oppositiepartij CDA om gevraagd.

De naheffing op de EU-afdracht is volgens VVD-Kamerlid Mark Verheijen 'de verkeerde boodschap op het verkeerde moment'. Verheijen hoopt dat het bericht niet klopt en heeft het kabinet om opheldering gevraagd, zo liet hij donderdagavond laat al weten op twitter. Hetzelfde geldt voor CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

The Financial Times berichtte donderdag over de naheffing. Nederland zou in december 642,7 miljoen euro extra moeten betalen. Vanwege een nieuwe rekenmethode is de Nederlandse economie groter dan eerder was aangenomen. Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte donderdagnacht tijdens de EU-top in Brussel dat Nederland niet 'zomaar een cheque' zal tekenen. "We gaan dit tot de bodem uitzoeken."

Scheidend voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei diezelfde nacht echter van niets te weten over de naheffing voor Nederland en andere EU-landen. "Ik ben hier niet over geïnformeerd, dus ik kan hier geen commentaar op geven, zei hij tegen een verslaggever van de BBC.

Steeds meer huurders hebben moeite met rondkomen

Steeds meer huurders houden aan het eind van de maand te weinig geld over om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Hierdoor is het aantal mensen met het risico om een huurachterstand op te lopen tussen 2002 en 2012 verdubbeld naar dertien procent van alle huurders. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Onder huiseigenaren is het percentage huishoudens met een betalingsrisico in dezelfde periode daarentegen vrijwel gelijk gebleven op drie procent. In absolute getallen kampen 126 duizend Nederlanders met een hypotheek met financiële krapte. Onder huishoudens met een huurwoning is dat aantal drie keer zo hoog.

Een van de oorzaken voor de penibele situatie van huurders is volgens het planbureau de economische crisis. "Door de toenemende werkloosheid en achterblijvende loonontwikkeling zijn er steeds meer huurders waarvan het inkomen niet langer toereikend is voor de netto huurlasten en uitgaven voor het levensonderhoud", aldus de onderzoekers.

Of economisch herstel deze huurders er weer bovenop zal helpen, is volgens het instituut echter nog maar de vraag. "Dat is ook afhankelijk van andere ontwikkelingen zoals de zorgpremies, de kosten van voeding en energie en het woonbeleid", aldus het planbureau.

Sovjetheld Spelen 1972 overleden

Voormalig biatleet Rinnat Safin is deze week op 74-jarige leeftijd overleden, zo melden Russische media. Safin won individueel nooit een belangrijke medaille, maar maakte wel deel uit van veel gouden Sovjetteams.

Met onder meer Safin en de legendarische - en vanwege samenzwering tot moord veroordeelde - Alexander Tikhonov wonnen de Sovjets de wereldtitel op de 4x7,5 kilometer in 1969, 1971, 1971 en 1973. Het echte hoogtepunt kwam echter in 1972 tijdens de Olympische Spelen in Sapporo.

Uitgerekend Tikhonov leek alles weg te gooien voor de Sovjets, maar dankzij een fantastische inhaalrace van Safin kwam het toch nog goed. Hij nam het stokje over terwijl zijn team op de negende plek lag, maar wist zich in een van de beste inhaalraces ooit gezien helemaal naar voren te werken en zelfs meer dan een minuut voorsprong te pakken op Oost-Duitsland. Uiteindelijk wonnen de Sovjets met bijna drie minuten voorsprong op Finland.

Safin kreeg in de hoogtijdagen van zijn loopbaan meerdere hoge onderscheidingen en was onder meer Master of Sport in Rusland.

De Vroome slaat 25 dubbele fouten en verliest in Japan

Tennisster Indy de Vroome (2) heeft zich niet weten de plaatsen voor de halve finale van het ITF-25k toernooi in het Japanse Hamamatsu. De achttienjarige Cromvoirtse verloor met 4-6, 7-6 (1) en 4-6 van de Japanse Shuko Aoyama (5). 

Vorige week was de kwartfinale ook al het eindstation voor De Vroome, toen ze verloor in Makinohara bij de laatste acht. In Hamamatsu wist De Vroome zich in de tweede set nog terug te knokken van een 5-3 achterstand, nadat het eerste bedrijf naar Aoyama ging.

Deze wedstrijd was een breakfestijn. De Vroome benutte negen uit vijftien breakkansen en de Japanse slaagde erin om twaalf van de zeventien breakkansen te verzilveren. Ook de service van De Vroome was ouderwets slecht. Ze sloeg in de partij maar liefst 25 dubbele fouten. 

Roemenië levert mensenhandelaar uit

De Roemeense politie heeft vorige week op verzoek van Nederland een 28-jarige Roemeen gearresteerd op verdenking van mensenhandel. Hij zou de leider zijn van een criminele bende die prostituees liet werken in Alkmaar, Amsterdam en Utrecht. De man is inmiddels overgedragen en zit in bewaring, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Eerder dit jaar werden zes mensen tot celstraffen van een tot anderhalf jaar veroordeeld. De zes veroordeelden zouden tussen 2010 en 2013 zes vrouwen als prostituee van Roemenië naar Nederland hebben gebracht, waar ze werden uitgebuit. De onlangs gearresteerde verdachte zou dit zestal daartoe in staat hebben gesteld, maar wordt niet verdacht van uitbuiting.

De illegale praktijken van de bende kwamen aan het licht toen in maart in de hoerenbuurt in Alkmaar een grote mensenhandelactie plaatsvond. Toen werden gesprekken gevoerd met alle prostituees, waarbij een van de slachtoffers van de Roemeense bende zich bij de politie meldde.

Lakers-basketballer Nash mist NBA-seizoen

Basketballer Steve Nash moet het seizoen in de NBA aan zich voorbij laten gaan. De guard van de Los Angeles Lakers kampt met een slepende rugblessure, meldde zijn club donderdag. De verwachting is dat hij een punt achter zijn carrière zet.

De 40-jarige Nash heeft een zenuwontsteking in zijn onderrug en miste daardoor al een groot deel van vorig seizoen. Zijn contract loopt volgend jaar af. "Het was mijn doel om terug te keren op het veld en het is teleurstellend dat dat nu niet lukt", laat de Canadees weten. "Ik blijf het team steunen, maar het is nu zaak gezond te worden."

