Raad van Europa: kritiek racisme in Duitsland

De Raad van Europa is bezorgd over het toenemende racisme en antisemitisme in Duitsland. In een dinsdag gepubliceerd rapport wordt Berlijn opgeroepen iets te doen aan het ,,ernstige probleem'' van racistisch geweld.
De Raad vindt dat Duitsland de wetgeving tegen racisme moet aanscherpen. Ook weerspreekt de Raad het beeld dat het probleem beperkt zou zijn tot het vroegere Oost-Duitsland. ,,Er zijn ook ernstige problemen van bedreiging en geweld in het westen van het land'', aldus het rapport van de Commissie tegen Racisme en Intolerantie van de Raad.

Het aantal extreem-rechtse, antisemitische en racistische misdaden is in Duitsland vorig jaar met 59 procent toegenomen. De Commissie is met name verbolgen over uitspraken van conservatieve Duitse politici dat immigranten zich moeten aanpassen aan de dominerende Duitse 'Leitkultur'.

De Raad betreurt het dat Duitsland ,,geen prioriteit'' geeft aan de integratie van minderheden als de Turkse gastarbeiders, die vooral als ,,nuttig'' zouden worden beschouwd. ,,Als de Duitse samenleving zich meer van haar eigen pluriformiteit en de nuttige inbreng van mensen van buitenlandse origine bewust zou worden, zou daarmee al een aantal van de racisme-problemen opgelost kunnen worden'', aldus het rapport.