FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 oktober 2011

FOK! Boekentop 100 2011

Dit jaar wordt voor de vijfde keer de FOK! Boekentop 100 georganiseerd. Jij kunt meehelpen bij het samenstellen van de top 100, door een lijst met jouw favoriete boeken in het topic in Theater, Taal & Kunst (TTK) te posten. Boekenlijsten mogen maximaal 30 titels bevatten, waaraan punten worden toegekend. De punten van alle boekenlijsten tezamen vormen de uiteindelijke FOK! Boekentop 100 2011.

Vorig jaar was 'De ontdekking van de Hemel' van Harry Mulisch het populairste boek op FOK!. Of dat dit jaar weer zo is, of dat een ander boek bovenaan de FOK! Boekentop 100 2011 zal staan, wordt op zondag 23 oktober bekendgemaakt. 

Post je een lijst van minimaal tien boeken, dan maak je kans op één van de vijf boekenpakketten die we mogen weggeven, bestaande uit:

De verborgen taal van Bloemen (Vanessa Diffenbaugh)

De verborgen taal van bloemen is het verhaal van Victoria Jones, die jarenlang heen en weer is geslingerd van het ene pleeggezin naar het andere. Toen ze nergens meer geplaatst kon worden, kwam ze in een tehuis terecht, waar niets haar raakte en niets haar kon schelen, behalve bloemen. Of om precies te zijn: de Victoriaanse Taal der Bloemen, die aan elke bloem en plant een specifieke betekenis toekent.

Nu, op haar achttiende, moet Victoria het tehuis verlaten en zelfstandig worden. Rondzwervend op straat komt ze terecht bij Renata, een bloemiste die haar een baan in haar winkel aanbiedt. Victoria stelt er bijzondere boeketten samen, waarmee haar klanten precies krijgen wat ze nodig hebben - orchideeën voor schoonheid, passiebloemen voor vertrouwen, mos voor moederliefde, tulpen voor liefdesverklaringen... Met haar encyclopedische kennis van bloemen raakt Victoria de levens van de mensen om haar heen, maar kan ze ook haar eigen beschadigde leven veranderen?

Dit boek wordt aangeboden door: Uitgeverij Unieboek / Het Spectrum.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (Jonas Jonasson)

Wat te doen als je je 100-jarig bestaan liever níét in een bejaardenhuis viert? Juist.

Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardenhuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Het moment dat hij het bejaardenhuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt.

Dit boek wordt aangeboden door: Uitgeverij Signatuur

De drie zusjes (Alice Hoffman)

Elv, Meg en Claire wonen met hun moeder in een groot, oud huis op Long Island, vlakbij New York. Annie wil haar dochters beschermen tegen alle nare dingen in het leven, maar ze weet niet dat met Elv, haar oudste, ‘het ergste al was gebeurd' in de zomer van haar elfde verjaardag.

Hoewel het gezin in eerste instantie uit elkaar lijkt te vallen is De drie zusjes uiteindelijk het verhaal van een familie die overleeft - door elkaar los te laten, opnieuw naar elkaar toe te groeien en nieuwe manieren van aansluiting te vinden. Het vertellen van verhalen en de verbeeldingskracht spelen hierbij een opmerkelijke rol.

Wat doet een moeder als een van haar kinderen het verkeerde pad op gaat? Hoe redt ze een dochter zonder de anderen op te offeren? Hoe hecht kan de band tussen zussen zijn? Hoe diep kan liefde gaan, en hoe ver kan het je voeren? Dat zijn vragen die deze roman stelt.

Dit boek wordt aangeboden door: Orlando Uitgeverij.

Meer informatie

Meer informatie over de FOK! Boekentop 100 2011 vind je in dit topic in TTK.

Franse vader schiet kinderen dood

Een Franse vader heeft maandag zijn twee zoons van 12 en 14 jaar doodgeschoten met een jachtgeweer, voordat hij zichzelf ombracht. Dat meldde justitie in de noordelijke stad Metz.

De 45-jarige man doodde zijn zoons in een huis in de gemeente Ars-sur-Moselle. Hij was niet getrouwd met de moeder van de jongens, maar volgens een familielid accepteerde hij het niet dat de vrouw hem twee jaar geleden had verlaten.

Een dag eerder had de vrouw hem nog gezegd dat ze niet terug zou komen op haar beslissing.

Vliegtuig met toeristen verongelukt in Botswana

Bij een vliegtuigongeluk in Botswana zijn de Britse piloot en zeven toeristen uit Frankrijk, Zweden en Groot-Brittannië om het leven gekomen. Het ongeluk deed zich vrijdag voor in de Okavango-delta, zei een woordvoerder van de burgerluchtvaartdienst van Botswana maandag.

Het toestel, een Cessna 208 van chartermaatschappij Moremi Air, stortte kort na de start neer en vloog in brand. Twee overlevenden uit Botswana en twee uit Frankrijk zijn voor medische verzorging overgebracht naar Johannesburg in Zuid-Afrika.

Nederlands wereldrecord orgaandonoren werven

De wervingsactie door bekende Nederlanders op de eerste dag van de donorweek heeft meteen een wereldrecord opgeleverd. Van 12.00 tot 20.00 uur hebben zich ongeveer 1200 mensen direct geregistreerd als donor, meldt de organisatie maandagavond.

Het oude record orgaandonoren werven stond op naam van een Amerikaanse universiteit, dat in 8 uur tijd 726 mensen zo ver kreeg donor te worden. Het definitieve aantal nieuwe orgaandonoren wordt later deze week opgestuurd naar Guinness World Records in Londen.

De aftrap van de donorweek vond maandag plaats op de redactie van Nu.nl. Voor de actie probeerden verschillende bekende Nederlanders donoren te werven. Onder anderen Sanne Vogel, Eva van de Wijdeven, Gürkan Kücüksentürk, Giel Beelen en Charly Luske zetten zich in.

In totaal hebben de eerste dag van de donorweek ruim zevenduizend mensen een donorformulier ingevuld. Daarvan geeft 90 procent aan na het overlijden de organen af te willen staan. De donorweek, waarin verschillende donorwervingsacties worden gehouden, duurt nog tot en met zondag.

Ook IsraŰl en Egypte ruilen gevangenen

Niet alleen met de Palestijnse Hamas, maar ook met Egypte staat Israël op het punt gevangenen te ruilen. De Amerikaanse Israëliër Ilan Grapel, die in juni in Egypte werd opgepakt op verdenking van spionage, komt binnenkort vrij in ruil voor een zeventigtal Egyptenaren die in Israël vastzitten. Dat zegt een Egyptische veiligheidsfunctionaris.

De Egyptische zegsman bedong anonimiteit omdat hij niet bevoegd was over de zaak mededelingen te doen. Israëlische functionarissen wilden geen commentaar leveren.

Grapel werd op 12 juni in Caïro gearresteerd. Volgens Egypte was hij in dienst van de Mossad. Het land beschuldigde hem van het aanmoedigen van de opstand tegen president Hosni Mubarak, het verspreiden van geruchten en het verergeren van de gespannen verhouding tussen het leger en de demonstranten.

Israël zegt dat Grapel - die in de Verenigde Staten werd geboren - in Egypte werkzaam was voor een hulpproject. Grapels banden met Israël, zoals de tijd die hij doorbracht in het Israëlische leger, zijn geen geheim. Integendeel, de informatie is eenvoudig op internet te vinden, wat Grapel ongeschikt lijkt te maken voor een rol als spion.

De Egyptenaren tegen wie Grapel wordt geruild zitten in Israël vast op beschuldiging van smokkel of illegale binnenkomst.

Egypte werkt mee aan een gevangenenruil die Israël en Hamas op het punt staan te voltooien. In ruil voor Gilad Schalit, een militair die in 2006 naar de Gazastrook werd ontvoerd, laat Israël 1027 Palestijnen gaan.

Blunder met paspoorten Nederlanders in buitenland

Ruim vijfhonderd Nederlanders die in het buitenland wonen moeten opnieuw hun paspoort aanvragen. Bij de verwerking van ingediende aanvragen is een fout gemaakt, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. Het ministerie zet extra mensen in om de aanvragen op te vangen en de overlast te beperken.

De gedupeerde Nederlanders worden door de ambassade of het consulaat op de hoogte gebracht dat zij een nieuwe aanvraag moeten indienen. Het paspoort wordt aan deze Nederlanders gratis verstrekt. Buitenlandse Zaken stelt dat er geen risico is dat de fout opnieuw kan worden gemaakt.

Wie in de problemen komt, kan via een ambassade binnen een dag een noodpaspoort krijgen. Noodpaspoorten worden verstrekt als de aanvrager moet reizen en niet in het bezit is van een geldig of bruikbaar reisdocument.


Blunder met paspoorten Nederlanders in buitenland (Foto: Novum)

[Primera Divisiˇn] Bilbao wint eenvoudig van Osasuna

Athletic Bilbao heeft vanavond eenvoudig in eigen huis met 3-1 weten te winnen van Osasuna. De drie doelpunten van Bilbao vielen binnen een tijdsbestek van een kwartier.

Na een half uur spelen wist Iker Muniain de openingstreffer binnen te schieten. Niet veel later verdubbelde Igor Gabilondo de score en op slag van rust bracht Javi Martínez de 3-0 op het scorebord.

Twintig minuten voor tijd mocht Osasuna met tien man verder, nadat voormalig Roda JC-speler Roland Lamah zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. In de slotminuut benutte Javad Nekounam namens Osasuna nog een strafschop en zorgde daarmee voor de 3-1 einstand.

Door de overwinning staat Bilbao na deze speelronde op de elfde plaats. Osasuna staat vijftiende.

Win kaarten voor het EK vrouwenboksen

Maandag 17 oktober is het zover, dan start het EK vrouwenboksen 2011! En FOK! gaat daar de nodige aandacht aan besteden. Fotoreportages, FOK!tv, interviews, uitslagen en natuurlijk ook een prijsvraag!

Heb jij je altijd al eens afgevraagd hoe zo’n boksevenement eruitziet?
Heb jij altijd al eens willen kijken naar vrouwen die het tegen elkaar opnemen in de ring?
Wil jij straks kunnen zeggen: ik zag Marichelle/Nouchka/Jessica Europees kampioen worden?
Wil jij straks kunnen zeggen: ik heb de Olympisch kampioen live zien boksen in Rotterdam?

Dan is dit je kans!

FOK!sport verloot onder de goede antwoorden vier keer twee kaarten voor de halve finales op vrijdag. Maar je kunt ook naar de finale op zaterdag! Daarvoor vragen we je om, naast de twee vragen goed te beantwoorden, ook in jouw eigen woorden te vertellen waarom jij naar de finale van het EK vrouwenboksen wil.

Onder de leukste, grappigste en/of mooiste antwoorden zal een vakjury de winnaar kiezen die twee kaartjes zal krijgen voor de finale èn voor jou en de persoon die je meeneemt een boksgoodie bij aankomst!

Dus pak je kans en beantwoord deze vragen:

1: Welke drie kleuren kan een hoek van een boksring hebben?
2: In welke stad vindt het toernooi plaats?

Bonusfinalevraag:
Waarom zou jij naar het EK vrouwenboksen moeten gaan?

LET OP! Deze actie loopt ook op forum. Je kan slechts een keer mee doen. Of hier op FOK!sport, of op het forum.

De uitslag zal woensdagavond laat bekendgemaakt worden. Onder de goede antwoorden worden vier prijswinnaars uitgeloot en zal ook één winnaar voor de finale worden gekozen. De prijswinnaars krijgen een persoonlijk bericht via de PM met de aanwijzingen hoe je aan je gewonnen kaarten kunt komen. Houd je PM-box dus goed in de gaten!

'Ajax wilde Mihaylov in plaats van Cillessen'

Ajax heeft afgelopen transferperiode geprobeerd om Nicolay Mihaylov over te nemen van FC Twente. Toen de Bulgaarse doelman niet haalbaar bleek, richtten ze het vizier op Jasper Cillessen. Hij werd voor vier miljoen euro overgenomen van N.E.C. Nijmegen.

Het lukte Ajax afgelopen zomer wel om Theo Janssen bij FC Twente los te weken. Voorzitter Joop Munsterman zag het vervolgens niet zitten om na Janssen ook nog eens Mihaylov naar Amsterdam te laten vertrekken. Daarom ketste de deal af en ging Ajax verder op zoek naar een vervanger voor de naar AS Roma vertrokken Maarten Stekelenburg.

Mihaylov kwam in het verleden ook uit voor het Bulgaarse Levski Sofia en het Engelse Liverpool. Laatstgenoemde leende de Bulgaar drie seizoenen lang uit aan Twente, die hem inmiddels definitief over hebben genomen van The Reds.

Perez wil in 2013 Ferrari-coureur zijn

Sergio Perez heeft zijn zinnen gezet op het in 2013 racen voor het Formule 1-team van Ferrari. De Mexicaan debuteert dit seizoen in de koningsklasse van de autosport en wil via zijn huidige team Sauber doorstoten naar de plaats die nu nog door Felipe Massa bezet wordt.

"Ik moet het volgend jaar heel goed gaan doen bij Sauber om naar een team als Ferrari te kunnen gaan, want het is mijn doel om wereldkampioen te worden en voor een team te rijden dat mij in staat stelt om dat te doen, zoals Ferrari," zei Perez tegen het Spaanse AS. De Mexicaan maakt deel uit van de Ferrari Driver Academy.

Mocht hij bij Ferrari komen dan treft hij daar tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso die nog tot 2016 bij het Italiaanse team vastligt. "Daar schrik ik niet van. Het motiveert me juist eerder, want Fernando is in mijn ogen op het moment de beste coureur. Het zou goed zijn om in mijn derde jaar in de Formule 1 naast hem te rijden, want ik kan dan veel van hem leren en een betere coureur worden."

Massa weet op zijn beurt dat het er op of er onder is. "Ik weet namelijk dat alles voor me kan veranderen als ik volgend seizoen niet goed presteer," zei de Braziliaan die in 2008 vice-wereldkampioen werd en graag langer bij Ferrari wil blijven. Mocht dat niet lukken dan kijkt hij naar andere teams. "Absoluut, want ik wil blijven racen en moet ook gewoon doen wat voor mij persoonlijk het beste is."

Louwe Pruim verkozen tot Schaamnaam 2011

Louwe Pruim is maandag door dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga uitgeroepen tot Schaamnaam van 2011. De afgelopen weken stemden meer dan honderdduizend 3FM-luisteraars op hun favoriete gênante naam.

"Ik heb het eigenlijk nooit als een schaamnaam gezien, maar ik krijg er nu wel leuke reacties op", zegt Louwe. Bennie Dood behaalde de tweede plaats en Annebelle Blaas de derde.

Volgens Lantinga kwamen er veel gekke namen voorbij. "Maar Louwe Pruim stak er echt met kop, schouders en pruim bovenuit." Lantinga en Swijnenberg gingen dit jaar voor de vierde keer op zoek naar de Schaamnaam. Eerdere winnaars zijn Stanley Messie en Con Domen.

[Jupiler League] Telstar deklasseert Fortuna Sittard

Telstar heeft Fortuna Sittard in eigen huis een enorm pak slaag gegeven. De Velsenaren wonnen in Zuid-Limburg met maar liefst 2-5.

Dankzij een doelpunt van Harrie Gommans kwam Fortuna in de beginfase nog op voorsprong, maar door treffers van Gerson Sheotahul, Johan Plat, Sjaal Lettinga en tweemaal Jerge Hoefdraad liep Telstar uit naar een ruime 1-5 voorsprong.

Wouter Scheelen scoorde vervolgens nog de 2-5, maar verder dan dit doelpunt kwam Fortuna niet. De Limburgers eindigden overigens de wedstrijd met tien man, nadat Gommans in de slotfase een rode kaart kreeg. Door de overwinning komt Telstar op de twaalfde plaats terecht, terwijl Fortuna zakte naar de veertiende plek.

Iran bereid tot onderzoek naar terreurplan

Iran is bereid onderzoek te doen naar informatie van de Amerikaanse regering over de mogelijke betrokkenheid van het regime in Teheran bij een terreurplan in de VS. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi maandag gezegd.

"We zijn bereid elke kwestie zorgvuldig te onderzoeken, ook als het een verzinsel is", zei Salehi. De bewindsman stelde dat Iran de VS heeft gevraagd informatie over het vermeende complot te verstrekken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldde vorige week dat twee Iraniërs bomaanslagen in de VS wilden plegen. Ze zouden onder meer van plan zijn geweest de Saudische ambassadeur te vermoorden. Het tweetal kreeg steun van "elementen binnen de Iraanse regering", aldus Washington.

Eerder ontkende Iran elke betrokkenheid bij een complot in de VS. De Opperste Leider Ali Khamenei sprak donderdag van "doelloze en domme methodes van ongelukkige en verwarde beleidsmakers in het Westen om Iranofobie te verspreiden".

Iran bereid tot onderzoek naar terreurplan
Iran bereid tot onderzoek naar terreurplan (Foto: ANP)

Aston Villa heeft interesse in Poulsen

AZ-verdediger Simon Poulsen kan volgens Voetbal International op de interesse rekenen van het Engelse Aston Villa. De snelle linksback is gescout door Arthur Numan, die in dienst is van de Engelse ploeg uit de Premier League.

De 27-jarige Poulsen is in Alkmaar bezig aan zijn vijfde seizoen. Het is nog niet duidelijk of Aston Villa gaat wachten tot de zomer, of dat de Engelse ploeg in de winterstop al een poging gaat wagen. Na dit seizoen is de Deen transfervrij.

Numan was afgelopen weekend aanwezig bij de wedstrijd tegen Ajax, waar Poulsen opnieuw sterk speelde. De verdediger is bezig aan een goed seizoen en gaat met AZ op dit moment aan kop in de Nederlandse Eredivisie.

AZ heeft de verdediger al twee aanbiedingen gedaan voor een nieuw contract, maar Poulsen verwees deze beide keren naar de prullenmand. "'Wij realiseren ons dat het erg moeilijk wordt Simon langer vast te leggen", aldus Toon Gerbrands, directeur algemene zaken.

Rechtbank stuurt aanklacht Joran weer terug

De Peruaanse rechtbank die de zaak tegen Joran van der Sloot behandelt, heeft de aanklacht tegen hem voor de tweede keer teruggestuurd naar justitie. De rechtbank was niet tevreden over de wijze waarop deze geherformuleerd was. De aanklacht is nu naar een hogere procureur gestuurd, zegt advocaat Edward Álvarez maandag.

De raadsman van de familie van de omgebrachte Stephany Flores verwacht dat de herziene aanklacht binnen een week weer terug is bij de rechtbank. Als de rechtbank akkoord gaat met de aanklacht, wordt het daadwerkelijke proces tegen Van der Sloot gepland. "Dat zal in november zijn", zegt Álvarez.

Het proces tegen Van der Sloot, die sinds juni vorig jaar vastzit voor de dood van Flores, heeft al veel vertraging opgelopen. De rechtbank moest lang wachten op de officiële aanklacht, die vervolgens weer werd teruggegeven aan justitie gaf omdat er hiaten in zouden hebben gezeten.

Vincent T. wurgde buurvrouw omdat ze schreeuwde

De Nederlander Vincent T. beweert dat hij de keel van zijn 25-jarige buurvrouw in het Engelse Bristol twintig seconden lang dicht heeft geknepen, omdat ze niet ophield met schreeuwen. De twintig seconden waren volgens patholoog Russell Delaney lang genoeg om de vrouw, Joanna Yeates, het leven te kosten. Dat bleek maandag tijdens een zitting in de zaak tegen de Nederlander in Bristol.

T. heeft schuld bekend aan doodslag. Van moord is volgens hem echter geen sprake. T. heeft volgens de officier van justitie verklaard dat hij zijn arm om de rug van de vrouw sloeg. Yeates begon daarop te schreeuwen, waarna T. zijn hand op haar mond legde. Toen hij zijn hand weer van haar mond haalde, schreeuwde ze nog steeds. Daarop greep hij haar vast bij haar keel.

Eerder werd al bekend dat T. stelt geen vooropgezet plan te hebben gehad om Yeates te vermoorden. Daarom zou sprake zijn van doodslag, waar een lagere straf op staat dan op moord. Het proces tegen de Nederlander ging deze maand van start.

De 33-jarige verdachte werkt in Bath voor een bouwkundig bedrijf. Hij woonde samen met zijn vriendin in Bristol, naast Yeates. Het slachtoffer verdween 17 december na een kerstborrel met collega's. Haar lijk werd met Kerstmis gevonden onder de sneeuw langs een weg in Failand. Ze bleek te zijn gewurgd, volgens het Openbaar Ministerie in het appartementencomplex waar zij woonde.

T. werd in januari opgepakt. Hij zou Yeates 43 verwondingen hebben toegebracht, zo werd gedurende het proces al duidelijk.

[CL] Dinamo Zagreb ruikt kansen tegen Ajax

Morgen staat de eerste ontmoeting tussen Dinamo Zagreb en Ajax op het programma in de groepsfase van de Champions League. Trainer Krunoslav Jurcic ziet kansen tegen de Amsterdammers.

"Ajax is de enige club in deze groep waar we goed tegen kunnen spelen en we rekenen erop dat we wat punten kunnen pakken", aldus de oefenmeester van de Kroatische ploeg. Dinamo Zagreb heeft na twee wedstrijden in groep D nog geen punt behaald, terwijl Ajax één punt heeft.

Jurcic: "Onze verwachtingen zijn hoog. In onze berekeningen hebben we rekening gehouden met wat punten tegen Ajax. Ik heb met Dinamo Zagreb eerder twee keer verloren van Ajax, dus geen al te beste herinneringen. Maar deze club heeft Ajax ook al eens verslagen."

Juristen bestuderen maag Michael Jackson

De strafzaak tegen de arts van de wereldberoemde popzanger Michael Jackson is 2 dagen uitgesteld. De advocaten van de verdediging krijgen tot woensdag de tijd om experts te raadplegen over een nieuwe studie van de maaginhoud van Jackson.

De zanger stierf in juni 2009 aan een overdosis van narcosemiddel propofol. De arts Conrad Murray had hem dat middel toegediend om in slaap te vallen, maar hij ontkent dat het een overdosis was.