Nash, die komend jaar ruim zeven miljoen euro kan opstrijken, werd in 2005 en 2006 verkozen tot meest waardevolle speler in de Amerikaanse basketbalcompetitie. Hij speelde sinds zijn komst in 2012 naar de Lakers slechts 65 wedstrijden.

Palini wint en pakt leiderstrui op Hainan

Andrea Palini heeft de vijfde etappe in de Ronde van Hainan gewonnen. De Italiaan van Lampre-Merida was na een regenachtige rit over ruim 192 kilometer de sterkste in de sprint. In Sanya bleef hij zijn land- en ploeggenoot Niccolo Bonifazio en de Kazach Roeslan Tleubajev (Astana) voor.

Palini neemt door zijn zege de leiderstrui over van de Fransman Julien Antomarchi, die donderdag als eerste over de finish kwam. De 25-jarige Palini werd eerder in de Chinese rittenkoers al twee keer tweede en een keer derde.

Belkin domineerde de Chinese ronde vorig jaar door alle etappes en het eindklassement te winnen, maar triomfeerde dit seizoen pas een keer. Moreno Hofland schreef de openingsrit op zijn naam.

TMG ziet meer kansen om in kosten te snijden

Telegraaf Media Groep (TMG) kan veel kosten besparen door de verschillende mediatitels beter te laten samenwerken. De besparingen die al eerder waren ingezet hebben te weinig opgeleverd. Dat schrijft de uitgever achter De Telegraaf en Metro vrijdag bij de cijfers over de eerste negen maanden.

De opbrengsten van TMG kwamen tussen januari en september uit op 374,9 miljoen euro, een daling van 5,7 procent. Het operationeel resultaat zonder eenmalige lasten (EBITDA) dook 17,4 procent omlaag naar 30,9 procent.

Volgens het concern ligt het eerder ingezette kostenbesparingsprogramma van 120 miljoen euro op schema. De opbrengsten vallen echter toch tegen en zijn bovendien onvoldoende om de winst te laten stijgen. "De opbrengsten uit printactiviteiten blijven achter en de kosten van de promotionele acties die in het verleden zijn gehouden om de oplagen te stimuleren wegen niet op tegen de opbrengsten van die acties", licht topman Geert-Jan van der Snoek toe.

Van der Snoek werd in juli aangesteld als nieuwe topman. Met zijn nieuwe team werkt hij momenteel aan 'een koers voor de langere termijn'. Omdat zijn mediabedrijf al veel maakt, ziet hij besparingskansen als de verschillende titels die content meer gaan uitwisselen.

De topman ziet ook kansen om een voortrekkersrol te gaan spelen in de markt voor online mediagebruik, aangezien steeds meer consumenten papieren media links laten liggen en de adverteerders hen volgen. "Er zijn veel nieuwe initiatieven genomen om de digitale positie te versterken. De digitale proposities van TMG zijn echter tot nog toe onvoldoende om de teruggang in print op te vangen."

Van der Snoek laat weten na zijn eerste drie maanden ook intern nog veel kostenbesparingsmogelijkheden te zien. "Het kostenbewustzijn van de onderneming, de focus en executiekracht, en de efficiency van processen en systemen moeten beslist naar een hoger niveau."

Weer aantal gestolen vogels Avifauna terecht

In woningen in Drunen en Den Bosch heeft de politie woensdag zeven vogels gevonden die vorige maand werden buitgemaakt bij een inbraak in vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Bij de doorzoekingen werden ook nog zeven andere vogels aangetroffen, meldt de politie vrijdag.

In Oss werd een bestelbus in beslag genomen die vermoedelijk is gebruikt bij de diefstal op het vogelpark. De recherche denkt op korte termijn verdachten te kunnen aanhouden. Avifauna heeft vijfduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de daders.

De politie zoekt nog naar twaalf resterende vogels. Bij de inbraak werden 36 vogels ontvreemd, waaronder toekans, diverse soorten neushoornvogels, kaketoes en kraagpapegaaien. Alle vogels zijn voorzien van een chip en een ring om hun poot. Op 10 oktober werden al veertien vogels gevonden in een schuur in Den Bosch. Een daarvan was overleden. Eind september werden al drie andere vogels teruggevonden.

De 36 gestolen vogels zijn volgens het park samen meer dan een ton waard. De zeven aangetroffen dieren verkeren in goede gezondheid.

Giel Beelen meer mens dankzij tien jaar op radio

Tien jaar radiomaken heeft Giel Beelen niet alleen professioneel, maar ook als mens veel goed gedaan. "Ik was typisch een jongen van het zolderkamertje: slecht in het aankijken van mensen, vooral communiceren via de microfoon", zegt hij vrijdag in De Telegraaf. "Ik ben meer mens geworden."

Grote doelen heeft de dj niet meer in het vooruitzicht. "Het klinkt heel saai: maar ik wil dit zo lang mogelijk volhouden", gaat de 37-jarige Beelen verder. "Ik zeg niet dat ik nooit naar een commercieel station zal gaan. Als ik daar hetzelfde kan doen als bij de VARA, zou ik misschien die 'foute keuze' maken."

De dj viert het jubileum van zijn radioshow op 3FM zondag in het Amsterdamse theater Carré met een speciale voorstelling met verschillende artiesten. Hij vestigde in het kader van de viering al een nieuw wereldrecord radiomaken. Beelen zat eerder dit jaar 198 uur aaneengesloten achter de microfoon.

Meisje in Mali bracht ebola mee uit Guinee

Bij een meisje in Mali is ebola geconstateerd. Mali is hiermee het zesde land in West-Afrika dat door het virus is getroffen.

Minister van gezondheid Ousmane Kone verklaarde donderdagavond voor de televisie dat het meisje van 2 onlangs in Guinee was geweest, het land waar de epidemie in december uitbrak. Zij werd woensdag op het virus getest in een ziekenhuis in Kayes, 600 kilometer van de hoofdstad Bamako. Het zieke kind en de mensen die met haar in contact zijn geweest zijn onmiddellijk in quarantaine geplaatst.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde woensdag dat in West-Afrika 9936 mensen door ebola zijn getroffen, van wie ten minste 4877 zijn overleden. Het overgrote deel van de gevallen doet zich voor in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Senegal en Nigeria, waar zich enkele 'geïmporteerde' gevallen voordeden, zijn inmiddels weer 'ebolavrij' verklaard.

Olympisch hoogspringkampioene denkt opnieuw aan afscheid

Olympisch hoogspringkampioene Anna Chicherova heeft aangegeven zich waarschijnlijk op te maken voor het laatste hoofdstuk in haar loopbaan. De Russische wil er na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 mee stoppen.

