FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 juni 2017

Zomerupdate voor Planet Coaster nu live

We hebben al een winterupdate en een lenteupdate voor Planet Coaster gehad, dus kan een zomerupdate niet uitblijven. Frontier geeft ons een hoop nieuwe speeltjes om mee te werken, waaronder gloednieuwe achtbanen, flat rides en spetterend vuurwerk om je park net dat beetje extra te geven.

De grootste knaller (letterlijk en figuurlijk) in deze update is zoals eerder gezegd de vuurwerkshow, die gepaard gaat met een gloednieuwe scenery-set die draait om de Amerikaanse nationale feestdag op 4 juli. De vuurwerkshows kunnen volledig naar eigen smaak aangepast worden wanneer het gaat om effecten, kleuren en timing. Ook zijn er drie nieuwe flatrides, namelijk de iron claw (een variant op de Frisbee), de sky watcher (een observatietoren) en de black out (een 360-graden schommelschip).

Ook heeft de update vijf nieuwe achtbanen in de vorm van de power-up, viper one, gnarler, de-gen en bolt, waarvan de laatste twee variaties zijn op al bestaande achtbanen in het spel. Verder zijn er nu ook billboards in het spel die aangepast kunnen worden met eigen afbeeldingen en animaties, zodat je je park nog meer naar je smaak kan aanpassen.

Als laatste zijn er ook een aantal nieuwe scenarios toegevoegd, is de UI verbeterd en zijn er een boel bugs gefixt. Een volledige lijst met aanpassingen kun je hier vinden, en een sfeerimpressie van al het nieuws kun je zien in het filmpje hieronder. Net zoals de twee voorgaande updates is de summer update helemaal gratis.

Planet Coaster is momenteel met 33 procent korting te verkrijgen op steam vanwege de summer sale.

 

Zomerupdate voor Planet Coaster nu live

IT Arena bijna binnen bereik

Het grootste IT evenement in Oost-Europa komt eraan. IT Arena wordt elk jaar gehouden in Lviv, Oekraïne en groeit ieder jaar weer een beetje. Hier zijn er internationale sprekers, kunnen bezoekers de laatste technieken uitproberen en dansen. Jawel, er is een dance festival gekoppeld aan het evenement.

 

IT Arena
Op dit moment zijn er 40 sprekers bevestigd, waaronder de strategisch planner van Indiegogo, Sandy Diao en het hoofd van Bayer, Eugene Borukhovich. Verder is er een wedstrijd voor de beste startup en een tech expo met de 100 meest innovatieve producten uit de regio. Een kaartje voor alle dagen, met luches en koffie, toegang tot Futureland en alle afterparties kost $180,-.

IT Arena - Tech Expo

Futureland
Meer dan 2000 deelnemers worden er verwacht op IT Arena, maar het dance evenement Futureland Festival heeft meer dan 5000 feestbeesten. Vorig jaar was de Belgische dj Netsky aanwezig om de sfeer te scheppen. Deze week wordt er bekend wie de hoofdact van dit jaar wordt. Een kaartje voor alle drie de dagen dansen kost ongeveer €12,-.

Vervoer
Oekraïne is een beetje ver weg voor ons, maar FOK! kijkt nog of we misschien ter plekke voor jullie verslag kunnen doen. Vliegmaatschappij Ryanair laat over twee weken bekendmaken of zij in die periode ook op Lviv gaan vliegen. Een retourtje kost dan ongeveer €100,- en dat is goed te doen.

IT Arena - Sprekers

IT Arena - Futureland

IT Arena

Op EPO betrapte Cardoso: "Ik ben een voorbeeld voor jonge renners"

Dinsdag werd bekend dat Trek-Segafredo-renner André Cardoso betrapt is op het gebruik van EPO. De Portugees zou zaterdag starten in de Tour de France, maar dat gaat uiteraard niet door. Zelf zegt hij niet geheel verrassend onschuldig te zijn.

Op Facebook hangt Cardoso een heel verhaal op over hoe wielrennen zijn droom is en hij nooit iets zou doen om zijn ploeggenoten of hun families in (financieel) gevaar te brengen. "Ik geloof in een schone sport en heb mij altijd gedragen als een schone renner", beweert hij ook nog. 

"Ik snap dat ik gelijk als schuldig gezien zal worden, maar dit nieuws is aangekomen als een harde klap en voor mij is het belangrijk om te melden dat ik nooit verboden middelen tot mij heb genomen", aldus Cardoso, die aangeeft zichzelf juist als voorbeeld te zien voor jonge renners. 

Hij heeft aangegeven de B-staal te laten openen, in de hoop dat daar geen EPO in te vinden is zodat zijn onschuld bewezen kan worden, iets wat overigens slechts in bijzonder weinig gevallen gebeurt. 

Amerikaanse senaat stelt stemming zorgwet uit

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben besloten een geplande stemming over een nieuwe zorgwet uit te stellen. Het besluit tot uitstel tot na het 4 juli-reces komt na de aankondiging van zeker vijf Republikeinen dat zij tegen de wet zullen stemmen.

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell en andere Republikeinen zijn hard bezig genoeg steun te verkrijgen voor de wet, die de zorgwet van oud-president Barack Obama moet vervangen en grotendeels zal ontmantelen. De partij kan zich slechts twee tegenstemmen veroorloven om de wet door de Senaat te krijgen.

De aankondiging komt een dag nadat het onpartijdige budgetkantoor van het Congres had laten weten dat door de voorgestelde wet 22 miljoen Amerikanen zonder zorgverzekering zouden komen in de komende tien jaar.

Amerikaanse senaat stelt stemming zorgwet uit
Amerikaanse senaat stelt stemming zorgwet uit (Foto: ANP)

Mailadres daders ransomware geblokkeerd

Mailprovider Posteo blokkeert het e-mailadres van de mensen achter de ransomware die dinsdag rondgaat. De mensen die het account hebben aangemaakt kunnen niet meer inloggen en anderen kunnen er geen mails meer naar sturen. "Wij staan geen misbruik toe", aldus Posteo.

De door hackers gegijzelde computers laten een boodschap zien waarin staat dat mensen 300 dollar aan bitcoins moeten overmaken. Het bewijs daarvoor moeten ze naar een e-mailadres van posteo.net sturen. Daarna zouden ze de sleutel krijgen om de bestanden terug te krijgen. Het is niet duidelijk of ze hun computers nog kunnen vrijkopen nu het e-mailadres niet meer werkt.

Posteo staat bekend om zijn beveiligingsmaatregelen en anonimiteit.

Mailadres daders ransomware geblokkeerd
Mailadres daders ransomware geblokkeerd (Foto: BuzzT)

Eindelijk goud voor Turkse taekwondoka, Zuid-Koreaanse held maakt het waar

De Turkse taekwondoka Nur Tatar heeft eindelijk een mondiale titel binnen. De 24-jarige heeft in het Zuid-Koreaanse Muju de wereldtitel veroverd in de klasse tot 67 kilogram.

Tatar staat al jaren in de top van de wereld in haar gewichtsklasse, maar op één Europese titel na lukte het op grote toernooien steeds net niet. Olympisch zilver in Londen, brons in Rio, WK-zilver in 2015, maar steeds geen goud. Tot dinsdag.

In een schitterende halve finale rekende Tatar af met de thuisfavoriete Kim Jan-di. Die stond lang op achterstand, maar met vijftien seconden te gaan werkte ze een voorsprong op het bord. Tatar sloeg terug door op 9-9 te komen en in de golden score pakte de Turkse de zege.

Paige McPherson rekende in een aantrekkelijke halve finale af met Zhang Mengyu uit China, waarna ze het opnam tegen Tatar. Dat duel werd een stuk minder spectaculair en Tatar pakte met 6-4 de overwinning en haar eerste echt grote titel.

Bij de mannen tot 68 kilogram moest tweevoudig wereldkampioen Lee Dae-hoon het doen voor het thuisland. De Bulgaar Vladimir Dalakliev maakte geen schijn van kans in de halve eindstrijd en dus stond Lee overtuigend in de finale.

Daarin zou hij mogelijk revanche kunnen nemen op Ahmad Abughaush, die hem op de Spelen vorig jaar in de kwartfinales versloeg. De zeer verrassende Abughaush werd vorig jaar de absolute held van Jordanië, door het land niet alleen de eerste medaille ooit te schenken, maar er zelfs goud van te maken.

In Muju was Abughaush weer sterk, maar in de halve finale dolf hij het onderspit tegen de Taiwanees Huang Yu-jen. Die was in de finale echter totaal niet opgewassen tegen een ontketende Lee, die met 26-8 de wereldtitel naar zich toe trok. 

De halve finales en finales zijn hier terug te kijken voor de liefhebber. Vanaf ongeveer 1:40 uur beginnen de twee finales (Bron: YouTube)

Boef: geld is belangrijk

Geld is belangrijk voor Boef. Over "een paar jaar" hoopt de 24-jarige rapper en vlogger dan ook in de Quote te staan, vertelde hij het zakenblad.

"Geld is belangrijk; het zorgt voor vrijheid." Quote schatte het inkomen van Sofiane Boussaadia, beter bekend als Boef, volgens de rapper veel te laag in. Het blad schreef in maart dat hij enkele duizenden euro's verdiende aan de vele streams van zijn muziek.

"80k per maand is redelijk normaal", reageerde Boef op het Quote-artikel. "Vergeet niet dat ik zo dertig optredens per maand heb, dus reken maar uit." De rapper hoopt zich over een paar jaar tot de rijkste Nederlanders te mogen rekenen. "Ik investeer mijn centen verstandig."

Boef: geld is belangrijk
Boef: geld is belangrijk (Foto: BuzzE)

Ex-CEO Playdead komt met Somerville

Dino Patti, mede-oprichter en ex-CEO van Playdead, dat met Limbo en Inside heeft laten zien prima games te kunnen maken, kondigt vandaag een nieuwe studio en game aan.

Het nieuwe project heet Somerville en wordt gemaakt door de nieuwe studio Jumpship. Somerville is vooral het project van filmanimator Chris Olson, die naast onder andere Skyfall en The Avengers 2, ook heeft gewerkt aan PlayStation 3-exclusive Heavenly Sword.

Somerville is een science fiction action-adventure en speelt zich af tijdens de nasleep van een wereldwijde ramp. Ondanks dat Olsen al drie jaar bezig is met de game, zit Somerville nog in een erg vroege fase. Toch komt Jumpship alvast met een korte sfeerimpressie en gameplay van een oude build.

Ondertussen is Playdead zelf ook bezig met een game die in een science-fiction setting lijkt af te spelen. Voor zowel dat project als Somerville zijn er echter geen platformen en releasedata bekend.

Advies informateur: coalitie met ChristenUnie

Een nieuwe informateur kan gaan onderzoeken of een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk is. Oud-minister Gerrit Zalm van de VVD is hiervoor beschikbaar.

Dat stelt informateur Herman Tjeenk Willink dinsdagavond in zijn eindverslag aan de Tweede Kamer. De coalitie van VVD, CDA, D66 en CU is de enige meerderheidscombinatie van vier partijen die thans onderzocht kan worden, aldus de informateur.

Tjeenk Willink probeerde sinds eind mei uit te vissen wie met wie wil regeren. Eerder was al bekend geworden dat de vier partijen het samen willen proberen en dat zij willen dat Zalm het stokje overneemt van Tjeenk Willink.

Geheime plek
De kans is groot dat de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie volgende week op een geheime plek gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. "Het zal hooguit voor een paar dagen zijn", zegt een ingewijde dinsdag.

