FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 juli 2001

DNA-test spoort Down-syndroom op

In Australië hebben onderzoekers een DNA-test ontwikkeld die het Down-syndroom (Mongooltjes) al in het embryo kan opsporen bij een in vitro-fertilisatie. Dat gebeurt nog voor het embryo na een reageerbuisbevruchting in de baarmoeder wordt geplaatst. Vrouwen kunnen dan afzien van inplanting.

Nu kan het Downsyndroom alleen tijdens de zwangerschap worden opgespoord en pas als de foetus 16 weken oud is. Dat gebeurt via een bloed- of een vlokkentest of via een vruchtwaterpunctie.

Het Downsyndroom komt voor bij circa een op de 700 baby's. Een kind met het syndroom van Down heeft onder meer minder geestelijke vermogens.

Huurmoordenaar bood zich aan op internet

De politie van Moskou heeft een huurmoordenaar aangehouden die zijn diensten via internet aanbood.

Moskouse agenten van een eenheid die zich bezighoudt met 'cyber-misdaad' zagen de advertentie in mei op het web staan en deden zich voor als potentiële klanten. Na enig e-mailverkeer legde de politie persoonlijk contact. De huurmoordenaar werd in de boeien geslagen nadat hij een betaling van een paar duizend dollar had aangenomen voor het plegen van een moordaanslag.

Een Moskouse politiechef zei in een commentaar op de aanhouding dat het internet steeds populairder wordt onder Russische criminelen voor het plegen van financiële fraude. Ook zou er een gecombineerd onderzoek van Russische en Amerikaanse opsporingsdiensten gaande zijn naar een zaak waarbij Russische hackers de afgelopen maanden 400 miljoen dollar hebben gestolen van Amerikaanse creditcardhouders.

My-first-airoplane-crash

Bimmel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man heeft groot alarm geslagen nadat hij een afstands-bestuurbaar vliegtuigje dat uit de lucht viel, aanzag voor een echt vliegtuigje. Vier brandweerwagens en enkele reddingsteams van de politie gingen met spoed naar het veld in Calgary, Canada , waar zij een ramp dachten aan te treffen.

Zij troffen echter een echtpaar aan dat loopings aan het oefenen was met een rood en wit afstands-bestuurbaar vliegtuigje.

Eerst zelfstandige kunsthart geimplanteerd

Voor het eerst in de geschiedenis hebben medici een kunsthart geimplanteerd dat helemaal zelfstandig functioneert. Als de ingreep, die in de VS werd uitgevoerd, een succes is, zijn hartpatiënten in de toekomst niet langer afhankelijk van de beperkt beschikbare donorharten.

Tijdens een 7 uur durende operatie werd het hart maandag ingebracht. De patiënt was te ziek voor een normale operatie en had nog maar een maand te leven. Eerdere kunstharten werden tot nog toe altijd gevoed door talloze buisjes en draadjes van buiten het lichaam.

143 doden bij vliegtuigongeluk Siberië

In Siberië is een Russisch verkeersvliegtuig met 143 mensen aan boord neergestort. Niemand van de inzittenden zou de ramp hebben overleefd. Het vliegtuig verdween van het radarscherm op 34 kilometer van de stad Irkoetsk en stortte brandend neer bij het dorp Boedjonnovka.

De Toepolev van de vliegmaatschappij Vladivostokavia was met 133 passagiers en tien bemanningsleden op weg naar Vladivostok. in het Verre Oosten en kwam uit de Oeral-stad Jekaterinenburg. De oorzaak van het ongeluk is onbekend.

Hacker chanteert bureau

Een computerkraker heeft een poging gedaan om het internetonderzoeksbureau Multiscope in Den Bosch te chanteren. De hacker stal persoonsgegevens en wilde voortaan tegen betaling de beveiliging van de onderneming wel doen.

Om zijn verzoek kracht bij te zetten heeft de computerkraker, van wie de identiteit niet bekend is, een deel van de gevens aan het internetblad Webwereld gestuurd en via dat medium laten weten hoe hij binnen is gekomen.

Het bedrijf heeft inmiddels aangifte gedaan, zei directeur J. Kivit dinsdag. Multiscope heeft kunnen traceren vanaf welke plek de inbreker te werk is gegaan. Het bedrijf heeft die gegevens overgedragen aan de politie.

Nader onderzoek Simlock nodig

De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag een nader onderzoek bevolen in het proefproces rond de sim-lock, de blokkering van pre-paid mobiele telefoons. Het proces draait om de vraag of het rechtmatig is om de sim-locks te verwijderen.

Pre-paid mobieltjes worden door de providers ver onder de normale prijs verkocht als lokkertje. Om de korting terug te verdienen, bouwen ze een blokkering in, zodat de beller alleen gebruik kan maken van het net van het telecombedrijf dat het toestel heeft geleverd.

Enkele jaren geleden kwam de nu 34-jarige S.K. uit het Limburgse Voerendaal op het lumineuze idee om die sim-lock te verwijderen vóórdat de koper van het toestel zich aanmeldde bij de provider. K. gaat er vanuit dat de leveringsvoorwaarden pas ingaan als de klant zich heeft aangemeld. Voor die tijd kan de eigenaar van het toestel er mee doen en laten wat hij wil.

