FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 november 2001

Man snijdt nier uit chirurg

intoxicated had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Egyptische man heeft op gruwelijke wijze een chirurg vermoord. Zijn motief was dat de chirurg door een slechte nieroperatie het leven van zijn vader op het spel heeft gezet. Toen de dader zag dat de toestand van zijn vader verergerde, ging hij in no-time naar het kliniek en stak de chirurg met een mes in zijn onderlijf. Daarna haalde de dader een nier uit de chirurg. De chirurg is hierdoor gestorven.

366 Dollar voor X-Box doos

Op veilingsite Ebay wordt een bijzonder stuk aangeboden: Een lege X-box doos. Overigens niet zonder succes, want de doos is verkocht voor 366 dollar.
Waarom voor de doos zoveel geboden werd, is niet bekend, al ligt het voor de hand dat de kopers niet goed hebben opgelet. Bij het item, dat je op Ebay nog kunt bekijken, staat als omschrijving toch echt duidelijk vermeld dat het om alleen de doos van de popuaire spelcomputer gaat.

In een week tijd werd de prijs van de doos na 17 keer bieden echter opgevoerd van 1 dollarcent naar maar liefst 366 dollar.
Daar bovenop komt ook nog eens 7 dollar aan verzendkosten. Oneerlijk is de verkoper niet, eerder vindingrijk - hij omschrijft zijn artikel dan ook tot in de details: "Nogmaals, voor de echt hardhorenden onder jullie, dit is alleen de doos - het systeem zit er niet in."

EBay komt wel vaker in het nieuws door twijfelachtige veilingstukken. Zo ging eerder, naast bijvoorbeeld een 'L7NUX'-kentekenplaat, een PlayStation 2-doos voor 425 dollar over de virtuele toonbank.

"Ouders met kinderen: niet scheiden"

De Christen Unie wil echtscheidingen voor ouders met kinderen onder de twaalf jaar verbieden. Dat meldde qyuip ons via de newssubmit. Lijsttrekker K. Veling van de partij vindt dat het voor een kind veel erger is om ouders te hebben die gescheiden zijn dan te leven in een gezin waarin de ouders ruziemaken.

"Je kunt best aan een kind uitleggen dat het niet zo goed gaat tussen papa en mama. Als je maar vertelt dat je héél veel van je kind houdt", lichtte Veling in het NRC van vanmorgen toe. Volgens hem zijn ouders er verantwoordelijk voor dat ouders in een gezin opgroeien. Scheiden mag alleen in speciale gevallen, bijvoorbeeld bij mishandeling binnen het huwelijk.

De oorzaak dat veel mensen met kinderen tegenwoordig scheiden, is volgens Veling de gedachte bij veel ouders dat hun eigen individuele belang boven alles staat. Veling hoopt dat ouders het kunnen opbrengen te wachten tot het twaalfde jaar en intussen bijvoorbeel relatietherapie nemen.

Synagoge gangers woedend op politie

Mensen die met een koor afgelopen zondag hadden gerepeteerd in een Amsterdamse synagoge zijn woedend op de politie van bureau Surinamerplein omdat die te laks zou hebben gerageerd op bedreigingen die hen ten deel vielen.

Nadat ze de synagoge in Amsterdam-west verlieten werden ze toegeroepen in het Arabisch. Ze verstonden woorden als bin Laden en Palestina maar toen ze door liepen kletterden er keien naast de koorleden. De stenen mistten de leden op een haartje na, maar ook hun auto's werden doelwit en die werden wel getroffen.

Nadat ze zich bij het politiebureau hadden begeven werd hen te verstaan gegeven dat ''het zeker die jongens voor de snackbar waren''. Ondanks dat de politie precies wist wie het waren gebeurde er niets. De koorleden konden weer gaan. Pas later die avond, toen ze heel kwaad waren en hadden gebeld met het Cidi en de krant, kregen ze telefoon en konden ze maandag aangifte doen.

Koordlid mevrouw Loeb is woedend over de gang van zaken: "Het is tuig. Als je dat niet aanpakt, voelen ze zich heer en meester. En het was niet de eerste keer dat Joden in West werden belaagd. In september waren het nog woorden: ,,Hamas, hamas, alle Joden aan het gas''. Toen vroeg de politie-woordvoerder of de krant niet te veel nadruk op zulke incidenten wilde leggen want ,,Deze jongeren hebben het al zo moeilijk.'' Verzoeken om politiebescherming zijn steevast op niets uitgelopen".

De politie laat weten dat de gebeurtenissen van zondag wel zeker met aandacht worden bekeken. ,,Ze konden eerder geen aangifte doen omdat de computer er toen uit lag'', zegt een woordvoerder.

Slashdotter en Hector meldden dit bericht via de newssubmit.

Trucker Gotthard-ramp had gedronken

De chauffeur van de Belgische vrachtwagen, die het zware ongeval in de Zwitserse Gotthardtunnel veroorzaakte en daarbij zelf ook het leven liet, zat aangeschoten achter het stuur.
Zijn lichaam, dat 200 meter van de plek des onheils is gevonden, is geïdentificeerd. Dat heeft de officier van justitie van Tessin dinsdag bekendgemaakt.

