FOK!film 'In Memoriam' special: Alle 324 Dood

Grim Reaper 001

01

Bob Anderson (89)
Anderson had een loopbaan van zo'n 50 jaar. Hij begon zijn carriere als Olympisch schermer maar ging zich daarna al snel op het maken van films richten. Zo was Anderson te zien in films zoals Highlander, The Princess Bride, The Mask of Zorro, The Lord of the Rings en Die Another Day. Anderson's bekendste rol echter was die van Darth Vader bij de lichtsabelgevechten in Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back en Star Wars Episode VI: Return of the Jedi. Daarnaast coachte hij onder meer Errol Flynn, Sean Connery, Antonio Banderas en Johnny Depp.

02

Vivi Friedman (44)
Viva Friedman was een Finse regisseuse. Ze begon haar loopbaan in 1994 met de tv-serie Team Suomi. Friedman maakte een aantal korte films waarvan Certainly Not a Fairytale uit 2004 het bekendst werd. In 2011 maakte ze de zwarte komedie The Family Tree met Hope Davis, Keith Carradine, Dermot Mulroney en Selma Blair. Friedman overleed aan de gevolgen van kanker.

Silvana Gallardo (58)
Amerikaans actrice die vooral bekend was door haar rollen in Starsky and Hutch, Lou Grant, Quincy, Hill Street Blues, Cagney and Lacey, Kojak, Falcon Crest, Trapper John M.D., The Golden Girls, Knots Landing, MacGyver, LA Law, Babylon 5, ER en NYPD Blue. Ook was ze op het witte doek te zien in onder meer Windwalker, Death Wish II en Silence of the Heart.

03

Miguel Couturier (66)
Miguel Couturier Pumarino was een bekende Mexicaanse acteur met meer dan 50 speelfilms op zijn naam. Zo was hij te zien in Once Upon a Time in Mexico (2003), 2033 (2009) en Miss Bala (2011).

Joaquin Martinez (81)

04

Harry Fowler (85)
Britse Acteur die in meer dan 200 films te zien was.

05

Frederica Sagor Maas (111)
Amerikaans toneel- en scenarioschrijfster uit het stomme filmtijdperk. Vanaf 2011 was Maas de op een na oudste inwoner van Californië. Ze werkte voor onder meer MGM en Paramount Pictures. In 1999 verscheen haar autobiografie The Shocking Miss Pilgrim: A Writer in Early Hollywood die door vele filmkenners als het meest inhoudelijke boek over het stomme filmtijdperk van Hollywood wordt gezien.

07

Hideaki Nitani (81)
Japanse acteur met als bijnaam Dump Truck Guy. Was het meest bekend van zijn rol in Seijun Suzuki's Tokyo Drifter uit 1966. Overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

09

Mae Laborde (102)
De Amerikaanse actrice begon haar loopbaan pas toen ze 93 jaar oud was.

10

Lila Kaye (82)
Brits actrice, speelde voornamelijk in tv-series maar was ook te zien in films zoals An American Werewolf in London en Nuns On the Run. Speelde gastrollen in onder meer Murder She Wrote, Cheers en Dear John.

11

Mario Maranzana (82)

13

Morgan Jones (83)
Amerikaans film en tv-zcteur die in meer dan 170 producties te zien was. Jones begon zijn loopbaan in de musical Singin' in the Rain uit 1952 en was daarna te zien in films van onder meer Roger Corman. Jones' bekendste rollen waren in Apache Woman in 1955, Forbidden Planet in 1956, Fear Strikes Out in 1957 en Bells Are Ringing in 1960. In Not Of This Earth van Corman speelde Jones de hoofdrol.

14

Lasse Kolstad (90)
Noorse acteur, actief in de filmwereld sinds de jaren veertig van de vorige eeuw. Kolstad speelde meer dan 400 keer in het toneelstuk Fiddler on the Roof. Ook was hij bekend van de titelrol in Skipper Worse (1968) en zijn rol als Viking in The Island at the Top of the World (1974).

Mila Parély (94)
Frans actrice. Werd het meest bekend van haar rol als de zus van Belle in Jean Cocteau's La Belle et la Bête en als Geneviève in La Règle du jeu. Parély werkte met legendarische regisseurs zoals Max Ophüls, Robert Bresson, Fritz Lang en G.W. Pabst.

17

Piet Römer (83)
Legendarische Amsterdammer. Bekend van zijn rollen in onder meer Stiefbeen en zoon, 't Schaep met de 5 pooten en natuurlijk Baantjer. Was ook jarenlang op de buis te aanschouwen als Hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas.

19

Beverly McDermott (83)
Beroemd casting regisseur voor meer dan 250 film- en televisie-producties. Zo was McDermott verantwoordelijk voor de cast van films zoals Lenny, Cocoon, Scarface, Cocoon: The Return en Airport 77 en tv-series zoals The Jackie Gleason Show, B.L. Stryker en Miami Vice.

20

Billy Baxter (85)
Billy Baxter was een Hollywood producer die naam (en veel geld) maakte nadat hij zijn kapitaal in George A. Romero's Dawn of the Dead had gestoken. De uit New York afkomstige Billy 'Silver Dollar' Baxter overleed in zijn woonplaats.

