FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 januari 2014

'Maar' 1067 Franse auto's in brand gestoken

Tijdens oudejaarsnacht zijn in Frankrijk 1067 auto's in brand gestoken. Dat is 10,6 procent minder dan vorig jaar. Dit hebben Franse media woensdag gemeld.

Vorig jaar werden nog 1193 auto's in brand gestoken. Veel Fransen vonden dat aantal onaanvaardbaar hoog. Dit jaar hebben politie en gendarmerie maar liefst 53.000 agenten op de been gebracht om tijdens de jaarwisseling de orde te handhaven. Vijf van hen raakten gewond bij geweldsincidenten in de steden. Er zijn 322 aanhoudingen verricht. Bij ruzies tussen burgers zijn drie mensen met messteken om het leven gebracht.

[PDC WK] Van Gerwen wereldkampioen darts

Michael van Gerwen is de nieuwe wereldkampioen darts. In een spannende finale wist hij Peter Wright met 7-4 te verslaan. Van Gerwen kwam snel 4-0 voor, maar daarna gaf Wright toch nog goed partij. Van Gerwen mag 250.000 Engelse pond bijschrijven, zo'n 300.000 euro. Ook is Mighty Mike de nieuwe nummer één van de wereld.

Het was Wright die de partij mocht beginnen. De Schot had een poging op 146 toen Van Gerwen op 91 stond. Wright gooide dat niet uit en zo kon Van Gerwen direct de eerste break plaatsen. Die ene break was voldoende om de eerste set te pakken. Één break was ook voldoende voor de Brabander om op 2-0 te komen. 

Na de pauze trok Van Gerwen de lijn door. Hij won sets drie en vier met respectievelijk 3-0 en 3-1. Het enige wat je Van Gerwen nog een beetje kon verwijten is dat hij de eerste kans op een dubbel vaak naast ging. Op 1-1 in de vijfde set was het Wright die eens een break plaatste tegen Van Gerwen. Met een prachtige 130 finish was het Wright die er 4-1 van maakte. 

De partij is aan het kantelen. Bij Van Gerwen liepen de dubbels nog stroever en de tripel werd niet altijd gewonden. Wright begon in zijn spel te komen en won de zesde set met 1-3 (4-2). Ook in set zeven lopen de dubbels bij Mighty Mike niet. Hij kreeg wel kansen, maar het was Wright die 0-2 voor kwam te staan in de set. Van Gerwen vocht zich terug in de partij en bracht de set op gelijke hoogte. In de beslissende set kreeg Wright de kans om op 4-3 te komen, maar de dubbel twintig werd niet gevonden. Van Gerwen profiteerde en via dubbel acht stond het 5-2. 

Van Gerwen had zich in de achtste set goed hersteld. Ook Snakebite gaf niks weg en een beslissende leg was nodig. Na veel gepruts op de dubbels van beide kanten was toch Van Gerwen die set binnen haalde en op 6-2 kwam. Ook in de negende set bleven beide spelers prutsen op de dubbels. De Nederlander pakte de cadeautjes van de Schot niet uit en zo stond het 6-3. 

De tiende set mocht van Gerwen beginnen, maar met finishes van 104 en 71 stond 0-2 voor Wright. Beide spelers houden hun eigen leg en met een stand van 6-4 in sets gaan beide spelers weer een onderbreking tegemoet. 

Na de pauze was het Van Gerwen die vier pijlen op de dubbel miste, de eerste kans voor Wright was direct raak. Mighty Mike hield daarna wel met 124 zijn eigen leg en zo stond het 1-1. Beide spelers hielden hun eigen leg en in leg vijf was het Van Gerwen die 72 uitgooide om de wereldtitel te pakken. 

Actrice Juanita Moore (99) overleden

Nadat we eerder vandaag al hoorden over het heengaan van acteur James Avery, bereikte ons via de website van Variety het treurige nieuws dat ook actrice Juanita Moore is overleden. De actrice was het meest bekend door haar vertolking van het personage Annie, in Douglas Sirk's 1959 bewerking van Imitation of Life. De Afro-Amerikaanse actrice ontving voor haar rol een Oscar-nominatie.

Moore maakte in 1949 haar debuut in de film Pinky van regisseur Elia Kazan. Na Imitation Of Life was de actrice te zien in films zoals Tammy, Tell Me True (1961), Papa's Delicate Condition (1963), The Singing Nun (1966), Uptight (1968), The Mack (1973) en Abby (1974). In 2000 maakte de actrice een comeback met een rol in de Disneyfilm The Kid. Deze film leverde haar weer gastrollen op in series als ER en Judging Amy.

Juanito Moore overleed op 99-jarige leeftijd in haar woonplaats Los Angeles.


De trailer voor Imitation of Life uit 1959.

Pool rijdt 6 mensen dood

Een dronken automobilist heeft woensdag in het Poolse Kamień Pomorski zes voetgangers doodgereden, onder wie een kind. De man had een alcoholpromillage van bijna 2. Dit heeft een woordvoerder van de politie laten weten.

Een agent, zijn vrouw en hun 9-jarige zoon maakten op nieuwjaarsdag samen met drie bekenden een wandeling door de stad toen de auto plotseling de stoep op en de groep in reed. De slachtoffers werden meters door de lucht geslingerd. Twee andere kinderen van het gezin werden levensgevaarlijk gewond.

De 26-jarige dader is geen onbekende van de politie: hij is al op zijn 19e dronken achter het stuur betrapt en moest toen zijn rijbewijs een jaar inleveren.

Pool rijdt 6 voetgangers dood
Pool rijdt 6 voetgangers dood (Foto: ANP)

Nederlandse skileraar omgekomen

Een Nederlandse skileraar is tijdens de jaarwisseling in het Oostenrijkse Zell am See verongelukt. De man ging om 23.30 uur alleen skiën, maar bereikte nooit het dal. Hij werd woensdagmiddag gevonden, laat de politie woensdag weten aan diverse Oostenrijkse media.

De man had op nieuwjaarsdag om 9.00 uur afgesproken, maar kwam niet opdagen. Nadat bleek dat hij telefonisch onbereikbaar was, werd alarm geslagen. Daarna werd een zoekactie op touw gezet. De man werd gevonden op een helling op 1200 meter hoogte.

Kaley Cuoco (Big Bang Theory) getrouwd

Kaley Cuoco is getrouwd. De 28-jarige Big Bang Theory-actrice beloofde dinsdag eeuwige trouw aan de twee jaar jongere tennisser Ryan Sweeting, blijkt uit een foto die ze deelde via Instagram. Daarop is te zien hoe ze in een roze bruidsjurk haar kersverse man een kus geeft.

De oudejaarsavondbruiloft vond plaats in hotel Grand Vista in Simi Valley in Californië, zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. In september werd bekend dat Cuoco en Sweeting zich hadden verloofd. De twee hadden toen pas drie maanden een relatie.

OPA-oprichter Dick Schouw verkiesbaar in Utrecht

Dick Schouw is voor de ouderenpartij Ouderen Politiek Actief (OPA) verkiesbaar in de gemeenteraad van Utrecht. Dat heeft de oprichter van de partij woensdag gezegd in het radioprogramma Twee Dingen van ouderenomroep MAX.

Schouw woont in Brabant, maar is bereid na de gemeenteraadsverkiezingen te verhuizen naar Utrecht. "Ik heb een binding met Utrecht", aldus Schouw. "Ik heb er twintig jaar gewoond."

OPA doet in tientallen steden mee aan de lokale verkiezingen op 19 maart. In Amsterdam doet de partij mee onder de naam OMA, wat staat voor Onbevreesd Modern Authentiek.

Vijf knallende filmtips voor de maand januari

De titel zegt het al, na een zeer magere filmmaand beloven in ieder geval de eerste maanden van 2014 heel wat veelbelovende titels. Hoewel The Hobbit: The Desolation of Smaug de komende weken ongetwijfeld nog volle zalen zal trekken, komen er toch heel wat films uit die ook zeker het kijken waard zijn. Dan heb ik het uiteraard niet over Justin Biebers Believe, het zoveelste deel uit de Paranormal Activity-serie of de Toscaanse Bruiloft van Johan Nijenhuis.

Een film die de gemiddelde FOK!-lezer zeker zal kunnen waarderen is The Secret Life of Walter Mitty, een komische film waarin een avontuurlijke Ben Stiller zich van zijn minst irritante kant laat zien. In deze categorie bevindt zich ook Much Ado about Nothing waarin regisseur Joss “The Avengers” Whedon zich waagt aan Shakespeare. In eerdere specials werden Nymphomaniac, waarvan de komende maand het tweede deel uitkomt, en het in augustus uitgestelde Metro Manila al aangeprezen. Andere veelbelovende titels zijn er in de vorm van Kill Your Darlings (met Daniel Radcliffe), Out of the Furnace (met Christian Bale), Enough Said (met de overleden James Gandolfini), Die Andere Heimat (van Edgar Reitz) en Venus in Fur (van Roman Polanski). En dan zijn er naast de vijf filmtips ook nog eens grote titels als Jack Ryan: Shadow Recruit, Ender’s Game en I, Frankenstein.


Palestijnse ambassadeur Praag dood door explosie

De Palestijnse ambassadeur in de Tsjechische hoofdstad Praag is woensdag om het leven gekomen door een explosie in zijn appartement, aldus de Tsjechische politie. Het is volgens de politie en het Palestijnse ministerie van buitenlandse zaken zo goed als uitgesloten dat de diplomaat doelwit van een aanslag was.

De ontploffing vond plaats nadat Jamel al-Jamal (56) een oude kluis had opengemaakt die al zeker twintig jaar was verzegeld, aldus het Palestijnse ministerie van buitenlandse zaken. Al-Jamal werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, maar bezweek daar aan verwondingen aan zijn buik, borst en hoofd.

De kluis was volgens de Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riad Malki onlangs verplaatst vanuit het voormalige pand van de ambassade, maar kwam uit een gebouw waar de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in de jaren tachtig gehuisvest was. In die tijd - voor de val van de Sovjet-Unie - had de PLO nauwe banden met de Oostbloklanden.

"De ambassadeur besloot de kluis te openen. Nadat hij hem had geopend, gebeurde er blijkbaar iets in de kluis en ontplofte er iets", zei Malki. Het werd niet direct duidelijk hoe Malki wist dat de kluis de afgelopen twintig jaar niet is geopend. "De ambassadeur wilde weten wat er in de kluis zat", zei Malki. "Hij opende hem en vroeg zijn vrouw hem pen en papier te brengen om de inhoud van kluis te noteren. Zij ging pen en papier halen en terwijl ze weg was vond de explosie plaats." Er is niet bekendgemaakt wat er precies in de kluis zat.

Opstelten niet blij met verloop oud en nieuw

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is niet blij met het verloop van de jaarwisseling. De viering van oud en nieuw telde in totaal 8400 incidenten, een stijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar. De minister laat in een persverklaring weten zich zorgen te maken over geweld tegen hulpverleners.

Opstelten vindt het zorgwekkend dat ambulancepersoneel en brandweermannen steeds vaker de hulp inroepen van de politie. Het aantal hulpaanvragen lag 41 procent hoger dan vorig jaar. Op meerdere plaatsen konden brandweerlieden hun werk niet uitvoeren. Agenten zijn onder meer in Gouda, Schiedam en Rotterdam te hulp geschoten om hen te beschermen.

In totaal zijn 108 incidenten van geweld tegen politiemedewerkers gemeld. Dat noemt Opstelten onacceptabel.

De politie heeft in totaal 615 mensen bij het OM aangeleverd na aanhouding wegens een misdrijf dat verband hield met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een rondgang van het ministerie bij alle parketten van het OM. De meeste arrestaties werden verricht voor geweld tegen personen, 135 individuen worden verdacht van geweld tegen personen met een publieke taak.

De politie laat weten tevreden te zijn over het verloop van oud en nieuw. "Ik kijk terug op een sfeervolle jaarwisseling", zegt korpschef Gerard Bouman in een persverklaring.

