Australisch leger waarschuwt voor cyberwar

In navolging van de CIA heeft nu ook een Australische legerchef voor de gevaren van een cyberoorlog gewaarschuwd.

Admiraal Chris Barrie, legerchef van Australië, zei dit weekend op een conferentie in Sydney dat meer dan dertig landen bezig zijn met de ontwikkeling van programma's voor een cyberwar, zo meldt BBC Online.

Een computeraanval kan de infrastructuur van een land beschadigen, de communicatie- en elektriciteitsnetwerken platleggen en de commandostructuur bij het leger ontregelen, zo waarschuwde Barrie. Met name landen met veel computers, zoals de Verenigde Staten en Australië, zouden kwetsbaar zijn.

Volgens de admiraal zou een cyberaanval goedkoop en effectief zijn. "Cyberaanvallen bieden vijandige staten en andere tegenstanders nieuwe mogelijkheden", aldus Barrie, die voorspelde dat binnen tien jaar elk land programma's voor een cyberoorlog tot zijn beschikking zal hebben.

Anderhalve week geleden trad een hooggeplaatste medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA al met een soortgelijke waarschuwing naar buiten. Evenals de CIA-topman liet Barrie het na om met concrete bewijzen te komen om zijn beweringen te staven.