De aanbieders van mobiele telefoons en het Openbaar Ministerie (OM) vinden dat de verwijdering van de sim-lock onrechtmatig is.
Na drie jaar overwegen durfde het OM een proefproces aan. Het moet desondanks van de rechtbank een deel van het huiswerk overdoen en duidelijker bezwaren op tafel leggen. Naar verwachting wordt het proces tegen K. eind dit jaar voortgezet.

Borst: weefsels in erkende orgaanbanken

Menselijke organen of weefsels mogen in de toekomst alleen in erkende orgaanbanken worden opgeslagen. Minister Borst (Volksgezondheid) wil zo bij transplantaties een betere bescherming creëren tegen besmetting door virussen of bacteriën.

Nu mogen ziekenhuizen nog zelf organen en weefsels opslaan. Bovendien zijn ze niet verplicht het menselijk materiaal te controleren op ziekteverwekkers. In het wetsvoorstel van Borst, dat inmiddels door het kabinet is goedgekeurd, moeten ziekenhuizen hun voorraad overdragen aan een officiële orgaanbank. Ziekenhuizen kunnen zich ook zelf kwalificeren als erkende orgaanbank.

Borst vreest dat de huidige werkwijze steeds vaker tot slachtoffers onder patiënten zal leiden. De bewindsvrouwe verwacht dat het gebruik van lichaamsmateriaal in de toekomst sterk zal toenemen voor de behandeling van ziektes als epilepsie, Parkinson en diabetes.

Shell gaat elektriciteit produceren

Shell stapt eindelijk in elektriciteit. Intergen, een joint venture van Shell en Bechtel, maakte dinsdag bekend dat het een gasgestookte elektriciteitscentrale gaat bouwen in het Rotterdamse Botlek-gebied. Eind dit jaar wordt een begin gemaakt met de bouw van de centrale, die in 2004 operationeel zal zijn.

De totale kosten voor het project zijn ongeveer 500 miljoen euro (1,1 miljard gulden). ,,Dat is inclusief de kosten voor de bouw, de financiering en de locatie'', zegt een woordvoeder van Intergen. Shell wilde al jarenlang de markt van de elektriciteitswinning op. Maar de energieproducenten die de afgelopen jaren in de etalage hebben gestaan vond Shell steeds te duur. ,,Dit is een goedkoper alternatief'', zegt een woordvoeder van Shell.

Doordat de centrale op gas draait, wordt de vraag naar die brandstof gestimuleerd. Dat gas levert Shell zelf. ,,Dat is zeker een van de merites'', bevestigt de Shell-woordvoerder. Het olieconcern bezit sinds twee jaar 68 procent van de aandelen in Intergen.

Nutsbedrijf Nuon wordt de komende vjftien jaar de enige afnemer van de elektriciteit van de Rotterdamse centrale, terwijl Shell met Eneco al samenwerkt in Eneco-Shell Energy. Eneco is echter niet geïnteresseerd. ,,Wij denken dat we genoeg elektriciteit kunnen kopen op de huidige markt, tegen een betere prijs'', aldus een woordvoerder van Eneco.

Intergen denkt juist een hele gunstige prijs te kunnen vragen, doordat op de nieuwe locatie veel efficiënter wordt gewerkt dan elders. Intergen zegt daarom ook niet onder de indruk te zijn van het feit dat er al overcapaciteit is in Nederland.

Overheid koopt wetten terug

De overheid koopt woensdag het recht terug om haar eigen wetten te mogen publiceren. Dat recht was tien jaar geleden voor weinig geld verkocht aan uitgeverij Kluwer. De overheid wilde het recht terug, om de wetten uiteindelijk ook op een website te kunnen zetten.
Iedere internetter kan de wetten dan gratis raadplegen. Met de terugkoop van het recht is meer dan zeven miljoen gulden gemoeid, aldus een woordvoerder van minister Van Boxtel (ICT) dinsdag. Van Boxtel tekent woensdag het koop- en onderhoudscontract voor het Basiswettenbestand.

De ondertekening vindt plaats in het bijzijn van voorzitter Korthals Altes van de Eerste Kamer en voorzitter Van Nieuwenhoven van de Tweede Kamer.

Napster tijdelijk uit de lucht

Muziekuitwisseldienst Napster heeft zijn dienst tijdelijk gestaakt. Dit blijkt uit een verklaring op de website van het bedrijf. De populaire, maar omstreden muziekdienst zou problemen hebben bij de overschakeling naar de nieuwe, legale betaalde dienst.
Dit melden verschillende bronnen op internet. Napster is bezig met het installeren van nieuwe filters die liedjes kunnen opsporen waarop auteursrecht berust. De eerder geïnstalleerde filters waren niet goed genoeg. Nog steeds bleek het mogelijk om illegaal bestanden uit te wisselen waarop auteursrecht rust. Vorig jaar werd het bedrijf door een uitspraak van een Amerikaanse rechter gedwongen dit onmogelijk te maken.

Wanneer de dienst weer operationeel wordt, is onduidelijk.

Nieuwe software

Napster begon afgelopen weekeinde met het uitsluiten van gebruikers die niet de laatste versie van de uitwisselsoftware hadden gedownload. In deze nieuwe versie zit een speciaal filter dat ervoor zorgt dat internetters geen auteursrechtelijk beschermde liedjes kunnen uitwisselen. Dit zei een woordvoerder van het bedrijf maandag.

