7: Vermakelijkste gameverfilmingen

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Deze week kiezen we echter geen games, maar films die gebaseerd zijn op een gameserie. Ook twee redacteuren van FOK!film kiezen hun favoriet. Notorious_Roy, Pheno, Dekatophetspek, MrManiak, koei, OrganicLifeform en Nebo maakten hun keuzes en lichten deze hieronder toe.

NeboFilm: Oneechanbara: The movie
Redacteur:
Nebo

Onechanbara is wellicht één van de beste games van de huidige generatie. Twee schaars geklede dames met katana's, een onophoudelijke stroom aan zombies en prachtige omgevingen. Tel daar een douche-scene bij op en ik hoef niet meer verantwoording af te leggen. De game kreeg vreemd genoeg toch geen voldoende van ons, maar dat weerhoudt de makers niet van het maken van een vervolg. Eerder deze maand kon je genieten van de eerste screenshots van de opvolger. (Babes kicken zombie-ass in Onechanbara Z)

Wat gebeurt er vaak met succesvolle videogames? Juist, er wordt een film van gemaakt. Ook Onechanbara moest hier in 2008 aan geloven. Met de toevoeging van een enkele klinker werd Oneechanbara: The Movie geboren. De film staat ook bekend onder de naam Chanbara Beauty Year. Regisseur Yôhei Fukuda heeft met deze film alles uit de kast getrokken om een goede film neer te zetten.

Of de film goed is, kun je wellicht zelf afleiden aan de onderstaande trailer. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat de film wat betreft kwaliteit perfect aansluit op de game. We zijn benieuwd of het spelletje uit het laadscherm ook verwerkt is in de Blu-ray-versie van de film.

dekatophetspek

Film: DOOM
Redacteur:
Dekatophetspek

In 1993 verschijnt er een computerspel dat de wereld op zijn kop zet. Een op dat moment nog
bescheiden softwarebedrijfje uit Texas genaamd ID Software brengt het spel DOOM uit. ID
had eerder al naam gemaakt met Commander Keen en het beruchte Wolfenstein 3D, maar met DOOM hadden ze de jackpot te pakken.

DOOM speelt zich af aan het begin van de 22e eeuw. Op de planeet Mars en de bijbehorende manen Phobos en Deimos is men bezig met allerlei experimenten. Als er een proef plaatsvindt met een interdimensionele poort gaat het helemaal mis. Het laatste bericht wat men op Aarde ontvangt zijn de woorden Something evil is coming out of the gates! Daarna wordt het doodstil. Een groep mariniers wordt naar Phobos gestuurd om onderzoek te doen en al snel wordt ontdekt dat men een poort van de hel heeft geopend. Als speler ben je de enige marinier die overblijft nadat alle andere manschappen door de demonen zijn afgeslacht. Het doel van het spel is om een uitgang te vinden in het doolhof van gangen. Daarbij moet je op zoek naar sleutels ten einde deuren te kunnen openen. Onderweg kom je steeds gevaarlijkere monsters tegen. Zo zijn er manschappen die veranderd zijn in bloeddorstige zombies, allerlei demonische wezens zoals Imps, Spectres, Lost Souls, Cacodemons en niet te vergeten Cyberdemons. Aan het begin van het spel heb je slechts een pistool en een boksbeugel maar gaandeweg krijg je de mogelijkheid om steeds sterkere wapens te vinden. En geloof me, die heb je nodig om te overleven.

DOOM was een revolutionair spel. Het was de eerste die gebruikmaakte van een multiplayerfunctie. Daarnaast kende het spel ook een level editor waarmee spelers hun eigen levels konden maken. Ook was DOOM 1 van de eerste spellen met 3D-graphics en spannende geluidseffecten. Uiteraard waren er aan het begin van de jaren negentig ook al moraalridders die het spel bekeken als een orgie van geweld. Dat mocht echter de pret niet drukken. Binnen een jaar na het verschijnen van het spel werd DOOM door meer dan tien miljoen spelers wereldwijd gespeeld.

In 2005 besluit men om een film te maken gebaseerd op het populaire spel. De film, geregisseerd door Andrzej Bartkowiak is geen groot succes. Het verhaal uit het spel is nauwelijks terug te vinden in de film. Daarbij is duidelijk te zien dat de film een low budget productie is. De fans van het spel laten duidelijk merken dat de film een flop is. Er waren plannen om zelfs een vervolg te maken maar door de slechte ontvangst van het eerste deel wordt dat idee al snel in de koelkast gestopt.

Op zich is DOOM geen slechte film. Als je het spel niet kent is de film prima aan te zien maar als je wel bekend bent met het verhaal van het spel gaat de film al snel vervelen. Er zit slechts één scene in de film die doet denken aan de gameplay en dat is te weinig om de film een succes te maken.

notroy

Film: Final Fantasy: The Spirits Within
Redacteur:
Notorious_Roy

Net als elke entry in de Final Fantasy-reeks is ook The Spirits Within een los verhaal dat een aantal herkenningspunten heeft. Dit keer geen Chocobo's of Moogles, maar wel Sid en het idee dat alle zielen op aarde de bron zijn van alle energie op aarde (vergelijkbaar met de game Final Fantasy VII).

