Activisten blokkeren proefdiercentrum

Een groep demonstranten blokkeert sinds dinsdagochtend de toegang tot het proefdiercentrum in Rijswijk. Zes activisten hebben zich vastgeketend aan het hek van de hoofdingang, een aantal houdt zich op bij de achteringang. De toegang tot het terrein is gesloten.
Volgens een woordvoerster van de politie in Den Haag doen zich geen problemen voor. Personeel kan via de achteringang de werkplek bereiken. Met hun actie vragen de dierenrechtenactivisten aandacht voor de situatie van de naar schatting 1600 proefdieren in het centrum, onder wie zo'n 120 chimpansees.

Minister Hermans (Onderwijs) besloot onlangs dat op termijn geen experimenten meer mogen worden gedaan op chimpansees. ,,Het is absoluut onduidelijk wanneer dat zal zijn en daarom moet het centrum snel dicht. Wij voeren actie onder de naam Koen, vernoemd naar de chimpansee Coen. De mensaap was besmet met het HIV-virus en heeft tien jaar in isolatie gezeten op het BPRC,'' zegt een woordvoerster.

,,Het proefdiercentrum wil toch een aantal chimpansees behouden en er blijven ook 1500 primaten achter, waar wel mee wordt geëxperimenteerd,'' zegt zij.

Het Biomedical Primate Researche Center in Rijswijk is gevestigd aan de Lange Kleiweg. Het complex waar het is gevestigd is grotendeels in gebruik door TNO Delft, maar is eigendom van het ministerie van Defensie.