Op verzoek van de aanklager is een nieuwe studie gedaan naar de hoeveelheid slaapmiddel lorazepam in Jacksons maag.

BNN komt opnieuw met donorshow

BNN komt opnieuw met een donorshow. Het programma komt 25 mei, de tiende sterfdag van BNN-oprichter Bart de Graaff, op de buis.

Patrick Lodiers brengt tijdens de show nabestaanden van orgaandonoren in contact met getransplanteerden. Het is in Nederland momenteel niet mogelijk de familie van een donor te ontmoeten. Met de show wil BNN laten zien dat het voor sommigen heel belangrijk is dat dat wel kan.

"De donorproblematiek zit bij ons in het dna", legt Lodiers uit. "Dat komt door onze kleine grote man Bart de Graaff. Met dit programma willen we op een indringende manier laten zien hoe levens kunnen worden gered als je donor wordt."

BNN veroorzaakte in 2007 wereldwijd grote ophef met De Grote Donorshow, die ook werd gepresenteerd door Lodiers. BNN liet mensen geloven dat een terminaal zieke vrouw uit drie nierpatiënten een kandidaat kon kiezen die haar nier zou krijgen. Later bleek het om een stunt te gaan om aandacht te vragen voor het gebrek aan orgaandonoren.

Susan Sarandon noemt paus een nazi

Susan Sarandon heeft paus Benedictus XVI een nazi genoemd. De 65-jarige actrice werd afgelopen weekeinde geïnterviewd tijdens het Hamptons Film Festival.

In een gesprek met Bob Balaban vertelde Sarandon volgens verschillende Amerikaanse media dat ze de paus een exemplaar van het boek Dead Man Walking had gestuurd. "De vorige", verduidelijkte Sarandon. "Niet de nazi die we nu hebben."

Susan Sarandon, die bekendstaat om haar verzet tegen de doodstraf, speelde in 1995 een hoofdrol in Dead Man Walking. De film werd gebaseerd op het gelijknamige boek over afschaffing van de doodstraf.

Pirelli bespreekt bandenregels 2012 met FOTA

Bandenfabrikant Pirelli en de Formula One Teams' Association zullen in India om de tafel gaan zitten om de bandenregels voor 2012 te bespreken. Het is de Italianen namelijk een doorn in het oog dat er tijdens het derde deel van de kwalificatie coureurs binnenblijven om banden te sparen.

Pirelli deed al een voorstel om de actie te vergroten door de kwalificatiebanden weer in te voeren, maar dat idee sneuvelde. Daarom wil Pirelli Motorsport-baas Paul Hembery met Oliver Weingarten, secretaris-generaal van de FOTA aanpassingen in de reglementen bespreken.

32 incidenten met VWA-controleurs

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben dit jaar tot nog toe 32 keer gemeld dat zij tijdens hun controles te maken hebben gehad met agressie en geweld. Dat laat een woordvoerder van de VWA maandag weten.

De meldingen variëren van bedreiging met geweld, intimidatie, 'eenvoudige mishandeling' of het schoppen van uitwerpselen richting de inspecteur. Bijna de helft van de incidenten (vijftien stuks) had betrekking op het handhaven van het rookverbod in de horeca.

In de andere gevallen gaat het onder meer om controles die betrekking hebben op de voedselveiligheid of dierenwelzijn. De VWA gaat ervan uit dat niet alle vormen van agressie en geweld worden gemeld. Hoe de cijfers zich verhouden tot vorig jaar is onduidelijk, omdat cijfers daarover ontbreken.

Volgens minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) neemt het geweld tegen inspecteurs van het rookverbod in de horeca toe. Ze eist daarom dat cafés waarin rookcontroleurs worden lastiggevallen of mishandeld harder worden aangepakt, zei ze dit weekeinde. Het belagen van controleurs is 'ontoelaatbaar', aldus de bewindsvrouw.

'Artsen verwijderen organen te vroeg'

Terwijl het hier in Nederland nu de nationale donorweek is, komen er uit Brazilië minder positieve verhalen rondom dit onderwerp. Twee Braziliaanse artsen staan deze week terecht voor het iets te ijverig uitvoeren van hun werk.

De twee worden namelijk beschuldigt van het verwijderen van organen bij vier mensen terwijl zij nog in leven waren. Het is onbekend of de vier op dat moment niet hersendood of niet meer te redden waren. De vier mensen overleefden de ingrepen niet en stierven enige dagen later in ziekenhuis.

Hoewel de slachtoffers toestemming hadden gegeven om hun organen te gebruiken, wordt de artsen viervoudige moord ten laste gelegd. De moorden vonden in 1986 plaats in een universitair ziekenhuis in Sao Paulo.

De artsen, Pedro Torrecillas en Rui Sacramento, maakten gebruik van valse overlijdensaktes om zo de nieren van de onfortuinlijke donoren te kunnen oogsten. Ondanks het bewijs claimen de verdachten onschuldig te zijn.


Wellicht waren de artsen fan van Monty Python

Automobilisten negeren rood kruis massaal

Zeventig automobilisten die zondagochtend toch over een afgesloten rijstrook op de A16 bij Rotterdam reden, krijgen binnenkort een boete thuisgestuurd. Dat meldt de politie maandag.

De rijstrook werd rond 11.30 uur tussen knooppunt Ridderster en de Van Brienenoordbrug korte tijd afgesloten vanwege een pechgeval. Op de vluchtstrook stonden drie politiemotoren met blauwe zwaailichten, maar dat kon de zeventig automobilisten klaarblijkelijk niets schelen. De boete die zij krijgen toegestuurd, bedraagt 180 euro.

Kinderen gewond bij politieoefening ServiŰ

Zeven kinderen zijn maandag bij een politieoefening in Servië gewond geraakt. De kinderen werden getroffen door rommel die opwaaide door een laag overvliegende helikopter. Dat heeft de Servische politie gezegd.

Het ongeluk had plaats in Jagodina, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Belgrado. De kinderen keken toe hoe de politie trainde voor een antiterreuroperatie. Door de windvlagen die de helikopter veroorzaakte vlogen advertentieborden van een nabijgelegen stadion de lucht in. De kinderen werden hierdoor geraakt. Sommigen liepen een hersenschudding op en één kind had een gebroken sleutelbeen.

Vervolg op schietspel XIII aangekondigd

Het schietspel gebaseerd op de Belgische strip XIII krijgt acht jaar na release een vervolg. De nieuwe game XII Lost Identity verschijnt op de pc, Mac, iPhone en iPad. Dat maakt uitgever Anuman Interactive maandag bekend.

XII Lost Identity is een hidden object-game waarin spelers op zoek moeten gaan naar verborgen objecten om de verhaallijn vooruit te helpen. Het is een populair genre dat vooral op de pc, iPhone en iPad veel fans heeft. De productie van een dergelijke game neemt over het algemeen weinig geld en tijd in beslag.

XIII was in 2003 een opvallende game op de PlayStation 2, Xbox Gamecube en pc. Het gebruik van cell-shaded graphics gaf spelers de illusie door een tot leven gekomen stripboek te lopen. Buiten de aparte stijl zagen critici niets bijzonders in de game en gaven de titel daarom lage recensiecijfers. Uitgever Ubisoft gaf in datzelfde jaar aan dat de titel ook op commercieel gebied niet het gewenste resultaat heeft behaald.


Vervolg op schietspel XIII aangekondigd

Britt vond Playboyshoot meevallen

Britt Dekker vond de naaktshoot voor Playboy meevallen. De 19-jarige blondine, bekend van Echte Meisjes in de Jungle, ging vorige week uit de kleren op Lanzarote.

"Ik heb het helemaal over me heen laten komen", vertelt Britt aan RTL Boulevard. "Ik dacht: ik zie wel hoe alles gaat." Dekker wilde naar eigen zeggen iets 'heel anders' dan andere Playboyreportages. "Ik wilde geen huis, geen wit strand, maar iets waarvan je denkt: dit is echt vet." Volgens de realityster is dat gelukt. "Ik ben zo blij met hoe het is geworden. Het viel heel erg mee."

Dekker zegt veel positieve reacties op haar foto's te hebben gehad. Op de website van het mannenblad is al een kiekje geplaatst. "Ik heb leuke reacties gehad, daar krijg je wel zelfvertrouwen van." Britt denkt niet na over wat er gebeurt als het blad uitkomt. "Ik ga me er niet druk om maken. En niet naar het nieuws kijken."

Het Playboynummer waarin de shoot van Britt te zien is, moet nog dit jaar verschijnen.

Nederlandse gamers krijgen minder Layton

Nederlandse gamers krijgen geen extra spel bij aanschaf van Professor Layton en de Melodie van het Spook. Het vertalen van het extra spel, dat in de Verenigde Staten de naam Professor Layton's London Life draagt, zou te veel tijd in beslag nemen. Dat heeft een woordvoerder van Nintendo Benelux bevestigd.

Het rollenspel London Life zou honderd uur duren en moet meer achtergrondverhaal bieden voor de fans van de gameserie. Het spel bevat zoveel tekst dat het vertalen van het spel naar het Nederlands, Frans, Spaans, Duits en andere Europese talen een tijdrovende klus is, laat de gamegigant weten.

Gamers die Professor Layton's London Life willen spelen, zouden een Amerikaanse versie van Professor Layton en de Melodie van het Spook kunnen kopen. De Amerikaanse game, die in de VS bekend staat als Professor Layton and the Last Specter, is gewoon te spelen op een Europese versie van de Nintendo DS.

Professor Layton en de Melodie van het Spook is de vierde game in de puzzelserie die in Nederland wordt uitgegeven. De game verscheen in 2009 als eerste spel uit de serie in Japan. Binnen de spellenreeks zijn meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht.


Nederlandse gamers krijgen minder Layton

Nederlander (64) verdrinkt voor Portugese kust

Een 64-jarige Nederlandse man is zondag voor de kust van de Zuid-Portugese stad Lagos verdronken toen hij was gaan zwemmen. Zijn vrouw was bij hem in de buurt. Hij werd meegesleurd door de stroming, verklaart de havenautoriteit aan het Portugese persbureau Lusa.

Het ongeluk gebeurde bij het strand Dona Ana in de vakantieregio Algarve. Er waren geen strandwachten aanwezig ten tijde van het ongeval, meldt het persbureau. Nadat de man om hulp had geroepen werd een reddingsactie op touw gezet. Eenmaal aan land reageerde hij niet meer op pogingen hem te reanimeren.

De havenautoriteit waarschuwt badgasten dat, nu het hoogseizoen voorbij is, zij extra voorzichtig moeten zijn omdat er niet altijd afdoende bewaking op de Portugese stranden is. De stroming is bovendien krachtiger dan in de zomer.

Toezichthouder waarschuwt voor webwinkels

De Consumentenautoriteit waarschuwt voor het bestellen van artikelen bij de webwinkels Mijngsmwinkel.nl en Dutchfone.nl. De toezichthouder zegt meldingen te hebben ontvangen dat mobiele telefoons niet zijn geleverd aan klanten die er wel voor hadden betaald.

"Net als in de gewone winkel moet je keurig geleverd krijgen wat je koopt of bestelt. Consumenten moeten daarop kunnen vertrouwen. Nu we meldingen ontvingen dat dat niet het geval was, grijpen wij in", aldus directeur Bernadette van Buchem van de Consumentenautoriteit.

Elton John vindt wereld kleiner na dood Liz Taylor

Elizabeth Taylor is zondag herdacht in Los Angeles. Colin Farrell, Michael Caine en Elton John waren onder de vierhonderd gasten. John zong het nummer Blue Eyes en zei de actrice zeer te missen. "Dat de wereld kleiner, leger, donkerder en eenzamer is geworden, is een understatement", sprak de zanger volgens het Amerikaanse tijdschrift People.

Farrell presenteerde de herdenkingsdienst in een theater in de Amerikaanse stad. Regisseur Mike Nickols sprak een videoboodschap in voor de herdenkingsdienst. Hij regisseerde de actrice in het drama Who's Afraid of Virginnia Woolf, waarmee Taylor haar tweede Oscar won.

De gasten werden gevraagd geld over te maken aan de Elizabeth Taylor Aids Foundation. Taylor stierf op 23 maart op 79-jarige leeftijd door hartfalen in het bijzijn van haar vier kinderen die ook bij de herdenkingsdienst aanwezig waren.

De juwelen en kledingstukken van de diva worden op haar verzoek in december in de Verenigde Staten geveild. Verwacht wordt dat de juwelen minstens dertig miljoen dollar opleveren. De opbrengst gaat ook naar haar aids-stichting.


Elton John vindt wereld kleiner na dood Liz Taylor (Foto: Novum)

Aaron Eckhart speelt Beach Boy Dennis Wilson

Aaron Eckhart gaat wijlen drummer Dennis Wilson spelen in de muzikale biografie The Drummer. Wilson werd vooral bekend met The Beach Boys maar had daarna een succesvolle solocarrière. Eckhart zal voor de film zelf enkele nummers uit Wilson's solorepertoire opnemen, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De film belicht de laatste zes jaar van Wilsons leven, inclusief zijn jarenlange alcohol- en drugsverslaving. De drummer verdronk in 1983 op 39-jarige leeftijd toen hij in beschonken toestand ging duiken in de Marina del Rey nabij Los Angeles.

De regie is in handen van Randall Miller die eerder het drama Bottle Shock, over de opkomende wijnindustrie in Californië, maakte. Hij gaat de film samen met Eckhart en twee van Wilsons kinderen produceren. Dankzij hun medewerking hebben de filmmakers ook alle toegang tot Wilsons muziekopnames en mogen de nummers vrijelijk gebruikt worden.

Naar verluidt was Eckhart al maanden in onderhandeling voor de filmrol, die volgens Miller geen sinecure is. "Het is een erg veeleisende rol dus we zochten een groot acteur die ook nog eens kan zingen." Eckhart neemt enkele nummers op van Wilson's soloplaat Pacific Ocean Blue uit 1977.

"Veel mensen zullen iets nieuws ontdekken in deze film over Dennis", zegt Miller. "De meesten kennen zijn broer en frontman Brian, maar er zijn maar weinig mensen die Dennis' muziek kennen."

The Drummer moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


Aaron Eckhart speelt Beach Boy Dennis Wilson (Foto: Novum)

Zangeres Julie Forsyth werkt aan recessiekomedie

Julie Forsyth probeert haar eigen filmproject van de grond te krijgen. De 53-jarige zangeres die samen met Dominic Grant het countryduo Grant and Forsyth vormt, wil een zelfgeschreven komedie regisseren.

Forsyth schreef het filmscript met hulp van een vriendin. "Een 'light comedy' over de recessie, dus daar kan iedereen zich mee identificeren", vertelt ze maandag in het AD. "Ik wil het graag zelf regisseren."

"Ik ben altijd dol geweest op films", vervolgt de zangeres. "Ik ben nu bezig om geld bij elkaar te krijgen. Maar vijf miljoen pond is veel."


Zangeres Julie Forsyth werkt aan recessiekomedie (Foto: Novum)

Pieters tot de winterstop uitgeschakeld

Erik Pieters staat tot de winterstop aan de kant. Dit schrijft Voetbal International vanavond. De verdediger van PSV liep afgelopen weekend een gebroken middenvoetsbeentje op en komt in het huidige kalenderjaar niet meer in actie.

"Dat is een flinke teleurstelling", was de duidelijke taal van Fred Rutten. Dit seizoen is de verdediging van PSV hét zwakste punt van de ploeg. Door het wegvallen van Pieters zal dit alleen maar toenemen. "Dit kan weleens een heel poosje gaan duren."

Pieters mist door deze kwetsuur ook de interlands van het Nederlands elftal, die komende maand op het programma staan. Oranje speelt op 11 november in de Amsterdam ArenA tegen Zwitserland en neemt het vier dagen later op tegen Duitsland.

Been: "Vooral genieten van het duel tegen Chelsea"

Mario Been wacht over twee dagen een mooie wedstrijd in de Champions League. De trainer van Racing Genk neemt het dan met zijn ploeg op tegen Chelsea. De voormalig trainer van Feyenoord heeft zijn selectie inmiddels op het hart gedrukt vooral te genieten.

"Voor deze wedstrijden doen we het", liet Been op de clubsite van Racing Genk weten. "Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat dat een heel moeilijke wedstrijd gaat worden."

Been hoopt op een stunt tegen The Blues, maar weet ook wel dat deze kans klein is. "Het blijft voetbal. Wat de omstandigheden ook zijn, we gaan er met heel vertrouwen naar toe. Hier doen we het uiteindelijk voor, we gaan er volop van genieten."

De aanloop naar de wedstrijd met Chelsea verliep alles behalve vlekkeloos. Racing Genk ging afgelopen weekend namelijk met 3-1 onderuit tegen sc Lokeren, dat door de zege naar de middenmoot van de Belgische Pro Jupiler League steeg.

Mihaylov lijkt Odense BK te halen

Nikolai Mihaylov is komende donderdag, tijdens het Europa League-duel tegen Odense BK, zeer waarschijnlijk weer inzetbaar. De keeper van FC Twente moest tegen RKC Waalwijk (4-0) verstek laten gaan, vanwege een enkelblessure.

Mihaylov liep de blessure vorige week tijdens een interland op. Hij stapte namelijk in het putje van een sproei-installatie en zwikte vervolgens zijn enkel om. In de dagen die daarop volgden, werd de zwelling alleen maar groter. Sinds vandaag traint de sluitpost echter weer mee.

Zwitsers stemmen over minder migranten

De rechtse Zwitserse Volkspartij heeft maandag gezegd dat ze genoeg steun heeft verworven voor een referendum tegen massa-immigratie. Binnen 2,5 maand heeft de partij 120.000 handtekeningen verzameld, ruim voldoende om een referendum af te dwingen.

Het plan is om weer jaarlijkse quota in te voeren voor migranten. Zwitserland had die quota ooit afgeschaft onder druk van de Europese Unie, hoewel het daarvan geen lid is.

Migratie is een belangrijk thema bij de parlementsverkiezingen zondag.

All Stars 2: Old Stars tweede in bioscooplijst

All Stars 2: Old Stars is op de tweede plaats binnengekomen op de lijst van best bezochte films van het afgelopen weekeinde. De opvolger van All Stars uit 1997, over zeven vrienden die samen voetballen bij Swift Boys, ging vorige week in première.

Johnny English Reborn, met Rowan Atkinson in de hoofdrol, staat net als vorige week bovenaan. Op de derde plaats staat ook een nieuwkomer: The Three Musketeers 3D. Vorige week stond Lion King 3D nog tweede en nam Body Language de derde plaats in. Beide films zijn twee plaatsen gezakt.

Ook De Smurfen is na elf weken nog terug te vinden in de top tien, hoewel de film over de blauwe wezentjes van de zesde naar de tiende plaats zakte. De film leverde al ruim 6,3 miljoen euro op.

Schiedammer biedt agenten drugs aan

Een 32-jarige Schiedamse drugshandelaar heeft het de politie dit weekend wel erg makkelijk gemaakt. De man bood zaterdagnacht twee agenten in burger harddrugs aan, meldt de politie maandag.

De agenten werden omstreeks 01.15 uur op het Liesveldviaduct aangesproken door de man. Hij vroeg of de agenten xtc bij zich hadden. De agenten zeiden van niet, waarop de Schiedammer aanbood dat ze wel harddrugs van hem konden kopen.

De agenten legitimeerden zich vervolgens en fouilleerden de man. Ze vonden een zakje cocaïne en hielden hem aan. De drugs zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

PelÚ stuurt Messi filmbiografie

Lionel Messi liet onlangs weten dat hij Pelé nog nooit had zien voetballen. De Braziliaanse legende heeft hier enigszins sarcastisch op gereageerd door de Argentijnse sterspeler een filmbiografie van zichzelf op te sturen.

"Ik stuur hem wel een kopie van Pelé Eterno (documentaire over de Braziliaanse voetballer)", aldus Pelé tegenover Globoesporte. "Maar ik snap wel dat Messi geen trek heeft om vergeleken te worden met mij."

"Maar als hij mij echt nooit heeft zien spelen dan stuur ik hem een dvd op, dat heb ik destijds ook bij Diego Maradona gedaan", aldus Pelé. De Braziliaan voetbalde zelf in de jaren vijftig en zestig en wordt door velen nog altijd gezien als de beste voetballer aller tijden.

Pelé had behalve het verhaal over Messi ook nog zijn mening over de nationale selectie van de Brazilianen: "De Seleçao is momenteel erg sterk, maar het duurt even voordat er een team staat. We kunnen eigenlijk wel vijf uitstekende ploegen opstellen met ons materiaal."

Duitser laat 12.500 euro in tram liggen

Een verstrooide passagier heeft een tas met 12.500 euro aan contant geld laten liggen in een tram in de Duitse stad Düsseldorf. De 32-jarige autohandelaar was zaterdag uitgestapt en had de tas op de stoel laten liggen.

Wonderlijk genoeg had geen enkele andere passagier de tas meegenomen, tot een medewerker van het trambedrijf de tas vond. Die gaf hem terug aan de jonge handelaar, die tot tranen was geroerd. De politie in Düsseldorf heeft dat maandag gemeld. "De handelaar heeft enorm geluk gehad, want de tas lag gewoon voor het grijpen", aldus een woordvoerder.

Duitser laat 12.500 euro in tram liggen
Duitser laat 12.500 euro in tram liggen (Foto: ANP)

Ruim honderd voetballers positief bij WK -17 jaar

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar, dat afgelopen juli in Mexico werd gehouden, zijn maar liefst 109 spelers positief bevonden op clenbuterol. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA maandag bekendgemaakt. "Dit is een gezondheidsprobleem, geen dopingprobleem", sprak een woordvoerder van de FIFA.

In Mexico krijgen kalveren vaak clenbuterol toegediend, waardoor topsporters bij het eten van dergelijk vlees het gevaar lopen te veel clenbuterol in hun lijf te hebben. Dat is zeer waarschijnlijk de reden voor dit ongewoon hoge aantal 'dopinggevallen'.

Clinton na 2012 niet meer in regering

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton wil na de eerste termijn van president Barack Obama niet langer deel uitmaken van de regering. "Het is tijd dat anderen naar voren treden", aldus de minister.

