2008: US elections special
John McCain is een oude rot in het vak en politiek gezien de meest ervaren kandidaat in de Republikeinse voorverkiezing. Als enige kandidaat van beide partijen in deze voorverkiezing heeft John McCain zelf een aantal jaren in dienst doorgebracht. Van 1958 tot 1981 diende McCain bij de Amerikaanse marine als piloot. Toen McCain in 1967 tijdens de Vietnamoorlog een lading bommen boven Hanoi dropte, werd hij neergehaald door een luchtafweerraket van de Vietnamezen en werd hij gevangen genomen. Na één jaar in gevangenschap doorgebracht te hebben werd McCain geïsoleerd van de andere krijgsgevangenen gedurende twee jaar. In totaal zat McCain maar liefst vijf en een half jaar gevangen in Vietnam. Pas toen de Amerikaanse betrokkenheid in de Vietnamoorlog eindigde met de Paris Peace Accords, werd McCain vrijgelaten.
Door dit verleden is McCain één van de weinige Republikeinse politici die tegen het gebruik van elke vorm van martelen is in de War on Terror. Op andere gebieden is McCain een meer traditionele Republikein. Zo is hij net als de meeste andere kandidaten tegen abortus, tenzij het gaat om een verkrachting of het leven van de moeder in gevaar is. Ook is hij één van de fanatiekste voorstanders van de Irak oorlog en het beleid van president Bush in Irak. Hij steunde de oorlog vanaf het begin en ook de beslissing om extra troepen naar Irak te sturen kon op zijn goedkeuring rekenen.
McCain deed ook in 2000 al een gooi naar de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezing maar verloor toen in enkele cruciale staten van George W. Bush. Hij had in de aanloop naar de huidige voorverkiezingen problemen met de financiering van z’n campagne en er werd in eerste instantie ook niet heel serieus rekening gehouden met McCain. Nu hij in New Hampshire de Republikeinse primary gewonnen heeft lijken zijn kansen echter te keren.
Wie o Wie?
Zoals al eerder in deze special werd aangegeven, is de voorverkiezing bij de Republikeinen nog een stuk onvoorspelbaarder dan die van de Democraten. Zo was eerder Mitt Romney een grote kanshebber, totdat duidelijk werd dat hij Mormoon is, een religie die door velen toch als sekte wordt beschouwd. Ook Fred Thompson, die mensen misschien wel kennen uit de serie Law & Order, werd door velen als een tweede 'Reagan' beschouwd, maar het lijkt er op dat de initiële steun meer gebaseerd was op ongefundeerde hoop dan concrete plannen van Thompson voor Amerika.
Huckabee lijkt een goede kans te maken om een groot deel van de evangelische gemeenschap achter zich te krijgen, maar de vraag is maar of de Republikeinse partij het aandurft voor zo'n kandidaat te gaan na de afgelopen jaren onder de ook zeer religieuze Bush. Op het moment lijkt het er op dat dat McCain, die eerder al afgeschreven werd voordat de voorverkiezingen überhaupt waren begonnen, de verstandigste kandidaat is. Voor beide partijen zal veel afhangen van Super Tuesday, deze dag valt dit jaar op 5 februari. Op deze dag wordt maar liefst een kwart van de gedelegeerden verdeeld.
Eén ding is zeker: na de afgelopen jaren onder Bush zal het moeilijk worden voor welke Republikein dan ook, om de presidentsverkiezingen later dit jaar te winnen, destemeer omdat de hier beschreven kanshebbers allemaal voorstanders zijn van het beleid van George W. Bush. Zo heeft Mitt Romney al tijdens debatten gezegd Guantanamo Bay uit te willen breiden, en zei John McCain Osama Bin Laden op te jagen 'to the gates of hell'. Het feit dat de Republikeinen de boodschap van 'Change', die bij de Democraten nu zo goed aanslaat, nu deels overnemen doet weinig af aan het feit dat het voor een Republikein moeilijk zal worden Obama, Hillary of Edwards te verslaan.