Dode bij schietpartij in Berkel en Rodenrijs

Bij een schietpartij aan de Dokkumerstraat in Berkel en Rodenrijs is woensdag een man om het leven gekomen. De dader sloeg op de vlucht richting de Oostmeerlaan en wist te ontsnappen. Dat laat een politiewoordvoerder woensdag weten.

Het slachtoffer werd om 19.15 uur neergeschoten en overleed korte tijd later. Een reanimatiepoging mocht niet meer baten.

Een getuige van de schietpartij in de Zuid-Hollandse plaats wordt op het politiebureau verhoord. De politie voert sporenonderzoek uit op de plaats van het delict.

Doden bij dubbele bomaanslag op hotel SomaliŽ

Bij een aanslag met twee bomauto's op een hotel in Mogadishu zijn woensdag ten minste zes mensen om het leven gekomen en acht gewond geraakt. Dat heeft de Somalische politie gezegd. Het Jazeera-hotel, dat in de buurt ligt van het internationale vliegveld van Mogadishu, is populair bij buitenlanders en regeringsfunctionarissen.

Het was niet direct duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag, maar aan Al-Qaida verbonden rebellen van Al-Shabab plegen vaker aanslagen op overheids- of buitenlandse doelen. Dinsdag riep een hoge commandant van Al-Shabab in een radioboodschap burgers op weg te blijven bij regeringsgebouwen en panden met een buitenlandse eigenaar. Ali Mohammed Hussein zei dat er aanslagen op handen waren.

Mogadishu was ooit in handen van Al-Shabab, maar de opstandelingen werden in 2011 uit de Somalische hoofdstad verdreven. Hoewel de veiligheidssituatie in de stad iets is verbeterd, dringen rebellen nog geregeld de stad binnen om er zelfmoordaanslagen te plegen.

Nederlandse militairen assisteren politie CuraÁao

Nederlandse militairen hebben op oudejaarsavond gewapende assistentie verleend aan het politiekorps van Curaçao. Militairen uit Oirschot installeerden een wegversperring met prikkeldraad bij Barber, een plaats ten westen van Willemstad. Dat meldde een woordvoerder van de Kustwacht woensdag.

In een overleg tussen premier Ivar Asjes, gouverneur Lucille George-Wout en brigadegeneraal Dick Swijgman werd de inzet van Nederlandse militairen overeengekomen. Defensie laat weten vooralsnog niets te kunnen zeggen over de aard en achtergronden van de hulp aan het politiekorps van Curaçao. Ook de politie en minister van Justitie van Curaçao doen verder geen mededelingen.

Lokale media berichten dat de militaire assistentie zou zijn ingezet bij het politiebureau van Barber. Dat wordt bewaakt door een arrestatieteam van de politie. Voor zover bekend zit één van de verdachten van de moord op Helmin Wiels, Dangelo D. daar vast. Tijdens de eerste rechtszitting in december maakte het Openbaar Ministerie duidelijk dat voor zijn leven gevreesd wordt als hij zou worden overgeplaatst.

Luigano Florentina, alias Pretu, hing zich in september op in een politiecel van het bureau Barber. Hij was ook verdachte in de moordzaak op Wiels en was net overgeplaatst van de zwaarbewaakte marinekazerne in Suffisant.

Chrysler toch volledig in handen Fiat

Fiat heeft overeenstemming bereikt over de koop van de resterende aandelen in de Amerikaanse autofabrikant Chrysler voor een bedrag van 3,65 miljard dollar (2,66 miljard euro). Hiermee is een beursgang van de aandelen, die worden gecontroleerd door een Amerikaanse vakbond, van de baan. Dat heeft de Italiaanse automaker woensdag bekendgemaakt.

Fiat had al 58,5 procent van de aandelen Chrysler in handen. De overige 41,5 procent zijn in handen van het gezondheidsfonds van de United Auto Workers. Dat fonds betaalt de zorgkosten van gepensioneerde Chrysler-medewerkers.

Onder de overeenkomst betaalt Fiat in eerste instantie 1,9 miljard dollar aan het gezondheidsfonds. Als de deal definitief doorgaat, volgt nog eens 1,75 miljard dollar. Chrysler heeft daarnaast toegezegd nog eens zevenhonderd miljoen dollar over te maken aan het fonds.

Chrysler deed eind september nog een aanvraag voor een beursgang bij de Amerikaanse autoriteiten. Fiat aasde toen ook al op de overige aandelen. Het gezondheidsfonds vond echter dat Fiat te weinig voor de resterende aandelen wilde betalen en hoopte door de verkoop van aandelen meer geld binnen te halen.

[PL] Hoofdrol Eriksen bij zege Spurs op Old Trafford

Tottenham Hotspur blijft onder de nieuwe trainer Tim Sherwood uitstekend presteren. Op Old Trafford werd woensdag met 2-1 gewonnen van Manchester United. Oud-Ajacied Christian Eriksen speelde een hoofdrol met een doelpunt en een assist.

Sinds Sherwood vorige maand het roer overnam van de ontslagen André Villas-Boas pakte Tottenham tien punten uit vier wedstrijden. De Londense club wipt door de overwinning op nieuwjaarsdag in de stand over het kwakkelende Manchester United heen. Tottenham staat zesde in de Premier League, United zevende.

Emmanuel Adebayor kopte na ruim een halfuur spelen raak na een afgemeten voorzet van Eriksen. De middenvelder maakte er halverwege de tweede helft zelf 0-2 van. Danny Welbeck bracht bijna direct daarna de spanning terug, maar ondanks een slotoffensief wist Man United de vierde thuisnederlaag van het seizoen niet af te wenden.

Duitse tennissers stunten in Qatar

De Duitse tennissers Daniel Brands en Florian Mayer hebben in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Doha hun visitekaartje afgegeven. Brands won op het hardcourt in Qatar met 6-4 en 7-5 van de als tweede geplaatste David Ferrer. Mayer knikkerde Andy Murray (3) uit het toernooi door met 3-6, 6-4 en 6-2 te winnen.

Tobias Kamke zorgde bijna voor een nog grotere surprise dan zijn landgenoten. De Duitser bracht de nummer één van de plaatsingslijst Rafael Nadal serieus aan het wankelen, maar ging uiteindelijk toch met 3-6, 7-6 (3) en 3-6 onderuit.

Wojciech Kilar (81) overleden

De Poolse componist Wojciech Kilar is op 81-jarige leeftijd overleden. Kilar schreef voor verschillende films muziek, waaronder The Pianist en Bram Stoker’s Dracula.

Bram Stoker’s Dracula van Francis Ford Coppola kreeg Kilar in 1992 de prijs voor beste componist van het Amerikaanse genootschap van componisten. Toch was Kilar geen filmmuziek componist in hart en nieren. Zijn voorkeur ging uit naar het componeren van symfonieën en concerten en liet zich daarbij vooral inspireren door Poolse volksmuziek en religieuze liederen. Daarmee niet gezegd dat Kilar het componeren van filmmuziek er een beetje bij deed. Onderstaande filmografie toont wel aan dat hij ook voor filmmuziek een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd. We hebben hier de Poolse producties achterwege gelaten, maar daar gaat zijn werk al terug tot 1958.

Selectieve filmografie.
2007 We Own the Night
2005/I Persona non grata
2004 Philosopher’s Paradise (Documentary)
2002 The Pianist
1999 The Ninth Gate
1996 The Portrait of a Lady
1996 Fantôme avec chauffeur
1994 Death and the Maiden
1992 Dracula
1988 Wherever You Are…
1988 Salsa
1982 Die Unerreichbare (TV Movie)
1981 From a Far Country

Veldrijder Nys wint eigen wedstrijd

Veldrijder Sven Nys heeft in zijn woonplaats Baal de Grote Prijs Sven Nys voor de twaalfde maal op zijn naam geschreven. De Belg was ongenaakbaar en zette de concurrentie op grote achterstand. De Tsjech Zdenek Stybar werd tweede, voor de Belg Niels Albert. Thijs van Amerongen was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Amerikaanse Katherine Compton. Zij kreeg in de laatste ronde de zege in de schoot geworpen doordat Marianne Vos lek reed. De Nederlandse werd nog wel tweede, voor de Britse Nikki Harris.

Een nieuwe Magnificent Seven

In 1960 verscheen de Amerikaanse remake van Akira Kurosawa’s klassieker Seven Samurai uit 1954.

In de loop der jaren volgende er nog andere remakes en adaptaties, waaronder Battle Beyond the Stars en A Bug’s Life. Maar The Magnificent Seven was de meest succesvolle remake met toen hoofdrollen voor Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Eli Wallach, James Coburn, Robert Vaughn, Brad Dexter en Horst Buchholz. Er verschenen nog drie vervolgen en een Tv–serie.

In 2012 verschenen er berichten rond een remake van The Magnificent Seven onder hoede van MGM met Tom Cruise in een van de hoofdrollen. Bij de bijdrage van Cruise werden echter al snel vraagtekens gezet en nu blijkt dat Cruise de productie helemaal verlaten heeft.

Het scenario wordt inmiddels wel herschreven door John Lee Hancock, die eerder The Blind Side en onlangs Saving Mr. Banks schreef. Er is dus nog wel beweging in de remake.

'Politie bestookt met explosieven'

Veel politiemensen zijn deze jaarwisseling bestookt met zwaar vuurwerk, dat eigenlijk te typeren is als explosieven. Dat zei vice-voorzitter Wiep van de Pal van de politievakbond ACP woensdag op Radio1. "Vuurwerk is een verhullende term voor de explosieven die worden gegooid." Uit meldingen die politiemensen deden op een speciaal meldpunt, leidt Van de Pal af dat het bestoken van de politie met vuurwerk is toegenomen.

De melding van diverse politiekorpsen dat de jaarwisseling relatief rustig is verlopen, zegt Van de Pal niet zoveel. "Ik snap best dat ze het afzetten tegen voorgaande jaren, maar als je het hebt over tientallen incidenten en honderden gewonden, dan kan ik niet met droge ogen beweren dat het allemaal wel meevalt." Hij noemt het verder "onbestaanbaar" dat mensen "hulpverleners, die jou overmorgen zouden kunnen redden", hinderen in hun werk.

De vakbondbestuurder roept minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op te onderzoeken "hoe het zware illegale vuurwerk hier naar binnen komt en hoe je dat kunt keren".

Uncle Phil uit Fresh Prince overleden

James Avery is dinsdag overleden. De Amerikaanse acteur, die vooral bekend is als Philip 'Uncle Phil' Banks in de comedyserie The Fresh Prince of Bel-Air is 68 jaar geworden.

Avery overleed in een ziekenhuis in Los Angeles, zeggen bronnen tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De acteur kwakkelde met zijn gezondheid. Hij onderging onlangs nog een operatie wegens een onbekende aandoening.

Naar verluidt verliet Avery's vrouw Barbara even de kamer om iets te gaan eten. Toen ze terugkwam kreeg ze te horen dat hij was overleden.

West Ham rekent op komst Heitinga

John Heitinga maakt waarschijnlijk de overstap van Everton naar West Ham United. De Engelse clubs hebben een akkoord bereikt over een transfer van de 30-jarige verdediger. "Op dit moment zijn we in gesprek met zijn zaakwaarnemer, dus hopelijk kan het in de komende dagen worden afgerond", zei West Ham-trainer Sam Allardyce tegenover de BBC.

Heitinga is bij Everton op een zijspoor geraakt. De 87-voudig international kwam onder de nieuwe trainer Roberto Martinez nog niet aan spelen toe in de Premier League. Hij liet eerder al weten een transfer naar West Ham wel te zien zitten.

West Ham kan versterking goed gebruiken. De Londense club staat door de 2-1 nederlaag van woensdag tegen Fulham voorlaatste in de Premier League.

FOK!filmblik: Hell's Bloody Devils (1970)

Hallo filmvrienden, daar zijn we alweer met de eerste FOK!filmblik van dit jaar. Uiteraard wensen we onze lezers een jaar vol met de meest waanzinnige fijne rolprenten uit heden en verleden en om goed te beginnen hebben we vandaag een absolute cultklassieker van Al Adamson in de aanbieding. Het was namelijk op 1 januari 1970 dat de film Hell's Bloody Devils voor het eerst in de betere drive-in bioscopen te zien was.

