Synagoge gangers woedend op politie

Mensen die met een koor afgelopen zondag hadden gerepeteerd in een Amsterdamse synagoge zijn woedend op de politie van bureau Surinamerplein omdat die te laks zou hebben gerageerd op bedreigingen die hen ten deel vielen.

Nadat ze de synagoge in Amsterdam-west verlieten werden ze toegeroepen in het Arabisch. Ze verstonden woorden als bin Laden en Palestina maar toen ze door liepen kletterden er keien naast de koorleden. De stenen mistten de leden op een haartje na, maar ook hun auto's werden doelwit en die werden wel getroffen.

Nadat ze zich bij het politiebureau hadden begeven werd hen te verstaan gegeven dat ''het zeker die jongens voor de snackbar waren''. Ondanks dat de politie precies wist wie het waren gebeurde er niets. De koorleden konden weer gaan. Pas later die avond, toen ze heel kwaad waren en hadden gebeld met het Cidi en de krant, kregen ze telefoon en konden ze maandag aangifte doen.

Koordlid mevrouw Loeb is woedend over de gang van zaken: "Het is tuig. Als je dat niet aanpakt, voelen ze zich heer en meester. En het was niet de eerste keer dat Joden in West werden belaagd. In september waren het nog woorden: ,,Hamas, hamas, alle Joden aan het gas''. Toen vroeg de politie-woordvoerder of de krant niet te veel nadruk op zulke incidenten wilde leggen want ,,Deze jongeren hebben het al zo moeilijk.'' Verzoeken om politiebescherming zijn steevast op niets uitgelopen".

De politie laat weten dat de gebeurtenissen van zondag wel zeker met aandacht worden bekeken. ,,Ze konden eerder geen aangifte doen omdat de computer er toen uit lag'', zegt een woordvoerder.

Slashdotter en Hector meldden dit bericht via de newssubmit.