Op 24 oktober botsten in de ramptunnel twee vrachtwagens frontaal op elkaar. Na de fatale botsing brak er brand uit die aan totaal elf personen het leven kostte. Zij zijn allemaal gestikt. De bestuurder van de andere vrachtwagen, een Italiaan, heeft het ongeluk overleefd.

Hoeveel alcohol de bewuste trucker had gedronken, is niet meer vast te stellen.

Het onderzoek in de tunnel is verder afgerond en de tunnel wordt opgeruimd. Het is niet duidelijk wanneer er weer verkeer toegelaten wordt.
De precieze oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht en de resultaten daarvan zijn komend voorjaar te verwachten.

Oranjespelers willen geld van goed doel

ObeyGiant had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zaakwaarnemer Rob Cohen heeft namens de Oranje-internationals een rekening gestuurd naar de stichting ‘Spieren voor Spieren’. De rekening bedraagt maar liefst honderdvijftigduizend gulden, en is bedoeld voor het dekken van de kosten van de internationals nu het WK 2002 aan hun neus voorbij gaat.

Ronald en Frank de Boer hebben besloten zich terug te trekken uit het bestuur van de stichting vanwege de problemen die het bestuur van de stichting maakt betreffende de nota.

Brunettes hebben meer lol dan blondines

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duitse onderzoeker Professor Hans Juergens beweert dat bruinharige vrouwen meer lol in het leven hebben dan blondines. Bij brunettes denken mannen namelijk aan sex, bij blondines denken de heren aan trouwen en waspoeder. Om zijn theorie kracht bij te zetten had de onderzoeker 2 contactadvertenties geplaatst. Beiden waren identiek behalve de haarkleur van de vrouw. Bij de donkerharige vrouw wilden de mannen graag sex, bij de blondine werd er ook nog gedacht aan een langdurige relatie. Volgens de professor wordt deze theorie ook al bij adverteerders gebruikt. Zo wordt de waspoeder geprezen door een blonde dame, terwijl de donkerharige vrouwen in sexy lingerie gestoken worden.

Cocaïnegebruik neemt toe

Uit het jaarverslag van het Europees Drugsbureau blijkt dat het gebruik van cocaïne in sommige Europese landen toeneemt. Vooral in de grote uitgaanssteden als Amsterdam, Milaan en Barcelona wordt meer geconsumeerd.

In het verleden werd cocaïne vooral recreatief gebruikt door de elite. Nu zijn er allerlei nieuwe vormen, zoals cocaïne die gerookt wordt, of die door jongeren op dansfeesten wordt gebruikt. De 'nieuwe cocaïnegebruiker' is jonger dan voorheen, maar gemiddeld wel iets ouder dan de gebruikers van XTC en/of amfetamine. De nieuwe vormen van cocaïne, zoals het vermengen in joints, maken de drugs toegankelijker.

Volgens het jaarverslag rust er wel een taboe op het 'gewone' gebruik van base- en crackvarianten van cocaine, omdat die geassocieerd worden met probleemverslaafden. Toch dreigt dat taboe nu te verdwijnen.

Einde van de wereld gaat niet door

De wereld, en zeker de mensen die morgen een afspraak of iets dergelijks hebben, kunnen gerust ademhalen. De wereld vergaat morgen toch niet. Het omstreden religieuze Efraïm Genootschap in Heinenoord scheen dit eerder dit jaar nog te beweren.

Wel zal Jezus nog dit jaar 'Zijn bruid' komen halen. Wie dat is, kon woordvoerder M. van Geene van het genootschap dinsdag niet zeggen. In de bijbel staat de bruid volgens hem synoniem voor christenen die radicaal voor Jezus hebben gekozen. Zij zullen ten hemel varen. "Dit houdt niet in dat Efraïm opgenomen wordt, maar de bruid van Christus die zich over heel de wereld bevindt", schrijft het genootschap in een verklaring.

Hij ontkent dat het Efraïm Genootschap ooit heeft beweerd dat de wereld op 21 november vergaat. "Het is geen einde van de wereld en er komt ook geen grote klap." Volgens het genootschap is in de bijbel duidelijk te lezen "dat we niet de dag en ook niet het uur zullen weten".

Al-Qaeda dreigt met aanval op Tel Aviv

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aymen al-Zawahiri, topman van de terroristische organisatie al-Qaeda, heeft dinsdag in een vraaggesprek met de Pakistaanse krant Jang gedreigd met een aanval op de Israëlische stad Tel Aviv. Al-Zawahiri herhaalde dat de organisatie de VS zal blijven achtervolgen, ongeacht wat er met Osama bin Laden gebeurt.

De krant Jang zegt 3 topmannen van al-Qaeda te hebben gesproken. Ze willen echter niet zeggen waar en wanneer deze gesprekken hebben plaatsgevonden.

Tukker was buurman van Bin Laden

mistah_17_nl en HappyFun hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pastoor Alfons ter Beke uit Overdinkel (Twente) was geschokt toen hij de afgelopen maanden het nieuws over Osama bin Laden hoorde: tussen 1991 en 1996 woonde de man NAAST de Arabische terrorist.

