FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 juli 2020

Mythbuster aangeklaagd voor verkrachten zus

Adam Savage, één van de twee presentatoren van de succesvolle tv-serie Mythbusters, is verdachte in een verkrachtingszaak. Volgens de rechtbankpapieren zou Savage in hun kindertijd zijn zuster jarenlang hebben verkracht.


Savage (r) naast zijn Mythbuster-collega Jamie Hyneman (Foto: Steve Jennings/Getty Images for DJI)

De inmiddels 51-jarige Miranda Pacchiana beweert dat het misbruik plaatsvond toen ze tussen de 7 en 10 jaar oud was en zij in Sleepy Hollow, New York woonden.

"Vanaf 1976 tot ongeveer 1979, zou Adam Savage Miranda Pacchiana herhaaldelijk verkracht hebben en heeft hij haar orale seks opgedrongen. Hij dwong Miranda hem orale seks te geven en samen met andere vormen van seksueel misbruik, waaronder anale penetratie, te experimenteren", zo is te lezen. Savage was toentertijd tussen de 9 en 12 jaar oud.

"Toen ik mijn familie voor het eerst vertelde dat mijn broer mij als kind had misbruikt, dacht ik dat mijn hele wereld zou veranderen", schreef Pacchiana. "Ik nam aan dat mijn familieleden mijn wens zouden delen om te onderzoeken wat er bij ons thuis was misgegaan en samen een pad naar genezing te zoeken. Ik heb me helaas vergist."

"Door hun gedrag had ik zelfs het gevoel dat het misbruik er niet echt toe deed", vervolgde ze. "Ja, ze geloofden me, maar mijn familieleden leken nog steeds vastbesloten om mijn trauma onder het tapijt te vegen. Na verloop van tijd realiseerde ik me dat ze mij zagen als het probleem, niet de broer die me had misbruikt."

De inmiddels 52-jarige Savage ontkent, volgens een verklaring die door zijn advocaat werd voorgelezen.

"Hoewel ik hoop dat mijn zus de hulp krijgt die ze nodig heeft om vrede te vinden, moet hier een einde aan komen. Jarenlang heeft ze mij en andere leden van mijn familie meedogenloos en vals aangevallen tegen iedereen die maar wil luisteren", zei Savage. "Door talloze onware verhalen over ons te verspreiden, op zoek naar een financiële bonus, heeft ze ons hele gezin gemarteld en heeft ze zich van ons allemaal vervreemd. Ik zal deze ongegronde en aanstootgevende rechtszaak aanvechten en eraan werken om dit voor eens en altijd te stoppen."

Karen Savage, de moeder van beiden, staat achter haar zoon. "Het doet me veel verdriet om dit te zeggen, maar mijn dochter lijdt aan ernstige psychische problemen en het is verschrikkelijk dat ze Adam en ons hele gezin hier doorheen sleurt. Adam is een goede man en ik steun hem volledig."

Herstel van orde? Een begin van tuigruimen in CHAZ

Zo, eindelijk schijnt er dus wat schot in de zaak te komen! Niet letterlijk want er zijn de laatste weken al meer als voldoende echte schoten gelost in de 'bevrijde zone' te Seattle. Vele doden en gewonden zijn het onomstotelijke bewijs daarvoor!

De CHAZ (Capitol Hill Autonomous Zone) is overigens omgedoopt tot CHOP (Capitol Hill Occupation Protest). Blijkbaar zag het anarchistische tuig ook wel in dat je door te strijden met de 'autonome vlag'-naam je toch ook wel een hoop minder extreme medestanders van je zal zien afkeren. Laten wij dan in elk geval hopen dat het gezag spoedig 'chop-chop' zal doen met dit losgeslagen zootje ongewassen gespuis!

Na weken van protest begon men zich steeds meer af te vragen wanneer er nou eindelijk zou worden ingegrepen. Het linkse en deugende stadsbestuur van Seattle met de politie, de linkse en deugende bestuurders van de staat Seattle met de National Guard. Beiden hadden de mogelijkheid om snel en consequent aan deze terreur een halt toe te roepen. Dat dit niet gebeurde lag natuurlijk alleen maar aan het feit dat men dacht hiermee President Donald Trump tot het inzetten van het leger te dwingen en hem daarmee als hardvochtig dictator te kijk te zetten. Mastermind 'The Donald' speelde het 4d-chess echter op heel wat meer borden en hield zich ijskoud op de vlakte. Daarmee draaide hij de sitatie volledig om en ging er, elke dag dat de bezetting langer duurde, meer sympathie richting de 'Commander and Chief' en minder naar het lafhartige en bange stads/staatsbestuur. 'He called their bluff' en 'it paid out' want eindelijk lijkt er dus vooruitgang te zijn.

De politie rukt op en het bezette politiebureau is al bereikt. Door de blufpoker van 'The Donald' zullen de politiediensten dus alsnog de hete kolen uit het vuur mogen halen. Hierdoor zal het linkse Democratische stadsbestuur, dat de order hiertoe gaf, te boek komen te staan als wrede en hardvochtige onderdrukkers van de 'oh zo vredelievende' (even teiltje pakken) activisten. Ik verwacht namelijk bepaald niet dat dit verder zonder slag of stoot zal verlopen!

Nog even en de rust in Seattle zal zijn wedergekeerd en zullen de Democratische deugers hun wonden moeten likken. Tja, als je denkt een meesterbrein als dat van 'The Donald' te kunnen overtroeven dan kun je wel eens van een koude kermis terugkeren!

Blu-ray: The Farewell

Wanneer de familie van Billi erachter komt dat hun geliefde grootmoeder terminale longkanker heeft, besluiten ze, naar Chinees gebruik om haar niet in te lichten. In plaats daarvan plannen ze een geïmproviseerde bruiloft en wordt de gehele familie overgevlogen naar China. Als Billi, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan komt ze in aanraking met het leven dat ze als zesjarige gedwongen moest opgeven, omdat haar vader een goede baan kreeg in de Verenigde Staten. Daar leert ze pas echt goed haar sterkzinnige grootmoeder kennen en komt ze in aanraking met de kracht van onuitgesproken liefde.

Babi pangang Nederlands immaterieel erfgoed

De Chinees-Indische restaurantcultuur is toegevoegd aan de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. 'Even naar de Chinees gaan' wordt door veel mensen als familietraditie gezien waarbij veruit het bekendste gerecht de krokant gebakken en met zoetzure saus overgoten Babi Pangang is.

