Nader onderzoek Simlock nodig

Johan (LWaS)
De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag een nader onderzoek bevolen in het proefproces rond de sim-lock, de blokkering van pre-paid mobiele telefoons. Het proces draait om de vraag of het rechtmatig is om de sim-locks te verwijderen.

Pre-paid mobieltjes worden door de providers ver onder de normale prijs verkocht als lokkertje. Om de korting terug te verdienen, bouwen ze een blokkering in, zodat de beller alleen gebruik kan maken van het net van het telecombedrijf dat het toestel heeft geleverd.

Enkele jaren geleden kwam de nu 34-jarige S.K. uit het Limburgse Voerendaal op het lumineuze idee om die sim-lock te verwijderen vóórdat de koper van het toestel zich aanmeldde bij de provider. K. gaat er vanuit dat de leveringsvoorwaarden pas ingaan als de klant zich heeft aangemeld. Voor die tijd kan de eigenaar van het toestel er mee doen en laten wat hij wil.

De aanbieders van mobiele telefoons en het Openbaar Ministerie (OM) vinden dat de verwijdering van de sim-lock onrechtmatig is.
Na drie jaar overwegen durfde het OM een proefproces aan. Het moet desondanks van de rechtbank een deel van het huiswerk overdoen en duidelijker bezwaren op tafel leggen. Naar verwachting wordt het proces tegen K. eind dit jaar voortgezet.