Ter Beke was van 1983 tot 1998 missionaris in Soedan. In 1990 kwam de nu 62-jarige missionaris in de Soedanese hoofdstad Khartoum te wonen. Bin Laden kwam een jaar later naast hem wonen. "Hij woonde in een kapitale vesting, een mooi groot huis omgeven met lijfwachten. Toendertijd was Bin Laden ingenieur in de wegenbouw", aldus Ter Beke.

Ter Beke zegt dat hij nooit persoonlijk met Bin Laden heeft gesproken. "Als ik toen had geweten, welk gezicht werkelijk schuil ging achter deze man, dan had ik zeker toenadering tot hem gezocht", zegt Ter Beke.

KRO krijgt Emmy Award

Een documentaire die de KRO maakte voor het dagelijkse actualiteitenprogramma Netwerk heeft gisteren in New York een Emmy Award gewonnen.

De documentaire laat zien dat Peter Tetteroo een aantal Noord-Koreanen met twee kleine camera's volgt. ,,Het zijn mensen die over hun eigen land vertellen en die de kijker zelf moet interpreteren,'' aldus Tetteroo. Zij waren door de regering aangewezen om met buitenlanders te praten.

In totaal waren er 576 binnengekomen inzendingen, waarvan een Franse, Engelse, Japanse en Nederlandse documentaire overbleven. Tetteroo dacht dat de Engelse documentaire de Emmy Award zou winnen en was dus zeer blij verrast toen hij hoorde dat zijn documentaire in de prijzen was gevallen.

Herfstkinderen scoren beter

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De leerlingen die in het najaar geboren zijn hebben geluk. Zij hebben namelijk 16 procent meer kans om aan de universiteit hun studie af te ronden dan kinderen die rond de lente geboren zijn.

Onderzoeker Erik Plug van de Amsterdamse Universiteit zegt dat de oorzaak eenvoudig is, de leerlingen gaan langer naar school, de herfstkinderen hebben nog een heel schooljaar te gaan als ze leerplichtig worden.Voor de lentekinderen is dit niet het geval, al vrij snel nadat ze eindelijk op school zitten begint voor hun de grote vakantie.

Fietsenfabriek Union failliet

Union is failliet. De 140 personeelsleden kregen dit dinsdag te horen van bewindvoerder H. Quint. Union, gevestigd in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen), verkeerde al enkele weken in surseance van betaling.

Er is geen sociaal plan voor het personeel. Volgens bestuurder T. Verdijsseldonk van FNV Bondgenoten wordt een doorstart niet uitgesloten. ,,Maar dan moet zich wel binnen een week een geldschieter melden.'' Curator H. Quint bevestigt dat er verschillende overnamekandidaten zijn waarmee zal worden gesproken. ,,Dan gaat het om de gebouwen en de voorraden. Over het aantal medewerkers dat eventueel in een deal meegaat, kan ik nog niets zeggen.''

Volgens bewindvoerder Quint zijn enkele bedrijven na een faillissement geïnteresseerd in een gedeeltelijke overname van het bedrijf. Fietsenfabrikant Accell (Batavus, Sparta, Koga Myata) heeft eerder belangstelling getoond voor het merk Union. De fietsenfabrikant uit Nieuwleusen hoopte in 2004 het honderdjarig bestaan te vieren. Vakbonden en ondernemingsraad wijten de problemen aan mismanagement.

In september was het nog de bedoeling dat Union via moederonderneming Winning Wheels, de productie vanuit Overijssel naar het Belgische Maasmechelen zou verplaatsen om de financiële problemen het hoofd te bieden. Ook dat ging op het laatste moment niet door. Quint verklaart de ondergang van Union door te weinig investeringen en ongelukkige marketing. ,,Daardoor is het bedrijf in het moeras terechtgekomen.''

Taliban: geen onderhandelingen

De Taliban ontkennen dat zij met wie dan ook onderhandelen over hun overgave in de stad Kandahar. Zij hebben hun politieke en religieuze bolwerk nog steeds ferm in handen, zei hun onderminister van Buitenlandse Zaken Najibullah Sherzai dinsdag.

,,Er zijn geen onderhandelingen gaande in Kandahar. Dat zijn allemaal leugens van mensen die in Quetta zitten'', zei hij. Quetta, de belangrijkste stad in het zuidoosten van Pakistan, ligt niet ver van de grens en vlak bij Kandahar.

De leiders van regionale Pathanenstammen in het zuiden van Afghanistan melden al enkele dagen dat er wordt onderhandeld over een vreedzame overgave van de Taliban die nog in Kandahar zijn.

Zie ook: Amerikanen blijven Kandahar en Kunduz bombarderen

Amerikanen blijven bombarderen

De Amerikaanse luchtmacht gaat door met bombardementen op de Afghaanse plaatsen Kunduz en Kandahar. Er zouden zich daar veel Talibaanstrijders ophouden. In de zuidelijke stad Kandahar zijn zeker vijf burgers om het leven gekomen, zo meldt het Afghaanse persbureau AIP.

