FOK!film 'In Memoriam' special: Alle 324 Dood

Grim Reaper 009

03

Michael Clarke Duncan (54)
Amerikaans acteur. Voordat hij in Hollywood aan het werk ging werkte Duncan onder meer stripper (onder de artiestennaam Black Caesar) in een nachtclub in Chicago. Ook werkte hij als bodyguard voor onder meer Will Smith, Martin Lawrence, Jamie Foxx en LL Cool J. Duncan kreeg voor zijn prachtige rol in The Green Mile een Oscar-nominatie. De acteur was ook te zien in onder meer Armageddon, The Whole Nine Yards, Sin City en Daredevil.

05

Maria Becker (92)
Duits-Zwitsers actrice en regisseur. Maria Becker was de dochter van acteur Theodor Becker en actrice Maria Fein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze één van de theatersterren in Zwitserland. In 1945 trouwde ze met de Zwitserse acteur en regisseur Robert Freitag, waardoor ze de Zwitserse nationaliteit verkreeg. Samen kregen ze drie zonen, onder wie de acteurs Oliver Tobias en Benedict Freitag.

Christian Marin (83)
Frans acteur. Marin was het meest bekend door zijn rol van sergeant Albert Merlot in de eerste vier afleveringen van de FILM-serie Gendarmes de Saint-Tropez. De acteur speelde in meer dan 50 films.

06

Leszek Drogosz (79)
Pools bokser en acteur. Drogosz won drie keer goud tijdens de Europese Amateur Bokskampioenschappen (1953, 1955 en 1959). Na zijn bokscarriere werd hij acteur en speelde hij in een vijftiental Poolse films zoals Polowanie Na Muchy (1969) en Krajobraz Po Bitwie (1970).

Jake Eberts (71)
Canadees filmproducent. Eberts produceerde en financieerde ruim 50 films waaronder Ghandi, Dances with Wolves,The Name of the Rose, Chariots of Fire en Chicken Run. Eberts ontving voor zijn films 65 oscarnominaties waarvan 37 verzilverd werden.

07

César Fernández Ardavín (90)
Spaans regisseur. César begon zijn filmcarrière bij zijn oom Eusebio Fernández Ardavín in de late jaren veertig als assistent regisseur. Vanaf de vroege jaren vijftig tot aan de late jaren zeventig maakte Ardavin 11 speelfilms, 23 documentaires en 10 korte films.

10

Vondell Darr (93)
Amerikaans actrice. Speelde als kind al in films zoals On Trial, The Dummy, the Pony Express, Uncle Tom's Cabin en Scouts to the Rescue. Werd in Amerika bekend door de populaire Andy Hardy-films.

Lance LeGault (75)
Amerikaans acteur. Kolonel Decker uit The A-Team. In de jaren '60 was hij de dubbel voor Elvis Presley in Kissin' Cousins, Viva Las Vegas en Roustabout.

12

Jon Finlayson (74)
Australisch acteur. Finlayson was te zien in tv-films zoals Snowy River, Neighbours, The Zoo Family, Homicide, The Last of the Australians, Division 4, Matlock Police en Cash and Company.

13

Claudine Mawby (90)
Brits actrice. Vormde met haar tweelingzus Claudette en oudere zus Angella the Mawby Triplets. Samen met Jack Benny zongen de meisjes Singing In The Rain in de film The Hollywood Revue of 1929, waarin ook Lionel Barrymore, Buster Keaton, Laurel and Hardy, Norma Shearer en Joan Crawford te zien waren. Zus Claudette overleed bij een bombardement van Brighton in 1941. Zus Angella overleed in 2000.

14

Stephen Dunham (48)
Amerikaans acteur. Dunham speelde rollen in films als The Mummy, Catch Me If You Can en Anger Management. De acteur was ook bekend van de tv-series Hot Properties, What I Like About You en Oh, Grow Up.

Winston Rekert (63)
Canadees acteur. Hij speelde de rol van Michael Terry in de televisieserie Neon Rider.

Jochem Royaards (69)
Nederlands acteur en regisseur. Royaards was als akteur te zien in theatervoorstellingen als  Kermis In De Hei (1969), De geschiedenis van het Lusitaans gedrocht (1972), Maak van je hand een vuist (1974) en Een zwanezang (1990). Royaards regisseerde onder meer Word Wild en Doe Mooie Dingen (1980), Driestuiversopera (1992) en De kersentuin (1996).