Hell's Bloody Devils
Hell's Bloody Devils

Regisseur Al Adamson had eerder al naam gemaakt in het cultcircuit met films als Psycho a Go-Go (1965), Blood of Dracula's Castle (1969) en de spetterende bikerfilm Satan's Sadists (1969). In Hell's Bloody Devils speelt John Gabriel de rol van Mark Adams, een man die een bende neo-Nazi's probeert op te pakken. De bende heeft nogal duistere plannen en Adams probeert daar een stokje voor te steken. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft men ook nog een motorbende genaamd The Bloody Devils ingehuurd op al het vuile werk voor hun op te knappen.

The Bloody Devils
The Bloody Devils

Toen Adamson aan de film begon luisterde het filmproject naar titels als The Fakers en Operation M. Aan de film, die oorspronkelijk een spionage thriller was, werd vervolgens het verhaal van de motorbende toegevoegd en de titel werd aangepast om nog meer volk naar de drive-in bioscopen te trekken. Al Adamson en Samuel M. Sherman waren ook de oprichters van Independent-International Pictures Corp. in 1970.

Mark Adams (Hell's Bloody Devils)
Mark Adams (Hell's Bloody Devils)

Dertig jaar nadat de film voor het eerst op het witte doek te zien was verscheen deze klassieker in een geheel gerestaureerde uitvoering op dvd. Maffia, Nazi's, bikers en FBI samen in één film, wat wil een liefhebber van heerlijke hersenloze pulp nog meer?

Nog geen Clash of the Titans 3 op de planning

Er komt voorlopig nog geen derde film in de Clash of the Titans-reeks. Dat heeft producer Basil Iwanyk (die zowel bij Clash en bij Wrath) gezegd in een gesprek met IGN Entertainment.

Iwanyk sloot een derde film niet volledig uit, maar hij was er ook zeker niet positief over. 

De reeks haalde tot nu toe meer dan 800 miljoen dollar binnen op de internationale markt.

Een ander punt dat niet echt meewerkt voor een eventueel vervolg is dat de Sam Worthington, die in allebei de films de halfgod Perseus speelt, voorlopig nog bezig is aan de volgende 3 delen van Avatar. Het tweede deel van deze reeks wordt in december van het jaar 2016 in de bioscoop verwacht.

Hoofdrolspeler Sam Worthington (Novum)
Hoofdrolspeler Sam Worthington (Novum)

Groot gevecht Times Square in The Amazing Spider-Man 2

Gisteren is een nieuwe teaser trailer voor The Amazing Spiderman 2 vrijgegeven. 

Ingeleid door ''the one and only'' Stan Lee, schetst dit filmpje een interessante nieuwe scene, namelijk een groot gevecht tussen Electro (Jamie Foxx) en Peter Parker. Dit gevecht zal plaats gaan vinden op Times Square.

Eerder werd al een trailer vrijgegeven, waarin Electro voor het eerst te zien was. In de volledige trailer zijn ook andere Spider-Man slechteriken te zien.

Het vervolg op de reboot draait op 24 april in de Nederlandse bioscopen.

Nieuwjaars-trailer

Officiële trailer

'Daders verbrandden verkrachtingsslachtoffer'

In India is woensdag opnieuw grote ophef ontstaan na een groepsverkrachting. Het 16-jarige slachtoffer is dinsdag in een ziekenhuis aan brandwonden overleden. Terwijl zij stervende was, zei zij tegen een arts en een agent dat twee van de verkrachters haar in brand hadden gestoken. Dit gebeurde nadat zij aangifte had gedaan bij de politie.

Het meisje was in oktober verkracht door zes jongemannen. Nadat zij aangifte had gedaan, werd zij opnieuw verkracht en permanent gepest. Haar gezin verhuisde om aan de vernederingen te ontsnappen, maar de daders wisten het meisje ook in haar nieuwe huis te vinden.

'Ex-premier IsraŽl Sharon op sterven'

De voormalige Israëlische premier en legerleider Ariel Sharon ligt op sterven. Dit meldde de Israëlische krant Haaretz woensdag. De 85-jarige Sharon ligt sinds 4 januari 2006 in coma. Zijn gezondheidstoestand is pas erg veel slechter geworden, meldden bronnen van Haaretz.

Sharon ligt in het Tel Hashomer-ziekenhuis in Tel Aviv. Familie van de comapatiënt overlegt daar met medici, volgens Haaretz.

'Ex-premier Israël  Ariel Sharon op sterven'
'Ex-premier Israël Ariel Sharon op sterven' (Foto: ANP)

[PL] Arsenal, Chelsea en Liverpool beginnen 2014 met zege

Op nieuwjaarsdag werd er gevoetbald in de Engelse Premier League. Liverpool, Chelsea en Arsenal zijn het nieuwe jaar allemaal begonnen met een overwinning. Liverpool versloeg Hull City, Chelsea won van Southampton en Arsenal ging in de slotfase pas voorbij Cardiff City.

Liverpool heeft na twee nederlagen op rij weer een zege geboekt. De ploeg van Brendan Rodgers was in eigen huis met 2-0 te sterk voor Hull City.

Rodgers kon in het thuisduel geen beroep doen op Joe Allen en Mamadou Sakho, die in het duel met Chelsea geblesseerd waren geraakt. Ook Jordan Henderson was niet helemaal fit, maar de middenvelder begon toch in de basis tegen Hull City.

Met Luís Suarez als eenzame spits begon Liverpool het duel. De Uruguayaan speelde wederom een prima wedstrijd en bood Raheem Sterling in de eerste helft de kans om de score te openen. Na een kopbal van Suarez kon Sterling zo doorlopen richting het doel van Hull, maar stuitte hij op doelman McGregor.

Suarez leek vervolgens voor de 1-0 te zorgen, maar toen hij een vrije trap van Philippe Coutinho inkopte, werd hij terecht teruggevlagd wegens buitenspel. Na 36 minuten spelen was het wel raak, toen een corner van Coutinho door Agger met het hoofd werd binnengeknikt.

Ook na rust was Liverpool de sterkere ploeg op Anfield. Suarez zorgde voor een riante voorsprong, door vijf minuten na de pauze met een schitterende vrije trap 2-0 te maken. Dit betekende al weer de twintigste goal van Suarez in deze Premier League.

Vervolgens speelde Liverpool het duel eenvoudig uit en kon aanvoerder Steven Gerrard nog zijn rentree maken. Door de zege heeft Liverpool de top van de Premier League nog in het vizier, al is het gat met koploper Arsenal nog altijd zes punten.


Chelsea is 2014 begonnen met een ruime overwinning bij Southampton. Invallers Oscar en Willian maakten het verschil voor The Blues in St. Mary's Stadium (0-3).

In het jaar waarin Brazilië het epicentrum wordt van de voetbalwereld zijn twee Brazilianen van Chelsea goed begonnen. Oscar en Willian startten op de bank in Southampton, maar maakten in de tweede helft het verschil voor de bezoekers. De Londenaren worstelden een uur lang met The Saints, die niet meer de topvorm hebben van de start van het seizoen.

De ploeg van Mauricio Pochettino kon aanvallend weinig uitrichten, maar hield de gelederen gesloten. Vanaf de bank zag Jos Hooiveld Southampton de rust zonder schade bereiken. In de tweede helft bleef Chelsea moeite houden met de hechte defensie van de thuisploeg. Mourinho besloot niet lang na de pauze André Schürrle en Juan Mata naar de kant te halen. Oscar en Willian kwamen binnen de lijnen.

Oscar liet zich direct zien, maar in negatief opzicht. De middenvelder ging alleen op keeper Kelvin Davis af. De doelman kwam uit en toucheerde Oscar licht. De Braziliaan ging vervolgens theatraal naar de grond, waarna scheidsrechter Martin Atkinson een gele kaart toonde voor de duikpartij. Kort daarna liet Oscar zich in positief opzicht zien voor Chelsea.

Een voorzet van zijn voet werd van richting veranderd en verraste Davis. De bal stuiterde tegen de paal, maar Fernando Torres was alert en kopte in de rebound binnen. Het was de eerste keer sinds december 2012 dat een spits van Chelsea in een uitwedstrijd wist te scoren. De Londenaren hielden na de openingstreffer de touwtjes in handen en kwamen via Willian op 0-2. De Braziliaan krulde de bal van afstand langs Davis.

In de slotfase pikte ook Oscar nog een doelpunt mee. Uitblinker Eden Hazard stuurde de middenvelder, die aan buitenspel ontsnapte, weg. Dit keer bleef Oscar op de been en schoot in de korte hoek raak. Chelsea blijft door de 0-3 overwinning in het spoor van koploper Arsenal. Het verschil met de stadgenoot is twee punten. Het gat met nummer twee Manchester City is één punt.


Arsenal heeft de koppositie in de Premier League ternauwernood in handen gehouden. In de slotfase zorgde invaller Nicklas Bendtner voor een zege op Cardiff City (2-0).

Wenger kende voorafgaand aan de wedstrijd een waslijst aan blessures. Zo moesten de Londenaren het stellen zonder Aaron Ramsey, Mesut Özil en Olivier Giroud. Deze spelers waren in de eerste seizoenshelft juist bepalend in de wederopstanding van Arsenal en hun gemis was dan ook groot.

Arsenal was veruit de betere ploeg in het Emirates Stadium, maar had moeite met het creëren van kansen. Lukas Podolski, die door de absentie van Giroud in de spits begon, speelde een onzichtbare rol in deze wedstrijd.

Na rust begonnen The Gunners iets beter te voetballen. Zo was Jack Wilshere dicht bij een doelpunt, toen hij na een goede actie aan de linkerkant de buitenkant van de paal raakte. Wenger besloot evengoed in te grijpen en haalde Podolski van het veld zodat Nicklas Bendtner kon invallenn. Ook Tomas Rosicky kwam in de ploeg, hij nam de plek van Mathieu Flamini in.

Verdediger Per Mertesacker leek een kwartier voor tijd de ban te breken, maar de Duits international zag tot tweemaal toe een kopbal naast gaan. Op het moment dat men in Londen rekening hield met een gelijkspel, was het echter Bendtner die toesloeg.

Nadat Nacho Monreal een goede voorzet gaf, kopte Bacary Sagna op de vuisten van doelman Marshall. Bendtner was er echter als de kippen bij om de rebound hard en hoog in te schieten en het Emirates zo in extase te brengen. In blessuretijd maakte Theo Walcott er met een subtiel stiftje nog 2-0 van, zodat de drie punten in Londen bleven. Arsenal blijft zo koploper in de Premier League, met een punt voorsprong op achtervolger Manchester City.


Overige wedstrijden 16.00 uur
Crystal Palace 1-1 Norwich City
Fulham FC 2-1 West Ham United
Stoke City 1-1 Everton FC
Sunderland 0-1 Aston Villa
West Bromwich Albion 1-0 Newcastle United

Dijkhuizen volgt Tomasson op bij Excelsior

Marinus Dijkhuizen is de nieuwe trainer van Excelsior. De 41-jarige oud-voetballer volgt bij de club uit de Jupiler League de naar Roda JC vertrokken Jon Dahl Tomasson op. Voor Dijkuizen wordt het zijn eerste klus als hoofdtrainer in het betaald voetbal.

Dijkhuizen was vorige zomer al in beeld om trainer van Excelsior te worden, maar moest het toen afleggen tegen Tomasson. "Na zijn vertrek hoopte ik uiteraard dat ik gebeld zou worden en gelukkig gebeurde dat ook", zegt de Zuid-Hollander, die als voetballer ruim drie seizoenen voor Excelsior speelde. "Gisteren is alles rondgekomen. Ik ben heel erg blij met deze kans."

Na zijn afscheid als prof in 2008 stond Dijkhuizen als trainer voor de groep bij de amateurs van Montfoort en De Meern. Ook was hij werkzaam als spitsentrainer bij FC Utrecht.