In Kunduz zitten duizenden Talibaan-strijders in de val. De Noordelijke Alliantie heeft de stad omsingeld. Zij onderhandelen met de Taliban over capitulatie of een ongehinderde aftocht uit de stad. De Amerikaanse regering kan zich absoluut niet vinden in een vrijgeleide voor de Talibaan.

Berlijn wordt waarschijnlijk de plaats waar zaterdag de conferentie over de toekomst van Afghanistan gehouden gaat worden. Dat zou Brahimi, VN-gezant voor Afghanistan, besloten hebben. Dit meldden de Britse en Amerikaanse media.

Bin Laden in Kabul tijdens inname door Alliantie

De Arabische terrorist Osama bin Laden bevond zich in de Afghaanse hoofdstad Kabul op de dag dat de Noordelijke Alliantie de stad veroverde. Sindsdien is hij weer verdwenen. Dat zei Abdul Salam Zaeef, Talibanambassadeur, in Pakistan dinsdag.

In een vraaggesprek dat Abdul Salam Zaeef had met de Arabische nieuwszender Al Jazeera zei hij dat de Taliban niet weten of Bin Laden nog steeds in Afghanistan is of dat hij naar het buitenland gevlucht is.

Zaeef bevestigde de dood van Mohammed Atef, de rechterhand van Bin Laden. Die kwam om bij een Amerikaanse bombardement vorige week op een hotel ten zuiden van Kabul. De Talibanambassadeur noemde Atef een martelaar. Atef zou opzettelijk vermoord zijn door de Amerikanen.

'Vliegtuigcrash New York was ongeluk'

De ramp met de Airbus van American Airlines, vorige week maandag, is vrijwel zeker een ongeluk geweest. Uit de gesprekken van de piloten noch uit de achtergrondgeluiden blijkt dat er sprake zou zijn geweest van een aanval of sabotage.

De directeur van de Amerikaanse verkeersveiligheidsraad NTSB zei dit tegen de nieuwszender CNN. ,,Niets wijst op terrorisme.'' Wat dan wel de oorzaak is geweest, is nog niet duidelijk. Het vliegtuig, op weg naar de Dominicaanse Republiek, stortte kort na het opstijgen van Kennedy Airport neer.

De onderzoekers richten zich nu vooral op de staart van het vliegtuig, die voor de crash van de romp werd afgerukt. Zij betwijfelen of dat is gebeurd door de turbulentie van een iets eerder vertrokken vliegtuig. ,,Er was sprake van aanzienlijke turbulentie. Dat telt mee, maar we zien geen enorme maalstroom die de staart heeft losgescheurd'', zei directeur luchtvaart John Clark van de NTSB.

Daarom wordt nu uitgezocht of de staart van het toestel mogelijk al beschadigd is geraakt toen het toestel in 1994 bij Puerto Rico in zeer zware turbulentie terechtkwam. Dat incident was zo ernstig dat 47 mensen gewond raakten.
Zie ook: Inspectie Airbussen wijst niet op problemen

Zie ook: Inspectie Airbussen wijst niet op problemen

Inspectie Airbussen wijst niet op problemen

Vliegtuigen van het type Airbus A300 van American Airlines hebben geen structureel veiligheidsprobleem. Dat blijkt uit een onderzoek dat zich richtte op de staartvin van de toestellen. Bij de Airbus die vorige week verongelukte in New York, brak de vin af.

De inspectie van de staartvinnen gebeurde op last van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA). American Airlines is de enige luchtvaartmaatschappij in Amerika die Airbus (van Franse makelij) in haar vloot heeft. De Franse autoriteiten hebben ook een inspectie van de Airbus A300 en A310 bevolen. De staartvinnen van dat type Airbus zijn gemaakt van vezelmateriaal en worden met bouten aan de romp bevestigd. Het staartstuk wordt gebruikt als een soort roer.


Turbulentie

Twee Amerikaanse maatschappijen die de Airbussen als vrachtvliegtuigen gebruiken moeten de staartvinnen van de toestellen ook controleren. Dat onderzoek is nog niet afgerond, maar de voorlopige conclusies wijzen ook al niet op veiligheidsproblemen.

De Amerikaanse Transportveiligheidsraad (NTSB) liet vorige week weten dat het verongelukte toestel vlak voor het neerstorten terechtkwam in hevige turbulentie, veroorzaakt door een vliegtuig dat even daarvoor was opgestegen. Uit gesprekken die op de zwarte doos van het toestel zijn geregisteerd, blijkt dat de inzittende 'zware klappen' voelden na het opstijgen. Sommige deskundigen zeggen echter dat de turbulentie niet de oorzaak kan zijn geweest van het afbreken van de staartvin en het neerstorten van het vliegtuig.

Zie ook: 'Vliegtuigcrash New York was ongeluk'

Kinderen slachtoffers Argentinië verenigd

De kinderen van de slachtoffers van de laatste dictatuur in Argentinië die in Nederland wonen, hebben zich verenigd in de organisatie H.I.J.O.S. De vereniging presenteert zich dinsdagavond in Amsterdam.