Chicherova stopte eind 2009 al met atletiek, nadat ze een keer olympisch brons en twee keer WK-zilver had gewonnen. Nadat de nu 32-jarige atlete in 2010 moeder werd besloot ze een jaar later echter toch weer terug te keren.

Dit keer ging het beter, want gelijk in 2011 werd Chicherova wereldkampioene. Een jaar later bereikte ze dan haar hoogste doel: Olympisch goud in Londen. Ze heeft een persoonlijk record van 2,07 meter, slechts drie vrouwen sprongen ooit hoger en het ligt maar twee centimeter onder het wereldrecord.

"Ik me in elk geval niet op het komende indoorseizoen richten. Mijn hoofddoel is het WK in Beijing in augustus. Ook staan in oktober in Zuid-Korea nog de World Games voor militairen op het programma, misschien wil ik daar ook voor goud gaan. Rio 2016 zou een logische en mooie afsluiting zijn van alles."

Cocu: "Voelde dat het mis ging"

Phillip Cocu heeft een slecht gevoel overgehouden aan het 1-1 gelijkspel tegen Panathinaikos. Met name de slotfase zorgde voor ergernis bij de trainer van PSV. PSV leek lange tijd af te stevenen op een overwinning, nadat Memphis Depay de score had geopend. Toen de teruggekeerde blikvanger het veld halverwege de tweede helft had verlaten kreeg de thuisploeg het echter moeilijk.

"We hebben dit onszelf aangedaan", baalde Cocu na afloop tegenover de camera van RTL7. "Je voelde gewoon dat er teveel ruimtes gingen vallen. Dan voel je ook dat het mis gaat."

Volgens Memphis Depay legde de slappe slotfase een gebrek aan volwassenheid bloot. Cocu deelt de mening van zijn sterspeler. "We hebben de voorbije periode laten zien dat we stapje voor stapje volwassener worden, maar vandaag hebben we kunnen zien dat we er nog lang niet zijn."

Cocu deed weinig moeite om zijn ergernis te verbergen. "Ik kan zeker boos zijn. Doe ik wel vaker. Nu was het zeker nodig. Mensen liepen niet in hun positie. Dan vraag je in Europese wedstrijden om problemen."

PSV staat nog steeds tweede, maar zal aan de bak moeten om Europees te overwinteren. "Als je hier wint doe je goede zaken, dan sta je er goed voor. Nu zijn we verplicht om daar een goed resultaat te halen. Ik heb nu moeite om een goed gevoel te vinden bij mezelf."

Marathon weert Afrikanen uit angst voor ebola

Montenegro heeft uit angst voor het ebolavirus besloten om 35 Afrikaanse atleten geen visum te verlenen. Zij zouden komende zondag meedoen aan de marathon van Podgorica, maar dat kan dus geen doorgang vinden. 

Er zijn geen aanwijzingen waaruit blijkt dat de sporters uit de door ebola getroffen landen komen, vooral Liberia, Sierra Leone en Guinee. Volgens de organisatie doen er nog wel tien atleten uit Kenia en Ethiopië mee - beiden ver van het ebolagebied gelegen - maar hebben die allemaal een vaste woonplaats in Europa.

Sunset TV legt nieuwe features uit

Insomniac Games heeft met Sunset TV een originele manier bedacht om spelers van Sunset Overdrive op de hoogte te houden betreffende nieuwe ontwikkeling van de game, zoals 'community-events'. Deze keer word er uitgelegd wat men nog meer van plan is met Sunset TV.

Zo zullen onder andere geüploade gameclips van andere spelers of jezelf te zien zijn. Ook is 'Dynamic Music' een onderdeel van Sunset Overdrive. Loop je maar een beetje rond en doe je weinig is er geen tot weinig muziek, maar haal je allemaal gekke stunts uit dan gaat de muziek ook steeds harder. In de toekomst zullen speciale 'community-events' via Sunset TV aangekondigt worden.

Het bijzondere aan Suntset TV is dat je de uitzendingen, met behulp van Xbox One cloud-technologie, direct ingame kunt bekijken, zonder dat je deze eerst hoeft te downloaden of ergens anders online hoeft te bekijken.

 

'Releasedatum Halo 5: Guardians gelekt'

De releasedatum van Halo 5: Guardians is door een foutje van een nieuwe medewerker misschien wel uitgelekt. Halo developer 343 industries heeft Michael Cavanaugh (bekende eSports coach) in dienst genomen en dat moest meteen op twitter gegooid worden.

Maar dat je altijd eerst goed moet kijken wat je fotografeert voordat je het online gooit geld ook weer eens voor 343 Industries. Op de achtergrond is namelijk een led counter te zien die nog 382 dagen aangeeft. Als wij even snel doortellen loopt de timer op 10 november 2015 af. En in november komen meestal de grote dure releases uit, dus wie weet… 

Drukte op telefoonlijn over ebola

Het speciale telefoonnummer waar mensen met vragen over ebola terechtkunnen wordt vaak gevonden. Bij de helpdesk hebben in vier dagen al tweehonderd mensen om informatie over het virus gevraagd, meldt het AD vrijdag.

Vooral mensen die naar Afrika willen vragen reisadvies, zo schrijft de krant. Ook mensen die bang zijn in Nederland het virus op te lopen klimmen in de telefoon. Volgens het RIVM zijn veel mensen in Nederland nog onbekend met ebola.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opende maandag de telefoonlijn. Iedereen kan tussen 08.00 uur en 18.00 uur gratis bellen met het telefoonnummer 0800-0480. Medisch personeel en instellingen zoals scholen, kinderopvang of politie kunnen bij vragen over ebola contact zoeken met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Man met bijl valt agenten aan in New York

Vier politieagenten zijn donderdag op een drukke straat in New York City aangevallen door een man met een bijl. Een agent wist de uithaal van de man nog af te weren met zijn arm, een andere raakte ernstig gewond aan zijn hoofd. De twee andere agenten trokken hun wapens en schoten de man dood voordat hij opnieuw kon uithalen. Een omstander raakte door een verdwaalde kogel gewond.

De agent die aan zijn hoofd gewond raakte lag in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis.