Clinton heeft eerder al verklaard niet van plan te zijn om na de presidentsverkiezingen van 2012 in de regering te blijven. In een interview met de Amerikaanse zender NBC herhaalde ze dit nog eens. "Nee, nee", aldus Clinton.

Over haar toekomst wilde ze niet veel kwijt. Mensen moet maar 'wachten en kijken' wat ze in de toekomst gaat doen, zei de minister. Schrijven en lesgeven hebben volgens haar echter een hoge prioriteit.

Deus Ex-piraat bevecht piraterij

In mei van dit jaar was een preview-build van Deus Ex: Human Revolution uitgelekt. James Grimshaw, oprichter van Vigilant Defender, heeft deze build gepakt en aangepast zodat het lijkt alsof hij komt van een bekende piraterijgroep en weer terug online gezet. Mensen die de build hadden gedownload kwamen na drie levels uit bij een vragenlijst online.

Vigilant Defender is namelijk een bedrijfje dat grotere bedrijven adviezen geeft over anti-piraterij. De vragenlijst die Grimshaw had gemaakt bevatte vragen over DRM en het illegaal downloaden van software. De controversionele manier van onderzoek doen is niet in samenwerking gegaan met Eidos of Square Enix.

Volgens Grimshaw zijn gegevens hebben zo'n 900.000 mensen de build die hij heeft verspreid gedownload. Zo'n 26.000 illegale downloaders waren bereid te betalen voor de volledige game, met de vraag hoeveel ze wilden betalen voor de game kwam er een gemiddelde uit van €14,49.

Grimshaw noemt het hele gebeuren een experiment en heeft op een gegeven moment zelfs een PayPal-account opgezet waar mensen een donatie konden doen voor de ontwikkelaar. Deed je een donatie dan zou je van Grimshaw de volledige, gelekte build krijgen. Hij is hier alleen niet mee doorgegaan.

De meeste uitgevers zijn het er mee eens dat piraterij slecht is voor de industrie. Grimshaw heeft al contact gezocht met Square Enix en Eidos maar heeft van beide nog niks teruggehoord. Grimshaw is er heilig van overtuigd dat zijn manier een hele goede manier is van anti-piraterij.

[EK boksen] De Jong wint, Belder uitgeschakeld

Marichelle de Jong heeft tijdens het EK vrouwenboksen in Rotterdam de volgende ronde gehaald. In de openingsronde won onze landgenote in de categorie tot 69 kilogram van Elena Vystropova uit Azerbeidzjan. Jessica Belder, uitkomend in de categorie tot 60 kilogram verloor in de eerste ronde van Aizanat Hajijeva uit Azerbeidzjan.

Na vier rondes was de stand 12-9 in het voordeel van De Jong, die in Vystropova een geduchte concurrente had voor de titel. Tijdens de loting was bondscoach Ton Dunk niet blij met Vystropova als tegenstandster. "De opponent van Marichelle stond bij ons bovenaan het lijstje van meiden die we liever niet meteen wilden hebben. Maar het is niet anders”, aldus Dunk over de loting van De Jong.

De 33-jarige De Jong, die geldt als titelkandidaat in deze categorie, komt in de volgende ronde uit tegen de Duitse Nadine Appetz. Zij had in de eerste ronde een bye. De categorie tot 69 kilogram geldt als niet-olympische klasse en telt bij het EK slechts twaalf inschrijvingen.

Belder, die wordt getraind door oud-wereldkampioen Raymond Joval, verloor in de categorie tot 60 kilogram nipt van Hajijeva. Na vier ronden was het verschil minimaal; 10-11. De tussenstanden waren 2-2, 5-4 en 7-8.

 

Gedupeerden Pukkelpop krijgen consumptiebonnen

Festivalgangers die dit jaar de dupe zijn geworden van het noodweer op Pukkelpop krijgen drank- en eetbonnen voor toekomstige edities. Dat heeft de organisatie van het Belgische festival maandag bekendgemaakt. Ook maakt de organisatie duidelijk dat het festival terugkeert, volgend jaar vindt Pukkelpop op 16, 17 en 18 augustus plaats.

Het Pukkelpopdrama werd vorige maand door de Belgische overheid officieel als ramp erkend. Dat betekent dat de organisatie niet aansprakelijk is en geen beroep kan doen op een aansprakelijkheidsverzekering. Toch wil de organisatie de festivalbezoekers tegemoetkomen. "We voelen heel erg mee met al onze Pukkelpoppers die, net zoals wij, niet hebben kunnen genieten van een volwaardig festival", schrijft de organisatie maandag op de website.

Ticketeigenaars krijgen eet- en drinkbonnen voor de komende drie edities van Pukkelpop. Houders van een dagticket krijgen bonnen ter waarde van 75 euro, festivalgangers die voor drie dagen hadden betaald, krijgen 150 euro aan bonnen. Dat bedrag komt bij benadering overeen met de prijs van de gekochte tickets. Tickethouders kunnen ervoor kiezen geen gebruik te maken van de vergoeding en zo het Vlaamse festival te steunen.

De financiële gevolgen van het noodweer op 18 augustus, wat vijf levens kostte, zijn voor Pukkelpop enorm. "De gevolgen van deze beslissing zullen de komende jaren nog zwaar doorwegen op Pukkelpop, zowel op het festival als op haar organisatie", zegt de organisatie over de getroffen tegemoetkoming. "We kunnen jouw steun de volgende jaren heel hard gebruiken."

Zilver voor Elmont, Bolder pakt brons

Judoka Guillaume Elmont heeft tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi de zilveren plak weten te winnen. In de klasse -81 kg. verloor onze landgenoot in de finale van Takahiro Nakai uit Japan.

De Japanner wist voormalig wereldkampioen Elmont te verslaan met waza-ari. In aanloop naar de finale won de dertigjarige Elmont van de Hongaar Laszlo Csoknyai (ippon), de Marokkaan Safouane Attaf (shido) en de Amerikaan Travis Stevens (yuko).

Linda Bolder won in de klasse -70 kg. het brons. Ze won in Abu Dhabi met ippon van de Amerikaanse Kathleen Sell en de Canadese Kelita Zupancic, maar was in de halve eindstrijd niet opgewassen tegen de Japanse Haruka Tachimoto (ippon).

100-jarige loopt marathon uit

Fauja Singh heeft gisteren in Toronto een wereldrecord op de marathon neergezet. Op zich geen vreemde actie, ware het niet dat de Brit inmiddels 100 jaar oud is. Hij kwam in Canada over de streep in 8 uur 25 minuten en 16 seconden en mag zich hierdoor de eerste 100-jarige noemen die de 42 kilometer en 195 meter uitgelopen heeft.

Singh had het bij zijn recordpoging niet makkelijk, want hij kwam na 35 kilometer de man met de hamer tegen. Vervolgens heeft de Brit er nog twee uren over gedaan om in looppas de finish te bereiken. Daar werd hij opgewacht door de media en werd hij gehuldigd. Singh eindigde uiteindelijk als 3.850e waarmee hij vijf andere lopers voorbleef.

Singh is geboren in 1911 in India en was boer in Punjab. In de jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij nu nog steeds woont. De Brit begon elf jaar geleden met hardlopen na de dood van zijn vrouw en zijn zoon. Hij loopt elke dag ruim vijftien kilometer en zette in 2003 in Toronto al het wereldrecord op de marathon voor negentigplussers op 5 uur en 40 minuten. Afgelopen donderdag ging hij al de recordboeken in door de eerste 100-jarige te worden die op één dag deelnam aan afstanden variërend van 100 tot 5.000 meter.


Actie vanaf 1:10 minuten

N. de Jong looft ploeggenoot Balotelli

Manchester City-middenvelder Nigel de Jong ziet dat ploeggenoot Mario Balotelli een nieuwe weg is ingeslagen. Tegenover City TV laat de Oranje-international weten dat de Italiaan momenteel in uitstekende vorm verkeert.

"Ik denk dat Mario het nu eindelijk door heeft. We probeerden hem altijd een lesje te leren en dat heeft nu zijn effect gehad. Hij verdient de credits voor de afgelopen weken. Niet alleen tijdens de wedstrijden, maar ook op de trainingen laat hij zien dat hij enorm is gegroeid. Zijn gedrag is nu gelukkig weer normaal en iedereen in het team is weer blij met hem", aldus De Jong over zijn Italiaanse ploeggenoot.

Afgelopen weekend was Balotelli nog trefzeker in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Aston Villa. Door het resultaat en het puntenverlies van Manchester United tegen Liverpool staan The Citizens momenteel bovenaan in de Premier League.

Devil May Cry HD-collectie is officieel

Capcom heeft bekendgemaakt dat er begin volgend jaar een Devil May Cry HD Collection zal komen voor de PS3 en Xbox 360. De collectie zal Devil May Cry 1, 2 en 3 bevatten waarvan elke game op de PS2 verschenen is. Deel 3 in de serie kwam ook naar de pc. Meer informatie over de collectie is niet bekendgemaakt, verwacht binnenkort meer.

Devil May Cry draait om het verhaal van Dante. In totaal zijn er al vier games over de man verschenen en is er een vijfde onderweg. De laatste game in de serie kwam in 2008 uit, het aankomende deel heeft nog geen releasedatum gekregen.

DMC

Vier leden UB40 zijn failliet

Vier leden van UB40 zijn officieel failliet. Een rechter in Birmingham, de thuisstad van de reggaeband, verklaarde Brian Travers, 'Jimmy' Brown, Terence Oswald en Norman Hassan bankroet.

Het bankroet geldt een jaar, schrijft de Britse krant Daily Telegraph. Belastingambtenaren kunnen in dat jaar beslag leggen op bezittingen om schuldeisers te betalen.

Eerder werd al duidelijk dat UB40 in de problemen zat. Platenlabel DEP International, waarvan de bandleden eigenaar waren, werd vier jaar geleden opgeheven wegens financiële problemen.

Vanwege de sores vond een personeelswisseling plaats in de band. Ali Campbell, zanger en een van de oprichters, stapte drie jaar geleden op om een solocarrière te beginnen. Hij werd vervangen door oudere broer Duncan. Ook Michael Virtue vertrok.

Ali zei eerder dit jaar dat hij heeft geprobeerd de groep te waarschuwen. "Dit is de reden dat ik de band heb verlaten. Dit was mijn grootste angst: dat er een faillissement zou komen. Niemand kan zeggen dat ik ze niet heb gewaarschuwd." Volgens de zanger werd er veel geld over de balk gesmeten tijdens de hoogtijdagen van UB40. "In de jaren tachtig woonden we in vijfsterrenhotels en smeten we met geld."

UB40 werd in 1978 opgericht en scoorde verschillende nummer 1-hits, waaronder Red Red Wine en Kingston Town. De reggaegroep heeft wereldwijd meer dan zeventig miljoen albums verkocht.


UB40 - Red Red Wine

'Vermoorde Jennefer (10) toch misbruikt'

Het vermoorde 10-jarige meisje Jennefer is vermoedelijk toch seksueel misbruikt. Resultaten van een sectie op haar lichaam leverden daar eerder geen aanwijzingen voor op, maar bij aanvullend onderzoek zijn toch sporen van misbruik gevonden, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag.

Voor de moord zit de 26-jarige ex-vriend van de oudere zus van Jennefer vast. Jennefer werd in zijn huis in de Boergoensestraat in Rotterdam gevonden. De aanklacht voor moord of doodslag is uitgebreid met seksueel misbruik. De ouders van Jennefer zijn over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd.

Het eerdere onderzoek wees al uit dat Jennefer met geweld om het leven is gebracht. Over wat zich precies in het huis van verdachte Anthony K. heeft afgespeeld is nog niet veel bekend. Ook de kinderen van de zus waren bij K. thuis op de dag dat Jennefer werd gevonden, liet zij zelf weten. Zij wees K. via Facebook aan als schuldige.

Jennefer werd sinds zaterdagmiddag 8 oktober vermist. De politie liet een Amber Alert uitsturen om mensen uit te laten kijken naar het meisje. Ze werd een dag later gevonden nadat een telefoontap in de richting van Anthony K. had gewezen.

Woensdag wordt Jennefer in Rotterdam begraven. Een dag later vindt een stille tocht plaats van haar ouderlijk huis naar het huis waar ze is gevonden.

China: Occupy-beweging is interessant

De Occupy Wall Street-beweging heeft de aandacht gevestigd op kwesties die het waard zijn om over na te denken. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken maandag gezegd. Een woordvoerder zei wel dat het debat dat door de betogingen is aangezwengeld ten dienste moet staan van wereldwijde economische groei.

De woordvoerder wilde verder niet op de verklaring van het ministerie ingaan. De Chinese staatskrant Global Times schreef in een redactioneel artikel dat de Chinezen de protestbeweging en de situatie wereldwijd 'kalm moeten observeren'.

De Occupy-protesten begonnen een maand geleden in het Zuccotti-park in Manhattan. Losjes georganiseerde betogers protesteerden daar tegen de in hun ogen ongebreidelde inhaligheid van het bedrijfsleven, de invloed van grote bedrijven op de politiek en de economische ongelijkheid. Inmiddels is de protestbeweging uitgegroeid tot een mondiale beweging die overal in de Verenigde Staten en Europa haar ongenoegen kenbaar maakt.

BlazBlue: Continuum Shift II krijgt manga-editie

BlazBlue: Continuum Shift II zal een manga-editie krijgen voor de PSP en de 3DS in Europa. De editie bevat een gelokaliseerde versie van de 'Phase Zero Prologue Manga' en zal daarnaast een 'Chibi Ragna' sleutelhanger krijgen. De manga-editie zal alleen beschikbaar zijn via de webshop van Zen United, de Europese uitgever.

De manga-editie is in een gelimiteerd aantal van 200 stuks aanwezig in de webshop dus wil je er één dan zal je snel moeten wezen. De game kost in de webshop veertig pond voor de PSP-editie en vijftig pond voor de 3DS-editie. Bekijk hieronder een afbeelding van de manga. De game komt 4 november uit. BlazBlue: Continuum Shift II is verbeterde versie van BlazBlue: Continuum Shift. De game zal enkele nieuwe personages bevatten en andere cosmetische aanpassingen.

Manga

Vitesse twee duels zonder Chanturia en Aborah

Vitesse zal het de komende twee wedstrijden moeten stellen zonder Stanley Aborah en Giorgi Chanturia. Beide spelers kregen in de Gelderse derby tegen N.E.C. Nijmegen een rode kaart.

Chanturia kreeg rood na een ruzie met N.E.C.-speler Mike Conboy. Aborah, die al vroeg in de eerste helft de geblesseerde Julian Jenner verving, kreeg een rode kaart na een charge op Ryan Koolwijk. Vitesse heeft de straffen van beide spelers geaccepteerd en kan daardoor geen beroep doen op het tweetal in de duels tegen PSV (competitie) en ADO Den Haag (beker).

Groot onderzoek naar massaal voetbalgeweld Nijmegen

De politie stelt een grootschalig onderzoek in naar de rellen na NEC - Vitesse, vanwege het 'massale' geweld tegen de politie. Een speciaal rechercheteam gaat de daders identificeren die op beeld zijn vastgelegd. De politie hield tien relschoppers aan, maar streeft ernaar nog tientallen anderen te arresteren.

Een grote groep NEC-supporters was zondagavond gefrustreerd na de met 1-0 verloren derby, waarin drie rode kaarten vielen. Ze gooiden met stokken en stenen naar de politie en de paarden. Ook wilden ze de confrontatie aangaan met Vitesse-supporters, maar dat wist de ME met charges te voorkomen. Vijf politiemensen te paard raakten gewond.

Negen arrestanten tussen de 14 en 32 jaar worden verdacht van openlijke geweldpleging. Een 14-jarige jongen uit Groesbeek mocht naar huis. De overige acht zitten nog in de cel. De tiende, een 66-jarige Nijmegenaar die een bevel negeerde, werd zondagavond vrijgelaten.

"Onacceptabel, we pakken ze stevig aan", liet de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf zondagavond al weten. Zo mogelijk wordt de materiële schade aan politiebussen en zeker drie supportersbussen van Vitesse op de daders verhaald, evenals de immateriële schade.

De politie heeft goede beelden van de daders van diverse camera's, maar slaat meer beeldmateriaal niet af.

Jongeren te volgen bij hun eerste keer

Acht jongeren van 15 en 16 jaar zijn online te volgen in de aanloop naar hun eerste keer seks. De pubers zijn acteurs die videodagboeken bijhouden op internet. Ze delen ervaringen, chatten en krijgen tips van volgers. Het project is een initiatief van Soa Aids Nederland en Rutgers WPF.

De twee organisaties startten het sociaal experiment 'Hun Eerste Keer' om jongeren te laten nadenken en praten over hun grenzen en wensen. De pubers lopen tegen realistische en herkenbare situaties aan. Zo heeft een meisje last van een gebrek aan zelfvertrouwen en fantaseert een jongen over andere jongens.

Het experiment is onderdeel van de campagne 'Maak seks lekker duidelijk'. Daarmee hopen Soa Aids Nederland en Rutgers WPF jongeren weerbaar te maken tegen ongewenst seksueel gedrag.

Het online project loopt van 17 oktober tot en met 6 november.

Australische gamestudio sluit deuren

De Australische gameontwikkelaar Kennedy Miller Mitchell (KMM) heeft de deuren van zijn gamestudio in Brisbane gesloten. Het personeel wist al langer van deze beslissing en had geen lopende projecten. De meeste werknemers worden dan ook overgeplaatst naar de KMM-gamestudio in Sydney. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf in het gamevakblad Develop. De gamestudio is onder meer verantwoordelijk voor de productie van het kinderspel Happy Feet Two, gebaseerd op de animatiefilm.

De sluiting is volgens de woordvoerder het gevolg van de hoge wisselkoers van de Australische dollar en gebrek aan belastingvoordeel in Australië. Het land zou steeds ongunstiger worden voor spelontwikkelaars. De Australische regering heeft echter plannen onthuld om dit tegen te gaan. Zo kunnen bedrijven met een jaaromzet van vijftien miljoen euro of minder bijna de helft van de gemaakte kosten op het gebied van nieuwe technologieën terugvragen, waaronder bepaalde onderdelen in de ontwikkeling van games.

KMM Brisbane is de vierde Australische gamestudio die in korte tijd zijn deuren sluit. Eerder maakten THQ Studio Australia en Team Bondi, bekend van detectivegame L.A. Noire, bekend ermee te stoppen. Eind vorige maand vroeg Visceral Games Melbourne, de gamestudio achter de horrorgame Dead Space en de actiegame Dante's Inferno, een faillissement aan.


Australische gamestudio sluit deuren

Tot twaalf maanden cel voor grote vuurwerksmokkel

Vijf verdachten van het op grote schaal invoeren van illegaal Chinees vuurwerk zijn maandag veroordeeld tot straffen tot een jaar cel. De rechtbank in Lelystad sprak een zesde verdachte vrij.

De verdachten lieten van 2006 tot en met 2009 grote hoeveelheden illegaal vuurwerk vanuit Polen in zeecontainers naar een bunker in Duitsland vervoeren. Vandaaruit werd het illegale vuurwerk in gehuurde vrachtwagens naar Nederland gebracht en op diverse plekken opgeslagen. Het vuurwerk werd doorverkocht op de particuliere Nederlandse markt.

Het vuurwerk waarin de verdachten handelden, mag eigenlijk alleen door gediplomeerde mensen afgestoken worden. De opslagruimten voldeden daarnaast niet aan de eisen.

De verdachten dachten volgens de rechtbank alleen aan geld. Wat dit vuurwerk in handen van niet deskundige mensen kan veroorzaken, interesseerde ze niet.

De vijf hebben straffen variërend van een jaar cel tot taakstraffen opgelegd gekregen. De straffen komen lager uit dan geëist, omdat de periode waarin de verdachten actief waren volgens de rechtbank korter is. Ook is onduidelijk hoeveel vuurwerk daadwerkelijk heel gevaarlijk was. De twee hoofdverdachten zijn daarnaast niet meer actief in de vuurwerkhandel.

Van de verdachte die werd vrijgesproken, acht de rechtbank niet bewezen dat hij wist dat de vijf het vuurwerk naar Nederland smokkelden.

[Video] Ludiek protest bij onterechte penalty

Het Roemeense Vointa Sibiu heeft wel een erg originele manier gevonden om te laten blijken dat ze het oneens waren bij een beslissing van de scheidsrechter. De arbiter gaf de andere ploeg een strafschop en daar waren de spelers van Vointa Sibiu het duidelijk niet mee eens.

De ploeg besloot met z'n allen het veld te verlaten. De keeper nam wel plaats in het doel en draaide, toen de strafschop genomen werd, uit protest zijn rug naar de bal. De scheidsrechter liet de strafschop vervolgens opnieuw nemen en ook bij de tweede poging deed de keeper totaal geen moeite om de penalty te keren.

Hieronder de beelden van de actie.


De beelden van de protestactie.

[CL] Lahm wil drie punten tegen Napoli

Bayern München-aanvoerder Philipp Lahm hoopt ook de derde wedstrijd in de Champions League winnend af te sluiten. Komende dinsdag moeten de Duitsers tegen Napoli.

"We willen onze huidige vorm vasthouden. Het is erg belangrijk om goede resultaten neer te zetten in de Champions League", zegt Lahm tegenover SID. "Op die manier laat je andere teams zien dat je goed bezig bent."

Het feit dat Bayern komende week in het vijandige San Paolo speelt doet de aanvoerder weinig. "De atmosfeer maakt ons niet bang. Ik heb echt een goed gevoel over de wedstrijd en denk dat we gaan winnen."

Bayern München staat momenteel aan kop in groep A met zes punten uit twee wedstrijden. Behalve Napoli komen de Duitsers in deze groep ook nog uit tegen Manchester City en Villarreal CF.

Clubs willen af van degradatie Premier League

Een aantal buitenlandse eigenaren van Premier Leagueclubs pleit voor het afschaffen van de degradatieregeling. Dit zegt voorzitter van de managersvakbond Richard Bevan. De investeerders willen degradatie voorkomen, omdat hun club anders in waarde daalt.

Bevan vreest dat nog meer clubs in handen zullen vallen van buitenlandse eigenaren. "Dan is het afschaffen van de degradatieregeling een reële mogelijkheid", waarschuwt de bestuurder. De competitieregels kunnen aangepast worden als veertien van de twintig Premier Leagueclubs instemmen met een wijziging.

