FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 januari 2021

Snelrecht: Celstraffen voor opruiing en geweld in Utrecht en Amersfoort

Een 32-jarige man uit Den Dolder en een 20-jarige man uit Amersfoort zijn door de politierechter veroordeeld tot celstraffen. De eerste verdachte kreeg 3 maanden opgelegd en de tweede verdachte 2 maanden, waarvan 1 voorwaardelijk. Beide verdachten stonden terecht in een supersnelrechtzitting voor feiten eerder deze week.

De 32-jarige man riep in een Whatsappgroep op tot geweld en rellen in Utrecht. De 20-jarige man gooide afgelopen dinsdag een steen naar een politiebus in Amersfoort.

Utrecht
De 32-jarige man uit Utrecht opperde in een Whatsappgroep getiteld ‘25janrellen 030’ om een busje achteruit bij een supermarkt in te rijden en in brand te steken. Ook vermeldde hij dat hij thuis nog zwaar vuurwerk had liggen. De verdachte verklaarde later dat hij zich mee liet voeren door andere berichten in de appgroep. Hij vond zijn inbreng achteraf gezien stom en misplaatst, en had niet de intentie om echt geweld te plegen.

Uit het dossier blijkt echter dat in de Whatsappgroep wel degelijk concrete afspraken werden gemaakt om die avond rellen te organiseren. Aan dat gesprek deed ook de verdachte mee, met zeer concrete voorstellen. De politierechter ziet de berichten juist in deze tijdsgeest als zeer ernstig. Bovendien is er, zo stelt de rechter, ook risico op herhaling. De verdachte, die al een strafblad heeft, kreeg daarom conform de eis van het Openbaar Ministerie 3 maanden gevangenisstraf opgelegd.

Amersfoort
Op 25 januari veroorzaakt een groep jongeren aan het begin van de avond ongeregeldheden in Amersfoort. Op een gegeven moment zien de vier agenten ter plaatse de verdachte een steen gooien richting het politiebusje. Hij slaat vervolgens op de vlucht. Nadat de verdachte is aangehouden, verklaarde hij alleen maar te willen kijken naar wat er op straat gebeurde.

De rechter gaat niet mee in deze verklaring. Door het gooien van een steen heeft de verdachte geweld gebruikt richting de politie, zeker in deze tijd een ernstig feit. Daarbij vindt de verdachte het blijkbaar interessant om de rellen te volgen, wat het risico op herhaling vergroot. De rechter veroordeelt de verdachte, die een blanco strafblad heeft, conform eis tot 2 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 maand voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Ziekenhuizen ontvangen eerste claims van patiŽnten na uitstel behandeling

Elf mensen hebben een financiële claim ingediend tegen hun ziekenhuis vanwege COVID-19. In de meeste gevallen gaat het om patiënten van wie een behandeling of operatie is uitgesteld, omdat mensen met COVID-19 voorrang kregen. De patiënten of hun nabestaanden zeggen dat ze gezondheids- en financiële schade hebben opgelopen en stellen de ziekenhuizen daarvoor aansprakelijk.

De claims zijn de afgelopen maanden binnengekomen bij de twee verzekeringsbedrijven van de ziekenhuizen, Centramed en MediRisk. Bij MediRisk zijn tot nu toe vijf claims binnengekomen van mensen bij wie een behandeling is uitgesteld omdat COVID-19-patiënten voorrang kregen. Bij MediRisk is ook een claim binnengekomen van een patiënt die ontevreden was over de behandeling tegen COVID-19 die hij in het ziekenhuis kreeg, al dan niet op de IC. Meer hierover op Skipr.

PETA: 'Niet schelden met dierennamen als rat of pig, mensen zijn niet superieur'

Dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals ) eisten afgelopen week dat mensen stoppen met het gebruik van "diersoorten" zoals "kip", "varken" of "rat" als scheldwoorden voor mensen.

'Iemand uitschelden middels het noemen van een diersoort versterkt de mythe dat mensen superieur zijn aan dieren', zei PETA in haar serieuze oproep tot actie. 'Kom op voor gerechtigheid door dit supremacistische taalgebruik te verwerpen.'

PETA-vertegenwoordigers op sociale media twitterden ook een grafiek toe waarin de menselijke 'supremacistische' terminologie werd beschreven en waarbij alternatieve scheldwoorden werden voorgesteld, zoals het gebruik van "lafaard" in plaats van "chicken" en "verrader" in plaats van "rat".

De PETA-tweet met deze oproep werd op Twitter niet heel erg serieus genomen. 

Uitslag Ajax - Willem II

Ajax heeft met veel moeite gewonnen van Willem II. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers in de slotfase met 3-1 van de Tilburgers.

In een matige eerste helft was Ajax twee keer dicht bij de openingstreffer. Sébastien Haller tikte een bal tegen de lat waarna Timber en Davy Klaassen door een misverstand allebei de rebound niet wisten te benutten. Vlak voor rust ging een omhaal van Klaassen net naast.

In de tweede helft kwam Ajax wel op voorsprong. Uit een corner kwam de bal bij Klaassen die met een halve omhaal wist te scoren. De Amsterdammers mochten tien minuten lang genieten van de voorsprong, maar de Tilburgers kwam op gelijke hoogte na een schitterende aanval van Willem II was Evangelos Pavlidis de afmaker.

Ajax ging op zoek naar de 2-1 en na gemiste kansen van Haller en Edson Álvarez mocht Willem II hopen op een gelijkspel, maar invaller Brian Brobbey wist de Amsterdammers toch op voorsprong te schieten. Snel na de 2-1 viel ook de 3-1 via Dusan Tadic.

AFC Ajax

3 - 1

Willem II

 51' Klaassen
 83' Brobbey
 87' Tadic
   62' Pavlidis
 
 Gele kaart: Blind, Schuurs, (AFC Ajax),
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui (Brobbey/82)
J.Timber (Schuurs/71)
Blind
Tagliafico (Martínez/71)
Álvarez
Klaassen
Gravenberch
Antony (Neres/75)
Haller
Promes (Tadic/46)
  Brondeel
Owusu
Heerkens
Peters (v.d.Heijden/88)
Köhn
Spieringhs (Selahi/84)
Pavlidis
Llonch
Nunnely (Trésor/84)
Wriedt
Köhlert

Random Pics van de Dag #219

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Redden vijf embryo's de Noordelijke witte neushoorn van uitsterven?

Noordelijke witte neushoorns , het op 2 na grootste landzoogdier op aarde, staat op het randje van uitsterven. Er leven nog twee overgebleven vrouwtjes, de dochter en kleindochter van het laatste overgebleven mannetje van deze soort die op 19 maart 2018 is gestorven in een natuurreservaat.

