Interview Robert Bowling van Infinity Ward

Dat Firstlook 2011 wat tegenviel heb je al kunnen lezen. Gelukkig was ons bezoek aan de snikhete beurshal in Utrecht niet helemaal voor niets: we mochten een nieuwe demo bekijken van Modern Warfare 3.

MW3

Londen. De missie ‘Mind the Gap' gaat van start. Er is iets niet in de haak in het havengebied. Volgens de informatie die je hebt worden er verdachte ladingen vervoerd en het leger heeft besloten dat eens grondig uit te zoeken. Samen met je collega's sluip je over het verlaten asfalt, gebarend wanneer het veilig is. Je meerdere besluit een pakhuis in te gaan en een vijand - die uit het niets lijkt te komen - onschadelijk te maken met een knietje in de maag en een aantal kogels in het hoofd. Je kunt weer verder.

Daar staat hij dan. De vrachtwagen waar je naar op zoek was. Eindelijk zul je meer te weten komen over de inhoud, over wat er nou allemaal precies gaande is. Je krijgt je orders, gehoorzaamt en opent de deuren. Je treft een lege ruimte aan en terwijl je nog verward bent, vliegen er opeens kogels om je oren. Het is gedaan met het sluipwerk.

Zoals we van de Modern Warfare-reeks gewend zijn duiken er tientallen - wat zeg ik - honderden vijandelijke soldaten op en jij pakt je machinegeweer om ze eigenhandig te verbannen naar de eeuwige jachtvelden. Links en rechts sneuvelen je collega's, maar jij baant je weg langs de containers en het schroot, op zoek naar je volgende headshot. Dan is het opeens wel even schrikken dat de kettingen, die ladingen rioolbuizen bijeenhouden, het begeven. De betonnen cilinders zetten het op een rollen en verpletteren alles dat op hun pad komt.

Aan het industriële gebied wordt nog flink gebouwd en gaandeweg vecht je je verder een bouwput in die uitkomt op een metrotunnel. Een goederentrein vertrekt, terwijl jij daar eigenlijk op had moeten zitten. Voor je het weet staat er een wagen met ronkende motor voor je klaar en je springt zonder aarzeling achterop. Voor het stoppen van een trein draai je je hand niet meer om. Je hebt in deel 1 en 2 wel voor hetere vuren gestaan. Dat de virtuele voorbijgangers op een metrostation dat je passeert wel in paniek raken, kun je ze dan toch weer niet kwalijk nemen.

Na een uitputtende achtervolging gebeurt het dan eindelijk. De trein wordt een halt toegeroepen. Het gaat echter wat anders dan je gehoopt had en het ding kapseist en schuift door de tientallen betonnen pilaren heen die het ondergrondse tunnelstelsel van steun voorzien. Ook jouw auto komt er niet goed vanaf: je wordt geschampt door een deel van een treinstel en je auto vliegt opeens door de lucht. Net voordat je neerkomt gaat het scherm op zwart. Einde presentatie.

MW3

Het moge duidelijk zijn dat Modern Warfare 3 weer barst van de belachelijke actiefilmmomenten die er, ook nu weer, waanzinnig uitzien. Daarbij klinkt alles ook nog eens erg lekker: de schoten die gelost worden knallen uit de speakers en wanneer er wat ontploft dan klinkt het ook zoals je verwacht dat het klinkt, hard en oorverdovend.

Toch zaten we, Kn0x en ik, met wat gemengde gevoelens in het zaaltje waar de demo gespeeld en getoond werd. Natuurlijk, het ziet eruit als een enorm leuk knalfestijn, maar je hebt het eigenlijk allemaal wel eens eerder gezien in de vorige delen van Modern Warfare. Het nieuwe is er een beetje af en eigenlijk gold dat al een beetje voor het tweede deel van de succesvolle FPS-serie. Misschien had een speelbare versie van de game ons meer weten te overtuigen, want - zoals zo vaak bij spellen - kijken naar een demo is toch echt wat anders dan het spelen ervan. We hadden zo graag een paar stappen gezet in de campaign of even de nieuwe Spec Ops-modus ‘Survival' gecheckt, maar het mocht niet zo zijn.

Dat we nog wat uitleg kregen over ‘Call of Duty Elite', het nieuwe multiplayeren dat al drie jaar in ontwikkeling is bij Beachhead Studios, voegde ook weinig toe. Dat het wat nieuws doet is zeker - je kunt overal jouw stats en die van je vrienden bijhouden en bewerken via apps - maar in wezen verandert er natuurlijk niet echt iets aan de gameplay. Daarnaast moet je betalen wanneer je wilt dat Elite echt iets vernieuwends doet: met 'Premium' krijg je binnen een jaarlijks lidmaatschap maandelijks gratis DLC, kun je meedoen aan wedstrijden om prijzen te verdienen, is er de mogelijkheid om beter te worden met behulp van speciale filmpjes en matches, en ga zo nog maar even door. Premium heeft dus heel wat te bieden, mits je bereid bent daar ieder jaar €49,99 voor te betalen.

Ondanks dat we niet laaiend enthousiast zijn, ziet de game er enorm goed uit en belooft het ook gewoon weer een solide product te worden. Hoe goed de game wordt, en of Modern Warfare 3 ons toch alsnog weet te verrassen, komen we op 8 november achter.