Het concept van het Chinees-Indisch restaurant is samensmelting van de Indische, Nederlandse en Chinese cultuur. Of zoals zoals het Kenniscentrum het zelf omschrijft 'Vanaf het moment dat men een Chinees Indisch restaurant binnenkomt gaat men min of meer op reis. Het is een plek overgoten met Chinoiserie, een vanuit de Westerse blik op Azië geïnspireerde omgeving.' Ook dingen als de typische afhaalbalie's met een luikje dragen bij aan het unieke karakter van de restaurants.

Het aantal Chinees-Indische restaurants is de afgelopen 10 jaar met ruim 20% afgenomen. Dat is de reden geweest van de stichting Meer dan Babi Pangang om de restaurantcultuur aan te melden als immaterieel erfgoed.

Naast deze succesvolle aanmelding zet de stichting zich ook in om Babi Pangang populair te houden in Nederland door onder andere een Nationale Babi Pangang-dag te organiseren en is er ook een documentaire in ontwikkeling over dit smaakvolle gerecht.

Het gemiddelde Chinees-Indisch restaurant heeft naast de Babi Pangang vaak een gigantische kaart waarop vaak voor Nederland exclusieve fusies staan tussen de verschillende keukens. Wat haalt de FOK!ker er het liefste als die even geen zin heeft om te koken?

'Zwarte man' voortaan met hoofdletter, 'blanke man' niet

Onder meer de krant de New York Times schrijft 'Zwart' tegenwoordig met een hoofdletter als hiermee iemand van Afrikaanse oorsprong wordt aangeduid. Ook 'Latino', 'Indigenous' en 'Native' worden met een hoofdletter geschreven als het gaat om iemand uit deze - in Amerika - minderheidsgroeperingen. Het wordt dus 'de Zwarte man' en 'de witte man'. De term geldt voor zwarte mensen van over de hele wereld.

Volgens medewerkers van de krant zou er al een tijdje een discussie zijn binnen het bedrijf over of zwart in de etnische context met een hoofdletter zou moeten worden geschreven en na het interviewen van honderd journalisten is besloten dit door te voeren. De hoofdletter zou het best recht doen aan een ’gedeelde geschiedenis en identiteit’.

White blijft met een kleine letter. Niet alleen omdat er geen wereldwijde beweging is die eist dat het met een hoofdletter geschreven wordt, maar zelfs meer omdat bepaalde groepen, volgens de NYT 'witte suprematisten en haatgroepen', daartoe wél hebben opgeroepen. "Dat is op zich al een reden het niet te doen," aldus de krant.

Ook zouden blanken minder duidelijk 'een gedeelde cultuur en geschiedenis' hebben. Hiervoor wordt verder geen onderbouwing gegeven. Ook persbureau The Associated Press stapt over op het hoofdlettergebruik voor alle groepen behalve blanken.

Sunweb met Bol en Nieuwenhuis naar Tour, Kelderman en Oomen naar Giro

Team Sunweb heeft de selecties voor de Tour de France en de Giro d'Italia. De Duitse ploeg zal in de Tour de France kiezen voor een jonge ploeg, waar Cees Bol zijn kansen zal krijgen in de sprintetappes. In de overgangsritten krijgen de Belg Tiesj Benoot en de Zwitser Marc Hirschi een vrije rol. Joris Nieuwenhuis, de Nederlandse veldrijder, zal zijn debuut maken in de Tour de France.

Waar in de Tour de France geen klassementsrenner aanwezig is zal Sunweb in de Giro d'Italia met een sterke ploeg aan de start komen. Wilco Kelderman en Sam Oomen, die beide zeer waarschijnlijk aan het einde van het jaar de ploeg verlaten, krijgen in Italië een kans om een goed klassement te rijden. Ze krijgen daarbij de hulp van de Australische klimmers Chris Hamilton en Jai Hindley.

Michael Matthews, een andere Australiër van Sunweb, zal ook aan de start komen in Italië. De kopman van Sunweb zal het in de lastigere sprints moeten opnemen tegen Peter Sagan, die eerder zijn deelname toezegde aan de Giro d'Italia.

Selectie Tour de France: Tiesj Benoot, Cees Bol, Søren Kragh Andersen, Nicholas Roche, Joris Nieuwenhuis, Jasha Sütterlin, Nikias Arndt en Marc Hirschi.

Selectie Ronde van Italië: Wilco Kelderman, Chris Hamilton, Jai Hindley, Sam Oomen, Michael Matthews, Martijn Tusveld, Casper Pedersen en Nicolas Denz

Voor de Vuelta is een long-list gemaakt met Thymen Arensman, Asjbjorn Kragh Andersen, Alberto Dainese, Mark Donovan, Felix Gal, Chad Haga, Robert Power, Nicolas Roche, Martin Salmon, Michael Storer, Florian Stork en Ian van Wilder.

Start dialooggroep slavernijverleden

De komende tijd start een ‘adviescollege dialooggroep slavernijverleden’ een reeks gesprekstafels over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving. Het doel van de gesprekken is gericht op verbinding en een bredere erkenning van dit gedeelde verleden. Dat heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer laten weten. In 2021 levert deze dialooggroep een rapport met bevindingen op aan de minister van BZK.

Ollongren: ‘Discriminatie en racisme zijn hardnekkige problemen in onze samenleving. Daarom is het belangrijk om met elkaar het gesprek aan te gaan om stil te staan bij wat het slavernijverleden voor mensen in het heden betekent. Zo kunnen we een pijnlijk verleden omzetten in iets wat ons als samenleving verbindt in plaats van verdeelt.’

Maatschappelijke sectoren
De dialooggroep zal in verschillende maatschappelijke sectoren, zoals bijvoorbeeld cultuur, sport en bedrijfsleven de komende tijd gesprekstafels organiseren. De dialoog richt zich op de hele Nederlandse samenleving. Ook op de Caribische delen van het Koninkrijk vinden gesprekstafels plaats. Daarmee staat een inclusieve benadering bij de dialoog voorop. Ook maatschappelijke organisaties zullen betrokken worden. De dialooggroep zal eigen keuzes maken over de exacte invulling van de gesprekstafels.

Namen
Naast de voorzitter Frits Goedgedrag bestaat de dialooggroep uit Edgar Davids, Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Hannie Kool-Blokland, Glenn de Randamie (Typhoon) en Ruben Severina. Daarnaast komt er een vaste groep van circa vier of vijf wetenschappers die de dialooggroep gevraagd en ongevraagd zullen adviseren. Het ministerie van BZK faciliteert de dialoog. Voor 1 mei 2021 zal de dialooggroep een advies aan minister Ollongren aanbieden met de bevindingen van de gesprekstafels.