Wetenschappers van het BioRescue-team van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Duitsland hebben  twee nieuwe embryo's gemaakt met behulp van de eieren van een van deze vrouwtjes en het sperma van het overleden mannetje, waardoor het totale aantal levensvatbare embryo's op vijf komt. De andere drie embryo's zijn in 2019 met eieren en sperma van dezelfde neushoorns gemaakt. Het team hoopt de embryo's binnen drie jaar met behulp van een IVF-techniek in een draagmoeder te implanteren en op deze manier witte neushoorns te behoeden voor uitsterven.

Noordelijke witte neushoorns werden ooit gevonden in het  zuiden van Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, het zuidwesten van Soedan, het noorden van de Democratische Republiek Congo en het noordwesten van Oeganda, en nog in 1960 waren er volgens WWF nog meer dan 2000 over.

Stroperij heeft geleid tot het uitsterven van het dier in het wild, op de twee vrouwtjes na. WWF legt uit: 'De grootscheepse jacht in het koloniale tijdperk is historisch gezien de belangrijkste oorzaak van het steeds minder voorkomen van witte neushoorns. Hoornpoeder werd(en wordt) in de traditionele Aziatische geneeskunde gebruikt als een vermeende remedie voor een reeks ziekten - van katers tot koorts en zelfs kanker.'

De witte neushoorn is een groot en vooral erg stevig gebouwd dier met een dikke, bleekgrijze huid en een kort staartje met stijve haren aan het uiteinde. Hij is niet lichter van kleur dan de zwarte neushoorn. De witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling door de Engelsen van het Afrikaanse wyd, dat "wijd, breed" betekent en niet "wit". Wijd slaat op de lippen, die bij de witte neushoorn inderdaad breed zijn, terwijl de lippen van de zwarte neushoorn eerder puntig zijn. Deze lippen gebruikt de witte neushoorn om te grazen, terwijl de puntige lip van de zwarte neushoorn hem beter in staat stelt om bladeren en twijgen te plukken.

Bokser Fulton pakt wereldtitel af van Leo

Voor de boksliefhebbers gaan we nog even terug naar het weekeinde: in Uncasville in de Amerikaanse staat Connecticut werd gestreden om een wereldtitel en een interimwereldtitel, waaronder een gevecht dat een half jaar vertraging kende.

Angelo Leo (20-0, 9 KO's) - Stephen Fulton (18-0, 8 KO's)
Leo en Fulton zouden vorig jaar strijden om de WBO-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg), maar een positieve COVID-19-test van Fulton gooide roet in het eten. Leo vocht tegen Tramaine Williams en versloeg hem op punten, afgelopen weekeinde stond hij dan eindelijk tegenover Fulton.

Leo verdedigde zijn wereldtitel voor het eerst, maar Fulton was in 2019 al eens houder van de IBO-wereldtitel en zijn iets grotere ervaring deed hem goed. Bijna continu was de uitdager beter, hoewel Leo het hem zeker niet makkelijk maakte. De twaalf ronden werden uitgebokst en de drie juryleden gaven de winst en dus de wereldtitel unaniem en ruim aan Fulton.

Vic Pasillas (16-0, 9 KO's) - Raeese Aleem (17-0, 11 KO's)
Pasillas en Aleem vochten ook in het superbantamgewicht en wel om de WBA-interimwereldtitel. Dat werd eigenlijk maar zelden spannend: Aleem was veruit de betere, werkte zijn opponent meerdere malen naar de grond en diende Pasillas in de elfde ronde de genadeslag toe, waarmee Aleem zijn ongeslagen status verdedigde.

Rolando Romero (12-0, 10 KO's) - Avery Sparrow (10-2, 3 KO's)
Romero zou het opnemen tegen Justin Pauldo, maar die was meerdere kilo's te zwaar en werd anderhalve dag voor het gevecht vervangen door Sparrow. Het werd een gevecht zonder titel als inzet, oorspronkelijk zou het gaan om de WBA-interimwereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg).

Sparrow was al gecontracteerd als eventuele vervanger en zou anders niet in actie komen, dus hij was zeker wel fit, maar het was bij lange na niet genoeg. Romero liet hem alle hoeken van de ring zien en halverwege het gevecht gooide Sparrow's team de handdoek in de ring.

De hoogtepunten van de avond

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Twente

Sparta Rotterdam en FC Twente hebben in een saai duel niet weten te scoren: 0-0.

In de eerste helft waren er weinig kansen voor beide ploegen. De grootste kans in de eerste helft was voor Sparta namens Lennart Thy, maar hij kwam net tekort na een voorzet van Abdou Harroui. In de tweede helft kregen Harroui en Deroy Duarte namens Sparta de kansen maar beide konden FC Twente-doelman Joël Drommel.

Het bleef 0-0 en dat was gezien de kansen logisch. Sparta staat tiende in de eredivisie, Twente zevende, met zeven punten meer dan de Rotterdammers.

Sparta Rotterdam

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Abels, (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Beugelsdijk
Heylen
Pinto
Harroui
Smeets (Burger/ 80)
Auassar (L.Duarte/80)
D.Duarte (Mijnans/74)
Thy
Engels (Gravenberch/ 65)
  Drommel
Ebuehi
Dumic
Pierie
Smal
Roemeratoe
L.Ilic (Bosch/89)
Zerrouki
Narsingh (Abass/73)
Danilo
Menig (v.Leeuwen/89)

Schaatsbroers De Vries stoppen

De schaatsbroers Bob en Bart de Vries zetten een punt achter hun loopbaan. De broers waren zowel in de marathon actief als op de langebaan.

Bob de Vries pakte tweemaal de titel bij het NK marathon. In 2010 deed hij dat op natuurijs, zeven jaar later op kunstijs. Op de lange baan won De Vries de Nederlandse titel op de 5.000 meter in 2011. Hij mocht op die afstand deelnemen tijdens de Winterspelen van 2018, maar kwam toen niet verder dan de vijftiende plaats.

Bart de Vries zegevierde zesmaal in de topdivisie van het Marathonschaatsen. Dit seizoen werd hij nog achtste bij het NK allround in het Thialf in Heerenveen.

The Medium vandaag beschikbaar op Xbox Game Pass voor Xbox Series X | S en pc

De psychologische horrorgame The Medium is vandaag exclusief uitgekomen voor Xbox Series X | S en pc met Xbox Game Pass en daar hoort een launchtrailer bij.

Je kunt een duister mysterie ontdekken dat alleen een medium kan oplossen. Reis naar een verlaten hotelresort en gebruik je unieke paranormale gaven om verontrustende geheimen te ontdekken, dual-reality-puzzels op te lossen, ontmoetingen met sinistere geesten te overleven en twee realiteiten tegelijkertijd te verkennen, via een mechaniek die het team dual-reality-gameplay noemt.

De ontwikkelaar Bloober Team heeft eerder gewerkt aan Observer, Layers of Fear en Blair Witch. The Medium bevat ook een "dubbele" soundtrack van Arkadiusz Reikowski en de componist Akira Yamaoka van Silent Hill.