Het gebruik van Napster was al gedaald tot een minimum terwijl het bedrijf werkte aan een oplossing om te voldoen aan de uitspraak van de rechter.

De nieuwste versie van de software geeft gebruikers de mogelijkheid liedjes uit te wisselen van onafhankelijke artiesten en platenlabels. Het bedrijf hoeft deze niet te blokkeren. Maar deze verandering komt volgens vele gebruikers te laat.

Vorige week werd dagelijks slechts een gemiddelde van 1,5 liedje per persoon via het Napsternetwerk uitgewisseld, blijkt uit onderzoek van Webnoize, een Amerikaans onderzoeksbureau. In februari was dit nog tweehonderd per gebruiker. Veel Napsteraars lijken over te stappen op andere, Gnutella-achtige muziekuitwisseldiensten, zoals WinMX, LimeWire, Bearshare of een van de andere gratis muziekdiensten.

Kinderen weten veel over internet

Kinderen weten veel van internet. Volgens het onderzoeksbureau Pro Active weten jongeren feilloos informatie voor bijvoorbeeld spreekbeurten en werkstukken van de digitale snelweg te plukken.
Opvallend is volgens de onderzoekers tevens de relatie tussen televisie en internet. Ondanks de populariteit van internet blijft televisiekijken voor kinderen tijdsbesteding nummer één. Buitenspelen en computerspelletjes spelen volgen. Surfen op internet komt op vier. Toch geeft de overgrote meerderheid van de ondervraagde kinderen aan actief te zijn op internet. Een derde van de jeugd zegt te beschikken over een eigen computer.

De meest bezochte internetsites door kinderen zijn de pagina's van tv-zenders Foxkids, TMF, en Cartoonnetwork. Opmerkelijk, vindt directeur L. Hop van onderzoeksbureau Pro Active. Het meest verbaasd is de onderzoekster over de handigheid en kennis van kinderen over internet. Downloaden, gebruikmaken van bookmarks en werken met een browser doen zijn alsof het de eenvoudigste zaak van de wereld is.

Het bureau, gespecialiseerd in internetonderzoek, ondervroeg in samenwerking met reclamebureau Tribal DDB 292 kinderen en 156 ouders. Een representatief aantal aldus Hop. De ouders spelen overigens een belangrijke rol bij het internetgebruik van kinderen. Zeventig procent van de ondervraagde jeugd geeft aan niet altijd te mogen internetten van hun ouders. De hoge telefoonrekening is volgens de ouders de belangrijkste reden voor een beperkt internetgebruik.

Titel Máxima pas bij troonopvolging aan orde

Pas bij de troonopvolging wordt bepaald of Máxima zich koningin mag noemen. Premier Kok wilde dinsdag nog geen helderheid geven over de titel die Máxima mag gebruiken wanneer Willem-Alexander tot koning gekroond is. ,,Alles op z'n tijd'', aldus Kok.

Bijna de gehele verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer wilde daarover uitsluitel van het kabinet, maar Kok noemde dat ,,voorbarige opwinding''. Formeel mag Máxima zich na haar huwelijk geen prinses van Oranje noemen, omdat die titel is voorbehouden aan de kroonprins(es). Het kabinet heeft evenwel eerder gezegd er geen bezwaar tegen te hebben wanneer zij in het maatschappelijk verkeer zo genoemd zou worden.

Haaienvinnensoep gevaarlijk

Haaien zijn dood veel gevaarlijker dan levend. Deskundigen zeggen dat de grote populariteit in Azië van ondermeer haaienvinnensoep een ernstig gevaar voor de gezondheid betekent.
In een dinsdag gepubliceerd rapport van de internationale milieuorganisatie Wild Aid wordt gesteld dat de soep, die uitgevoerd wordt over de hele wereld gevaarlijke niveaus kwik bevat. Haaienvinnen die in Thailand te koop zijn, bleken 42 maal de maximaal voor menselijke consumptie toegestane hoeveelheid kwik te bevatten.

,,De meeste vinnen die wij in Bangkok vonden, zijn afkomstig uit Hongkong, dat ook exporteert naar San Francisco, Londen en overal waar er een Chinatown is'', zei Wild Aid mede-directeur Gastler. De kwik in haaien, die aan de top van de voedselketen staan en daardoor niet-afbreekbare stoffen uit hun voedsel ophopen in hun lichaam, wordt veroorzaakt door vervuiling van de zeeën.

Bokser overlijdt na knock-out

Doopey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse profbokser Beethavean Scottland is maandag in New York overleden aan ernstig hersenletsel. De 26-jarige halfzwaargewicht ging vorige week dinsdag zwaar knock-out in zijn partij tegen landgenoot George Khalid en raakte meteen in coma.

Ondanks twee spoedoperaties kwam de pugilist, vader van drie kinderen, niet meer bij bewustzijn. Scottland bokste 29 profpartijen, waarvan hij er twintig won.

Het wiel is uitgevonden?

jurjen13 en lzandman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De mensheid kent het al eeuwen, maar een Australische jurist heeft een octrooi gekregen op het wiel, heeft de krant The Age maandag bericht.

Advocaat John Keogh uit Melbourne nam het patent om aan te tonen dat het nieuwe octrooisysteem in Australië niet werkt. In het nieuwe systeem hoeft geen octrooijurist meer ingeschakeld te worden omdat dit te duur zou zijn, maar Keogh zegt dat het daardoor mogelijk is om op alles een octrooi aan te vragen en te krijgen. Het octrooibureau stempelt alleen nog maar.