De vereniging wil voorkomen dat de wandaden van het militaire regime in Argentinië in de periode van 1976 tot '83 in de vergetelheid raken. Evenals de zusterorganistie in Argentinië streeft H.I.J.O.S. Nederland naar een rechtvaardige wereld en eist berechting van alle medeplichtigen van het regime. ,,Wij streven naar berechting van de aanstuurders, schuldigen en medeplichtigen van de moord en mishandeling van onze ouders'', zegt een woordvoerster.


Máxima

Aanleiding voor de oprichting van de Nederlandse afdeling was de komst van Máxima die volgend jaar in het huwelijk treedt met prins Willem-Alexander. De organisatie zegt niets tegen Máxima te hebben. Ook heeft H.I.J.O.S. geen mening over het huwelijk.

Wel zegt de organisatie zeker ,,iets van zich te laten horen'' als de ouders van Máxima naar Nederland komen. ,,Máxima's vader Jorge Zorreguieta komt niet, maar dat is niet haar enige ouder'', aldus de woordvoerster.


Acties

Tijdens de bekendmaking van de verloving zei Máxima dat haar moeder ,,waarschijnlijk thuis zal blijven''. De woordvoerster wil niet zeggen of er op de dag van het huwelijk op 2 februari acties komen.

Wel zegt H.I.J.O.S. ,,politieke en maatschappelijke acties'' te willen voeren. Wat voor acties dat worden, wil de organisatie niet zeggen. ,,Het zullen niet dezelfde acties zijn die Nederlandse organisaties voeren. Nederlanders gaan met spandoeken de straat op en roepen wat leuzen. Wij nemen onze acties echt serieuzer'', aldus de woordvoerster.

Site tegen kinderporno van internet gehaald

Het internet bedrijf 'Sharestores' uit Hillegom heeft dinsdag de omstreden website van Buro Zoeklicht plat gelegd. Zoeklicht publiceerde maandag portretten van slachtoffers en 'getuigen' van kinderporno op internet.

Zoeklicht had haar domeinnaam via het internetbedrijf verkregen. Het bedrijf besloot na alle ophef de website dinsdag weer te verwijderen. "Ons bedrijf wil niet in een adem genoemd worden met kinderporno. Inhoudelijk hebben wij geen oordeel over de site van Zoeklicht", zegt een woordvoerder van Sharestores.

Nu zoekt Buro Zoeklicht een andere internetaanbieder. "We gaan door. We moeten alleen nog uitzoeken hoe," aldus een woordvoerder van Buro Zoeklicht. De belangenorganisatie wil met de actie de identiteit van de misbruikte kinderen vast stellen en meer informatie verzamelen over de daders.

De publicatie van de foto's van de misbruikte kinderen riep maandag veel kritiek op van onder meer Meldpunt Kinderporno en het Openbaar Ministerie. Justitie zag echter geen mogelijkheden om tegen de publicatie op te treden.

Update: Inmiddels staat de site weer on-line op deze lokatie. Een geheimzinnige provider heeft de nieuwe plek op internet uit eigen beweging aangeboden.

Een kleine zoektocht op het Internet leert ons dat het domein "steunt.nl" eigendom is van "Rede Consultancy B.V." te Maurik en dat het IP-adres van de site behoort bij de internetprovider MoveNext uit Leiden. Dit zijn waarschijnlijk de geheimzinnige providers.

Allochtonen lijken steeds meer op autochtonen

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar de vele vormen van samenleven die in Nederland voorkomen. Samenleven. Nieuwe feiten over relaties en gezinnen, zo heet het onderzoek.

Enkele opmerkelijke gegevens:

Allochtonen van de tweede generatie beginnen in veel zaken steeds meer op autochtonen lijken. Vorige week publiceerde het CBS al cijfers over het aantal kinderen dat allochtonen in Nederland krijgen. Dat is de afgelopen jaren in rap tempo afgenomen. Bovendien trouwen Surinaamse en Antilliaanse/Arubaanse vrouwen overwegend autochtone mannen -om die reden vaak ook op 'latere' leeftijd.

Turkse en Marokkaanse vrouwen kiezen vaker voor een partner uit het land van herkomst. Ook trouwen zij veel jonger. Huwelijken tussen allochtonen -behalve die tussen Turken- blijken meer dan gemiddeld kwetsbaar. Vooral zogeheten gemengde huwelijken lopen vaak uit op een echtscheiding.

Maar ook autochtonen blijven in dat opzicht niet buiten schot. Van een kwart van de Nederlandse vrouwen van rond de vijftig is ooit een langdurige relatie beëindigd. Juist voor vrouwen heeft dit nog altijd verstrekkende gevolgen, concludeert het CBS. Zo krijgen zij na een echtscheiding meestal wél de kinderen, maar niet het huis toegewezen. In 1999 mocht slechts één op de vijf vrouwen in het echtelijk huis blijven wonen. Doorgaans worden ze bovendien geconfronteerd met een forse inkomensdaling.

Het aantal huwelijken dat wordt ontbonden schommelt al twee decennia rond één op de vier. Dat wil zeggen: één op de vier huwelijken die nu wordt gesloten, wordt later weer ontbonden. Overigens geeft eenderde van de kinderen aan dat het huwelijk van hun ouders niet goed is.