Immortals Fenyx Rising krijgt gratis demo en eerste DLC

De eerste DLC van Immortals Fenyx Rising, A New God, is nu beschikbaar. Spelers die Immortals Fenyx Rising nog niet hebben gespeeld, krijgen vanaf nu een voerproefje van de game met de gratis demo die nu beschikbaar is voor alle platformen.

In A New God moeten spelers de Trials of the Olympians overwinnen om dichter bij het Griekse Pantheon te komen. Spelers verkennen Olympos Palace en krijgen te maken met nieuwe gameplay mechanics door beproevingen te doorlopen die door de goden zijn opgebouwd. Gedurende hun avontuur ontgrendelen spelers een nieuwe uitrustingsset met perks, waaronder het uitvoeren van extra sprongen.

Tevens krijgen spelers toegang tot vier nieuwe upgrades voor vaardigheden:

 • Immortal Field Breaker, Athena’s Dash upgrade: Spelers doorkruisen de Immortal Fields en richten meer schade aan tijdens het rennen.
 • Colossal Strength, Herakles’ Strength upgrade: Spelers manipuleren kolossale objecten en richten meer schade aan bij het gooien van objecten.
 • Wind Gust, Ares’s Wrath upgrade: Het opladen van Fenyx’ uppercut creëert een luchtstroom voor een paar seconden, zodat spelers hoger komen te staan terwijl ze de slag uitvoeren.
 • Phosphoros’ Swap: Spelers wisselen van positie met een lokvogel voor één stuk uithoudingsvermogen.

A New God is onderdeel van de Season Pass, maar is ook los verkrijgbaar. De Season Pass van Immortals Fenyx Rising bevat drie uitbreidingen, waarvan er nog twee binnenkort worden uitgebracht. Deze uitbreidingen laten spelers niet alleen kennismaken met nieuwe personages en uitdagingen, maar ook met nieuwe werelden en manieren om te spelen.

De gratis demo van Immortals Fenyx Rising stuurt Fenyx op avontuur om het mysterieuze geheim van de cyclopen te ontdekken. Het avontuur speelt zich af in een archipel die exclusief is gecreëerd voor de demo en is geïnspireerd door de regio van Aphrodite. De demo bevat een mix van gevechten, verkenning en puzzels die zijn ontworpen om spelers klaar te stomen voor de volledige ervaring.

Immortals Fenyx Rising is verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch, Stadia, Luna en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook is de game onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice.

UNO lanceert Immortals Fenyx Rising DLC

De nieuwste DLC voor UNO, Fenyx’s Quest, is nu beschikbaar. De DLC is geïnspireerd door Immortals Fenyx Rising, de nieuwe game waarbij spelers in de huid kruipen van Fenyx, een gevleugelde halfgod, op een zoektocht om de Griekse goden te redden.

Fenyx’s Quest geeft een draai aan de klassieke UNO-ervaring met nieuwe features gebaseerd op de meest iconische elementen van de Golden Isle, het eiland in Immortals Fenyx Rising. Fenyx’s Quest is onderdeel van de UNO Ultimate Edition, maar is ook los verkrijgbaar.

Met Fenyx's Quest beleven spelers UNO in een omgeving met een levendig, op de Golden Isle gebaseerd bord, exclusieve themakaarten en de Immortals Fenyx Rising-soundtrack. Spelers moeten Fenyx's Quest volbrengen om de goden te bevrijden en Typhons vloek te verslaan. Aan het begin van elk spel krijgen spelers één van de vier vervloekte goden om te bevrijden en krijgen ze de zegen van hun God als passief effect:

 • Aphrodite: Immuniteit voor alle schade van Typhon.
 • Hephaistos: Voor elke drie gespeelde kaarten, gooi alle kaarten van een specifieke kleur weg.
 • Athena: Als de tegenstander een kaart trekt nadat hij/zij er geen kan opgooien, gooi dan een willekeurige kaart weg.
 • Ares: Elke keer dat een kaart wordt gespeeld, worden twee willekeurige kaarten van dezelfde kleur weggegooid.

Fenyx’s Quest is beschikbaar voor UNO op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Ook zijn de game en de DLC backwards compatible en daardoor speelbaar op PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Tot slot is de DLC binnenkort ook beschikbaar voor Stadia.

Old School RuneScape vanaf 24 februari beschikbaar op Steam

Old School RuneScape komt op 24 februari 2021 naar Steam. De release van de MMORPG op Steam is onderdeel van Jagex’ missie om het RuneScape-universum naar meer spelers over de hele wereld te brengen. De game is momenteel al beschikbaar voor zowel pc- als mobiele spelers.

Old School RuneScape op Steam biedt een op maat gemaakte Steam-ervaring met een speciale Old School Steam Community Hub. Hierin komen wekelijkse aankondigingen, guides, artikelen, artwork, video’s, membership-pakketten en achievements. Spelers kunnen de game nu toevoegen aan hun verlanglijstje via de ‘Coming Soon’-pagina op Steam en krijgen bericht zodra de game is gelanceerd.

Onlangs vierde Old School RuneScape een recordpiek van gelijktijdige spelers met meer dan 157.000 mensen die gelijktijdig inlogden tijdens het Leagues II: Trailblazer-evenement. Old School RuneScape heeft meer dan 8 miljoen installs op mobiel en won prestigieuze prijzen, waaronder een BAFTA voor ‘EE Mobile Game of the Year’ en de Develop Star Award voor ‘Best Mobile Game’.

Rob Hendry, Executive Producer van Old School RuneScape, zei: "Wat begon als een server voor RuneScape is uitgegroeid tot een acht jaar lang succesverhaal. We zijn heel erg enthousiast dat we het volgende maand uitbreiden naar het Steam-platform. 2021 heeft een bomvol releaseschema en alle content wordt toegankelijk met cross-platform-play. Het wordt dus een enorm groot jaar voor Old School RuneScape. We zijn ervan overtuigd dat zowel onze community als nieuwe spelers hun tijd in de game heel erg leuk gaan vinden."

Oldschool Runescape

Hyper Scape introduceert crossplay en in-game event Takeshi’s Team Deathmatch Party

Het Takeshi's Team Deathmatch (TDM) Party event is nu beschikbaar in Hyper Scape en brengt tal van exclusieve beloningen met zich mee. Ook introduceert Hyper Scape crossplay, waardoor spelers op alle platformen (pc en consoles) nu samen kunnen spelen. Tot slot lanceert Hyper Scape titelupdate 4, die nieuwe cosmetische items en verbeteringen aan combat en gamemodi met zich meebrengt.

