[Oscarspecial] Hugo en The Artist

Martin Scorseses film Hugo en Michel Hazanavicius' The Artist zijn de grootste kanshebbers voor de Oscars dit jaar. Met respectievelijk elf en tien nominaties leiden de twee films de lijst. Andere films met meerdere nominaties zijn Spielbergs War Horse met zes, Woody Allens Midnight In Paris en Terrence Malicks film The Tree Of Life met drie. Tijd om iets dieper in te gaan op de grote kanshebbers: Hugo en The Artist.

Hugo

Het verhaal draait om een 12-jarige weesjongen en klokkenmaker genaamd Hugo Cabret (Asa Butterfield) die omstreeks 1930 leeft binnen de muren van een treinstation in Parijs. Hugo leeft hier alleen, aangezien zijn vader (Jude Law) is omgekomen en zijn oom (Ray Winstone) is vermist. Ter herinnering aan zijn vader heeft Hugo nog een oude, kapotte robot. Door onderdelen te stelen van een humeurige marktkoopman (Ben Kingsley), probeert Hugo de robot te repareren. Hierbij krijgt hij de hulp van Isabelle (Chloë Grace Moretz), de kleindochter van de marktkoopman.

FOK! schreef een recensie over de film: "De belangrijkste rollen zijn echter weggelegd voor de kinderacteurs Asa Butterfield (The Boy in the Striped Pyjamas) en Chloë Grace Moretz (Let Me In). Helaas vallen deze prestaties nogal tegen en wekken ze vooral ergernis op. Er is geen sprake van een vorm van subtiliteit in hun acteerwerk en de stemmingswisselingen komen zeer ongeloofwaardig over. Dit is jammer, ook omdat Moretz als Hit-Girl de ontdekking was in de film Kick-Ass. Hierbij moet vermeld worden dat het script van John Logan (Gladiator) niet bepaald ondersteunend is en daarnaast is Howard Shore (The Lord of the Rings) als componist te veel op de voorgrond aanwezig."

"Toch is Hugo geen volledige mislukking. Sommige scènes zijn werkelijk prachtig en komen in 3D nog beter uit de verf. Ook de wijze hoe Parijs in beeld wordt gebracht is adembenemend. Het vakmanschap van Scorsese is in deze shots duidelijk zichtbaar. Overigens is het gebruik van 3D op een aantal momenten overbodig, waardoor de tijdsduur van de film op een geforceerde wijze wordt gerekt."

Hugo is genomineerd in de categorieën: Martin Scorsese voor beste directeur, beste film, best bewerkt script, beste soundtrack, beste geluidseffecten, beste geluid, beste art direction, beste cinematografie, beste kostuums, beste montage en beste visuele effecten.

The Artist

De film begint met een vertoning van de nieuwste film met George Valentin onder begeleiding van een live orkest, zoals dat toentertijd ging, voor een bomvolle zaal. Na afloop krijgt George Valentin een groots applaus. Buiten wachten alle fotografen George op voor een foto en hij poseert er vrolijk op los. We hebben dus duidelijk te maken met een grote ster. Als door toeval een meisje, dat we later leren kennen als Peppy Miller, door de menigte heen naast George belandt, gaat hij samen met haar op de foto en zij geeft hem speels een kusje voor de foto. De volgende dag is er maar één vraag van belang in de krant: "Wie is dat meisje?"

FOK! schreef het volgende in de recensie: "Een Franse stomme film, dat klinkt voor velen waarschijnlijk erg pretentieus. Maar de film is dat verre van. Sterker nog, het is een ouderwetse publiekbehager, die het publiek doet lachen, huilen en meesleept in de liefde tussen de hoofdrolspelers. Het knappe van The Artist is dat hij door het te zijn tegelijkertijd ook een hommage is aan de stomme film. Zelfs kritiekpunten, die je kunt hebben op de film zoals de simpele symboliek, kunnen worden afgedaan met dat dat nou eenmaal toen ook zo was. Het plot is zo voorspelbaar dat de moderne bioscoopbezoeker al lang weet wat er gaat gebeuren, maar alleen de meest cynischen onder ons zullen niet worden meegesleept door de film."

"De film is een ode aan een tijd dat films met weinig middelen mensen wisten te ontroeren, een tijd waarin men geen grote special effects nodig had om het publiek te imponeren, maar waar films nog vooral rustten op de kracht van haar sterrren, een tijd waarin een simpel verhaal over twee geliefden genoeg was om te boeien in plaats van zogenaamd ingenieuze twisten en non-lineaire verhaalstructuren. Simpelweg een ode aan de magie van films. De film wordt dan ook niet voor niets nu al getipt als één van de kanshebber voor de Oscar."

The Artist is genomineerd in de volgende categorieën: beste film, Michel Hazanavicius voor beste regisseur, Jean Dujardin voor beste acteur, Bérénice Bejo voor beste vrouwelijke bijrol, best origineel script, beste soundtrack, beste art direction, beste cinematografie, beste kostuums en beste montage.