De Sims 4 Sneeuwpret

‘Wordt De Sims 4 nog steeds uitgemolken?”. Zo’n vraag of een opmerking zie je steevast onder een artikel over de game, niet alleen bij FOK.

Bij de meeste uitbreidingen van de Sims denk ik ook: kom ik ga ermee aan de slag en laat me verrassen, misschien hebben ze echt eens wat anders gedaan. Om vaak uiteindelijk niet echt verrast te worden. De uitbreiding Jaargetijden is bijvoorbeeld een must-have in mijn ogen, maar je weet wel precies wat je kunt verwachten. Studentenleven, Honden en Katten? Je hebt vast een vermoeden wat je daar mag doen. Zeker omdat veel uitbreidingen uiteindelijk afgeleid zijn van eerdere DLC voor De Sims 3, dat maakt het allemaal een beetje “been there, done that”. Dat wil niet zeggen dat elke uitbreiding een kopie is. Ecologisch Leven is een veel uitdagendere uitbreiding, en Star Wars: Journey to Batuu zag ik niet aankomen. Helaas viel die laatste dan weer erg tegen als het gaat om gameplay, zoveel was er niet te doen.

De Sims 4 Sneeuwpret (Foto: Electronic Arts)

Electronic Arts heeft me deze maand weer eens verrast. De nieuwe uitbreiding Sneeuwpret werd aangekondigd. Nog even dacht ik “meh, we hadden al sneeuw in Jaargetijden”, maar die “meh” is veranderd in een “dit wil ik hebben” na het zien van een preview die we digitaal konden bijwonen.

In De Sims 4 Sneeuwpret gaan we met onze onverstaanbare sims naar een ander onverstaanbaar land: Japan. Nou ja, een op Japan geïnspireerd gebied, Mt. Komorebi genaamd. Dit bergachtig gebied heeft altijd sneeuw, dus de te verwachten skiën, snowboarden en sleeën kun je het hele jaar door. Er zijn verschillende niveaus van afdalingen te kiezen om je skill te leren en verder te verbeteren. Wel leuk is dat de sims dynamisch een pad kiezen om naar beneden te komen, dus elke afdaling gaat weer anders. Verbeter je jouw snowboard- of ski-skills dan unlock je speciale snowboards of ski’s. De afdaling is ook op te nemen door je sim zelf.

Je kunt ook bergbeklimmen. Dat is ook een skill die je kunt verbeteren zodat je steeds hoger kunt geraken en de top van Mount Komorebi kunt bereiken. Makkelijk wordt het niet, want hoe hoger je komt, hoe gevaarlijker het wordt, al zijn lawines uitgesloten, maar er zijn wel random weerseffecten. Het ergste is een sneeuwstorm met onweer, die vrij dodelijk kan uitpakken. Het is een gepland event, je krijgt dus ook doelen en dit keer zijn er ook meerdere gebieden, je zult steeds van basecamp naar een hoger gelegen kamp gaan.

De Sims 4 Sneeuwpret (Foto: Electronic Arts)

Wil je het allemaal wat rustiger aan doen, dan zijn er allerlei makkelijkere hikes in de natuur te ondernemen. Een tocht naar een tempel waar je een wenskaartje kan achterlaten, een meditatieve zen-wandeling om je gemoederen tot rust te laten komen of je gaat op zoek naar dieren in de natuur. In het centrum staat een informatiebord waarop staat of er iets te spotten valt en wat voor problemen er die dag gesignaleerd zijn. Zo is er een insect dat je lelijk kan steken. Daar kun je je dan op voorbereiden. Hoe?

Zeg je Japan, dan zeg je vending machines. Ze zijn weer terug in De Sims 4 Sneeuwpret, en niet alleen voor drankjes, maar ook zalfjes en medicijnen. Er is de kans dat de vending machines haperen en je dat ding kan rammelen om toch je bestelling eruit te krijgen. Pas wel op, want doe je dat te vaak dan kun je wel eens een dode sim treffen omdat de vending machine op je gevallen is. Gachapon-apparaten zijn er ook, dat zijn die machines waarin collectibles zitten. Deze ‘simmi’ moet je zoeken in dit gebied, maar het is niet dat je ze uit een en hetzelfde apparaat kunt krijgen. Er zijn ook simmi die in de omgeving te vinden zijn, zoals op speciale festivals.

