FOK!film 'In Memoriam' special: Alle 324 Dood

Grim Reaper 002

01

Tony Giorgio (88)
Amerikaanse acteur. Het meest bekend van zijn rollen in The Godfather, Magnum Force en American Me. Speelde in meer dan 100 films en tv-series.

Ruth Hausmeister (99)
Duits actrice. Hausmeister was in Duitsland bekend van rollen in series zoals Der Kommissar, Stahlnetz en Zwei Brüder. Ook speelde ze een rol in de epische oorlogsfilm The Longest Day.

03

Ben Gazzara (81)
De Amerikaanse acteur Ben Gazzara was bekend van zijn rollen in prijswinnende films zoals Anatomy of a Murder en Cat on a Hot Tin Roof. De acteur was verder op het witte doek te bewonderen in onder meer The Spanish Prisoner (1997), The Big Lebowski (1998), Happiness (1998) en Summer of Sam (1999). De acteur werkte recentelijk nog met Lars von Trier.

Raj Kanwar (50)
Indiase regisseur. Bollywood veteraan. In 1992 verscheen zijn regiedebuut Deewana, eveneens de debuutfilm van Shahrukh Khan. Kanwar was ook de ontdekker van Lara Dutta en Priyanka Chopra die gecast waren voor zijn film Andaaz.

Karibasavaiah (52)
Karibasavaiah was een populaire Kannada acteur uit India. Hij speelde in meer dan 120 films waarvan Kotreshi Kanasu, Janumada Jodi, Galate Aliyandru, Mungarina Minchu, Yaarige Salute Sambala, Police Story 2 en Ullasa Utsaha tot zijn bekendste mogen worden gerekend. Karibasavaiah had net de opnames voor zijn film Breaking News afgerond toen hij op 31 januari betrokken raakte bij een autoongeluk. Hij zou 3 dagen later in het ziekenhuis van Bangalore overlijden.

Zalman King (69)
Amerikaans regisseur, bekend van films zoals 9½ Weeks (1986), Two Moon Junction (1988), Wild Orchid (1990) en Red Shoe Diaries (1992).

05

Sam Coppola (79)
Amerikaans acteur. Speelde vanaf 1968 in meer dan 70 films waarvan Serpico (1973), Saturday Night Fever (1977), Fatal Attraction (1987) en Jacob's Ladder (1990) de bekendsten waren. In de nadagen van zijn loopbaan speelde Coppola nog een geweldige rol in de serie The Sopranos.

Bill Hinzman (75)
Amerikaanse acteur die het meest bekend werd met zijn rol van kerkhofzombie in de legendarische film Night of the Living Dead van George A. Romero. Hinzman speelde ook rollen in films zoals Legion of the Night (1985), Santa Claws (1996), Evil Ambitions (1996) en The Drunken Dead Guy (2005).

06

Peter Breck (82)
Amerikaans westernacteur. Speelde in populaire tv-series zoals Sea Hunt, Wagon Train, Have Gun – Will Travel, Perry Mason, Gunsmoke, Alias Smith and Jones, Mission: Impossible, McMillan & Wife, S.W.A.T., The Six Million Dollar Man, The Incredible Hulk en The Dukes of Hazzard.

08

Phil Bruns (80)
Amerikaans acteur, vooral bekend van zijn rollen in tv-series zoals Columbo, Night Court, Just Shoot Me! en M*A*S*H. Bruns was op het witte doek te aanschouwen in onder meer The Great Waldo Pepper, Harry and Tonto, Flashdance, The Stunt Man, My Favorite Year en Return of the Living Dead Part II.

Laurie Main (89)
Australische acteur, vooral bekend van de kinderserie Welcome to Pooh Corner die op Disney Channel vertoond werd in de tachtiger jaren. Main had ook gastrollen in onder meer Wagon Train, Alfred Hitchcock Presents, Maverick, I Spy, The Girl from U.N.C.L.E., Get Smart, The Andy Griffith Show, The Three Stooges Go Around the World in a Daze, That Girl, Ironside, The Monkees, Hogan's Heroes, Mayberry R.F.D., The Ghost & Mrs. Muir, Daniel Boone, Family Affair, Bewitched, The Partridge Family, McMillan & Wife, Land of the Lost, Little House on the Prairie, Punky Brewster en Murder, She Wrote.