De bestuurder wil dat de Engelse voetbalbond FA ingrijpt door ervoor te zorgen dat de huidige opzet van de Premier League niet verandert. Op dit moment degraderen er elk seizoen drie clubs uit de hoogste Engelse divisie. Bevan heeft wel begrip voor het standpunt van de investeerders. "Als eigenaar zou ik mijn club liever niet zien degraderen."

[Upd] Honkballers pas in november gehuldigd

De Nederlandse honkballers worden dinsdag nog niet gehuldigd. Oranje werd afgelopen weekend voor het eerst in de historie wereldkampioen door in de finale Cuba te verslaan. Doordat een aantal spelers niet naar Nederland reist, vindt voorlopig nog geen huldiging plaats.

"We willen de complete ploeg huldigen", meldt een woordvoerder van de honkbalbond KNBSB. Een deel van de selectie van bondscoach Brian Farley is afkomstig van Curaçao en keert meteen terug naar huis. Ook moet een aantal spelers zich weer melden bij hun club.

Oranje landt dinsdagochtend op Schiphol, waar waarschijnlijk een persconferentie wordt gehouden. Waar en wanneer de huldiging plaatsvindt is onduidelijk. Haarlem heeft zich hier als honkbalstad al voor gemeld. De KNBSB vergadert daar maandag over.

Update

De Nederlandse honkballers worden pas volgende maand gehuldigd. Oranje werd afgelopen weekend voor het eerst in de historie wereldkampioen door in de finale Cuba te verslaan. Doordat een aantal spelers niet naar Nederland reist, wordt de huldiging tot 11 november uitgesteld.

Achttien leden van het Nederlands team landen dinsdagochtend op Schiphol, waarna een persconferentie wordt gegeven. De andere spelers van de kersverse wereldkampioen reizen meteen door naar hun geboorteland Curaçao of melden zich weer bij hun club. De KNBSB heeft besloten om de huldiging daarom uit te stellen.

Het is nog niet duidelijk in welke plaats de huldiging zal plaatsvinden. Haarlem heeft zich hier als honkbalstad wel al voor gemeld. Ook Utrecht zou in beeld zijn.

Erven 2Pac zien geld in sekstapenummer

De erven van 2Pac hebben kenbaar gemaakt te willen onderhandelen over een onbekend nummer van de rapper. Er is een miljoen dollar geboden voor een lied dat voorbijkomt op de recentelijk opgedoken sekstape van 2Pac en daar hebben de erfgenamen best oren naar.

De potentiële koper, de baas van het Amerikaanse drankmerk NOHO, liet onlangs weten de rechten van het onbekende nummer te willen kopen, om het deuntje te gebruiken als herkenningsmelodie van zijn bedrijf. De erven hebben inmiddels contact gezocht en gaan met de NOHO-baas om de tafel zitten, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Er is wel een probleem: niemand weet om welk nummer het gaat. Het nooit uitgebrachte lied van 2Pac wordt afgespeeld op de sekstape terwijl de rapper oraal wordt bevredigd. Hoe de track heet en wie de rechten heeft is echter onduidelijk. Volgens TMZ hopen de erven, mocht de rechthebbende niet worden gevonden, een ander nooit uitgebracht nummer van 2Pac te verkopen aan de zakenman.

De sekstape van de rapper, die eigenlijk Tupac Shakur heet, stamt uit 1991. Hij overleed vijf jaar later, nadat hij werd neergeschoten in Las Vegas.

Screenshots Skyrim laten gebieden zien

Elder Scrolls V: Skyrim zal over minder dan een maand in de winkels liggen. Vanaf 11 november zullen een hoop RPG-fans waarschijnlijk dagenlang geen daglicht zien omdat ze diep in de wereld van Skyrim zitten gedoken. Om ons nog lekkerder te maken hebben de makers nieuwe screenshots vrijgegeven waarin we verschillende omgevingen, maar ook een aantal wezens die in de wereld voorkomen kunnen zien.

Elder Scrolls V: Skyrim zal vanaf 11 november in de winkels liggen voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Lees hier onze preview van deze gigantische game.

Skyrim

Skyrim

Skyrim

Skyrim

 

 

 

Skyrim

Skyrim

Skyrim

Skyrim

Skyrim

Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim

Elder Scrolls V: Skyrim werd vorig jaar aangekondigd. Over iets minder dan een maand is het eindelijk zo ver en zal de game in de winkels liggen. Precies een maand voor de release vroeg Bethesda of we wellicht naar Londen wilden komen om de game drie uur lang te spelen. Natuurlijk was er maar één antwoord mogelijk op deze vraag en zaten we al snel in het vliegtuig naar Londen, naar de wereld van Skyrim.

Erfgename L'OrÚal onder curatele

Liliane Bettencourt, de steenrijke 88-jarige erfgename van het cosmeticaconcern L'Oréal, is maandag onder curatele van haar dochter en kleinzonen geplaatst. Een rechter in de Parijse buitenwijk Courbevoie acht Bettencourt, die dementerend zou zijn, niet handelsbekwaam. Dit heeft haar advocaat, Jean-René Farthouat, bekendgemaakt.

Bettencourt en haar dochter, Françoise Meyers-Bettencourt, zijn al jaren in een juridische strijd verwikkeld. Volgens Meyers-Bettencourt lijdt haar moeder aan Alzheimer en is zij niet meer in staat haar vermogen van rond de vijftien miljard euro naar behoren te beheren.

Farthouat betuigde zich 'diep teleurgesteld' over de beslissing van de rechter. Hij zei tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan.


Erfgename L'Oréal onder curatele (Foto: Novum)

Ruim 4 miljoen iPhones 4S verkocht

De nieuwste smartphone van Apple, de iPhone 4S, is krap 3 dagen na de lancering wereldwijd al ruim 4 miljoen keer verkocht. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf maandag bekend.

Volgens Apple gaat het in deze eerste dagen om een verkooprecord voor een telefoon. Naast de nieuwe smartphone, is ook het besturingssysteem iOS 5 gewild. Al meer dan 25 miljoen klanten hebben het nieuwe systeem in de eerste 5 dagen na de release geïnstalleerd. In Nederland verschijnt de iPhone 4S eind deze maand.

Al-Shabaab dreigt Kenia met invasie

De radicaalislamitische beweging al-Shabaab, die de macht heeft in grote delen van het zuiden van Somalië, heeft maandag gedreigd met een invasie van buurland Kenia. Het militaire offensief komt er als het Keniaanse leger zich niet snel terugtrekt uit Somalië, zo stelde een woordvoerder van al-Shabaab maandag.

Militairen van het Keniaanse leger trokken zondag de grens met Somalië over voor een offensief tegen al-Shabaab. De autoriteiten in Kenia houden de moslimextremisten verantwoordelijk voor een aantal ontvoeringen op Keniaans grondgebied in de afgelopen periode.

Ongeluk met tankwagen eist twee levens

Twee mensen zijn maandag om het leven gekomen door een ernstig ongeluk op de N322 bij Boven-Leeuwen in Gelderland. Het gaat om een 37-jarige vrouw uit Amsterdam een 64-jarige man uit Druten.

De man uit Druten was al dan niet bewust op de verkeerde weghelft geraakt, waardoor een tankwagen moest uitwijken. De truck raakte de vermoedelijke spookrijder, waarna de vrachtwagen om zijn as draaide en op een busje terechtkwam, dat werd bestuurd door de Amsterdamse.

Het ongeluk gebeurde rond 09.00 uur. De tankwagen was gevuld met voeding, dat eruit moet worden geschept. Omdat ook het wegdek is beschadigd, wordt de provinciale weg pas aan het eind van de middag weer vrijgegeven, verwacht een politiewoordvoerder.

De vrachtwagenchauffeur is met een hoofdwond naar het ziekenhuis in Tiel vervoerd.

Tennisser Nadal gaat voetballen

Toptennisser Rafael Nadal heeft met zijn oude schoolvrienden een voetbalelftal gevormd bij de vereniging FC Inter Manacor. De ploeg zal uitkomen in de derde divisie van het Spaanse eiland Mallorca.

Nadal staat dan wel ingeschreven bij de ploeg, veel zal hij niet op het voetbalveld te bewonderen zijn. De Spanjaard speelt alleen als zijn toernooischema dit zal toelaten. Nadal zal bij FC Inter Manacor rugnummer negen dragen. In het elftal zal hij de positie van 'klassieke spits' bekleden.

De huidige nummer twee van de wereld heeft wel enig voetbaltalent. Op zijn dertiende moest Nadal echter een keuze maken tussen tennis en voetbal. Zijn oom Miguel Angel speelde in het verleden jarenlang in het eerste elftal van FC Barcelona. Daarnaast kwam zijn oom ook uit voor het Spaanse nationale elftal.


Tennisser Rafael Nadal gaat voetballen (Foto: Pro Shots)

Youkai Watch wordt game en animatieserie

Youkai Watch is een nieuw avontuur over een jongetje met een horloge waarmee spoken kunnen worden opgeroepen. Het nieuwe project van Level-5 gaat verschillende media aandoen. Het Japanse bedrijf heeft niet bekendgemaakt voor welke spelcomputers de game wordt gemaakt.

Level 5 wil met Youkai Watch (Ghost Watch) een nieuwe franchise starter, die zich zal uitspreiden over games, een animatieserie en een manga. Het is niet de eerste keer dat Level-5 een animatie- en gameserie op de markt brengt. Zo is het voetbalrollenspel Inazuma Eleven ook op de Japanse televisie te zien. De series worden waarschijnlijk niet in Nederland uitgezonden. Er is een animatiefilm gemaakt rond Professor Layton. Deze film is wel verkrijgbaar.

 

Burgertime uit de koelkast gehaald

Gamers die ruim twintig jaar geleden BurgerTime speelden, kunnen die tijd binnenkort opnieuw beleven. Een vernieuwde versie van het klassieke spel verschijnt volgende maand op het online netwerk van de Xbox 360. De pc-, Wiiware- en PS3-versies verschijnen later op een nader te bepalen moment.

Spelers lopen net als in de arcadeklassieker door een doolhof vol vijanden van meerdere verdiepingen. Het doel is om over alle hamburgeringrediënten te lopen om ze naar beneden te laten vallen, wat een complete burger creeert. In BurgerTime World Tour is het doolhof driedimensionaal en zijn online spelfuncties en baasgevechten toegevoegd. Volgens een woordvoerder van Monkeypaw Games blijft het recept van de traditionele BurgerTime behouden.

BurgerTime verscheen in 1982 in de Amerikaanse speelhallen. Het spel met chef Peter Pepper in de hoofdrol werd niet veel later naar verschillende computers overgezet, waaronder de Atari 2600, Commodore 64 en Apple II.


BurgerTime uit de koelkast gehaald

Verdachte liquidatie Endstra aangehouden

De vermoedelijke dader van de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra is aangehouden. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Het gaat volgens de politie om een een 47-jarige Rus die dit weekeinde, in het buitenland, is gearresteerd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zijn uitlevering verzocht. De politie hield maandag in Alkmaar ook een 31-jarige verdachte aan vanwege betrokkenheid bij deze zaak.

Verdachte liquidatie Endstra aangehouden
Verdachte liquidatie Endstra aangehouden (Foto: ANP)

RIM compenseert BlackBerry-gebruikers

BlackBerry-gebruikers die getroffen zijn door de wereldwijde storing afgelopen week, worden door BlackBerry-fabrikant Research In Motion (RIM) tegemoetgekomen. RIM stelt hen tijdelijk een aantal apps gratis ter beschikking.

De apps, met een totale waarde van meer dan 100 dollar (72 euro), worden de komende weken beschikbaar gesteld via de BlackBerry App World, en blijven beschikbaar tot en met 31 december 2011. De volledige lijst van apps wordt de komende dagen bekendgemaakt.

Ook aan de zakelijke gebruikers wordt door RIM gedacht. Deze kunnen rekenen op een maand lang gratis technische ondersteuning. Van klanten die al een servicecontract hebben, wordt dit met een maand verlengd. Andere klanten kunnen de service een maand gratis proberen.

Het lijstje gratis apps bestaat vooralsnog uit:

 • SIMS 3
 • Bejeweled
 • N.O.V.A.
 • Texas Hold’em Poker 2
 • Bubble Bash 2
 • Photo Editor Ultimate
 • DriveSafe.ly Pro
 • iSpeech Translator Pro
 • Drive Safe.ly Enterprise
 • Nobex Radio™ Premium
 • Shazam Encore
 • Vlingo Plus: Virtual Assistant

[CL] Inter kan weer over Sneijder beschikken

Inter-trainer Claudio Ranieri kan morgen, tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Lille OSC, weer beschikken over Wesley Sneijder. Onze landgenoot kan na enkele weken blessureleed zijn rentree maken voor de Italiaanse ploeg.

Zonder Sneijder presteerde Internazionale de laatste weken teleurstellend. In de competitie werd afgelopen weekend nog met 2-1 verloren van Catania, terwijl in de Champions League al in eigen huis met 0-1 werd verloren van het Turkse Trabzonspor.

Sneijder hervatte vorige week donderdag al de groepstraining van Inter. Hij ontbrak in de laatste twee EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Moldavië en Zweden.

Geen ruimte voor vervolg Space Marine

Het actiespel Warhammer 40K: Space Marine krijgt voorlopig geen opvolger. Uitgever THQ gelooft dat een nieuw deel de aandacht zou afleiden van hun nieuwe MMO: Warhammer 40K: Dark Millennium Online. Dat heeft THQ-executive Danny Bilson gezegd tegenover het gameweblog Joystiq.

"Gamers kunnen in Warhammer 40K: Dark Millennium met de Space Marines spelen. Zij hebben dan grofweg dezelfde mogelijkheden als in Warhammer 40K: Space Marine", geeft Bilson aan. Volgens de beste man is hierdoor weinig ruimte om een vervolg op de actiegame te produceren.

Warhammer 40K: Space Marine
stond in september op de tiende plaats in gameverkooptoptien van de Verenigde Staten. In Nederland heeft de Xbox 360-versie van het spel een week op de tiende plek gestaan. Bilson is tevreden met de verkoopcijfers, maar geeft aan dat het niet het succes is geworden waar hij op had gehoopt. Wereldwijd zijn naar schatting een half miljoen exemplaren verkocht.

Warhammer 40K: Dark Millennium heeft nog geen officieele releasedatum, al werd vorige week gehint naar 2013.


Geen ruimte voor vervolg Space Marine

'Zoons Mubarak hebben miljoenen op rekeningen'

De twee zonen van de Egyptische ex-president Hosni Mubarak hebben op Zwitserse bankrekeningen ongeveer 244 miljoen euro staan. Dat heeft een hoge medewerker van het Egyptische ministerie van justitie maandag gezegd.

Volgens Assem al-Gohary doen de Zwitserse autoriteiten onderzoek naar Alaa, een van Mubaraks zonen. Hij zou samen met een aantal andere figuren uit het oude regime betrokken zijn geweest bij witwassen. In Egypte zijn Mubarak en zijn zonen onderwerp van een corruptieonderzoek.

Zwitserland heeft de tegoeden van Mubarak en zijn handlangers reeds bevroren. De meeste tegoeden staan op naam van de twee kinderen.


'Zoons Mubarak hebben miljoenen op rekeningen' (Foto: Novum)

Gestolen skűtsje weer boven water

De skûtsje die afgelopen week werd gestolen in het Friese plaatsje Hommerts is aangetroffen op de Zwemmer in het noordwesten van de provincie. De boot, waar de zeilen al eerder vanaf waren gehaald, werd door de politie teruggevonden dankzij diverse tips, laat een woordvoerder weten.

Nader onderzoek moet uitwijzen wie het schip van dertien meter lang heeft ontvreemd. Het bruine zeilschip is in 1914 gebouwd en draagt de naam Vrouwe Jans Krommenie. De 57-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Vakbonden voeren druk op Griekse regering op

Vakbonden in Griekenland zijn maandag een nieuwe campagne begonnen om de regering van premier George Papandreou te weerhouden van nieuwe bezuinigingen. Vanwege massale stakingen liggen de veerdiensten naar de Griekse eilanden stil en hoopt het huisvuil zich op in de straten van de hoofdstad Athene. Belastinginners en douanebeambten hebben het werk neergelegd en demonstrerende ambtenaren bezetten de ministeries van financiën en werkgelegenheid.

Donderdag legt de regering-Papandreou het parlement een nieuw bezuinigingspakket voor. "De regering sloopt de publieke sector en snijdt het vangnet voor burgers weg, terwijl de dramatische salarisverlagingen onze burgers in armoede en behoeftigheid storten", zei de ambtenarenbond ADEDY. "De nieuwe maatregelen zijn de doodssteek voor ons inkomen."

President Papandreou toonde zich, hoewel muiterij dreigt onder de parlementariërs van zijn Socialistische Partij, vastbesloten het hervormingspakket door het parlement te loodsen. "Dat stelt ons in staat ons met opgeheven hoofd en een sterkere onderhandelingspositie naar het schuldenoverleg te begeven." De lidstaten van de eurozone voeren koortsachtig overleg om zondag een akkoord te kunnen sluiten over een oplossing voor de schuldencrisis.

De regering Papandreou overweegt het leger te belasten met de huisvuilinzameling in de hoofdstad. Volgens de Atheense politie is een vrachtwagen van door de regering ingehuurde stakingsbrekers door tientallen onbekenden belaagd. De bestuurder bleef ongedeerd.


Vakbonden voeren druk op Griekse regering op (Foto: Novum)

Auto vol zwaarden en boksbeugels in Amsterdam

Bij een politiecontrole in Amsterdam zijn in een auto 102 samoeraizwaarden en 88 boksbeugels gevonden. Het voertuig vol met wapens werd zaterdagavond aangetroffen in de parkeergarage onder het Waterlooplein. De zwaarden en de boksbeugels waren voor de handel bestemd, verklaarde de eigenaar.

De politie controleerde 32 voertuigen en fouilleerde duizend mensen op verschillende plekken in de stad. Daarbij werden ook acht messen en drie busjes pepperspray onderschept, meldt een woordvoerder van de politie maandag.

X-Men-schrijvers gevraagd voor Top Gun 2

Een vervolg op Top Gun uit 1986 lijkt een stap dichterbij. Filmmaatschappij Paramount heeft scenarioschrijvers Ashley Miller en Zack Stentz, bekend van de actiefilm X-Men: First Class, gevraagd het vervolg te schrijven.

De actiefilm wordt geproduceerd door Jerry Bruckheimer en David Ellison, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Vorig jaar is scenarist Christopher McQuarrie gevraagd het vervolgverhaal te schrijven, maar de scenarist van The Usual Suspects heeft nooit getekend.

Veel details over het filmproject zijn nog onduidelijk. Zo is nog niet bekend wie Top Gun 2 gaat regisseren. Vorig jaar ging het gerucht dat Tom Cruise een klein rol in de film op zich zou nemen, maar dat werd later weer ontkend.

Top Gun betekende in 1986 de doorbraak van Cruise. Hij is in de film te zien als Maverick, een jonge piloot die wordt aangenomen bij de harde marineopleiding voor piloten Top Gun. Hij gaat de concurrentiestrijd aan met de toppiloot Iceman, gespeeld door Val Kilmer. De filmhit werd geregisseerd door de Brit Tony Scott.


X-Men-schrijvers gevraagd voor Top Gun 2 (Foto: Novum)

The Avengers 2 al in de maak

The Avengers moet nog in de bioscoop verschijnen maar een vervolg op de superheldenfilm is al aangekondigd. Producent Kevin Feige heeft aangegeven plannen te hebben voor The Avengers 2, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Filmmaatschappij Marvel werkt momenteel aan de derde Iron Man-film. De actiefilm met Robert Downey Jr. in de hoofdrol moet een nieuw begin worden in een saga dat eindigt in The Avengers 2.

Marvel-topman Feige was dit weekend met een aantal acteurs uit The Avengers op de stripbeurs Comic-Con in New York. Daar toonde de producent nieuwe beelden van de film die in 2012 in de bioscopen moet draaien.

In The Avengers komen bekende superhelden van Marvel, zoals The Hulk, Iron Man en Captain America, bij elkaar. De actiefilm resulteert in een sterrencast. Naast Downey Jr, zijn ook Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Mark Ruffalo en Chris Hemsworth in de film te zien.


The Avengers 2 al in de maak (Foto: Novum)

[CL] Mourinho: "Lyon niet onderschatten"

Morgen staat in dezelfde groep als Ajax het Champions League-duel tussen Real Madrid en Olympique Lyon op het programma. Real-trainer José Mourinho waakt voor onderschatting van de Franse ploeg.

“We ontmoeten het gebruikelijke Lyon: een serieuze, sterke tegenstander. Spelers en coaches komen en gaan, maar ze hebben hun principes behouden. Het is een fysiek sterke ploeg met goed tactisch spel. Lyon bereikt niet voor niets altijd de kwartfinale van de Champions League", aldus Mourinho, die tegen de Franse ploeg voor het eerst sinds zijn schorsing weer terugkeert op de bank.

De journalisten stelden Mourinho ook de vraag wie hij liever heeft in zijn elftal; Mesut Özil of Kaká? De Portugees onthield zich van een keuze: "Het is mijn doel om er een team van te maken, niet om voor verschillen te zorgen. Jullie zeggen: ‘A is beter dan B’. Zo denk ik niet, we verliezen als een team en winnen als een team. Maar ik snap het wel, want jullie willen kranten verkopen."

Van Persie schrijft historie bij Arsenal

Robin van Persie heeft zondag met zijn razendsnelle doelpunt tegen Newcastle United historie geschreven bij Arsenal. De aanvoerder van The Gunners trof al na 29 seconden doel, de snelste treffer ooit van Arsenal in de Premier League. Het record stond op naam van Marouane Chamakh, vorig jaar na 38 tellen tegen Wolverhampton Wanderers.

Het snelste doelpunt van Arsenal in alle competities was in 2002 voor de Champions League tegen PSV. Gilberto Silva scoorde in Eindhoven na 20 seconden.