Zo is er een Festival of Light. Naast die simmi zijn er tijdens dit event ook vuurwerkshows, kraampjes, kaarsen die ze op de rivier laten drijven en de mogelijkheid om unieke kleding en recepten te kopen voor je sim. Er is ook een sneeuwfestival, waar je een uniek sneeuwkostuum kunt krijgen, ikayaki als recept kunt leren en ijssculpturen die licht in de avond geven. Het ziet er allemaal supergezellig uit.

De Sims 4 Sneeuwpret (Foto: Electronic Arts)

Meer rust is er te vinden in de hotsprings. Er is ook een Japans badhuis waar je je eerst moet wassen voordat je in een onsen plaats neemt. Doe je dat niet dan zullen andere sims je smerig vinden en hun mening klaar hebben. In een onsen kun je relaxen en je spierpijn of andere verwondingen verzachten. Als er niemand is dan kun je er ook in woohoo’en, want ja, je sims willen ook wat meer lol dan wat warm water.

Er zijn ook echt nieuwe gameplay-elementen in De Sims 4 Sneeuwpret te vinden. Zo zal je sim een lifestyle aanleren als je iets vaak doet. In de demo zagen we een man met drie lifestyles: workaholic, hungry for love en frequent traveler. Als je die laatste hebt gekregen dan krijg je bijvoorbeeld bonussen als een versnelde skillmeter als je op vakantie bent. Dus als je dan gitaar gaat spelen leer je het sneller. Je werkt ook beter als je terug bent van vakantie. Een extraatje, je krijgt ook extra gesprekmogelijkheden door over je vakantie te babbelen. Maar er zijn ook nadelen: als je lang net gereisd hebt, dan zul je verveeld raken. Wil je van een leefstijl af, dan kun je of gewoon heel lang er niet aan werken, dan verleer je het. Wil je er wat sneller van af: er is ook een drankje om het instant te vergeten. Of je huurt een lifestyle coach in.

De Sims 4 Sneeuwpret (Foto: Electronic Arts)

Je kunt in de nieuwste basisupdate van De Sims 4 straks in alle gebieden die je bezit op vakantie. De Sims 4 Sneeuwpret heeft daar nog iets nieuws bij: in dit gebied zijn er compleet ingerichte huisjes te huur. Nu kan het zo zijn dan jouw sim-gezin bijvoorbeeld een bed extra nodig heeft. Omdat het niet je eigen huis is zul je niet mogen verbouwen. De oplossing is simpel: je kunt extra spullen huren. Dus heb je een klein kind dan kun je de slaapkamer van de ouders wat herindelen en een extra bedje plaatsen.

Natuurlijk zijn er nieuwe items voor je eigen huisje en sims. Spelers kunnen tot wel 26 nieuwe 'Creëer-een-Sim'-items verwachten waarmee ze verschillende looks kunnen creëren. Er zijn winteractiviteiten-outfits, moderne alledaagse Japanse mode en traditionele Japanse kleding. Daarnaast biedt De Sims 4 Sneeuwpret traditioneel en modern meubilair waarmee spelers hun heiligdom kunnen ontwerpen, met unieke architectonische stijlen en items zoals Shoji-deuren, ramen en schermen, tatami's en papieren lantaarns.

De Sims 4 Sneeuwpret lijkt een leuke uitbreiding te worden. Al die Japanse taferelen en ik ben verkocht. Maar niet alleen dat zorgt ervoor dat ik positief ben. Leefstijlen gaan de gameplay van je sims beïnvloeden. Samen met emoties tussen sims onderling wordt dat een interessante gameplay-toevoeging. We moeten nog even wachten tot we zelf aan de slag kunnen om de berg te bedwingen om daarna in een onsen te relaxen en terug te gaan naar ons eigen Japanse huisje. De Sims 4 Sneeuwpret komt op 13 november naar de Windows, MacOS, Xbox One en PlayStation 4. De uitbreiding gaat €39,99 kosten.