Vijf knallende filmtips voor de maand januari

Filmtip 4: Dallas Buyers Club

Releasedatum: 23 januari 2014
Genre: Biografie/Drama
Regisseur: Jean-Marc Vallée
Acteurs: Matthew McConaughey, Jennifer Garner en Jared Leto
IMDb

Plot
In 1986 werd bij de Texaanse cowboy Ron Woodroof vastgesteld dat hij hiv-positief was en nog slechts 30 dagen te leven zou hebben. Woodroof, die bekendstond als vrouwenversierder en homofoob, kreeg van zijn artsen de door de overheid goedgekeurde medicijnen voorgeschreven. Inmiddels gemeden door zijn vrienden, nam Woodroof zelf het initiatief door zowel legale als illegale medicijnen uit te gehele wereld het land in te smokkelen. En daar bleef het niet bij voor Woodroof, aangezien hij met dokter Eve Saks (Jennifer Garner) en de excentrieke Rayon (Jared Leto) onbedoeld de 'Dallas Buyers Club' vormde. Deze club voorzag lotgenoten van illegale medicatie.

Verwachtingspatroon
In eerste instantie zouden of Ryan Gosling of Brad Pitt de veeleisende rol van Ron Woodroof op zich nemen. Deze sterren haakten af, maar toen was er de vlotgebekte Matthew McConaughey (Mud, Magic Mike) die deels met eigen geld het project nieuw leven in wist te blazen. Onder leiding van de Canadese regisseur Jean-Marc Vallée (C.R.A.Z.Y.) werd deze losjes op de waarheid gebaseerde film opgenomen in New Orleans.

Om verschillende redenen is Dallas Buyers Club een interessant project. Hoewel de film onmogelijk commercieel genoemd kan worden, bevat de film wel twee acteurs die een groot publiek naar de zalen kunnen trekken. Naast McConaughey is er Jared Leto (Requiem for a Dream), de man die aan de ene kant bekendstaat als een begenadigd acteur en aan de andere kant de wereld heeft veroverd als schreeuwende rockartiest. Daarbij hebben zij gezamenlijk een indrukwekkend aantal kilo’s verloren voor de film, wat altijd voor de nodige publiciteit zorgt. Overigens is de film in de Verenigde Staten uitstekend ontvangen door zowel pers als publiek en worden de beide hoofdrolspelers platgegooid met nominaties voor de meest diverse filmprijzen.

 


Filmtip 5: The Selfish Giant

Releasedatum: 30 januari 2014
Genre: Drama
Regisseur: Clio Barnard
Acteurs: Conner Chapman, Shaun Thomas en Sean Gilder
IMDb

Plot
De 13-jarige Arbor (Conner Chapman) en zijn beste vriend Swifty (Shaun Thomas) zijn geschorst van school en dolen wat rond tot zij de ijzerhandelaar Kitten (Sean Gilder) ontmoeten. Met een paard en kar verzamelen de jongens metaal in voor Kitten. Waar Arbor alles doet om op te vallen bij de ijzerboer, is het juist Swifty die bevooroordeeld wordt wanneer Kitten ontdekt dat Swifty bijzonder goed kan omgaan met paarden. Arbor voelt zich buitengesloten en de oplopende spanning tussen de beide vrienden vormt de aanleiding tot een tragisch voorval.

Verwachtingspatroon
Een actueel sociaal drama in de geest van erkende namen als Ken Loach (Sweet Sixteen) en de Belgische gebroeders Dardenne (Le Fils). The Selfish Giant toont een bijzonder rauw en vooral eerlijk inkijkje in de maatschappelijke problematiek waar de hedendaagse Britse samenleving mee worstelt. Nieuwkomer Clio Barnard focust zich in zijn film op twee vrienden en de wijze hoe invloeden van buitenaf hun relatie dusdanig onder druk kunnen zetten. Op basis van de trailer zetten de jonge acteurs een puike prestatie neer en daarbij maakt het poëtische camerawerk The Selfish Giant tot een dramafilm die hopelijk niet met stille trom de filmhuizen zal verlaten.