Man klimt in hoge bouwkraan na ruzie

Een 21-jarige inwoner van Groningen hield de gemoederen op de Korreweg behoorlijk bezig: na een ruzie met zijn vriendin klom hij in een hoge bouwkraan.

Voordat hij naar boven klom, had de man een handvol pillen geslikt. Met een mobiele telefoon hield de politie contact met de Groninger die uiteindelijk positie koos aan het einde van de kraanarm, op 38 meter hoogte.

Een te hulp geroepen kraanmachinist wist de 21-jarige uiteindelijk naar beneden te krijgen. De man werd voor observatie naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens de actie werden een 43-jarige vrouw en een 48-jarige man aangehouden omdat zij zich niet hielden aan de aanwijzingen van agenten.

Suske en Wiske als film

Suske en Wiske en de duistere diamant. Dat is de titel van een speelfilm die waarschijnlijk in 2002 in de bioscopen te zien zal zijn. De Nederlandse producent Egmond Films heeft de financiering voor de productie zo goed als rond.

De film wordt deze zomer in Nederland en België opgenomen onder regie van de Vlaamse regisseur Dominique Deruddere. Hij is bekend van films als Iedereen Beroemd! en Suite 16. Egmond Films werkt samen met een Belgische partner en de omroepen KRO en VRT (Vlaanderen).

De Vlaamse acteur Dirk Roothooft kruipt in de huid van oom Lambik. Voor de rol van Suske en Wiske zijn (nu nog) onbekende Vlaamse kinderen aangetrokken. De rollen van Jerommeke en Sidonia zijn nog niet definitief ingevuld.

Hoofd Jeugd van de KRO, J. Bult, spreekt van een grote productie maar kan geen budget noemen. Hij verwacht dat de film ook te zien zal zijn in bioscopen buiten de Benelux, waar de striphelden met name een begrip zijn. De film komt waarschijnlijk in 2003 op KRO-televisie. Daarna is de productie ook nog een keer als serie op tv te zien.

Nieuwe techniek voor latere zwangerschap

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waarmee vrouwen in de toekomst mogelijk moeder kunnen worden lang nadat zij opgehouden zijn met het produceren van vruchtbare eicellen.

De techniek werd maandag op een conferentie van de Europese Gemeenschap voor Menselijke Reproductie en Embryologie in Lausanne openbaar gemaakt. Artsen nemen een cel van een onvruchtbare vrouw en plaatsen die in een eicel die door een vruchtbare vrouw is afgestaan. Het resultaat is een eicel die het genetische materiaal bevat van de onvruchtbare vrouw, niet die van de eiceldonor.
Theoretisch kan een onvruchtbare vrouw daarmee een onbeperkte voorraad eicellen aanmaken en kan zij ook kinderen krijgen op latere leeftijd.

Experts zeiden dat die mogelijkheid in de praktijk echter veel praktische en ethische bedenkingen kent. Artsen benadrukten dat de techniek nog in de kinderschoenen staat en dat nog jaren van onderzoek nodig zijn.

Steeds meer boerinnen de baas

Nederlandse boeren zwaaien steeds minder vaak in hun eentje de scepter over de boerderij. Almaar vaker delen ze de zeggenschap met een vrouw. Dat kan de echtgenote zijn, maar ook een partner met wie de boer niet is getrouwd of een dochter.

Inmiddels zijn in Nederland bijna 27.000 boerinnen samen met een man bedrijfshoofd, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde. In 1980 waren dat er nog maar 5.000.
De verklaring hiervoor is dat het voor de boer en boerin fiscaal aantrekkelijk is om een maatschap te vormen, een bedrijfsvorm waarbij man en vrouw samen aan het hoofd staan. Op die manier bouwt ook de boerin een pensioen op.

Op zes van de tien boerenbedrijven werkt de boerin regelmatig mee. Dat is al jaren zo. Het traditionele agrarische familiebedrijf verliest echter terrein, omdat de bedrijven steeds groter worden en het gezin steeds minder de benodigde arbeidskrachten kan leveren. Omdat de inzet van grotere machines en loonwerkers dit niet helemaal kunnen opvangen, krijgen de gezinsleden die op de boerderij werken het drukker.

Ivoorvangst schokt Belgische douane

Naar schatting twee kuddes olifanten zijn gruwelijk aan hun einde gekomen omdat olifantenjagers uit waren op de ivoren slagtanden. Op de luchthaven van het Belgische Zaventem werden vorig weekend meer dan 90 olifantentanden in beslag genomen. Het is meteen de grootste ivoorvangst die de luchthaven ooit optekende.

Jonge olifantjes

Bij de controle van een cargo, afkomstig uit Afrika en als bestemming China, stootte de douane plotseling op tientallen kunstig bewerkte ivoren slagtanden van olifanten. Volgens het Brusselse parket is de vangst tegelijkertijd zeer uitzonderlijk en verontrustend. Bij de slagtanden zouden ook vrij korte tanden zitten, wat er volgens het parket op wijst dat ook heel jonge olifantjes werden afgemaakt. En de kwaliteit en de toestand van het ivoor wijzen erop dat de slagtanden niet oud zijn, maar vrij recent. De buit moet minstens aan twee kuddes olifanten het leven hebben gekost.