Van Persie schrijft historie bij Arsenal
Van Persie schrijft historie bij Arsenal (Foto: ANP)

Doornbos: "Overlijden Wheldon heel heftig"

Autocoureur Robert Doornbos heeft vandaag gereageerd op het overlijden van zijn Engelse collega Dan Wheldon, die gisteren in de IndyCar Series om het leven kwam na een zware crash. Bij het ongeluk op het circuit van Las Vegas waren vijftien auto's betrokken.

"Heel heftig dit", aldus Doornbos, die drie jaar lang racete tegen Wheldon. "Normaal sta je hier nooit bij stil. Maar als ik nu in zou moeten stappen, zou ik er toch wel even over nadenken. Het is maar goed dat het seizoen erop zit en er niet nog meer wedstrijden op het programma staan. Dan kan het bij iedereen even bezinken."

YouTube-kanaal Sesamstraat vol met porno

Het YouTube-kanaal van Sesamstraat is offline gehaald nadat er pornografisch materiaal op geplaatst was.

Een onverlaat heeft gisteren het normaal zo kindvriendelijke YouTube-kanaal voorzien van een flink aantal pornografische filmpjes. YouTube kwam er na ruim twintig minuten achter dat er geen leuke filmpjes van Elmo en zijn vrienden te zien waren en haalde het gehele kanaal met alle video's offline.

Het gerucht gaat dat een user genaamd 'MrEdxwx' achter de hack zit en dat hij de normale video's vervangen heeft door filmpjes die in zekere mate wellicht net zo informatief waren als de wel kindvriendelijke. Naast de filmpjes was ook het uiterlijk van het kanaal aangepast. Klik hier voor een screenshot.

Op het kanaal van Sesamstraat was de volgende verklaring te lezen: "Im Mredxwx and my partner Mrsuicider91 are here to bring you many nice content! Please don't let Sesame Street to get this account back kids." De vermeende hacker laat echter op zijn eigen kanaal weten dat hij niets met de hack te maken had. De meningen daarover zijn verdeeld gezien de reacties op het filmpje. Naast kritiek krijgt hij ook lofuitingen van mensen die de hack wel kunnen waarderen.

Dit is niet de eerste keer dat een kindvriendelijk kanaal op YouTube is voorzien is van pornografisch materiaal. In mei 2010 was het ook al goed raak. Toen werden enkele honderden video's verwijderd. Met name filmpjes van The Jonas Brothers en Hannah Montana waren voorzien van extra scènes.

YouTube laat in een reactie weten dat pornografisch materiaal niet toegestaan is op YouTube en dat het ook gelijk verwijderd wordt nadat het ontdekt is. Het is niet bekend of er ook daadwerkelijk kinderen hebben gekeken naar de filmpjes. Ook is het nog onbekend wanneer onze pluizige vrienden weer beschikbaar zijn.


Gelukkig is er voor de liefhebbers nog genoeg te zien.

Twaalf jaar voor moord op luidruchtige buurvrouw

Een 40-jarige man uit Breukelen moet twaalf jaar de cel in omdat hij zijn 62-jarige bovenbuurvrouw met een hamer heeft vermoord. De man, die ontkent, had al langere tijd ruzie met zijn verstandelijk beperkte buurvrouw over de geluidsoverlast die zij zou veroorzaken. De rechtbank in Utrecht oordeelde maandag dat er voldoende bewijs is om Marcel S. te veroordelen.

Voorbijgangers vonden het slachtoffer vorig jaar oktober zwaargewond in de bosjes bij haar woning. Ze was met een hamer op haar hoofd geslagen en overleed twee dagen later.

Dezelfde voorbijgangers hadden kort daarvoor een man gezien die zich raar gedroeg. Ze volgden hem naar zijn woning, waar de 40-jarige man later werd aangehouden. In de woning werden een bloedspoor van het slachtoffer en een leiendakhamer aangetroffen.

De rechtbank denkt dat de man er bewust voor heeft gekozen zijn conflict met de buurvrouw te beëindigen door haar op gewelddadige en pijnlijke wijze te vermoorden. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Geboorte Indische neushoorn live te volgen

De zwangere Indische neushoorn Saar die in Dierenpark Amersfoort verblijft, is vanaf dinsdag live online te volgen in haar binnenverblijf. De neushoorn krijgt in november haar eerste jong en geïnteresseerden kunnen via een blog van het dierenpark de laatste ontwikkelingen volgen.

Naast de live verbinding in haar verblijf is er een sms-alert ingesteld. Als het neushoorntje wordt geboren krijgen alle belangstellenden daarover een bericht. De opbrengsten van de sms-dienst gaan naar het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund.

De geboorte van de Indische neushoorn is volgens het dierenpark een bijzondere gebeurtenis. In het wild zijn er nog maar 2800 exemplaren, in dierentuinen 170. Dierenpark Amersfoort is verheugd dat Saar een baby krijgt. Het zou een belangrijke stap zijn in het Europese fokprogramma.

SBS-blad: Kijkcijfers SBS een drama

Totaal TV, het tijdschrift van SBS, zegt maandag dat hoofdzender SBS 6 dit weekend 'dramatische kijkcijfers' heeft gehaald. In de nieuwsrubriek van het blad wordt vooral uitgehaald naar de zaterdagshow van Beau van Erven Dorens.

"Het Beste Idee van Nederland lijkt voor SBS het slechtste idee van de laatste tijd te zijn", schrijft de redactie. Beaus programma haalde met 331.000 kijkers volgens het blad een 'absoluut dieptepunt': "Het kon een kijkersschare aan zich binden waar zelfs NET 5 die avond met Medical Examiners nog overheen ging."

Totaal TV is van mening dat SBS 6 op primetime veel beter hoort te scoren: "Het programma van Beau van Erven Dorens slaat niet aan terwijl de kijker SBS 6 wel weet te vinden tijdens de actualiteitenprogramma's. Hart van Nederland, Shownieuws en Piets weerbericht scoren regelmatig meer dan een miljoen kijkers."


SBS-blad: Kijkcijfers SBS een drama (Beeld: SBS 6)

[CL] Vidic keert terug bij Manchester United

Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson kan komende dinsdag, tijdens de Champions League wedstrijd tegen het Roemeense Oţelul Galati, weer beschikken over Nemanja Vidic.

De Servische verdediger raakte twee maanden geleden, tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen West Bromwich Albion, geblesseerd aan de enkel. Vorige week maakte Vidic in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië al zijn rentree.

Grotere sponsordeal tussen Red Bull en Infinity

Red Bull Racing en Infinity breiden hun samenwerking uit. Volgend seizoen zal het logo van het luxemerk van Nissan prominenter te zien zijn op de bolides van het Oostenrijkse Formule 1-team, waardoor de logo's op de zijkant van de auto en bij de cockpit te zien zullen zijn.

"Toen we deze overeenkomst in maart aankondigden hadden we globale naamsbekendheid als voornaamste streven. In de zeven maanden die volgden zijn zelfs onze meeste ambitieuze verwachtingen overtroffen. Voor ons tweede jaar bij Red Bull Racing breiden we de samenwerking uit op technologisch vlak voor producten," zei vice-president van Nissan, Andy Palmer, over het bekender worden van het merk.

"In de korte tijd met Infiniti als partner is gebleken dat hoe nauwer we samenwerken, hoe groter de voordelen voor beide partijen zijn. Het is een fenomenaal succesvol eerste jaar samen en met deze verdieping van het contract scheppen we ruimte om nog meer kennis en expertise te delen," zei Red Bull-teambaas Christian Horner die weet dat de technologische samenwerking ook het nodige op kan gaan leveren.

'Allochtone agent kampt met wantrouwen collega's'

Veel allochtone agenten verlaten de politie omdat zij voortdurend moeten bewijzen dat ze te vertrouwen zijn. Dat concludeert antropoloog Sinan Çankaya, die zelf bij de Amsterdamse politie werkte, in een promotieonderzoek aan de Universiteit Tilburg.

Voor het onderzoek liep Çankaya drie jaar mee met agenten, woonde hij vergaderingen bij en hield hij interviews. Bij autochtone agenten wordt volgens de onderzoeker als vanzelfsprekend verondersteld dat zij voldoen aan het ideaalbeeld van de 'goede' agent. Hun collega's nemen aan dat het met hun neutraliteit, loyaliteit en solidariteit wel goed zit.

Het vertrouwen in hun allochtone collega's moet volgens de onderzoeker steeds opnieuw worden gewonnen. "Dat gebeurt bijvoorbeeld als een allochtone politiemedewerker nieuw is binnen de organisatie of naar een andere afdeling wordt overgeplaatst."

Ook bij ontmoetingen met burgers van 'hun' eigen etnische groep lopen deze agenten het risico het vertrouwen van hun autochtone collega's te verliezen. Wat vooral wantrouwen kan wekken, is als zij in een buitenlandse taal met burgers in gesprek gaan. Dat terwijl zij daarmee volgens Çankaya goed werk verrichten. "Het specifieke taalgebruik wordt ook van hen verwacht."

Allochtone agenten worden volgens hem ook door hun collega's 'ter verantwoording' geroepen als incidenten in de samenleving veel media-aandacht krijgen. Daar zou bijkomen dat agenten meestal niet met de braafste mensen uit de samenleving te maken hebben, waardoor ze vanzelf een negatief beeld van bepaalde groepen krijgen.

Sinds de jaren tachtig probeert de politie meer allochtone agenten aan te trekken. De onderzoeker verwacht dat er voor allochtone agenten voorlopig weinig verandert.

Boek: Bioshock Rapture

Bioshock is een onwijs populaire franchise en het eerste deel wordt door velen gezien als één van de beste games van deze generatie. Schrijver John Shirley heeft een boek geschreven dat gebaseerd is op beide Bioshock games en het vertelt het verhaal dat voorafgaand aan de games. Wat bewoog Andrew Ryan om de stad te bouwen, waardoor werd het een succes en vooral, waar ging het mis?

[EK boksen] Zware loting Nederlandse dames

Vandaag begint in het Topsportcentrum Rotterdam het EK boksen voor vrouwen. Vanmorgen bleek tijdens de loting dat Jessica Belder (-60 kg) en Marichelle de Jong (-69 kg) het niet hebben getroffen in de eerste ronde. Beide boksters komen vanmiddag uit tegen een sterke opponente uit Azerbeidzjan.

Nouchka Fontijn, uitkomend in de klasse tot 75 kilogram, trof het beter. Zij neemt het in de eerste ronde op tegen een Bulgaarse, waar ze twee jaar terug ook al eens van wist te winnen. De 23-jarige Schiedamse komt morgen pas in actie. "Een lekkere partij om mee te beginnen. Ik ga gewoon nog een keer van haar winnen.”

Ton Dunk, bondscoach van de Nederlandse vrouwen en tevens begeleider van Oranje in Rotterdam, was niet blij met de loting van Belder en De Jong: "Met name Jessica en Marichelle hebben het niet getroffen. Jessica verloor een maand geleden nog op punten van haar komende tegenstander en de opponent van Marichelle stond bij ons bovenaan het lijstje van meiden die we liever niet meteen wilden hebben. Maar het is niet anders.”

Tijdens de loting in de tien gewichtsklassen, waarvan er drie voor de eerste keer bij Londen 2012 olympisch zijn (-51, -60, -75 kg), kregen veel deelnemers voor de eerste ronde een bye. "Daar hadden wij natuurlijk ook graag gebruik van gemaakt”, liet Dunk weten. De bondscoach vervolgde: "Bij elke sport krijgt het organiserende land bepaalde voordeeltjes, zoals automatische plaatsing of een hogere plaatsing. Helaas is dat bij het vrouwenboksen nog niet het geval. We zullen het hiermee moeten doen.”

Klik hier voor een special over de Nederlandse deelneemsters aan het EK boksen.
Klik hier om deel te nemen aan een prijsvraag over het EK vrouwenboksen.

Gehandicapten vastgeketend in kelder VS

De politie van het Amerikaanse Philadelphia verdenkt drie mensen ervan vier verstandelijk gehandicapte volwassenen in een krappe kelderruimte gevangen te hebben gehouden. Agenten stuitten bij toeval op het ondervoede viertal, dat was vastgeketend aan een verwarmingsketel in de stinkende kelder in het noorden van de stad. Dat heeft de politie zondag gezegd.

De ondiepe kelderruimte van vierenhalve meter in het vierkant oogde als een schuilkelder, aldus politiewoordvoerder Tanya Little. "Het was vreselijk. De ruimte was erg klein en benauwd." Behalve een provisorisch bed stonden er wat emmers die als toilet dienden en een ondraaglijke stank verspreidden.

De verdachten worden vervolgd voor misdaad in vereniging, zware geweldpleging, huisvredebreuk, ontvoering, vrijheidsbeperking en andere misdrijven. Het drietal, twee mannen van 47 en 49 en een vrouw van 51, hield de gehandicapten mogelijk gevangen om hun uitkeringen te kunnen opstrijken.

De slachtoffers, een 29-jarige vrouw en drie mannen van 31, 35 en 41, sterken in het ziekenhuis aan. Vanwege hun verstandelijke beperkingen is het voor de politie moeilijk hun getuigenissen op te tekenen.

B-licentie voor schaatsploegen Control en Liga

De schaatsploegen Control en Team Liga zullen komend seizoen gaan rijden op een B-licentie. Hiervoor hoeft bij de KNSB slechts 25.000 euro te worden betaald, maar houdt wel in dat bij internationale wedstrijden van de trainersstaf slechts de hoofdcoach accreditatie krijgt.

Door de stap van deze twee ploegen is TVM het enige team dat bereid was om 125.000 euro neer te leggen voor een A-licentie. Hierdoor mag alleen het team van onder meer Sven Kramer en Ireen Wüst met twee coaches en een fysiotherapeut naar internationale wedstrijden gaan.

De reden dat Control en Team Liga afzien van de duurdere licentie is omdat ze het bespaarde geld in hun team willen investeren. Schaatsbond KNSB bekijkt of de huidige afspraken op dit punt nog werkbaar zijn of dat er in overleg van afgeweken kan worden.

Crisis? Nou...

Een klein dorpje in Griekenland, op een warme zomerdag. Het is er compleet uitgestorven, Niemand heeft iets te doen door de economische malaise, iedereen leeft op de pof en zit binnen. Een dure auto met een Nederlands kenteken komt het dorpje binnen rijden en stopt voor het hotelletje. De klaarblijkelijk welgestelde bestuurder stapt uit en gaat het hotel binnen. Aan de balie vraagt hij of hij een paar kamers mag bekijken, want hij is voornemens een nacht in het hotel door te brengen. Als onderpand legt hij een biljet van 100 euro op de balie. De hotelier geeft hem een paar kamersleutels, waarna de Nederlander de trap oploopt.

Omstreden stamcelonderzoeker claimt klonen coyote

Het onderzoeksteam van de bij collega-wetenschappers in ongenade gevallen Zuid-Koreaanse stamcelgeleerde Hwang Woo-suk beweert voor het eerst in de geschiedenis coyotes te hebben gekloond. De acht gekloonde prairiewolven zijn in juni ter wereld gekomen, verklaarde zijn werkgever Sooam Biotech Research Foundation (SBRF) maandag.

De SBRF werkt samen met de provincie Gyeonggi aan het klonen van een reeks verschillende diersoorten. De provincie zegt de zorg voor de acht gekloonde prairiewolven op zich te nemen maar ze, eenmaal volgroeid, aan dierentuinen in binnen- en buitenland te schenken.

Hwang had vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van stamcelonderzoek ooit een heldenstatus in Zuid-Korea. Hij werd echter in 2006 door de Nationale Universiteit in Seoul ontslagen toen aan het licht kwam dat hij spectaculaire onderzoeksresultaten deels had verzonnen. Hwang bleek zijn bewering, twee jaar eerder, dat hij erin was geslaagd een menselijk embryo te klonen niet te kunnen staven. Wel kloonde hij in 2005 met zijn team als eerste een hond.

Politie schiet op gestolen auto in Eindhoven

De politie heeft maandagochtend geschoten op een gestolen auto. Voor zover bekend raakte niemand gewond, meldt een politiewoordvoerder.

Agenten zagen de zilvergrijze Mercedes met Belgisch kenteken rond 05.15 uur staan bij een tankstation aan de Insulindelaan. Toen ze zagen dat de auto als gestolen stond geregistreerd, wilden ze de inzittenden aanspreken. Daarna hebben de agenten geschoten. Wat hiervoor de aanleiding was en of de auto is geraakt, wil de woordvoerder niet zeggen omdat het onderzoek hiernaar nog loopt.

Na de schietpartij scheurde de auto weg en zetten de agenten de achtervolging in. De auto werd later elders in Eindhoven leeg teruggevonden. De politie is op zoek naar de inzittenden.

VVD wil actiegroepen fiscaal aanpakken

Goede doelen en actiegroepen die de wet overtreden, moeten niet langer in aanmerking komen voor allerhande fiscale voordeeltjes. De VVD stelt dat later deze maand met steun van de PVV voor bij de behandeling van het belastingplan, maakte de regeringspartij maandag bekend. "Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten."

Vorige week baarde Greenpeace opzien met een actie rond het transport van kernafval. De milieuorganisatie wilde een ballon met een tekst door de treinrails naar boven laten komen, maar werd verstoord tijdens de voorbereidingen. Het OM onderzoekt of de actie gevaar voor het transport had kunnen opleveren.

"Het is onbestaanbaar dat organisaties die willens en wetens de wet overtreden belastingvoordeel krijgen", stelt het liberale Kamerlid Matthijs Huizing. Hij doelt op de zogenaamde ANBI-status van goede doelen. Die houdt in dat giften aan dergelijke organisaties fiscaal aftrekbaar zijn en dat de organisaties zelf geen belasting hoeven te betalen over schenkingen of erfenissen.

Wat Huizing betreft raken organisaties die mensenlevens in gevaar brengen of andermans bezittingen schade toebrengen deze status voor vijf jaar kwijt. "De ANBI-status is bedoeld voor organisaties die het algemeen nut beogen, en niet voor organisaties die andermans leven en goed in gevaar brengen", aldus de VVD'er.

Politie ItaliŰ jaagt op relschoppers Occupy-mars

De Italiaanse politie heeft de jacht ingezet op de anarchisten die zaterdag de orde verstoorden tijdens een protestmars van de Occupy-beweging in Rome. Onderminister van binnenlandse zaken Alfredo Mantovano zei maandag dat de politie huiszoekingen verricht en een aantal extreem-linkse verdachten in het vizier heeft.

Mantovano liet geen details los omdat het onderzoek maandag nog in volle gang was. Hij verwierp aantijgingen dat de politie zaterdag niet krachtig genoeg optrad tegen de honderden relschoppers in de Italiaanse hoofdstad. Die sloegen met knuppels en voorhamers geldautomaten en etalageruiten stuk, staken politiewagens en personenauto's in brand en gooiden met keien en straatstenen.

Het hoofdstedelijke dagblad La Repubblica voert een anonieme relschopper op die stelt dat enkele anarchisten een jaar lang in Griekenland trainingen in stadsguerrilla hebben gevolgd.


Politie Italië jaagt op relschoppers Occupy-mars (Foto: Novum)

Nijhuis en Van Boekel krijgen Europees duel

Arbiters Bas Nijhuis en Pol van Boekel hebben beiden een Europees duel aangewezen gekregen. Dit maakte de UEFA vandaag bekend.

Nijhuis is door de UEFA aangewezen om het Champions League-duel tussen de Grieks kampioen Olympiakos Piraeus en regerend Duits landskampioen Borussia Dortmund in goede banen te mogen leiden.

Van Boekel fluit komende donderdag een duel uit de groepsfase van de Europa League. Hij reist naar Rusland af om het duel tussen Lokomotiv Moskou en het Griekse AEK Athene te fluiten.

Schoofs staat voor WTA-debuut

Bibiane Schoofs zal voor het eerst in haar tennisloopbaan deelnemen aan een WTA-toernooi. Onze landgenote bereikte het toernooi door in de kwalificaties met 6-4 en 6-2 te winnen van de Russische Yulia Putintseva.

De 23-jarige Schoofs won eerder in de kwalifcaties ook al van landgenote Kiki Bertens, zij gaf op met een blessure, en de Belgische Alison Van Uytvanck. Haar opponente in de eerste ronde van het WTA-toernooi is nog niet bekend.


Bibiane Schoofs maakt debuut in WTA-toernooi(Foto: Pro Shots)

Mols: "Ligeon zorgde voor de ommekeer"

Michael Mols, tegenwoordig rapporteur bij De Telegraaf, is zeer te spreken over Ajax-debutant Ruben Ligeon. In de competitiewedstrijd tegen AZ verving hij in de rust André Ooijer en volgens de voormalig profvoetballer deed hij dit met verve.

"Hij zorgde in de tweede helft voor de ommekeer, doordat hij goed inviel en Toby Alderweireld weer op zijn eigen plek kon spelen. Ruben groeide duidelijk in de wedstrijd, kwam geregeld goed op en had verdedigend een aantal sterke acties", aldus Mols in De Telegraaf.

Volgens de voormalig speler van onder meer Feyenoord, FC Utrecht en Glasgow Rangers is het niet makkelijk om te debuteren in een volle ArenA: "Je kunt erdoor verlammen. Maar dat deed hij helemaal niet. Ik verwacht in de toekomst veel van hem."

7: Vermakelijkste gameverfilmingen

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Deze week kiezen we echter geen games, maar films die gebaseerd zijn op een gameserie. Ook twee redacteuren van FOK!film kiezen hun vermakelijkste film. Notorious_Roy, Pheno, Dekatophetspek, MrManiak, koei, OrganicLifeform en Nebo maakten hun keuzes en lichten deze hieronder toe.

Singleplayer van Battlefield 3 uitgelekt

De pc-versie van Battlefield 3 is uitgelekt naar verschillende torrentsites. Nadat de bèta afgelopen weekend gestopt is, moeten de fans wachten tot het eind oktober is om het weer legaal te kunnen te spelen.

Maar het ziet er naar uit dat de complete singleplayer Battlefield 3 voor Windows momenteel op diverse torrentsites te vinden is. Het bestand is 9,96 GB groot. De geruchten gaan dat iemand bij een sales-retailer een kopie van het complete spel heeft en deze alvast online heeft gezet.

Gelukkig is het bijna 28 oktober en kan Battlefield 3 dan legaal gekocht worden.

