Bloedige aanval op legerpost Sinaï

Een aanval op een legerpost in de Sinaï heeft vrijdag dertig Egyptische militairen het leven gekost. Het is de bloedigste klap die het Egyptische leger in decennia heeft moeten incasseren.

Er viel bovendien een dertigtal gewonden. Omdat enkelen van hen in levensgevaar verkeren vrezen de autoriteiten dat het dodental nog zal oplopen.

Bronnen bij het leger in El-Arish, waar de aanval plaatsvond, spreken van een 'goed georganiseerde aanval'. Volgens hen werd de legerpost eerst geramd door een bomauto die mogelijk werd bestuurd door een zelfmoordterrorist. Vervolgens openden opstandelingen met raketwerpers het vuur. Dat salvo sloeg in in een opslagtank vol springstof en munitie en ontketende een tweede zware ontploffing.

De aanvallers hadden bermbommen aangebracht om toesnellende hulpverleners te treffen. Die opzet slaagde. Een hoge officier raakte door een van die verborgen explosieven zwaargewond. Militairen raakten vervolgens verwikkeld in een vuurgevecht met enkele aanvallers, meldt de Egyptische staatstelevisie.

In het noorden van de Sinaï-woestijn, niet ver van Israël en de Gazastrook, opereren al jaren veel moslimextremisten. Zij voeren geregeld aanvallen uit op Egyptische troepen. Vooral Ansar Beit al-Maqdis, een door Al-Qaida geïnspireerde terreurgroep, neemt vaak militairen op de korrel. De verantwoordelijkheid voor de aanval van vrijdag is niet opgeëist, maar de actie draagt volgens bronnen bij de overheid de handtekening van Ansar Beit al-Maqdis.

President Abdel-Fattah el-Sissi heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Nationale Defensieraad zwoer wraak te nemen op de daders. Volgens een ingewijde overweegt de regering inwoners van dorpen in het noorden van de Sinaï uit het gebied te verjagen en het tot gesloten militaire zone te bestempelen.