De film speelt in 2065 vertelt het verhaal van Aki Ross, een vrouwelijke wetenschapper die op een verantwoorde manier probeert om de buitenaardse Phantoms te verdrijven van de aarde. Captain Edwards wil ze namelijk met een groot kanon naar het hiernamaals schieten, maar volgens Aki vernietigen ze dan Gaia, de ziel van de aarde. Hoe het afloopt moet je zelf maar gaan bekijken!

Toen Spirits Within in 2001 verscheen was het misschien wel de mooiste 3D-animatiefilm die ooit gemaakt was. Square heeft dankzij haar games altijd al bekendgestaan om mooie CGI-beelden, maar met Spirtis Within pakten ze echt groots uit. De kosten van de film kwamen uit op 137 miljoen dollar terwijl de film maar 85 miljoen opbracht. Daarmee was het één van de grootste flops uit de geschiedenis van de film en bijna verantwoordelijk voor de ondergang van Square.

FF

Pheno

Film: Resident Evil
Redacteur:
Pheno

De Resident Evil-gamereeks is een succes gebleken, maar het duurde even voordat de filmindustrie het oppikte. Pas in 2002 kwam de eerste film uit. De Umbrella Corporation, het T-virus, hordes zombies en Mila Jovovich als Alice op het witte doek. De eerste film werd door de filmcritici neergesabeld, maar toch heeft het eerste deel 102 miljoen opgeleverd. De overige drie delen werden ook niet gespaard voor negatieve recensies, maar hebben ook prima gedraaid in de bioscopen. De fans van de gameserie laten zich duidelijk niet leiden door een groep zichzelf belangrijk voelende mensen die een gewoon avondje vermaak te min vinden. Ik heb er in ieder geval van genoten. Een mooie stoere vrouw die zombies koeltjes afknalt kan natuurlijk nooit een slechte film zijn!

Resident Evil (2002), Resident Evil: Apocalypse (2004), Resident Evil: Extinction (2007) en Resident Evil: Afterlife (2010) volgen het verhaal van Alice, een vrouw die gemuteerd is door experimenten met het T-virus. In plaats van een zombie te worden zoals alle andere mensen heeft ze superkrachten gekregen en gaat ze de strijd aan met de Umbrella Corporation, om het T-virus veilig te stellen. Helaas faalt ze daar hopeloos in en is de mensheid gedoemd. Het virus grijpt om zich heen en de hele wereld raakt besmet. Ondertussen probeert de Umbrella Corporation Alice te pakken om haar te gebruiken voor experimenten om zo een leger supersoldaten te creëren.

De laatste film heeft zestig miljoen dollar gekost en 296 miljoen dollar opgeleverd. Al een belangrijke reden om een vijfde deel te maken natuurlijk. Resident Evil: Afterlife heeft een open einde, dus het duurde niet lang en Resident Evil: Retribution werd bevestigd. Mila Jovovich doet weer mee en de geruchten gaan dat het populaire game-personage Leon S. Kennedy zijn opwachting gaat maken. Daarnaast zullen er meer personages verschijnen die niet eerder te zien waren. Of Claire en Chris Redfield weer meedoen is onbekend, maar Jill Valentine is gezien het einde weer van de partij. De vijfde film komt in september volgend jaar uit.

koei

Film: Prince of Persia: The Sands of Time
Redacteur:
koei

Cher zong het al eens en vele verhalen, films en games zijn erop gebaseerd: If I could turn back time. In Prince of Persia: The Sands of Time kan dat! Door de knop op een speciale dolk in te drukken draait de tijd terug voor degene die de dolk in handen heeft, terwijl de rest niets door heeft. Dastan krijgt de dolk per ongeluk in handen en ontdekt de kracht ervan terwijl de beschermster van the Sands of Time probeert de dolk veilig te stellen.

De Prince of Persia-games zijn erg bekend en bieden op zich voldoende stof om een leuke film van te maken. De film is gemaakt door de man achter Pirates of the Caribbean, wat duidelijk te merken is aan de sfeer van de film. Het is een avonturenfilm met humor er doorheen gemixt. Echt heel verrassend is het allemaal niet, maar de film blijft spannend en als er nog een tempel met vallen in had gezeten was het een schoolvoorbeeld geweest van hoe een avonturenfilm eruit zou moeten zien. De inhoud is niet al te hoogdravend, maar het is gewoon een vermakelijke film en niet alleen omdat je ongegeneerd naar 'het goddelijke lijf' van Jake Gyllenhaal kunt kijken.