Takeshi's Team Deathmatch Party is een tijdelijk in-game event dat van 28 januari tot 9 februari beschikbaar is. Het event nodigt spelers uit om deel te nemen aan Team Deathmatch-gevechten. Door speciale uitdagingen te voltooien, kunnen spelers unieke items verdienen die na het behalen van de uitdaging automatisch toegevoegd worden aan hun in-game locker. Spelers verdienen exclusieve cosmetische beloningen door de volgende uitdagingen te voltooien:

 • Speel 5 wedstrijden in Team Deathmatch: Ontvang de exclusieve wapenskin CITY POP RIPPER
 • Win 1 wedstrijd in Team Deathmatch: Ontvang de exclusieve outfit TAKESHI CITY POP
 • Win 10 wedstrijden in Team Deathmatch: Ontvang de exclusieve emote B-BOY

Titelupdate 4 brengt ook tal van vernieuwingen met zich mee, waaronder aanpassingen aan aim-assist, nieuwe aanpassingsitems en verbeteringen aan verschillende gamemodi. Alle updates voor de gamemodi op een rijtje:

 • Crown Rush Squad en Crown Rush Solo bieden nu plaats aan maximaal 60 spelers per match en de snelheid van de Decay is aangepast.
 • In Team Deathmatch spawnen spelers nu met één wapen en één Hack aan het begin van de modus, met een willekeurige loadout die voor alle spelers geldt.
 • Verbeteringen voor spelers: Er zijn nieuwe tegels toegevoegd aan het Play-portaal die het activiteitsniveau weergeven van elke speelbare modus. Tevens krijgen spelers een geschatte wachttijd voor de lobby te zien.
 • Spelers kunnen vanaf nu deelnemen aan de Arcadium trainingsmodus met hun squad en gebruiken Party chat om met elkaar te communiceren. Squadleden kunnen hier ook de strijd met elkaar aangaan in Neo Arcadia.

Hyper Scape is reeds gratis beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Ubisoft Connect en de Epic Games Store. Ook is de game backwards compatible en daardoor speelbaar op PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Coalitie houdt meerderheid, PvdA stijgt in nieuwste peiling

Mochten er nu verkiezingen zijn dan krijgt de huidige coalitie een ruimere meerderheid dan het nu heeft. In de nieuwste peiling van Kantar kunnen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie rekenen op een meerderheid van 79 zetels.

Opvallend in de laatste peiling is dat het PvdA onder de leiding van Lilian Ploumen bezig lijkt aan een opmars. Onder leiding van de kersverse lijsttrekker stijgen de sociaal democraten van 10 naar 12 zetels. 

De VVD van Mark Rutte staat nog steeds een straatlengte voor op de concurrentie. Met 42 komt er niemand in de buurt van de liberalen. Opvallend is verder ook het verlies van 4 zetels voor de PVV, de partij van Geert Wilders zakt van 21 naar 17 zetels. Verder zijn er slechts minieme verschuivingen van plus of min één zeteltje in deze nieuwste peiling.

Baanwielrenner Van den Berg wint bike-off en plaatst zich voor de Olympische Spelen

Baanwielrenner Roy van den Berg heeft het laatste olympische ticket voor het baanwielrennen in Tokio bemachtigd. De 32-jarige baanwielrenner won vandaag de bike-off voor de laatste plek in de nationale sprintploeg van Theo Bos en Nils van ’t Hoenderdaal.

De speciale bike-off in het Zwitserse Grenchen kende drie rondes met staande start. Na drie rondes, met daartussen 35 minuten rust, klokte Van den Berg de snelste tijd, waardoor hij de laatste ticket bemachtigde voor de teamsprint.

Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli waren al zeker van hun plaats op de teamsprint. Van den Berg was favoriet voor het ticket van starter en de 32-jarige baanwielrenner maakte dat ook waar. Van den Berg werd met de teamsprint ook al in 2019 en 2020 wereldkampioen.

Halsema wil liever niet dat ondernemers hun winkel beschermen tegen vernieling

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt het onwenselijk dat verschillende ondernemers uit angst voor vernielingen hun winkels hebben gebarricadeerd met zeecontainers en betonblokken. Hoewel ze begrip heeft voor hun angst, heeft ze hen dringend gevraagd de barricades weg te halen.


Betonblokken in Amsterdam (Bron: YouTube)

Dat zei Halsema donderdag tegen de gemeenteraad. "Ik vind dat er begrip moet zijn voor ondernemers die maatregelen treffen om hun winkels te willen beschermen. Maar het gezag is aanwezig op straat. Op het moment dat er sprake is van vernielingen, dan is de politie ter plaatse en zal optreden."

Onder meer in de P.C. Hooftstraat, maar ook bij de Johan Cruijff ArenA besloten ondernemers de laatste dagen om hun winkels met houten panelen, maar soms zelfs met zeecontainers en betonblokken te beschermen. "We zien dat liever niet, omdat dat ertoe leidt dat het de veiligheid van onze straten verminderd. Omdat de straten er onveiliger uit gaan zien."

Volgens Halsema ligt bij het barricaderen van ondernemingen met zeecontainers en betonblokken de grens. "Ik zeg het maar even enigszins provocerend: dat iemand die slecht ter been is niet meer over de stoep kan lopen. Dat is niet de bedoeling."

Ronald Koeman: 'Deze Frenkie de Jong is completer dan bij Ajax'

Frenkie de Jong groeide woensdagavond uit tot matchwinnaar bij Barcelona. De middenvelder nam tien minuten voor tijd in het bekerduel met Rayo Vallecano (1-2 winst) de winnende treffer voor zijn rekening en zorgde er daarmee voor dat het team van trainer Ronald Koeman zich bij de laatste acht van de Copa del Rey plaatste.

De Jong is zonder meer bezig aan zijn beste periode in het tenue van Barcelona. In zeven officiële wedstrijden in 2021 was de Oranje-international goed voor vier treffers en bereidde hij twee andere doelpunten voor.

Koeman was bijzonder lovend over de metamorfose van De Jong. De trainer kreeg de vraag wat ervoor heeft gezorgd dat de middenvelder veel doorslaggevender is geworden. "De Jong is een complete voetballer", begon de trainer van Barcelona.

"Maar het was noodzakelijk dat hij zich meer met de aanval moest gaan bemoeien. Hij maakt nu niet alleen doelpunten, maar hij verricht ook nog eens goed werk. En dat doet hij altijd, of het nou de eerste of de laatste minuut is. Hij zit in een goede fase en vervult een belangrijke rol in ons aanvalsspel."

"Hij heeft veel kwaliteiten in de opbouw van achteruit, maar hij is ook een speler die in aanvallend opzicht meer moest doen. Het werd tijd dat hij meer dan één doelpunt per seizoen ging maken", benadrukte Koeman.

"Deze Frenkie de Jong is completer dan bij Ajax. Iedereen ziet zijn kwaliteiten, maar nu is hij completer. De manier waarop hij het vijandelijke strafschopgebied opzoekt en de diepgang die hij met zich meebrengt, sorteert een positief effect op onze creativiteit en het maken van doelpunten."

