FOK!film 'In Memoriam' special: Alle 324 Dood

Grim Reaper 007

02

Maurice Chevit (88)
Frans acteur. Na een groot aantal kleine rollen in films in jaren '50 en '60 kreeg Maurice Chevit erkenning in de zeventiger jaren met rollen in films zoals Le Coup de sirocco en Bronzés Font Du Ski.

03

Andy Griffith (86)
Amerikaans acteur. De acteur was het meest bekend van de titelrol in de serie Matlock en voor de oudere lezers onder ons ook sheriff Andy Taylor in The Andy Griffith Show. De acteur speelde ook in films zoals Rustlers' Rhapsody, Spy Hard, Daddy and Them en Waitress.

04

Eric Sykes (89)
Brits acteur. Sykes speelde de rol van de conciërge Frank Bryce in de film Harry Potter en de Vuurbeker en deed stemmen in de BBC-televisieserie Teletubbies. Ook had hij in 2001 nog een rol naast Nicole Kidman in de thriller The Others. Sykes speelde zijn laatste filmrol in Son of Rambow (2007). In 1986 sloeg koningin Elizabeth II hem tot ridder in de Orde van het Britse Rijk.

05

Ruud van Hemert (73)
Nederlands filmregisseur. Van Hemert begon zijn carrière als maker van legendarische televisieprogramma's bij onder andere de VARA en de VPRO zoals De Fred Haché Show en Barend is weer bezig!. De regisseur werd vooral bekend door zijn bioscoopfilms Schatjes, Mama is Boos, Honneponnetje en Ik ook van jou. Werd vanwege zijn perfectionisme ook wel eens Bruut Van Hemert genoemd.

08

Ernest Borgnine (95)
Amerikaans acteur. Ernest Borgnine is bekend van talloze filmrollen, onder meer in From here to eternity, Vera Cruz, The Dirty Dozen, The Wild Bunch en The Poseidon Adventure. Hij speelde in meer dan 200 films en tv-series. In de jaren tachtig speelde de acteur een hoofdrol in de cult-serie Airwolf.

10

Dolphy (83)
Filipijns acteur en komiek. In zijn carrière van meer dan zes decennia speelde hij met name komische rollen. Dolphy was nooit getrouwd en had zeventien biologische kinderen uit relaties met zes verschillende vrouwen!

13

Sage Stallone (36)
Amerikaans acteur. Sage speelde in Rocky 5 de zoon van Rocky Balboa en was de laatste jaren actief achter de schermen van de filmwereld.

Richard D. Zanuck (77)
Amerikaans filmproducent. Zanuck produceerde tal van grote films, zoals The Sound of Music (1965), Jaws (1975), Planet of the Apes (2001), Charlie and the Chocolate Factory (2005), Sweeney Todd (2007) en Alice in Wonderland (2010). Met Driving Miss Daisy uit 1989 won hij een Oscar voor beste film.

15

Tsilla Chelton (93)
Frans actrice. De in 1919 in Jeruzalem geboren actrice, die een deel van haar jeugd in Antwerpen doorbracht, speelde drie jaar geleden nog de rol van Dominicaanse abdis in Soeur Sourire van Stijn Coninx. Chelton werd echt bekend als hoofd- en titelrolspeelster in de wrange komedie Tatie Danielle van Etienne Chatiliez.

Celeste Holm (95)
Amerikaans actrice. Holm kreeg in 1947 de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar spel in de film Gentleman's Agreement. Voor haar rollen in Come to the Stable (1949) en All about Eve (1950) werd zij eveneens voor een Oscar genomineerd. De actrice speelde ook gastrollen in series zoals Columbo, Love Boat en Falcon Crest.

17

Morgan Paull (67)
Amerikaans acteur. Paull was bekend om zijn rol als Holden in Blade Runner en om zijn debuutrol als kapitein Richard N. Jenson in de film Patton. De acteur stierf in zijn huis op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker.

18

Rajesh Khanna (69)
Indiaas acteur, filmproducent en politicus. Khanna was Bollywoods eerste superster. De Indiase acteur was razend populair in de jaren 60 en 70. Kaka speelde de hoofdrol in zo'n 160 films.