MrManiak

Film: Postal
Redacteur:
MrManiak

Je wordt wakker in een caravan. Na enkele seconden wordt duidelijk dat alles in jouw leven er niet toe doet en je niet wordt gemist als je dood gaat. Met een nog slaapdronken kop hangt er een lijstje met nog te verrichten werkzaamheden. Melk halen, naar het postkantoor gaan et cetera, niet de meest spannende taken. Nu zijn er twee opties: óf je voert zeer flauw en hersendodend het lijstje af... of je grijpt de schep, slaat je buurman zijn hoofd eraf en jaagt, pist en slaat op alles met een hartslag.

Precies, Postal. Iedereen kent het spel. Een groot deel van deze mensen heeft de game daadwerkelijk gespeeld, maar de film is redelijk underground. De grote reden is waarschijnlijk dat het een Uwe Boll-film betreft. Wie Boll niet kent, schrik niet want de afgelopen jaren heb je echt niets gemist.

Boll staat er om bekend dat hij met namen zoals Udo Kier, Jason Statham, Christian Slater en andere bekenden games dusdanig omzet naar film dat je er spontaan van huilt. Denk hierbij aan Alone In The Dark, Bloodrayne, Far Cry en House of the Dead (echt...). De films zijn altijd zo vreselijk slecht, omdat het verhaal van de game totaal niet relevant meer lijkt te zijn. Personages zijn om te walgen zo slecht neergezet, geweld is altijd zo over de top dat het belachelijk wordt et cetera et cetera.

Postal is een type apart. Het verhaal van Postal was in de game al niet aanwezig, dus daar lag het niet aan. De hoofdrolspeler (simpelweg 'The Postal Dude' genoemd) had al nauwelijks tekst, een achtergrond of iets belangrijks en de speelwereld was al zo makkelijk als maar kon. Het verschil met Postal in vergelijking met andere Boll-gameverfilmingen is dat de film zichzelf totaal niet serieus neemt. Het is meer neergezet als een actiekomedie dan een serieus werk.

Als er zo naar die film wordt gekeken blijft er nog wel erg veel mis met eigenlijk alles, maar het perspectief is anders. Probeer de over-the-top bloederige, gewelddadige, onserieuze en platte Postal een keer. Mocht je gedwongen worden om ooit een Boll-film te moeten kijken (laten we hopen van niet), vraag dan naar Postal.

OLF

Film: Hitman
Redacteur:
OrganicLifeform

In 2007 verscheen de adaptatie van de populaire Hitman-serie in de bioscopen. In de games, die draaien om het uitvoeren van diverse huurmoorden, speelde je met Agent 47. Het is een iconisch personage: altijd in pak, kaal, een streepjescode op zijn achterhoofd en een bloedrode stropdas. Hoe filmisch 47 er ook uitziet, een typische hoofdpersoon voor een film is het niet. De huurmoordenaar is wreed, zegt weinig en is niet al te sociaal vaardig. Skip Woods schreef het script rond dit onorthodoxe personage en leverde een echte pageturner af.

In het script is 47 simpelweg 47. Hij is een raadsel, een geboren moordenaar, hij is zijn werk. Woods dook verder in de realiteit van het personage. Hij benaderde hem als een handelsreiziger: hij blijft nooit op dezelfde plek, leest veel magazines en bestelt zo ook zijn kleding. Hij is een gewoontedier en bovenal zeer voorzichtig en voorbereid op alles. Woods vulde lege plekken in waar de games nooit echt op in waren gegaan en vond er iets in dat realistisch en humoristisch was. Iets met pathos. De vertaling van het personage was daarmee haast compleet, maar de zwartgelakte schoenen moesten nog gevuld worden. Acteur Timothy Olyphant kreeg de rol en maakte van het wrede personage toch iemand die je als publiek aanmoedigt.

Woods' script had veel intelligente en ingenieuze ideeën: missies uit de games gaven 47 meer achtergrond, toonden zijn vaardigheden en expertise en voorzagen de agent die achter hem aanziet van een drive. Het script was slim, nam de tijd en haalde de spanning uit de voorbereiding en uitvoering van 47's plannen. Alles op de pagina's schreeuwde "beste gameverfilming ooit", maar Twentieth Century Fox was er ook nog.

Er moest meer actie in volgens de studio. In plaats van een geniale verkleedscène gevolgd door een achtervolging kregen we een tanto-gevecht in een trein. In plaats van het gebruik van Agent 47's iconische wurgkoord kregen we vuurgevechten. En in plaats van een sterk en goed uitgedacht plot kregen we een verhaal wat van de hak op de tak sprong.

Begrijp me niet verkeerd: Hitman is de vermakelijkste gameverfilming die ik ken. Het is een goede actiefilm met fijne acteurs en een prachtige Olga Kurylenko. Ook doet de film nog steeds recht aan de games en het personage. Alleen niet zoveel als Skip Woods voor ogen had. Het is leuke film, maar het had zoveel meer kunnen zijn.