Tijdens die dagen moet er dan over een paar belangrijke dossiers al spijkers met koppen worden geslagen. Ook kunnen onderhandelingen worden gebruikt om een goede sfeer te creëren tussen Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

De ChristenUnie zou er wel wat voor voelen om de onderhandelingen even naar buiten Den Haag te verplaatsten. Buma laat weten dat het hem helemaal niets uitmaakt waar ze elkaar spreken. Ook bij de VVD en D66 leven hier geen bezwaren tegen.

Scheveningen
Tot dusver waren de onderhandelingen meestal in de Stadhouderskamer van de Tweede Kamer. Onder Tjeenk Willink werden de gesprekken enkele malen verplaatst. Hij sprak met partijleiders thuis in zijn woning in Scheveningen, maar ook in het Catshuis, de ambtswoning van de premier, werd onderhandeld.

Formatiegesprekken zijn vaker elders gehouden. Voor de formatie van het kabinet-Balkenende IV begin 2007 gingen de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie naar het Hotel Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag.

Advies informateur: coalitie met ChristenUnie
Advies informateur: coalitie met ChristenUnie (Foto: ANP)

Facebook heeft twee miljardste gebruiker

Facebook heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. De technologiegigant heeft nu twee miljard gebruikers die het sociale platform minimaal maandelijks gebruiken. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf dinsdag bekend.

In mei van dit jaar gaf Facebook aan 1,94 miljard gebruikers te hebben. Volgens Facebook wordt dagelijks gemiddeld door 800 miljoen mensen een like uitgedeeld op het platform.

Facebook is ook eigenaar van berichtenapp Whatsapp en fotoapp Instagram. Die staan volgens de meest recente cijfers op respectievelijk 1,2 miljard en 700 miljoen gebruikers. Concurrent Twitter moet het doen met iets minder dan 330 miljoen gebruikers.

Facebook heeft twee miljardste gebruiker
Facebook heeft twee miljardste gebruiker (Foto: ANP)

Kwalificatie World Matchplay: Darter Kist kan debuteren, Van der Voort valt buiten de boot

Het dartseizoen van de PDC is al weer ruim halverwege. Veertien van de 22 Players Championships en zeven van de twaalf Euro Tours zijn al gespeeld. Binnenkort komt er weer een groot TV-toernooi aan de World Matchplay, met nog drie toernooien werpen we een blik op de stand van zaken.

Voor de World Matchplay kwalificeren zich de beste zestien spelers van de Order of Merit en de zestien beste spelers van de Pro Tour-Order of Merit, geschoond voor de top16 van de wereldranglijst. Met dank aan Burton DeWitt ziet dat er als volgt uit.

Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Raymond van Barneveld en Benito van de Pas zullen als geplaatste spelers meedoen aan de World Matchplay. Christian Kist mag meedoen via de Pro Tour-Order of Merit, echter zijn plek is nog lang niet veilig gesteld. Justin Pipe, Jonny Clayton en Ronny Huybrechts maken ook nog een goede kans om de World Matchplay te halen. Darters Cristo Reyes, Rob Cross, James Wilson, Steve West en Kist zullen hun debuut kunnen maken in Blackpool. 

Vincent van der Voort, Jermaine Wattinema en Jan Dekker zouden in theorie het ook nog kunnen halen, maar hebben wel toernooiwinst nodig omdat te bewerkstelligen. Van der Voort was er vanaf 2008 t/m 2016 met uitzondering van 2012 bij en lijkt nu dus de boot te missen. Er zijn nog drie toernooien die veranderingen kunnen aanbrengen. Komend weekend is de European Darts Open in Leverkusen en het weekend erop zijn nog twee Players Championships. Na die toernooien is de lineup bekend. 

Verblijf in terroristengebied niet strafbaar

Het wordt toch niet strafbaar om te verblijven in gebieden waar terroristische groeperingen de dienst uitmaken. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd door minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie).

De strafbaarstelling is geschrapt omdat die niet meer nodig is. Eerder werd gedacht dat strafbaar stellen van puur het verblijf van pas zou kunnen komen. Namelijk als de terroristische bedoelingen van een terugkeerder uiteindelijk bij de rechter niet konden worden bewezen, maar wel het verblijf.

In de praktijk is gebleken dat bij de vervolging van mensen van wie vaststaat dat zij bijvoorbeeld in Syrië zijn geweest, het doorgaans volgens Blok goed te bewijzen is dat zij hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie.

Zo veroordeelde de rechtbank Den Haag dinsdag nog drie mannen tot zes jaar cel, terwijl zij nog in Syrië verblijven. Ze werden schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk en voorbereiding van terroristische misdrijven.

Verblijf in terroristengebied niet strafbaar
Verblijf in terroristengebied niet strafbaar (Foto: ANP)

De ode aan de gehaktbal

Monopoly is gek op gehaktballen. Hij schreef er zelfs een gedicht over...

De gehaktbal
Zo warm en zo zacht
De gehaktbal
Zijn smaak heeft mij in zijn macht
De gehaktbal
Vettig en vochtig uit de jus
De gehaktbal
Wat houd ik toch van u

De gehaktbal
Jong en oud zijn fan
De gehaktbal
't is al jaren dat ik hem ken
De gehaktbal
Vergeten zal ik je nooit
De gehaktbal
Lekker, ook net ontdooit

De gehaktbal
Zul je voor altijd bij mij blijven
De gehaktbal
Ik wil je in mijn lijf inlijven
De gehaktbal
Lekker met een lepel saus
De gehaktbal
Zelfs een favoriet van de Paus

Groetjes, Monopoly

Ook Duitsland ontruimt flat om brandgevaar

De Duitse stad Wuppertal laat een elf verdiepingen tellend flatgebouw ontruimen vanwege brandgevaar. Het gebouw heeft platen als bekleding die vergelijkbaar zijn met de flat in Londen waar onlangs een grote rampzalige brand woedde.

De stad liet dinsdag weten dat juist door die brand het besluit over ontruiming is gevallen. Door de brand in Grenfell Tower in Kensington kwamen zeker 79 mensen om het leven. Het vuur kon zich onder andere razendsnel verspreiden door de brandbare wandplaten waarmee de woontoren bekleed was.

Inmiddels worden in Groot-Brittannië ook andere flats onderzocht. Van de 95 gebouwen die tot nu toe zijn bekeken, voldeed er geen een aan de brandveiligheidsvoorschriften.

Ook Duitsland ontruimt flat voor brandgevaar
Ook Duitsland ontruimt flat om brandgevaar (Foto: ANP)

Schotse premier voorzichtiger over onafhankelijkheid

De Schotse regeringsleider Nicola Sturgeon gaat naar eigen zeggen nieuwe plannen maken voor een nieuw referendum in Schotland over onafhankelijkheid. Ze gaat niet meer proberen dat referendum snel te regelen. Ze zei dinsdag in een toespraak ook dat ze haar inspanningen zal verdubbelen om Schotland binnen de binnenlandse markt van de Europese Unie te houden.

In september 2014 stemde ruim 55 procent van de kiezers tegen onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. In juni vorig jaar stemde 62 procent van de Schotten in een referendum tegen het vertrek uit de EU. Sturgeon wil dat Schotland bij de EU blijft en wil een nieuw referendum omdat de regering in Londen op een brexit aanstuurt. Maar Sturgeon leed 8 juni een bittere verkiezingsnederlaag in de Britse parlementsverkiezingen. Haar Schotse Nationale Partij verloor 21 van de 56 parlementszetels in Londen.

Schotse premier voorzichtiger met referendum
Schotse premier voorzichtiger over onafhankelijkheid (Foto: ANP)

Eerste tourrenner al betrapt op EPO

De Tour de France is nog niet eens begonnen en we hebben de eerste dopingzaak al te pakken. De Portugees André Cardoso is de sjaak, zo heeft wielerbond UCI bekendgemaakt.

De 32-jarige Cardoso zou zaterdag in Düsseldorf aan de Tour beginnen voor Trek-Segafredo, als knecht van kopman Alberto Contador. Dat gaat hem niet worden, want Cardoso blijkt betrapt te zijn op een ouderwets staaltje EPO. 

Het urinemonster waar de EPO in gevonden werd is op 18 juni afgenomen tijdens een out-of-competition-controle bij de Portugees. Hij is uiteraard voorlopig geschorst en heeft zoals ieder ander het recht om de B-staal te laten openen. 

Overigens is het al wel een tijd geleden dat een renner uit een World Tour-ploeg betrapt werd, bijna twee jaar zelfs, zo rekende CyclingHub voor.

Grote ransomware-aanval treft bedrijven wereldwijd

Een nieuwe, grootscheepse aanval met ransomware, een virus dat computersystemen gijzelt zodat de makers losgeld kunnen eisen, treft dinsdag bedrijven en instellingen wereldwijd. In Nederland liggen in ieder geval de containerterminals van APM Terminals in de Rotterdamse haven eruit.

APM Terminals is onderdeel van de Deense transportgigant A.P. Møller-Mærsk, die ook getroffen is door de cyberaanval. Ook bij andere vestigingen van het wereldwijd actieve bedrijf ligt het werk stil. De gevolgen voor de haven in Rotterdam, waar meer containerterminals gevestigd zijn, lijken vooralsnog beperkt. "Het gaat enkel en alleen om APM", aldus een woordvoerder van het havenbedrijf.

Bij medicijnenproducent MSD zijn de locaties in Oss en Haarlem getroffen door een cyberaanval, en waarschijnlijk ook fabrieken in andere landen. De productie ligt deels stil. Het bedrijf kon nog niet zeggen of er sprake is van ransomware en of er een verband is met de aanval op onder meer APM Terminals

Inmenging
Ook pakketvervoerder TNT Express liet weten dat het last heeft van "inmenging" in sommige systemen. Het bedrijf is bezig de situatie in kaart te brengen en maatregelen te treffen. Beveiligingsonderzoeksbedrijf Fox-IT gaat er vanuit dat meer bedrijven en instellingen in Nederland getroffen zijn. Namen noemde het bedrijf evenwel niet.

Vooral Oekraïne is zwaar getroffen. Vrijwel het gehele computernetwerk van de overheid ligt daar plat. Ook Oekraïense banken en grote bedrijven zijn doelwit geworden, waaronder de beheerder van het Oekraïense elektriciteitsnet, vliegtuigfabrikant Antonov en de luchthaven van de hoofdstad Kiev. In buurland Rusland is onder meer oliemaatschappij Rosneft getroffen.

In ieder geval heeft het Britse reclamebureau WPP laten weten dat het tot de slachtoffers behoort. Datzelfde geldt voor de Franse producent van glas en andere bouwmaterialen Saint-Gobain, die in Nederland actief is onder de naam Raab Karcher. Ook de Amerikaanse snoep- en koekjesproducent Mondelez, bekend van merken als Milka, LU en Oreo, is getroffen.

Wannacry
De cyberaanval is uitgevoerd met een ransomware die de naam Petya heeft gekregen. De code daarvan komt overeen met WannaCry. Beide dreigingen gebruiken dezelfde gaten in verouderde en niet geüpdatete Windows-systemen van bedrijven.

Volgens beveiliger Fox-IT wil dat niet zeggen dat de makers van WannaCry ook achter Petya zitten. "Het kan alle kanten op", aldus Erik de Jong, de belangrijkste onderzoeker van Fox-IT.

In Nederland richt Petya meer schade aan dan WannaCry. Die ransomware liet Nederland ruim een maand geleden links liggen. Fox-IT kan nog niet zeggen hoe groot de impact van Petya wereldwijd is.

Code
Cyberbeveiligers zijn druk bezig om de code van Petya uit te pluizen, op zoek naar de manier waarop de ransomware zich verspreidt en om eventueel zwakke plekken te vinden. Dat lukte vorige maand vrij snel bij WannaCry, toen iemand een 'noodknop' ontdekte. Die is bij Petya nog niet gevonden.