Time-out voor overlastgevende asielzoeker

Overlastgevende asielzoekers kunnen voortaan tijdelijk een time-out krijgen. De overlastgever krijgt dan minimale voorzieningen, maar wordt nog wel voorzien van opvang en de belangrijkste levensbehoeften. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat zorgen dat elk asielzoekerscentrum een time-out plek krijgt. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een time-out kan worden opgelegd na een incident met (zeer) grote impact, zoals agressie en geweld tegen COA-medewerkers of andere azc-bewoners. De overlastgever wordt dan verplaatst naar een sobere ruimte, waar hij of zij enige tijd kan verblijven. De overlastgever krijgt geen leefgeld, maar wordt in natura ondersteund en er kan – indien nodig - extra beveiliging worden ingezet. Na de time-out kan een overlastgever terug naar het asielzoekerscentrum of wordt, indien nodig, overgeplaatst.

Overlastgevers konden tot nog toe ook de toegang tot de opvang worden ontzegd, maar door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie is dat niet meer mogelijk. Overlastgevers worden daarom overgeplaatst naar andere locaties of uit elkaar gehaald als het groepen betreft. De time-out komt daar nu bij en is volgens de staatssecretaris een belangrijke aanvulling op de maatregelen.

Aanpak
De overgrote meerderheid van de asielzoekers in Nederland veroorzaakt geen problemen. Een relatief kleine groep zorgt echter wel voor overlast, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Dit is onaanvaardbaar, ook omdat hierdoor het draagvlak voor de opvang van asielzoekers die bescherming nodig hebben, wordt aangetast.

De staatssecretaris heeft daarom een reeks maatregelen genomen. Zo zijn er drie ketenmariniers aangesteld om gemeenten, politie, OM en het COA te helpen met de aanpak van overlast. Ook is er een Top X-lijst, waarop de zwaarste overlastgevers staan, zodat die kunnen worden aangepakt. Daarnaast is de Handhaving- en Toezichtslocatie geopend in Hoogeveen, waar zware overlastgevers naar kunnen worden overgeplaatst. Lokaal wordt door gemeenten, COA en politie gewerkt met het opleggen van gebiedsverboden en een meldplicht. Bij crimineel gedrag is uiteraard het strafrecht van toepassing.

Soulcalibur en Fallout76 naar Xbox Game Pass

Microsoft heeft nieuwe games aangekondigd voor Xbox Game Pass. Op 1 juli worden Out of the Park Baseball 21 en Fallout 76 toegevoegd aan de pc-lineup. Fallout 76 wordt ook toegevoegd aan de lineup voor Xbox One.

Vervolgens mogen Xbox One-gamers uitkijken naar Soulcalibur VI en CrossCode op 9 juli. Helaas vertrekken er op 15 juli een aantal games uit de Game Pass. Dit lijstje vind je hieronder.

Vertrekt uit Xbox Game Pass:

 • Blazing Chrome (Console & PC)
 • Dead Rising 4 (Console & PC)
 • Metal Gear Solid V (Console & PC)
 • Timespinner (PC)
 • Unavowed (PC)
 • Undertale (PC)

Speciaal shirt FC Utrecht ter ere 50-jarige bestaan, T-Mobile nieuwe hoofdsponsor

Op de dag dat de club 50 jaar bestaat heeft FC Utrecht telecombedrijf T-Mobile gepresenteerd als nieuwe hoofdsponsor. Ter ere van het jubileum is het thuisshirt voor het komende seizoen gebaseerd op het shirt uit de jaren ‘70.

T-Mobile heeft zich voor drie seizoenen aan de club uit de Domstad verbonden. Het telecombedrijf lost Zorg van de Zaak na vijf jaar af als hoofdsponsor.

Vanwege het 50-jarige bestaan van FC Utrecht speelt de club komend seizoen bij thuiswedstrijden in een speciaal shirt dat het zelfde ontwerp heeft als het shirt uit het oprichtingsjaar. Op de voorkant staan prominent de logo’s van T-Mobile en FC Utrecht. Op de achterkant staat geen sponsor maar wel de kleine logo’s van Elinkwijk, DOS en Velox. De drie clubs fuseerden in 1970 tot het huidige FC Utrecht.

Liever krijgsgevangen - Het bewogen oorlogsverhaal van de opa van Guus Meeuwis

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt in de documentaire ‘Liever krijgsgevangen’ het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis. Kleinzoons Guus en Marc traden in zijn voetsporen en maakten samen met hun vader en oom dezelfde reis als Cees in de Tweede Wereldoorlog.

Rode draad vormen Cees’ memoires waarin hij verslag doet van zijn oorlogstijd en openhartig schrijft over zijn jaren achter prikkeldraad.

Krijgsgevangen
Op 29 juli 1943 moet hij zich melden in het Wehrmachtslager aan de Zonnebloemstraat in Amersfoort. Vanaf hier wordt Meeuwis met een groot aantal collega’s in krijgsgevangenschap afgevoerd. Na een lange treinreis arriveert Meeuwis in kamp Stalag IV-B in Mühlberg. Daar zit hij bijna 2 jaar gevangen, tot het Rode Leger het kamp op 23 april 1945 bevrijdt. Anderhalve maand later sluit hij in Roosendaal zijn gezin weer in de armen.

Betuwestelling en de Maas
Sergeant Meeuwis wordt tijdens de mobilisatie in augustus 1939 opgeroepen. Hij komt terecht bij de zoeklichtafdeling van het 3e Regiment Genietroepen in Ochten. Deze eenheid heeft de taak om het zuidelijkste deel van de Betuwestelling en de Maas af te sluiten. Na de capitulatie op 15 mei 1940 wordt Meeuwis gedemobiliseerd.

Familie Meeuwis (foto: NIMH)
Familie Meeuwis (foto: NIMH)

PSV presenteert nieuw thuisshirt

PSV heeft woensdag het nieuwe thuisshirt gepresenteerd. Na vijf seizoenen Umbro is Puma de nieuwe kledingsponsor. Naast het shirt voor de veldspelers werden ook de nieuwe tenues voor de keepers gespresenteerd. Deze kenmerken zich door felle mierzoete kleuren.

