Vijf Filmtips voor de maand Mei

On the Road

Releasedatum: 24 mei 2012
Genre: Avontuur/Drama
Regisseur: Walter Salles
Acteurs: Sam Riley, Kristen Stewart en Viggo Mortensen

Plot
Salvatore ‘Sal’ Paradise (Sam Riley) en zijn nieuwe vriend Dean Moriarty (Garrett Hedlund) reizen halverwege de twintigste eeuw al liftend en met gestolen auto’s dwars door de binnenlanden van de Verenigde Staten. In deze avontuurlijke zoektocht naar vrijheid en zelfbevestiging zijn de beide vrienden niet gebonden met enige vorm van normen en waarden.

Verwachtingspatroon
De film On the Road is een bewerking van het gelijknamige boek van Jack Kerouac uit 1957. Blijkbaar wordt er al een halve eeuw gesproken over de mogelijke verfilming van deze deels autobiografische klassieker. Hoewel de bekende regisseur en filmproducent Francis Ford Coppola (The Godfather, Apocalype Now) al sinds 1968 de rechten bezit om het boek te verfilmen, zijn de plannen voor deze verfilming pas concreet geworden nadat hij Walter Salles (Central do Brasil) benaderde voor dit project.

Met het verfilmen van Diarios de Motocicleta (The Motorcycle Diaries) over de avonturen van Che Guevara in Zuid-Amerika heeft regisseur Walter Salles al eerder een soortgelijk project verfilmd. Dit deed hij niet onverdienstelijk en ook de eerste reacties op het script van On the Road zijn positief. De hoofdrol is weggelegd voor de relatief onbekende Sam Riley, die eerder schitterde in Control, de film over zanger Ian Curtis van de Nederlandse regisseur Anton Corbijn. Onder anderen Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Steve Buscemi en de helaas veelvuldig bekritiseerde Kristen Stewart zullen te zien zijn in een bijrol.