Fox-IT roept bedrijven met verouderde systemen op om heel snel te kijken of ze de reparaties van Microsoft al hebben geïnstalleerd. En als ze dat niet hebben gedaan, moeten ze dat zo snel mogelijk alsnog doen, aldus De Jong.

NCSC
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) houdt de nieuwe besmetting met ransomware nauwlettend in de gaten. Volgens de NSCS kan de economische impact groot zijn als de storingen lang duren.

De dienst laat weten nauw contact te hebben met autoriteiten in het buitenland. "Momenteel wordt onderzocht welke ransomware is gebruikt en op welke wijze systemen geïnfecteerd worden".

Grote cyberaanval treft bedrijven wereldwijd
Grote ransomware-aanval treft bedrijven wereldwijd (Foto: BuzzT)

Gebruik smartphone maakt dom

U kent ze wel: van die halve zombies die een groot deel van de dag levenloos naar het schermpje van hun smartphone zitten te staren. Buiten het feit dat het in veel gevallen asociaal overkomt, ziet het er ook niet er erg slim uit. Nu zou dat laatste nog wel eens niet alleen maar uiterlijke schijn hoeven te zijn, beweren ze bij de Universiteit van Texas. Pubers en mensen die vaak op hun telefoontje kijken, leveren cognitieve capaciteit in. Of, simpeler gezegd: smartphone maakt dom.

En alsof dat allemaal niet erg genoeg is: je hoeft je telefoon niet eens aan te zetten om jezelf dommer te krijgen.

In Austin (mensen die hun smartphone niet boven hun sociale leven stellen weten waarschijnlijk meteen dat dit de hoofdstad van Texas is), onderwierp de plaatselijke uni 800 proefpersonen aan een serie leuke testjes die op een computer stonden. De testen waren dusdanig lastig gemaakt dat hiervoor een goede en scherpe concentratie vereist was. Men verdeelde de deelnemers in twee groepen. Een groep moest zijn telefoon in een andere kamer achterlaten, een andere groep mocht zijn mobieltje meenemen en naast zich neerleggen, of in hun broekzak doen, whatever, zolang het geluid maar uit stond.

Een simpele analyse van de data liet al snel een niet-zo-heel-erg verrassend resultaat zien: de proefkonijnen die de verre nazaat van de rooksignalen in een andere ruimte hadden achtergelaten, scoorden significant beter op de verschillende testen. Tevens maakte een proef duidelijk dat smartphone-afhankelijke types, die de opdracht hadden gekregen hun dierbaarste bezit helemaal uit te zetten (dat schijnt te kunnen), evengoed hun testen minder goed maakten dan mensen die in het dagelijks leven wat minder vaak per uur hun facebook-pagina checken.

"Het is niet zo dat deelnemers afgeleid werden doordat ze steeds notificaties van hun telefoon ontvingen, maar de aanwezigheid van het apparaat is al genoeg om de cognitieve capaciteit aan te tasten", vertelt Adrian Ward, een van de auteurs.

"Je denkt niet bewust continu aan je smartphone, maar bij gedachteprocessen waarbij je eigenlijk je volledige aandacht nodig hebt, gebruik je evengoed een deel van je beperkte cognitieve middelen om aan je foontje te denken. Het is een brain-drain".

Een smartponevriendelijke samenvatting van de studie is hier te vinden. Het hele onderzoek staat hier.

Voetballegende Maldini kansloos bij tennistoernooi

Voetballegende Paolo Maldini is al na een ronde klaar bij het Challengertoernooi in Milaan. Samen met Stefano Landonio verloor hij in het dubbelspel met tweemaal 6-1 van Tomasz Bednarek uit Polen en de Nederlander David Pel.

De organisatie van het toernooi, het op-een-na hoogste niveau van de prof-tour, had de 49-jarige oud-prof een wildcard gegeven. Tijdens het eerste punt van de partij maakte Maldini nog indruk, maar in het vervolg was duidelijk dat er geen goede tennisprof aan hem was verloren.

Regen verpest kwalificatietoernooi Wimbledon

Wimbledon kent vele tradities. Twee daarvan zijn de aardbeien met slagroom en regen. Dat laatste verpestte de tweede dag van het kwalificatietoernooi in Londen. Drie Nederlandse dames zouden de baan op gaan en slechts één daarvan kwam in actie.

Quirine Lemoine moest bij 3-3 en 40-40 van de baan af in de partij tegen de als vierde geplaatste Chinese Zhu Lin. Arantxa Rus zou aantreden tegen Mihaela Buzărnescu en Lesley Kerkhove stond als derde partij op baan negen gepland tegen Kaia Kanepi. 

Al deze wedstrijden staan nu op de planning voor woensdag. Er doen bij de mannen geen Nederlanders mee aan het kwalificatietoernooi. 

Onbegrip bij Rutte over financiŽle eis PvdA

Premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma reageren met onbegrip op de eis van vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher dat het demissionaire kabinet volgend jaar extra geld moet uittrekken voor lerarensalarissen en koopkracht.

Als Asscher over dit soort zaken wil meepraten moet hij aanschuiven bij de kabinetsformatie, zei Rutte dinsdag. "We hebben vier jaar lang heel goed samengewerkt, maar dit stelt me een beetje teleur." De premier verwijst ook naar de reactie van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (ook PvdA), die de hand op de knip houdt voor de leraren.

Ook Buma vindt dat als Asscher extra geld wil uitgeven hij maar moet meedoen met de kabinetsformatie. Daarvoor was de PvdA echter niet beschikbaar. Buma noemt het "grensoverschrijdend wat de PvdA doet. Ik vind het helemaal niets."

Zolang de formatie loopt en er geen nieuw kabinet is regeert Rutte II. Dat kabinet moet op Prinsjesdag een begroting indienen voor volgend jaar. Omdat het alleen lopende zaken mag afhandelen zou dat een begroting zonder nieuw beleid moeten zijn. Maar volgens Asscher zal de PvdA niet tekenen voor een begroting waarmee ze het niet eens is. Hij wil niet zeggen wat de consequentie is als de VVD hieraan niet meewerkt. "Dat merkt u in augustus wel."

De kans dat een nieuw kabinet de overheidsbegroting voor 2018 kan opstellen is niet groot. Die begroting moet enkele weken voor Prinsjesdag (de derde dinsdag van september) af zijn, en dan is de formatie waarschijnlijk nog bezig.

Een bron in de VVD wijst erop dat er bij het ministerie van Onderwijs ook nog een financiële tegenvaller openstaat van 500 miljoen euro. "Als Asscher een volwaardige begroting wil, met extra geld voor leerkrachten, moet die tegenvaller ook gedekt worden." De PvdA-leider wil daar niet op reageren. "We gaan in augustus met de VVD praten over de begroting voor volgend jaar. Dan komt dat wel aan de orde."

Onbegrip bij Rutte en Buma over eis Asscher
Onbegrip bij Rutte en Buma over eis Asscher (Foto: ANP)

Villeneuve verdedigt Vettel: "Ik zou het ook gedaan hebben"

Voormalig Formule 1-coureur Jacques Villeneuve heeft al even de media niet gehaald en daar moest verandering in komen. De Grand Prix van Azerbeidzjan werd een mooie gelegenheid: Sebastian Vettel deelde op de baan een beuk uit aan Lewis Hamilton en Villeneuve heeft weer besloten om niet voor de kant van de logica te gaan.

"Ze gingen langzaam en het was natuurlijk een raar incident, maar Lewis deed eigenlijk gewoon een braketest", aldus de Canadees, doelend op het kort vol op de remmen staan van Hamilton. 'Feiten zijn voor watjes', zal Villeneuve gedacht hebben, want data wees al lang en breed uit dat van een braketest door Hamilton helemaal geen sprake was. Hij weet het echter beter dan de data: "Ik ben een coureur, ik heb het gezien", zo weerlegt hij de feiten.

"Als een collega dat ooit bij mij gedaan had, zou ik hetzelfde gedaan hebben als wat Sebastian nu deed. Hij heeft er een straf voor gekregen en dat was het maximale wat mogelijk was", aldus Villeneuve over de tien seconden stop & go en drie strafpunten op Vettel's licentie, volgens velen een erg lichte straf.

"Hij probeerde Hamilton niet te rammen, dat geloof ik niet. Als je wielen zo staan ga je niet iemand aanrijden, want dan rij je je eigen auto ook kapot. Daarnaast wees hij met één hand richting Hamilton, dus had hij ook maar één hand aan het stuur, maar om iemand op zo'n manier te raken heb je twee handen aan het stuur nodig!", foetert de voormalig wereldkampioen, die zelf in 1997 al eens aangereden werd door een Duitser in een Ferrari.

Villeneuve vindt de actie eigenlijk ook wel goed. "Eindelijk eens wat emotie op de baan, dat is goed. Twee jongens vechten voor het WK, worden boos en leveren elkaar uiteindelijk geen schade op, dat is goede TV." Over dat laatste zullen veel fans het wellicht nog wel met de Canadees eens zijn, want vermakelijk was de hele soap wel. "Het is ook beter dan wat Hamilton via de radio over Bottas vroeg, dat was beschamend", waarmee Villeneuve doelt op Hamilton's vraag om teamgenoot Valtteri Bottas langzamer te laten rijden, zodat hij Vettel tegen kon houden. 

Van Aanholt: "Komst De Boer maakt mij erg enthousiast"

Frank de Boer komt bij Crystal Palace landgenoot Patrick van Aanholt tegen. De linksback is blij met de komst van de Nederlander.

Van Aanholt maakte afgelopen winter de overstap van Sunderland naar Crystal Palace. Sam Allerdyce haalde de vleugelverdediger naar de club, maar niet veel later kwam er een einde aan de samenwerking tussen Allerdyce en Crystal Palace. Van Aanholt baalde van het vertrek van de trainer die hem had gehaald, maar is ook blij met De Boer.

"Dat er een Nederlander is gepresenteerd als trainer van Crystal Palace, maakt mij erg enthousiast. Hij heeft zijn kwaliteiten als trainer bewezen en ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken", liet Van Aanholt weten op de officiële website van Crystal Palace.

"Hij is een grote nam in Nederland en hij heeft laten zien waar hij toe in staat is. In Nederland heeft hij vier keer de titel gepakt. Je weet wat voor impact hij kan hebben. Ik kijk ernaar uit om hem aan het werk te zien in de Premier League", aldus Van Aanholt.

Station Arnhem weer vrijgegeven, treinverkeer hervat

Mocht je vandaag je tas zijn vergeten op station Arnhem dan hebben we goed nieuws voor je: die is gevonden. Om die reden is een groot deel van het Arnhemse hoofdstation ontruimd en rijden er geen of minder treinen in de richting van Nijmegen en Tiel.

Hoe lang de situatie duurt is niet bekend. De politie onderzoekt de inhoud van de tas. In het nabijgelegen Velp zouden ook 'verdachte voorwerpen' gevonden zijn, maar wat is niet bekend gemaakt.

Update 17:21 uur
Onze oproep heeft gelukkig effect gehad, want de FOK!ker die zijn of haar tas was vergeten heeft zich inmiddels gemeld. Het station is weer vrijgegeven en het treinverkeer wordt hervat. Het onderzoek in de ontruimde winkel in Velp (de Action) is ook afgerond, daar was gewoon iemand zijn accu vergeten.

Kamer: ruimere bonusregels voor bankiers

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag een voorstel van PvdA en SP verworpen om niet te morrelen aan de strenge bonusregels voor bankiers. De twee linkse partijen vrezen dat de wet wordt aangepast of opgerekt om financiële instellingen uit Londen naar Amsterdam te lokken als gevolg van de aankomende Brexit. Zij willen dat voorkomen.