Man breekt nek bij duik in noordzee

Schum1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 54-jarige W. Leegsma uit Leeuwarden is maandagmiddag in zee bij Terschelling verongelukt. Volgens de politie nam de man een duik in de branding bij het Noordzeestrand en kwam hij met zijn hoofd ongelukkig op de bodem terecht.

Met een gebroken nek werd het slachtoffer uit zee gehaald. De strandwacht en ambulancepersoneel hebben de man nog gereannimeerd, maar hij was toen al overleden.

Doorlaten van drugs niet bewezen

Er zijn geen bewijzen dat er begin jaren negentig grote partijen cocaine op de markt zijn gebracht onder regie van politie en justitie.

Dat is de conclusie van een rapport over de IRT-affaire, in opdracht van Justitie. Volgens de opstellers ontbrak bij het OM een eensluidende en duidelijke visie op de IRT-zaak. Ook liepen verschillende onderzoeken "hinderlijk" door elkaar heen en ontstond binnen het OM ruzie.
Door die ruzies en elkaar tegenwerkende onderzoeken is nooit opgehelderd wat er precies in de IRT-zaak is gebeurd en kon de onjuiste aanname over doorlating van drugstransporten lang voortbestaan.

Rocky wordt musical!

Het kassucces Rocky krijgt een musicalversie op Broadway. Sylvester Stallone, die de rol van boksheld Rocky Balboa speelde, heeft bedankt voor medewerking aan de musicalbewerking. De 54-jarige acteur heeft het te druk met werkzaamheden in Hollywood.
Dat meldt het showbizzpersbureau Wenn. Rocky is vooralsnog de laatste film in een lange rij die wordt bewerkt voor Broadway. Eerder werd bekend dat films als The Lion King, The Full Monty en Beauty and the Beast een musical-versie krijgen.

De eerste Rocky werd gemaakt voor een miljoen dollar en uitgebracht in 1976. De film werd een kassucces en was goed voor meerdere Oscars, waaronder die voor beste film. De boksfilm betekende de doorbraak voor Sylvester Stallone, tot dan toe een weinig sucesvol acteur die zelfs rollen accepteerde in soft pornofilms. Het is nog onduidelijk welke acteur op Broadway de rol van Rocky gaat vertolken.

Geen geldschieter voor Vitesse

H. Vrakking heeft geen geldschieter kunnen vinden voor het noodlijdende Vitesse. Ex-sponsor NUON van de Arnhemse voetbalclub had de voormalig hoofdofficier van justitie in Amsterdam aangesteld om naar een oplossing voor de miljoenenschuld van Vitesse te zoeken.
Nu dit is mislukt, heeft NUON het contract met Vrakking per 1 juli niet meer verlengd. Een woordvoerster van het energieconcern heeft dat dinsdagmorgen bevestigd.

De Arnhemmers moeten de voetbalbond KNVB dinsdag een sluitende begroting aanbieden. De club verklaarde onlangs dat de begroting nog niet geheel op orde was, maar dat alles zou goedkomen. Er zijn bedragen van meer dan 20 miljoen gulden genoemd, maar volgens Vitesse gaat het om een tekort van 7 tot 8 miljoen gulden.

IMF schort betaling aan Turkije op

Het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, wacht met het overmaken van geld naar Turkije. Volgens de The Wall Street Journal heeft IMF-topman Horst Köhler gezegd dat de Turkse regering haar belofte om de banksector te hervormen nog niet heeft ingelost.
Het fonds had vandaag zullen vergaderen over een volgende termijn (van 1,56 miljard dollar) uit het eerder toegezegde hulppakket van 19 miljard dollar, maar dat overleg is opgeschort.

Bovendien staan in Ankara politieke problemen de sanering van het staatstelecombedrijf in de weg. Het economische hervormingsprogramma wordt over het algemeen goed toegepast, maar enkele maatregelen die hadden moeten zijn uitgevoerd voordat het IMF zich zou buigen over een nieuwe overmaking, zijn uitgebleven, aldus Köhler. Volgens analisten is het IMF strenger geworden en moet Turkije nu zijn toezeggingen nauwkeurig nakomen. Het land heeft van het hulppakket tot nu toe 4 miljard dollar ontvangen.

Het uitblijven van IMF-geld veroorzaakte op de effectenbeurs van Ankara stevige koersdalingen. De beurs noteerde kort na opening van de handel een verlies van ruim 4 procent. Beurshandelaren zeiden niettemin hoop te hebben dat de problemen met het IMF worden opgelost. Ze verwachten dat bij Turk Telekom binnen enkele dagen overeenstemming wordt bereikt over de benoeming van nieuwe mensen in de top.

Milosevic zwijgt voor Tribunaal

De voormalige Joegoslavische president Milosevic heeft dinsdag tijdens zijn voorgeleiding voor het Joegoslavië-Tribunaal geweigerd te verklaren of hij schuldig danwel onschuldig is aan de aanklachten. Hij gaf geen expliciet antwoord op vragen van de rechter.
,,Dat is uw probleem'', zei Milosevic op de vraag van de rechter of de aanklachten moesten worden voorgelezen. Hij weigerde verder nog iets te zeggen over de aanklachten. Het tribunaal vatte de houding van de verdachte op als een niet-schuldig-verklaring.