Politiecommissaris William Bretton kon nog weinig zeggen over de identiteit van de dader en zijn motief. Dat hij het echt op de agenten had voorzien werd duidelijk uit videobeelden van bewakingscamera's en verklaringen van ooggetuigen. Zij hadden gezien dat de man op een straathoek hurkte om de bijl uit zijn rugtas te halen voordat hij op de agenten afstormde en met de bijl begon te zwaaien.

Bretton wilde niet uitsluiten dat de aanval op de agenten in Queens een terreurdaad was. Hij verwees daarbij naar het doodschieten van een Canadese soldaat eerder deze week in Ottawa.

Iets minder bezoekers Nederlandse bioscopen

De Nederlandse bioscopen zaten de eerste drie kwartalen van dit jaar iets minder vol dan vorig jaar. Het bezoek daalde 1 procent en de recette 0,4 procent, schrijft Holland Film Nieuws op basis van cijfers van Stichting Filmonderzoek. In het tweede kwartaal liep het aantal bioscoopbezoekers het meest terug ten opzichte van een jaar geleden: 7 procent. Juni was een uitschieter met een daling van liefst 43 procent.

De best bezochte film dit jaar is tot nu toe The Wolf of Wall Street, die 670.000 bezoekers trok. Onder de films van eigen bodem presteerde Toscaanse Bruiloft het best. Iets meer dan een half miljoen mensen zagen de romantische komedie in de bioscoop. Het totale marktaandeel van de Nederlandse film staat na drie kwartalen op zo'n vijftien procent. Dat is gelijk aan het percentage na dezelfde periode een jaar geleden.

'Militair moet gps en Facebook afschermen'

Nederlandse militairen die voor werk of vakantie in het buitenland zijn, doen er verstandig aan de locatievoorziening op hun mobiel of tablet uit te schakelen. Met Facebook moet eveneens verstandig worden omgegaan. Dat advies geeft het Ministerie van Defensie vrijdag, meldt De Telegraaf.

Defensie komt met de waarschuwing nu verschillende Nederlandse militairen via Facebook en LinkedIn zijn bedreigd. De MIVD doet hier onderzoek naar, bevestigt een woordvoerder van het ministerie tegen De Telegraaf.

Het uitzetten van de locatievoorziening is nodig om langer onvindbaar te blijven. "Op die manier is te voorkomen dat anderen zien waar u verblijft", aldus Defensie. Facebookpagina's moeten eveneens worden beveiligd. Het best is om de instellingen niet op 'openbaar' maar op 'privé' te zetten, aldus het ministerie. "De instellingen zijn met een paar eenvoudige stappen te veranderen, zodat u communiceert in een afgeschermde omgeving."

Inlichtingenbronnen zeggen dat militairen wereldwijd door jihadisten op sociale media worden benaderd, aldus De Telegraaf.

Jochem van Gelder steekt veel op van Patty en Britt

Jochem van Gelder zit al jaren in het televisievak, maar leert nog steeds. Ook Patty Brard en Britt Dekker, die door SBS aan Van Gelder werden gekoppeld, inspireren de 51-jarige presentator volop. "Patty is professioneel, drijft niet haar zin door, werkt hard, kan relativeren en heeft ook nog eens humor. Dat zijn fijne mensen om mee te werken. En Britt is heerlijk onbevangen."

"Ik maak al 25 jaar televisie, maar dit is een hele andere tak van sport", vertelt Van Gelder aan Novum Nieuws. Voor SBS6 maakte hij met Brard Bonje bij de Buren. Met Dekker is hij vanaf zaterdag te zien in Het Beste Idee van Nederland. Van Brard leerde Van Gelder omgaan met hoog oplopende emoties. "Het oplossen van burenruzies met alle emoties die daarbij komen, dat is voor mij een compleet nieuw vakgebied. En eigenlijk voor Patty ook, maar zij heeft in haar leven veel meer bonje meegemaakt dan ik ooit mee zal maken. Zij is bijna een ervaringsdeskundige."

Van Gelder pikte van Dekker wat van haar spontaniteit. "Ik vind het mooi om te zien hoe nieuwsgierig en onbevangen ze is. Als je net begint, dan doe je dingen gewoon. Dat kan goed of niet goed zijn, maar je doet het. Daar ben ik wat Britt betreft wel jaloers op. Zij begint net en knalt er meteen in. Ik heb van haar geleerd dat je soms terug naar de basis moet en vanuit je nieuwsgierigheid moet werken."

Van Gelder ziet Brard en Dekker nog jaren op de buis blijven. "Juist doordat ze ook op televisie zijn wie ze zijn, denk ik dat ze het heel lang vol gaan houden. Ik zie veel collega's die op tv heel anders zijn dan wanneer ik ze tegenkom. Ik ben ervan overtuigd dat het kijkerspubliek dat op een gegeven moment ook ziet. Het publiek gelooft hen niet meer en dan zie je ze niet meer terug."

'Laat radicale moslims naar Syrië vertrekken'

Nederland kan jihadstrijders maar beter naar Syrië laten gaan. Als deze jihadi's in Nederland blijven vergroot dat de kans op een aanslag, melden Nederlandse strijders in Aleppo tegen het AD. Het tegenhouden van radicale moslims zorgt in Nederland alleen maar voor problemen, aldus een van hen. "Ik denk niet dat je pislinke potentiële jihadgangers in je achtertuin wil hebben."

In Nederland zijn zo'n vijftig paspoorten van mogelijke jihadgangers afgenomen. Om de radicale moslims in de gaten te houden zijn veel agenten nodig. Voor het volgen van dertig jihadi's die zijn teruggekeerd uit Syrië worden zevenhonderd AIVD'ers ingezet.

Terrorisme-experts houden echter vast aan de maatregel. "Als je ze laat gaan en ze komen terug, dan zijn ze getraind en meer vastberaden", aldus Glenn Schoen. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof is niets doen geen optie. "We weten dat met het innemen van een paspoort het probleem niet is opgelost. Je voorkomt er wel mee dat ze in een volgende fase van radicalisering terechtkomen", aldus Schoof in het AD.

Nederlanders die naar Syrië willen afreizen om te vechten kunnen dat eenvoudig doen, schrijft De Telegraaf vrijdag. Er is nog geen automatisch systeem dat alarm slaat als een jihadist het vliegtuig pakt, aldus expert van marechaussee en grensbewaking Michiel de Weger in de krant. "De grensbewaking krijgt nog steeds veel te weinig gegevens. Gezien de huidige dreiging is dat onverantwoord", aldus De Weger.