De meerderheid, waaronder VVD, CDA en D66, vond de oproep niet nodig of wil juist af van de strenge regels. Het plafond voor bonussen kost werkgelegenheid en welvaart en jaagt bedrijven weg, stelde Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hij sprak over "de strengste bonuswetgeving ter wereld".

De ChristenUnie had zich aanvankelijk achter de oproep van PvdA en SP geschaard. Maar de partij trok zich terug omdat zij met VVD, CDA en D66 gaat onderhandelen over een nieuw kabinet.

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laakte kort voor de stemming nog de bonussen als perverse prikkels voor bankiers. Sinds 2015 worden de bonussen bij banken beperkt tot 20 procent van het vaste salaris.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW dreigt Nederland door de huidige bonuswetgeving zo'n 17.000 banen en een miljard euro aan extra belastinginkomsten mis te lopen. Veel financiële instellingen in Londen overwegen in verband met het Britse vertrek uit de Europese Unie (brexit) naar andere EU-landen te verkassen.

Kamer: soepelere bonusregels bankiers
Kamer: soepelere bonusregels bankiers (Foto: ANP)

PVV-plan om rechtsstaat af te schaffen krijgt weinig steun

De Tweede Kamer is niet enthousiast over het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om potentiële terroristen op aanwijzing van de inlichtingendienst AIVD preventief een halfjaar op te sluiten. Wilders kondigde dinsdag een wetsvoorstel aan dat dit mogelijk moet maken.

In het voorstel staat dat de AIVD iemand kan laten oppakken zonder dat hij of zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De minister van Binnenlandse Zaken moet hier wel goedkeuring voor geven en ook moet er nog een rechter naar de zaak kijken. Die rechterlijke toets is wel beperkt.

"Ik wil niet dat wij in Nederland ooit in de situatie komen dat hier een aanslag plaatsvindt en dat een dienst zegt: we kenden de persoon maar we hadden onvoldoende bewijs", aldus Wilders in een toelichting.

Rechtsstaat
Een van de beginselen van de rechtsstaat is de zogenaamde onschuldpresumptie: je bent onschuldig totdat je schuld is bewezen. Dat Wilders dat nu wil gaan omdraaien kan op weinig sympathie rekenen van zijn mede-volksvertegenwoordigers. D66-leider Alexander Pechtold noemt het plan om die reden 'kansloos'.

Ook het CDA reageert afwijzend: "Wat voor het CDA geldt is dat we wel iets moeten doen wat binnen onze rechtstaat past. Als we iedereen op basis van de AIVD gaan vastzetten wordt het erg ingewikkeld", aldus CDA-leider Sybrand Buma. "We moeten wel zorgen dat die mensen die gevaarlijk zijn en verdacht worden van strafbare feiten, dat we die van straat plukken."

Willekeur
De VVD reageert iets gematigder: de partij laat weten de 'de behoefte te delen' om potentiële terroristen vroegtijdig op te pakken. "Uitgangspunt voor de VVD is wel dat iemand achter de tralies komt te zitten op basis van een juridische grondslag en niet op basis van willekeur. Op dat laatste zullen we het wetsvoorstel beoordelen", aldus VVD-Kamerlid Ockje van Tellegen.

Ze benadrukt dat het huidige kabinet maatregelen heeft genomen om de kans op een aanslag te verkleinen. Ze wijst op de nieuwe wet over uitbreiding van de voorlopige hechtenis voor terrorismeverdachten, die minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) dinsdag naar de Kamer stuurt.

Veel mis op beademingafdeling UMC Utrecht

Op de afdeling thuisbeademing van het UMC Utrecht heerst een "negatieve organisatiecultuur", waarbij er niet goed wordt samengewerkt. Dat maakte het universitair ziekenhuis dinsdag bekend op basis van een extern onderzoek.

Om orde op zaken te stellen wordt het Centrum voor Thuisbeademing ondergebracht bij de afdeling longziekten van het UMC Utrecht. Met enkele medewerkers worden gesprekken gevoerd "over hun toekomst in de organisatie".

De problemen kwamen vorig jaar aan het licht. Dat gebeurde nadat medewerkers van de afdeling aan de bel hadden getrokken over de patiëntveiligheid en de cultuur van leidinggeven binnen de afdeling. Dat leidde ertoe dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) werd ingeschakeld.

Verscherpt toezicht
Volgens het ziekenhuis heeft de maatregel geen gevolgen voor patiënten van het Centrum voor Thuisbeademing. De afdeling ondersteunt en informeert patiënten die afhankelijk zijn van beademing.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht kwam vorig jaar al onder verscherpt toezicht te staan, naar aanleiding van een aantal ernstige medische missers op de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) en hoofd-hals chirurgische oncologie (HHCO). De problemen werden aan het licht gebracht door onderzoeksprogramma Zembla.

De afdeling keel-, neus- en oorheelkunde zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen. Ook was er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek.

Veel mis op beademingafdeling UMC Utrecht
Veel mis op beademingafdeling UMC Utrecht (Foto: ANP)

Ruim 40 doden bij bombardement coalitie VS

Bij luchtaanvallen waarschijnlijk uitgevoerd door de westerse coalitie onder leiding van de VS zijn in het oosten van Syrië 42 doden gevallen. De aanval vond volgens waarnemers maandag plaats in al-Mayadin, dat langs de rivier de Eufraat ligt en wordt bezet door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De waarnemers van het Syrische Observatorium van de mensenrechten stellen dat het gebombardeerde pand een gevangenis van IS was. Een woordvoerder van de coalitie waar ook Nederland aan meedoet, heeft laten weten de zaak te onderzoeken.

Ruim 40 doden bij bombardement coalitie VS
Ruim 40 doden bij bombardement coalitie VS (Foto: ANP)

Zorgen om Brits vliegdekschip met Windows XP

Een splinternieuw vliegdekschip met computers die draaien op Windows XP. Dat zagen journalisten van verschillende Britse media bij een rondleiding over de Queen Elizabeth, die maandag voor het eerst uitvoer. Het leidt in Groot-Brittannië tot zorgen over de beveiliging van het schip tegen cyberaanvallen.

De Britse minister van Defensie Michael Fallon liet dinsdag aan de BBC weten dat de software op het nieuwe vlaggenschip op orde is. "Het is natuurlijk niet het systeem zelf dat kwetsbaar is, maar de beveiliging eromheen." Officieren op het schip, dat 3,5 miljard pond (4 miljard euro) kostte en meer dan tien jaar geleden werd ontworpen, vertelden de journalisten dat de Queen Elizabeth een team cyberspecialisten aan boord zal hebben.

Criminelen voerden vorige maand een aanval uit met de gijzelsoftware WannaCry, dat veel Britse computers trof, onder meer in ziekenhuizen. Bij de wereldwijde aanval werd gebruikgemaakt van een kwetsbaarheid die ook in Windows XP zat. Het besturingssysteem uit 2001 wordt al enkele jaren niet meer ondersteund door fabrikant Microsoft.

Zorgen om Brits vliegdekschip met Windows XP
Zorgen om Brits vliegdekschip met Windows XP (Foto: BuzzT)

Hoogleraar Cleiren: 'wild idee' van Wilders

Professor Tineke Cleiren, hoogleraar strafrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden, ziet weinig in het initiatiefwetsvoorstel van Geert Wilders om potentiële terroristen preventief op te sluiten. De preventieve termijn zou maximaal een half jaar mogen duren, aldus de politiek leider van de PVV.

"Het is mooi voor de bühne, maar ik zie dit niet snel werkelijkheid worden en ik vind dit een nauwelijks serieus te nemen voorstel", zegt Cleiren. Ze noemt het "een wild idee". "Wilders haalt een hele hoop zaken door elkaar." De wetgeving schiet volgens haar niet tekort; er zijn voldoende wettelijke mogelijkheden om voorbereidingshandelingen voor terrorisme of vermoedens daarvoor aan te pakken.

"Wilders stelt dat er te weinig mensen zijn om potentiële terroristen te volgen en aan te pakken. Nou, dat is een praktisch probleem dat opgelost kan worden door meer geld voor mensen bij de AIVD beschikbaar te stellen. Daar heb je dan geen nieuwe wet voor nodig, lijkt me."

Hoogleraar Cleiren: 'wild idee' van Wilders
Hoogleraar Cleiren: 'wild idee' van Wilders (Foto: ANP)

De Boer: "Ik ben niet klaar voor Oranje"

Frank de Boer liet de KNVB na het ontslag van Danny Blind weten dat hij niet beschikbaar was voor Oranje. De trainer wil eerst meer clubs trainen.

"Direct nadat Danny Blind ontslagen werd heb ik laten weten niet open te staan voor het bondscoachschap. Ik ben nog niet klaar voor Oranje", liet De Boer weten in gesprek met De Telegraaf. "Als trainer-coach wil ik gewoon meer vlieguren maken bij een club alvorens daar in te stappen."

"Ik wil iedere dag op het veld staan en iedere dag bezig zijn met de spelers. Niet slechts een paar keer in de maand een paar dagen, zoals dat bij het Nederlands elftal gaat."

De Boer werd maandag officieel gepresenteerd als trainer van Crystal Palace. "Ik heb gewacht op een goede aanbieding en die aanbieding kwam van Crystal Palace. Dat ze bij mij uitkomen, betekent dat ik het goed heb gedaan met Ajax en dat Internazionale me niet is aangerekend."

Steve Parish, voorzitter van Crystal Palace, liet weten dat De Boer het DNA van de club moet veranderen. "Ik wil een nieuw DNA, een nieuw fundament. Frank is daar de aangewezen persoon voor, omdat hij voor voetbal met de bal staat en daar resultaat mee heeft geboekt. Daarnaast staat hij open voor doorstroming van jeugdspelers."

FIFA-scheidsrechtersbaas tevreden met videoarbitrage

De videoscheidsrechters hebben op de Confederations Cup voor veel ophef gezorgd, maar FIFA-scheidsrechtersbaas Massimo Busacca is positief.

Het gebruik van een videoscheidsrechter zorgde er in Rusland al meerdere keren voor dat het spel lang stil lag. Vooral in de wedstrijd van Duitsland tegen Kameroen maakte de arbitrage er een potje van, toen leidsman Wilmar Roldán de verkeerde speler van Kameroen wegstuurde.

"We vinden dat de VAR's (video assistent referee, red.) het goed doen. We zijn altijd positief", aldus Busacca. "Er worden goede resultaten geboekt, maar misschien moeten sommige aspecten nog worden verbeterd", geeft de Zwitser wel toe over het systeem waarmee het voetbal eindelijk een beetje met de tijd meegaat.

"Ik wil graag benadrukken dat de officials en VAR's geen enkele verkeerde beslissing hebben gemist." De FIFA weet nog niet of het videosysteem volgend jaar ook op het WK wordt ingezet. "Voorafgaand aan de Confederations Cup hebben we vijf dagen met VAR's getraind. We hebben tijd nodig om het niveau te halen dat we nastreven."

Busacca is sinds de zomer van 2011 scheidsrechtersbaas bij de FIFA. De 48-jarige Zwitser was zelf succesvol scheidsrechter. Hij floot op de WK's van 2006 en 2010 en op het EK van 2008 leidde Busacca de laatste poulewedstrijd van Oranje, tegen Roemenië (2-0 winst).

Celstraf geŽist voor misbruik gehandicapten

Tegen een verzorger uit Huissen (Gelderland) die seksueel misbruik pleegde met twee minderjarige, ernstig gehandicapte jongens is dinsdag celstraf geëist. De officier van justitie vroeg om vier jaar celstraf waarvan één jaar voorwaardelijk. Als het aan de aanklager ligt krijgt de man ook een beroepsverbod van zes jaar plus een behandeling.