Kort na opening van de zitting noemde Milosevic het tribunaal illegaal. De zitting, die nog geen kwartier duurde, werd opgeschort tot 27 augustus. Milosevic, zelf jurist, was niet vertegenwoordigd door een advocaat. De aanklachten werden niet voorgelezen.

Activisten blokkeren proefdiercentrum

Een groep demonstranten blokkeert sinds dinsdagochtend de toegang tot het proefdiercentrum in Rijswijk. Zes activisten hebben zich vastgeketend aan het hek van de hoofdingang, een aantal houdt zich op bij de achteringang. De toegang tot het terrein is gesloten.
Volgens een woordvoerster van de politie in Den Haag doen zich geen problemen voor. Personeel kan via de achteringang de werkplek bereiken. Met hun actie vragen de dierenrechtenactivisten aandacht voor de situatie van de naar schatting 1600 proefdieren in het centrum, onder wie zo'n 120 chimpansees.

Minister Hermans (Onderwijs) besloot onlangs dat op termijn geen experimenten meer mogen worden gedaan op chimpansees. ,,Het is absoluut onduidelijk wanneer dat zal zijn en daarom moet het centrum snel dicht. Wij voeren actie onder de naam Koen, vernoemd naar de chimpansee Coen. De mensaap was besmet met het HIV-virus en heeft tien jaar in isolatie gezeten op het BPRC,'' zegt een woordvoerster.

,,Het proefdiercentrum wil toch een aantal chimpansees behouden en er blijven ook 1500 primaten achter, waar wel mee wordt geëxperimenteerd,'' zegt zij.

Het Biomedical Primate Researche Center in Rijswijk is gevestigd aan de Lange Kleiweg. Het complex waar het is gevestigd is grotendeels in gebruik door TNO Delft, maar is eigendom van het ministerie van Defensie.

Courtney Love in juridisch gevecht

De weduwe van Nirvana's Kurt Cobain, Courtney Love, is in een fel juridisch gevecht verwikkeld met de overige leden van de hardrockband Nirvana. Inzet van de strijd is een nummer dat Cobain vlak voor zijn dood schreef.

Drummer Dave Grohl en bassist Krist Novoselic willen de rechten hebben van het nummer 'You know you're Right' dat Cobain in 1994 nog heeft opgenomen. De twee willen het nummer gebruiken op het verzamel-album dat ze eind oktober uitbrengen, ter ere van de tiende verjaardag van het Nirvana-album 'Never Mind'.

Courtney is van mening dat ze dat nummer niet nodig hebben om goed te kunnen scoren met het nieuw uit te brengen album, en houdt het nummer liever voor haarzelf.

Op een uitspraak zullen beide partijen nog even moeten wachten. Verwacht wordt dat een rechter pas in december 2002 uitsluitsel over de zaak geeft.

'E-mailadres voor elke Amsterdammer'

Alle Amsterdammers moeten de beschikking krijgen over een niet-commercieel e-mailadres. Met dat plan wil de PvdA een nieuwe tweedeling in de samenleving voorkomen. Met behulp van een elektronische telefoongids voor e-mailadressen moet bovendien het onderling contact tussen de inwoners van de stad bevorderd worden.

Met behulp daarvan kunnen gebruikers digitaal communiceren. Aan de e-mailgids kan een zelf gekozen profiel worden meegegeven, waardoor anderen de aanbieders gericht kunnen benaderen.

Op dit moment maakt ongeveer de helft van alle Amsterdammers gebruik van internetcommunicatie. PvdA-raadslid Elvira Sweet wil dat voor alle inwoners een betrouwbaar en niet-commercieel e-mailadres beschikbaar komt. Ze hoopt te voorkomen dat een deel van de bevolking buitengesloten wordt van het digitaal verkeer.

Het initiatief moet voorkomen dat de sociale contacten tussen stadgenoten in Amsterdam steeds verder verminderen. Door het grote aantal verhuizingen dreigt volgens raadslid Sweet nu al afbrokkeling van de sociale verbanden. Het is daarom volgens haar van groot belang dat zo veel mogelijk inwoners deelnemen aan digitale communicatie.

Sweet bepleit ook een rol voor de gemeente bij de aanleg van een glasvezelnet voor breedband internet.

Australisch leger waarschuwt voor cyberwar

In navolging van de CIA heeft nu ook een Australische legerchef voor de gevaren van een cyberoorlog gewaarschuwd.

Admiraal Chris Barrie, legerchef van Australië, zei dit weekend op een conferentie in Sydney dat meer dan dertig landen bezig zijn met de ontwikkeling van programma's voor een cyberwar, zo meldt BBC Online.

Een computeraanval kan de infrastructuur van een land beschadigen, de communicatie- en elektriciteitsnetwerken platleggen en de commandostructuur bij het leger ontregelen, zo waarschuwde Barrie. Met name landen met veel computers, zoals de Verenigde Staten en Australië, zouden kwetsbaar zijn.

Volgens de admiraal zou een cyberaanval goedkoop en effectief zijn. "Cyberaanvallen bieden vijandige staten en andere tegenstanders nieuwe mogelijkheden", aldus Barrie, die voorspelde dat binnen tien jaar elk land programma's voor een cyberoorlog tot zijn beschikking zal hebben.

