LN leden dreigen met Duurzaam Nederland

Vier kandidaat-lijsttrekkers van Leefbaar Nederland eisen aankomende zondag op het congers van die partij, waar o.a de lijsttrekker gekozen zal worden, het aftreden van partijvoorzitter Nagel en het voltallige bestuur van Leefbaar Nederland. Ze vinden dat de voordracht van Pim Fortuyn voor lijsttrekker ondemocratisch is verlopen en dat zij achtergesteld worden.

Het boze viertal bestaat uit een bont gezelschap: De marineofficier Verboom, oud-PPR- en -PvdA-lid Meijer, oud-SP-lid Lammerts en mevrouw Smit-Boerma die naar eigen zeggen lid was van een groot aantal partijen, variŰrend van de VVD tot de Groenen. In totaal zijn er nog 16 mensen die a.s zondag een kans maken op het lijsttrekkersschap.

Partijvoorzitter Nagel maakt zich geen zorgen over de kritiek van de vier kandidaat-lijsttrekkers: ,,Zij vertegenwoordigen slechts een kleine groep binnen Leefbaar Nederland. Het zijn allemaal mensen die zelf lijsttrekker willen worden en de oprichting van een eigen partij voorbereiden als hen dat zondag niet lukt. Met deze kritiek zoeken ze publiciteit voor die eigen partij. Ik zal bij aanvang van het congres zelf het initiatief nemen om van het congres een vertrouwensuitspraak over mij en mijn bestuur te vragen.''

Het kwartet kandidaat-lijsttrekkers, dat zich 'het geweten van de democratische beginselen' van Leefbaar Nederland noemt, vindt verder dat de partij veel te rechts is geworden. Wanneer Fortuyn tot lijsttrekker wordt gekozen zullen zij op zeker de partij verlaten en een eigen partij oprichten, waarschijnlijk onder de naam Duurzaam Nederland. Zowel Fortuyn als Nagel waren niet onder de indruk van dat dreigement. "Wanneer je je niet thuis voelt bij een partij moet je gewoon weggaan en je heil ergens anders zoeken", zei Fortuyn.