IMF schort betaling aan Turkije op

Het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, wacht met het overmaken van geld naar Turkije. Volgens de The Wall Street Journal heeft IMF-topman Horst Köhler gezegd dat de Turkse regering haar belofte om de banksector te hervormen nog niet heeft ingelost.
Het fonds had vandaag zullen vergaderen over een volgende termijn (van 1,56 miljard dollar) uit het eerder toegezegde hulppakket van 19 miljard dollar, maar dat overleg is opgeschort.

Bovendien staan in Ankara politieke problemen de sanering van het staatstelecombedrijf in de weg. Het economische hervormingsprogramma wordt over het algemeen goed toegepast, maar enkele maatregelen die hadden moeten zijn uitgevoerd voordat het IMF zich zou buigen over een nieuwe overmaking, zijn uitgebleven, aldus Köhler. Volgens analisten is het IMF strenger geworden en moet Turkije nu zijn toezeggingen nauwkeurig nakomen. Het land heeft van het hulppakket tot nu toe 4 miljard dollar ontvangen.

Het uitblijven van IMF-geld veroorzaakte op de effectenbeurs van Ankara stevige koersdalingen. De beurs noteerde kort na opening van de handel een verlies van ruim 4 procent. Beurshandelaren zeiden niettemin hoop te hebben dat de problemen met het IMF worden opgelost. Ze verwachten dat bij Turk Telekom binnen enkele dagen overeenstemming wordt bereikt over de benoeming van nieuwe mensen in de top.