Pc op de E3

e3 pc header

Pc-gaming is dood! Er zijn geen goede pc-games! Het is duur! Keyboards zijn voor pussies! Ook bij de FOK!games-crew is er regelmatig wrijving tussen de console-fans en pc-aanhangers. Helaas zijn we in de minderheid. Niet dat er een verliezende strijd gevochten wordt; De reviewgames voor pc liggen hier voor het oprapen, dus mij hoor je niet klagen. Is pc-gaming dood? Laat me niet lachen.

Toch is er een verschuiving merkbaar op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan de pc-versies van een multiplatformgame die regelmatig later uitkomen dan zijn console-tegenhangers. Maar ook de opkomst van de streamingservices zoals OnLive of Gaikai: gaat het dan eindelijk wereldwijd doorbreken? Deze en andere ontwikkelingen zijn niet te ontkennen, en daarom is het erg interessant om te zien hoe de E3 dit jaar omgaat met pc als platform.

onlive

In deze special wordt er gekeken naar alle pc-games die we wel of juist niet op de E3 zullen zien, wat we verwachten van de hardware en wat de voorspellingen zijn voor dit jaar. Voor zover E3 er nu uitziet, is er geen enkele reden om je als pc-gamer zorgen te maken. Er zijn genoeg geweldige titels om dit jaar naar uit te kijken, en het gros is in Los Angeles aanwezig. Er zijn echter niet heel veel exclusieve titels op de lijst te bespeuren.

Als eerste het onlangs aangekondigde Anno 2070. De opvolger van de succesvolle citybuilder Anno 1404 zal hoogstwaarschijnlijk aanwezig zijn op de beurs en hopelijk ook te spelen. We hebben de eerste beelden al mogen bekijken, en we zijn zeer benieuwd naar de rest. MMO's zijn ook van de partij, met Age of Empires Online - waar we eveneens een preview van hebben - en de veelbesproken Star-Wars MMO The Old Republic van Bioware. Misschien dat we dan ook eindelijk een concrete releasedatum op onze kalender kunnen stiften. 

star wars: Old republic

Daarnaast hebben we bijvoorbeeld nog Torchlight 2, hoewel die alleen behind closed doors hun RPG zullen showen. Natuurlijk zijn er nog veel meer pc-games, maar de meeste zijn nog niet bevestigd of zelfs aangekondigd. Zodra ze dat doen, hoor je het hier natuurlijk. Het geheel wordt echter overschaduwt door de multiplatform titanenstrijd die gaat losbarsten op de beurs én het internet. Call of Duty: Modern Warfare 3 en het langverwachte Battlefield 3 halen massaal het grof geschut tevoorschijn om zoveel mogelijk zieltjes te winnen. Op internet wordt vanzelfsprekend al druk gediscussieerd over de mogelijke winnaar.

Battlefield 3 zal voor het eerst in zijn serie (Bad Company daargelaten) een single player-campagne bevatten en zet hoog in op het ‘alles kan kapot’-principe van de nieuwe Frostbite 2-engine. Pc-fans kunnen vooral bij deze shooter hun lol niet op, want de voorrang die het platform krijgt steekt ontwikkelaar DICE niet onder stoelen of banken. De maps zijn groter, er kunnen meer spelers (tot 64) en de grafische opties zijn vele malen uitgebreider dan de console-versies.

Modern Warfare 3 wordt weer ontwikkeld door Infinity Ward, dit keer geholpen door Sledgehammer Games. Het zal weer het hoge shock and awe-gehalte hebben zoals we kennen van de serie. De single player zal verdergaan waar MW2 stopte, en hint naar een derde wereldoorlog(!). De multiplayer zal hoogstwaarschijnlijk snel, hectisch en vooral veel ‘rank up!’ zijn, maar ze beloven in ieder geval grotere maps en eveneens vernietigbare omgevingen.

Mass Effect 3 zien we langsflitsen, The Elder Scrolls V: Skyrim vliegt laag over en Bioshock: Infinite zal eveneens voorbijzweven. Letterlijk en figuurlijk hoogvliegers die ook een trouwe schare pc-fans hebben. Deze en bovenstaande games (behalve Mass Effect 3) komen allemaal op hetzelfde moment uit, een bescheiden vier tot vijf maanden na de E3, dus verwacht veel moois vanuit L.A.

Volgende pagina: teleurstellingen, verwachtingen en LEGO-pc's!