Battlefield 3

Ferrari: "Toekomst FOTA in gevaar"

Het Formule 1-team Ferrari waarschuwt dat de toekomst van de Formula One Teams' Association in gevaar komt als er niet snel een akkoord wordt bereikt over Resource Restriction Agreement. Dat akkoord over de komende jaren zou halverwege volgende maand in Abu Dhabi bereikt moeten worden.

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali was afgelopen weekend betrokken bij de vergadering die de FOTA-leden in Zuid-Korea hadden. Hij is bezorgd over de toekomst van de FOTA. Hij vindt dat de teams elkaar te veel wantrouwen. Daarom is het voor hem van belang dat er in Abu Dhabi dan ook een akkoord over het RRA ligt.

"Als de uitkomst van de FOTA-vergadering is dat er echt wantrouwen is, waar is de FOTA dan nog voor? We weten waarom de FOTA opgezet is en nu moeten we begrijpen dat de FOTA nog steeds nodig is. Wat zijn de toekomstige doelen voor de FOTA en is er nog wel toekomst voor de FOTA? Dat moeten we op een constructieve en open manier bespreken. Dat moet in de komende weken gebeuren. In Abu Dhabi zal er voor de RRA een oplossing moeten zijn of niet," zei Domenicali.

[Video] Coach spuugt arbiter in gezicht

Alberto Gamero, de trainer van het Colombiaanse Boyaca Chico, was het in de wedstrijd tegen Atlético Nacional niet eens met de scheidsrechter. De trainer betrad woest het veld, rende naar de arbiter toe, en besloot hem in het gezicht te spugen.

Gamero was het kennelijk niet eens met een beslissing van de arbiter en spuugde hem vol in het gezicht. De 47-jarige trainer raakte in Colombia al vaker in opspraak vanwege zijn ongewone gedrag.

Hieronder de beelden (vanaf 0:55):

Gewelddadige gevangene opgepakt na ontsnapping

Een gevluchte gevangene is afgelopen weekend na twee weken op vrije voeten ingerekend in 's Gravenmoer. De 23-jarige man meldde zich niet na zijn verlof uit de gevangenis in Breda. Agenten zagen hem zaterdag lopen en konden hem met de nodige moeite aanhouden.

Volgens de politie verzette de gevluchte gevangene zich hevig bij zijn aanhouding. Hij kon met pepperspray worden overmeesterd, maar ging op het bureau opnieuw door het lint. Hij trok een agent aan de haren en deelde vuistslagen uit. Er moesten meerdere agenten aan te pas komen om hem te bedwingen.

Hij is op het politiebureau in de cel gezet in afwachting van zijn transport terug naar de gevangenis. Waarvoor hij vastzat is niet bekendgemaakt.

Werktuigen Neanderthalers ontdekt in Zuid-Limburg

Een internationaal team van archeologen heeft bij het Limburgse St. Geertruid per toeval werktuigen gevonden van Neanderthalers. Het gereedschap is tussen de zeventig- en honderdduizend jaar oud en mogelijk nog ouder. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maandag laten weten.

In Nederland is maar één andere plek bekend waar een zo intacte vondst werd gedaan. Het onderzoeksteam vond naast twee werktuigen ook de vuurstenen kern en zogenoemde afslagen die door Neanderthalers werden gebruikt om gereedschap te maken.

De archeologen verwachtten niet dat ze ook daadwerkelijk een vondst zouden doen. De opgravingen waren deel van veldonderzoek naar de ouderdom van de bodem. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt van 'een speld in een hooiberg' en verwacht dat in het gebied nog meer vondsten worden gedaan.

De Neanderthalers waren de voorlopers van de moderne mens, die volgens de huidige inzichten veertigduizend jaar geleden in beeld kwam. De oudste sporen van bewoning in Nederland werden gevonden in de groeve Belvédère bij Maastricht. Deze stammen uit de tijd van voor de Neanderthalers en zijn volgens onderzoek van de universiteit van Cambridge 250 duizend jaar oud.

Vacature voorzitter Raad van State gepubliceerd

Na maanden wachten is de vacature voor vicepresident voor de Raad van State maandag in de Staatscourant gepubliceerd. De opvolger van Tjeenk Willink (PvdA) moet volgens de vacature 'het college als boegbeeld' naar buiten toe vertegenwoordigen. Kandidaten kunnen tot 10 november een brief naar koningin Beatrix sturen. Tjeenk Willink vertrekt op 1 februari.

Over de opvolging is veel te doen geweest. Gedoodverfd opvolger is minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA). Omdat de minister van Binnenlandse Zaken formeel degene is die de selectieprocedure regelt, werd die taak vrijdag overgedragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De PvdA heeft bezwaren geuit omdat Donner als voormalig lid van het kabinet niet kritisch zou zijn naar de wetgeving die van het kabinet komt. PvdA-leider Job Cohen sprak van een slager die zijn eigen vlees keurt.

De Raad van State is naast het hoogste bestuursrechtorgaan het belangrijkste adviescollege van de regering en telt zevenhonderd medewerkers. Het onlangs gerenoveerde pand van de raad is gevestigd aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Volgens een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond is 58 procent van de Nederlanders het met de partij eens dat een minister niet van het kabinet mag overstappen naar de Raad van State. Van de ondervraagden vindt 45 procent dat Donner niet geschikt is voor de vacature. Een derde vindt hem wel de aangewezen persoon.


Vacature voorzitter Raad van State gepubliceerd (Foto: Novum)

Klose (33) houdt het na WK 2014 voor gezien

Miroslav Klose is nog lang niet klaar bij de Duitse nationale ploeg. De 33-jarige spits wil nog door tot het WK 2014 in Brazilië.

"Als alles goed gaat, speel ik bij Lazio nog tot 2014. Dan volgt nog het WK in Brazilië en daarna houdt het op", kondigt Klose zijn afscheid aan in Kicker. Miro maakte in maart 2001 zijn debuut voor Duitsland en speelde sindsdien 112 interlands.

In 2006 werd hij topscorer van het WK. Klose heeft zich ten doel gesteld om de beste schutter uit de WK-geschiedenis te worden. De spits heeft in totaal veertien doelpunten op de mondiale eindronde gemaakt, één minder dan de huidige nummer één Ronaldo.

Met twee doelpunten op het WK 2014 zou hij zich in de geschiedenisboeken van het toernooi schieten. Zondag deed hij dat ook bij Lazio. Door zijn doelpunt in de allerlaatste seconde won Lazio de Romeinse derby tegen AS Roma met 2-1.

Zoon verandert Doutzen Kroes in keukenprinses

Doutzen Kroes is tegenwoordig vaak te vinden in de keuken. Volgens het 26-jarige topmodel is dat te danken aan de rust die zoon Phyllon heeft gebracht in het leven van haar en man dj Sunnery James.

"Sunnery en ik leidden een onregelmatig leven. Phyllon heeft rust gebracht", vertelt Doutzen maandag in De Telegraaf. "Als ik thuis ben, kook ik elke dag. Dat deed ik echt nooit." De Friezin zegt dat ze eerder niet kon koken, maar het inmiddels al aardig onder de knie heeft. "In het begin stond ik met een kookboek in de keuken, nu bedenk ik het zelf. Mosselen, vis uit de oven met rijst, soep."

"Misschien ga ik daar mee verder", vervolgt het model. "Met het gezin aan tafel, daar kan ik zo van genieten."

Verbijstering bij coureurs na dood Wheldon

De coureurs in de IndyCar hebben geschokt gereageerd op het overlijden van Dan Wheldon. De Engelsman, die vorig jaar de Indianapolis 500 wist te winnen, kwam gisteren bij een massale crash in Las Vegas om het leven. Wheldon werd slechts 33 jaar en liet een vrouw en twee kinderen achter.

De Braziliaan Tony Kanaan liet zich kritisch uit over de agressieve rijstijl bij een paar van zijn collega's: "Eén fout van een coureur kan grote gevolgen hebben. Ik heb in mijn hele carrière nog nooit zo'n puinhoop gezien." Bij de crash waren gisteren maar liefst vijftien auto's betrokken.

Wheldon is niet de eerste coureur die overlijdt in de IndyCar. In maart 2006 overleed Paul Dana tijdens de training voor de Grote Prijs van Miami. Ook de Spaanse coureur Oriol Serva reageerde verbijsterd op het overlijden van Wheldon: "Dit is ongelooflijk triest. We weten allemaal dat ongelukken en crashes een onderdeel zijn van deze sport."

Duizenden Marokkanen betogen voor democratie

Duizenden Marokkanen zijn zondag in Casablanca en Safi de straat opgegaan. Ze protesteerden tegen politiegeweld en eisten een democratischer grondwet.

In een arme wijk van Casablanca riepen vierduizend aanhangers van de 20 februari-beweging, die strijdt voor democratisering, op tot een boycot van de aanstaande parlementsverkiezingen. In de kuststad Safi protesteerden demonstranten tegen het gewelddadige optreden van de politie. In Safi kwam afgelopen week een betoger om toen de politie de demonstratie waaraan hij deelnam hardhandig uiteenjoeg.

Zoals in veel landen in de Arabische wereld gingen in Marokko afgelopen jaar duizenden mensen de straat op om hervormingen te eisen. Daarop besloot de Marokkaanse koning tot een liberaler grondwet en schreef hij voor november parlementsverkiezingen uit. De 20 februari-beweging, die zich tooit met de dagtekening van de eerste demonstratie van dit jaar, vindt die maatregelen onvoldoende.

[Primera Divisiˇn] Uitslagen speelronde 7

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División de zevende speelronde afgewerkt. Na dit weekend gaan FC Barcelona en Levante nog altijd aan kop. Real Madrid volgt slechts op één punt achterstand. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca Valencia 1-1
Getafe CF Villarreal 0-0
Real Madrid Real Betis Sevilla 4-1
FC Barcelona Racing Santander 3-0
Granada CF Atletico Madrid 0-0
Rayo Vallecano Espanyol 0-1
Real Zaragoza Real Sociedad 2-0
Levante UD Malaga CF 3-0*
Sevilla FC Sporting de Gijón 2-1
* klik op de uitslag voor een verslag

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Barcelona 7 5 2 0 17 26-4
2 Levante UD 7 5 2 0 17 11-3
3 Real Madrid 7 5 1 1 16 24-6
4 Sevilla FC 7 4 3 0 15 8-4
5 Valencia 7 4 2 1 14 10-7
6 Malaga CF 7 4 1 2 13 10-7
7 Real Betis Sevilla 7 4 0 3 12 10-11
8 Real Zaragoza 7 2 3 2 9 9-13
9 Atletico Madrid 7 2 3 2 9 8-6
10 Espanyol 7 3 0 4 9 6-11
11 Real Mallorca 7 2 2 3 8 6-8
12 Real Sociedad 7 2 1 4 7 7-10
13 Villarreal 7 1 4 2 7 7-11
14 Osasuna 6 1 4 1 7 5-12
15 Rayo Vallecano 7 1 3 3 6 6-11
16 Athletic de Bilbao 6 1 2 3 5 7-9
17 Getafe CF 7 1 2 4 5 6-10
18 Granada CF 7 1 2 4 5 2-8
19 Racing Santander 7 0 4 3 4 4-12
20 Sporting de Gijón 7 0 1 6 1 3-12

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1. Lionel Messi FC Barcelona 10
2. Gonzalo Higuaín Real Madrid 8
3. Christiano Ronaldo Real Madrid 7

Programma speelronde 8
Thuis Uit Uitslag
ma 17 okt, 21:00 Athletic de Bilbao Osasuna
za 22 okt, 18:00 Sporting de Gijón Granada CF
za 22 okt, 18:00 Racing Santander Espanyol
za 22 okt, 20:00 Malaga CF Real Madrid
za 22 okt, 22:00 FC Barcelona Sevilla FC
zo 23 okt, 12:00 Real Betis Sevilla Rayo Vallecano
zo 23 okt, 16:00 Real Sociedad Getafe CF
zo 23 okt, 18:00 Atletico Madrid Real Mallorca
zo 23 okt, 18:00 Osasuna Real Zaragoza
zo 23 okt, 20:00 Valencia Athletic de Bilbao
zo 23 okt, 22:00 Villarreal Levante UD

Uncharted 3 krijgt geen singleplayer DLC

Uncharted 3 zal downloadable content (DLC) krijgen, maar dit zal alleen voor de multiplayer zijn. Naughty Dog heeft bekendgemaakt dat de singleplayer geen DLC zal krijgen. Volgens de ontwikkelaar werken ze liever aan de singleplayer voor hun volgende game dan nog hoofdstukken aan het oude toe te voegen.

Net als Uncharted 2 zal Uncharted 3 wel DLC krijgen voor de online multiplayer-mode en coöp-mode. Voor de singleplayer zal dit niet gebeuren omdat ze met het kleine team, zo'n 90 man, te veel tijd hieraan kwijt zouden zijn. Als mensen met ideeën komen voor singleplayer DLC dan zijn deze meestal zo enorm groot, dat ze daar geen tijd voor kunnen nemen.

"Whenever we sit down and think we should do some single-player DLC, someone pitches something and we realize - that's a five hour level. Dialling back our ambition is difficult."

Ze werken liever aan een gloednieuw avontuur dan episodische content aan te bieden via DLC. Vanaf 2 november ligt Uncharted 3: Drake's Deception in de winkels voor de PlayStation 3.

Cruijff ziet kansen op overwintering voor Ajax

Ajax staat een cruciaal duel te wachten in de Champions League. Winst tegen Dinamo Zagreb is nodig om serieus kans te blijven maken op overwintering in Europa.

Ajax speelde met 0-0 gelijk tegen Olympique Lyon en verloor met 2-0 van Real Madrid. "Ajax moet nu punten gaan pakken om minimaal in de Europa League door te kunnen gaan", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Maar eerlijk gezegd, denk ik dat er meer in zit."

"Als we er vanuit gaan dat het sterke Real Madrid alle wedstrijden in de poule wint en dus geplaatst is als de laatste wedstrijd in Amsterdam tegen Ajax op het programma staat, dan zie ik echt nog mogelijkheden om de volgende ronde in de Champions League te halen."

"Daar moeten ook de spelers en technische staf in geloven en met z'n allen voor gaan. Een gevoel dat alleen maar extra wordt versterkt als we morgen tegen Dinamo Zagreb inderdaad punten pakken", aldus Cruijff.

De Jong: "Interesseert me niks dat Kramer terug is"

Een paar uur nadat Sven Kramer zijn rentree op het ijs van Inzell maakte, keerde Bob de Jong anoniem terug op het ijs van de Jaap Edenbaan. De inmiddels 34-jarige schaatser hielp in Amsterdam zijn BAM-ploegmaat Jorrit Bergsma aan de winst in de eerste KNSB Marathon Cup.

De Jong, wereldkampioen op de vijf en tien kilometer, was nauwelijks onder de indruk van de prestaties van Kramer in Inzell: "Reed 'ie 3.44. Ach, dat rijden er wel meer. Het interesseert mij helemaal niet dat Sven terug is, het maakt me niks uit. Ik rijd tegen iedereen, of het nu Sven is of een Amerikaan, een Mexicaan of een Koreaan. Je moet toch iedereen verslaan om te kunnen winnen", aldus De Jong in het AD.

De regerend wereldkampioen op de vijf en tien kilometer zag een zomer lang een heel sterke BAM-ploeg aan het werk en De Jong verwacht dat de formatie met alle zes de schaatsers zal starten tijdens het NK afstanden. "Sven is terug, maar er komen er ook een paar nieuwe bij", waarschuwde De Jong.

'Slachtoffer wil Rooney bijstaan in beroepszaak'

Wayne Rooney kreeg afgelopen week te horen dat de UEFA hem voor drie interlands wil schorsen. Reden hiervan was het natrappen richting Miodrag Dzudovic in het EK-kwalificatieduel tussen Engeland en Montenegro.

Mocht Rooney de straf accepteren, dan mist hij alle groepsduels op het EK. Voor vandaag moest de Engelse spits laten weten of hij in beroep zou gaan tegen de straf. Het is onduidelijk of Rooney en de FA dat ook daadwerkelijk hebben gedaan, maar slachtoffer Dzudovic is in ieder geval bereid om Rooney te helpen.

"Ik vind dat de straf te zwaar is. Rooney dacht op dat moment even niet na, maar hij realiseerde zich direct wat hij had gedaan. Hij bood ook direct zijn excuses aan", aldus de Montegrijn. De 32-jarige Dzudovic mag zich zelf met zijn land opmaken voor de play-offs tegen Tsjechië. Engeland heeft al een EK-ticket te pakken, aangezien zij groepswinaar wisten te worden.

Kostbare motoren bij heler Haagse jeugdbende

Bij een onderzoek naar een Haagse jeugdbende heeft de politie vorige week in een loods gestolen motoren en motorblokken gevonden. Het gaat om tour- en racemotoren met een minimale waarde van tienduizend euro per stuk. Een 44-jarige man uit Naaldwijk is aangehouden voor heling, meldt de politie maandag.

De afgelopen maanden zijn al tientallen leden van de jeugdbende die zich ophield rond de Delftselaan aangehouden. De groep wordt verdacht van inbraken, scooterdiefstallen en geweldsmisdrijven.

De politie onderzocht wie de gestolen goederen van de jongeren had gekocht. Dat onderzoek leidde donderdag naar de man uit Naaldwijk.

BP schikt aansprakelijkheid olieramp

De oliemaatschappijen BP en Anadarko Petroleum Co. hebben hun geschil over de aansprakelijkheid voor de olieramp in de Golf van Mexico geschikt. Het Amerikaanse Anadarko stort omgerekend bijna drie miljard euro in het herstelfonds dat het Britse BP in het leven heeft geroepen.

Anadarko bezat een belang van 25 procent in de Macondo-bron, die in april 2010 langdurig olie lekte. De overdracht van dat aandeel aan BP maakt deel uit van de schikking.

Het herstelfonds, dat BP ruim veertien miljard euro ter beschikking heeft gesteld, moet de schadeclaims van door de olieramp benadeelde partijen vergoeden. Volgens BP behelst de schikking geen schuldbekentenis.


BP schikt aansprakelijkheid olieramp (Foto: Novum)

'Cruijff wil Van der Sar in Ajax-directie'

Volgens Valentijn Driessen, columninst van De Telegraaf, zal Marco van Basten niet in de Ajax-directie toetreden. De voormalig spits van Ajax zou wel Dennis Heijn naar voren hebben geschoven als kandidaat.

Volgens Driessen is de kans klein dat Heijn in de Ajax-direcie terecht komt: "Van Basten wordt evenmin het nieuwe boegbeeld. Wel bracht hij de rvc op het spoor van Dennis Heijn, zijn zakelijke partner bij CrossOver Sports Loyalty. Maar de jongste zoon van de vermoorde Albert Heijn-topman Gerrit Jan zal er zonder Van Basten nooit instappen"

Tevens wist Driessen te vertellen dat Cruijff nog andere plannen heeft. Edwin van der Sar moet samen met Marc Overmars een directeursfunctie bekleden: "Terwijl Tscheu La Ling in die tijd veel ’vuil’ werk had kunnen opknappen om de weg vrij te maken voor Cruyffs beoogde Ajax-directie op termijn: Marc Overmars en Edwin van der Sar."

Meer Ghibli in Ni no kuni-trailer

Level-5 heeft een nieuwe trailer van Ni no Kuni: Wrath of the White Witch vrijgegeven. Het spel van Level-5 dat in samenwerking met de animatiestudio Ghibli is gemaakt komt volgend jaar in Europa uit.

Tijdens het 'Level-5 Vision'-event van de uitgever werd deze trailer al getoond. Nu is er dan een officiële trailer uitgekomen. Het grafische gedeelte komt uit de handen van de tekenaars van Studio Ghibli, bekend van onder andere My Neighbour Totoro, Spirited Away en Howl's Moving Castle.

Japanse PlayStation 3-eigenaren kunnen 17 november al genieten van het spel, wij westerlingen moeten nog even geduld hebben.

Griekse ministers betichten collega's van laksheid

De Griekse ministers van onderwijs, volksgezondheid en vervoer hebben zondag aangedrongen op versnelde economische hervormingen. Ze beschuldigden ongenoemde medeministers van laksheid.

In hun verklaring van zondag namen Anna Diamantopoulou, Andreas Loverdos en Yiannis Ragoussis de 'gevestigde belangen' en de vakbonden in Griekenland op de korrel. Minister van financiën Evangelos Venizelos verklaarde later de zienswijze van zijn collega's te onderschrijven. Alle vier de ministers hebben eerder uitgesproken ooit mee te willen dingen naar het ambt van premier, dat nu wordt bekleed door George Papandreou.

Met hun verklaring breken de ministers rigoureus met het aloude cliëntelisme dat de Griekse overheid lang verlamde en Griekenland op de drempel van een faillissement heeft gebracht.

Donderdag staat de regering-Papandreou voor de taak onder meer en nieuwe ontslagronde voor ambtenaren door het parlement te loodsen. De Griekse vakbonden hebben de afgelopen dagen uit protest tegen de maatregelen een reeks stakingen aangekondigd.

[CL] Vermeer mee naar Zagreb

Kenneth Vermeer reist vandaag gewoon met de Ajax-selectie mee naar Kroatië voor de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. De doelman lijkt voldoende hersteld te zijn om morgen te kunnen spelen.

Afgelopen zaterdag moest Vermeer, in de competitiewedstrijd tegen AZ, geblesseerd het veld verlaten. De keeper kwam in botsing met Pontus Wernbloom en moest direct overgeven. Achteraf bleek alles mee te vallen en zodoende stapt Vermeer vandaag met de selectie op het vliegtuig naar Zagreb.

Ook Miralem Sulejmani is gewoon morgen van de partij. Hij werd gisteren vader van zoontje Luca. Ruben Ligeon viel buiten de selectie, omdat Gregory van der Wiel weer beschikbaar is. Hij was afgelopen zondag geschorst.

St. Louis ten koste van Milwaukee naar World Series

St. Louis Cardinals heeft de World Series van de Major League bereikt. Het team van manager Tony La Russa versloeg in de finale van de National League Milwaukee Brewers met 12-6. De Cardinals wonnen daarmee de best-of-sevenserie met 4-2.

In Milwaukee begon St. Louis uitstekend en nam vroeg in de wedstrijd een 9-4 voorsprong. Hoewel de thuisploeg daarna nog twee keer kon scoren, kwam de overwinning van de Cardinals niet meer in gevaar.

