Egypte roept noodtoestand uit na aanslagen

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi heeft de noodtoestand uitgeroepen in het noorden van het land. Aanleiding zijn twee bloedige aanslagen in de Sinaï-woestijn aan de grens met Israël en de Gaza-strook, waarbij vrijdag 33 militairen om het leven kwamen.

De noodtoestand houdt in dat een avondklok wordt ingesteld. Volgens Egyptisch media wordt ook de grenspost bij Rafah gesloten. Dit is de enige doorgang uit Gaza die niet naar Israël loopt.

Vrijdag voerden moslimextremisten gerichte aanvallen uit op militaire doeleinden in de Sinaï-woestijn. Bij de eerste aanval met een autobom vielen dertig doden. Ingewijden spreken van een goed georganiseerde aanval, omdat ook met raketwerpers werd geschoten. Bovendien waren bernbommen aangebracht om hulpverleners te treffen.

In het noorden van de Sinaï-woestijn, niet ver van Israël en de Gazastrook, opereren al jaren veel moslimextremisten. Zij voeren geregeld aanvallen uit op Egyptische troepen. De verantwoordelijkheid voor de aanval van vrijdag is niet opgeëist, maar de actie draagt volgens bronnen bij de overheid de handtekening van de beweging Ansar Beit al-Maqdis.

President el-Sissi kondigde vrijdag drie dagen van nationale rouw af. De Nationale Defensieraad zwoer wraak te nemen op de daders.