Doventolk herdenking Mandela man van het jaar

De 'nepdoventolk' die bij de grote afscheidsceremonie van Nelson Mandela 'maar wat deed' in plaats van te vertalen, is de man van het jaar 2013, volgens de ex-komiek Beppe Grillo. Diens Beweging 5 Sterren kreeg bij de Kamerverkiezingen in februari in Italië de meeste stemmen.

Volgens Grillo geeft het incident rond de nepvertaling aan "dat het leven pure enscenering is geworden", zo schrijft Grillo op zijn veelgelezen blog. "Alles wat jullie zien, is vals of misschien waar, maar dat maakt inmiddels niemand meer wat uit."

Doventolk herdenking Mandela man van het jaar
Doventolk herdenking Mandela man van het jaar (Foto: ANP)

FOK!toen: Terugblik op 2013

2013 was weer een behoorlijk veelzijdig nieuwsjaar. Machtswisselingen, internationale onrust, nukkige weergoden, moord en doodslag, ze kwamen allemaal voorbij in dit veelbewogen jaar. Om door de (omgewaaide) bomen toch nog het bos te kunnen zien deden we een greep in het nieuws van het afgelopen jaar en kwamen met een twaalftal opvallende gebeurtenissen. Wat gebeurde er allemaal in het afgelopen jaar? Je leest het in deze speciale FOK!toen.

Maandbanner 1

De troonswisseling

Op 28 januari maakt Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, bekend dat ze op 30 april 2013 zal aftreden en het koningschap overdraagt aan haar zoon prins Willem-Alexander van Oranje-Nassau. Voor het eerst in 123 jaar wordt Nederland weer geregeerd door een man. Helemaal mooi dat dit net in het jaar is dat het Nederlandse koninkrijk 200 jaar bestaat!

De bestijging van de troon door prins pils is natuurlijk een goede reden voor een groots volksfeest en daarbij hoort natuurlijk ook een Koningslied (check die link, zelfs YouTube noemt het MEUK! - red) bij. Voor het schrijven van deze 'vorstelijke tekst' wordt niemand minder dan John Ewbank ingehuurd. Ewbank terroriseerde Nederland eerder met Borsato-hits als 'De Waarheid', 'Wereld Zonder Jou', 'De Bestemming', 'Binnen' en 'Rood'. Met zinsneden als 'de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier' en 'door de regen en de wind zal ik naast je blijven staan' zorgen voor veel ophef. Nadat Ewbank veel kritiek ontvangt via Twitter besluit hij zelfs om het lied terug te trekken.

De kromme tenen van Ewbank
De kromme tenen van Ewbank

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft echter zo'n 150.000 euro in het wangedrocht gestoken en zo mag het Koningslied toch blijven bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Op een enkele dronkenlap in Drenthe, Limburg en Zeeland na, voelt het leeuwendeel van de Nederlandse bevolking niks voor het meezingen van deze koninklijke hymne. Het blijft oorverdovend stil op de Nederlandse pleinen.

Goed voorbeeld doet goed volgen en zo besluit ook koning Albert II van België op 21 juli af te treden. Dit is een unieke gebeurtenis aangezien er in de geschiedenis van de Belgische monarchie niet eerder een vrijwillige troonswisseling voor was gekomen. Hij wordt opgevolgd door koning Filip die daarmee de zevende Koning der Belgen is geworden.

Maandbanner 2

Gevaar uit de ruimte

Februari 2013 is de maand die de geschiedenisboeken in zal gaan als de maand waarin gevaar dreigde vanuit het heelal. Op 15 februari passeerde de planetoïde 2012 DA14 onze planeet op een afstand van slechts 27.600 kilometer. Nooit eerder werd waargenomen dat een object van deze omvang zo dicht langs de aarde. Voor degenen die hem gemist hebben, over dertig jaar komt de planetoïde 2012 DA14 weer langs.

Op dezelfde dag ontplofte een meteoroïde nabij Tsjeljabinsk in het Russische Oeralgebied. Rond 09.15 uur plaatselijke tijd werd een vuurbal in de hemel waargenomen, gevolgd door een supersonische knal. De meteoroïde, met een diameter van 17 meter, knalde de atmosfeer binnen met een snelheid van circa 54.000 kilometer per uur oftewel 15 kilometer per seconde. De vrijgekomen energie bij de ontploffing werd geschat op 500 kiloton TNT. Dat is enorm veel als je nagaat dat de atoombom op Hiroshima een explosiekracht van 'slechts' 15 kiloton TNT had.

De ontploffende meteoroïde zorgde voor meer dan 1000 gewonden en veroorzaakte voor zo'n 25 miljoen euro schade. Uit later onderzoek bleek dat dit de grootste meteoroïde was die de aarde geraakt heeft sinds de explosie in Toengoeska in 1908.

Maandbanner 3

Een nieuwe paus


Ook Joseph Aloisius Ratzinger, bij velen beter bekend als Paus Benedictus XVI, besluit op 28 februari om zijn mijter aan de kapstok op te hangen. De oerconservatieve Ratzinger, die ook wel de Rottweiler van God werd genoemd, wordt opgevolgd door de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio, aartsbisschop van Buenos Aires. Vanaf 13 maart luistert hij naar de naam Franciscus.

Maandbanner 4

De marathon van Boston

Op maandag 16 april 2012 was de 117e editie van de Boston Marathon plaats. De wedstrijd werd bij de mannen gewonnen door de 23-jarige Ethiopiër Lelisa Desisa en bij de vrouwen schreef de Keniaanse Rita Jeptoo de wedstrijd op haar naam. Twee uur nadat de winnaars de finish waren gepasseerd kwam het sportevenement echter op een geheel onverwachte wijze in het nieuws. Er werden twee luide explosies gehoord bij Copley Square, vlakbij de finishlijn van de hardloopwedstrijd. De explosieven bestonden uit snelkookpannen waarin ook metaalscherven, spijkers en stalen kogels waren gestopt om zo veel mogelijk schade te veroorzaken. Bij de aanslag vielen drie doden en tientallen gewonden.

Op 19 april werd bekend dat de verdachten twee Tsjetsjeense broers uit Cambridge (een voorstad van Boston) zijn. Als de twee mannen worden aangetroffen in Watertown (een voorstad van Boston) volgt een dodelijke achtervolging, waarbij de oudere broer, de 26-jarige Tamerlan Tsjarnajev, bij een vuurgevecht met de politie wordt doodgeschoten. De jongere broer, de 19-jarige Dzjochar Tsarnajev, weet nog te ontkomen in een auto, maar wordt na een klopjacht van 23 uur gewond uit een boot gehaald.

Maandbanner 5

Anouk op Eurovisie Songfestival

Eind vorig jaar was het eigenlijk al bekend. De Haagse zangeres Anouk zou voor Nederland meedoen aan het Eurovisie Songfestival. U weet wel, dat muziekgebeuren waar men ooit met het hele gezin voor thuis bleef, dat toen gekaapt werd door de homoseksuele medemens om uiteindelijk te eindigen als een commercieel gedrocht waar het alleen maar draait om het versturen van sms-berichten en waar vriendjespolitiek uitmaakt waar de punten naar toe gaan.

Maar goed, de absoluut niet arrogante zangeres Anouk had aan de TROS laten weten dat zij aan het Eurovisie Songfestival mee zou doen als er aan een aantal eisen werd voldaan. Ze zou er geen stemronde komen waarbij het Nederlandse publiek mede mocht bepalen welk lied er zou worden vertolkt. Anouk liet weten dat ze al een lied klaar had voor het festival en daar mochten we het mee doen. Met de ballade 'Birds' zou Anouk wel de finale halen van het songfestival, iets wat al jaren niet meer was gebeurd. Ze zou uiteindelijk als negende eindigen in Zweden.

Anouk zou later nog tweemaal het nieuws halen. Zo was mevrouw nogal ontdaan door de reacties op de Zwarte Piet-kwestie en ging ze helemaal over de rooie toen ze op het laatste moment een concert af had gelast en daar klachten over kreeg.

Maandbanner 6

Het Fyra-fiasco

De trein die niet spoort. Collega Driekoplopers heeft het volgende te zeggen over de Spaghettiboemel:

Op het vlak van Openbaar Vervoer stond het jaar 2013 natuurlijk in het teken van het Fyra-fiasco. We kennen allen het begrip “de bodem viel er onderuit”, om aan te geven dat de grondslag van een bepaald plan niet deugt. Op het spoor werd dit niet figuurlijk, maar letterlijk gerealiseerd. De treinen van AnsaldoBreda bleken in het geheel niet te zijn opgewassen tegen de dienst, laat staan in winterse omstandigheden. Reeds half januari werd voor deze treinen een terecht rijverbod opgelegd, zowel door de Belgische als de Nederlandse toezichthouder.

De NS kon weinig anders doen dan de reiziger een uitgeklede variant van de tegen alle adviezen in per december opgeheven ‘gewone’ Beneluxtrein bieden. Niet vanaf Amsterdam, maar vanaf Den Haag, en slechts een paar keer per dag. Met treinen die heel vaak uitvielen een veelal te smerig om aan te pakken. Tragisch waren de zeer lage kwaliteitseisen die staatssecretaris Mansveld aan deze noodverbinding stelde. De bewindsvrouwe verdedigde die lage eisen in de Tweede Kamer met de mededeling dat die nog altijd hoger waren dan de prestaties van de Beneluxtrein tot december vorig jaar. Daarmee beloonde ze de NS dus voor slecht gedrag.

In het najaar gingen de staatssecretaris en de Kamer akkoord met een door de NS gepresenteerd alternatief plan. De NS zag verder af van het rijden met hogesnelheidstreinen: passagiers die met hoge snelheid wensten te reizen, konden ophoepelen naar de veel duurdere Thalys. Vele miljarden belastinggeld over de balk geflikkerd, zonder dat wie dan ook er wat mee opschiet. Dit alles leidde tot klachten van reizigersclub Maatschappij Voor Beter OV bij de Europese Commissie, die op grond daarvan een onderzoek naar verboden staatssteun voor de NS heeft ingesteld. Wordt in 2014 zeker vervolgd.

Maandbanner 7

Een hittegolf in Nederland

In juli 2013 was er officieel sprake van een hittegolf in Nederland. Dit was de eerste hittegolf sinds 2006. Het was opmerkelijk dat de hittegolf volgde op een zeer koude lente.

De hittegolf zou in totaal 7 dagen duren waarvan er op drie dagen zelfs sprake was van tropische temperaturen. Op 22 juli steeg de thermometer tot 32,6 graden Celsius.

Maandbanner 8

Prins Friso overleden

12 augustus was een zwarte dag voor onze koninklijke familie. Op die dag overleed prins Friso. Op 17 februari 2012 werd Friso, samen met zijn plaatselijke jeugdvriend Florian Moosbrugger, bedolven onder een sneeuwlawine. 25 minuten na het ongeval werd hij pas bevrijd. Al die tijd hadden zijn hersens te weinig zuurstof gehad. De prins bevond zich in comateuze toestand. Het was zeer onzeker of hij ooit weer bij bewustzijn zou komen.

Op 1 maart 2012 werd Friso overgebracht naar het Wellington Hospital in zijn woonplaats Londen. Daar zou hij verblijven tot 8 juli 2013. Een dag later werd hij overgebracht naar het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Friso werd op 16 augustus 2013 in besloten kring begraven in Lage Vuursche.

Maandbanner 9

Examendiefstal Ibn Ghaldoun

De Islamitische Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun was een Nederlandse islamitische scholengemeenschap voor vmbo-, havo- en vwo-onderwijs in Rotterdam. Ja dat leest u goed, 'was' want er gebeurden op de scholengemeenschap nogal wat dingen die het daglicht niet konden velen. De eerste keer dat de school op negatieve wijze in het nieuws kwam was al in 2007, toen bleek dat men meer dan een miljoen euro aan subsidie onrechtmatig had uitgegeven. In 2010 kwam de school opnieuw in het vizier toen bleek dat er examenfraude was gepleegd. Bij onderzoek had men ontdekt dat een tweetal leraren examens verbeterden alvorens deze naar een corrector op te sturen. Beide leerkrachten zouden worden ontslagen. Datzelfde jaar verdween er ook op mysterieuze wijze een sleutel van de kluis waarin de examens werden bewaard. Het kluisslot werd echter niet vervangen, maar er werd simpelweg een nieuwe sleutel bijgemaakt.