'Bouwsector herstelt na hapering'

De Nederlandse bouwsector zal herstellen van een hapering in het tweede kwartaal en dit jaar 2,5 procent meer produceren dan vorig jaar. Dat stelde het Economisch Bureau van ING vrijdag in een rapport.

Ook voor volgend jaar wordt een toename van de bouwproductie met 2,5 procent voorzien. "Ondanks een terugval van het bouwvolume in het tweede kwartaal raken de orderboeken beter gevuld en worden bouwondernemers optimistischer", stellen de economen.

In het tweede kwartaal daalde de productie met bijna 3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat had deels te maken met de zachte winter, waardoor bedrijven in het eerste kwartaal flink konden doorwerken. De productie lag in de eerste 8 maanden van dit jaar, ondanks de hapering in het tweede kwartaal, 2 procent hoger dan een jaar eerder.

'Bouwsector herstelt na hapering'
'Bouwsector herstelt na hapering' (Foto: ANP)

Kabinet toch voor extra energiebesparing

Het kabinet kan zich toch vinden in het voorstel van de Europese Commissie om in 2030 dertig procent energie te besparen in de Europese Unie. Dat schrijft staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. Eerder liet minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) nog weten dat een energiebesparing van 25 procent wat hem betreft voldoende is.

Het energiebeleid wordt dezer dagen besproken tijdens een Europese top. Namens het kabinet is premier Mark Rutte (VVD) in Brussel.

Libanon sluit grens voor Syriërs

Libanon stopt met het opvangen van Syrische vluchtelingen, behalve in 'uitzonderlijke' gevallen. De regering liet donderdag weten dat het land zijn grens heeft bereikt en niet nog meer vluchtelingen aankan.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011 zijn zo'n 1,1 miljoen mensen naar Libanon gevlucht. De Libanese bevolking bestaat daardoor nu voor bijna een kwart uit Syrische vluchtelingen.

De enorme vluchtelingenstroom trekt een zware wissel op de infrastructuur en dienstverlening in Libanon en de vluchtelingen wedijveren met de armste Libanezen om banen. Tienduizenden Syrische kinderen gaan niet naar school omdat er simpelweg geen plek voor ze is, aldus de Libanese minister van informatie Ramzi Jreij.

Jreij zei dat zijn regering de Verenigde Naties zal verzoeken geen vluchtelingen meer te registreren in Libanon. Vluchtelingen die al in het land verblijven zal worden gevraagd te vertrekken, naar Syrië of elders.

In totaal zijn drie miljoen Syriërs hun eigen land ontvlucht. De Verenigde Staten en Europa hebben zich de afgelopen jaren niet bereid getoond Syrische vluchtelingen op te vangen, waardoor Syriërs vooral zijn uitgeweken naar buurlanden als Libanon, Turkije, Jordanië en Irak. Binnen Syrië zelf zijn nog eens zes miljoen mensen ontheemd.

Wall Street sluit fors hoger

Wall Street koerste donderdag fors hoger dankzij een mix aan overwegend meevallende bedrijfscijfers en macro-economische data. De Dow Jones index sloot 1,3 procent hogerop 16.676,49 punten. De breder samengestelde S&P500 index steeg 1,2 procent tot op 1.950,73 punten en techbeurs Nasdaq won 1,6 procent op 4.452,79 punten.

De Amerikaanse beurzen reageerden met name positief verrast op een verhoging van de winstverwachting voor het lopende jaar door Caterpillar (+4,8%). De fabrikant van zwaar materieel, zoals graafmachines en bulldozers, wordt gezien als een barometer van de Amerikaanse economie.

Ook technologieconcern 3M (+4,4%) schroefde de verwachtingen voor heel 2014 naar boven bij. Daarnaast kreeg autofabrikant General Motors aanvankelijk de handen op elkaar van beleggers na de rapportering van een winstverdubbeling in het afgelopen kwartaal. Na een scherp hogere opening moest het aandeel echter toch krap anderhalf procent prijsgeven. Eli Lilly verlaagde daarentegen de winstverwachting voor 2014 en sloot 0,7 procent lager.

De Leading Economic Indicators (LEI) voor de Amerikaanse economie bleken in september te zijn toegenomen met 0,8 procent tot 104,4, na een pas op de plaats in augustus en een stijging van 1,1 procent in juli. De LEI is een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komend half jaar weergeeft.

Daarnaast bleken de huizenprijzen in augustus op maandbasis met een half procent te zijn toegenomen. Op jaarbasis namen de huizenprijzen in augustus met 4,8 procent toe.

Daar stond tegenover een toename van het aantal eerste steunaanvragen afgelopen week met zeventienduizend tot 283 duizend. Het vierwekelijkse voortschrijdende gemiddelde voor de eerste steunaanvragen, dat minder volatiel is dan de wekelijkse aanvragen, nam echter af met drieduizend tot 281 duizend.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie zal volgens voorlopige cijfers in oktober in een lager tempo groeien dan in de maand september. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam uit op 56,2. In september noteerde de index nog op 57,5. De indexstand wijst niettemin nog steeds op een flinke groei van de bedrijvigheid.

Veertien Nederlandse jeugdfilms naar Chicago

Veertien Nederlandse jeugdfilms zijn geselecteerd voor de 31e editie van het Chicago International Children's Film Festival (CICFF). Vier speelfilms en tien korte films werden gekozen. Dat heeft filminstituut EYE donderdag bekendgemaakt.

Tijdens het filmfestival, dat van vrijdag tot en met volgende week zondag duurt, zijn de speelfilms Finn, Mees Kees op Kamp, Pim en Pom en Oorlogsgeheimen te zien. Van de korte films werden Alles Mag, Dag Meneer De Vries en Munya in Mij geselecteerd. Ook worden vier korte documentaires vertoond.

Het CICFF is het grootste jeugdfilmfestival van Noord-Amerika. Dit jaar zijn er 290 films te zien uit 32 landen.

Rutte met lidstaten ten strijde tegen EU-heffing

Premier Mark Rutte gaat de zaak van de extra EU-heffing van 642,7 miljoen die de Europese Commissie zou opleggen tot op de bodem uitzoeken. Nederland trekt daarbij samen op met de acht andere lidstaten die ook een rekening van de commissie zouden hebben gekregen.