Het was geen makkelijke avond voor Barcelona, dat voor de achtste keer op rij buiten het Camp Nou speelde en liefst drie keer het aluminium trof alvorens Rayo op 1-0 kwam. "We hebben goed gespeeld en onze wedstrijd gespeeld ondanks de tegenstander. En duidelijke kansen gecreëerd."

"Na de 1-0 reageerden we goed en hebben we op basis van kwaliteit de wedstrijd gewonnen. We hadden meer kunnen scoren, maar we zijn een ronde verder en dat is het belangrijkste. Ik ben blij met de instelling van de spelers. Het leek erop dat het lastig zou gaan worden, maar we hebben op basis van mentaliteit de boel omgekeerd."

Koeman wilde niet zeggen of de Copa del Rey dé doelstelling van het seizoen is, omdat de strijd om de landstitel duidelijk in het voordeel van Atlético Madrid is én de Catalanen in de voorbije jaren geen goede indruk in de knock out-fase van Champions League hebben achtergelaten. "Onze doelstelling is van wedstrijd tot wedstrijd te gaan", repliceerde hij.

"We willen de achterstand in LaLiga verkleinen, in de Champions League spelen, in alle competities aanwezig zijn en daar het maximale uithalen. We zijn Barcelona, maar makkelijke wedstrijden bestaan niet. Het veld was er ook niet naar om ons spel te spelen. Maar ondanks het veld, hebben we een goede wedstrijd gespeeld."

EPOS Digital event over audio in gaming

EPOS heeft een virtueel event gehouden over hun visie over audio in gaming en producten die daarbij horen. Ook wordt er wat vooruitgeblikt door een panel van game-makers hoe de toekomst van geluid in gaming eruit kan komen te zien in een paneldiscussie.

Het is een lange zit, maar in het kort: EPOS wil zo dicht bij natuurlijk geluid komen. Aan hun headsets geen polonaise en led-verlichting, het moet vooral comfortabel aanvoelen en het moet voor zoveel mogelijk oortypes goed aanvoelen. Om dat te kunnen doen hebben ze meer dan 800.000 oorscans tot hun beschikking om zo dicht mogelijk bij een one-size-fits-all te komen. Het event gaf onder andere een spoedcursus over de wetenschap van het menselijk gehoor. En hoe deze wetenschap gebruikt wordt om de geluidsweergave, ruimtelijke oriëntatie en het elimineren van geluidsoverlast te verbeteren.

Het panel met daarin sound designers van games heeft het onder andere over het verschil dat middleware heeft gemaakt voor hun vak in de laatste jaren, maar ook hoe hun vak verder veranderen zal. Ook wordt er gesproken over VR en de Tempest-engine van PlayStation 5. Interessant is dat EPOS wel een pc-alternatief daarvoor in de nabije toekomst ziet. Ze weten vast iets wat wij nog niet weten.

Natuurlijk komt het portfolio met bestaande EPOS-producten ook langs. Ook zijn er nieuwe producten geteaset: een nieuwe headset en een microfoon die is gebouwd is met content-creators in gedachten. Wederom, geen blingbling, maar op technologische verbeteringen voor geluidsreproductie en betere materialen voor comfort. Mochten we de kans krijgen dan gaan we ze reviewen, zoals de net uitgebrachte EPOS GTW 270 Hybrid earphones.

Lupin keert sneller terug dan verwacht

Opeens stond de serie Lupin in meer dan tien landen op de eerste plaats in de top 10 van Netflix. Fans van de serie wachten in spanning op het vervolg en dat geduld wordt beloond. Netflix maakt vandaag bekend dat de volgende vijf afleveringen sneller komen dan verwacht.

Geïnspireerd door de avonturen van Arsène Lupin probeert de galante dief Assane Diop zijn vader te wreken voor het onrecht dat een rijke familie hem heeft aangedaan. Die familie heeft zijn vader beschuldigd van de roof van een van de meest kostbare kettingen in de Franse geschiedenis. Voor Diop een mogelijkheid om de ketting dan echt voorgoed van de rijke familie te stelen en wraak te nemen zoals alleen gentleman-dief het kan.

Het tweede deel van Lupin is in de zomer van 2021 wereldwijd en exclusief beschikbaar op Netflix. Een exacte datum is nog niet bekend. Lees ook onze review van het eerste deel.


Boeing 737 MAX mag weer vliegen in Nederland

Het Nederlandse luchtruim is weer geopend voor Boeing toestellen van het type 737 MAX. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft dat besloten op advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Europese luchtvaartautoriteit EASA. EASA heeft aangekondigd om alle operaties met de Boeing toestellen in Europa toe te staan.

EASA heeft op 27 januari 2021 een definitieve luchtwaardigheidsaanwijzing vastgesteld en de luchtvaartautoriteiten in de afzonderlijke lidstaten daarvan in kennis heeft gesteld.

In Nederland heeft luchtvaartmaatschappij TUI fly drie Boeings van dit type in gebruik. Zodra de aanpassingen aan de vliegtuigen en de operationele procedures zijn doorgevoerd kan de Boeing 737 MAX worden ingezet. De ILT ziet toe op de juiste implementatie van deze maatregelen zoals genoemd in de luchtwaardigheidsaanwijzing.

TUI zal allereerst, na goedkeuring van de ILT, een zogenaamde Operational Readiness Flight uitvoeren zonder passagiers. TUI heeft momenteel deze vlucht gepland in maart 2021, na goedkeuring van de ILT. Uitvoering van deze vlucht komt overeen met een reguliere Maintenance Check Flight na groot onderhoud. De eerste commerciële vlucht zal gepland worden door TUI, rekening houdend met de ontwikkelingen van de huidige epidemiologische situatie en de dan geldende reisadviezen.

Piloot filmt UFO op 10 km hoogte

Een recent filmpje met zeer overduidelijk bewijs voor het bestaan van ufo's gaat momenteel als een malle over het internet. Het onbekende vliegende voorwerp is zaterdag op een hoogte van meer dan 10 kilometer gefilmd door een piloot van een luchtvaartmaatschappij.

Het onbekende ruimteschip is dit weekend waargenomen door enkele piloten van Pakistan International Airlines. Het vliegtuig was onderweg van Lahore naar Karachi. Net boven de provincie Punjab zagen de piloten ze ineens vliegen.

"Het is geen ballon en ook geen vliegtuig", hoor je de piloten in het filmpje in het Engels zeggen. De UFO in kwestie ziet eruit als een ronde lichtbol die kleine gasexplosies lijkt uit te stoten. En dat op een hoogte van 35.000 voet, meer dan 10 kilometer.

"De UFO was extreem helder, ondanks het felle zonlicht", zo laten lokale media weten. Bovendien zou een van de piloten hebben omschreven dat er een soort metalen ring om het object was waar te nemen. Volgens de piloot was het voorwerp waarschijnlijk geen planeet, maar leek het meer op een ruimtestation of een kunstmatige planeet.