Op 30 mei 2013 kwam Ibn Ghaldoun opnieuw in het nieuws vanwege grootschalige examenfraude. Een uit het schoolgebouw gestolen vwo-eindexamen Frans was integraal op internet geplaatst. Het gestolen eindexamen werd geschrapt en alle bijna 17.000 vwo-leerlingen met Frans in hun pakket moesten een dag later een vervangend eindexamen maken. Na politieonderzoek bleek dat in totaal zevenentwintig eindexamens ontvreemd waren: vijftien van het vwo (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Arabisch, management en organisatie, wiskunde-a, wiskunde-b, natuurkunde, scheikunde, biologie, economie, geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer), tien havo-eindexamens (Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, wiskunde, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde, economie en maatschappijwetenschappen) en twee van het vmbo (Engels en economie). Alle gestolen eindexamens zijn op de school ongeldig verklaard en moesten door de leerlingen opnieuw gemaakt worden.

De spiekdoekjes van Ibn Ghaldoun
De spiekdoekjes van Ibn Ghaldoun

Toen bleek dat één van de verdachten de zoon van natuurkundeleraar en ex-directeur Hassan Bofarid was. Bofarid was eerder vanwege de subsidiegeldkwestie ontslagen, maar was dus daarna gewoon braaf weer aangenomen als leerkracht van de Islamitische onderwijsinstelling. Elf leerlingen werden verdacht van betrokkenheid bij het stelen van de eindexamens en 42 leerlingen werden verdacht te hebben gebruikgemaakt van deze gestolen eindexamens. Van de acht eindexamenleerlingen van de Ibn Ghaldoun Scholengemeenschap werd het schooldiploma ongeldig verklaard.

Ibn Ghaldoun zou in oktober failliet verklaard worden.

Maandbanner 10

Storm in Nederland

Christian (Duitsland), St Jude storm (Engeland), Carmen (European Windstorm Centre) en Simone (Zweden) waren een aantal van de namen die de storm kreeg, die vanaf 25 oktober 2013 over West- en Noord-Europa trok en zware schade aanrichtte. Vooral de kustgebieden van Zuid-Engeland, België, Nederland, Noord-Duitsland (Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein), Denemarken en Zuid-Zweden werden door de storm getroffen.

De schade die de storm op 27 oktober in Nederland veroorzaakte werd geraamd op minimaal 95 miljoen euro (exclusief de schade aan de overheids- en landbouwsector). Door blaadjes bomen op de rails werd het treinverkeer ernstig ontregeld en ook bus- en tramverkeer had veel last van de harde rukwinden. Als gevolg van de storm waren er in een vijftal Europese landen 18 doden te betreuren.

Ook in december kwam Nederland weer in stormachtig weer terecht. Op 5 en 6 december 2013 trok de Sinterklaasstorm over Noord-Europa, waarbij op sommige momenten zelfs orkaankracht werd gemeten. In verschillende landen werden de hoogste waterstanden gemeten sinds de Watersnood van 1953. De Oosterscheldekering werd voor het eerst sinds 2007 gesloten. In diverse plaatsen, zoals Vlaardingen, Dordrecht en Harlingen, kwamen kades onder water te staan en op de waddeneilanden werden stukken duin weggeslagen. De storm leverde een schadepost op van ongeveer 95 miljoen Euro.

Driemaal is scheepsrecht en dat geldt schijnbaar ook voor zware stormen. Op 23 en 24 december sloeg kerststorm Dirk toe en trok over delen van Noord-Europa. In Nederland zou de storm vooral voor materiële schade zorgen. Zo deed flat De Windvanger in Breda zijn naam eer aan; er vloog een groot gedeelte van het dak van het gebouw.

Maandbanner 11

Zwartepieten over Zwarte Piet

Net als in de voorgaande jaren waren er ook dit jaar weer mensen die het Sinterklaasfeest moesten misbruiken voor hun eigen tekortkomingen. In eerste instantie was het slechts een groepje van 21 Amsterdammers die op garioïde wijze reageerden op de traditionele metgezel van de goedheiligman. Gesubsidieerd straatkunstenaar Quincy Gario was in 2011 ook al in het nieuws gekomen toen hij bij een protest tegen Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht.

De vlam sloeg pas echt goed in de pan toen via de Volkskrant bekend werd dat ook de Verenigde Naties een uitspraak over het eeuwenoude Hollandse kinderfeest had gedaan. De zelfbenoemde VN-consultant Verene Shepherd noemde Zwarte Piet een 'racistisch fenomeen' en zou het liefste zien dat het hele Sinterklaasfeest afgeschaft zou worden, omdat de traditie 'een terugkeer naar de slavernij in de 21e eeuw' zou zijn. Vooral in de sociale media ontstond nogal wat rumoer door deze uitspraken. Op Facebook werd de internetcampagne Pietitie opgericht, die in enkele dagen een paar miljoen likes te pakken had en daarmee de meest succesvolle Nederlandse Facebook-pagina tot op dat moment werd.

Protest tegen Zwarte Piet in Amsterdam (Foto: ANP)
Protest tegen Zwarte Piet in Amsterdam (Foto: ANP)

Maatschappijleraren bleken opeens een stuk minder moeite te hebben met het oproepen tot geweld en ook de bloksnorren van extreem rechts zagen dit als een uitgelezen kans om hun zieke zielenroerselen in de diverse sociale media te plempen. Op 16 november 2013, de dag waarop Sinterklaas in Nederland aankwam, waren er enkele duizenden honderden tientallen demonstranten aanwezig bij het protest tegen Zwarte Piet in Amsterdam. De goedheiligman merkte er echter weinig van, hij had het druk genoeg met het besturen van zijn leger van zo'n 600 Zwarte Pieten. Om de beroepers toch iets tegemoet te komen, droegen de Zwarte Pieten geen gouden ringen, waren kapsels van sommige Pieten aangepast en was ook de opvallende rode lippenstift bij de meeste knechten van de Sint verdwenen.

Maandbanner 12

Nelson Mandela

Op 5 december om 19.50 uur overleed Nelson Mandela, een man die door velen als een wereldverbeteraar werd gezien. In Zuid-Afrika werd 'Madiba' ook wel als de Vader des Vaderlands beschouwd. Mandela was één van de oprichters van het later verboden ANC en werd vooral beroemd nadat hij jarenlang gevangen had gezeten op Robbeneiland. In 1990 werd Mandela vrijgelaten en zou het in 1994 zelfs tot president van Zuid-Afrika schoppen.

Nelson Mandela bij de ceremonie van de WK finale in 2010 (Foto: Pro Shots)
Nelson Mandela bij de ceremonie van de WK finale in 2010 (Foto: Pro Shots)

Van Wim Kok tot Barack Obama en van Ruud Gullit tot Paris Hilton, ze buitelden over elkaar heen om zo schreeuwend mogelijk aan te geven hoe erg zij het wel niet vonden dat Nelson Mandela was gaan hemelen. De NOS ging bij de live-uitzending van de begrafenis nog eens hard op zijn bek. In tegenstelling tot alle andere landen waar de ceremonie werd uitgezonden, begon de Nederlandse Omroep Stichting een dik uur te laat met de uitzending. Uiteraard lag dat aan iedereen behalve de NOS.

Conclusie:

2013 was een zeer divers jaar. In het Midden-Oosten woekert de 'Arabische lente' nog steeds door, Syrië is een puinzooi waar alleen gehersenspoelde hakbars naar toe willen. De 'Nederlandse lente' was eigenlijk gewoon afwezig en werd vervangen door een soort van herfstachtige periode. De zomer was aardig en werd opgevolgd door een onstuimige herfst met veel stormachtige momenten. We kregen ruzie met Rusland (Greenpeace en homo's), we kregen ruzie met Gario en de rest een deel van de inwoners van de Bijlmer (Zwarte Piet) en ook de Chinezen mochten eens naar de racismekaart grijpen toen hofnar Gordon een enorm flauwe grap maakte over nummel 39 met witte lijst!

FOK!toen wenst iedereen een ontzettend fijn 2014 toe!

Marly van der Velden brengt oud en nieuw door op wc

Marly van der Velden is op oudejaarsavond getroffen door een voedselvergiftiging. De Goede Tijden, Slechte Tijden-actrice heeft daardoor het grootste gedeelte van de jaarwisseling doorgebracht op de wc.

"Sorry, ik zeg nu pas 'happy 2014'! Niet veel mee gekregen van gisteravond", laat ze woensdag weten via Twitter. "Ik heb het aftellen op toilet doorgebracht", vult ze aan tegenover RTL Boulevard. "Voedselvergiftiging... top."

Ruim 46.000 mensen maken nieuwjaarsplons

Op 125 plaatsen in het hele land hebben meer dan 46.000 mensen een nieuwjaarsduik genomen. Aan de grootste duik, om 12 uur vanaf het Scheveningse strand, deden dit jaar 10.000 mensen mee. Volgens de organisatie was het "ondanks het milde weer geen eitje". Het water was met 8 graden ongeveer 2 graden warmer dan de lucht, maar er stond wel een stevige wind, waardoor het buiten als 3 graden aanvoelde.

De organisatie van de nieuwjaarsduik zegt dat er een recordaantal mensen heeft meegedaan. Vorig jaar plonsden 40.000 mensen op Nieuwjaarsdag in het koude water van de zee of een ander water.

Er worden al sinds 1960 nieuwjaarsduiken georganiseerd. In 1998 was de eerste in zijn huidige vorm. Toen deden 6000 mensen mee. In 2007 was er geen duik; het weer was toen te slecht. Met harde wind uit zuidwest tot west en opkomend tij was er een sterke stroming en hoge golfslag, waardoor deelnemers in gevaar konden komen. Het was voor het eerst in 39 jaar dat er geen duik was in Scheveningen.

Ruim 46.000 mensen maken nieuwjaarsplons
Ruim 46.000 mensen maken nieuwjaarsplons (Foto: ANP)

[Upd] 80.000 meldingen vuurwerkoverlast

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft al 80.000 meldingen binnengekregen. Dat zijn er meer dan vorig jaar, en mensen hebben nog een paar dagen de tijd om te klagen bij het meldpunt. Dat meldde initiatiefnemer Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam woensdag.

De klachten gaan onder meer over vuurwerkschade, achtergelaten vuurwerkafval, vuurwerkstress bij huisdieren en harde knallen door vuurwerkbommen.

Vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinksfracties. Tot 4 januari kan vuurwerkoverlast op de website worden gemeld. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin dit jaar wordt aangeboden aan de Tweede Kamer en aan 15 burgemeesters.

Update 17.39 uur (door Danny)
Voor de mensen die het betuttel en gemanipuleer van GroenLinks zat zijn is er nu ook het meldpunt GroenLinks, een initiatief van GeenStijl. Hier kan iedereen zijn ongenoegen kwijt over de regelzucht van GroenLinks en hun missie om de wereld voor iedereen dodelijk saai te maken.

80.000 meldingen vuurwerkoverlast
80.000 meldingen vuurwerkoverlast (Foto: ANP)

KroatiŽ arresteert oud-inlichtingenchef

Kroatië heeft een oud-inlichtingenchef gearresteerd die wordt gezocht door Duitsland. De zaak van Josip Perkovic veroorzaakte afgelopen zomer een twist met de Europese Unie over de uitleveringswetgeving van het Kroatië.

Perkovic wordt door Duitsland gezocht voor de moord op een Kroatische dissident door de voormalige Joegoslavische geheime dienst in 1983. Perkovic richtte de Kroatische geheime dienst op nadat zijn land zich in de jaren negentig van Joegoslavië had afgescheiden. Daarvoor werkte hij voor de communistische Joegoslavische geheime dienst.

Kroatië, dat zich afgelopen juli bij de EU voegde, weigerde in eerste instantie om Perkovic uit te leveren, omdat het onder de Kroatische wet niet mogelijk was om staatsburgers uit te leveren. Onder druk van de EU veranderde Kroatië de wetgeving zodat die strookte met Europese regelgeving.

