Pokémonfilms: Gotta watch 'em all! Deel 4

Deel 16: Pokémon the Movie - Genesect and the Legend Awakened

genesect 1

In dit (tot nu toe) laatste deel komen we terecht in New Tork City, een stad die - zoals de meeste steden sinds deel 5 - duidelijk geïnspireerd is op een bestaande stad; in dit geval natuurlijk New York. Ash en zijn vrienden zijn zoals gebruikelijk op rondreis en maken een tussenstop in New Tork, waar een man genaamd Eric ze meeneemt naar Pokémon Hills. Pokémon Hills is een soort Central Park, volledig ingericht met diverse ecosystemen om verschillende Pokémon te huisvesten.

Verder maken we kennis met een groep van vijf robotachtige Pokémon genaamd de Genesect én komen we een oude bekende tegen uit de eerste film, namelijk Mewtwo. Mewtwo heeft flink wat retconning ondergaan, wat af te leiden is uit een ander achtergrondverhaal, het feit dat niemand nog iets lijkt te weten van de gebeurtenissen uit de eerste film (wat ook met geheugenverlies te maken kon hebben, aangezien dat was hoe de film eindigde) én de stem van Mewtwo die ineens vrouwelijk is geworden. Vreemd. Ash bevriendt een van de Genesect, die onder leiding staan van een oorlogzuchtige rode soortgenoot, en komt erachter dat de Genesect al miljoenen jaren uitgestorven zijn, maar in een lab weer tot leven zijn gewekt én zijn volgebouwd met wapens in datzelfde lab.

genesect 2

De Genesect zijn op zoek naar een thuis en vinden New Tork een geschikte plaats, waarna ze met geweld Pokémon Hills overnemen. De aanwezige wilde Pokémon vechten terug maar kunnen niet tegen het cybernetische geweld op en de rest van de film gaat om het terugveroveren van het bezette park. Mewtwo, die in eerste instantie begrip kon opbrengen voor de Genesect en hun geen-plaats-in-deze-wereld-kunnen-vinden-heid raakt al snel geërgerd door de schade die ze aanrichten aan zowel hun omgeving als de Pokémon die toevallig in de buurt staan en besluit zich erin te mengen, en een half uur geweld en explosies is het gevolg.

Jawel, met deel 15 lijken de producenten van deze films een nieuwe weg in te zijn geslagen. Het lijkt alsof iemand het besluit heeft genomen dat tienjarigen tegenwoordig allemaal ADHD hebben, geen ruk geven om plot of personages en alleen maar naar flitsende kleuren en geweld willen kijken. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar de onschuld is er op deze manier wel een beetje van af.

Wat volgt is ongeveer een half uur knokken. Ash en de zijnen zijn wat meer naar de achtergrond verdrongen en de spotlight gaat naar Mewtwo en de aanvoerder van de Genesect, die elkaar in de haren vliegen. In Dragonball Z-stijl wordt er 'sneller dan het oog kan volgen' gevochten, waarbij beide personages lichtsporen in de lucht achterlaten en regelmatig naar een soort Matrix-achtige super slow motion wordt gewisseld om het allemaal wat toffer te maken. Visuele hoogtepunten zijn er genoeg, met als uitschieters een stuk waarbij Mewtwo en de Genesect-aanvoerder door de nachtelijke straten van New Tork vliegen - compleet met neonreclames, gigantische borden met bewegende videobeelden en meer Blade Runner-achtige zaken - én een stuk waarin Mewtwo zijn tegenstander mee de ruimte in trekt, waarna hij op vrij abrupte wijze ineens realiseert dat iedereen in harmonie moet leven. Of zo.

genesect 3

Ik vraag me af of met het vorige deel een nieuwe weg in is geslagen; een weg van 'niet lullen maar knokken'. Deze film is - net als zijn voorganger - behoorlijk kort (66 minuten) en dat is maar goed ook, want op een gegeven moment realiseer je je dat je eigenlijk alleen maar naar flitsende kleuren en explosies zit te kijken. Verder is het leuk dat Team Rocket weer wat screentime krijgt, maar uiteindelijk dienen ze toch vooral als onschuldige bijstaanders en komische noot. Vrij onderhoudend allemaal en niet echt 'slecht' te noemen, maar voor inhoud moet je ergens anders zijn.