The Financial Times berichtte donderdag over de naheffing. "We gaan dit tot de bodem uitzoeken", zei Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag na de eerste dag van de EU-top in Brussel. "Wij gaan niet zomaar een cheque tekenen." Behalve Nederland krijgen volgens het Britse financiële dagblad Groot-Brittannië, Italië, Griekenland, Malta, Cyprus, Ierland, Letland en Bulgarije ook een forse rekening aan hun broek.

Volgens de premier gaat het om een naheffing voor de periode 2010-2013. Ze komt voort uit een herziening van de kosten van allerlei bronnen in de begroting, en niet uit de herberekening van het bruto nationaal product dat als basis dient voor de berekening van de Nederlandse bijdrage aan de EU. "Deze bronnenrevisie verbaast ons niet, dat is een reguliere operatie, maar wel het hoge bedrag."

EU-lidstaten eens over klimaat- en energieakkoord

De lidstaten van de Europese Unie zijn het donderdagnacht eens geworden over een reeks klimaat- en energiemaatregelen voor de periode 2020-2030. Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, bekendgemaakt.

In 2030 moet de CO2-uitstoot met tenminste veertig procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. Over zestien jaar moet van al het energieverbruik zeker 27 procent afkomstig zijn van hernieuwbare energie. Energie-efficiëntie moet tegen 2030 zijn opgekrikt tot minstens 27 procent.

"We hebben ambitieuze afspraken gemaakt om klimaatverandering tegen te gaan, waarbij de lidstaten ruimte houden om te bepalen hoe ze deze afspraken gaan realiseren", zei premier Mark Rutte na het overleg.

Rutte had liever een hoger percentage voor energie-efficiëntie gezien en wordt daarin gesteund door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Maar het percentage van 27 procent kan later nog worden opgekrikt naar dertig procent.

Van Rompuy benadrukte dat de targets voor de uitstoot van broeikasgassen en hernieuwbare energie bindend zijn. Momenteel haalt Europa veertien procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen, dus de doelstelling 'is ambitieus'. "Maar het is haalbaar", aldus Van Rompuy.

Nederland staat nu nog vrij laag met hernieuwbare energiebronnen, maar Rutte wil daarin verder gaan: veertien procent in 2020, zestien procent in 2023. "Daarna dendert de tank wel door en halen we wel 27 procent in 2030", verwacht hij.

De percentages gelden voor de EU als geheel, niet voor afzonderlijke lidstaten. Hoeveel elk EU-land bijdraagt aan de doelen zal afhangen van de mogelijkheden en de welvaart van de landen. Landen kunnen ook investeren in projecten in andere landen om hun eigen doelstellingen te halen.

Van Rompuy hamerde erop dat de EU klimaatverandering zeer serieus neemt. "Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Het is een kwestie van overleven."

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, sloot zich hierbij aan. "Niks doen zal op de lange termijn veel meer kosten."

Assassin's Creed Unity heeft veel te doen in Parijs

In Assassin's Creed Unity bevind je je in Parijs met zeven verschillende, levendige districten. Van paleizen tot krottenwijken, de ontwikkelaars hebben geprobeerd de districten een eigen 'feel' te geven. In deze gebieden zijn er allerlei zijmissies. Voor de serie zijn er naast bekende soorten missies in dit deel nieuwe singleplayer-zijmissies zoals moordmysteries en co-op 'Heist Missies'. 

De assassin in dit deel heet Arno Dorian, een man geboren in Versailles. Hij komt bij de organisatie van de Assassins en zoals in voorgaande games gaat hij de templars een lastige tijd geven. Dit alles speelt zich in Frankrijk af, net voor de grote revolutie aan het eind van de achttiende eeuw. Missies in het verhaal kun je dus in co-op spelen, om het allemaal net wat socialer te maken. Sociaal doen kan ook in 'Café Théâtre', de uitvalsbasis voor sociale activiteiten in Assassin's Creed Unity.

Assassin's Creed Unity komt 13 november uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Geen verband tussen aanvallen Canada

De Canadese politie heeft geen verband ontdekt tussen de twee aanvallen die deze week werden uitgevoerd op Canadese militairen. De politie had de schutter die woensdag in Ottawa een militair doodschoot ook niet op het oog, zei politiecommissaris Bob Paulson donderdag op een persconferentie.

Eerder deze week reed een geradicaliseerde Canadees twee militairen aan in Montreal. Een van de militairen overleefde het niet.

De politie zei verder dat de schutter van woensdag, Michael Zehaf-Bibeau, onlangs een paspoort had aangevraagd en dat hij van plan was naar Syrië af te reizen. Waar dat vermoeden precies op is gebaseerd zei de politie niet.

Italië publiceert geheime EU-brief

De Italiaanse overheid heeft een 'strikt vertrouwelijke' brief van eurocommissaris Jyrki Katainen op internet gezet. In de woensdag verstuurde brief eist Katainen opheldering van de Italianen over hun ontwerpbegroting voor volgend jaar, die niet aan de Europese begrotingsregels zou voldoen.

Katainen, nog tot 1 november de tijdelijke opvolger van 'begrotingstsaar' Olli Rehn, constateert een 'significante afwijking' van het pad dat Italië zou moeten volgen om op koers te blijven bij het reduceren van overheidstekort en staatsschuld. Hij wil opheldering van minister van financiën Pier Carlo Padoan, en dat uiterlijk vrijdag.

Alleen als Padoan tijdig reageert kan de Europese Commissie de Italiaanse argumenten meenemen bij het definitieve oordeel over de ontwerpbegrotingen van de eurolanden, waarschuwt Katainen. Dat oordeel wordt eind deze maand verwacht. Behalve Italië dreigt ook Frankrijk niet aan de regels te voldoen.

Het Italiaanse ministerie van financiën laat weten op tijd met een reactie te zullen komen. Volgens Italië bevatten de plannen een 'tijdelijke afwijking' van het streven van Italië om het begrotingstekort terug te dringen.

Ebola in New York

Een arts in New York die onlangs in West-Afrika heeft gewerkt, heeft ebola. Dat meldt The New York Times. Nadat de arts symptomen vertoonde die wezen op ebola, werd hij onderzocht in een ziekenhuis. Er werd overwogen het gebouw in Harlem waar hij woont, te evacueren, zo is donderdag van bronnen bij de gemeente vernomen.

De arts, Craig Spencer, werkte voor hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Hij heeft last van onder meer koorts. Burgemeester van New York Bill de Blasio zei dat de arts maar met weinig mensen contact heeft gehad en dat de voorschriften zijn gevolgd.

