2008: US elections special

Bij de Republikeinen liggen de kanshebbers minder voor de hand dan bij de Democratische voorverkiezingen. De status van favoriet is dan ook al gewisseld tussen een aantal van de kandidaten. Hieronder drie profielschetsen van de kandidaten die op dit moment de beste kans lijken te hebben op de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezing.

Huckabee
Eén van de grote verrassingen bij de caucus in Iowa was de winst van Mike Huckabee bij de Republikeinse partij. Huckabee is onder andere bekend geworden in Amerika geworden vanwege het feit dat hij in korte tijd 50kg wist af te vallen.
Huckabee heeft tot nu toe in vergelijking met andere kandidaten een vrij korte carrière in de Amerikaanse politiek achter de rug. Hij studeerde magna cum laude af aan de Ouachita Baptist University in theologie, waarna hij begon te werken als pastoor. Dat Huckabee een zeer gelovig man is, zal dus niet verrassen: hij is van mening dat een scheiding van kerk en staat onmogelijk is, en dat de Bijbel vrij van fouten en onwaarheden is; niet alleen op het gebied van religie, maar ook wat betreft geschiedenis. Tijdens één van de Republikeinse debatten stak Huckabee dan ook zijn hand op toen werd gevraagd wie van de kandidaten niet in evolutie gelooft. De voormalig gouverneur is onder andere van mening dat de aarde 6000 jaar oud is.

In 1996 werd Huckabee gouverneur van Arkansas. Deze post heeft hij tot januari 2007 vervuld. Huckabee staat onder andere bekend om zijn morele absolutisme. Zo is hij van mening dat abortus onder geen enkele omstandigheid toegestaan is, ook niet in geval van verkrachting of als het leven van de moeder in gevaar is. Het leven begint bij de verwekking. Ook het homohuwelijk of een samenlevingscontract passen niet in de plannen van Huckabee. Vanwege zijn religieuze overtuigingen kan Huckabee waarschijnlijk rekenen op de steun van een groot deel van de evangelische gemeenschap in de VS. Deze gemeenschap maakt een flink deel op van de Republikeinse achterban.

Huckabee is een voorstander van de oorlog in Irak, en heeft meermaals het beleid van president George W. Bush verdedigd. Ook is Huckabee tegen het terugtrekken van de troepen uit Irak; hij vindt dat er juist meer soldaten naar de regio gestuurd zouden moeten worden.

Huckabee werd aan het begin van de race gezien als outsider, maar op het moment is hij toch één van de grote kanshebbers voor de nominatie van de Republikeinse partij voor de presidentsverkiezingen later dit jaar.


Giuliani
Rudolph Giuliani, waarschijnlijk de bekendste kandidaat voor het presidentschap na Hillary Clinton. In Amerika genoot de voormalig burgemeester van New York al grote bekendheid door zijn zero-tolerance beleid waarmee hij de stad weer leefbaar maakte voor zijn inwoners. De rest van de wereld leerde hem kennen op elf september 2001. De dramatische gebeurtenissen van die dag en de manier waarop Giuliani ermee omging maakte van hem een nationale held en leverde hem de officieuze bijnaam “America’s Mayor” op.

Zijn daadkrachtige optreden van die dag, in combinatie met zijn reputatie als weergaloze crime-fighter zorgden voor een populariteit waar hij vandaag de dag nog van geniet. De complete kandidatuur van Giuliani is feitelijk gebaseerd op het imago van de burgemeester die op de zwartste dag uit de geschiedenis van het land opstond als een ware leider, bijna presidentieel.

Het voordeel voor Giuliani hiervan, is dat hij gezien wordt als de beste kandidaat om de ‘War on Terror’ te winnen en om de nationale veiligheid van Amerika veilig te stellen. Twee thema’s die over het algemeen zeer sterk leven bij de Republikeinen in de voorverkiezingen.
Een probleem voor Giuliani is dat elf september niet alleen zijn grootste kracht is bij de Republikeinse achterban, maar ook de enige. De traditionele achterban van de Republikeinen is christelijk en uiterst conservatief. Zij hebben niet veel op met iemand uit het liberale New York die voor strengere wapenwetgeving, abortus en het homohuwelijk is. Ironisch, aangezien die combinatie in de uiteindelijke verkiezing een uitermate sterke kandidaat oplevert die een meerderheid van Amerika kan aanspreken.

Door zijn constante referenties aan elf september, om de aandacht van zijn andere standpunten weg te houden, is hij in rap tempo geloofwaardigheid aan het verliezen. Een democratische kandidaat merkte al eens scherp op dat er maar drie dingen zijn die Giuliani in een zin zegt, “een onderwerp, een persoonsvorm en elf september”. Ook heeft zijn politiseren van elf september ervoor gezorgd dat veel brandweermannen van New York openlijk tegen zijn kandidatuur zijn.

Uiteindelijk is het nog maar de vraag of het zijn standpunten over de onderwerpen zijn die zijn campagne gaan maken of breken. In Iowa en New Hampshire had Giuliani niet veel te winnen en heeft hij dus niet meegedaan. Hij rekent op de zogenaamde ‘Super Tuesday’, wanneer er 20 staten naar de stembus gaan. Onder die staten zitten het linkse Californië, Florida met een enorm aantal voormalig New Yorkers, het liberale New Jersey en natuurlijk New York zelf. Dit zijn een aantal van de dichtst bevolkte staten in Amerika en hebben derhalve een heleboel delegaten om aan de winnaar toe te wijzen. Giuliani gokt er op dat hij op deze dag zoveel delegaten gaat winnen dat hij met kop en schouders bovenaan komt te staan.
Alleen hebben de recente overwinningen in Iowa door Mike Huckabee en New Hampshire door John McCain zo hun tol geëist in de media-aandacht voor Giuliani, dat het maar de vraag is of hij op Super Tuesday nog gezien wordt als een mogelijke kandidaat voor het presidentschap.