Onbekend kasteel ontdekt in Heemskerk

In mei en juni voerde het bureau Saricon voor de gemeente Heemskerk een veldonderzoek op het kasteelterrein van Oud Haerlem uit. Het bureau scande en mat het ondergrondse kasteelterrein. Zo hoopten zij meer informatie te krijgen over het archeologisch Rijksmonument. De eerste resultaten van het bodemonderzoek zijn bekend. Wethouder Aad Schoorl: “Ik moet u zeggen, de eerste resultaten zijn sensationeel”.

Jean Roefstra (Historisch archeoloog, Provincie Noord-Holland) vertelt hierover: “In 1943 en 1960 deed prof.dr. J.G.N. Renaud onderzoek op het kasteelterrein Oud Haerlem. Dit onderzoek heb ik uitgewerkt en geïnterpreteerd. Hij groef toen maar een heel klein deel op van dit enorme terrein dat bestaat uit drie delen. De opgraving is toen nooit goed uitgewerkt. Ik ben blij dat we het onderzoek in deze tijd met speciale apparatuur nog een keer kunnen uitvoeren. Het bureau Saricon is bijna op de helft van het veldonderzoek. De eerste resultaten zijn echt bijzonder”.

Een extra kasteel ontdekt
Oud Haerlem expert Jean Roefstra licht verder toe: “Noord-oostelijk van het eerder onderzochte gebied (zie tekening in de bijlage, rechter witte vak) is een hele grote nieuwe kasteelstructuur gevonden. Van wel 45 bij 45 meter breed. Een kasteel bestaat uit twee of drie gebouwen. Een voor- en hoofdburcht en een voorhof die omgeven zijn door grachten. Renaud heeft in 1960 de hoofdburcht ontdekt, wij met dit onderzoek de voorburcht. Een voorburcht is een soort voorversterking, waar de stallen, ambachtslieden en andere dienstlieden woonden. In de hoofdburcht woonde de kasteelheer en zijn gezin. Door deze vondst is Oud Haerlem in een klap twee keer zo groot geworden qua grootte”.

Waarom de vondst zo uniek is in deze tijd
Rob Gruben is bouwhistoricus en expert in kastelen, hij legt uit: “Kasteel Oud Haerlem stamt uit 1250. In deze tijd bouwden ze alleen ronde kastelen. Een vierkant kasteel zoals Oud Haerlem kwam eigenlijk niet voor. En al helemaal niet met deze enorme grootte. Vierkante kastelen werden pas vanaf ongeveer 1280 door Floris V gebouwd. Tenminste, dat namen mensen tot nu toe aan. Het komt bijna nooit voor dat een onbekend kasteel van deze grootte nog wordt teruggevonden in Nederland. Daarom zijn we zo verrast. We dachten dat alles in de jaren 60 al was opgegraven. Oud Haerlem heeft maar 100 jaar bestaan en is daarna verwoest. Op het terrein is nooit meer wat gebeurd, waardoor alle resten in de bodem in tact zijn. Je kan Oud Haerlem, samen met alle bebouwing op het terrein, bestempelen als het grootste en meest moderne kasteelterrein van Nederland uit die periode”.

Nieuwe meettechnieken
Ferry van den Oever (Geofysicus): “Wij meten dit terrein met een geofysische techniek (ElectroMagnetischeInductie, ook wel: EMI). Dat is in een enorm hoge resolutie. Voor de metingen hebben we bijna 80 kilometer over het terrein gelopen. Met deze techniek kun je in de bodem kijken, zonder daadwerkelijk te graven”.

Vervolgonderzoek
Het bureau Saricon voert het onderzoek uit. Nancy de Jong-Lambregts, archeo-geofysisch specialist: “We zitten nog niet eens op de helft van het onderzoek. De komende maanden voeren we meer metingen uit. Daarna is het tijd om de metingen te interpreteren en alle resultaten te verwerken. Het hele terrein is een grote tijdscapsule. Ik ben benieuwd welke bijzondere vondsten wij nog meer gaan aantreffen”. Wethouder Aad Schoorl: “Door het onderzoek weten we nu al meer over het verleden en de geschiedenis van Heemskerk. Dat is erg bijzonder. Ik kijk uit naar de rest”.

Video
Bekijk hieronder de video waarin wethouder Aad Schoorl en het onderzoeksteam meer vertellen over de resultaten. Het onderzoeksteam bestaat uit: Jean Roefstra (historisch archeoloog), Rob Gruben (bouwhistoricus), Nancy de Jong-Lambregts (archeoloog, geofysische interpretatie) en Ferry van den Oever (geofysicus). Dronebeeld: Studio John Meijer.

A. van Dongen en J. Roefstra. Rechter witte vak is het nieuw ontdekte kasteel (Gemeente Heemskerk)
A. van Dongen en J. Roefstra. Rechter witte vak is het nieuw ontdekte kasteel (Gemeente Heemskerk)

Tannenberg komt 24 juli uit op consoles

De Nederlandse ontwikkelstudio's M2H en BlackMill Games laten weten dat de squad-based shooter Tannenberg, het vervolg op Verdun, op 24 juli voor Xbox One en PlayStation 4 verschijnt met een nieuwe map.

Tannenberg plaatst spelers aan het oostfront van WO1 terwijl het Russische rijk aan het vechten is tegen Duitsland. Authentieke wapens, uniformen en slagvelden laten zien hoe de manoeuvre-oorlogsvoering aan het oostfront was, in tegenstelling tot de loopgraven-oorlog aan het westfront, zoals in de voorganger Verdun. Tannenberg voor consoles heeft een nieuwe map die zich rond de vestingstad Przemyśl afspeelt. PC-spelers hoeven zich geen zorgen te maken, de nieuwe map komt ook op Steam aan op 24 juli.

Airbus A330 Multi Role Tanker Transportvliegtuig onderweg naar thuisbasis Eindhoven

De eerste nieuwe Airbus A330 MRTT vliegt nu van Spanje naar Vliegbasis Eindhoven. Uiteindelijk worden hier 5 van deze toestellen gestationeerd. Ze behoren tot de zogenoemde Multi Role Tanker Transport Capability (MRTT). Dit is een vliegtuigenpool van de NAVO waar 6 Europese partners gebruik van maken.

In totaal zijn er straks 8 toestellen, waarmee onder meer jachtvliegtuigen in de lucht zijn bij te tanken. De resterende 3 gaan naar Duitsland.

Het plan om te komen tot de MRTT is in 2016 bedacht door Luxemburg en Nederland. Ook België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië waren enthousiast over de pool en sloten zich aan.

De Airbussen fungeren niet alleen als vliegend pompstation. Ze vervoeren ook mensen en vracht en zijn inzetbaar voor medische evacuaties.