St. Louis staat door de zege voor het eerst sinds 2006 weer in de World Series. Daarin treft het Texas Rangers, dat vorig jaar in de titelstrijd om de Major League Baseball verloor van San Franciso Giants.


St. Louis ten koste van Milwaukee naar World Series (Foto: Novum)

Nederland koploper in gebruik antivirussoftware

Nederland is binnen de EU koploper als het gaat om het gebruik van virusscanners, antispamprogramma's of firewalls. Van alle Nederlandse internetgebruikers beschikt 96 procent over veiligheidssoftware, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In geen enkel ander EU-land maakt zo'n groot deel van de bevolking gebruik van dergelijke software. De top drie wordt verder aangevuld door Finland, waar iets meer dan negentig procent veiligheidssoftware gebruikt, en België (89 procent). Letland scoort met iets meer dan zeventig procent het laagst.

Samen met Duitsland, Finland, Ierland en Oostenrijk behoort Nederland tot de vijf landen waar minder dan een kwart - in Nederland 23 procent - van de internetgebruikers vorig jaar is getroffen door een virus. In de hele EU werd een op de drie internetters door een virus getroffen.

De Fransen hadden het meeste last van spam. Ongeveer zeven van de tien Franse internetgebruikers zagen hun mailbox volstromen met ongewenste mail. Nederland, Duitsland en België staan op een gedeelde tweede plaats. Daar was het percentage iets lager.

[Premier League] Uitslagen speelronde 8

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de achtste speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen speelronde 8:

Thuis Uit Uitslag
Liverpool Manchester United 1-1
Norwich City Swansea City 3-1
Queens Park Rangers Blackburn Rovers 1-1
Stoke City Fulham 2-0
Wigan Athletic Bolton Wanderers 1-3
Manchester City Aston Villa 4-1
Chelsea Everton 3-1
West Bromwich Albion Wolverhampton Wanderers 2-0
Arsenal Sunderland 2-1
Newcastle United Tottenham Hotspur 2-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 8 7 1 0 22 27-6
2 Manchester United 8 6 2 0 20 25-6
3 Chelsea 8 6 1 1 19 20-9
4 Newcastle United 8 4 4 0 16 11-6
5 Liverpool 8 4 2 2 14 11-9
6 Tottenham Hotspur 7 4 1 2 13 13-12
7 Stoke City 8 3 3 2 12 6-8
8 Aston Villa 8 2 5 1 11 10-9
9 Norwich City 8 3 2 3 11 10-11
10 Arsenal 8 3 1 4 10 12-17
11 Queens Park Rangers 8 2 3 3 9 6-14
12 West Bromwich Albion 8 2 2 4 8 7-10
13 Swansea City 8 2 2 4 8 7-12
14 Fulham 8 1 4 3 7 10-9
15 Everton 7 2 1 4 7 7-11
16 Wolverhampton Wanderers 8 2 1 5 7 6-12
17 Sunderland 8 1 3 4 6 10-10
18 Bolton Wanderers 8 2 0 6 6 12-22
19 Wigan Athletic 8 1 2 5 5 6-14
20 Blackburn Rovers 8 1 2 5 5 9-18


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Wayne Rooney Manchester United 9
2 Sergio Agüero Manchester City 8
3 Edin DŞeko Manchester City 6
4 Demba Ba Newcastle United 5
= Robin van Persie Arsenal 5
6 Daniel Sturridge Chelsea 4
= Frank Lampard Chelsea 4
= Gabriel Agbonlahor Aston Villa 4
= Luis Suarez Liverpool 4


Programma speelronde 9:

Datum Thuis Uit
za 22 okt, 13:45 uur
Wolverhampton Wanderers Swansea City
za 22 okt, 16:00 uur Aston Villa West Bromwich Albion
za 22 okt, 16:00 uur Bolton Wanderers Sunderland
za 22 okt, 16:00 uur Newcastle United Wigan Athletic
za 22 okt, 18:30 uur Liverpool Norwich City
zo 23 okt, 14:30 uur Arsenal Stoke City
zo 23 okt, 14:30 uur Fulham Everton
zo 23 okt, 14:30 uur Manchester United Manchester City
zo 23 okt, 16:00 uur Blackburn Rovers Tottenham Hotspur
zo 23 okt, 17:00 uur Queens Park Rangers Chelsea

Zeer grote brand op schip in Hellevoetsluis

Op een schip in Hellevoetsluis is maandagochtend een zeer grote brand uitgebroken. Er zijn geen slachtoffers gemeld. Het schip ligt afgemeerd in de Koopvaardijhaven, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

De brandhaard is moeilijk te bereiken voor brandweermannen. Ondanks forse rookontwikkeling zijn evacuaties in de omgeving niet nodig.

Het vuur ontstond rond 07.15 uur in het voormalige mariniersschip de Zeefakkel. Het vaartuig van 45 meter lang wordt momenteel gebruikt door zeekadetten.

Nieuwe beelden Zelda:Skyward Sword

Nog een maandje wachten en dan is het zo ver. Vijf jaar na The Legend of Zelda: Twilight Princess komt Skyward Sword er aan. Stukje bij beetje komen er steeds meer en meer trailers vrij die een voorproefje geven van het avontuur dat Link te wachten staat. De trailers bevatten kleine spoilers van onder andere een eindbaas die je tegenkomt.

De eerste trailer laat de omgeving van Lake Florida zien, de tweede een tempel genaamd The Ancient Cistern. Allebei met sprankelend Japans commentaar, en ondertiteling natuurlijk.

18 november is het dan eindelijk zo ver. Dan zal The Legend of Zelda: Skyward Sword exclusief voor de Wii verschijnen.

Strijd tegen de klok op scheepswrak Nieuw-Zeeland

Pompploegen voeren voor de kust van Nieuw-Zeeland een strijd tegen de klok om de olie uit het scheepswrak van de Rena te bergen voor het aan stukken slaat en zinkt.

Na een week van gedwongen wachten vanwege de slechte weersomstandigheden is het pompwerk op het containerschip zondagavond hervat. Maar de operatie vordert tergend traag. Slechts 82 van de 1400 ton brandstof aan boord is tot dusverre geborgen.

Aangezien maandag opnieuw slecht weer op komst is vreest de Nieuw-Zeelandse minister van vervoer dat niet alle olie tijdig kan worden afgepompt. ''Het is een kwestie van redden wat er te redden valt'', aldus Steven Joyce.

Het 236 meter lange schip zit sinds 5 oktober vast op het Astrolabe-rif, 22 kilometer van Tauranga Harbour. Het schip maakt slagzij en de romp vertoont tal van scheuren. Volgens deskundigen kan het ieder ogenblik breken of zinken.

De 44-jarige Filipijnse kapitein van de Rena en de stuurman zijn woensdag aangeklaagd wegens roekeloos vaargedrag. Worden ze schuldig bevonden dan wacht hen mogelijk een jaar celstraf.

Autocoureur Dan Wheldon (33) overleden

Tweevoudig Indy500-winnaar Dan Wheldon is zondag bij een hevige crash van de IndyCars op de Las Vegas Motor Speedway overleden. De 33-jarige coureur laat een vrouw en twee zoons achter.

Wheldon was in Las Vegas om deel te nemen aan de seizoensfinale van de IndyCar Series. De Brit startte in de race in het achterveld en baande zich een weg naar voren toen in de beginfase van de wedstrijd zich een grote crash voordeed waarbij vijftien auto's betrokken waren. Wheldon reed in op de brokstukken voor hem en werd met zijn auto de lucht in gelanceerd. Hierbij raakte de auto de muur hard.

De auto van Sam Schmidt Motorsports raakte zwaar beschadigd, waarbij ook de veiligheidsconstructie was aangetast. Wheldon werd door de marshalls nog wel snel uit de auto gehaald en per helikopter naar het University Medical Centre in Las Vegas vervoerd, maar de verwondingen waren te zwaar, waardoor hij het leven liet.

De organisatie van de race besloot om de race af te gelasten en de coureurs het circuit op te sturen om een vijf ronden lang eerbetoon aan Wheldon te geven.


De heftige crash waarbij Wheldon het leven liet

Dark Souls krijgt patch

From Software heeft op hun website een aantal punten neergezet die verbeterd zullen worden in een aankomende patch voor Dark Souls. Er komt meer in de patch maar dat heeft de ontwikkelaar nog niet bekendgemaakt. Er zullen onder andere enkele multiplayer-problemen aangepakt gaan worden.

De patch is momenteel alleen nog voor de PS3-gebruikers en dit al de derde patch die ze krijgen voor Dark Souls. Bekijk de bekendgemaakte patchdetails hieronder en lees onze Dark Souls-recensie hier.

 • Fixes to certain spells and effects:
  - Magic Shield, Strong Magic Shield
  - Tranquil Walk of Peace
  - Ring of Fog, etc.
 • Unlimited uses of magic and items
 • Regular weapons rebalanced against reinforced weapons
 • Adjustments to the player matching conditions
 • Loading problems when switching between maps

Kamp wil Benelux-aanpak Oost-Europese migranten

Nederland, België en Luxemburg moeten samenwerken om de toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten in goede banen te leiden. Dat staat in een samenwerkingsverklaring met Vlaanderen die maandagmiddag onder anderen namens minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wordt ondertekend.

Het gaat volgens een woordvoerder van de minister om een eerste stap. "Wij hopen dat de rest van België en Luxemburg zich hierbij aansluiten."

De Nederlandse ambassadeur in België Henne Schuwer ondertekent de verklaring maandag namens Kamp. Verder zetten Vlaamse ministers en burgemeesters of wethouders van onder meer Antwerpen, Gent, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Breda en Eindhoven hun handtekening.

Doordat EU-burgers niet buiten de grens mogen worden gehouden, is er de laatste jaren een sterke instroom van EU-burgers uit Midden- en Oost-Europa. "Malafide uitzendbureaus zijn een voorbeeld van een probleem dat we gezamenlijk beter kunnen aanpakken", zegt de woordvoerder.

"Er zijn uitzendbureaus die hun personeel onderbetalen en veel te lang laten werken. Als je dat hier aanpakt, wijken ze uit naar België. Door samen te werken kun je zoiets sneller aanpakken."

De ondertekenaars van de verklaring willen verder de toestroom van migranten in kaart brengen, voorkomen dat problemen worden doorgeschoven naar een andere stad en het 'al te rooskleurig beeld van de Benelux' dat arbeidsmigranten zouden hebben bijsturen.

Coldplay komt naar Rock Band

De Britse band Coldplay komt deze week naar Rock Band met zes losse nummers of een 'pack' met alle nummers. Coldplays aankomende single "Every Teardrop is a Waterfall" van het nieuwe album zit er ook bij. Hieronder zie je welke nummers er allemaal te spelen zijn in de aankomende update.

 • Coldplay – “Yellow” *
 • Coldplay – “The Scientist”
 • Coldplay – “Clocks” *
 • Coldplay – “Fix You”
 • Coldplay – “Viva la Vida”
 • Coldplay – “Every Teardrop is a Waterfall”

Alle nummers samen kost je $9.99/800 MS Points of 1000 Wii Points. Per nummer kost het je $1.99/160 MS Points of 200 Wii Points. De twee nummers gemarkeerd met * hebben een extra PRO gitaar- of bass-track beschikbaar en die kost $0.99. De nummers zijn vanaf morgen en overmorgen te downloaden.

De Bakker zakt fors op wereldranglijst

Thiemo de Bakker behoort niet meer tot de beste tweehonderd tennissers van de wereld. De 23-jarige Westlander moest vorige week in het Amerikaanse Tiburon opgeven in de eerste ronde van het challengertoernooi en zakt daardoor 33 plaatsen. De Bakker staat nu op de 224e positie van de wereldranglijst.

Robin Haase moest ook twee plaatsen inleveren en bezet de 42e positie. De Hagenaar is nog wel de hoogst genoteerde Nederlandse tennisser. Thomas Schoorel steeg een plek en is 125e, Igor Sijsling 146e en Jesse Huta Galung die acht plekken steeg, is nu de mondiale nummer 193.

In de top tien van de wereldranglijst nam Andy Murray de derde plaats over van Roger Federer. Het is voor het eerst sinds 23 juni 2003 dat de Zwitser niet in de top drie van de mondiale ranglijst staat.

Op de wereldranglijst voor vrouwen veranderde er weinig in de top tien. Marion Bartoli steeg door haar toernooizege in Osaka naar de negende plaats. Arantxa Rus blijft de beste Nederlandse, al daalt ze wel twee plaatsen van 81 naar 83. Michaëlla Krajicek (114e), Kiki Bertens (198e) en Bibiane Schoofs (199e) zijn de andere Nederlandse speelsters in de top tweehonderd.

'Gros Bolivianen heeft verkiezingen geboycot'

Een meerderheid van de Bolivianen die zondag hun stem uitbrachten voor de verkiezing van de belangrijkste rechters van het land heeft blanco of ongeldig gestemd. Dat blijkt uit een onbevestigde opiniepeiling. Zij lijken gehoor te hebben gegeven aan een oproep van de oppositie de verkiezingen te boycotten omdat die slechts in het voordeel van president Evo Morales kunnen uitpakken.

Volgens de opiniepeiling van peilbureau Ipsos, Opinion y Mercado, die is gebaseerd op 75 procent van de uitgebrachte stemmen, heeft 61 procent van de kiezers van een geldige stem afgezien. President Morales sprak echter zijn 'tevredenheid met de deelname van het volk' uit en hield staande dat 'de initiatiefnemers van de boycot hebben gefaald'.

De oppositie riep op tot een boycot van de verkiezing van 56 rechters voor de hoogste rechtscolleges van het Zuid-Amerikaanse land omdat alle 114 kandidaten waren voorgedragen door het parlement waar de partij van Morales de dienst uitmaakt.

Strijd Samsung tegen Apple trekt oostwaarts

De vete tussen elektronicagiganten Apple en Samsung krijgt een vervolg in Japan en Australië. De Zuid-Koreaanse firma hoopt via de rechter de verkoop van de iPhone 4S van Apple te verbieden.

In Japan hoopt Samsung met het nieuwe offensief tevens de iPhone 4 en de iPad tabletcomputer uit de schappen te bannen. Dat maakte Samsung maandag bekend.

Wederom wordt de Amerikaanse firma beschuldigd van schending van octrooien. Eerder werd een soortgelijk verzoek van Samsung bij de rechtbank in Den Haag afgewezen.

Strijd Samsung tegen Apple trekt oostwaarts
Strijd Samsung tegen Apple trekt oostwaarts (Foto: ANP)

Bubblize-trailer voor Rayman Origins

Ubisoft heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Rayman Origins. In de trailer zien we hoe Rayman en zijn vrienden tien manieren hebben om hun vijanden tot een grote luchtbel te maken. Door te schoppen, slaan of gewoon een beetje magie te gebruiken blijk je al heel ver te kunnen komen.

Rayman Origins zal vier speler co-op bevatten waarbij de spelers de rollen van Rayman, Globox en twee Teensies. De game zal meer dan zestig levels bevatten verdeeld over twaalf omgevingen. 25 november komt de game uit voor PS3, Xbox 360 en Wii. Voor de PS Vita en 3DS zijn nog geen data bekendgemaakt.

Win een game op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op de Wii-versie van Just Dance 3! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoeveel nummers staan er op de normale editie van Just Dance 3 voor Wii?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Just Dance 3

Verhagen: Commissie moet EU-landen kunnen aanpakken

De Europese Commissie moet landen kunnen dwingen problemen in hun economieën aan te pakken. Niet alleen landen die de euro als munteenheid hebben, maar alle EU-landen moeten kunnen worden aangepakt. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) maandag in een ingezonden brief in de Volkskrant. Het kabinet stuurt maandag een brief met nadere uitleg naar de Tweede Kamer.

Tot nu toe ging de discussie vooral over strenger toezicht op de naleving van begrotingsregels voor eurolanden. Maar problemen met de begroting zijn volgens Verhagen 'niet meer dan een symptoom van de crisis'. "Het gaat niet alleen om gezonde begrotingen, maar vooral ook om gezonde economieën."

Als voorbeelden noemt hij Spanje en Ierland. Die hadden aanvankelijk geen problemen met hun overheidsfinanciën. "Daardoor lieten ze na kritisch te kijken naar hun economisch beleid en kon de crisis toch ontstaan. En zo ontspoorden de overheidsfinanciën in die landen alsnog."

De les is volgens Verhagen dat een land in de financiële problemen zal komen als het fundament van de economie niet goed is. Landen die hun economie niet op orde brengen, zouden daartoe moeten kunnen worden gedwongen.

Het is volgens de minister 'afdoende bewezen' dat het aanpakken van zulke landen niet aan de EU-landen zelf moet worden overgelaten. "Dat vereist een strenge en onafhankelijke rol van de Europese Commissie."

Landen zouden dan zelf kunnen bepalen hoe ze de problemen aanpakken. "Maar de maatregelen zijn niet vrijblijvend. De EU-landen worden afgerekend op het resultaat."

Als voorbeeld van hoe het kan lopen noemt hij een langdurige werkloosheid van vijftien procent. "Dat is niet houdbaar." Als maatregelen om deze werkloosheid terug te dringen uitblijven of geen effect hebben, zou moeten worden gekort op EU-gelden. Ook kan een boete worden opgelegd.

In uiterste gevallen zou een land dat om steun vraagt onder curatele kunnen komen te staan. Steun wordt dan afhankelijk van hervormingen, zoals nu ook bij Griekenland gebeurt. "Europese solidariteit mag nooit een vrijbrief zijn voor wanbeleid." Verhagen vreest dat anders een nieuwe crisis of een 'permanente subsidiestroom van noord naar zuid' ontstaat.

Verhagen zegt dat deze eisen niet alleen voor de toekomst moeten gelden, maar ook voor de landen die nu om steun vragen.


Verhagen: Commissie moet EU-landen kunnen aanpakken (Foto: Novum)

[Serie A] Uitslagen speelronde 6

Afgelopen weekend stond in de Italiaanse Serie A de zesde speelronde op het programma. Juventus gaat ook na dit weekend aan kop, al moest de ploeg wel de punten delen met Chievo Verona. AC Milan won, terwijl stadsgenoot Internazionale weer tegen een verlies aanliep. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en programma voor volgende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Catania Internazionale 2-1
AC Milan US Palermo 3-0
Napoli Parma 1-2
Cesena Fiorentina 0-0
Atalanta Udinese 0-0
Cagliari AC Siena 0-0
Chievo Juventus 0-0
Genoa Lecce 0-0
Novara Calcio Bologna 0-2*
Lazio Roma AS Roma 2-1*
* klik op de uitslag voor een verslag

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 6 3 3 0 12 9-3
2 Udinese 6 3 3 0 12 7-1
3 Cagliari 6 3 2 1 11 8-5
4 Lazio Roma 6 3 2 1 11 9-7
5 Napoli 6 3 1 2 10 10-5
6 US Palermo 6 3 1 2 10 9-9
7 Chievo 6 2 3 1 9 6-5
8 Catania 6 2 3 1 9 7-8
9 Parma 6 3 0 3 9 8-11
10 Fiorentina 6 2 2 2 8 6-4
11 Genoa 6 2 2 2 8 9-8
12 AS Roma 6 2 2 2 8 7-6
13 AC Milan 6 2 2 2 8 8-8
14 AC Siena 6 1 3 2 6 4-4
15 Atalanta 6 3 2 1 5 8-7
16 Novara Calcio 6 1 2 3 5 10-12
17 Internazionale 6 1 1 4 4 8-13
18 Bologna 6 1 1 4 4 4-10
19 Lecce 6 1 1 4 4 3-9
20 Cesena 6 0 2 4 2 2-7

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1. Sebastian Giovinco Parma 5
Rodrigo Palacio Genoa 5
3. Antonio Di Natale Udinese 4
Germán Denis Atalanta 4
Miroslav Klose Lazio Roma 4
Pablo Daniel Osvaldo AS Roma 4

Programma speelronde 7
Datum Thuis Uit
za 22 okt, 18:00 Fiorentina Catania
za 22 okt, 20:45 Juventus Genoa
zo 23 okt, 12:30 Lecce AC Milan
zo 23 okt, 15:00 Cagliari Napoli
zo 23 okt, 15:00 Internazionale Chievo
zo 23 okt, 15:00 Parma Atalanta
zo 23 okt, 15:00 AS Roma US Palermo
zo 23 okt, 15:00 AC Siena Cesena
zo 23 okt, 15:00 Udinese Novara Calcio
zo 23 okt, 20:45 Bologna Lazio Roma

Habemus Papam

De paus is gestorven. In Rome gaat het Heilige College van Kardinalen in conclaaf om over een opvolger te stemmen. De keuze valt op kardinaal Melville (Michel Picolli). De eer is enorm, maar de druk te groot. Als hij voor een overvol Sint-Pietersplein wordt aangekondigd, slaakt hij een heftige angstkreet en snelt weg. Er wordt besloten een psychoanalyticus (Nanni Moretti) met de nieuwe paus te laten praten. Het baat echter niet. Als de paus er op een gegeven moment tussenuit knijpt, vertelt de woordvoerder (Jerzy Stuhr) de overige kardinalen dat de paus in zijn slaapkamer blijft om tot zichzelf te komen. Om hem een hart onder de riem te steken, organiseert de psychoanalyticus – die net als de kardinalen niet weg mag zolang de paus het volk nog niet heeft toegesproken – een volleybaltoernooi.

UFC3 lightweight- en light heavyweight-vechters bekendgemaakt

Ontwikkelaar THQ heeft van twee gewichtsklasses bekendgemaakt welke sporters er bespeelbaar zijn in UFC Undisputed 3. De game komt begin 2012 uit op Xbox 360 en PS3, na een pauze van een jaar. Er zullen meer dan 150 vechters meedoen in de game en hieronder zie je al enkele namen die voor zullen komen.

