Vijf Filmtips voor de maand Oktober

A Torinói Ló/The Turin Horse

Releasedatum: 20 oktober 2011
Genre: Drama
Regisseur: Béla Tarr
Acteurs: János Derzsi, Erika Bók, Mihály Kormos

Plot
Op 3 januari 1889 in Turijn was de filosoof Friedrich Nietzsche getuige van een mishandeling van een ziek paard door zijn eigenaar. Nietzsche was zo onder de indruk van dit incident, dat hij vanaf dat moment nooit meer een letter op papier heeft gezet en de rest van zijn leven een teruggetrokken bestaan leidde in stilte en waanzin. Vanuit dit uitgangspunt wordt een zestal dagen gevolgd in het eentonige leven van een taxichauffeur (János Derzsi), zijn dochter (Erika Bók) en het beroemde paard.

Verwachtingspatroon:
A Torinói Ló (The Turin Horse) is een Hongaarse film van de veelgeprezen regisseur Béla Tarr. Hij is bekend van meesterwerken als Werckmeister Harmóniák (Werckmeister Harmonies) uit 2000 en Sátántangó uit 1993, een film die afgezien van een aantal statische shots vooral bekend staat vanwege een speelduur van 435 minuten. Opvallend is dat A Torinói Ló de zwanenzang is van regisseur Tarr. Waar hij in het begin van zijn carrière dacht dat zijn films de wereld zouden kunnen veranderen, is hij later in gaan zien dat problemen daar doorgaans te complex voor zijn.

Zijn laatste film duurt ‘slechts' 146 minuten, bestaat uit 30 shots en bevat amper dialoog. Volgens de regisseur gaat zijn film over het dagelijkse leven. Alleen door zich te concentreren op de routines van mensen kan duidelijk worden wat er mis is. Hoewel de film ongetwijfeld een aantal prachtige shots zal bevatten, ligt het voor de hand dat A Torinó Ló gezien het lage aantal shots nogal traag zal zijn. De filmliefhebber die het geduld heeft om zich over te geven aan het ritme van Tarr zal waarschijnlijk met een voldaan gevoel de bioscoop verlaten.