'Arts in New York heeft ebola'
'Arts in New York heeft ebola' (Foto: ANP)

Rutte belooft vijf miljoen extra tegen ebola

Nederland stelt vijf miljoen euro extra ter beschikking voor de bestrijding van ebola in West-Afrika. Dat heeft premier Mark Rutte donderdagnacht aangekondigd tijdens de top van EU-regeringsleiders in Brussel.

Het bedrag wordt gebruikt voor hulpgoederen, zoals mobiele ziekenhuizen en laboratoria, beschermende kleding en ambulances. Eerder had Nederland al ruim 31 miljoen euro toegezegd voor de ebolacrisis.

Rutte schaarde zich achter de oproep van de Britse premier David Cameron om de EU-steun op te krikken tot een miljard euro. Momenteel staat de teller op bijna 650 miljoen euro.

Vrijdag zal de Europese Unie op de tweede dag van de top verdere maatregelen aankondigen om de ziekte te bestrijden.

EU benoemt coördinator ebolabestrijding

De regeringsleiders van de Europese Unie hebben de aanstaande eurocommissaris voor humanitaire zaken, de Cyprioot Christos Stylianides, aangewezen als EU-coördinatorvoor de bestrijding van de ebola-epidemie. Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, donderdag op Twitter bekendgemaakt.

De EU-ministers van buitenlandse zaken hadden maandag aangekondigd dat de Unie een ebola-coördinator zou aanstellen. Stylianides treedt op 1 november aan als Europees commissaris.

Stylianides kondigde begin oktober tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement aan dat zijn eerste reis als eurocommissaris naar West-Afrika zou gaan om het ebola-rampgebied te bezoeken. Dat maakte veel indruk op de europarlementariërs, die met een ruime meerderheid voor zijn aanstelling als commissaris stemden.

Rechter buigt zich over ruzie om Spinhuis

Bij de rechtbank in Amsterdam dient vrijdag een hoorzitting voor het geschil tussen de Universiteit van Amsterdam en zes studenten vanwege de kraak van het Spinhuis. De universiteit is naar de rechter gestapt omdat ze wil dat de krakers vertrekken.

De studenten kraakten een deel van het pand aan de Oudezijds Achterburgwal dat dienstdeed als 'common room' aan het begin van het collegejaar. Ze wilden ermee protesteren tegen de 'hiërarchische structuur' op de universiteit en het 'gebrek aan inspraak op het universiteitsbeleid'.

De studenten organiseren lezingen, debatavonden, filmavonden en leesgroepen in het Spinhuis. Ze vinden het onacceptabel dat het UvA-bestuur de plek wil laten ontruimen terwijl er nog geen duidelijke plannen zijn met het pand, laten ze donderdag weten.

De UvA dreigde begin deze maand al naar de rechter te stappen als de studenten hun biezen niet zouden pakken. Een woordvoerder zei toen ook tegen Het Parool dat er wel degelijk plannen zijn met het gebouw.

ACM onderzoekt afspraken garnalenvissers

De Autoriteit Consument en Markt onderzoekt afspraken die garnalenvissers zouden hebben gemaakt. Een woordvoerder van de ACM bevestigt donderdagavond een bericht van de NOS hierover. Garnalenvissers zouden momenteel minder vissen om te voorkomen dat te veel garnalen worden gevangen.

De ACM heeft volgens de woordvoerder producentenorganisaties gevraagd informatie te geven. Hoelang het onderzoek duurt, hangt volgens de zegsman af van wat voor informatie er boven water komt.

Gerbrand Smid van de Visafslag Den Oever zei donderdag tegen de NOS dat producentenorganisaties hun leden adviseren hun vistijd te beperken. Door de lange nazomer zijn de vangsten voor garnalenvissers momenteel extreem. Dat is volgens Smid niet goed voor de prijs en de kwaliteit, aangezien de verwerkingstijd van de garnalen langer wordt als er meer wordt aangevoerd.

EU trekt meer geld uit voor strijd tegen ebola

De Europese Unie trekt nog eens ruim 24 miljoen euro uit om de verspreiding van het ebolavirus te bestrijden. Dat is donderdag bekendgemaakt op een top in Brussel. Het geld is bedoeld voor onderzoek, zei voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

"Het is een race tegen de klok", zei Barroso over ebola. "We moeten de noodsituatie aanpakken, maar ook met een aanpak komen voor de middellange en lange termijn."

De regeringsleiders van de Unie hebben verder plannen om een ebolafonds met daarin een miljard euro op te richten. De Britse premier David Cameron stelde vorige week het doel van een miljard euro en zegde namens zijn regering omgerekend ruim 158 miljoen euro toe, meer dan welk ander EU-land dan ook. Cameron vindt dan ook dat andere Europese landen meer moeten doen, zei hij donderdag in Brussel.

Meer Pokémon onderweg naar Super Smash Bros.

The hype is real, Nintendo heeft namelijk het eerste DLC-personage voor Super Smash Bros. bekendgemaakt. Mewtwo zal vanaf komende lente speelbaar zijn voor zowel de 3DS-versie als de Wii U-versie van Super Smash Bros. Je kunt Mewtwo kopen, maar ook gratis krijgen. De voorwaarde voor het laatste is dat je beide versies van de game online registreert. 

In een speciale Nintendo Direct voor Super Smash Bros. voor de Wii U werd bekendgemaakt dat de 150e Pokémon nog in ontwikkeling is en dat het daarom nog een tijdje duurt voor hij speelbaar is. Nintendo heeft ook aangekondigd dat je met acht mensen kan gaan vechten in Super Smash Bros. voor Wii U, deze mode is enkel voor lokale gevechten beschikbaar.

Maar Nintendo was nog niet klaar, want het is ook mogelijk je eigen stages te maken. Daarnaast werden twee nieuwe modi aangekondigd, de Master Order en Crazy Order-challenges. Beide leveren beloningen op als je ze voltooid. Als laatste zit er ook een bordspel-modus in genaamd Smash Tour. Net zoals in Mario Party ga je langs het bord en doe je minigames die je helpen verder te geraken. Deze modi en het maken van de eigen stage is enkel voor de Wii U-versie van Super Smash Bros.