Allan Segal (70)
Britse documentairemaker. Voor zijn films Nuts and Bolts of the Economy en Made in Korea ontving de regisseur een BAFTA-award.

09

O. P. Dutta (90)
Indiaase regisseur. Vader van regisseur J.P. Dutta. In 2001 won hij de International Indian Film Academy Award en de Filmfare Award met zijn film Refugee.

Oscar Núñez (83)
Argentijnse acteur, in zijn land vooral bekend door rollen in Nine Queens in 2000, Good Life Delivery in 2004 en Un Novio Para Mi Mujer in 2008.

10

Gloria Lloyd (87)
Dochter van de legendarische Harold Lloyd. In 1946 speelde ze een rol in de film Temptation en was daarna te zien in American Masters, Harold Lloyd: The Third Genius en This Is Your Life: Harold Lloyd, documentaires over haar beroemde vader.

11

Whitney Houston (48)

12

Zina Bethune (66)

David Kelly
Kelly was bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als Charlie's grootvader in Charlie and the Chocolate Factory van Tim Burton. Ook was de acteur op het witte doek te aanschouwen in onder meer Ulysses (1967), The Italian Job (1969), Stryker's War (1985) en Mean Machine (2001).

13

Russell Arms (92)
Amerikaans acteur en zanger. Speelde voornamelijk in westerns. Arms werd bij het grote publiek bekend met rollen in onder meer The Man Who Came to Dinner (1942), Daredevils of the Clouds (1948), Smoky Mountain Melody (1948) en By the Light of the Silvery Moon (1953). Vanaf de zeventiger jaren was Arms ook te zien in series zoals Man From Atlantis, The Incredible Hulk en Diff'rent Strokes.

Frank Braña (77)
Spaans acteur. Ook bekend onder de namen Frank Blank, Francisco Brana, Frank Brana, Frank Branya, Francisco Braña en Paco Braña. Speelde in meer dan 200 Spaanse en Italiaanse films, veelal horror en spaghettiwesterns.

Humayun Faridi (59)
Film- en tv-acteur uit Bangla Desh. Wereldberoemd in Bangla Desh van zijn rollen in onder meer Shyamol Chhaya (2004), Joyjatra (2004) en Padma Nadir Majhi (1993). Faridi's laatste rol was in Meherjaan (2011).

Jim O'Brien (64)
Schotse regisseur van films en tv-series. Meest bekend van tv-films zoals The Jewel in the Crown (1984) en Monocled Mutineer (1986) en de serie The Young Indiana Jones Chronicles waarvoor hij de aflevering Young Indiana Jones and the Curse of the Jackal regisseerde in 1992. O'Brien's laatste film was een bewerking van Daphne du Maurier's Rebecca (1997).

15

Jacques Duby (89)
Frans stemacteur die vooral bekend werd met zijn werk voor Disney. Zo was Duby in Frankrijk te horen in onder meer 101 Dalmatiërs, The Three Little Pigs, Pinocchio en The Jungle Book.

Pola Illéry (103)
Roemeense actrice die haar loopbaan begon in het stomme film-tijdperk. Illéry brak door met een hoofdrol in Under the Roofs of Paris (1930) en vertrok aan het einde van de dertiger jaren naar Amerika. In 1940 was ze voor het laatst op het witte doek te zien in Tobie Est Un Ange.

Elyse Knox (94)
Amerikaanse actrice die doorbrak met een hoofdrol in The Mummy's Tomb in 1942. Moeder van acteur Mark Harmon (Leroy Jethro Gibbs in NCIS). Knox was ook bekend van de Joe Palooka-films uit de veertiger jaren van de vorige eeuw.

Lina Romay (57)
Spaanse actrice die vooral bekend was van haar rollen in films van haar echtgenoot Jesus Franco. Rosa María Almirall Martínez, zoals ze in het normale leven heette, was te zien in cultklassiekers zoals The Bare Breasted Countess (aka Female Vampire), Jack the Ripper, Exorcisms and Black Masses en Barbed Wire Dolls.

16

Chikage Awashima (87)
Japanse actrice die actief was in de filmwereld vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Dick Anthony Williams (77)
Amerikaanse acteur. Bekend van rollen in onder meer Dog Day Afternoon, Mo' Better Blues en Edward Scissorhands.