Anderhalve week geleden trad een hooggeplaatste medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA al met een soortgelijke waarschuwing naar buiten. Evenals de CIA-topman liet Barrie het na om met concrete bewijzen te komen om zijn beweringen te staven.

Discriminatie op de werkvloer duurt voort

Allochtone werknemers in Den Haag en omstreken hebben nog steeds een achtergestelde positie. In 2000 registreerde het Bureau Discriminatiezaken hierover 78 klachten. Het jaar daarvoor waren het er negentig.

De allochtonen hebben vooral te maken met discriminerende collega's. Het bureau noemt de problemen die de minderheden op de werkvloer ondervinden verontrustend.

Allochtonen kunnen moeilijker aan een baan komen dan autochtonen. Zo daalde het aantal ingeschreven werkzoekende autochtonen tussen 1998 en 2000 met ruim 25 procent, terwijl het aantal werkzoekende allochtonen slechts met een krappe 17 procent daalde.

Het bureau meldt dat er steeds meer jongeren een klacht indienen omdat zij bij een discotheek geweigerd worden vanwege hun huidskleur. In 2000 werden er twintig van dergelijke klachten in de regio Haaglanden ingediend. Dit is bijna twee keer zo veel als het jaar daarvoor.

In de eerste maanden van 2001 zette deze stijging door en registreerde het Bureau Discriminatiezaken nog eens twintig van deze klachten. Vermoedelijk meldt het overgrote deel van de jongeren de incidenten niet.

Angels vrijuit!

Het Openbaar Ministerie zal niet overgaan tot vervolging van de Hells Angels die na de inval in hun clubhuis in Amsterdam begin dit jaar werden verdacht van verboden wapen- en drugsbezit. Dat heeft een woordvoerder van het parket in Amsterdam maandag bekendgemaakt.

In februari deed de politie na tips over vuurwapens een inval op het terrein van Angel Place op de H.J.E. Wenckebachweg. In totaal vond zij daar vijf vuurwapens (waaronder een automatisch wapen), twee geluiddempers, 98 patronen, een partij illegaal vuurwerk en 1,8 kilo hasj. Zij hield negen mensen aan.

Maar volgens het Openbaar Ministerie is de verboden waar niet terug te leiden tot individuen. Daardoor ontbreekt voldoende bewijs voor succesvolle vervolging. De arrestanten werden korte tijd na de inval al weer op vrije voeten gesteld.

Het justitieel onderzoek naar de klappen die vorig jaar werden uitgedeeld aan televisiepresentatoren Barend en Van Dorp loopt wel gewoon door. Circa tien Hells Angels bestormden toen de studio van RTL in Hilversum. Ze eisten excuses van de presentatoren, omdat ze de motorclub een criminele organisatie hadden genoemd. Barend en Van Dorp rectificeerden daarop hun uitspraken. Hoewel de twee geen aangifte deden, stelde het parket Amsterdam een onderzoek in.

Raad van Europa: kritiek racisme in Duitsland

De Raad van Europa is bezorgd over het toenemende racisme en antisemitisme in Duitsland. In een dinsdag gepubliceerd rapport wordt Berlijn opgeroepen iets te doen aan het ,,ernstige probleem'' van racistisch geweld.
De Raad vindt dat Duitsland de wetgeving tegen racisme moet aanscherpen. Ook weerspreekt de Raad het beeld dat het probleem beperkt zou zijn tot het vroegere Oost-Duitsland. ,,Er zijn ook ernstige problemen van bedreiging en geweld in het westen van het land'', aldus het rapport van de Commissie tegen Racisme en Intolerantie van de Raad.

Het aantal extreem-rechtse, antisemitische en racistische misdaden is in Duitsland vorig jaar met 59 procent toegenomen. De Commissie is met name verbolgen over uitspraken van conservatieve Duitse politici dat immigranten zich moeten aanpassen aan de dominerende Duitse 'Leitkultur'.

De Raad betreurt het dat Duitsland ,,geen prioriteit'' geeft aan de integratie van minderheden als de Turkse gastarbeiders, die vooral als ,,nuttig'' zouden worden beschouwd. ,,Als de Duitse samenleving zich meer van haar eigen pluriformiteit en de nuttige inbreng van mensen van buitenlandse origine bewust zou worden, zou daarmee al een aantal van de racisme-problemen opgelost kunnen worden'', aldus het rapport.

Aruba van zwarte lijst OESO

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft Aruba van de zwarte lijst van belastingparadijzen gehaald. Het koninkrijksdeel heeft beloofd om voor eind 2005 zijn belastingstelsel te hervormen, aldus de OESO maandag.
Aruba stond sinds juni vorig jaar op de zwarte lijst van 35 belastingparadijzen, toen de OESO besloot om landen met omstreden belastingwetgevingen aan te pakken. Zo konden belastingverdragen worden opgezegd, wat zakendoen op Aruba moeilijker zou maken. De OESO stoorde zich vooral aan de gebrekkige informatieverstrekking door de Arubaanse autoriteiten.

De OESO besloot in december vorig jaar al de Nederlandse Antillen van de lijst te schrappen. Ook acht andere landen, koloniën en overzeese gebiedsdelen hoeven niet meer bang te zijn voor strafmaatregelen van OESO-leden.