Verhogen eigen risico kan voordeliger uitpakken

Een vrijwillig eigen risico zou voor vier op de tien verzekerden voordelig uitpakken. Dat melden onderzoekers van de Erasmus Universiteit donderdag op basis van een onderzoek naar het eigen risico. In 2014 koos slechts elf procent van de verzekerden voor een eigen risico boven op het wettelijk verplichte eigen risico.

Uit het onderzoek blijkt dat de zorgkosten van 41 procent van de verzekerden dit jaar niet boven het verplichte eigen risico van 360 euro uitkomen. Door een vrijwillig eigen risico te nemen kunnen zij daarom op hun zorgpremie besparen. De besparing kan oplopen tot twintig euro per maand.

Een vrijwillig eigen risico is volgens de onderzoekers vooral aantrekkelijk voor jonge mannen en voor mensen die de afgelopen jaren lage zorgkosten hadden. Chronisch zieken kunnen echter beter niet kiezen voor een verhoging van het eigen risico.

De onderzoekers roepen op mensen beter te informeren over de keuze voor het vrijwillige eigen risico. Het wettelijk verplichte eigen risico stijgt volgend jaar naar 375 euro.

Nieuwe financieel topvrouw voor KPMG

KPMG heeft in Barbara Lamberts een nieuwe financieel bestuurder gevonden, van buiten het bedrijf. Lamberts begint op 1 november bij de accountantsreus, zo maakte KPMG donderdag bekend. Ze volgt Han van Delden op, die de positie van financieel topman sinds april tijdelijk vervulde en nu doorschuift naar een nieuwe functie in het bestuur.

Lamberts was tot vorig jaar topvrouw van Kinderopvang Nederland, een bedrijf dat opging in kinderopvangorganisatie Partou. Ook had ze lange tijd financiële functies bij onder meer ABN AMRO en Aegon. Lamberts is al de derde buitenstaander die in korte tijd bij de top van KPMG wordt binnengehaald.

Vorige week werd namelijk al bekend dat Rabobank-manager Bert Ferwerda in november bij KPMG aan de slag gaat als verantwoordelijke voor het personeelsbeleid. In april werd voormalig ING-bestuurder Jan Hommen al binnengehaald als bestuursvoorzitter bij de door schandalen geteisterde accountantsreus.

KPMG raakte de afgelopen maanden meermaals in opspraak, onder meer door fraude bij de bouw van een nieuw hoofdkantoor. Daarnaast werd de accountant beboet vanwege het verhullen van omkoping bij Ballast Nedam. Ook vertrok toenmalig topman van KPMG Nederland vanwege een mislukt vastgoedavontuur in zijn vrije tijd.

Nieuw bewijs tegen Mladic mag gebruikt worden

De aanklagers bij het Joegoslaviëtribunaal mogen nieuw bewijsmateriaal aanvoeren tegen Ratko Mladic dat vorig jaar werd ontdekt in een massagraf. Dat hebben de rechters bij het tribunaal van de Verenigde Naties bepaald.

Het massagraf met meer dan vierhonderd lichamen van vermoorde Bosniakken en Kroaten werd in oktober 2013 gevonden bij het plaatsje Tomasica. Het is een van de grootste massagraven die ooit is gevonden. De rechters oordeelden dat het bewijs belangrijk is voor het proces omdat het aantoont op welke schaal er werd gemoord tijdens de oorlog op de Balkan, en wat de rol was van de troepen die onder bevel van Mladic stonden.

Eerste trailer The Gambler uitgebracht

Vandaag is de eerste trailer van The Gambler, met Mark Wahlberg, uitgebracht.

Een docent, Jim Bennett, kampt met een destructieve gokverslaving. Wanneer zijn schulden blijven toenemen, probeert hij zijn geluk te beproeven in Las Vegas. Helaas gaat dat niet zoals hij hoopt, waardoor zijn toekomst in de handen van de maffia komt te liggen.

The Gambler is in 2015 te zien in de Nederlandse bioscopen. Bekijk hieronder de trailer.


Wel verblijfsvergunning, geen paspoort

Voor veel asielzoekers met een verblijfsvergunning is het vrijwel onmogelijk om Nederlander te worden. Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland (VWN) in een rapport dat vrijdag verschijnt. Het gaat volgens de organisatie om 21.000 asielzoekers die dankzij het generaal pardon uit 2007 in Nederland mogen blijven. Zij beschikken niet over een paspoort en geboorte-akte uit land van herkomst die nodig zijn om een Nederlands paspoort te kunnen krijgen.

Voor de verblijfsvergunning die ze in 2007 kregen waren de documenten niet nodig. Volgens VWN lopen de 'pardonners' die niet voor naturalisatie in aanmerking komen tegen veel praktische problemen op. Zo mogen ze niet stemmen, niet reizen en hebben ze moeite om een baan te vinden.

Vieze praat in Dragon Age: Inquisition

De ESRB-rating voor Dragon Age: Inquisition is bekendgemaakt. BioWare bedient zijn games wel vaker van ondeugende of perverse dialogen, wat een reden is voor een M-rating.

De ESRB heeft de game een M-rating gegeven voor bloed, geweld, grof taalgebruik, naaktheid en seksuele content. ESRB draagt zelf enkele voorbeelden aan van dialogen waarom deze rating precies is gegeven. Enkele citaten zijn nogal opmerkelijk zonder context.

"The game includes some sexual material: a female character briefly depicted in front of a man's torso (fellatio is implied); characters depicted topless or with exposed buttocks while lying in bed or after sex; some dialogue referencing sex/sexuality (e.g., 'I will bring myself sexual pleasure later, while thinking about this with great respect' and 'The way your t*ts bounce when I pin your arms and take you on the side of the bed…'). The words 'f**k,' 'sh*t,' and 'a*shole' appear in dialogue."

Zeges voor Federer en Dimitrov in Basel

Roger Federer en Grigor Dimitrov hebben donderdag de kwartfinale van het ATP-toernooi in Basel bereikt. Federer verloor de eerste set van Denis Istomin uit Oezbekistan, maar de Zwitserse tennisser stelde orde op zaken: 3-6, 6-3, 6-4. Dimitrov (5) won met tweemaal 6-2 van de Canadees Vasek Pospisil.

In Valencia reikte David Ferrer (1) tot de laatste acht. Hij klopte in een Spaans onderonsje Fernando Verdasco: 6-3, 6-2. Andy Murray (3) rekende af met Fabio Fognini met 6-2, 6-4. De Schot doet daarmee goede zaken op weg naar de ATP World Tour Finals in Londen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.