De 6 deelnemende landen zorgen gezamenlijk voor het verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen van de vloot. Met Frankrijk, dat zelf MRTT-toestellen heeft, wordt samengewerkt op het gebied van onderhoud en modificaties.

De eerste Airbus landt tegen 15.00 uur op Vliegbasis Eindhoven.

De vlucht tracken kan via: https://tar1090.adsbexchange.com/?icao=480c41

Update 01-07-20: video toegevoegd

Airbus A330 MRTT (afbeelding: Ministerie van Defensie)
Airbus A330 MRTT (afbeelding: Ministerie van Defensie)

NK wielrennen op 21, 22 en 23 augustus

De wielerbond KNWU heeft een nieuwe datum voor het NK wielrennen bekendgemaakt: 21, 22 en 23 augustus. Op deze dagen vindt achtereenvolgens de titelstrijd op de weg plaats voor mannen onder 23, elite vrouwen en elite mannen. De locatie is de VAM-berg nabij het Drentse Wijster.

Vanwege corona kon het NK niet doorgaan op de traditionele datum in juni. Nu heeft de KNWU in overleg met organisator Courage Events, de gemeente Midden-Drenthe en de provincie Drenthe de nieuwe datum vastgesteld. Op het 7,3 kilometer lange parcours met de VAM-berg als hoogtepunt kan aan alle geldende regels ten aanzien van het coronavirus voldaan worden.

Algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU is blij dat het NK doorgang kan vinden: “Dit is voor veel renners een evenement om naar uit te kijken. Het was goed uit te leggen geweest als we dit jaar niet konden organiseren gezien de maatschappelijke belangen die enkele maanden voorrang genoten. Maar nu sportevenementen weer zijn toegestaan, kijken we uit naar een voor ons als bond belangrijk wedstrijdmoment. Bij het besluit toch te gaan organiseren is mee gewogen dat dit NK met name voor de continentale teams en de vrouwenploegen een belangrijk moment is om exposure te genereren voor hun sponsors. Zeker nu er een aantal maanden geen wedstrijden plaats vonden. Met medewerking van alle genoemde partijen kunnen en willen we er nu als bond aan bijdragen om toch wat extra glans aan dit seizoen te geven.”

"Shorttrackster Van Ruijven vecht momenteel voor haar leven"

De toestand van Lara van Ruijven is verslechterd. De shorttrackster werd eind vorige week ernstig ziek en vervolgens opgenomen in een ziekenhuis in de Franse stad Perpignan.

De 27-jarige Van Ruijven verbleef met de nationale shorttrackselectie in het zuiden van Frankrijk toen ze ziek werd. In het ziekenhuis werd een auto-immuunreactie vastgesteld, met onder andere inwendige bloedingen als gevolg.

Inmiddels is Van Ruijven twee keer geopereerd maar dit heeft nog niet tot verbetering geleid. De wereldkampioene op de 500 meter wordt in een kunstmatige coma gehouden.

“Lara vecht momenteel voor haar leven”, zegt bondscoach Jeroen Otter. “Met ongelooflijk veel doorzettingsvermogen heeft ze op het ijs de wereldtitel behaald, maar deze strijd is vele malen zwaarder. We leven allen enorm met haar mee en hopen met heel ons hart dat ze hier goed uitkomt.”

Rotterdam vernoemt straten naar strijders tegen slavernij en koloniale overheersing

In Rotterdam zijn vijf nieuwe straten in Charlois vernoemd naar personen die streden tegen slavernij en koloniale overheersing in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Wethouder Bert Wijbenga (Integratie en Samenleven) stemde in met het advies van de straatnamen- en gedenktekenscommissie en de gebiedscommissie Charlois. In 2021 zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in hun huis aan de Tulastraat. De andere benoemde straatnamen zijn Thicopad, Janey Tetarypad, Virginia Gaaipad en Bonipad.

Inwoner Simão Miguel stuurde in november 2019 een suggestie naar de straatnamen- en gedenktekencommissie voor het vernoemen van een straat naar Tula. Simão Miguel: “Ik ben blij dat deze straatnamen in zo’n korte tijd zijn benoemd! Er is niet altijd meteen een goede plek voor een nieuwe straatnaam. Het is goed dat het koloniale verleden zichtbaar is in Rotterdam. Niet alleen de kant van de overwinnaars maar ook de kant van de mensen die streden tegen die overheersers. Dat zijn echte helden die verzet leverden. Een inspiratiebron voor iedereen in de stad.”

Tula
Tula (geboortejaar onbekend-1795) was de leider van de slavenopstand in 1795 op Curaçao. Hij protesteerde tegen het onrecht dat slaven werd aangedaan en streefde naar vrijheid en gelijkheid. Geïnspireerd door de Franse revolutie, de oprichting van de Bataafse Republiek en de slavenopstand op Saint-Domingue (het huidige Haïti) legden de slaven op 17 augustus 1795 onder aanvoering van Tula hun werk neer en togen ze naar de gouverneur in Willemstad om voor hun vrijheid te pleiten. Dit was het begin van de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. De opstand werd in september 1795 neergeslagen, waarna Tula en 31 andere slaven op 7 oktober 1795 ter dood werden gebracht. Tula is uitgegroeid tot het symbool van verzet tegen de slavernij op Curaçao en werd in 2010 uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. Ieder jaar wordt op 17 augustus, de dag van de vrijheidsstrijd, op Curaçao de opstand herdacht.

Thico
Landslaaf Thico (geboorte- en sterfjaar onbekend) was de woordvoerder van de slavenopstandelingen op Aruba. Geïnspireerd door de slavenopstanden op Curaçao en Saint-Domingue keerde Thico zich in 1795 met ongeveer dertig slaven tegen hun eigenaren. De Nederlandse Commandeur Specht schrijft daarover: ‘… hebbende eene Neeger Thico aan den Staat behorende en aldaar ten dienste van den Commandeur sig seer stoutmoedig en brutaal uytgelaaten, seggende nier meerder te willen dienen, maar vrij te sijn,’ Als straf werd Thico naar Curaçao verscheept, waar hij na enkele maanden opsluiting onverkoopbaar bleek en daarom als sjouwerslaaf in Fort Amsterdam te werk werd gesteld.

