Kinderen weten veel over internet

Kinderen weten veel van internet. Volgens het onderzoeksbureau Pro Active weten jongeren feilloos informatie voor bijvoorbeeld spreekbeurten en werkstukken van de digitale snelweg te plukken.
Opvallend is volgens de onderzoekers tevens de relatie tussen televisie en internet. Ondanks de populariteit van internet blijft televisiekijken voor kinderen tijdsbesteding nummer ťťn. Buitenspelen en computerspelletjes spelen volgen. Surfen op internet komt op vier. Toch geeft de overgrote meerderheid van de ondervraagde kinderen aan actief te zijn op internet. Een derde van de jeugd zegt te beschikken over een eigen computer.

De meest bezochte internetsites door kinderen zijn de pagina's van tv-zenders Foxkids, TMF, en Cartoonnetwork. Opmerkelijk, vindt directeur L. Hop van onderzoeksbureau Pro Active. Het meest verbaasd is de onderzoekster over de handigheid en kennis van kinderen over internet. Downloaden, gebruikmaken van bookmarks en werken met een browser doen zijn alsof het de eenvoudigste zaak van de wereld is.

Het bureau, gespecialiseerd in internetonderzoek, ondervroeg in samenwerking met reclamebureau Tribal DDB 292 kinderen en 156 ouders. Een representatief aantal aldus Hop. De ouders spelen overigens een belangrijke rol bij het internetgebruik van kinderen. Zeventig procent van de ondervraagde jeugd geeft aan niet altijd te mogen internetten van hun ouders. De hoge telefoonrekening is volgens de ouders de belangrijkste reden voor een beperkt internetgebruik.