Amersfoort aantrekkelijkste gemeente

De gemeente Amersfoort is de aantrekkelijkste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten 2001 van het economisch onderzoeksinstituut Nyfer, waarbij voor het eerst de veertig grootste steden van Nederland met elkaar zijn vergeleken.
De topvijf bestaat verder uit Haarlemmermeer, Amstelveen, Zwolle en Apeldoorn. De ranglijst is samengesteld aan de hand van een aantal criteria, zoals het aantal banen en het gemiddelde inkomen in de gemeenten. Bereikbaarheid, per trein en per auto, het aanbod van culturele voorzieningen, de aanwezigheid van monumenten en veiligheid spelen eveneens een rol bij de beoordeling.

Volgens Nyfer laten mensen zich tegenwoordig bij de keuze van een woonplaats niet meer alleen leiden door werk of opleiding, maar willen ze tevens een aantrekkelijke plek om te wonen. Van de onderzochte plaatsen scoorden Helmond, Heerlen, Hengelo en Groningen het laagst, voornamelijk door de slechte bereikbaarheid. Ook de noordelijke gemeenten Leeuwarden en Emmen zijn daardoor minder aantrekkelijk.

Sociaal-economische ranglijst

Naast de aantrekkelijkheidsindex stelde het onderzoeksinstituut van de Universiteit Nyenrode ook een sociaal-economische ranglijst op, waarbij dezelfde veertig plaatsen onder de loep zijn genomen. Hierbij spelen criteria als het aantal mensen in de bijstand, het gemiddelde opleidingsniveau en gezinnen met een laag inkomen de hoofdrol. De groeigemeente Amstelveen voert deze lijst aan, met Zoetermeer en wederom Amersfoort als nummer twee en drie.

Van de vier grote steden is Utrecht sociaal-economisch het sterkst met de laagste werkloosheid en het minste aantal arme huishoudens. Amsterdam volgt op de tweede plaats met een hoge banengroei, Den Haag en Rotterdam sluiten de rij met relatief veel inwoners in de bijstand. Heerlen is op sociaal-economisch gebied de nummer veertig in Nederland, voornamelijk door de lage graad van onderwijs en met 11,5 het hoogste percentage WAO'ers.