Ook naar kinderen deed het CBS uitgebreid onderzoek. Het twee-kindgezin is, ondanks een lichte stijging van kinderloosheid, nog altijd het populairst. Een gezin met drie of meer kinderen komt vooral in orthodox-protestantse kringen en bij allochtonen voor. Weinig ouders hebben de voorkeur voor één kind. Vaak blijft het bij één kind door uitstel van de eerste zwangerschap of relatiebeëindiging.

Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat mensen nog altijd liever samen zijn dan alleen. Na een relatie-ontbinding woont tweederde van de twintigers binnen vier jaar met een nieuwe partner samen. Ook na een scheiding heeft de meerderheid binnen enkele jaren weer een partner.

Bron: Samenleven. Nieuwe feiten over relaties en gezinnen (PDF bestandje van 53 kB)(van CBS/ NGR)

Jongeren betaald voor deelname aan panel

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse PvdA stadsdeelwethouder Duco Adema (Welzijn) van Zuideramstel heeft volgens de VVD jongeren omgekocht om deel te nemen aan een panel over het Marokkaanse jongerencentrum 't Plein.

Adema deelde aan zestien jongeren prepaidkaarten voor hun mobieltje en bioscoopbonnen ter waarde van honderd gulden uit. Stadsdeelwethouder Adema wil namelijk over drie jaar het jongerencentrum verplaatsen naar het Winterdijkplein. De jongeren werden via flyers geworven om deel te nemen aan een panel. Vorige maand kwamen zij naar de raadscommissie toe en betoogden daar voor het centrum.

Niet alleen de VVD is verontwaardigd over deze gang van zaken, ook het CDA vindt het 'vreemd' en 'duister'. En buurtbewoners, die al enige tijd strijden tegen de komst van het centrum, is deze handelwijze helemaal in het verkeerde keelgat geschoten.

Adema noemt het echter heel gewoon om jongeren geld te betalen. "Het was een kleine vergoeding en geen cash geld. In de begroting is dat bedrag opgenomen voor de jongeren".

SGP heeft verkiezingsprogramma klaar

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) heeft haar verkiezingsprogramma voor 2002 klaar. ´´Tot Uw Dienst´´ heet het program dat vooral de goddeloze wetten van Paars wil terugdraaien.

Euthanasie en abortus moeten weer strikt verboden worden, het homohuwelijk moet worden teruggedraaid en het verbod op bordelen moet weer worden ingevoerd.

De SGP wil verder zo'n 13 miljard gulden aan nieuwe uitgaven doen, met name in het onderwijs, zorg, veiligheid en ontwikkelingssamenwerking. Om dit te kunnen betalen wil de SGP bezuinigingen op de WAO, de kinderopvang en op de overheidsbijdragen aan cultuur en media. Verder wil de SGP onder meer de accijnzen op alcohol en tabak fors verhogen en de aftrek van de hypotheekrente beperken.

Goed nieuws voor gezinnen met kinderen; Die kunnen van de SGP een lastenverlichting van ruim één miljard gulden tegemoet zien.

Bush verleent voor het eerst gratie

President Bush heeft maandag voor het eerst als president gratie verleend.
Dat gebeurde ter gelegenheid van Thanksgiving Day dat donderdag wordt gevierd. Tijdens een plechtigheid in de tuin van het Witte Huis beloofde de president dat de gelukkigen, twee kalkoenen, geen haar zal worden gekrenkt.
Jaarlijks eindigen meer dan 200 miljoen kalkoenen als gebraden in de Amerikaanse huiskamers. Een enkeling ontspringt de dans en heeft dit te danken aan gratie door de president, een traditie die al meer dan vijftig jaar bestaat.

Dit jaar waren de kalkoenen, genaamd Freedom en Liberty de gelukkigen.
Bij de 'plechtigheid' in het Witte Huis was alleen Liberty aanwezig. Freedom was op een veilige plek, vanwege veiligheidsoverwegingen, aldus Bush.
De afwezigheid van kalkoen Freedom was een verwijzing naar de terroristische aanslagen van 11 september op het WTC. Sinds die dag is vice-president Cheney al enkele malen afgezonderd van zijn baas.

Bush maakte overigens ook nog enkele serieuze opmerkingen over de aanslagen en de oorlog in Afghanistan.

Oost-Europese prostituees mogen hier werken

Oost-Europese vrouwen die in Nederland het oudste beroep ter wereld willen uitoefenen mogen zich hier als zelfstandig ondernemer vestigen. Het Europees Hof van Justitie heeft hierover vandaag een uitspraak gedaan.

Het gaat in deze zaak om enkele hoeren uit Polen en Tsjechië, die vergeefs hebben geprobeerd een werkvergunning in Nederland te krijgen om in de prostitutie aan de gang te mogen. Nadat de Nederlandse overheid hen een verblijfsvergunning had geweigerd, stapten de dames van lichte zeden naar de Nederlandse rechter. Die legde de zaak voor aan de Europese rechter.