De dertigjarige verdachte Rick van D. werkte als oproepkracht en vrijwilliger bij een woongroep voor gehandicapten in Groesbeek. Hij gaf dinsdag toe dat hij ontucht heeft gepleegd met de jongens, er foto's van maakte en verspreidde. Op zijn computer werd bovendien een grote hoeveelheid kinderporno gevonden.

De politie kwam de man op het spoor tijdens onderzoek naar een groot kinderpornonetwerk.

Celstraf geëist voor misbruik gehandicapten
Celstraf geëist voor misbruik gehandicapten (Foto: ANP)

Kopstukken drugswebwinkel opgepakt

De marechaussee heeft twee Nederlanders aangehouden die verdacht worden van het runnen van een harddrugsnetwerk via een webwinkel. Het duo verstuurde samen met vier andere verdachten de bestellingen naar klanten in Rusland en Amerika via de gewone post. De marechaussee gelooft dat ze de kopstukken te pakken heeft.

Klanten konden de webwinkel vinden op het dark web, een verborgen deel van het internet. Geschat wordt dat de mannen bijna 500 kilo aan harddrugs hebben verstuurd. Bij doorzoekingen is ongeveer 70 kilo amfetamine, xtc, cocaïne, lsd en een vuurwapen aangetroffen. Daarnaast zijn tien voertuigen en 35.000 euro in beslag genomen.

Vorige zomer werden de andere vier verdachten in deze zaak aangehouden. In een loods in Hillegom werd toen ruim 55 kilo harddrugs in beslag genomen. Alle verdachten zitten vast.

Kopstukken drugswebwinkel opgepakt
Kopstukken drugswebwinkel opgepakt (Foto: ANP)

Recordboete machtsmisbruik Google 2,42 mrd

Google moet 2,42 miljard euro betalen als straf voor het misbruiken van zijn dominante marktpositie. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. De hoogste geldstraf tot dusver voor een soortgelijk vergrijp bedroeg 1,1 miljard euro, voor het bedrijf Intel.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google misbruikt zijn zoekmachine om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie, stelt de commissie na zeven jaar onderzoek. Internetgebruikers krijgen eerst Google Shopping te zien. Daardoor worden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) sommeert Google zijn "illegale praktijken binnen negentig dagen te beëindigen en bovendien zijn rivalen gelijk te behandelen", zei ze op een persconferentie in Brussel. Anders wordt het bedrijf daar elke dag dat het er niet aan voldoet ook nog voor beboet.

Andere praktijken
In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet via Google plaats. Volgens de commissie is de marktpositie van Google dominant in alle 31 landen van de Europese Economische Ruimte, dat zijn de 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het bedrijf misbruikt die positie om in al die landen Google Shopping "prominent" te tonen. "In Nederland is dat sinds mei 2011 het geval, maar in Duitsland en Groot-Brittannië begon dat al in januari 2008", aldus Vestager.

Brussel onderzoekt nog andere praktijken van Google die mogelijk tegen de EU-regels zijn. Die draaien rond advertenties en oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android. Google zou fabrikanten en operatoren ertoe verplichten apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn, zoals GooglePlay en Google Chrome.

De Europese consumentenkoepel BEUC noemt Vestagers besluit 'een doorbraak'. "De commissie bevestigt dat consumenten niet te zien krijgen wat het meest relevant is voor hen maar wat het beste is voor Google."

Europarlementariër Esther de Lange (CDA): "Google ondermijnt het functioneren van de vrije markt op het internet. Deze zaak is van cruciaal belang voor de vorming van een eerlijke digitale economie."

Recordboete machtsmisbruik Google 2,42 mrd
Recordboete machtsmisbruik Google 2,42 mrd (Foto: BuzzT)

Holland Casino sponsort bobsleeteam richting Winterspelen

Er lijkt eindelijk weer wat geld te zijn voor een Nederlands bobsleeteam. Op de Olympische Spelen van 2014 in Sochi eindigde het Nederlandse damesteam nog als vierde, een ongekend knappe prestatie, maar voor het NOC*NSF zo slecht dat de geldkraan compleet dichtgedraaid werd - met als gevolg dat het Nederlandse damesteam, een van de mondiale subtoppers, ermee moest stoppen.

Nu is er enige hoop, want Holland Casino heeft aangekondigd de nieuwe hoofdsponsor te zijn van het Nederlandse team. Erg uitgebreid is dat team niet meer, want het gaat om welgeteld twee sporters: piloot Ivo de Bruin en remmer Bror van der Zijde. De Bruin kwam een tijdje uit voor Canada, maar heeft de overstap naar Nederland weer gemaakt. Van der Zijde zat een tijd in de Zwitserse bob van toppiloot Rico Peter, maar ook hij is weer terug bij Nederland.

Of kwalificatie voor de Winterspelen van Pyeongchang van volgend jaar realistisch is, is overigens nog maar de vraag. De internationale eisen moeten voor De Bruin en Van der Zijde te halen zijn, maar NOC*NSF stelt wederom zeer zware extra eisen. Zo moet De Bruin in januari 2018 in de top-12 van de wereldranglijst staan en om dat te halen moet hij zich ten opzichte van de afgelopen seizoenen gigantisch verbeteren. In de World Cups komt de Nederlander doorgaans niet in de top-20, tenzij meerdere grote namen niet meedoen.

Noord-Korea vergelijkt Trump met Hitler

Noord-Korea heeft de Amerikaanse president Donald Trump hard aangevallen. Trump voert een dictatoriaal beleid zoals Adolf Hitler, schreef het staatspersbureau KCNA in een hoofdartikel. Het America First-beleid van de Verenigde Staten onder de nieuwe president komt volgens de Noord-Koreanen neer op nazisme in de 21e eeuw.

De verbale uithaal vindt plaats in de context van het conflict tussen de VS en Noord-Korea over het kernwapen- en raketprogramma van het stalinistisch geregeerde land. Het conflict heeft de verhoudingen tussen de twee landen de afgelopen tijd sterk onder druk gezet.

Trump herhaalde maandag zijn waarschuwing aan het Noord-Koreaanse regime. Het land is volgens de Amerikaanse president een grote bedreiging. Daaraan moet waarschijnlijk snel iets gedaan worden, zei hij in Washington.

Noord-Korea vergelijkt Trump met Hitler
Noord-Korea vergelijkt Trump met Hitler (Foto: ANP)

Moeders van Srebrenica diep teleurgesteld

Ongeveer 25 nabestaanden van de omgekomen moslimmannen uit Srebrenica lieten dinsdag hun afkeuring soms luidruchtig blijken tijdens en na de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. De rechter had er een uur voor nodig om een samenvatting van het oordeel voor te lezen. Na afloop begon een van de moeders tegen de voorzitter te schreeuwen.

De zogenoemde Moeders van Srebrenica waren naar Den Haag afgereisd om de uitspraak bij te wonen. Bijna niemand woont meer in de enclave zelf. Ze zijn verhuisd naar andere gebieden en sommigen wonen in Nederland.

Ze wilden dat de nabestaanden van alle vermoorde mannen in aanmerking komen voor schadevergoeding. Het hof bepaalde dat het voor de nabestaanden van enkele honderden mannen wel opgaat en dan nog slechts een gedeeltelijke compensatie.

De moeders zijn al jarenlang aan het procederen tegen de Staat en in een eerdere fase ook nog tegen de Verenigde Naties. Deze procedure liep al snel stuk.

Moeders van Srebrenica diep teleurgesteld
Moeders van Srebrenica diep teleurgesteld (Foto: ANP)

65 kilo cocaÔne gevonden tussen kamerplanten

De douane heeft 65 kilo cocaïne gevonden in een container met kamerplanten. Een speurhond vond de lading vorige week dinsdag in de haven van Vlissingen. De cocaïne was bestemd voor een adres in Stompwijk. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag bekend.

De drugs, met een straatwaarde van tussen de 4 en 6 miljoen euro, is vernietigd. De 48-jarige man uit Stompwijk voor wie de lading was bestemd en een 36-jarige Amsterdammer zijn aangehouden. Zij zijn voorgeleid op verdenking van invoer van cocaïne en blijven in elk geval tot volgende week woensdag vastzitten. Het onderzoek loopt nog.

65 kilo cocaïne gevonden tussen kamerplanten
65 kilo cocaïne gevonden tussen kamerplanten (Foto: ANP)

Van Basten: "Makkelijk om tegen KNVB te trappen"

Marco van Basten kan zich niet vinden in de kritiek die de KNVB over zich heen krijgt. Onder meer oud-bondscoach Guus Hiddink liet zich negatief uit.

Met Hiddink en vervolgens Danny Blind aan het roer liep het Nederlands elftal het EK in Frankrijk mis en nu dreigt Oranje het komende WK ook niet te halen. Volgens Van Basten is het belangrijk dat de KNVB rustig blijft. Rigoureuze veranderingen lossen in zijn ogen weinig op.

"In een mindere periode kun je alles overhoop gooien, zoals nu het geval lijkt. In deze situatie heb je rust nodig", vertelt hij aan de NOS. "Toen ik opgroeide als voetballer hebben wij ook in 1982, in 1984 en 1986 de EK's en WK's gemist. Op die momenten heeft het Nederlandse voetbal niet thuis gegeven. We zitten nu ook in zo'n fase."

Het valt Van Basten op dat er 'heel veel over de KNVB wordt gezegd'. "En vooral negatief. De bond heeft zo'n rol als de FIFA: makkelijk om tegenaan te trappen. Maar in mijn beleving is er geen land beter georganiseerd qua jeugdvoetbal en competitievoetbal dan Nederland."

"Je kan wel van alles overhoop gaan gooien. Maar de organisatie in het Nederlandse voetbal is goed geregeld. De opleiding is goed, er komen nog steeds allerlei talenten links en rechts door. We moeten doorgaan op de manier waarop we dat al jaren doen", aldus de oud-speler van Ajax en AC Milan.

Staat aansprakelijk voor dood 300 moslims

De Nederlandse staat is aansprakelijk voor de dood van ruim driehonderd moslimmannen in Srebrenica maar slechts deels voor de geleden schade. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Het gaat om de dood van de mannen die als laatste op de VN-compound zaten. De Nederlandse Dutchbat handelde onrechtmatig door te blijven meewerken aan hun evacuatie, aldus het hof.

Tegelijk weet het hof niet zeker of de Bosnische Serviërs hen niet alsnog zouden hebben vermoord als ze hen op de compound hadden ontdekt. Daarom krijgen de nabestaanden 30 procent van de geleden schade vergoed.

Staat aansprakelijk voor dood 300 moslims
Staat aansprakelijk voor dood 300 moslims (Foto: ANP)

Eis nabestaanden Henriquez weer afgewezen

De vijf politieagenten die betrokken waren bij de fatale aanhouding van Mitch Henriquez in 2015 blijven anoniem.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag dinsdag bepaald naar aanleiding van een nieuw kort geding, aangespannen door de nabestaanden van Henriquez. Zij wilden de namen van de agenten hebben in verband met een zogenoemd voorlopig getuigenverhoor. Daarmee wilde zij een eis tot schadevergoeding voorbereiden.

De Haagse voorzieningenrechter wijst het nieuwe verzoek af, omdat hun eisen in een eerdere kort geding in maart 2017 op dezelfde gronden niet werden ingewilligd.

Nekklem
Op 4 juli doet het gerechtshof uitspraak in het beroep dat is ingesteld tegen die eerder afwijzing. De moeder van Henriquez wil de namen van de agenten kennen zodat zij aan haar verwerkingsproces kan beginnen, was toen een van de argumenten.

De Arubaan Henriquez overleed twee jaar geleden in Den Haag, mogelijk doordat de politie hem in een nekklem had genomen. Dat gebeurde na afloop van een festival in Den Haag. Twee betrokken agenten worden strafrechtelijk vervolgd.