De politie arresteerde Perkovic woensdag, de dag dat de wetswijzigingen van kracht werden. Het is nog niet bekend hoe lang de uitleveringsprocedure gaat duren.

Olympisch ticket Davis en Richardson

Bij de Amerikaanse trials in Salt Lake City hebben Shani Davis en Heather Richardson een olympisch ticket voor de 1.500 meter bemachtigd. Davis, eerder al winnaar van de 1.000 meter, won bij de mannen in een tijd van 1.43,20 en liet Brian Hansen en Joey Mantia achter zich.

Richardson, die eerder al de 500 en de 1000 meter won, was op de schaatsmijl met 1.54,19 Brittany Bowe de baas.

Alleen alle nummers één gaan in de Verenigde Staten automatisch naar de Spelen. Nadat alle afstanden zijn verreden wordt er beslist welke schaatsers ook een ticket voor Sochi krijgen. Net als in ons land mogen er tien mannen en tien vrouwen naar Sochi.

Eerste Bulgaren en Roemenen gearriveerd

Bulgaren en Roemenen die mogelijk baat hebben bij het wegvallen van speciale beperkingen ten aanzien van werken in andere EU-landen, zijn woensdag in Engeland gearriveerd. Het dagblad The Independent meldde dit vanaf het vliegveld van Luton, ten noorden van Londen. Een vlucht met Roemenen werd daar verwelkomd door parlementariër Keith Vaz, voorzitter van de parlementscommissie Binnenlandse Zaken.

Vaz is echter niet bang voor 'een invasie' en ging juist naar Luton omdat hij wil beklemtonen dat de Britten onnodig bezorgd zijn over een veronderstelde nieuwe stroom Oost-Europese arbeidskrachten. Hij zei woensdag dat er geen enkel bewijs is dat er meer vliegtickets dan normaal zijn verkocht in Bulgarije en Roemenië. Veel van de Bulgaren en Roemenen die arriveren, hebben volgens Vaz toch al een baan in Engeland en komen terug van vakantie.

'Eerste Bulgaren en Roemenen gearriveerd'
'Eerste Bulgaren en Roemenen gearriveerd' (Foto: ANP)

[PL] Manchester City wint ondanks goals Bony

Manchester City is voor minimaal twee uur koploper in de Premier League. Swansea City had aan twee doelpunten van voormalig Vitesse-spits Wilfried Bony niet genoeg om de landskampioen van 2012 af te stoppen: 2-3. Arsenal kan woensdagmiddag bij een thuiszege op Cardiff City de eerste plaats weer overnemen.

Bony, voor wie de teller dit seizoen pas op vier competitiegoals stond, kopte op slag van rust knap raak na een afgemeten voorzet van de Nederlander Jonathan de Guzman. Het betekende de 1-1, omdat Fernandinho in de veertiende minuut namens de bezoekers de score had geopend.

Door goals van Yaya Touré (58e) en Aleksandr Kolarov (66e) sloeg Manchester City aan het begin van de tweede helft een beslissende kloof. Een afstandsschot van Bony in blessuretijd kwam veel te laat om de spanning nog terug te brengen.

Diethart wint nieuwjaarsspringen in Garmisch

De Oostenrijkse schansspringer Thomas Diethart heeft in Garmisch-Partenkirchen de traditionele wedstrijd op nieuwjaarsdag gewonnen. In de tweede wedstrijd om de Vierschansentournee wist Diethart zijn stijgende lijn door te zetten en de overwinning op te eisen.

Diethart, die nog maar enkele weken bij de Oostenrijkse selectie zit, overtuigde vanaf zijn debuut al direct. In Engelberg werd hij zesde en vierde en in Oberstdorf pakte hij de derde plek. In Garmisch-Partenkirchen was hij in alle trainingen en de kwalificatie de beste en ook in de eerste ronde van de wedstrijd greep hij gelijk de leiding. De tweede plaats was voor zijn landgenoot Thomas Morgenstern. Op plek drie volgde de Noor Anders Fannemel al op aanzienlijke afstand. Favorieten Simon Ammann uit Zwitserland, Kamil Stoch uit Polen en Anders Bardal uit Noorwegen vielen tegen.

In de finaleronde liet vooral Ammann een veel betere sprong zien. De winnaar van de wedstrijd in Oberstdorf wist hier de leiding mee te pakken en uiteindelijk bleek het goed voor de derde plaats. De twee Oostenrijkse springers die bovenaan stonden zagen hun positie niet veranderen. Morgenstern sprong goed en kon zijn tweede plek zonder problemen verdedigen, maar Diethart was opnieuw een klasse apart. Met een afstand van 140,5 meter sprong hij onbedreigd naar zijn eerste overwinning op het hoogste niveau. De jonge Oostenrijker neemt met zijn zege de leiding in het klassement om de Vierschansentournee over van Ammann.

Murray onderuit in Doha

Andy Murray heeft niet lang kunnen genieten van zijn terugkeer op de ATP-tour. In zijn tweede wedstrijd moest de Schot zijn meerdere erkennen in Florian Mayer. De Duitser won met 3-6, 6-4 en 6-2.

Mayer keek in Doha tegen een set en een 0-3 achterstand aan, maar pakte twaalf van de laatste vijftien games en bezorgde Murray zo een pijnlijke nederlaag. De winnaar van Wimbledon lijkt dan ook nog niet helemaal te zijn hersteld van zijn operatie, waardoor hij het einde van afgelopen seizoen moest missen.

Badr en Estelle vieren samen jaarwisseling

Badr Hari en Estelle Cruijff hebben samen het nieuwe jaar ingeluid. In november liet Cruijff nog weten dat ze afstand nemen van elkaar, maar tijdens oud en nieuw hadden de twee het weer erg gezellig samen, blijkt uit een foto die de kickbokser heeft geplaatst op Twitter.

"Ik en mijn liefje wensen jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar", schreef Hari bij het kiekje. Op de foto staan hij en Cruijff, die lachend in de camera kijken.

In de zomer van 2012 werd bekend dat Hari en Cruijff elkaar hadden gevonden. Laatstgenoemde zei in november tijd nodig te hebben om voor zichzelf wat zaken op een rijtje te zetten. Er gingen sinds kort echter al weer geruchten dat de twee weer bij elkaar waren.

Harting wenst opstappen atletiekbaas Diack

Olympisch kampioen discuswerpen Robert Harting heeft een bijzondere nieuwjaarswens uitgesproken. "Om van 2014 een goed jaar te maken, moet Lamine Diack opstappen als voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. In de atletiek moet men begrijpen dat het anders moet", zegt de sportman van het jaar in Duitsland op de website van Leichtathletik.

De Senegalees Diack, inmiddels 80 jaar oud, voert al vanaf 1999 de IAAF aan en hij houdt volgens Harting fundamentele vernieuwingen tegen. "Hij is zo iemand die zijn post moet verlaten en jonge, dynamische denkers aan het werk moet laten." Harting, tevens drievoudig wereldkampioen, wil bijvoorbeeld op een heel andere manier de atletiek op televisie in beeld brengen.

LongpatiŽnt nog lang de pineut door vuurwerk

Door het afsteken van vuurwerk is ook deze jaarwisseling smog ontstaan. Die bleef tot in de ochtend hangen, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit metingen. Vooral in de grote steden werden hoge concentraties fijnstof gemeten.

Fijnstof kan onder meer leiden tot verergering van luchtwegklachten, benauwdheid en hoesten. Vooral longpatiënten zijn hier gevoelig voor.

De hoogste concentratie fijnstof werd gemeten in Den Haag. Bij meetstation Den Haag-Amsterdamse Veerkade werd tot 09.00 uur een verhoogde concentratie van 85 microgram per kubieke meter gemeten. Vorig jaar lag de hoogste concentratie bij een meetstation in Nijmegen, waar toen 93 microgram werd gemeten.

Langdurige blootstelling aan fijnstof brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee. Volgens Europese normen is 25 microgram het maximum, maar het Britse tijdschrift The Lancet concludeerde onlangs dat die norm nog altijd dodelijk is en dat er zelfs onder de vijftien microgram grote gezondheidsrisico's zijn.

Bezorgrestaurants verwachten drukke nieuwjaarsdag

Bezorgers van maaltijden hebben net als voorgaande jaren een drukke eerste avond van het jaar voor de boeg. Naar verwachting moeten bezorgrestaurants woensdagavond ongeveer 450 duizend maaltijden afleveren, schat bestelwebsite Thuisbezorgd.nl. Dat is flink meer dan de driehonderdduizend van vorige nieuwjaarsdag.

Nieuwjaarsdag is traditioneel de drukste maaltijdbezorgdag van het jaar, voor Koningsdag en Tweede Pinksterdag, stelt Thuisbezorgd.nl. Dat de eerste dag van het jaar zo druk is, komt volgens een woordvoerder van de website doordat de meeste supermarkten gesloten zijn. Vroeger kozen consumenten er dan nog wel eens voor om uit eten te gaan. Vanwege de crisis wordt nu echter vaak gekozen 'om maar wat te halen'. "Dan ben je nog steeds minder kwijt dan in een restaurant", weet de woordvoerder.

De bestelwebsite zegt ongeveer een derde van de markt in handen te hebben. De schatting van 450 duizend maaltijden geldt voor de gehele maaltijdbezorgmarkt, en is gebaseerd op de groei van afgelopen jaar en gesprekken met restauranthouders.

Nederlander valt van balkon Duits hotel

Een 23-jarige Nederlander is op nieuwjaarsnacht van het balkon van een hotel in Duitsland gevallen. Hij viel van de vierde etage naar beneden en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, laat de Duitse politie woensdag weten.

De Nederlander had alcohol gedronken en wilde volgens de politie een sigaret roken. Hoe hij van het balkon is gevallen is nog niet bekend. De politie gaat uit van een ongeluk.

Gevechten gaan door in stad Zuid-Sudan

De strijd in de Zuid-Sudanese stad Bor tussen het leger en rebellen woedt woensdag voort. Minister van buitenlandse zaken Barnaba Marial Benjamin heeft de stad omgeschreven als een 'oorlogsgebied'. Ondanks de toezegging van beide kampen om deel te nemen aan vredesgesprekken lijkt vooralsnog niemand bereid de wapens neer te leggen.

Volgens een analist in de hoofdstad Juba hebben militairen zich teruggetrokken uit delen van Bor om te voorkomen dat ze de strijd moeten aanbinden met de kindsoldaten die door de rebellen worden ingezet. "Het Sudanese leger is opgedragen terug te trekken", aldus Edmund Yakani.

Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei, is het epicentrum van de strijd tussen de aanhangers van president Salva Kiir, die tot de Dinka-stam behoort, en die van ex-vicepresident Riek Machar, die bij de Nuer-stam hoort. Machar werd eerder dit jaar door Kiir de laan uitgestuurd.

De huidige geweldsuitbarsting begon op 15 december. Volgens Kiir probeerden aanhangers van Machar een coup te plegen. Bronnen binnen de regeringspartij van Kiir weerspreken deze lezing echter en zeggen dat leden van de presidentiële garde die loyaal zijn aan Kiir probeerden Nuer-gardisten te ontwapenen. Machar heeft Kiir een dictator genoemd en wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2015.

Afgevaardigden van Kiir en Machar reizen woensdag af naar Ethiopië om deel te nemen aan de vredesgesprekken.

Huta Galung stelt teleur in Noumea

Jesse Huta Galung is op het challengertoernooi van Noumea al in de tweede ronde uitgeschakeld. De Haarlemmer moest zijn meerdere erkennen in de Fransman Gregoire Burquier: 6-4, 3-6 en 0-6. Huta Galung was in Nieuw-Caledonië als tweede geplaatst en staat op de wereldranglijst veel hoger dan Burquier (101 om 228).

Huta Galung had zich in de eerste ronde nog te sterk getoond voor Andrea Arnaboldi. Hij versloeg de Italiaan dinsdag met 7-5 en 6-1.

