Vijf Filmtips voor de maand Mei

Oslo, 31. August

Releasedatum: 17 mei 2012
Genre: Drama
Regisseur: Joachim Trier
Acteurs: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner en Ingrid Olava

Plot
De 34-jarige Anders (Anders Danielsen Lie) heeft bijna het rehabilitatieprogramma afgerond in een afkickkliniek voor drugsgebruikers. Als onderdeel van het programma mag hij de stad bezoeken voor een sollicitatiegesprek. Hij grijpt dit moment van kortstondige vrijheid aan om met mensen bij te praten die hij al lang niet meer heeft gezien. Hoewel Anders nog relatief jong is, heeft hij het gevoel dat zijn leven voorbij is. Gedurende deze dag staat hij stil bij de kansen die hij verspild heeft en de mensen die hij heeft teleurgesteld.

Verwachtingspatroon
Met de ondergewaardeerde filmhuisfilm Reprise uit 2006 debuteerde de Deense regisseur Joachim Trier. Nu is hij terug met Oslo, 31. August, een film waarin de hoofdrol wederom is weggelegd voor de Noorse acteur Anders Danielsen Lie. Oslo, 31. August is geïnspireerd door de roman Le Feu Follet geschreven door Pierre Drieu la Rochelle uit 1931. Hierin draait het om een man genaamd Alain Leroy die hoewel hij volgens dokters zo goed als genezen is, toch ervan overtuigd is om uit het leven te stappen. Met de tijd die hem rest trekt hij naar de stad Parijs, om te zien of zijn vrienden hem kunnen tonen dat het leven wel degelijk de moeite waard is.

De trailer belooft in ieder geval subtiel acteerwerk en een aantal prachtige beelden. Daarnaast lijkt deze film door de momenten van zelfreflectie in zekere zin op de uitstekende dramafilm 25th Hour van Spike Lee uit 2002, waarin Edward Norton, in zijn laatste goede rol, reflecteert op zijn leven in de uren voordat hij de gevangenis in moet.