Eis nabestaanden Henriquez weer afgewezen
Eis nabestaanden Henriquez weer afgewezen (Foto: ANP)

Lyon hoeft Giroud niet meer

Olympique Lyon is niet meer geïnteresseerd in Arsenal-aanvaller Olivier Giroud, nu de club zich heeft versterkt met Bertrand Traoré.

Giroud werd in sommige media genoemd als mogelijke nieuwe spits van Lyon. "We willen niet te veel aanvallers in de selectie hebben. Bovendien wil Arsenal hem houden", zei eigenaar Jean-Michel Aulas toen hem bij de presentatie van Traoré naar Giroud werd gevraagd.

Lyon maakte maandag bekend dat het Bertrand Traoré overneemt bij Chelsea, waar hij niet wist door te breken. De Engelse kampioen verhuurde hem afgelopen jaargang aan Ajax. Eerder kwam de spits uit Burkina Faso al tijdelijk uit voor Vitesse.

Ondertussen is de toekomst van Giroud bij Arsenal nog steeds onzeker. West Ham United wil de Fransman naar verluidt overnemen. Eerder deze maand liet Giroud, die afgelopen jaar vaak genoegen moest nemen met een invalbeurt, al merken dat hij niet tevreden is.

In-engine demo van Beyond Good & Evil 2

De in-engine demo van Beyond Good & Evil 2, die Ubisoft exclusief aan de pers had getoond tijdens E3 2017, kan nu online bekeken worden.

De game werd twee weken geleden onthuld. Naast de setting was er zo goed als niets bekend over de game, uit deze demo valt een beetje te zien hoe ver de game in ontwikkeling is. Ook krijgen we te horen van Michel Ancel, creatief directeur van Beyond Good & Evil 2, wat voor mechanieken allemaal aanwezig zullen zijn. Verder laat hij zien op wat voor schaal de game zich afspeelt en hoe groot de game-wereld nou eenmaal is.

De platforms en releasedatum zijn nog steeds niet genoemd. Zie hieronder de video.

Merkel niet langer tegen homohuwelijk

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de deur opengezet voor het homohuwelijk in haar land. Op een bijeenkomst in Berlijn liet de CDU-leider blijken niet meer tegen een vrije stemming in de Bondsdag over de kwestie te zijn.

Een meerderheid in het Duitse parlement zal bij het wegvallen van de fractiediscipline voor openstelling van het huwelijk stemmen, zo is de verwachting. Van de huidige partijen in de Bondsdag waren alleen Merkels christendemocratische CDU en de Beierse zusterpartij CSU daar nog tegen.

De SPD besloot zondag op een partijcongres dat de partij alleen in volgend kabinet stapt als het homohuwelijk mogelijk wordt. De Groenen en de liberale FDP hadden deze voorwaarde al eerder gesteld. In september worden in Duitsland verkiezingen gehouden. Vrijdag is de laatste reguliere vergaderdag van het parlement.

Merkel niet langer tegen homohuwelijk
Merkel niet langer tegen homohuwelijk (Foto: ANP)

Zoon blijft vast ondanks mysterieuze brief

Ondanks een mysterieuze brief die hem vrijpleit, heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag besloten de zoon van een omgekomen 67-jarige Helmonder vast te houden op verdenking van moord.

Het slachtoffer werd een jaar geleden na een periode van vermissing gevonden in de Zuid-Willemsvaart. Zijn zoon Sander H. werd een paar dagen later aangehouden en zit sindsdien vast. Dat gebeurde onder meer omdat zijn vingerafdruk op de tape zat waarmee het lijk was ingepakt en omdat hij googelde op 'lijkverzwaring'.

Volgens een anonieme brief, die eerder deze maand werd bezorgd bij het Eindhovens Dagblad, is de zoon niet de dader. Het slachtoffer zou uit het raam zijn geduwd of gevallen tijdens een overval door twee criminelen.

Die brief wordt nu onderzocht. Eén man nam naar aanleiding van de brief contact op met de broer van de verdachte omdat hij meer weet, zo bleek dinsdag. De politie krijgt echter geen contact meer met die man, zei de officier van justitie.

Zoon blijft vast ondanks mysterieuze brief
Zoon blijft vast ondanks mysterieuze brief (Foto: ANP)

Senua beantwoordt vragen

Altijd al vragen willen stellen aan de hoofdpersoon van een videogame? Om 18:00 vanavond beantwoordt Senua-actrice Melina Juergens vragen van fans. Je kunt je vragen insturen via Twitter.

Hellblade: Senua’s Sacrifice komt 8 augustus uit op PlayStation 4 en pc (Windows).

CNN-medewerkers weg na ingetrokken bericht

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft een bericht over vermeende contacten tussen een vertrouweling van president Donald Trump en een Russisch beleggingsfonds ingetrokken. De drie journalisten die eraan hadden gewerkt hebben ontslag genomen.

"Het verhaal voldeed niet aan de redactionele normen van CNN en wordt daarom ingetrokken. Alle verwijzingen ernaar zijn verwijderd", liet CNN maandagavond (lokale tijd) weten.

De journalisten Thomas Frank, Lex Haris en Eric Lichtblau zouden hebben vastgesteld dat hedge fund-ondernemer Anthony Scaramucci directe banden onderhield met iemand die aan het hoofd stond van een investeringsfonds in Rusland. Volgens CNN was het bericht onvoldoende onderzocht en niet rijp voor publicatie. "Wij verontschuldigen ons bij de heer Scaramucci", zei CNN. Die liet weten de excuses te aanvaarden.

CNN is een van de mediabedrijven die regelmatig door Trump worden beticht van het verspreiden van"nepnieuws".

CNN-medewerkers weg na ingetrokken bericht
CNN-medewerkers weg na ingetrokken bericht (Foto: ANP)

Ex-premier Valls dumpt socialistische partij

De voormalige Franse premier Manuel Valls (54) heeft dinsdag bevestigd dat hij de Parti Socialiste (PS) de rug toekeert. Valls was namens de PS vanaf april 2014 tot december 2016 premier. Hij werd gerekend tot de rechtervleugel van de partij.

Zijn poging in 2016 de PS-kandidaat voor het presidentschap te worden, mislukte omdat partijleden de links-radicaal Benoît Hamon als leider kozen. Hamon en de PS leden eerder dit jaar een historische nederlaag in de presidentsverkiezingen. De PS-kandidaat behaalde 6,3 procent van de stemmen, de laagste score in bijna vijftig jaar tijd.

Valls liet snel blijken veel voor de beweging La République en Marche (LREM) van president Emmanuel Macron te voelen. Hij is daar nog geen lid van. Dinsdag komt het nieuw gekozen Franse parlement bijeen. Valls is parlementslid voor het district Essonne waar LREM geen tegenkandidaat had ingezet.

Ex-premier Valls dumpt socialistische partij
Ex-premier Valls dumpt socialistische partij (Foto: ANP)

Prepaid autoverzekering per 1000 kilometer

Verzekeraar Nationale-Nederlanden brengt samen met telecombedrijf Vodafone een prepaid autoverzekering op de markt. Klanten kopen bij de Bundelz genaamde dienst een bundel waarmee ze duizend kilometer lang verzekerd zijn. Na die afstand wordt automatisch een nieuwe bundel aangeschaft.

Om in de gaten te houden wanneer die duizend kilometer afgelopen zijn, moet de klant een slimme stekker in de ODB-poort van zijn auto steken. Die diagnostische poort levert veel meer informatie op over de auto en het rijgedrag dan alleen de afgelegde afstand, maar die beloven Nationale-Nederlanden en Vodafone alleen voor analyses te gebruiken "om het product te verbeteren".

Momenteel gaat het nog om een proef die tot juli volgend jaar duurt. Daar worden in eerste instantie vijftig mensen toegelaten. Na de zomer wordt dat aantal uitgebreid tot duizend.

Nieuwe autoverzekering per 1000 kilometer
Nieuwe autoverzekering per 1000 kilometer (Foto: ANP)

'Wennen om naar leeg schoolplein te kijken'

De prikacties op basisscholen verlopen dinsdagochtend goed. "Het is wel even wennen om naar een leeg schoolplein te kijken. Maar leraren voeren door heel het land goede gesprekken met ouders waardoor meer begrip ontstaat", zegt de Amsterdamse leraar Thijs Roovers namens de belangengroep PO in Actie.

Leraren voeren dinsdag actie om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan docenten tegen te gaan. Zij geven het eerste uur geen les. Na schooltijd (16.00 uur) is er een manifestatie op het Malieveld in Den Haag om de eisen kracht bij te zetten.

Roovers waarschuwt dat er hardere acties volgen als de politiek niet "fors gaat investeren" in salarissen. "Dan sluiten scholen een week en leggen we het onderwijs helemaal plat". Dat gebeurt volgens hem pas na de zomervakantie.

'Wennen om naar leeg schoolplein te kijken'
'Wennen om naar leeg schoolplein te kijken' (Foto: ANP)

Karsdorp aangekomen in Rome voor afronden transfer

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de transfer van Rick Karsdorp van Feyenoord naar AS Roma wordt afgerond. De rechtsback van de Rotterdammer is inmiddels in Rome aangekomen om de overgang te voltooien. Alleen de medische keuring kan nog roet in het eten gooien.

Naar verluidt ontvangt Feyenoord een bedrag van zestien miljoen euro, wat door bonussen kan oplopen tot negentien miljoen euro. Zo zal Karsdorp, die in Rome een vijfjarig contract zal tekenen, de duurste uitgaande transfer worden in de geschiedenis van Feyenoord. Nog nooit werd er eerder zo'n bedrag neergelegd voor een speler van de Rotterdamse club.

Feyenoord hoopt snel een vervanger voor Karsdorp binnen te halen. De verwachting is dat Kevin Diks snel gepresenteerd zal worden als nieuwe rechtsachter. Hij zal worden gehuurd van Fiorentina.

Bolt laat 200 meter schieten op WK

Usain Bolt zal in augustus tijdens het WK atletiek in Londen alleen zijn titel op de 100 meter verdedigen. Op de 200 meter zal de Jamaicaan niet uitkomen. Dit bevestigde hij in het Tjechische Ostrava, waar hij morgen meedoet aan de World Challenge.

"De mensen vragen me er steeds naar, maar ik zal zeker niet de 200 meter lopen", aldus de achtvoudig olympisch kampioen, die bezig is aan zijn afscheidstournee. De wereldkampioenschappen in Londen zal zijn laatste toernooi worden van zijn indrukwekkende loopbaan, waarin hij onder meer ook elf wereldtitels wist te pakken. Daarnaast heeft hij ook de wereldrecords op de 100 (9,58) en 200 meter (19,19) in zijn bezit.

Dit seizoen doet de 30-jarige Bolt aan weinig wedstrijden mee. Hij liep pas één wedstrijd, in zijn geboorteland Jamaica. Na de World Challenge in Ostrava zal de topsprinter nog in actie komen bij de Diamond League in Monaco en het WK in Londen. "Het is al met al een emotioneel seizoen. Ik wil het publiek ook deze laatste keer graag een show voorschotelen en er zelf iedere minuut van genieten", aldus Bolt.

Rockstar denkt na over singleplayer mods

Enige tijd geleden zijn advocaten van  Take-Two druk bezig geweest met GTA online cheating services. Als gevolg hiervan zijn ook GTA V singleplayer modding tools hiervan de dupe geworden. Ondanks dat Rockstar meerdere keren heeft aangegeven niks tegen mods te hebben.

Probleem ligt hem in de modding software OpenIV omdat die ook recente mods mogelijk maakte die in GTA Online de boel manipuleren. Rockstar heeft aangegeven bezig te zijn om te kijken hoe het singleplayer mods kan toelaten, zonder dat het een negatieve invloed heeft op online.