Winkelhuurprijzen alleen in chicste straten hoger

Winkeliers waren alleen in de meest exclusieve winkelstraten in Nederland, de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en rond het Noordeinde in Den Haag, vorig jaar meer geld kwijt voor de huur van hun pand. In de rest van Nederland daalden de winkelhuurprijzen, gemiddeld met 1,85 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle.

Het is het vierde opeenvolgende jaar dat de winkelhuurprijzen zijn gedaald. Volgens de vastgoedadviseur kwam de daling de afgelopen jaren vooral door de lagere vraag naar A-locaties in vooral middelgrote en kleine steden. Dit jaar was er echter ook geen groei van de tophuurprijzen in de grootste winkelsteden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Maastricht.

Dat de huurprijzen in de chicste winkelstraten van Amsterdam en Den Haag wel stegen, komt volgens Jones Lang LaSalle doordat met name internationale bedrijven ondanks de crisis nog wel interesse hadden om hier een winkel te vestigen.

Honderden gewonden in nieuwjaarsnacht

In de eerste nacht van het nieuwe jaar zijn honderden gewonden gevallen. Een eerste rondgang langs zestien ziekenhuizen in voornamelijk grote steden leert dat alleen daar al meer dan 380 gewonden, onder wie 125 vuurwerkslachtoffers, zijn behandeld. Landelijk zijn er circa negentig ziekenhuizen.

Het aantal feestgangers dat te veel drugs of drank had gebruikt lag bij de meeste ziekenhuizen hoger dan het aantal vuurwerkslachtoffers. Het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, dat de grootste afdeling spoedeisende hulp van Nederland heeft, behandelde zestig patiënten. Daarvan hadden er dertig te veel gedronken of te veel drugs gebruikt. In nog eens vijf gevallen ging het om vuurwerkletsel. De rest was gewond geraakt door bijvoorbeeld een val of een vechtpartij.

Sommige ziekenhuizen geven aan meer patiënten te hebben behandeld dan in voorgaande jaren. De meeste ziekenhuizen zien een beeld dat vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Geen een ziekenhuis geeft aan dat er deze keer duidelijk minder patiënten waren.

Bij het Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam waren er geen 'heftige voorvallen', zegt een woordvoerder. Er werden 45 patiënten behandeld, waarbij het in ongeveer vijftien gevallen om vuurwerkletsel ging. "Maar het waren vooral lichte verwondingen. Het was ook fijn dat niemand agressief was richting het personeel. We zijn blij dat we geen politie nodig hebben gehad om iemand te kunnen behandelen."

Bij het Flevoziekenhuis ging het jaar minder fijn van start. Daar moest iemand worden verwijderd die hulpverleners bedreigde. De nacht was daar verder druk, maar niet drukker dan anders. Er werden vijf vuurwerkslachtoffers en acht mensen met alcoholvergiftiging behandeld. Ook hadden sommige mensen verkeerd gegeten of te veel gegeten.

Het Sint Francisus Gasthuis in Rotterdam behandelde tientallen slachtoffers van geweld of alcohol. Daarnaast werden drie vuurwerkgewonden behandeld. "Dagen als deze zijn altijd een stuk drukker dan uitgaansweekeinden. De laatste jaren lijkt de drukte op feestdagen toe te nemen", zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis stuurt de zwaardere vuurwerkgewonden door naar het Erasmus MC, waar er tien werden behandeld.

Het dodental staat vooralsnog op één. Dinsdagavond kwam een 51-jarige man in Medemblik om het leven toen hij zwaar vuurwerk afstak.

Vuurwerkdode stak het zelf aan

De man die dinsdag om het leven kwam door vuurwerk in Medemblik, had dat zelf aangestoken. Volgens een woordvoerder van de politie ontplofte het in zijn gezicht. Om wat voor vuurwerk het precies ging, kon de woordvoerder niet zeggen.

De 51-jarige man overleed rond half zeven dinsdagavond. Toen de politie aankwam op de plek van het ongeluk, was hij al dood.

Of er nog verder onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van het ongeluk, is nog niet zeker, aldus de woordvoerder.

Wiet nu vrij te koop in Colorado

Colorado is woensdag de eerste de 50 Amerikaanse staten geworden waar de verkoop van marihuana is toegestaan. Burgers van 21 jaar en ouder kunnen de softdrug legaal in de winkels kopen. Tot nu toe was dat alleen voor medische doeleinden toegestaan.

Inwoners van Colorado mogen hooguit 1 ounce (28 gram) per keer kopen. Inwoners van andere staten moeten met hooguit een kwart daarvan genoegen nemen.

Colorado, waarvan Denver de hoofdstad is, zal niet lang de enige Amerikaanse staat met een vrije verkoop van marihuana zijn. In de loop van het jaar volgt de westelijke staat Washington het voorbeeld. In beide gevallen hebben de burgers in een referendum met de vrije verkoop van marihuana ingestemd.

In 20 andere staten is de aankoop van marihuana voor medische doeleinden toegestaan.

Libanon arresteert leider terreurbeweging

De Libanese politie heeft het hoofd van de terreurorganisatie opgepakt die de aanslag op de Iraanse ambassade in Libanon, die in november werd gepleegd, heeft opgeëist. Dat heeft de Libanese minister van defensie Fayez Ghosn gezegd, meldt de BBC. Bij de aanslag kwamen 23 mensen, onder wie de Iraanse culturele attaché, om het leven.

Majid al-Majid, de Saudische 'emir' van de de Abdullah Azam Brigades, wordt vastgehouden door de militaire inlichtingendienst in Beiroet, zei Ghosn. Wanneer de leider van de groep, die gelieerd is aan Al-Qaida, is opgepakt liet Ghosn in het midden.

'Schade jaarwisseling lijkt mee te vallen'

De schade aan particuliere eigendommen zoals auto's en woningen bij de afgelopen jaarwisseling lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars woensdag gezegd in een eerste reactie.

"Als ik het nieuws zo bekijk, lijkt het allemaal mee te vallen", aldus de zegsman. Volgens de woordvoerder heeft het relatief natte weer waarschijnlijk geholpen bij het beperkt houden van de schade.

Hij benadrukte wel dat mensen hun schadeclaims nog moeten indienen en dat het daarom nog erg vroeg is om al een schatting te geven. Bij de vorige jaarwisseling bedroeg de schade aan particuliere eigendommen ongeveer 10 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars maakt later donderdag voorlopige cijfers bekend over de schade bij oud en nieuw.

'Schade jaarwisseling lijkt mee te vallen'
'Schade jaarwisseling lijkt mee te vallen' (Foto: ANP)

Solide start voor Federer

Tennisser Roger Federer is zijn seizoen begonnen met een makkelijke overwinning. De 32-jarige Zwitser won in Brisbane voor de veertiende keer van de Fin Jarkko Nieminen in 6-4 en 6-2. Het is de 32-jarige Fin nog nooit gelukt om van Federer te winnen. 

De nummer zes van de wereld hoopt dat hij een beter jaar zal hebben dan 2013. De Zwitser won in dat jaar slechts één toernooi en wist voor het eerst sinds 2002 geen enkele grandslamfinale te halen. Federer, die in de eerste ronde een bye had, komt in de volgende ronde Marinko Matosevic tegen. De Australiër versloeg in de eerste ronde de Amerikaan Sam Querrey in 5-7, 7-6 (3) en 6-4.

Toestand Schumacher stabiel

De situatie van Michael Schumacher is stabiel. De manager van de Duitser, Sabine Kehm, heeft dit vanmorgen bekendgemaakt. Het ziekenhuis, waar de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 ligt, heeft gezegd dat er geen aanvullende persinformatie zal komen zolang er geen nieuws is over de toestand van Der Schumi.

De toestand van Schumacher, die afgelopen zondag tijdens het skiën in de Franse Alpen op een rots botste en zwaar schedelletsel opliep, is nog wel steeds kritiek en ook wordt hij nog steeds kunstmatig in coma gehouden.

Steekpartij bij nieuwjaarsfeest Berlijn

Bij een steekpartij tussen twee groepen jongeren in Berlijn zijn tijdens de jaarwisseling drie mannen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse politie in de nacht van dinsdag op woensdag bekendgemaakt. Het incident vond plaats vlakbij de Brandenburger Tor, waar honderdduizenden mensen het nieuwe jaar inluidden.

De ernst van de verwondingen van de slachtoffers is niet bekend. De toegang tot het feestgebied rond de Brandenburger Tor werd dinsdagavond al voor 22.00 uur afgesloten omdat het er te druk was.

Bijna 80 arrestaties oudjaar Gelderland

Tijdens de jaarwisseling zijn in de provincie Gelderland 79 mensen gearresteerd voor geweld, brandstichting of het afsteken van zwaar vuurwerk. In verschillende plaatsen werden politiemensen en hulpverleners bekogeld met flessen en vuurwerk. Dat heeft de politie woensdag gemeld.

In Waardenburg, Beuningen en Tiel werden hulpverleners belaagd door groepen mensen. In Waardenburg moest de Mobiele Eenheid eraan te pas komen toen een groep van zo'n 80 man flessen en vuurwerk naar de politie gooide. Ook werden daar auto's in brand gestoken. Bij het blussen moest de brandweer worden begeleid door politie. Alleen al in Waardenburg werden 23 mensen aangehouden.

In Nieuwaal raakte een agente lichtgewond. Ze liep nekletsel op toen zwaar vuurwerk ontplofte onder de dienstauto waar zij en haar collega in zaten.

Bijna 80 arrestaties oudjaar Gelderland
Bijna 80 arrestaties oudjaar Gelderland (Foto: ANP)

Grote brand Nijmegen-Oost

Aan de Groesbeekseweg in Nijmegen is omstreeks 10:00 een grote brand uitgebroken. De brandweer is met groot materieel aanwezig. Ook is er een ambulance aanwezig. Mensen in badjas staan op straat. Ook is de straat met lint afgezet.

De vlammen kwamen rond 10:45 door het dak heen. De brandweer probeert het vuur onder controle te krijgen. Er is zeer veel rookontwikkeling waardoor het zicht bij momenten zeer slecht is. Zelf woon ik er recht tegenover. (Andere kant van de weg, Coehoornstraat)

Utrechts tuig vast voor bekogelen agenten

Agenten zijn tijdens de jaarwisseling in Utrecht door een groep jongeren tuig bekogeld met vuurwerk en glas. Ook werden twee agenten geslagen en twee politieauto's vernield. Vier mensen zijn aangehouden.

De politie was rond 01.30 uur door de brandweer om hulp gevraagd wegens een groep met vuurwerk gooiende jongeren op de Jacob Simonsz. de Rijkstraat. Toen de agenten de straat inreden werden ze belaagd door een grote groep. Ze gooiden met glas en vuurwerk en deelden klappen uit aan de agenten. Ook staken ze de banden van een politieauto lek en vernielden ze de ruit van een ander voertuig.

Doden in nieuwjaarsnacht Frankrijk

Vuurwerk en geweld hebben in de nieuwjaarsnacht aan twee Fransen het leven gekost. In Parijs werd een 20-jarige man doodgestoken toen hij opkwam voor een vriendin die van haar tas was beroofd. In Sarre-Union in de Elzas stierf een 29-jarige man door een explosie van vuurwerk.

De steekpartij in de hoofdstad had volgens de krant Libération rond 3 uur plaats in een slecht verlicht gedeelte van de tuinen van het Trocadéro, tegenover de Eiffeltoren aan de Seine. De groep waarvan het slachtoffer deel uitmaakte, viel de groep van de dief aan in een poging de tas terug te veroveren. Daarbij werd van beide zijden op elkaar ingestoken, aldus de politie. De man van 20 kreeg een steek in zijn borst en stierf ter plekke.

Doden in nieuwjaarsnacht Frankrijk
Doden in nieuwjaarsnacht Frankrijk (Foto: ANP)

Kim Jong Un roemt executie oom

Noord-Korea gaat sterker het nieuwe jaar in door de uitschakeling van 'vuil'. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un gezegd. Kim verwees hiermee naar zijn oom die hij vorige maand liet executeren, ofschoon hij Jang Son Thaek niet bij naam noemde.