Lightweight
Donald Cerrone
Evan Dunham
Frankie Edgar
Takanori Gomi
Clay Guida
Melvin Guillard
Benson Henderson
Gray Maynard
Jim Miller
Ross Pearson
BJ Penn (vecht ook in het welterweight-klassement)
Anthony Pettis
Sean Sherk
Dennis Siver
George Sotiropoulous
Joe Stevenson

Light Heavyweight
Ryan Bader
Jason Brillz
Phil Davis (alleen in het Contenders Fighter Pack)
Cyrille Diabate
Rashad Evans
Rich Franklin
Forrest Griffin
Matt Hamill
Dan Henderson (vecht ook in het middleweight-klassement)
Quinton Jackson
Jon Jones
Chuck Liddell
Lyoto Machida
Vladimir Matyushenko
Antonio Rogerio Nogueira
Tito Ortiz
Mauricio Rua
Thiago Silva
Brandon Vera

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 9

In de Duitse Bundesliga werd afgelopen weekend de negende speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Werder Bremen Borussia Dortmund 0-2
Bayern München Hertha BSC 4-0
FSV Mainz 05 FC Augsburg 0-1
VFB Stuttgart 1899 Hoffenheim 2-0
VFL Wolfsburg 1.FC Nürnberg 2-1
Borussia Mönchengladbach Bayer Leverkusen 2-2
FC Schalke 04 FC Kaiserslautern 1-2
SC Freiburg Hamburger SV 1-2
1.FC Köln Hannover 96 2-0

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 9 7 1 1 22 25-1
2 Borussia Mönchengladbach 9 5 2 2 17 11-6
3 Borussia Dortmund 9 5 1 3 16 15-7
4 VFB Stuttgart 9 5 1 3 16 14-6
5 Werder Bremen 9 5 1 3 16 16-12
6 FC Schalke 04 9 5 0 4 15 18-15
7 Hannover 96 9 4 3 2 15 11-12
8 Bayer Leverkusen 9 4 2 3 14 12-13
9 1899 Hoffenheim 9 4 1 4 13 12-9
10 1.FC Köln 9 4 1 4 13 15-18
11 Hertha BSC 9 3 3 3 12 12-13
12 VFL Wolfsburg 9 4 0 5 12 11-16
13 1.FC Nürnberg 9 3 2 4 11 10-12
14 FC Kaiserslautern 9 2 2 5 8 7-13
15 FSV Mainz 05 9 2 2 5 8 12-19
16 FC Augsburg 9 1 4 4 7 7-16
17 SC Freiburg 9 2 1 6 7 14-24
18 Hamburger SV 9 2 1 6 7 11-21

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 10
2 Huntelaar Schalke 04 8
3 Papiss Cissé SC Freiburg 7
4 Abdellaoue Hannover 96 6
4 Pizarro Werder Bremen 6

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 21 okt, 20:30 FC Augsburg Werder Bremen
za 22 okt, 15:30 Borussia Dortmund 1.FC Köln
za 22 okt, 15:30 1.FC Nürnberg VFB Stuttgart
za 22 okt, 15:30 FC Kaiserslautern SC Freiburg
za 22 okt, 15:30 1899 Hoffenheim Borussia Mönchengladbach
za 22 okt, 15:30 Hertha BSC FSV Mainz 05
za 22 okt, 18:30 Hamburger SV VFL Wolfsburg
zo 23 okt, 15:30 Bayer Leverkusen FC Schalke 04
zo 23 okt, 17:30 Hannover 96 Bayern München

Circusolifant doodt meisje

Een Vietnamese circusolifant heeft een 11-jarig meisje gedood toen ze het dier een stuk suikerriet wilde geven. De olifant tilde het meisje op met zijn slurf en gooide haar daarna op de grond. Vervolgens vertrapte de olifant het meisje.

Dat heeft de Vietnamese politie maandag laten weten. Het incident had plaats in de stad Lao Cai, in de buurt van de grens met China.

Volgens de plaatsvervangend directeur van de Vietnamese circusfederatie gedroeg de olifant zich eerder niet agressief, maar hadden kinderen het dier dit keer gepest.

Philips schrapt 4500 banen

Philips schrapt wereldwijd 4500 banen, waarvan veertienhonderd in Nederland. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

Het bedrijf wil achthonderd miljoen euro besparen en maakt maandag bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal duidelijk hoe het dat bedrag wil bereiken. Zestig procent van het bedrag moet komen uit bezuinigingen op personeel. De rest moet worden gewonnen door andere structurele kosten te verminderen.

Philips stelt verder van plan te zijn te investeren in groei, structurele veranderingen door te voeren, de overheadkosten te verlagen en een nieuwe bedrijfscultuur in te voeren.

Nederlandse darters vroegtijdig uitgeschakeld in Killarney

De Nederlandse darters hebben gisteren matig gepresteerd tijdens het Players Championship in het Ierse Killarney. Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Jelle Klaasen werden allen vroegtijdig uitgeschakeld en deden daardoor niet mee om de prijzen.

Klaasen verloor al in de eerste ronde van James Richardson (6-2). Van Gerwen en Van der Voort hielden het iets langer vol en sneuvelden in de derde ronde. Mighty Mike verloor met 6-5 van Mark Webster, terwijl Van der Voort met 6-2 onderuit ging tegen Andy Hamilton.

Justin Pipe wist het toernooi in Killarney op zijn naam te schrijven. Hij wist in de finale af te rekenen met Gary Anderson (6-5).

Personeel gevangenis gegijzeld

Ongeveer 60 man personeel van een gevangenis in Venezuela wordt sinds vrijdag gegijzeld door een groep gevangenen. Dat meldden lokale autoriteiten en media. De gijzelnemers eisen dat ze worden teruggebracht naar de detentiecentra waar ze eerder vastzaten.

De gevangenen werden de afgelopen weken overgeplaatst naar het cellencomplex in de staat Carabobo. Een aantal gevangenen is inmiddels teruggebracht, maar de gijzelnemers willen meer overplaatsingen.

Volgens officiële cijfers kunnen de 34 gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse land 14.000 gevangenen huisvesten, maar zitten er ongeveer 50.000.

Meer doden door noodweer Midden-Amerika

Het dodental door noodweer in Centraal-Amerika is verder gestegen tot zeker 81. El Salvador is het zwaarst getroffen met zeker 32 doden. Dat meldden de autoriteiten zondagavond (lokale tijd). Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd.

De meeste slachtoffers zijn omgekomen door landverschuivingen en modderstromen.

In Guatemala zijn zeker 32 doden gevallen, in Honduras minstens 12. In Nicaragua heeft de zware regenval zeven levens geëist.

Meer doden door noodweer Midden-Amerika
Meer doden door noodweer Midden-Amerika (Foto: ANP)

'Gele kaart voor kleine overtreding'

De politie moet gele kaarten gaan uitdelen voor kleine overtredingen zoals fietsen op de stoep. Bij een tweede misstap volgt dan een boete. Zo moet een eind worden gemaakt aan de willekeur in het bestraffen van kleine overtredingen, zeggen PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt en D66-Kamerlid Magda Berndsen maandag in het AD.

Kleine overtredingen worden vaak afgedaan met een waarschuwing in plaats van een boete. Berndsen, voormalig politiechef, zegt in de krant dat ze niet wil dat meteen een boete wordt opgelegd. "Maar mensen moeten wel beseffen dat het de volgende keer raak is."

De gele kaart moet een jaar lang digitaal worden opgeslagen. Wie binnen een jaar opnieuw op dezelfde overtreding wordt betrapt, krijgt een prent. Het idee komt volgens de krant van de 25-jarige Utrechter Wout Boevé, die de Kamerleden had gemaild. Hij zit in het laatste jaar van de Politieacademie en heeft als aankomend agent al veel bonnen uitgeschreven voor kleine overtredingen.

Een probleem van de waarschuwingen is volgens hem dat mensen weten dat ze er tien keer mee weg kunnen komen. Hij verwacht dat overtreders meer begrip voor een bekeuring kunnen opbrengen als ze voor de tweede keer geen rijbewijs kunnen tonen of onnodig links rijden op de snelweg.

De Kamerleden dienen binnenkort een voorstel in bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Een wetswijziging is volgens hen niet nodig. De Kamerleden willen iedere agent uitrusten met een smartphone, waarop de waarschuwingen moeten kunnen worden ingevoerd.

Karelse: "We willen met deze selectie door"

NAC-trainer John Karelse toonde zich na winst op Excelsior gelukkig met het optreden van zijn team, dat het lang spannend hield. De ploeg uit Breda won met 2-0.

NAC kwam via Robbert Schilder op voorsprong in eigen huis, maar de definitieve beslissing bleef lange tijd uit. Uiteindelijk velde Anthony Lurling het vonnis over Excelsior, dat nog enkele keren gevaarlijk werd. "Mijn hartslag daalde met twintig punten na de 2-0", aldus Karelse na afloop.

"Wij speelden veel beter. Door slordigheden benutten we onze kansen niet. Daarmee hielpen we Excelsior in de wedstrijd", zei de coach tegen Eredivisie Live. "We hadden het veel eerder dan de 86e minuut kunnen beslissen. Het bleef lang billenknijpen", verklaart 41-jarige oud-doelman.

Karelse ontkent dat NAC spelers moet verkopen om overeind te blijven. "Het klopt dat we anderhalve ton aan de gemeente Breda moeten betalen. Het is niet waar dat we een speler moeten verkopen. We willen met deze selectie verder", besluit de oefenmeester van NAC.

FOK!games zoekt versterking!

De leukste gamesite van Nederland zoekt versterking! Elke dag bezoeken duizenden gamers onze site en om al deze bezoekers van verse artikelen te voorzien hebben we jouw hulp nodig. We zoeken enthousiaste gamers die nieuws willen schrijven voor FOK!games en we zoeken creatievelingen die de artikelen en site willen voorzien van mooi Photoshop-werk. Elk crewlid heeft daarnaast de mogelijkheid om mee te werken aan alle specials en andere content die verschijnt.

Nieuwsposters
Het meest gelezen onderdeel van FOK!games is het nieuws. Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van videogames. Als nieuwsposter zorg jij er voor dat iedereen dit nieuws op FOK!games kan lezen. Nieuwsposters kunnen na een maand proeftijd doorgroeien naar reviewer of columnist. Hierbij heb je soms de mogelijkheid om games al ver voor de release te spelen.

Photoshoppers
Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden en dat geldt ook op FOK!games. Als photoshopper zorg je voor de aankleding van artikelen. Tevens zijn er periodieke themaweken, waarbij de hele site een ander uiterlijk krijgt, en wisselen onze headers regelmatig. Hiervoor ben jij mede verantwoordelijk als photoshopper.

Heb je interesse in één van de twee functies, stuur dan een PM naar FOKgames-eindredactie en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de PM de gewenste functie, waarom je die functie wil en hoeveel tijd je voor FOK!games hebt. Je kunt je aanmelden tot 23 oktober, 23:59u.

Samenvattend:

Gewenst profiel
- Minimaal zestien jaar oud
- Goede kennis van de Nederlandse taal
- Minimaal redelijke kennis van de Engelse taal
- Interesse in games en gamesnieuws
- Genoeg tijd om minimaal zeven berichten per week te posten

Wat bieden we
- Een plekje in de gezelligste crew van FOK!
- De mogelijkheid om je taalvaardigheid te ontwikkelen
- Toegang tot het crewforum en gezellige crewmeets
- De mogelijkheid om games soms al voor de release te spelen
- De mogelijkheid om jouw artikelen met een enorm publiek te delen

Curašao trots op wereldkampioenen

Op Curaçao zijn zondagavond (lokale tijd) de spelers van het Nederlandse honkbalteam op de luchthaven in Willemstad met veel ceremonie door een regeringsdelegatie ontvangen na de vlucht uit Panama. Daar werd het team zaterdagavond wereldkampioen.

Een belangrijk deel van de spelers in het Nederlandse honkbalteam is afkomstig uit Curaçao. Minister-president Gerrit Schotte stelde "zeer, zeer trots" te zijn op de spelers. Samen met de vele honkbalfans op het eiland zei hij intens te hebben meegeleefd met de verrichtingen van het team in Panama.

Schotte zei tegen de spelers dat ze wellicht niet beseffen hoe trots de eilandbevolking op het team is. ,,Vaak weten we zelf ook niet hoe goed we zijn."

Volgens de premier staat Curaçao op de vierde plaats van landen die spelers in de Amerikaanse honkbalcompetities aanleveren. Momenteel worden er gesprekken gevoerd over de komst van een honkbalschool van de New York Yankees op Curaçao, aldus Schotte.

Keniaans offensief op al-Shabab in SomaliŰ

Het Keniaanse leger heeft zondag en maandag luchtaanvallen uitgevoerd op posities van de militante Somalische beweging al-Shabab in het zuiden van het land. Honderden militairen gingen in een colonne van gewapende voertuigen en tanks het buurland in.

Dat hebben Keniaanse veiligheidsfunctionarissen en inwoners van het grensgebied rondom de Keniaanse plaats Liboi gemeld.

De aanval vindt plaats in samenwerking met Somalische regeringstroepen. Een Somalische legercommandant zei dat de aanvallen op bases van al-Shabab rondom de Zuid-Somalische plaats Afamadow plaatsvonden."Onze missie is om al-Shabab uit de regio te verdrijven", aldus commandant Yusuf Abdi maandag.

Kenia verdenkt strijders van al-Shabab van enkele recente ontvoeringen. De beweging heeft dit ontkend. Twee Spaanse medewerksters van Artsen zonder Grenzen zijn donderdag ontvoerd uit een vluchtelingenkamp in Kenia. Begin oktober ontvoerde een groep gewapende mannen in de Keniaanse Lamu-archipel een Franse toeriste. De vrouw werd meegenomen naar Somalië.

CD + Concert: Wolfendale - Foghorn

Er komen persberichten over een albumrelease voorbij, de debuutplaat staat hoog bij de favorieten van de Luisterpaal, de band trad op bij verschillende radioprogramma's en onlangs speelden ze ook nog eens in De Wereld Draait Door. De Nederlandse band Wolfendale lijkt in een muzikale achtbaan te zitten. Iets dat eigenlijk geen vreemd gevoel moet zijn voor zanger/gitarist Sander Strick. Hij ontwerpt namelijk gedurende zijn 'reguliere' werkuren pretparken. Niet zozeer de technische aspecten van de tweede kurkentrekker in een achtbaan, maar wel het verhaal achter én de sfeer in zo'n pretpark. Toch lijkt hij nog meer fantasie en creatieve output in zich te dragen dan hij kwijt kan in die pretparken.

Iran verwerpt beschuldiging moordcomplot VS

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft Amerikaanse beschuldigingen dat zijn land een moordaanslag op de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten beraamde weggewoven. Volgens het Iraanse persbureau IRNA acht Ahmadinejad de Iraniërs beschaafd genoeg om zich niet tot aanslagen te hoeven verlagen. De aantijging van Washington is 'weer zo'n Amerikaans scenario', aldus de Iraanse president.

Zaterdag deed Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei de beschuldiging al af als 'absurd en hol'. Volgens het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken ontbreekt elk bewijs voor de aanklacht en ontbeert die daarom 'juridische logica'. In een verklaring van zaterdag omschreef het ministerie de aantijging als 'samengesteld uit stellingen, giswerk en aannames van een stel drugssmokkelaars'.

Amerikaanse aanklagers maakten afgelopen week bekend twee mannen te hebben aangeklaagd. Zij zouden op bevel van Teheran drugscriminelen hebben geronseld om een aanslag op de Saudische ambassade in Washington te plegen en de ambassadeur te doden.


Iran verwerpt beschuldiging moordcomplot VS (Foto: Novum)

Matt Reeves gaat Twilight Zone regisseren

J.J. Abrams protegee Matt Reeves, regisseur van onder meer Cloverfield en Let Me In, gaat de nieuwe the Twilight Zone film regisseren. De film is gebaseerd op de populaire tv-serie van Rod Serling uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

De productie is opgezet door Warner Bros en Leonardo DiCaprio. Laatstgenoemde kocht drie jaar geleden de rechten voor de film en zal dan ook als producer aan de film meewerken. Daarnaast zal DiCaprio waarschijnlijk ook in de film te zien zijn.

Via de website van Deadline vernemen we dat the Twilight Zone geen selectie van korte verhalen zal worden, zoals de bekende Twilight Zone film van Spielberg uit 1983. In Reeves' film draait het om een vrijstaand sciencefiction actie verhaal in de sfeer van de klassieke serie. Reeves werkt momenteel samen met nieuwkomer Jason Rothenberg aan het scenario van de film.

Opnames voor the Twilight Zone zullen in de zomer van 2012 plaatsvinden. De film zal waarschijnlijk in 2013 in de bioscopen te zien zijn.

Titel voor Britse stad die oorlogsslachtoffers eert

Een kleine stad in Groot-Brittannië die de Britse militairen eert die zijn omgekomen in Afghanistan heeft zondag een koninklijke titel gekregen. Het is voor het eerst in meer dan honderd jaar dat een stad zo'n eer te beurt valt.

Prinses Anne overhandigde de documenten van haar moeder koningin Elizabeth aan de stad Wootton Bassett. De stad heeft nu officieel toestemming om zijn naam te wijzigen in Royal Wootton Bassett.

Vanaf het begin van de oorlog werden de lichamen van in Afghanistan omgekomen militairen gerepatrieerd naar een luchtmachtbasis in de buurt van de stad en vervolgens door Wootton Bassett gereden naar een lijkschouwer. Elke keer als zo'n stoet voorbijkwam sloten de bewoners de deuren van hun ondernemingen en stelden zich langs de weg op om naar de processie te salueren.

Al snel kwamen ook veteranen en nabestaanden naar de stad om deel te nemen in de ceremonie, die begon als een informele steunbetuiging en uitgroeide tot een traditie die wordt uitgezonden in het hele land.

Wootton Bassett had niet om koninklijke erkenning gevraagd - premier David Cameron had een verzoek ingediend bij de koningin.

Bradley Cooper weer gespot met Jennifer Lopez

Bradley Cooper is zaterdag in Los Angeles gefotografeerd met een vrouw. Volgens paparazzi gaat het om Jennifer Lopez, schrijft het Amerikaanse blad People. Vorige maand werden de twee gespot toen ze uit eten gingen in New York.

"Na hun date in New York hebben ze contact gehouden. Ze vindt het leuk dat ze aandacht van hem krijgt", zegt een ingewijde over Lopez. "Ze hebben het erg gezellig met z'n tweeën en Bradley maakt haar aan het lachen."

De 42-jarige Lopez maakte in juli haar scheiding van zanger Marc Anthony bekend. De twee waren zeven jaar getrouwd en kregen samen de tweeling Emme en Max. De 36-jarige Bradley Cooper had eerder relaties met onder anderen Cameron Diaz en Renée Zellweger.

Amerikaan vindt naalden in hamburger

Sergeant Clark Bartholomew heeft deze week een aanklacht ingediend tegen hamburgerketen Burger King. De Amerikaan zou vorig jaar namelijk zijn mond vol met naalden gehad hebben na het eten van een hamburger van de keten.

De man had een zogeheten Triple Stacker burger gekocht, en wilde deze thuis opeten. Daar ontdekte hij op pijnlijke wijze de naalden. Toen hij een hap nam, doorboorde een exemplaar zijn tong, een andere naald belandde in zijn dunne darm en moest daaruit verwijderd worden.

Stewards leggen Petrov gridstraf op

Vitaly Petrov zal na de kwalificatie voor de Grand Prix van India vijf plaatsten straf op de grid ontvangen. Reden hiervoor is dat hij zondag tijdens de Grand Prix van Zuid-Korea Michael Schumacher van de baan kegelde.

Petrov was in de zestiende ronde van de race in gevecht gewikkeld met de Ferrari van Fernando Alonso en miste bij bocht drie volledig zijn rempunt. De voor dit duo rijdende Schumacher stuurde net de bocht in op het moment dat Petrov hem raakte. Schumacher moest hierdoor opgeven met een kapotte achtervleugel, terwijl Petrov met een afgebroken voorwielophanging zijn auto in de pits parkeerde.

Het was niet de eerste keer dat beide rijders in elkaars vaarwater kwamen. In Turkije en op Valencia werd Petrov slachtoffer van acties van Schumacher. Schumi erkende schuld aan de ongevallen.

Batman Arkham City Challenge op de NDSM-werf

In de Afbramerij op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord heeft afgelopen vrijdag de zinderende finale van de Batman Arkham City Challenge plaatsgevonden. Honderd man, Nederlanders en Belgen, gaan met elkaar de strijd aan door het oplossen van raadsels met behulp van de nieuwste mobiele mogelijkheden en gadgets. Onder het toeziend oog van niemand minder dan The Riddler.

Deutschland Deutschland

Ook Duitsland kende een tot dertig jaar later ongekend aantal weduwes, ontredderde moeders en vaderloze kinderkes. Maar hún keizer trad af, zíj hadden de handtekening gezet, en zíj kregen de zwarte piet toegedeeld. Had hetzelfde met Nederland gebeurd in de hypothetische veronderstelling dat het toppunt onzer Gouden Eeuw niet rond 1640-1670 maar rond 1910-1940 plaatsvond, dan waren wij achteraf even pissig geweest als de Duitsers.

FOK! Filmtip van de dag: Le Renard et L'Enfant

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Le Renard et L’Enfant.

Op een mooie herfstdag ziet een meisje van tien jaar, die op weg is naar school, bij een oude boom een jonge vos. Ze kijkt gefascineerd naar de vos en probeert in de buurt te komen maar die rent angstig weg. Na school keert ze meteen terug naar de boom maar helaas is de vos er niet. Na lang wachten en veel geduld hebben slaagt het meisje met een trucje er in om de vos naar zich toe te lokken. Op dat moment begint er een bijzondere vriendschap. Samen gaan de vos en het meisje op ontdekkingstocht in de wilde natuur. Ze beleven samen een sprookjesachtig avontuur dat haar leven voor altijd zal beïnvloeden.

Le Renard et L'Enfant ofwel Het vosje en het meisje is van Franse makelij (2007). De regie is van Luc Jacquet maar de absolute hoofdrol is voor de vos. Bertille Noël-Bruneau heeft een hoofdrol als "het meisje" en de derde sterke hoofdrol is die voor de schitterende Franse natuur. De film is opgenomen in Frankrijk, in het Nationaal Park Arbruzzes en in Roemenië. De prachtige herfstbeelden en het glooiende landschap zijn werkelijk een lust voor het oog.

De film is bijzonder in zijn soort is vandaag om 15:30 te zien op Nederland 3.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.