Franklop's marathonblog (3)

FOK!sport-medewerker franklop gaat één van zijn voorgenomen doelen proberen te halen in 2011: het uitlopen van de marathon van Rotterdam. Middels een blog zal hij jullie FOK!users op de hoogte houden van zijn voorbereiding, die ongetwijfeld gepaard zal gaan met hoge pieken en diepe dalen.

Nou de eerste officiële verstoring van de voorbereiding is een feit. Global warming heeft zich nog niet ingezet, waardoor afgelopen vrijdag en zaterdag een berg sneeuw uit de lucht kon vallen. Niet alleen verstoord het mijn treinreizen naar het werk, maar nu dus ook het hardlopen.

Want ik zou jullie nu moeten vertellen over mijn verschrikkelijk (goede) prestatie bij mijn eerste hardloopwedstrijd, namelijk de Bruggenloop in Rotterdam. Echter kwam gisteren via de SMS-postduif het vervelende, maar niet onverwachte, bericht binnen dat de loop is afgelast vanwege de sneeuw.

Een vervangende loop is inmiddels wel gevonden. Ik zal op 13 maart, vier weken voor de marathon, de City-Pier-City loop in Den Haag gaan lopen. Gekozen is voor de halve marathon. Dit om nog wat extra afstand in de benen te krijgen en toch ook een wedstrijd gelopen te hebben voor de marathon, want dat is iets waar ik ook nog geen ervaring mee heb.

Hoe zal ik zo'n wedstrijddag gaan aanpakken? Uiteraard moeten er genoeg koolhydraten naar binnen gewerkt worden door middel van een pastamaaltijd of iets dergelijks, maar hoe zit dat met betrekking tot het drinken? Ik ben iemand die al snel last krijg van steken als ik kort voor het sporten iets gedronken heb, dus dat zal ik waarschijnlijk niet doen. Ook zal ik moeten bezien wat voor warming-up ik het beste kan gaan doen; vooral goed rekken, of ook even een klein stukje lopen?

Dat zijn allemaal zaken die ik op 13 maart zal uittesten. Ook bij de halve marathon zal uitlopen het doel zijn, al zou een tijd van ruim onder de twee uur wel aardig zijn. Maar goed, 13 maart en 10 april is nog ver weg, misschien zitten we dan nog wel steeds door de sneeuw te banjeren en is hardlopen helemaal geen optie. Je weet het maar nooit in het huidige klimaat.

Ondertussen heb ik de afgelopen twee weken wel een aantal keer kunnen lopen, ondanks de kou. Het hoogtepunt was de 1 uur en 10 minuten die ik deed over 13,5 kilometer bij een temperatuur van -3. Wel had ik eerder last gekregen van mijn kuiten, maar dat was een paar dagen later alweer in orde.

Ik zal pas in het nieuwe jaar weer verslag doen van mijn voorbereidingen. Dus ik wens al mijn lezers alvast een prettige kerst en een gelukkig Nieuwjaar toe!