Volgens Kim is door de 'uitschakeling van het vuil' de eenheid van het land 'honderd keer sterker geworden'. Jangs arrestatie en executie vorige maand was verrassend en deed vermoeden dat Kims greep op de macht niet zo absoluut is als die van zijn vader.

Kim deed in zijn nieuwjaarstoespraak ook een handreiking aan Zuid-Korea. Hij riep op tot het verbeteren van de betrekkingen met de zuiderburen en de hereniging van de twee Korea's. Tegelijkertijd waarschuwde Kim voor een 'nucleaire catastrofe' mocht er een conflict ontstaan tussen Noord- en Zuid-Korea.

Rotterdammer neergeschoten in woning

Een 33-jarige Rotterdammer is in de nieuwjaarsnacht neergeschoten in een woning. Hij is met een hoofdwond afgevoerd naar een ziekenhuis, meldt de politie.

Het slachtoffer werd rond 02.00 uur neergeschoten in de woning aan de Burgemeester Molenaarstraat. Toen de politie arriveerde was de schutter al gevlucht. Wel waren er nog acht andere personen aanwezig. Zij zijn als getuigen meegenomen naar het politiebureau.

Meer mobiel internet tijdens jaarwisseling

Klanten van T-Mobile hebben tijdens de jaarwisseling fors meer gebruikgemaakt van mobiel internet. In vergelijking met vorig jaar groeide het dataverbruik tussen 23.00 uur en 01.00 uur met 42 procent, laat de provider woensdagochtend weten.

Klanten verbruikten in de grote steden ook veel data via het 4G-netwerk. In de gebieden met 4G-dekking verliep een kwart van het dataverkeer via het nieuwe netwerk, wat zorgde voor een ontlasting van het 3G-netwerk. Volgens de provider konden klanten daardoor tijdens oud en nieuw probleemloos mobiel internetten.

Utrechtse vast om verwonden man in auto op A2

Een 28-jarige vrouw uit Utrecht is dinsdagnacht aangehouden voor het ernstig verwonden van een 26-jarige plaatsgenoot. De politie trof de twee aan in een auto die stil stond op de A2 bij de oprit Vinkeveen. De man had een hevig bloedende wond in zijn nek en is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Agenten gingen rond 04.00 uur af op een melding over een gewonde man in een auto. Uit voorzorg werden vier van de vijf rijstroken in de richting van Utrecht tijdelijk afgesloten.

Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd en wat de relatie is tussen de man en de vrouw. De Utrechtse is in elk geval aangehouden voor poging tot doodslag.

Al 46 oogletsels door vuurwerk

Door ongelukken met vuurwerk hebben voor zover bekend 46 slachtoffers rond de jaarwisseling oogletsel opgelopen. Acht ogen zijn blind geraakt, waarvan er een al operatief is verwijderd, meldt het Oogziekenhuis in Rotterdam woensdag.

Dit jaar is het aantal kinderen met oogletsel volgens een woordvoerder van het ziekenhuis een opmerkelijk stuk lager."Er zijn nauwelijks kinderen binnengekomen hier." Cijfers kon ze niet direct geven. Mogelijk komt de daling door de campagne om kinderen tijdens de jaarwisseling een vuurwerkbril te laten dragen. Vorig jaar steeg het aantal kinderen dat oogletsel opliep nog.

Het totaal aantal slachtoffers is op dit moment nog lager dan vorig jaar, maar dat kan nog toenemen omdat ziekenhuizen later in de maand nog patiënten kunnen doorverwijzen naar het Oogziekenhuis. Het ziekenhuis behandelde in de nieuwjaarsnacht zelf vijftien patiënten met oogletsel, van wie een derde blijvende schade heeft opgelopen. In de meeste gevallen ontstond het letsel door te vroeg ontploft siervuurwerk of doordat vuurpijlen door de sterke wind afzwaaiden. Vorig jaar behandelde het Oogziekenhuis nog twintig slachtoffers in de eerste nacht van het nieuwe jaar. In heel Nederland raakten uiteindelijk 23 ogen blind.

Net als in voorgaande jaren is ongeveer de helft van de patiënten slachtoffer van vuurwerk dat door anderen is afgestoken. De andere helft heeft het vuurwerk dat hen verwondde zelf afgestoken.

Vrijdagavond herdenking Huisman

Komende vrijdagavond zal er op de Hoornse ijsbaan De Westfries stil gestaan worden bij het overlijden van Sjoerd Huisman. De laatste Nederlands Kampioen marathonschaatsen op natuurijs (2009) kreeg 29 december een hartstilstand waarna hij overleed.

Er zal een ereronde geschaatst worden door collega's, vrienden en familie. Ook zullen er toespraken gehouden worden en zal zijn carrière in foto's op een groot scherm te zien zijn.

De crematie is zaterdag in besloten kring.

Agenten met vuurwerk bestookt in Haarlem

Agenten zijn tijdens de jaarwisseling in Haarlem op meerdere plaatsen met vuurwerk bestookt. Een agent raakte ondanks een veiligheidsvest gewond toen op de Berlagelaan vuurwerk op hem werd afgeschoten. Hij liep volgens de politie een behoorlijke bloeduitstorting op in zijn zij. De dader wist te ontkomen.

Ook werden agenten bestookt met vuurwerk op de Floris van Adrichemlaan. Iets later kon hiervoor op de Roordastraat een 21-jarige Haarlemmer worden aangehouden.

Een 23-jarige Alkmaarder bleek meer bereid verantwoordelijkheid te nemen voor zijn acties. Door zijn vuurwerkbom sneuvelden onbedoeld de ramen van een winkel op de Breedstraat. Hij wachtte op de politie en biechtte op wat er was gebeurd. Omdat er geen opzet in het spel was, is afgesproken dat hij de zaak oppakt via zijn verzekeraar.

Vuurwerk eist ernstig gewonden in regio Rotterdam

Door zwaar vuurwerk zijn tijdens de jaarwisseling in en rond Rotterdam meerdere ernstig gewonden gevallen. Zo raakte een 47-jarige Rotterdammer zijn hand kwijt bij een ongeluk op de Kedoestraat, zei een politiewoordvoerder op Radio 1.

Een vader en een zoon raakten gewond bij een ongeluk in Spijkenisse en in Vlaardingen explodeerde een veldcontainer, waardoor iemand verwondingen opliep aan zijn hand en been. De hulpdiensten hebben meerdere autobranden en woningbranden moeten blussen. Het ging volgens de woordvoerder om kleine branden.

De ernstige verwondingen die bij meerdere slachtoffers zijn gezien doen vermoeden dat zwaar vuurwerk is gebruikt, zei de woordvoerder. Ze had nog geen beeld of er meer of minder arrestaties of gewonden zijn dan in voorgaande jaren. Het is volgens haar in ieder geval niet nieuw dat zwaar vuurwerk wordt ingezet.

In Schiedam werd de brandweer met vuurwerk bekogeld toen die een brand op straat wilde blussen. De ME werd daarom ingezet. Die hield bij een charge een relschopper aan.

Brandweer bekogeld in Den Haag, Gouda en Schiedam

Brandweermannen zijn tijdens de nieuwjaarsnacht bekogeld in Den Haag, Gouda en Schiedam toen zij daar branden wilden blussen. In Den Haag en Schiedam werd vuurwerk naar de brandweerlieden gegooid, in Gouda stenen en glas. Voor zover bekend zijn hierbij geen hulpverleners gewond geraakt.

In Den Haag werd de brandweer bekogeld toen die een autobrand aan De Dreef wilde blussen. In Gouda gebeurde dat bij het blussen van een clubhuis van een tafeltennisvereniging, meldt Omroep West. Daar moest de ME ter plaatse komen om de brandweerlieden hun werk te kunnen laten doen. Twee relschoppers werden aangehouden. Burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker noemt het op Twitter 'onbegrijpelijk en onaanvaardbaar' dat hulpverleners worden gehinderd.

In Schiedam werd de ME ook ingezet omdat de brandweer tijdens het blussen werd bekogeld met vuurwerk. Bij een charge werd een relschopper aangehouden, zei een politiewoordvoerder op Radio 1.

Liedjesschrijver Herman Pieter de Boer overleden

Liedjesschrijver, journalist en schrijver Herman Pieter de Boer is kort na de jaarwisseling overleden in Eindhoven. Hij was al geruime tijd ziek, meldt de NOS. De Boer schreef onder meer hits als Annabel voor Hans de Booij en vertaalde Laat Me voor Ramses Shaffy.

Ook schreef De Boer de liedjes Op een Onbewoond Eiland en Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd voor het programma Kinderen voor Kinderen. Zijn bekendste boeken zijn De Vrouw in het Maanlicht en Het Herenhotel. Voor weekblad De Tijd schreef hij een tijd lang als vaste medewerker columns en verhalen.

De Boer kreeg voor zijn werk in 2002 de Gouden Harp, later werd hij koninklijk onderscheiden. Hij is 85 jaar geworden.

Hoofdprijs Staatsloterij valt in Friesland

Een inwoner van Friesland is de gelukkige winnaar geworden van de hoofdprijs van 30 miljoen euro in de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Dat meldt de organisatie van de loterij in de nacht van dinsdag op woensdag. Het winnende lot werd via de website van de Staatsloterij verkocht.

De hoofdprijs van 30 miljoen euro was gelijk aan die van vorig jaar en is nog steeds de grootste uit de geschiedenis van de loterij. In totaal keerde de Staatsloterij bijna 75 miljoen euro uit. Ook de jackpot van 13,2 miljoen viel. De winnaars daarvan komen uit Noord- en Zuid-Holland en hadden ieder een half lot.

Dit jaar werden er ruim 4,2 miljoen lotnummers verkocht, net geen record. Dat werd vorig jaar op ruim 4,4 miljoen gezet.

[KPV] 1 januari, dag 10

*BAM* *KAPOW* *voeg meer generieke vecht- en knal-geluiden toe*. Het is vandaag 1 januari, gefeliciteerd allemaal van het behouden van jullie vingers! Vandaag knallen we echt het nieuwe jaar in met Super Street Fighter IV voor de Nintendo 3DS!

Wil jij kans maken op deze prijs? Vul dan hier de prijsvraag in!

Meedoen kan alleen vandaag 1 januari! De winnaar wordt in een nieuwsbericht op de gamessite bekendgemaakt.

Gelukkig nieuw(s)jaar!

Gelukkig nieuwjaar! Het is inmiddels zowaar 1 januari 2014. Het is ons gelukt, we hebben deze aardkloot weer een jaar van diens verdoemenis weten te behoeden. Hoewel, het jaar ging niet zonder slag of stoot voorbij...

Dat wat iedereen al dacht te weten bleek waarheid: de NSA luisterde mee met je telefoongesprekken met je moeder en draaide wekelijks back-ups van je pornocollectie. Michael Schumacher deed een Frisootje, de Fyra bleek ook echt een Failra te zijn met als einduitslag "Fail" en Prins Pils werd Koning Willem Bier. De Noren lieten ons weten wat de vos zei en de rest van de wereld kreeg spontaan een hartaanval. Of was het toch de Harlem Shake?

Nelson Mandela is nu Nelson Mandoda en al het geld voor de Filipijnen is inmiddels netjes... naar de filistijnen. Obama maakte een selfie en Miley deed ook een smiley. En een lijn coke, althans, ik kan geen andere logische verklaring voor haar gedrag van het afgelopen jaar bedenken. Anouk faalde op het songfestival in Malmö en het Nederland-Ruslandjaar was al helemaal Sneu. In Boston deed het boem, en Syrië streefde verder richting diens doem.

Maar er was in 2013 ook slecht nieuws. De samenleving schudde op diens grondvesten, want Hyves stopte ermee

Ook voor ons FOK!kers was het een jaar vol ups- en downs. We kregen relaties, neukten (hoewel, FOK!kers hebben geen seks, toch?), kregen kinderen (hihi, verse milfjes ) en gingen uit elkaar. En dat alles niet per se in die volgorde. Zullen we dat komend jaar gewoon voortzetten? 

Namens de hele FOK!Frontpageredactie wens ik je een fantastisch 2014 toe.
Zullen we er met z’n allen een mooi jaar van maken?

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.