GTA V


Tsjechen kiezen Miss Kerncentrale

In de Tsjechische kerncentrale bij het dorpje Temelin zoeken ze naar een stagiair. Ze hebben daarom besloten er een wedstrijd van te maken: een missverkiezing, wel te verstaan. 

Liefst tien lokale dames van rond de 18 zijn in weinig verhullende kledij gefotografeerd in een koeltoren die op dat moment buiten werking was. Men kreeg het er daarom direct heet.

De foto's werden vervolgens op de Facebookpagina van de centrale geknald. Lezers worden gevraagd degene met de meeste uitstraling te liken, waarna de winnares uiteindelijk twee weken stage mag lopen in de centrale.

Facebookusers zijn veelal verontwaardigd om de actie in de commentaren onder de post en vragen zich af of kennis er überhaupt nog wel toe doet. 

Update 09:01 uur: 
Zoals je hieronder kunt zien is de Facebookpost inmiddels verwijderd, vermoedelijk onder druk van de duizenden veelal Duitse troela's met tuinbroeken en pittige kapsels die boos reageerden en die (zoals de commentaren hieronder al aangeven) bij voorbaat al lijken uit te sluiten dat mooie dames iets in de pap te brokkelen zouden kunnen hebben qua intelligentie.

Dat ze met het benadrukken van het 'mooi = dom'-vooroordeel uiteindelijk de positie van de vrouw in de moderne maatschappij óók niet veel vooruit helpen, zal hen blijkbaar worst zijn.

Gelukkig hebben we de foto's nog.

 

Frank de Boer gepresenteerd bij Crystal Palace

Frank de Boer is de nieuwe manager van Crystal Palace. De Nederlander werd maandagmiddag gepresenteerd bij de club uit Londen.

De Boer heeft zijn handtekening gezet onder een driejarig contract op Selhurst Park. Hij volgt Sam Allardyce op, die ondanks een doorlopend contract met pensioen ging. De ploeg eindigde afgelopen seizoen als veertiende in de Premier League.

De 47-jarige trainer zat sinds begin november zonder club, nadat hij ontslagen werd door Internazionale, waar hij slechts een paar maanden werkzaam was geweest. De Boer was eerder zeer succesvol vijfenhalf jaar trainer van Ajax, waarmee hij vier jaar op rij landskampioen werd.

De Boer treft bij Crystal Palace onder andere landgenoot Patrick van Aanholt, die afgelopen winter overkwam van Sunderland. Verder krijgt hij de leiding over spelers als Yohan Cabaye, Wilfied Zaha en Christian Benteke.

Frank de Boer aan de slag in Londen. (PRO SHOTS/Action Images)
Frank de Boer aan de slag in Londen. (PRO SHOTS/Action Images)

Olympique Lyon heeft Traorť binnen

Bertrand Traoré wordt definitief de volgende aanwinst van Olympique Lyon. De aanvaller komt over van Chelsea, dat hem afgelopen jaar bij Ajax stalde.

Olympique Lyon heeft het nieuws maandagavond bevestigd op een persconferentie. De transfer hing al even in de lucht en het laatste papierwerk moet nog wel worden afgerond. Chelsea ontvangt naar verluidt tien miljoen euro voor de spits uit Burkina Faso.

Traoré, die in Lyon een vijfjarig contract krijgt, stond sinds 1 januari 2014 onder contract bij Chelsea. Hij kwam sindsdien slechts tot zestien optredens in het eerste elftal. De Engelse kampioen verhuurde hem de eerste anderhalf jaar aan Vitesse.

Afgelopen seizoen stond Traoré nog met Ajax tegenover Lyon in de halve finale van de Europa League. Coach Bruno Génésio zag toen dat de 21-jarige speler veel kwaliteit heeft. "Hij is snel, kan goals maken en ze voorbereiden. Bovendien kan hij in de punt van de aanval spelen, maar ook op de vleugels."

Verdachte van terrorisme opnieuw opgepakt

De politie heeft bij een moskee in het Limburgse Venray een 18-jarige vrouw uit Wanssum, die eerder heeft vastgezeten op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, gearresteerd. Ze werd vrijdag bij het verlaten van het gebedshuis door een arrestatieteam opgepakt.

De vrouw is vorig jaar onder voorwaarden vrijgelaten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de vrouw nu opnieuw aangehouden omdat ze de voorwaarden van haar vrijlating heeft geschonden.

De vrouw zal "in de loop van deze week worden voorgeleid aan de rechter-commissaris", aldus een woordvoerder van het OM dinsdag.

Waarvan de vrouw precies verdacht wordt en welke straf tegen haar is uitgesproken, wil het OM niet zeggen omdat de vrouw de feiten heeft gepleegd als minderjarige.

Verdachte van terrorisme opnieuw opgepakt
Verdachte van terrorisme opnieuw opgepakt (Foto: ANP)

Explosief trio in Agents of Mayhem

Deep Silver heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Agents of Mayhem. Herin wordt een trio voorgesteld die helemaal dol zijn van explosieven.

Joule is een geniale robot-ingenieur. Hierdoor is Joule een ster in het bouwen van dodelijke turrets. Met haar Master Programmer abilitiy vult Joule Rama prima aan. Rama is ’s werelds koploper als het gaat om immunologie, ze gebruikt haar Deadshot ability om haar vijanden neer te halen. Hoe beter haar boog opgeladen is, hoe preciezer haar schot is. Als Shield Buster breekt zij met bonusschade door schilden heen en lukt het haar om vijanden te raken die beschermd worden door verharde schilden. Dan is er de voetbalfanatic Redcard. Hij gebruikt zijn Hooliganwapen om zijn ongelukkige vijanden te grazen te nemen. Met zijn directe aanvallen weet hij voetbastadions volledig te ontruimen.

Met behulp van de teleport-technologie van Mayhem kun je jouw agents direct het gevecht in en uit teleporteren. Hierdoor kun je 'on-the-fly' tussen je agents schakelen, zodat de een rustig kan herstellen terwijl de ander zijn plek in het gevecht overneemt. Of je kiest juist voor de tactische switch tussen agenten, zodat je bij elk gevecht of elke missie altijd de beste agent uit je team kunt inzetten.

Agents of Mayhem komt 18 augustus uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

'PotentiŽle terrorist vast op aanwijzing AIVD'

Potentiële terroristen moeten een half jaar preventief kunnen worden opgesloten op aanwijzing van de inlichtingendienst AIVD. Dat wil PVV-leider Geert Wilders die er een initiatiefwetsvoorstel voor indient. Hij heeft het voorstel dinsdag aangekondigd in De Telegraaf.

"We horen bijna altijd dat de daders bekend waren bij de inlichtingendiensten. Ik wil dat de AIVD wel preventief kan ingrijpen. Dit wetsvoorstel kan levens sparen", aldus de PVV-leider in de krant. In het wetsvoorstel staat volgens De Telegraaf dat de AIVD iemand kan laten oppakken zonder dat hij of zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De minister van Binnenlandse Zaken moet hier wel goedkeuring voor geven en ook moet er nog een rechter naar de zaak kijken. Die rechterlijke toets is wel beperkt.

'Potentiële terrorist vast op aanwijzingAIVD'
'Potentiële terrorist vast op aanwijzingAIVD' (Foto: ANP)

Overleden persoon aangetroffen in Leiden

In de Lopsenstraat in Leiden is in de nacht van maandag op dinsdag een overleden persoon aangetroffen.

De politie heeft het lichaam aangetroffen "onder verdachte omstandigheden". De recherche heeft een onderzoek ingesteld.

Verhuurders duiken op zelfrijdende auto's

Na de autobouwers en de technologiebedrijven is er nog een groep die zich op de zelfrijdende auto's heeft gestort: de verhuurders. Zowel Hertz als Avis heeft maandag samenwerkingen aangekondigd.

Hertz gaat Lexus RX450h's leasen aan Apple, zodat Apple daarmee kan testen. Apple heeft een vergunning om de zelfrijdende auto's te testen in thuisstaat Californië. Apple zou niet alleen de technologie willen bouwen, maar de hele auto. Dat mysterieuze, onbevestigde project zou de naam Project Titan hebben gekregen.

Concurrent Waymo, een dochter van Google, test zijn zelfrij-technologie met een vloot Chrysler Pacifica's. Dat wagenpark zal worden onderhouden door Avis. De verhuurder is aantrekkelijk voor Google omdat Avis het moederbedrijf van deelplatform Zipcar is.

Analisten verwachten dat het al over een jaar of tien niet meer zo gewoon is om zelf een auto te bezitten. In plaats daarvan zullen mensen via apps als Uber en Lyft een zelfrijdende auto boeken wanneer ze die nodig hebben. In dat verhaal komen de autoverhuurders nog nergens voor, en Hertz en Avis zoeken manieren om daar verandering in brengen.

Verhuurders duiken op zelfrijdende auto's
Verhuurders duiken op zelfrijdende auto's (Foto: BuzzT)

VN: FARC is volledig ontwapend

Na vijftig jaar strijd heeft de Colombiaanse guerrillabeweging FARC alle wapens ingeleverd bij de Verenigde Naties. De 6800 strijders hebben al de 7132 geregistreerde wapens overhandigd, laat de VN maandag weten. Voor dinsdag staat in de stad Mesetas een officiële ceremonie voor de beëindiging van de wapenoverdracht gepland in het bijzijn van de leiding van de FARC en president Juan Manuel Santos.

De wapens worden omgesmolten tot een aantal herdenkingsmonumenten in Colombia, in New York bij de Verenigde Naties en op Cuba, waar beide partijen vier jaar onderhandelden over vrede.

De guerrillabeweging en Colombia sloten eind vorig jaar een akkoord dat een einde maakte aan 52 jaar oorlog. Rond de 6800 rebellen bevinden zich in speciale zones waar ze zich laten demilitariseren. Zij wachten daar op het moment dat ze kunnen terugkeren in de maatschappij. De FARC wil verder als een politieke partij en zou in het parlement de komende jaren tien zetels krijgen.

VN: FARC is volledig ontwapend
VN: FARC is volledig ontwapend (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt en misschien onweer

Een wei die in juni niets geeft, is niet waard dat ze leeft.

Goedemorgen!

Gisteren was het (hier in elk geval wel) een heel aardige dag met vrij veel zon en stapelwolken. Vandaag meer wolken en minder zon en in de loop van de dag neemt de kans op regen vanuit het zuiden toe. In het zuidoosten zou daar ook onweer bij kunnen zitten. De temperatuur loopt uiteen van 20 graden op de Wadden tot 24 graden in het zuidoosten.

Morgen wordt het warm en de kans op onweer is groot. De dagen daarna koeler en meer kans op regen.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:21
Zon onder: 22:04
Zonkracht: 7/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1909 In Etten-Leur vindt de eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland plaats. De piloot is de Franse Charles de Lambert.
1947 In Ukkel wordt met 38,8 °C de hoogste temperatuur gemeten die ooit in België is vastgesteld. In Maastricht wordt het op die dag 38,4 °C, de op een na hoogste temperatuur in Nederland ooit gemeten.
1954 In Obninsk, Rusland, wordt de eerste energieproducerende kerncentrale opgestart.
1980 Een Italiaanse DC-9 met 81 inzittenden verongelukt boven de Tyrreense Zee; 17 jaar later blijkt de oorzaak een NAVO-raket te zijn.
1999 Willem Duys neemt afscheid als presentator van de AVRO.
2010 Op de Maasvlakte (Rotterdam) verongelukt een helikopter tijdens opnames van de Tour du Port, een toertocht voor wielerliefhebbers aan de vooravond van de start van de Ronde van Frankrijk 2010; vier personen komen om het leven en één persoon raakt zwaargewond.