20

Simon Ward (70)
Brits acteur. Ward brak in 1972 door met zijn rol als Winston Churchill in de film Young Winston.

21

Susanne Lothar (51)
Duits actrice. Lothar speelde onder meer in de film Das weisse Band (2009) van Michael Haneke en was ook regelmatig te zien in de serie Tatort.

Angharad Rees (63)
Brits actrice. Rees was vooral bekend van de populaire BBC-serie Poldark, waarin ze tussen 1975 en 1977 de hoofdrol speelde.

22

Fern Persons (101)
Amerikaans actrice. Overleed 5 dagen voor haar 102e verjaardag. Persons was op het witte doek te zien in films zoals Risky Business, Hoosiers, Field of Dreams en Prelude to a Kiss.

23

Frank Pierson (87)
Amerikaans filmregisseur en scriptschrijver. Pierson maakte naam met filmklassiekers als Dog Day Afternoon, Cool Hand Luke en A Star is Born. De regisseur werd driemaal voor een Oscar genomineerd.

24

Chad Everett (75)
Amerikaans acteur. Hij speelde 40 jaar lang in tientallen films en series zoals Murder, She Wrote, Melrose Place en Mulholland Drive.

Sherman Hemsley (74)
Amerikaans acteur. Hemsley was George Jefferson, de zwarte buurman van Archie Bunker in de epische tv-serie All In The Family.

26

Lupe Ontiveros (69)
Amerikaans actrice. Speelde vaak de rol van huishoudster in films en tv-series. In Desperate Housewives speelde ze Gabrielles achterdochtige schoonmoeder Juanita Solis.

Mary Tamm (62)
Brits actrice. Speelde aan het einde van de jaren zeventig in de cult-serie Dr. Who. In de serie speelde ze de rol van Romana, de assistente van de vierde Doctor.

27

Norman Alden (87)
Amerikaans acteur. Alden was bekend van films als het drama Kansas City Bomber, de avonturenfilm Back to the Future en de komedie Ed Wood. De acteur was in meer dan 2500 rollen te zien.

R.G. Armstrong (95)
Amerikaans acteur. Had zijn debuut in Garden of Eden (1954) en was daarna in talloze kleinere rollen te zien. Armstrong was bekend van films zoals Ride the High Country (1962), Major Dundee (1965), El Dorado (1966), The Ballad of Cable Hogue (1970), The Great White Hope (1970), Pat Garrett & Billy the Kid (1973), Il mio nome è Nessuno (My Name Is Nobody - 1973), Boss Nigger (1975), Race with the Devil (1975), White Line Fever (1975) en Stay Hungry (1976).

Geoffrey Hughes (68)
Engels acteur. Hughes verwierf in Nederland vooral bekendheid door zijn rol in de BBC-serie Keeping Up Appearances (Schone Schijn). Ook was hij de stem van Paul McCartney in de Beatles-film The Yellow Submarine.

Tony Martin (98)
Amerikaans acteur en zanger. Martin was tijdens de hoogtijdagen van de Hollywood musicals te zien in 25 films. Als zanger scoorde Martin hits met liedjes zoals I Get Ideas, To Each His Own, Begin the Beguine en There's No Tomorrow.

29

John Finnegan (85)
Amerikaans acteur. Finnegan was het meest bekend van zijn rol in de honkbalfilm The Natural uit 1984. Ook speelde de acteur regelmatig gastrollen in de serie Columbo.

August Kowalczyk (90)
Pools acteur en Holocaustoverlevende. Kowalczyk was de laatste overlevende van een groep gevangenen die er in 1942 in slaagde om uit Auschwitz te ontsnappen. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog groeide Kowalczyk uit tot een populair acteur en speelde in verscheidene Poolse films en toneelstukken, waaronder The colors of Battle (1964) en Nuremberg Epilogue (1970).

30

Jonathan Hardy (71)
Nieuw-Zeelands acteur, schrijver en regisseur. Hardy was het meest bekend van de serie Farscape waarin hij de stem van Dominar Rygel XVI was. De acteur was op het witte doek te aanschouwen in films zoals The Adventures of Barry McKenzie (1972), The Devil's Playground (1976), Mad Max (1979), Bloodmoon (1990), Moulin Rouge (2001) en de remake van Ned Kelly (2004).