Janey Tetary
Janey Tetary (1856-1884) leidde protesten tegen de werkomstandigheden van de Hindoestaanse contractarbeiders in Suriname. In 1880 reisde Tetary alleen als contractarbeider van India naar Suriname. Ze was moslim en in India op jonge leeftijd verstoten door haar man. In Suriname kwam ze in dienst van de plantage ‘Zorg en Hoop’. Tussen 1873 en 1916 kwamen in Suriname Hindoestaanse arbeidsmigranten tientallen keren in opstand tegen de arbeidsomstandigheden op de plantages waar zij werkten. In 1884 organiseerde Tetary een opstand samen met contractarbeider Ramjanee, waarbij zij streden voor de beloofde betaling en een menswaardig bestaan. De vrouwelijke contractanten namen onder leiding van Tetary volledig deel aan de strijd. Nadat de opstand na twee dagen werd neergeslagen, liet het koloniaal bestuur Tetary en zeven anderen ter dood brengen. In 2017 kreeg Janey Tetary in Paramaribo een standbeeld.

Virginia Gaai
Virginia Dementricia, later Virginia Gaai (1842-1867), was een slaafgemaakte die op Aruba in opstand kwam tegen haar eigenaren. Zij overtrad meermalen de haar opgelegde regels en werd daarvoor elke keer met dwangarbeid gestraft. In 1859 probeerde ze weg te lopen wat mislukte en resulteerde in meer zware arbeid en een celstraf. Snel na haar vrijkomen werd Virginia weer opgepakt en beschuldigd van ‘straatrumoer en verzet tegen de politie’. Ditmaal kreeg ze een lijfstraf. Haar eigenaar verkocht haar in 1860. Virginia werd in 2005 in een driedelig multimedia-kamerscherm vereeuwigd door de Arubaanse kunstenares Vanessa Paulina. Sindsdien wordt zij beschouwd als een symbool van verzet tegen de slavernij op Aruba.

Boni
Boni (1730-1793) werd geboren als de zoon van een weggelopen slavin, die zich had aangesloten bij de Cottica-Marrons. Eenmaal volwassen nam hij het leiderschap van de Cottica-Marrons over. Hij leidde vanuit Fort Boekoe bij Commewijne in Suriname een guerrillaoorlog tegen het Nederlandse koloniale bewind. Bij aanvallen op plantages maakten zij voorraden, gereedschap en wapens buit én bevrijdden zij vrouwen. Toen in 1772 Fort Boekoe werd ingenomen door de koloniale troepen wist Boni samen met een grote groep marrons te ontkomen en gezamenlijk zetten zij de strijd voort vanuit nieuwe forten aan de grens van Frans-Guyana. In 1793 werd Boni verraden en in zijn slaap vermoord.

De straten worden aangelegd voor het nieuwbouwproject ‘In het Zuiderpark’, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid.

Straatnamen- en gedenktekencommissie
De straatnamen- en gedenktekencommissie van de gemeente Rotterdam adviseert het college over nieuwe straatnamen en aanvragen van gedenktekens in de openbare ruimte. De stadsarchivaris is voorzitter van de commissie. In de commissie zitten zowel ambtelijke leden als burgerleden. De commissie bestaat al sinds 1941. 

FC Utrecht is 50 jaar

Vandaag is er een club jarig, het is FC Utrecht! De Domstedelingen worden wel 50 jaar. Gisteren vierden een aantal supporters dit al bij het stadion met vuurwerk. We zagen er ook een bekend gezicht. Wat zijn jouw herinneringen aan de club?

Rotterdam test mobiele flitsapparatuur

Op zeven plekken in Rotterdam komen eind juni verplaatsbare flitscamera’s te staan. Rotterdam werkt mee aan een experiment van het Openbaar Ministerie dat de effectiviteit, flitspalen, het gebruiksgemak en de kosten van de mobiele flitsapparatuur wil onderzoeken.

Op de zeven locaties in Rotterdam komen lege flitskasten te staan, de flitsapparatuur wordt steeds gewisseld tussen de locaties. De locaties van de mobiele flitsapparatuur zijn bepaald in overleg met het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente.

Het gaat om de volgende locaties: 

 • Max Havelaarweg
 • Spinozaweg
 • Van der Duijn van Maasdamweg
 • Straatweg
 • West-Kruiskade
 • Bergweg
 • Beukelsdijk

De flitscamera controleert op alle locaties de snelheid en flitst hardrijders in beide rijrichtingen. Wethouder Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal is blij met de proef: “We zoeken al langere tijd naar een betrouwbare manier om asociaal rijgedrag zoals te hard rijden aan te pakken. De politie kan niet altijd en overal controles doen en vaste flitskasten zijn erg voorspelbaar. Deze nieuwe aanpak met mobiele flitsapparatuur zorgt ervoor dat we op meerdere hotspots kunnen handhaven. Ook al flitsen steeds maar een aantal van de kasten, automobilisten maken minder overtredingen, omdat ze op alle zeven locaties kans hebben een boete te krijgen.”

Het Openbaar Ministerie test ook al in Noord-Brabant en in Tilburg met verplaatsbare flitspalen.

Verblijfsvergunning veroordeelde Marokkaan terecht ingetrokken

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mocht de verblijfsvergunning van een veelvuldig strafrechtelijk veroordeelde Marokkaanse man intrekken, ook al is de man al bijna vijftig jaar ‘rechtmatig’ in Nederland. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (1 juli 2020).

Het gaat in deze zaak om een uit Marokko afkomstige man die voor verschillende vermogens-, drugs-, gewelds- en zedenmisdrijven is veroordeeld. Het gaat onder meer om twee verkrachtingen, een poging tot doodslag, diefstal met geweld en diefstallen met inbraak. Bij elkaar opgeteld gaat het dan om gevangenisstraffen van meer dan zeventien jaar. Met het oog op de openbare orde besloot de staatssecretaris om de verblijfsvergunning van de Marokkaanse man in te trekken. Daardoor moet de man Nederland en de Europese Unie verlaten zodra hij vrijkomt uit de gevangenis en mag hij tien jaar lang niet terugkomen.

De staatssecretaris heeft een individuele belangenafweging gemaakt die naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak in overeenstemming is met de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In haar afweging heeft de staatssecretaris alle relevante belangen betrokken, waaronder het feit dat de man al bijna 50 jaar in Nederland verblijft op basis van een geldige verblijfsvergunning. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de staatssecretaris daarbij ‘deugdelijk gemotiveerd’ dat die belangenafweging in het nadeel van de Marokkaanse man uitvalt.

