Pokémonfilms: Gotta watch 'em all! Deel 4

Deel 14: Pokémon Black - Victini and Reshiram

victini 1

Met Pokémon Black - Victini and Reshiram is iets vreemds aan de hand. Ergens heeft iemand besloten dat het een goed idee zou zijn dezelfde film nóg een keer te maken, maar dan met de titel Pokémon White - Victini and Zekrom. Wat dus inhoudt dat er twee films zijn die voor 95% uit dezelfde beelden bestaan, maar waarin twee personages van rol zijn veranderd. Wat hier precies het idee achter is, is me niet duidelijk, maar als ik een gok zou mogen wagen denk ik dat dit een manier is om mensen nóg een keer naar dezelfde film te laten gaan. Schaamteloos.

Nu we dat verklaard hebben, op naar de film zelf! De film die ik heb gezien, is dus de Black-versie met Victini, Reshiram en Zekrom in de hoofdrol. Reshiram en Zekrom zijn een respectievelijk witte en zwarte draak, terwijl Victini een soort kleine, vliegende eekhoorn is. Het verhaal begint op het moment dat Ash - ditmaal vergezeld van twee nieuwe sidekicks genaamd Iris (een draken-type trainer, zoals Misty een water-type trainer was) en Cilan (een soort nerd inclusief strikje) - aankomen in Eindoak Town. Iris en Cilan zijn een stuk minder nietszeggend dan de stoet aan 'nieuwe' sidekicks die we inmiddels hebben gezien en Axew, Iris' favoriete Pokémon, is een stuk minder irritant dan Piplup. Cilan - zelfverklaard Pokémon-connaisseur, I kid you not - bedient zich van intelligent klinkende uitspraken, inclusief soms een woordje Frans (merci), maakt aan de lopende band vergelijkingen met eten én heeft de rol van kok overgenomen van Brock, die ook verdwenen is.

Nadat Ash van een verkoopster verhalen hoort over Victini, een Pokémon die zichzelf onzichtbaar kan maken en andere mensen en Pokémon kan helpen door ze tijdelijk wat van zijn kracht te lenen, duurt het niet lang voordat hij zich realiseert dat hij misschien zelf de afgelopen minuten een paar keer door hem geholpen is. Met een trucje laat hij Victini tevoorschijn komen en wint hiermee de bewondering van de verkoopster en haar dochter. Wat blijkt? Dit tweetal zijn afstammelingen van de zogenaamde People of the Vale, een soort kruising tussen eskimo's en indianen die - zo gaat de legende - duizend jaar geleden in een vliegend kasteel naar Eindoak Town zijn gekomen. Dat kasteel (met de naam Sword of the Vale) werd in de lucht gehouden door de kracht van Victini.

victini 2

Ash maakt kennis met nog wat van deze afstammelingen - waaronder Damon, de zoon van de verkoopster - en krijgt een legende te horen over een oorlog tussen twee prinsen en hun draken, Zekrom en Reshiram. Het komt erop neer dat de oorlog een soort magische kracht die door het land loopt heeft verstoord, beide draken gewond raakten en in stenen veranderden, en de koning van de People of the Vale besloot om zijn kasteel - met de kracht van Victini dus - te verplaatsen. Nu Victini zich weer heeft laten zien, vindt Damon het tijd dat zijn volk hun land terugclaimt, en met hulp van Zekrom (die hij in een gewelf onder het kasteel heeft gevonden en nu weer leeft) neemt hij zowel Victini als onze vrienden gevangen, waarna hij Victini dwingt zijn kracht af te staan en zo het kasteel laat vliegen.

Ash gaat ook het gewelf in, wekt daar Zekroms tegenpool Reshiram tot leven (dit was dus omgedraaid in de andere film) en samen gaan ze eropuit om Damon te stoppen en Victini te bevrijden. Wat Damon en Zekrom namelijk niet weten, is dat er van alles misgaat met de magische kracht die duizend jaar geleden ook al zo moeilijk deed, en het helemaal de bedoeling niet was dat het kasteel opnieuw verplaatst zou worden. Hoe dit allemaal precies zat, volgde ik niet helemaal, maar dat boeit ook niet zoveel. Wat wel boeit is de confrontatie tussen Zekrom, Reshiram, een rondvliegende robotachtige Pokémon genaamd Golurk en een helikoptertje vol mensen dat tussen al dit geweld in veiligheid probeert te komen. We zijn het inmiddels gewend, maar tóch ziet de actie er weer adembenemend uit. Reshiram is een vuurspuwende draak, terwijl Zekrom het van elektrische aanvallen moet hebben, wat prachtige plaatjes tot gevolg heeft. Ondertussen probeert Ash om Victini te redden, wat na een tijdje lukt, waarna het kasteel de dampkring uitvliegt en Ash, Victini en Pikachu achterblijven. Er wordt even dramatisch gedaan over opoffering en niet opgeven en uiteindelijk komt alles natuurlijk goed.

victini 3

Dus, wat vinden we ervan? Alles bij elkaar genomen is dit denk ik een van de betere Pokémonfilms die ik heb gezien. Het verhaal is minder chaotisch, de personages geloofwaardig en de beelden ijzersterk. De confrontatie tussen Zekrom en Reshiram was meeslepend omdat het daadwerkelijk ergens om leek te gaan, de 'badguy' was voor de verandering eens geen doorgedraaide maniak, maar iemand met geloofwaardige motivaties en Victini was minder irritant dan hij in eerste instantie leek. Ik ben tevreden.