Historische albums: Klaus Schulze - Timewind (1975)

Vandaag keren we terug naar 23 augustus 1975. Het was namelijk op die dag dat het spacende album Timewind van de Duitse synthesizerpionier Klaus Schulze voor het eerst in de platenwinkels verscheen. De in Berlijn geboren muzikant begon zijn loopbaan als drummer in de band Tangerine Dream, speelde daarna een blauwe maandag in Ash Ra temple en begon daarna aan een solocarrière, waarbij in vijf decennia al meer dan 60 albums werden uitgebracht.

Klaus Schulze - Timewind 1

Timewind is het vijfde album van de Duitse componist, die zich voor deze plaat duidelijk liet inspireren door de klassieke componist Wagner. Zo treffen we op de eerste kant van de elpee de compositie 'Bayreuth Return' aan. Bayreuth is een stadje in de deelstaat Beieren, waar Richard Wagner een operatheater liet bouwen om zijn compositie 'Der Ring des Nibelungen' uit te kunnen voeren. Op de andere kant van de plaat gaan we dan verder met 'Wahnfried 1883'. Wahnfried was de naam van de villa in Bayreuth waar Wagner woonde en waar hij in 1883 werd begraven. Vanaf het einde van de zeventiger jaren zou Schulze ook regelmatig muziek uitbrengen onder het pseudoniem Richard Wahnfried.

Klaus Schulze - Timewind 3

'Bayreuth Return' werd in één take op een twee-sporenrecorder 'live' opgenomen in de Berliner Weltklang Studio en klinkt alsof het ter plaatse bedacht is. 'Wahnfied 1883' daartegen is een compositie die uit meerdere lagen bestaat, waarbij een terugkerend thema oftewel een leidmotief een grote rol speelt. En ja, Richard Wagner was één van de allereerste componisten die gebruik maakten van een leidmotief.

Klaus Schulze - Timewind a

Kant A
Bayreuth Return (30:25 min)

Klaus Schulze - Timewind b

Kant B
Wahnfried 1883 (28:37 min)

Net als muzikale collega's zoals Jean Michel Jarre, Brian Eno en Tangerine Dream, maakt ook Klaus Schulze behoorlijk trippy synthesizermuziek, waarbij het geheel een meditatieve werking heeft op de luisteraar, mits je jezelf daar voor openstelt. Het werk van Schulze laat zich beluisteren als een soort van avontuurlijke klankvelden, een soort van moderne kunst maar dan in de vorm van muziek. De muziek op Timewind doet ook denken aan het epische album Phaedra van Tangerine Dream, een plaat die vast ook in de collectie van Schulze terug te vinden zal zijn.

Klaus Schulze - Timewind 2

De elpee ging getooid in een fraaie door Urs Amann ontworpen hoes. De Zwitserse surrealistische kunstenaar maakt schilderijen die wel doen denken aan het werk van Salvador Dali. Naast de eerste vijf albums van Schulze maakte Amann ook albumhoezen voor Adelbert Von Deyen en Wolfgang Bock. Vooral bij Timewind is de mooie uitklaphoes een verlengstuk van de futuristische muziek, waarbij moderne synthesizers en klassieke muzieklijnen een perfectie combinatie vormen. Timewind was lange tijd het enige album van Schulze dat in Amerika verkrijgbaar was en mede daardoor heeft deze plaat vooral daar een mythische status onder de liefhebbers van trippy muziek.