21

John D. Lowry (79)
Canadees filmrestaurateur. Lowry restaureerde meer dan 500 filmklassiekers zoals Singin' in the Rain, Star Wars Episode IV: A New Hope, Casablanca, Snow White and the Seven Dwarfs, Raiders of the Lost Ark, Indiana Jones and the Temple of Doom, Indiana Jones and the Last Crusade, Bambi, Sunset Boulevard en diverse James Bond-films. In januari 2012 kreeg Lowry te horen dat hij een Oscar voor zijn werk zou ontvangen. Hij mocht het echter niet meer meemaken.

Tang Xiaodan (101)
Chinees regisseur. Werd wel de vader van de Chinese oorlogsfilm genoemd. In 1984 won Xiaodan een Golden Rooster Award, de Chinese variant van de Oscar, als beste regisseur.

22

Dick Tufeld (85)
Amerikaans stemacteur. Tufeld was bekend als de voice over in series zoals Voyage to the Bottom of the Sea en The Time Tunnel en maakte vooral naam als de stem van Robbie de robot in Lost In Space. Ook in de verfilming van die laatstgenoemde serie uit 1998 was hij in die rol te horen.

23

Bingham Ray (57)
Oprichter van October films. Daarnaast was Ray ook uitvoerend directeur van de San Francisco Film Society. Ray was te gast op het Sundance Film Festival waar hij een beroerte kreeg. Ray was de man die ervoor zorgde dat het grote publiek kennis mocht maken met filmhuisklassiekers zoals onder meer Lost Highway, Bowling for Columbine en Hotel Rwanda.

24

Theodoros Angelopoulos (76)
Griekse filmmaker, scenarioschrijver en producer. Was in de jaren zeventig vooral bekend van politiek getinte films. Angelopoulos won in 1998 op het filmfestival van Cannes de Palme d'Or met Eternity and a Day. Bij opnames voor zijn film The Other Sea werd de regisseur aangereden door een motorrijder en overleed een paar uur later in het ziekenhuis van Piraeus.

James Farentino (73)
Amerikaanse acteur, vooral bekend van zijn rol in The Final Countdown en de tv-serie Blue Thunder, waarin hij een hoofdrol had. Ook speelde hij de rol van de vader van Doug Ross (George Clooney) in de serie ER.

Vadim Glowna (70)
Duits acteur. Was vanaf 1964 in zo'n 150 films en tv-series te zien. Regisseerde onder meer Dies rigorose Leben (1983) en Rising to the Bait (1986).

25

Emil Hossu (70)
De Roemeense acteur Hossu speelde in meer dan 50 films. Hossu zat met zijn familie in een concentratiekamp in 1945. In 1986 overleefde de acteur ook nog eens een vliegtuigongeluk op het vliegveld van Cruj in Roemenië.

Nick Santino (47)
Amerikaans acteur, vooral bekend van zijn rollen in soapseries zoals Guiding Light, All My Children en de serie Gossip Girl. Nadat de acteur wettelijk gedwongen was om zijn geliefde pitbull Rocco in te laten slapen, maakte Santino een einde van zijn eigen leven.

Kosta Tsonev (82)
Bulgaars acteur. Was vanaf de jaren vijftig in toentallen films en tv-series te zien. Bekend van onder meer John Asen's Weddings, There Is Nothing Better than Bad Weather, Mr. Nobody, Die as a Last Resort, Be Happy, Annie, A Dog Story without a Dog en A Home for Our Children.

Nicol Williamson (73)

26

Ian Abercrombie (77)
Brits acteur. Maakte zijn debuut in 1955 in Stalag 17. Abercrombie maakte daarna naam met zijn rol van Alfred Pennyworth in de serie Birds of Prey en de personages Palpatine en Darth Sidious in de Star Wars: Clone Wars-film en de daarop volgende tv-serie. Abercrombie was voor het laatst op het witte doek te horen in Rango (2011).

Dimitra Arliss (79)
Amerikaanse actrice die vooral beroemd werd door haar rol in de 1973 klassieker The Sting. Ook was Arliss bekend als de stem van Anastasia Hardy in Spider-Man: The Animated Series.

Kandi Barbour (55)
Kandi, die eigenlijk Linda Jean Smith heette, was een voormalig exotisch danseres en pornoactrice. Kandi was in de jaren zeventig en tachtig erg populair maar leefde de laatste jaren van haar leven als een dakloze zwerver.

Colin Tarrant (59)
Engels acteur. Vooral bekend van zijn rol van Inspecteur Andrew Monroe in The Bill.

29

Hellen Huisman (74)
Nederlandse stemactrice, vooral bekend van haar werk voor Sesamstraat en Bolke de Beer.

30

Idichapuli Selvaraj (73)
Tamil acteur die in meer dan 100 films meespeelde. Was assistent-regisseur van M. G. Ramachandran bij films zoals Idhayakkani en Ulagam Sutrum Valiban.

Frederick Treves (86)
Brits acteur, vooral bekend van films zoals Paper Mask, Defence of the Realm, Sunshine, Mad Dogs and Englishmen, Afraid of the Dark, A Flame to the Phoenix, Nighthawks en The Elephant Man.