De Sims 4: Sneeuwpret

De Sims 4: Sneeuwpret is de tiende grote uitbreiding voor de ondertussen zes jaar oude De Sims 4. Nu wintervakanties wat onverstandiger zijn komt deze expansie mooi uit: dit keer gaan we de Japanse bergen in om daar in de sneeuw te spelen.

In de preview was ik al enthousiast over De Sims 4: Sneeuwpret en dat gevoel is gebleven. De uitbreiding brengt ons naar Mt. Komorebi, een nieuw gebied waar veel werk in is gegaan. Er is ook een patch voor de basisgame uit die ervoor zorgt dat je makkelijk op vakantie naar de berg kan gaan. Je hoeft geen nieuw huis meer te kopen, maar kunt er ook een huren voor je vakantieplezier. Dat geldt voor meer oude gebieden, maar natuurlijk heb ik me nu vooral in de Japanse bergen vermaakt.

Mt. Komorebi is erg sfeervol. De wereld heeft drie gebieden in een Japans thema, de huizen zijn in typische klassieke Japanse stijl gebouwd, er zijn kleine parkjes, een bamboe-bos en een grotere tempel. Deze kun je bezoeken tijdens hikes, sociale evenementen die je kunt starten. Ook iets typisch Japans: er is ook een onsen, een Japans badhuis om na een dagje actief doen tot rust kunt komen. Als je een sim-chefkok bent is er ook genoeg Japans eten te ontdekken. Er is zelfs een aparte kotatsu-activiteit voor het gezin om gezamenlijk te eten. Door de andere inwoners en toeristen in het gebied voelt het dorpje bewoond en er is altijd wel iemand om mee te babbelen. Het zijn vooral de vele details die het 'm doen. In het badhuis moet je je bijvoorbeeld aan de regels houden, dus eerst wassen voordat je het bad in gaat, anders vinden andere badgasten je smerig. 

De Sims 4 Sneeuwpret (Foto: Electronic Arts)

Wil je wat meer drukte op zoeken dan kan dat, in het gebied Yukimatsu kun je er allerlei wintersporten beoefenen, zoals skiën en snowboarden. Dat zijn ook twee nieuwe skill-lines. Door die te levelen kun je moeilijkere afdalingen doen en nieuwe sportspullen unlocken, zoals je eigen snowboard.Voor de kleinere simpeuters is er nog sleeën, maar dat levert geen nieuwe extra’s op.

Het letterlijke hoogtepunt van De Sims 4: Sneeuwpret is het bergbeklimmen, dat je langzaam leert door te oefenen om uiteindelijk een complete klim inclusief basisstations kunt doen. Door deze skill te levelen kom je in gebieden van Mt. Komorebi waar alleen bergbeklimmende sims kunnen komen. Het weer kan er wel omslaan waardoor het er gevaarlijk wordt. Maar het maakt deze uitbreiding wel een stuk leuker om iets te moeten doen om in een gebied te komen.

De Sims 4 Sneeuwpret (Foto: Electronic Arts)

De Sims 4: Sneeuwpret heeft meer dan een nieuw gebied en wat nieuwe bezigheden: er zijn nu leefstijlen. Deze leefstijlen groeien langzaam in je sim(s). Als je bijvoorbeeld vaak aan het bergbeklimmen bent, dan zul je een adrenaline-junkie worden. Je presteert dan bijvoorbeeld wel beter op je werk na een weekend bergbeklimmen, maar je wordt ook snel rusteloos als je een tijd niets hebt gedaan. Zo zijn er meer te unlocken. Mocht een leefstijl je niet bevallen, dan kun je deze bij een lifestyle-coach vergeten. Wil je het hele systeem niet eens hebben: een checkbox in de settings en je sims zullen geen leefstijl aanleren.

Door sims samen te laten zijn zullen ze ook ervaringen delen. Deze kunnen goed of slecht zijn. En die komen terug in ‘Gevoelens’. Zo kan het zijn dat je iemand heel irritant vond tijdens een wandeling en je daardoor in zijn of haar bijzijn gestrest bent. Ook in de conversaties die je kunt voeren ga je dan vaker ruzie zoeken. Deze gevoelens zijn nieuw in de basisspel-update, maar voor De Sims 4: Sneeuwpret zijn er unieke gevoelens toegevoegd die vooral te maken hebben met hiken, wintersporten en de festivals.

Festivals worden van tevoren aangekondigd en daar kun je nieuwe recepten leren, maar ook nieuwe gachapon, collectibles, proberen te vinden. Deze komen uit vending machines, maar er zijn uniekere gachapons te vinden tijdens festivals, die je normaal niet in een vending machine vindt. Die apparaten kunnen overigens dienst weigeren doen, waardoor je ertegenaan kan rammen en met een beetje pech dood kunt gaan omdat ie op je valt.

De Sims 4: Sneeuwpret levert veel nieuwe dingen. Een uitgebreid nieuw gebied waar veel details in zitten, zoals het Japanse thema dat goed uitgewerkt is. Er is veel te doen, zelfs als je het rustig aan wil doen. Hiken, een badhuis, festivals om te dansen, gachapons te verzamelen of nieuwe recepten te leren. Wil je weg van die serene rust, dan kun je sporten in de sneeuw. Snownoarden en skiën is leuk, maar het bergbeklimmen zorgt ervoor dat je zelfs nieuwe gebieden ontgrendeld. Ben je uiteindelijk uitgekeken op alle sneeuw en wil je weer verder in de dagelijkse sim-sleur, dan zijn de Leefstijlen die ervoor zorgen dat je jouw sims nog uitgebreider moet micromanagen. De Sims 4: Sneeuwpret is net zoals Jaargetijden een must-have voor de fans.

Gespeeld op Mac, ook verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.