Operatie Portunus: groot onderzoek naar cocaÔnehandel

Vanochtend vroeg zijn politie en justitie op meerdere locaties in en buiten Zeeland gestart met Operatie Portunus. In deze operatie komen meerdere rechercheonderzoeken bij elkaar die 1 ding gemeen hebben, onderzoek doen naar meerdere criminele organisaties die zich bezig houden met de import van cocaïne via de haven van Vlissingen en het faciliteren daarvan.

Verschillenden arrestatieteams hebben vanochtend 9 verdachten aangehouden, ook worden er op dit moment zoekingen gedaan in onder andere Heinkenszand, Middelburg, Goes, Vlissingen en Nieuwdorp. In totaal gaat het om rond de 30 locaties. Daarbij worden ruim 400 agenten ingezet.

Informatie
Politie en Justitie hebben het vermoeden dat er meerdere criminele samenwerkingsverbanden actief zijn rondom de import van cocaïne via de Vlissingen haven. Waar het ene verband de partijen uit de dekladingen haalt en een ander bijvoorbeeld actief als bemiddelaar/ broker om de cocaïne te kunnen invoeren. Voornaamste doel van vandaag is informatie en bewijs te verzamelen in deze verschillende (deel)onderzoeken. Voor politie en justitie een eerste stap in een lang lopende operatie, waarbij ze meer inzicht willen en gaan krijgen rondom deze criminele en ondermijnende samenwerkingsverbanden in het havengebied en hoe die zich verhouden tot elkaar.

Partners
Politie en justitie werken al jaren samen met allerlei partners zoals de douane, de Zeeuwse gemeenten, North Sea Port en de Taskforce/RIEC om een vuist te maken naar de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit in het havengebied.

FOK! Wat eten we vandaag? #ragout

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogovolgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we creatief doen met Ragout! Wikipdeia: "Ragout (Nederlands-Nederlands) (in oud-Nederlands: ragoût) of vol-au-vent (Vlaams) is van oorsprong een gerecht dat bestaat uit stukjes gesneden vlees, gevogelte of vis in saus."

De saus wordt gemaakt door gelijke hoeveelheden boter en bloem te vermengen. De boter wordt eerst gesmolten zonder deze te bruinen, daarna wordt de bloem toegevoegd en laat men deze kort aanbakken. Vervolgens wordt bouillon toegevoegd om de substantie op de gewenste dikte te krijgen. Tot slot voegt men stukjes vlees (vaak kip) toe, en vaak ook champignons. Er bestaan ook talloze vegetarische ragouts zoals eierragout, champignonragout en groentenragout.

Ragout wordt soms gegeten in een pasteitje, ook vidé genaamd. Dat is een rond, warm, hartig bladerdeeggebakje. Traditioneel wordt dit gevuld met kippenragout, al kan het uiteraard ook gevuld worden met andere ragouts. Als men in Frankrijk of België een "vol-au-vent" of "koninginnenhapje" bestelt, krijgt men doorgaans een pasteitje gevuld met kippenragout, in Vlaanderen ook wel kippenfricassée genoemd.

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de hamvraag van vandaag: wat is jouw favoriete ragoutrecept?

Een typisch Belgische vol-au-vent of koninginnenhapje Door Heipedia - Eigen werk, CC BY-SA 4.0
Een typisch Belgische vol-au-vent of koninginnenhapje Door Heipedia - Eigen werk, CC BY-SA 4.0

Ondernemers met handgranaat voor deur vaak gelinkt aan criminelen

Amsterdamse ondernemers van wie de zaak is beschoten of een handgranaat voor de deur is gelegd, hebben volgens de politie in de meeste gevallen een link met criminele netwerken.

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Vorig jaar waren er achttien geweldsincidenten, waarbij er sprake was van een beschieting of het leggen van een handgranaat, ongeveer net zoveel als de jaren ervoor.

De taskforce Geweld en Intimidatie Tegen Ondernemers, bestaande uit politie, Openbaar Ministerie, gemeente, belastingdienst en het ministerie, legde 37 geweldsincidenten van de voorgaande jaren onder de loep. In 26 gevallen was er sprake van een incident met een explosief en in 13 gevallen een beschieting. In twee gevallen was er sprake van een granaat en een beschieting.

Geen duidelijk motief
Volgens de taskforce ontbreekt echter meestal de mogelijkheid om aanslagen 'uit te rechercheren', omdat de opsporingscapaciteit die daarvoor nodig is voor meer dringende prioriteiten, zoals liquidaties, wordt ingezet. Ook ontbreken In de meeste gevallen 'harde politiegegevens' over de motieven van de aanslagen, waardoor niet kan worden vastgesteld of het doel was om een sluiting af te dwingen.

Wel kan het plaatsen van een handgranaat volgens de taskforce worden gezien als een duidelijke waarschuwing aan het adres van de getroffen ondernemers, ook als er geen sluiting volgt.

Screening
Het beste instrument wat de gemeente heeft ter voorkoming, is het screenen van de ondernemers en ondernemingen via de wet Bibob. Halsema waarschuwt dat door de coronacrisis de inkomsten van veel ondernemingen onder druk staan, wat de komende tijd kan leiden tot veel wisselingen van ondernemingen en ondernemers. "De noodzaak om hierop te zijn voorbereid en snel en nodig te kunnen screenen is evident."

Beste reizigers: Welkom terug

“Beste reizigers, wat fijn jullie weer te zien.” Het is een omroep die op deze dag veel te horen is in de trein. Vanaf vandaag mag NS weer alle reizigers verwelkomen, ook voor een dagje uit of vakantie. Voor de veiligheid vraagt NS om zoveel mogelijk verspreid over de dag te reizen, drukte te vermijden door elkaar ruimte te geven en ook in de trein zoveel mogelijk afstand te bewaren.

Op de stations hebben NS en ProRail al verschillende maatregelen genomen om reizigers te helpen om verantwoord te reizen. Daar komen vanaf deze en volgende week op acht stations zuilen bij waar reizigers hun handen kunnen desinfecteren. De zuil komt voor de poortjes te staan, aangezien dat de plek is waar reizigers zich oriënteren, een kaartje kopen of informatie halen. Het bedienen gaat met een voetpedaal, zodat aanraken met de handen niet nodig is. De eerste zuilen komen op de grotere stations Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Leiden Centraal, Eindhoven Centraal, Amsterdam Zuid en Nijmegen. Als de reacties van reizigers positief zijn, volgen nog meer stations.

Groene stickers
In de treinen is met groene stickers aangegeven waar reizigers kunnen zitten. Vanaf 1 juli zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. De stickers blijven voorlopig nog in de treinen en dienen als hulpmiddel om, daar waar het kan, zo veel mogelijk afstand te houden. Het aantal reizigers dat gebruikmaakt van de trein is momenteel 25 tot 30 procent ten opzichte van gebruikelijk.

