FNV wil Dagobert Duck-taks voor rijke mensen

Wie rijk is moet meer betalen. Vakbond FNV wil het spaargeld van Nederlanders met een vermogen boven de honderdduizend euro zwaarder gaan belasten. Door deze Dagobert Duck-taks is drie miljard euro op te halen. Dit geld kan worden gebruikt om kleine spaarders te ontzien, schrijft het AD zaterdag.

De FNV wil met het voorstel de ongelijkheid tussen arm en rijk verkleinen. "Rijke Nederlanders zwemmen in het geld en kunnen best wat extra bijdragen", aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld. "Als gezinnen meer te besteden krijgen is dat goed voor de economie."

In het nieuwe plan wordt het spaargeld vanaf honderdduizend euro belast met 1,8 procent. Nu is dat nog 1,2 procent. Nederlanders met een vermogen boven de 190 duizend euro moeten 2,4 procent over hun spaargeld gaan betalen.

De SP heeft ook plannen klaar om miljonairs meer te laten betalen. Maandag stelt SP-Kamerlid Farshad Bashir in de Tweede Kamer een miljonairstaks voor, schrijft De Volkskrant. Met het geld dat daarmee wordt verdiend kan het bedrag waarover geen belasting hoeft te worden betaald omhoog naar ruim dertigduizend euro.

Volgens Bashir kan de belasting op een vermogen van meer dan een miljoen omhoog van 1,2 naar 1,9 procent. Maandag praat de Tweede Kamer over de belastingen. Het zwaarder belasten van vermogens is voor de VVD onbespreekbaar.