Discriminatie op de werkvloer duurt voort

Allochtone werknemers in Den Haag en omstreken hebben nog steeds een achtergestelde positie. In 2000 registreerde het Bureau Discriminatiezaken hierover 78 klachten. Het jaar daarvoor waren het er negentig.

De allochtonen hebben vooral te maken met discriminerende collega's. Het bureau noemt de problemen die de minderheden op de werkvloer ondervinden verontrustend.

Allochtonen kunnen moeilijker aan een baan komen dan autochtonen. Zo daalde het aantal ingeschreven werkzoekende autochtonen tussen 1998 en 2000 met ruim 25 procent, terwijl het aantal werkzoekende allochtonen slechts met een krappe 17 procent daalde.

Het bureau meldt dat er steeds meer jongeren een klacht indienen omdat zij bij een discotheek geweigerd worden vanwege hun huidskleur. In 2000 werden er twintig van dergelijke klachten in de regio Haaglanden ingediend. Dit is bijna twee keer zo veel als het jaar daarvoor.

In de eerste maanden van 2001 zette deze stijging door en registreerde het Bureau Discriminatiezaken nog eens twintig van deze klachten. Vermoedelijk meldt het overgrote deel van de jongeren de incidenten niet.