Amerikaans spionagevliegtuig op transport

Amerikaanse militairen demonteren het spionagevliegtuig dat daar begin april een noodlanding moest maken na een botsing met een Chinees gevechtstoestel. De delen gaan naar een luchtmachtbasis van de Verenigde Staten op het Japanse eiland Okinawa.
Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten zei tegen het Japanse persbureau Kyodo dat alle onderdelen van het beschadigde toestel waarschijnlijk komende woensdag zullen zijn getransporteerd. Vanaf luchtmachtbasis Kadena worden de resten van het toestel later in de week overgebracht naar de Verenigde Staten.

De botsing tussen de twee vliegtuigen, waardoor de Chinese piloot om het leven kwam, leidde tot een hoog oplopend conflict tussen China en de Verenigde Staten. De 24-koppige bemanning van het Amerikaanse toestel werd elf dagen vastgehouden door de Chinese autoriteiten. Begin juni werd het dispuut tussen beide landen pas opgelost.

Oasis-zanger Liam Gallagher weer vader

Oasis-zanger Liam Gallagher en voormalig All Saints-ster Nicole Appleton hebben maandag een zoon gekregen. Met moeder en kind gaat het goed, zo liet Gallaghers manager weten.
Het zoontje heet Gene Appleton Gallagher en weegt 3090 gram. Het is het eerste kind van Nicole Appleton (26). Gallagher heeft al een zoon, Lennon, samen met zijn ex-vrouw Patsy Kensit.

Gallagher vierde de geboorte in een pub met een paar glazen Guinness. Daarbij kreeg hij weer eens ruzie met een fotograaf.

Van der Stoel speciale afgezant OVSE

Max van der Stoel wordt persoonlijk afgezant van de voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid in Europa (OVSE) in Macedonië. Dit is maandag vernomen in kringen van de OVSE in de Macedonische hoofdstad Skopje.
Van der Stoel (77) is benoemd door OVSE-voorzitter, de huidige Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Mircea Geoana. Hij is op dit moment al vertegenwoordiger van de OVSE in de Skopje. De EU benoemde hem onlangs tot een van de drie bemiddelaars in Macedonië.

De leiders van de vier belangrijkste politieke partijen in Macedonië, van de Albanese minderheid en de Macedonische meerderheid, zijn maandagavond bijeengekomen met president Trajkovski. Dit heeft een woordvoerder van de president bevestigd.

Zij beraden zich over een hervatting van de onderhandelingen die moeten leiden tot een einde van de strijd in Macedonië. De gesprekken werden 20 juni opgeschort, in verband met de voortdurende gevechten tussen Albanese rebellen en het regeringsleger.

Amersfoort aantrekkelijkste gemeente

De gemeente Amersfoort is de aantrekkelijkste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten 2001 van het economisch onderzoeksinstituut Nyfer, waarbij voor het eerst de veertig grootste steden van Nederland met elkaar zijn vergeleken.
De topvijf bestaat verder uit Haarlemmermeer, Amstelveen, Zwolle en Apeldoorn. De ranglijst is samengesteld aan de hand van een aantal criteria, zoals het aantal banen en het gemiddelde inkomen in de gemeenten. Bereikbaarheid, per trein en per auto, het aanbod van culturele voorzieningen, de aanwezigheid van monumenten en veiligheid spelen eveneens een rol bij de beoordeling.

Volgens Nyfer laten mensen zich tegenwoordig bij de keuze van een woonplaats niet meer alleen leiden door werk of opleiding, maar willen ze tevens een aantrekkelijke plek om te wonen. Van de onderzochte plaatsen scoorden Helmond, Heerlen, Hengelo en Groningen het laagst, voornamelijk door de slechte bereikbaarheid. Ook de noordelijke gemeenten Leeuwarden en Emmen zijn daardoor minder aantrekkelijk.

Sociaal-economische ranglijst

Naast de aantrekkelijkheidsindex stelde het onderzoeksinstituut van de Universiteit Nyenrode ook een sociaal-economische ranglijst op, waarbij dezelfde veertig plaatsen onder de loep zijn genomen. Hierbij spelen criteria als het aantal mensen in de bijstand, het gemiddelde opleidingsniveau en gezinnen met een laag inkomen de hoofdrol. De groeigemeente Amstelveen voert deze lijst aan, met Zoetermeer en wederom Amersfoort als nummer twee en drie.

Van de vier grote steden is Utrecht sociaal-economisch het sterkst met de laagste werkloosheid en het minste aantal arme huishoudens. Amsterdam volgt op de tweede plaats met een hoge banengroei, Den Haag en Rotterdam sluiten de rij met relatief veel inwoners in de bijstand. Heerlen is op sociaal-economisch gebied de nummer veertig in Nederland, voornamelijk door de lage graad van onderwijs en met 11,5 het hoogste percentage WAO'ers.

Locaties bekend van huwelijk kroonprins

Het burgerlijk huwelijk tussen Máxima Zorreguieta en kroonprins Willem-Alexander zal worden voltrokken in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt. Het paar treedt op 2 februari 2002 in het huwelijk.

Burgemeester Cohen van Amsterdam zal het koninklijk paar in de echt verbinden. Het kerkelijk huwelijk zal op dezelfde dag plaatsvinden in de Nieuwe Kerk.

Dinsdag behandelen de Eerste en Tweede Kamer in een gezamenlijke vergadering in de Haagse Ridderzaal de zogenoemde Toestemmingswet voor het voorgenomen huwelijk.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.