17

Atsuo Okunaka (81)

18

Linda Estrella (89)
Filipijnse actrice. Begon haar loopbaan aan het begin van de veertiger jaren van de vorige eeuw.

Peter Halliday (87)
Uit Wales afkomstige acteur die zijn loopbaan begon op het toneel bij de Shakespeare Memorial Theatre Company waar hij samen met onder meer Richard Burton, Michael Redgrave en Ralph Richardson op het podium te aanschouwen was. Zijn bekendste rol was die van Dr. John Fleming in A for Andromeda en de vervolgfilm The Andromeda Breakthrough. Daarnaast was hij ook meerdere malen te zien in Dr. Who.

Ric Waite (78)
Amerikaanse cameraman. Waite werkte mee aan films zoals Red Dawn, Footloose, 48 Hrs. en The Long Riders.

19

Georgi Cherkelov (81)
Bulgaars acteur die doorbrak met zijn rol van politie inspecteur Velinski in de TV-serie At Each Kilometer (1969) en daarna nog beroemder werd met hoofdrollen in onder meer Men on a business trip (1969), Toplo / Warmth (1978) en The Judge (1986).

20

S. N. Lakshmi (85)
Indiaase actrice. Werd meestal gevraagd voor rollen van grootmoeder in films. Maakte films vanaf de vroege jaren veertig van de vorige eeuw.

Lydia Lamaison (97)
Argentijnse actrice. Speelde vanaf 1939 in zo'n 47 films. Lamaison was een legende in Argentinië.

Sullivan Walker (65)
In Trinidad afkomstige acteur. Speelde voornamelijk in tv-series zoals The Pretender (1999), The Sentinel (1997) en Law & Order: Special Victims Unit (2004) maar was ook op het witte doek te zien in onder meer The Exterminator (1980), Crocodile Dundee (1986), The Firm (1993) en meer recentelijk nog in Get Rich or Die Tryin' (2005).

21

Yusuf Kurçenli (65)
Turkse regisseur. Won diverse prijzen met zijn film Çözülmeler in 2005.

Eldor Magomatovich Urazbayev (71)
Russische cineast. Bekend van films zoals Trans-Siberian Express (1978), Hagi-Tragger (1994) en Children of our town (2003).

22

Lyudmila Kasatkina (87)
Russisch actrice. De actrice, die in 1955 de titel Artiest van de Sovjet-Unie verdiende overleed in haar appartement in Moskou.

23

Bruce Surtees (74)
Amerikaanse cameraman. Werkte veel samen met Clint Eastwood, met wie hij vele westerns maakte. Surtees' bekendste werk was onder meer voor Coogan's Bluff, Two Mules for Sister Sara en The Beguiled.

25

Erland Josephson

Martha Stewart (89)
De Amerikaanse Stewart begon haar loopbaan als zangeres en rolde later het filmvak in. Haar laatste film was Surf Party uit 1964.

26

Ed Brigadier (62)
Amerikaans acteur voornamelijk bekend van de titelrol in de cultfilm Dr. Chopper (2005). Speelde ook rollen in onder meer House, Nip/Tuck, Scrubs, Alias en Malcolm in the Middle.

Yvonne Verbeeck (98)
De Antwerpse Verbeeck was bij het grote publiek vooral bekend om haar gastrollen in de sketches van Gaston en Leo en haar optredens in soaps en films.

28

Bai Jing (28)
Chinese actrice die vooral bekend was van haar rol in Kung Fu Wing Chun (2010). Jing werd door haar echtgenoot vermoord die daarna de hand aan zichzelf sloeg.

29

Dennis Chinnery (84)
Brits acteur. Speelde in tv-series zoals Hancock's Half Hour, Dixon of Dock Green, Z-Cars, Softly, Softly, The Saint, The Avengers, The Prisoner, The Champions, Public Eye, Special Branch, Oh Brother! 'The Laughter of a Fool' en Survivors. Ook was hij in een drietal series van Dr. Who te zien. Het personage Dr Chinnery in The League of Gentlemen was naar hem vernoemd.

Davy Jones (66)
Zanger van the Monkees. Naast de tv-serie rondom die groep en de film Head was Jones ook te zien in Oliver!, Love, American Style en My Two Dads.