Inspectie Airbussen wijst niet op problemen

Vliegtuigen van het type Airbus A300 van American Airlines hebben geen structureel veiligheidsprobleem. Dat blijkt uit een onderzoek dat zich richtte op de staartvin van de toestellen. Bij de Airbus die vorige week verongelukte in New York, brak de vin af.

De inspectie van de staartvinnen gebeurde op last van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA). American Airlines is de enige luchtvaartmaatschappij in Amerika die Airbus (van Franse makelij) in haar vloot heeft. De Franse autoriteiten hebben ook een inspectie van de Airbus A300 en A310 bevolen. De staartvinnen van dat type Airbus zijn gemaakt van vezelmateriaal en worden met bouten aan de romp bevestigd. Het staartstuk wordt gebruikt als een soort roer.


Turbulentie

Twee Amerikaanse maatschappijen die de Airbussen als vrachtvliegtuigen gebruiken moeten de staartvinnen van de toestellen ook controleren. Dat onderzoek is nog niet afgerond, maar de voorlopige conclusies wijzen ook al niet op veiligheidsproblemen.

De Amerikaanse Transportveiligheidsraad (NTSB) liet vorige week weten dat het verongelukte toestel vlak voor het neerstorten terechtkwam in hevige turbulentie, veroorzaakt door een vliegtuig dat even daarvoor was opgestegen. Uit gesprekken die op de zwarte doos van het toestel zijn geregisteerd, blijkt dat de inzittende 'zware klappen' voelden na het opstijgen. Sommige deskundigen zeggen echter dat de turbulentie niet de oorzaak kan zijn geweest van het afbreken van de staartvin en het neerstorten van het vliegtuig.

Zie ook: 'Vliegtuigcrash New York was ongeluk'