Ger Smit (79)
Nederlands (stem)acteur. Smit was eind jaren zestig een van de drie stemacteurs die de personages Bor de Wolf, Ed Bever, George de Wezel, Gerrit de Postduif, Harry Lepelaar, Lowieke de Vos, Meindert het Paard, Meneer de Raaf, Mister Maraboe, Myra Hamster, Sjefke Schelm, Woefdram en Zoef de Haas in De Fabeltjeskrant van een stem voorzag. Op het witte doek was Smit te zien in onder meer Wat Zien Ik? en De Noordelingen.

15

Pierre Mondy (87)
Frans acteur en regisseur. Mondy speelde de rol van Napoléon Bonaparte in de film Austerlitz (1960).

16

John Ingle (84)
Amerikaans acteur. Ingle speelde in tv-series als General Hospital en Days Of Our Lives. De films waarin hij speelde waren onder meer Heathers, RoboCop 2, Batman & Robin en Death Becomes Her.

19

Bernhard Behrens (85)
Brits-Canadees acteur. Speelde vaak gastrollen in series van Dallas, Starsky and Hutch, The Bionic Woman, Columbo en Marcus Welby, MD. Ook was Behrens te zien in films als Firefox (1982) en de Euro-western Another Man, Another Chance (1977). De acteur leed al vanaf 2008 aan dementie.

Kitty Janssen (82)
Nederlands actrice. Kitty Janssen speelde in talloze theaterproducties. Ook was ze te zien in series als Swiebertje, Merijntje Gijzen en De Zevensprong. Jongere lezers kennen haar waarschijnlijk als Oma Nel in de serie M'n Dochter en Ik.

21

Michael Rye (94)
Amerikaans stemacteur. Bekend van de films Yogi and the Invasion of the Space Bears, Scooby-Doo Meets the Boo Brothers en Hugo the Hippo. Naast films deed Rye ook stemmen voor radio, televisie, tekenfilms en computergames.

23

Ira Miller (71)
Amerikaans acteur en regisseur. Speelde vaak in films van Mel Brooks. Miller was te zien in onder meer Blazing Saddles, Armed and Dangerous, Jackson County Jail en Who's Harry Crumb? Ira regisseerde en schreef de undergroundfilm Loose Shoes met onder meer Bill Murray en Betty Thomas.

26

Johnny Lewis (28)
Amerikaans acteur. Lewis was bekend van series als Sons of Anarchy en The O.C. Het lichaam van de acteur werd gevonden op het terrein waar ook zijn 81-jarige huisbaas dood werd aangetroffen. Lewis zou de vrouw hebben vermoord en daarna van het dak zijn gevallen of gesprongen.

27

Herbert Lom (95)
Brits acteur. Lom was hoofdinspecteur Charles Dreyfus, de steeds gekker wordende chef van inspecteur Clouseau in de Pink Panther-films. De acteur speelde ook in The Ladykillers (1955), Oorlog en Vrede (1956), Spartacus (1960) en The Phantom of the Opera (1962).

28

Michael O'Hare (60)
Amerikaans acteur. O’Hare werd vooral bekend door zijn rol van commander Jeffrey Sinclair  van het Babylon 5 ruimtestation in het eerste seizoen van de gelijknamige serie.

29

Edgar Külow (87)
Duits acteur. Külow speelde in 1974 in de spaghettiwestern Kit & Co.

30

Turhan Bey (90)
Oostenrijks acteur. Bey was een grote ster in de jaren veertig van de vorige eeuw en werd beroemd door de Arabic Nights-films. Na de Tweede Wereldoorlog keerde de acteur terug naar Oostenrijk maar dook zo nu en dan op in Hollywood voor een gastrol in een aantal tv-series.

Claude Brulé (86)
Frans scenarioschrijver en acteur. Brulé schreef scenario's voor onder meer Les Liaisons Dangereuses (1959), …Et Courir De Plaisir (1960), La Bride Sur Le Cou (1961) en Barbarella (1967). Brulé speelde kleine rolletjes in L'incorrigible (1975) en Folies Bourgeoises (1976).