Zain Khan, de Pakistaanse journalist die het filmpje heeft gedeeld, zegt dat het nog te vroeg is om vast te stellen wat de piloten hebben waargenomen. Volgens hem hoeft het hier niet per se om een vliegende schotel te gaan. De luchtvaartautoriteiten van Pakistan bevestigen de melding en zeggen de zaak te zullen onderzoeken.

Avondklok lijkt nutteloos in Frankrijk

Sinds een tijdje zucht Nederland onder de avondklok in de hoop dat dit het aantal besmettingen met het coronavirus omlaag zal brengen. In Frankrijk hebben ze al een aantal weken een avondklok, maar daar lijkt deze nutteloos.

Half december werd deze avondklok ingevoerd, maar de aantallen besmettingen nemen gewoon weer toe. De Franse regering reageerde in mineur op deze cijfers. "Er is een effect, maar het is niet genoeg. Het aantal besmettingen is hoog, neemt toe, en de druk op ziekenhuizen neemt toe", zegt regeringswoordvoerder Gabriel Attal.

Meerdere Franse regio's hebben dan ook de tijden van de avondklok verruimd, zodat men nog langer binnen moest zitten. Telkens was er na het invoeren een korte daling in besmettingen, waarna de aantallen weer opliepen. "De cijfers lijken erop te wijzen dat de vervroegde avondklok geen duidelijk effect heeft", aldus data-analist Mathieu Lehot.

Ook epidemioloog Renaud Piarroux is teleurgesteld. "Er is geen spectaculair effect. We waren pas gerust geweest als je wekelijks een daling van 40 procent van het aantal besmettingen ziet. En dat is niet het geval."

Hardere maatregelen nodig
De opkomst van de gevreesde 'Britse variant' van het virus is dan nog niet eens losgebroken in Frankrijk. "En die verspreidt zich met grote snelheid, ondanks de avondklok. Het lijdt geen twijfel dat hardere maatregelen genomen moeten worden", aldus de epidemioloog.

Na eerder optimisme van de Franse regering, lijkt het realisme inmiddels de overhand te nemen. President Emmanuel Macron wil op korte termijn besluiten of er nieuwe maatregelen nodig zijn. Veel experts dringen aan op een nieuwe, derde lockdown, maar de Franse regering is bang voor de reactie van het volk.

"Mensen zijn het beu, ze hebben twijfels. En dat is legitiem", aldus Christophe Castaner, van Macron's eigen partij LREM.

Veel nieuwe films en series bij Disney+ volgende maand

Op 23 februari zal Disney+ de grootste uitbreiding meemaken in haar prille bestaan. Met de komst van Star zal veel volwassen content van Disney (films van Disney die onder een ander merk zijn uitgebracht) en een groot deel van de catalogus van Fox beschikbaar komen via Disney+.

Opvallende namen in de lijst zijn de complete series van 24AliasLost, en Buffy the Vampire Slayer en films als Alien, Planet of the Apes en DeadpoolVanaf de lancering wordt Disney+ de exclusieve thuisbasis van Star Originals. In Nederland kunnen abonnees rekenen op de misdaadthriller Big Sky van David E. Kelley (Big Little LiesThe Undoing); de Love, Simon-spin-off serie Love, Victor van de oorspronkelijke schrijvers Isaac Aptaker (This Is Us) en Elizabeth Berger (This Is Us) en de geanimeerde sitcom voor volwassenen Solar Opposites van Justin Roiland (Rick & Morty) en Mike McMahan (voormalig assistent-schrijver bij Rick & Morty). Daarnaast zal de dramaserie Helstrom, van executive producers Paul Zbyszewski, Karim Zreik en Jeph Loeb, te streamen zijn vanaf de eerste dag van de lancering.

Vanaf 23 februari wordt ‘ouderlijk toezicht’ geïntroduceerd op Disney+. Zo blijft het platform geschikt voor alle leeftijden en biedt het de gezinsvriendelijke ervaring die ouders verwachten. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om voor bepaalde profielen de toegang tot films en series te beperken op basis van de leeftijdsclassificatie van de content. Ze kunnen ook een pincode instellen voor profielen die toegang krijgen tot de volwassen content.

Jan Koeppen, President, The Walt Disney Company EMEA: ‘Star zal een integraal onderdeel zijn van Disney+, waardoor het nog groter, gedurfder en nog spannender wordt. De komst van honderden tv-series en films, waaronder onze exclusieve Star Originals, maken van Disney+ dé belangrijkste plek voor entertainment van hoge kwaliteit met voor elk wat wils. Onnodig te zeggen dat dit alles wordt geleverd met ouderlijk toezicht om ouders die gemoedsrust te geven.’

Nederlanders kunnen zich vandaag nog abonneren op Disney+ voor €6,99 per maand, of €69,99 per jaar (jaarprijs verkrijgbaar bij de meeste verkooppunten). Alle details en meer informatie over het abonnement vind je op Disneyplus.com. Vanaf 23 februari kost Disney+ €8,99, of €89,90 per jaar. De huidige prijzen voor bestaande abonnees (vóór 23 februari) worden zes maanden behouden. De prijswijziging gaat in op de maandelijkse of jaarlijkse verlengdatum na 22 augustus 2021.

Hieronder een preview wat je kunt verwachten.

Disney+ Star

COVID-19: 4740 nieuwe besmettingen en 85 doden, totaal 966.252 en 13.816

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4740 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 966.252 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 186 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1595 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 29 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 645 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 85 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.816 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

De kromme piemel rukt op!

Ben je inmiddels de 50 lentes gepasseerd of komt er binnenkort een Abraham in de tuin? Dan moet je je erge zorgen gaan maken over je grootste kleine vriend. Volgens RTL Nieuws ligt het gevaar van een kromme spermaspeer namelijk op de loer.

Je hebt er vast nog nooit van gehoord, maar Peyronie is volgens de Groningse onderzoeker Daan Mohede dan ook nog een echt taboe-onderwerp. Peyronie, een prachtig eufemisme voor een banaanvormige batsbajonet. Letterlijk.

Mohede, een uroloog in opleiding, heeft zich tijdens zijn studie gebogen over de paarsgepunte lans. Nou ja, lans. Een kromsabel of kromzwaard is wellicht een betere benaming voor het fenomeen. Een taboe-onderwerp waar nog veel te weinig aandacht voor is.

De kromme sabbelsabel is een aandoening die zo'n vijf tot negen procent van de blanke, Westerse mannen overkomt. En dan met name de heren boven de vijftig. Deze ziekte wordt lang niet door iedere patiënt ontdekt, en daarom moet het onderwerp volgens Mohede worden aangesneden.

