Vijf Filmtips voor de maand Mei

The Dictator

Releasedatum: 16 mei 2012
Genre: Komedie
Regisseur: Larry Charles
Acteurs: Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley en Megan Fox

Plot
Een dictator (Sacha Baron Cohen) uit het Midden-Oosten riskeert zijn eigen leven om ervoor te zorgen dat de democratie nooit het door hem onderdrukte land zal kunnen bereiken. Wanneer hij naar de Verenigde Staten wordt gestuurd en genoodzaakt is om in ballingschap te leven, komt hij in aanraking met de voor hem vreemde zeden en gewoonten van het land.

Verwachtingspatroon
The Dictator betekent een nieuwe samenwerking tussen hoofdrolspeler Sacha Baron Cohen en regisseur Larry Charles. Hopelijk kan dit duo zich revancheren na het tegenvallende vorige project waarin het personage Brüno centraal stond. Hoewel Brüno weliswaar een aantal geslaagde grappen bevat en de film voor veel opschudding heeft gezorgd, werd het hoge niveau van voorganger Borat maar zelden benaderd. Nu is er dus The Dictator, waarbij Sacha Baron Cohen niet alleen de hoofdrol heeft, maar tevens verantwoordelijk is geweest voor het script.

Er wordt gespeculeerd dat Cohen bij het schrijven van het script geïnspireerd werd door Zabibah and the King, een boek dat mogelijk in opdracht van Saddam Hoessein geschreven is door een aantal spookschrijvers. In dit boek wordt Saddam beschreven als de held, het Irakese volk als de vrouwelijke hoofdrol en het Westen als haar mishandelende man. Hoewel dit nogal complex klinkt, bewijst de trailer dat er van enige complexiteit in de film geen sprake is. Verder valt het op dat bekende namen als Ben Kingsley en Megan Fox een rol hebben. The Dictator zal ongetwijfeld voor veel commotie zorgen, maar op basis van een aantal flauwe scènes uit de trailer is het zeer twijfelachtig of de film zal slagen als een geslaagde parodie op het dictatorschap van onder andere Saddam Hoessein.