Kinderen slachtoffers Argentinië verenigd

Tom (nickholder)
De kinderen van de slachtoffers van de laatste dictatuur in Argentinië die in Nederland wonen, hebben zich verenigd in de organisatie H.I.J.O.S. De vereniging presenteert zich dinsdagavond in Amsterdam.

De vereniging wil voorkomen dat de wandaden van het militaire regime in Argentinië in de periode van 1976 tot '83 in de vergetelheid raken. Evenals de zusterorganistie in Argentinië streeft H.I.J.O.S. Nederland naar een rechtvaardige wereld en eist berechting van alle medeplichtigen van het regime. ,,Wij streven naar berechting van de aanstuurders, schuldigen en medeplichtigen van de moord en mishandeling van onze ouders'', zegt een woordvoerster.


Máxima

Aanleiding voor de oprichting van de Nederlandse afdeling was de komst van Máxima die volgend jaar in het huwelijk treedt met prins Willem-Alexander. De organisatie zegt niets tegen Máxima te hebben. Ook heeft H.I.J.O.S. geen mening over het huwelijk.

Wel zegt de organisatie zeker ,,iets van zich te laten horen'' als de ouders van Máxima naar Nederland komen. ,,Máxima's vader Jorge Zorreguieta komt niet, maar dat is niet haar enige ouder'', aldus de woordvoerster.


Acties

Tijdens de bekendmaking van de verloving zei Máxima dat haar moeder ,,waarschijnlijk thuis zal blijven''. De woordvoerster wil niet zeggen of er op de dag van het huwelijk op 2 februari acties komen.

Wel zegt H.I.J.O.S. ,,politieke en maatschappelijke acties'' te willen voeren. Wat voor acties dat worden, wil de organisatie niet zeggen. ,,Het zullen niet dezelfde acties zijn die Nederlandse organisaties voeren. Nederlanders gaan met spandoeken de straat op en roepen wat leuzen. Wij nemen onze acties echt serieuzer'', aldus de woordvoerster.