Bij mannen die last hebben van deze ziekte ontstaat er littekenweefsel op het bindweefsel in de jongeheer. "Daardoor verliest dat gedeelte van de penis zijn elasticiteit waardoor bij de erectie de penis naar boven buigt", verklaart de aankomend uroloog. "Dat gaat vaak gepaard met heel veel pijn en in extreme gevallen kan de penis in een hoek van negentig graden komen te staan."

Nu is je seksleven op je vijftigste überhaupt al niet meer hoe het was in je jonge jaren, maar met peyronie is het helemaal huilen met de pet op. "Als de penis krom staat, is penetratie lastig omdat hij er soms niet goed ingaat", vertelt seksuologe Nynke Nijman aan Editie NL. "Als de penis er wel ingaat kan het bij vrouwen erg veel pijn doen."

Mocht je last krijgen van een kromme, doch stramme kabouter, dan zul je toch even naar de huisarts moeten gaan. Maar veel is er nog niet tegen te doen. "Er is een medisch strekapparaat wat rek-en-strekoefeningen doet met de penis (au!), maar dit is vaak onprettig en moet voor een lange periode dagelijks gedaan worden." Ook kunnen ze het zaakje opereren, maar ook dat werkt niet altijd.

De gamestop short squeeze, uitgelegd

Het nieuws zal velen vast niet ontgaan zijn: sinds deze week maakt de beurskoers van de Amerikaanse computerspelverkoper Gamestop een spectaculaire vlucht. Mede aangejaagd door miljoenen gebruikers op sociale websites zoals Reddit, die hiermee proberen de elite van Wall Street een hak te zetten. Er zijn zoveel miljarden dollars mee gemoeid dat zelfs de Amerikaanse President Biden de “situatie in de gaten houdt.” Maar wat is er nu precies gebeurd, wie zijn de winnaars en hoe gaat het uiteindelijk aflopen? Een reconstructie.

Nutteloze feitje van de dag: slapen, heeeeel lang slapen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We houden bijna allemaal van lekker uitslapen, maar wist je dat slakken wel drie jaar achtereen kunnen slapen? Ze zoeken een veilig plekje op en daar kunnen ze het vervolgens al die tijd uithouden zonder te eten. 

Pijpbeurt voorkomt overval tankstation

Een onbekende vrouw heeft in Slowakije een ware heldendaad verricht. Ze heeft namelijk eigenhandig de overval op een benzinepomp voorkomen. Dit heeft zij gedaan door de overvaller een blowjob te geven.

De benzinepomp in kwestie werd dinsdagavond plots overvallen. De 24-jarige dader probeerde geld uit de kassa te jatten en bedreigde het personeel. Een medewerker opende de kassa, waarna de overvaller het geld pakte en de kassamedewerker een paar klappen gaf.

Hierna ging de kassamedewerker naar het kantoortje waar een collega aan het werk was. De persoon achter de kassa vluchtte hierop naar buiten en belde de politie. Ook de medewerker wist het kantoortje te ontvluchten.

De overvaller toog hierop naar het kantoortje met de bedoeling de kluis leeg te halen. Enkele seconden later kwam een onbekende vrouw het kantoortje binnen. Zij opende de broek van de dief en begon hem oraal te verwennen.

De overvaller gaf zich gewillig over. De vrouw deed haar werk totdat ineens agenten de pomp binnenkwamen. Half ontkleed keek het kersverse stel de agenten aan. "Ik hoef hem niet meer", zei de vrouw tegen de politie.

De overvaller werd hierop in de boeien geslagen. Volgens de politie heeft de – naar verluidt 36-jarige Tsjechische – een ware heldendaad verricht.


Een nieuwsfilmpje over de heldendaad

FOK! Muziekpoll (David Bowie 1980-1985)

Sinds een paar maanden heeft FOK!-user Piebe op het forum een dagelijkse muziekpoll. Elke dag een band of artiest met een aantal keuzes.

Erg leuk idee, ook voor de FP. Alleen jammer dat we niet dezelfde poll kunnen gebruiken dus we hebben hier een aparte poll met dezelfde opties. Vandaag kun je het leukste nummer van David Bowie kiezen, uit de jaren 1980 t/m 1985.

Een poll voor David Bowie t/m 1980 is al geweest en die vind je hier.

Miljarden kwijt dankzij Reddit

Wat doe je, als rechtgeaarde internet troll, als je het niet eens bent met de poging van een hedgefund om het bedrijf GameStop failliet te krijgen? Je koopt GameStock aandelen natuurlijk.

#WeLikeTheStock. De waarde van het aandeel GME is op het moment van schrijven zo'n 347 dollar.

Aangezien uw razende reporter geen ene reet snapt van geld, noch van aandelen, is hij heel blij met de uitleg van Puddington over dit onderwerp.

Nederlandse testrobot analyseert 20.000 coronatests per dag

Op woensdag 27 januari heeft Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het medisch-microbiologische laboratorium PAMM in Veldhoven bezocht om de werking te bekijken van de nieuwe STRIP-1 testrobot, die Nederland heeft aangeschaft. Deze robot - in de wandelgangen ook wel The Beast genoemd - is in staat per etmaal ca. 20.000 pcr-tests te verwerken en de resultaten online op te leveren. Dat is aanzienlijk meer dan alle tot nu toe bekende apparaten in de wereld.

De robot is een Nederlandse uitvinding, ontwikkeld door het Hubrecht Institute (onderdeel van de KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab. STRIP-1 is gebouwd in Zwitserland. De robot is gefinancierd door de Rijksoverheid en zal ook ingezet kunnen worden bij eventuele volgende pandemieën. Daarmee is het een belangrijke bouwsteen voor een robuuste, publieke testfaciliteit voor Nederland. Dat is van groot belang in het effectief bestrijden van pandemieën. Traditioneel zijn de test- en analysefaciliteiten in ons land heel hoogwaardig, maar ook kleinschalig en primair gericht op diagnostiek: is iemand besmet of niet? In een pandemie is ook het snel in beeld brengen van de verspreiding van het virus nodig. Dat maakt een gerichte aanpak mogelijk daar waar de uitbraak oplaait. Tijdens grote virusuitbraken is het essentieel om snel en adequaat hoge volumes monsters te kunnen analyseren. Dat vraagt om een veel grotere schaal en meer slagkracht. In dat verband is door het kabinet zwaar geïnvesteerd in het uitbreiden van de test- en analysecapaciteit in eigen land. Deze testrobot maakt onderdeel uit van die strategie.