Polen en Tsjechië hebben een associatieverdrag met de Europese Unie afgesloten waarin staat dat ondernemers uit die landen zich als zelfstandige in de EU mogen vestigen. Het Europees Hof is van mening dat prostitutie in beginsel als een economische activiteit moet worden beschouwd. Discriminatie tussen onderdanen van de EU en landen als Polen en Tsjechië die prostitutie als zelfstandige bedrijven, is hierdoor ontoelaatbaar, stelt het hof.

Cruijff : Ik word nooit bondscoach

Johan Cruijff zal nooit bondscoach van het Nederlands Elftal worden.
Hij zei dat maandag bij de officiële opening van zijn eigen website. ,,Ik zou dan een zinloos gevecht moeten voeren. Daar begin ik niet aan.''

Zijn reactie op de uitschakeling van Oranje voor het WK: ,,Heel dom'', om er al snel aan toe te voegen : ,,verschrikkelijk stom''.
,,Dan hoor ik dat het aan de mentale weerbaarheid ligt. Laten we eerst eens beginnen over voetbal. Laten we eens proberen een bal goed aan te nemen en goed te spelen. Daarna kunnen we altijd nog zien hoe het met de rest zit.''

,,Zeven jaar geleden'', vervolgt Cruijff, ,,heb ik al gezegd dat het fout zou gaan. Dat het met de opleiding van de jeugd niet goed zat. Ik ga nu niet roepen: Zie je wel. Daar koop ik toch niets voor. Ik zeg het niet uit eigen belang, niet om mensen te kwetsen. Ik wil niet terug, loer op niemands positie en heb het geld ook niet nodig. Ik vond het mijn morele plicht het te zeggen. Verder heb ik geen zin tegen de rivier op te roeien.''

Brosnan blijft James Bond

Pierce Brosnan heeft besloten toch verder te gaan als James Bond, in de gelijknamige films
De Ierse acteur had aangegeven volgend jaar te willen stoppen als James Bond, maar is van gedachten veranderd.

In januari beginnen de opnames voor de twintigste Bondfilm met de titel : ,,Beyond the ice''.
Dat wordt voor Brosnan, ondertussen 48 jaar, de vierde waarin hij de rol van de Britse spion speelt.
Hij wilde na deze film stoppen, maar hij heeft zich alsnog bedacht. ,,Als ze mij ervoor vragen, wil ik er toch nog een vijfde Bondfilm aan vastplakken'', aldus Brosnan.

Alcoholverbod in Arena

HappyFun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is met onmiddellijke ingang een alcoholverbod van kracht voor de Amsterdam Arena, thuishaven van Ajax. De Amsterdamse burgemeester Cohen heeft daartoe in overleg met politie en justitie besloten. Het verbod geldt ook voor de skyboxen, aldus Cohen.

Aanleiding vormen de rellen tijdens en na afloop van het duel Ajax-NAC, afgelopen zondag. De politie pakte 76 relschoppers op. Burgemeester Cohen gaf te kennen dat er een grens is overschreden. "We merken dat er de laatste tijd weer meer rellen plaatsvinden. Daar willen we snel vanaf, het moet afgelopen zijn. Voetbal is leuk, moet leuk blijven." Al eerder gingen Ajax-fans over de schreef na het duel met Roda JC en het UEFA Cup-treffen met FC Kopenhagen.

Nokia presenteert drie nieuwe GSM toestellen

Roy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Telefoontjesfabrikant Nokia heeft maandag een nieuw apparaat gelanceerd dat in staat is multimediale berichten te lezen en te ontvangen. Het zogenoemde Multimedia Messaging (MMS) is de op beeld en geluid gebaseerde versie van sms.

Nokia-bestuursvoorzitter en CEO Jorma Milla ziet de introductie van de Nokia 7650 MMS-telefoon als een historische gebeurtenis. "Tegen het einde van 2002 zullen meer dan de helft van al onze apparaten geschikt zijn voor MMS, In 2003 zal MMS een integraal onderdeel zijn van alle Nokia-telefoons."

De GPRS-telefoon is gebaseerd op het Symbian OS en heeft een ingebouwde digitale camera met een 176 x 208 pixels grote display. Het apparaat zal in het tweede kwartaal van 2002 leverbaar zijn.

Nokia heeft tevens de 5210 en de 6510 gepresenteerd. De website van Nokia bevat meer informatie.

Dief steelt waakhonden

HappyFun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Arnhemse paardeneigenaar Frits Jansen waakt sinds vannacht zelf in zijn paardenstal aan de Bosweg. Zijn twee waakhonden Bruno en Max die speciaal voor dit werk waren aangeschaft en getraind zijn namelijk gestolen. Vorig jaar is er voor 12.000 gulden aan zadels en hoofdstellen gestolen uit de stal. Na die inbraak legde Jansen een hond in de stal. Toen die was overleden kocht hij twee jonge rottweilers. Zondagochtend bleken de honden verdwenen.

Jansen heeft geen idee wie de daders zijn. "Wie mijn honden en de dader hier brengt, krijgt duizend piek van me."

