Shell gaat elektriciteit produceren

Shell stapt eindelijk in elektriciteit. Intergen, een joint venture van Shell en Bechtel, maakte dinsdag bekend dat het een gasgestookte elektriciteitscentrale gaat bouwen in het Rotterdamse Botlek-gebied. Eind dit jaar wordt een begin gemaakt met de bouw van de centrale, die in 2004 operationeel zal zijn.

De totale kosten voor het project zijn ongeveer 500 miljoen euro (1,1 miljard gulden). ,,Dat is inclusief de kosten voor de bouw, de financiering en de locatie'', zegt een woordvoeder van Intergen. Shell wilde al jarenlang de markt van de elektriciteitswinning op. Maar de energieproducenten die de afgelopen jaren in de etalage hebben gestaan vond Shell steeds te duur. ,,Dit is een goedkoper alternatief'', zegt een woordvoeder van Shell.

Doordat de centrale op gas draait, wordt de vraag naar die brandstof gestimuleerd. Dat gas levert Shell zelf. ,,Dat is zeker een van de merites'', bevestigt de Shell-woordvoerder. Het olieconcern bezit sinds twee jaar 68 procent van de aandelen in Intergen.

Nutsbedrijf Nuon wordt de komende vjftien jaar de enige afnemer van de elektriciteit van de Rotterdamse centrale, terwijl Shell met Eneco al samenwerkt in Eneco-Shell Energy. Eneco is echter niet geïnteresseerd. ,,Wij denken dat we genoeg elektriciteit kunnen kopen op de huidige markt, tegen een betere prijs'', aldus een woordvoerder van Eneco.

Intergen denkt juist een hele gunstige prijs te kunnen vragen, doordat op de nieuwe locatie veel efficiënter wordt gewerkt dan elders. Intergen zegt daarom ook niet onder de indruk te zijn van het feit dat er al overcapaciteit is in Nederland.