Het kanaal bij Apeldoorn (Foto: bazbo)
Het kanaal bij Apeldoorn (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ouderen steeds actiever op sociale media

Mensen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar maken steeds meer gebruik van sociale media zoals WhatsApp, Facebook of Twitter. Hun gebruik van sociale netwerken is toegenomen van 70 procent in 2014 naar 83 procent in 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend.

Vooral het uitwisselen van berichten via bijvoorbeeld Skype Messenger en WhatsApp nam fors toe bij deze groep. Dat komt door het toegenomen smartphonebezit.

Van de 65-plussers geeft 39 procent aan dat zij sociale media gebruiken. In 2014 was dat nog 26 procent. Zij zitten op Facebook om contacten te onderhouden en versturen berichten via verschillende platformen.

Het aantal jongeren op sociale media is toegenomen van 72 procent in 2014 naar 80 procent in 2016. Hogeropgeleiden nemen veel vaker deel aan professionele netwerken zoals LinkedIn dan middelbaar- en laagopgeleiden.

Ouderen zitten steeds meer op sociale media
Ouderen zitten steeds meer op sociale media (Foto: ANP)

Basisschoolleraren in actie voor hoger loon

Leraren voeren dinsdag actie om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan docenten tegen te gaan. Zij geven het eerste uur geen les. Na schooltijd (16.00 uur) is er een manifestatie op het Malieveld in Den Haag om de eisen kracht bij te zetten.

De acties zijn georganiseerd door de onderwijsorganisaties de Algemene Onderwijsbond (AOb), de PO-raad en PO in Actie, verenigd in het PO-front. Volgens de actiegroep doen meer dan 5500 basisscholen mee aan de protestactie, ofwel 85 procent van het totaal.

De organisaties willen dat er meer geld wordt uitgetrokken voor betere salarissen en minder werkdruk in het primair onderwijs. Volgens het PO-Front verdienen basisschoolleraren 20 procent minder dan hun collega's in het voortgezet onderwijs.

De actie wordt breed gesteund. Zo is een petitie op internet in enkele weken tijd al meer dan 280.000 keer ondertekend door ouders, leraren en andere sympathisanten. De boze docenten bieden de honderdduizenden handtekeningen dinsdag aan premier Mark Rutte aan.

Basisschoolleraren in actie voor hoger loon
Basisschoolleraren in actie voor hoger loon (Foto: ANP)

VS: SyriŽ werkt aan nieuwe chemische aanval

De regering van de Verenigde Staten heeft maandag gezegd dat het Syrische regime een nieuwe aanval met chemische wapens voorbereidt. Het Witte Huis heeft de Syrische president Bashar al-Assad gewaarschuwd dat hij en zijn leger "een zware prijs" zullen betalen als ze "nog zo'n massamoord uitvoeren met chemische wapens".

Volgens de verklaring van het Witte Huis zijn de voorbereidingen die Syrië treft vergelijkbaar met die voorafgaande aan de aanval van 4 april. Toen kwamen bij een aanval met gifgas zeker zeventig burgers om in de door rebellen gecontroleerd stad Khan Sheikhoun. President Trump beval als reactie daarop een aanval met raketten op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat. Aan de verklaring werd nog toegevoegd dat de VS in Syrië zijn om IS uit te schakelen.

De ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, zette de waarschuwing van het Witte Huis maandag via Twitter kracht bij. "De schuld van elke verdere aanval op het volk van Syrië zal bij Assad worden neergelegd, maar ook bij Rusland en Iran die hem helpen zijn eigen mensen te vermoorden."

Sinds de aanval in april, hebben de Amerikanen herhaaldelijk door Iran gesteunde milities onder vuur genomen en zelfs een drone neergehaald. Deze maand schoot een Amerikaanse straaljager een Syrisch gevechtstoestel uit de lucht. Daarop waarschuwde Rusland dat toestellen van de door de VS geleide coalitie ten westen van de Eufraat als vijandig worden beschouwd.

VS: Syrië werkt aan nieuwe chemische aanval
VS: Syrië werkt aan nieuwe chemische aanval (Foto: ANP)

Servisch en Russisch goud op WK taekwondo

De tweede finaledag van het wereldkampioenschap taekwondo in het Zuid-Koreaanse Muju heeft goud opgeleverd voor Rusland en Servië. De mannen streden om de medailles in de klasse tot 74 kilogram, de vrouwen deden dat in de klasse tot 49 kilo.

De Rus Maksim Khramtsov wist voor de halve finales al dat hij naar de finale zou gaan. Hij stond op papier tegenover de regerend wereldkampioen, Masoud Hajjizavareh, maar de Iraniër kreeg een dag eerder in de kwartfinales een snoeiharde klap op zijn hoofd van Seif Eissa uit Egypte. Eissa werd gediskwalificeerd, maar Hajjizavareh moest zich terugtrekken en werd gedwongen genoegen te nemen met brons. Volgens Iraanse media is hij naar omstandigheden wel in orde.

Nikita Rafalovich verdedigde in de andere halve finale de Oezbeekse eer tegen Kairat Sarymsakov uit Kazakhstan en deed dat met succes. In een spannende finale was hij echter niet opgewassen tegen Khramtsov, die zo zijn eerste wereldtitel veroverde.

Het Zuid-Koreaanse publiek wilde in de vrouwenfinale dolgraag regerend olympisch kampioene Kim So-hui zien, maar zij werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Wenren Yuntao. De Chinese dolf in de halve eindstrijd echter het onderspit tegen de pas 19-jarige Panipak Wongpattanakit uit Thailand, regerend wereldkampioene in de klasse tot 46kg en winnares van olympisch brons in deze klasse.

De Servische Vanja Stankovic was ondertussen een maatje te groot voor Kristina Tomic uit Kroatië. Stankovic was niet te houden en in de finale maakte ze knap gehakt van Wongpattanakit, waarmee haar eerste grote titel een feit was.

Megastoot voor olympisch kampioen Crouser

Kogelstoter Ryan Crouser heeft op de Amerikaanse kampioenschappen, tevens de kwalificatiewedstrijden voor het WK, voor een ware sensatie gezorgd.

Crouser was tot en met 2015 een weinig bijzondere kogelstoter, voor Amerikaanse begrippen althans. Vorig jaar brak hij echter plotseling door en op de Amerikaanse olympische trials stootte hij de kogel voor het eerst over de 22 meter. Met 22,52 meter in de olympische finale stootte Crouser zich vervolgens de eeuwige top-10 in en dat olympisch goud heeft hem vleugels gegeven.

In Sacramento was hij afgelopen weekeinde weer bezig. Met 22,02 meter stond Crouser aan de leiding, maar Joe Kovacs knalde er in zijn laatste poging met 22,35 meter ruim overheen. Crouser kreeg zo nog één kans en die werd benut ook: 22,65 meter, de beste worp in de wereld sinds 2003 en de op één na beste sinds Randy Barnes in 1990 het wereldrecord van 23,12 stootte en een week later nog tot 23,10 kwam. 

Crouser vestigt zich met zijn megastoot op de zesde plek op de mondiale ranglijst aller tijden en is de grote favoriet om in augustus in Londen de wereldtitel te pakken. 

Het duel der titanen tussen Crouser en Kovacs (Bron: YouTube)

Ajax wil Van Leer als tweede doelman

Na het vertrek van Diederik Boer naar PEC Zwolle, moet Ajax op zoek naar een nieuwe tweede doelman. Benjamin van Leer, keeper van Roda JC, is in beeld om deze positie over te nemen. Volgens De Telegraaf zijn de Amsterdammers al in gesprek met Van Leer.

Van Leer maakte afgelopen seizoen een sterk seizoen door en wekte zodoende de interesse van diverse clubs, waaronder dus ook Ajax. De Amsterdamse ploeg liet Boer vertrekken, omdat het een doelman wil die meer de strijd aan kan gaan met Andre Onana, de huidige eerste keeper bij de Amsterdammers.

Eerder zou Ajax al tevergeefs Frederik Rønnow (Brøndby) en Hendrik van Crombrugge (KAS Eupen) hebben gepolst voor de positie van tweede keeper.

Dutchbatters claimen nu geld van de Staat

Een groep Dutchbat-veteranen die zich heeft aangemeld voor de claim tegen de Nederlandse staat omdat de militairen op een "onmogelijke missie" zouden zijn gestuurd, claimen nu ook geld van de Staat. Ruim tweehonderd veteranen claimen een bedrag van 22.000 euro per persoon. In totaal gaat het dan om ruim 4,5 miljoen euro.

De veteranen eisten al eerherstel en excuses. Volgens hun advocaat Michael Ruperti is de maat nu vol voor de veteranen. Volgens hem wilden de veteranen een gesprek met Defensie over de kwestie, maar dat gesprek heeft nooit plaatsgevonden.

Volgens Ruperti, maandagavond bij het programma Jinek, is de schadeclaim per persoon gebaseerd op een bedrag van 1000 euro per jaar, sinds de val van Srebrenica, nu 22 jaar gelden.

Moslimmannen
Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door de Bosnische Serven. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Onder de veteranen zijn oud-kopstukken zoals plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken, maar ook een aantal actief dienende officieren.

Bataljon
Volgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jaren verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie. Dat komt volgens hen doordat de regering onvoldoende heeft erkend dat het bataljon "willens en wetens" op een onuitvoerbare missie was gestuurd.

De veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen.

Dutchbatters claimen nu geld van de Staat
Dutchbatters claimen nu geld van de Staat (Foto: ANP)

'Beste race ooit' op 400 meter horden in VS

De Amerikaanse atletiekkampioenschappen in Sacramento hebben weer de nodige sensationele resultaten opgeleverd. Vooral op de 400 meter horden bij de dames ging het flink los, met in de breedte de beste race ooit gelopen op dat onderdeel.

Olympisch kampioene Dalilah Muhammad snelde naar de zege in 52,64 seconden, de gedeeld zevende tijd ooit gelopen. Vlak daarachter was er met 52,75 zilver voor vicewereldkampioene Shamier Little, die zich zo naar plek negen op de wereldranglijst aller tijden liep. Daar bleef het niet bij, want met 52,95 dook ook Kori Carter onder de 53 seconden - de eerste keer ooit dat drie vrouwen dat in één race voor elkaar kregen.

De winnares van olympisch brons in Rio, Ashley Spencer, liep met 53,11 seconden een wereldtijd, maar het was niet genoeg om zich voor het WK te plaatsen. Met 53,14 werd Georganne Moline slechts vijfde, terwijl de pas 17-jarige Sydney McLaughlin - vorig jaar al olympiër - met 53,82 een wereldrecord voor dames tot 20 jaar liep.

Het wereldrecord is al sinds 2003 in handen van de Russische Yuliya Nosova-Pechonkina, die in eigen land in Tula naar 52,34 rende.

De beste race ooit op de 400 meter horden (Bron: YouTube)

Kanoslalomster Wegman pakt World Cup-zilver

Kanoslalomster Martina Wegman heeft in het Duitse Augsburg voor een flinke verrassing gezorgd. De Nederlandse pakte in de tweede World Cup van het seizoen het zilver in de K1 slalomcross.

Op de slalomcross starten de deelnemers vanaf op enkele meters hoogte gelegen startplatform. Daar vandaan worden ze het water in gelaten, waarna ze een parcours af moeten leggen wat vergelijkbaar is met dat uit een gewone kanoslalomwedstrijd. Wie als eerste over de finish komt wint.

In de finale moest Wegman het opnemen tegen het Duitse duo Jasmin Schornberg en Selina Jones en de Française Camille Prigent, die tijdens de eerste World Cup van het jaar als tweede eindigde. Schornberg kende de beste start en stond haar leiding niet meer af, maar Wegman vocht zich naar een mooie tweede plek, voor Jones.

Op 42:35 begint de finale met Wegman (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
Random Pics van de Dag #897
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
©FOK.nl e.a.