VS: Irak en Noord-Korea maken biowapens

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VS beschuldigt Noord-Korea en Irak ervan biologische wapens te maken. Iran en Syrië zijn mogelijk in staat om deze wapens te produceren. Dat heeft de Amerikaanse vice-minister Bolton van Buitenlandse Zaken in Geneve verklaard op een VN-bijeenkomst. Bolton liet merken Irak momenteel als de grootste bedreiging te zien. Dat land heeft volgens hem grote voorraden biologische wapens aangelegd. Iran heeft de Amerikaanse beschuldiging tot nu toe als enige als "ongegrond" verworpen. Washington houdt ook Sudan in de gaten voor wat betreft de biowapens. Dat land toont zich zeer geinteresseerd.

Vrouwen stappen uit topfuncties

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrouwen lopen dikwijls weg uit de hogere functies in grote bedrijven, hierdoor blijft de groei van het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven achter. Aldus het onderzoek Balansmeter 2000, dat is uitgevoerd door Research voor Beleid in opdracht van Opportunity in Bedrijf onder 25 grote organisaties met totaal 350.000 medewerkers.

In vergelijking met de meting van vorig jaar is de uitstroom van vrouwelijk personeel met ruim 20% toegenomen.

Dit staat te lezen in het blad van de vakcentrale van de Unie MHP. Vorig jaar noteerde nog 20% van de bedrijven een afname van het aantal vrouwen dat doorstroomt of instroomt in een baan op hoger- of topniveau. Dit jaar is bij 25% sprake van een afname. De instroom is nog bij slechts 64% positief; 27% is in de min beland.

Meer rimpels door slecht bloed

HappyFun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door roken kan je er ouder uit gaan zien, maar niet alleen roken kan aan deze kwaal ten grondslag liggen. Britse onderzoekers hebben vastgesteld dat ook de chemische samenstelling van het bloed van invloed is op de toestand van de huid, zo meldt de BBC.

Bij het onderzoek van de Britten moesten diverse medici de leeftijd van 447 mensen raden. Mannen die ouder werden ingeschat dan dat zij werkelijk waren, bleken vaak een verhoogd cholestorol- en hemoglobine-gehalte gehalte te hebben.

Vrouwen die er ouder uitzagen zouden een lager gehalte aan bilirubine in hun bloed hebben. Dat is een stof die wordt aangemaakt als de rode bloedcellen worden afgebroken. Daarnaast zat er meer proteïne in hun bloedplasma.

Volgens de onderzoekers zijn de stoffen onder meer verantwoordelijk voor de beschadiging van kleine bloedvaatjes in de huid, waardoor iemand meer rimpels krijgt en er ouder uitziet. Hetzelfde effect wordt overigens bereikt door rook van sigaretten

Music Review: Garbage

Garbage begon eind april 2000 met het werken aan hun derde album. De opnames, productie en mixen vonden plaats in de Smart Studios in Madison (Wisconsin). Eerder was het plan om een compilatie uit te brengen met B-sides en remixes. Met het verdwijnen van Almo Sounds, het eigen label van de band, waren de plannen namelijk meteen definitief van de baan.

De CD "BeautifulGarbage" is inmiddels uit, waarvan Peter een recensie heeft geschreven, en op 9-11-2001 was Kris getuige van hun optreden in Les Halles de Schaerbeek in Brussel.

LN leden dreigen met Duurzaam Nederland

Vier kandidaat-lijsttrekkers van Leefbaar Nederland eisen aankomende zondag op het congers van die partij, waar o.a de lijsttrekker gekozen zal worden, het aftreden van partijvoorzitter Nagel en het voltallige bestuur van Leefbaar Nederland. Ze vinden dat de voordracht van Pim Fortuyn voor lijsttrekker ondemocratisch is verlopen en dat zij achtergesteld worden.

Het boze viertal bestaat uit een bont gezelschap: De marineofficier Verboom, oud-PPR- en -PvdA-lid Meijer, oud-SP-lid Lammerts en mevrouw Smit-Boerma die naar eigen zeggen lid was van een groot aantal partijen, variërend van de VVD tot de Groenen. In totaal zijn er nog 16 mensen die a.s zondag een kans maken op het lijsttrekkersschap.

Partijvoorzitter Nagel maakt zich geen zorgen over de kritiek van de vier kandidaat-lijsttrekkers: ,,Zij vertegenwoordigen slechts een kleine groep binnen Leefbaar Nederland. Het zijn allemaal mensen die zelf lijsttrekker willen worden en de oprichting van een eigen partij voorbereiden als hen dat zondag niet lukt. Met deze kritiek zoeken ze publiciteit voor die eigen partij. Ik zal bij aanvang van het congres zelf het initiatief nemen om van het congres een vertrouwensuitspraak over mij en mijn bestuur te vragen.''

Het kwartet kandidaat-lijsttrekkers, dat zich 'het geweten van de democratische beginselen' van Leefbaar Nederland noemt, vindt verder dat de partij veel te rechts is geworden. Wanneer Fortuyn tot lijsttrekker wordt gekozen zullen zij op zeker de partij verlaten en een eigen partij oprichten, waarschijnlijk onder de naam Duurzaam Nederland. Zowel Fortuyn als Nagel waren niet onder de indruk van dat dreigement. "Wanneer je je niet thuis voelt bij een partij moet je gewoon weggaan en je heil ergens anders zoeken", zei Fortuyn.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.