Blu-ray: The Farewell

Awkwafina was misschien wel een van de meest interessante ontdekkingen van 2018/2019. Nadat ze ietwat gestoorde Goh Peik Lin speelde in Crazy Rich Asians was Billi in The Farewell haar eerste hoofdrol. Inmiddels staan er flink wat projecten voor haar op stapel en is het dus zeker waard om te kijken door welke film ze deze kansen allemaal heeft gekregen; een verhaal over de waarde van familie en de onvoorwaardelijke liefde die hiervoor diep van binnen zit.

Wanneer de familie van Billi erachter komt dat hun geliefde grootmoeder terminale longkanker heeft, besluiten ze, naar Chinees gebruik, om haar niet in te lichten. In plaats daarvan plannen ze een geïmproviseerde bruiloft en wordt de gehele familie overgevlogen naar China. Als Billi, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan, komt ze in aanraking met het leven dat ze als zesjarige gedwongen moest opgeven, omdat haar vader een goede baan kreeg in de Verenigde Staten. Daar leert ze pas echt goed haar sterkzinnige grootmoeder kennen en komt ze in aanraking met de kracht van onuitgesproken liefde.

Voor schrijver en regisseur Lulu Wang was het ontwikkelen van The Farewell al een ontdekkingsreis op zichzelf. Zo kwam ze er pas veel later achter hoe goed de acteurs in China eigenlijk worden betaald. Om actrice Zhao Shuzhen te krijgen voor de rol van Nai Nai, Billi's oma, moest er diep in de buidel worden getast en het budget worden uitgebreid, aangezien ze een zeer bekende actrice is in China. Als er naar de gehele cast wordt gekeken is er over elke keuze duidelijk nagedacht. Van het kleine neefje Bao tot aan de ietwat getergde oom van Billi, er wordt een zorgvuldig familieportret neergezet vanuit het brein van Wang. De pijnlijke kanten van het leven komen meerdere malen naar voren in de harde manier waarop oma omgaat met haar familie. Zo heeft ze na een half uur film zo'n beetje iedereen bekritiseerd op zijn of haar uiterlijk en dat gaat nog wel een tijdje door. 

Die hardheid die deel is geworden van Billi weet Awkwafina ook feilloos neer te zetten. Ze is inmiddels iets bekender geworden door haar optredens als comedian en speelt ook vooral humoristisch personages zoals in Jumanji: The Next Level en Crazy Rich Asians, maar in deze film laat ze zien dat ook een gebroken persoon deel kan zijn van haar repertoire. De dualiteit zit hem vooral in het feit dat Billi iemand is die nooit echt afscheid heeft kunnen nemen van haar wortels, maar als ze eenmaal wordt geconfronteerd met die wortels, lijken ze al verdord te zijn. Die realisatie wordt prachtig in beeld gebracht, geholpen door een aantal prachtige shots van Changchun door cinematograaf Anna Franquesa Solano. 

The Farewell won bij de Golden Globes in 2019 het beeldje voor beste prestatie door een actrice in een comedy/musical en ging naar Awkwafina. Het is opvallend te noemen dat de film nou juist in dit genre werd geplaatst, aangezien het er verre van dik op wordt gelegd dat het verhaal een comedy is. Er valt zeker wat donkere humor te bespeuren, maar er is meer aandacht voor het verklaren van de levenskeuzes van de verschillende personages en wat te doen als iemand die je lief hebt het niet lang meer uit zal houden op deze aarde. Lulu Wang weet de vinger op de zere plek te leggen als het gaat om voorliegen en de emoties die hierbij komen kijken, maar tegelijkertijd gaat ze op een verfijnde manier ook taboes over de Chinese cultuur verre van uit de weg. 

Door het indrukwekkende acteerwerk van Awkwafina en een zorgvuldig geselecteerde ensemble-cast is het een film die je bijblijft en dat begint eigenlijk al direct nadat de credits zijn gaan rollen. Een drama met een lichtzwart randje, waarin er altijd ruimte is om de keuzes van mensen verder in het licht te zetten. The Farewell is een unieke filmervaring.