De robot kan niet alleen met hoge snelheid veel grotere hoeveelheden tests verwerken, maar de kosten per test liggen ook aanzienlijk lager. Dit alles zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de analyse. Er is veel belangstelling voor deze robot uit het buitenland. De STRIP-1 is kort voor de Kerstdagen in Veldhoven geïnstalleerd. Sindsdien is de robot stapsgewijs steeds meer tests gaan analyseren om de werking te testen en alles klaar te maken voor grootschalige inzet. Deze zogenoemde validatieperiode loopt naar verwachting tot half februari en staat onder toezicht van het RIVM en de GGD Zuid-Oost Brabant. Daarna kan de robot op vol vermogen worden ingezet bij het bestrijden van de corona-pandemie. De overheid overweegt op termijn meer van deze robots aan te schaffen, indien de validatie inderdaad de verwachte resultaten oplevert. Met meerdere testrobots zoals deze kan de landelijke verwerkingscapaciteit wanneer dat nodig is snel opgevoerd worden tot vele tienduizenden analyses per etmaal.

Minister De Jonge: “Dit is echt een veelbelovende nieuwe stap in de bestrijding van de corona-pandemie. Het is prachtig dat bedrijven en instituten uit Nederland dit voor elkaar hebben gekregen en we hebben daar vanuit de overheid ook graag aan meegewerkt. Alle signalen wijzen erop dat we deze robot met succes kunnen gaan inzetten. De STRIP1 kan een belangrijke extra schakel zijn in het testen op grote schaal, dat in een pandemie noodzakelijk is.”

WK begint met Rally Monte Carlo, Ogier de beste

Voor de rallyliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want in de bergen rond Monte Carlo is het wereldkampioenschap rallyrijden begonnen met de traditionele Rally Monte Carlo. Dat leverde winst op voor wereldkampioen Sebastien Ogier en navigator Julien Ingrassia, hun zevende overwinning in de klassieker.

Voor Teemu Suninen was het in de allereerste proef al klaar: met Mikko Markkula naast hem rolde de Fin met Ford en al van de weg af, maar gelukkig waren ze beiden in orde. Vroeg op de tweede volle dag nam Ogier de leiding over en vanaf dat moment stond hij die niet meer af. Hij won met een ruime halve minuut voorsprong op Toyota-teamgenoten Elfyn Evans/Scott Martin.

Plek drie was op 1:13 minuten voor de Belgische Hyundai-rijder Thierry Neuville, die nog geen twee weken voor de rally afscheid nam van navigator Nicolas Gilsoul en een samenwerking begon met de onervaren Martijn Wydaeghe.

Ott Tänak en Martin Järveoja, de wereldkampioenen van 2019, moesten na elf proeven de strijd staken: na een lekke band had de Let niet genoeg rubber onder zijn Hyundai i20 om legaal over de weg naar de volgende proef te mogen rijden.

Beheersbare avond in regio Rotterdam

Woensdagavond deden zich in de regio Rotterdam beduidend minder incidenten voor. De politie was met een stevige inzet aanwezig om eventuele ordeverstoringen in de regio direct de kop in te drukken. Dat begon met het gesprek aangaan en te waarschuwen, maar waar nodig werd ook overgegaan tot aanhouding.

In totaal werden 25 jongeren aangehouden voor lichte feiten, zoals identificatieplicht en het niet naleven van de coronamaatregelen. Veel van hen zijn aangehouden voordat de avondklok inging om 21:00 uur.

Van de verdachten die dinsdag zijn aangehouden, zitten er momenteel nog negen vast. Vijf verdachten op verdenking van openlijk geweld en vier verdachten op verdenking van brandstichting.

FOK! Wat een weer: een storing is aanstaande

winterbanner

Het is bewolkt en een regengebied boven het zuiden en westen breidt zich in de loop van de ochtend naar het noordoosten uit. Mogelijk blijft het uiterste noordoosten droog. Verder komt er op een aantal plaatsen mist voor, die geleidelijk op de meeste plaatsen oplost. In het noorden kan de regen later op de dag overgaan in natte sneeuw. In de loop van de middag en avond neemt de neerslag in activiteit af. Er is een groot verschil in temperatuur, in het noordoosten wordt het niet warmer dan 3°C, in het zuiden wordt het ruim 10°C. De wind komt uit oost tot zuidoost en is zwak tot matig. In het zuiden draait de wind in de middag naar westelijke richtingen, langs de Zeeuwse kust komt dan een krachtige wind, 6 Bft, te staan.

Komende nacht trekt een volgend actief regengebied noordoostwaarts. Aan het einde van de nacht kan in het (uiterste) noordoosten de regen overgaan in natte sneeuw. De temperaturen lopen uiteen van iets boven nul in het noordoosten tot 10 °C in het zuidwesten. De matige tot vrij krachtige wind komt in het noorden en noordoosten uit het zuidoosten, in het zuidwesten en later ook in het westen en midden uit zuidwest of west.

 

De zon komt op in Wijchen (Foto: FOK!)
De zon komt op in Wijchen (Foto: FOK!)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Militairen in Noord-Irak aangekomen voor beveiliging vliegveld Erbil

De eerste groep Nederlandse militairen is deze week aangekomen op vliegveld Erbil. Zij gaan daar helpen deze internationale luchthaven te beveiligen. Komend weekend arriveren de laatste militairen in het inzetgebied. Dan is de eerste rotatie compleet van de zogeheten Force Protection-compagnie, die rond de 120 man sterk is.

Het gaat voornamelijk om militairen van 13 Lichte Brigade. Zij worden over 4 maanden afgelost door militairen van het Korps Mariniers. De hoofdtaak van de Force Protection-compagnie is om het personeel en het materieel in de binnenring van het vliegveld te beveiligen. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen.

Ook zorgen de militairen voor controles op in- en uitgaande personen en goederen. Daarnaast patrouilleren zij binnen de basis en treden zij op als er zich op de basis een veiligheidsincident voordoet. De Koerdische troepen beveiligen de buitenring van de luchthaven.

Belangrijkste logistiek centrum
Met de force protection levert Nederland een belangrijke bijdrage aan de anti-ISIS-coalitie in Irak. Het vliegveld geldt als het belangrijkste militaire en logistieke centrum van de coalitie in Irak. Alle partnerlanden werken van daaruit samen met de Koerden aan de veiligheid in het noorden van het land.

Tot wanneer Nederland troepen voor de force protection blijft leveren is afhankelijk van de ontwikkelingen in de bredere campagne van de anti-ISIS-coalitie.

ISIS nog altijd gevaar
De anti-ISIS-coalitie schakelt over op advisering van de regionale militaire autoriteiten nu de trainingen op de grond aan de Koerdische strijdkrachten zijn beëindigd. Met deze nieuwe adviestaak, helpt Defensie de Irakezen om organisaties nog verder te professionaliseren, zodat ze ISIS op termijn volledig zelf kunnen bestrijden.

Deze terreurorganisatie vormt namelijk nog altijd een groot gevaar voor Iraakse en Syrische burgers en voor Europa. De anti-ISIS-coalitie voert een belangrijk deel van haar activiteiten in het noorden van Irak uit vanaf deze luchthaven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1197
review
Final Fantasy VII Rebirth
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.