Fiets in de trein
De fiets is vanaf 1 juli wederom welkom in de trein. NS verzoekt reizigers om fietsen vooraf aan te melden om drukte te voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

Samenreiskorting en Groepsticket
Vanaf 1 juli is ook het Groepsticket en het reizen met Samenreiskorting opnieuw beschikbaar.

Een na grootste fietsenstalling van Nederland geopend bij Den Haag Centraal

De fietsenstalling Koningin Julianaplein bij station Den Haag Centraal is in gebruik genomen. Er zijn 700 nieuwe OV-fietsen te huur en daarnaast zijn er ruim 7000 plekken om fietsen te stallen. Met een oppervlakte van 8.000 m2 is de KJ-Stalling de grootste stalling van Den Haag en de 1 na grootste van Nederland.

"Bijna de helft van onze reizigers komt met de fiets naar het station", zegt Magdalena Piotrowska, NS-directeur Regio Zuid. "De afgelopen jaren was bij dit station niet genoeg stallingsplaats. Daarom zijn wij heel blij met deze prachtige, ruime stalling."

Den Haag wil een echte fietsstad worden, want fietsen is gezond, schoon en gemakkelijk. De combinatie van fiets en trein draagt bij aan duurzame mobiliteit en de bereikbaarheid van Den Haag. De stalling heeft een oppervlakte van iets meer dan anderhalf voetbalveld en heeft daardoor ruimte voor bijna 8.000 fietsen die makkelijk, veilig, en de eerste 24 uur gratis gestald kunnen worden. Waarbij ook plek is voor afwijkende fietsen zoals bakfietsen, fietsen met kinderzitjes en kratjes en 700 OV-fietsen.

Skyline van Den Haag
In de glazen wanden van de stalling is de architectuur van Den Haag te zien. Bekende gebouwen van Den Haag, van oud tot nieuw, vormt de basis voor één doorlopende afbeelding op de gehele glaswand die de stalling omsluit. Gevelelementen van 17 iconische gebouwen zijn subtiel in elkaar verweven tot een ca. 1.040 vierkante meter groot stadslandschap met een Escheriaanse uitstraling. Als je erlangs fietst, ervaar je in een vloeiende beweging de skyline van de stad.

Moderne stalling
Fietsers betreden de fietsenstalling via eén van de zes rolbanden. Beneden is een grote ontvangstruimte. Na het inchecken zie je hoe naar een vrije fietsplek te fietsen, stippellijnen zijn zichtbaar op de vloer én op het plafond, zodat je ze vanzelf begint te volgen. Groen is voor fietsers, geel voor voetgangers. De lichte kleuren, open wanden en goede verlichting zorgen voor sociale veiligheid.

Je kunt er bovendien helemaal rondlopen; er zijn geen lange doodlopende paden. De stalling werkt met een ‘check-in/check-out-systeem’ waar gebruikers met onder andere een OV-chipkaart kunnen betalen. De eerste 24 uur mag er gratis geparkeerd worden. Door middel van een QR code kun je onthouden waar je je fiets hebt achtergelaten. De stalling blijft open tot een kwartier na aankomst van de laatste trein.


Het is vandaag..

Goedemorgen, gelukkig nieuw halfjaar allemaal! We zijn beland in deel twee van 2020 wat hopelijk meer goeds brengt dan het eerste half jaar. Op 1 juli is het de dag van de huis aan huiskrant en dag van de komkommer. Jarigen zijn vandaag schrijfster Carry Slee (71), de voetballers Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij (beiden 44) en coureur Daniel Ricciardo (31).

Dag van de huis aan huiskrant.
Elke plaats of gemeente heeft wel een eigen huis aan huiskrant. Hij valt op de deurmat, je bladerd hem even door en 2 weken later ligt ie in de kattenbak of is er glas in gewikkeld. Maar er staat meer in dan je denkt. De lokale journalist kent de omgeving en wat er speelt. Een sponsorloop van basisschool De Hoef zal meer bekendheid krijgen net als de expositie van thuiskunstenaar Ad Bevers in het plaatselijke museum. De huis aan huiskrant staat onder druk, het wordt steeds minder gelezen en ook de uitgave komt bij grotere partijen te liggen omdat het goedkoper is. Ook betekent dit minder inhoudelijk lokaal nieuws wat erg jammer is, je wilt immers weten wat er in de omgeving speelt. 

De viering van de dag op 1 juli is een bewuste keuze, het is de start van de week van de huis aan huiskrant en van de vakantieperiode. In deze tijd is dan ook veel komkommernieuws te lezen en over komkommers gesproken..

Dag van de komkommer.
Niet geheel verrassend valt deze dag op 1 juli. Maar waar komt het vandaan? En waarom is het geen tomatendag of spruitjesdag? Rond het jaar 1700 gebruikten Engelse kleermakers de term cucumbertime wat als betekenis had: "Taylers Holiday, when they have leave to Play, and Cucumbers are in Season." In Nederland noemen we het zo omdat het is komen overwaaien en omdat er simpelweg weinig echt nieuws te melden is, politici zijn met reces, scholen hebben vakantie en veel mensen zijn zelf ook met vakantie. Maar hoe vier je nu komkommerdag? Door het te consumeren! Dit kan op meerdere manieren, gewoon uit het vuistje, als garnituur of gewoon in plakjes, met bij voorkeur heksenkaas.

Kiezer krijgt meer invloed

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat het kiesstelsel wijzigen. Straks kan de kiezer een stem uitbrengen op een partij, en zo stemmen op de hele kandidatenlijst, of op één kandidaat van die partij. Kandidaten die kunnen rekenen op de steun van de kiezers worden dan sneller gekozen op basis van de voorkeursstemmen die ze krijgen. Minister Ollongren: “Door de kiezer de mogelijkheid te geven een stem uit te brengen op een partij of op een kandidaat krijgt hij of zij meer invloed op wie er bijvoorbeeld in de Tweede Kamer komt.”

De Staatscommissie parlementair stelsel adviseerde deze wijziging, het kabinet neemt dit advies nu over. Het wetsvoorstel gaat in het najaar in consultatie. De minister schrijft dit aan de Tweede Kamer, ze licht de stand van zaken toe met betrekking tot de uitvoering van het kabinetsstandpunt hervorming parlementair stelsel.

Jongeren
Het Kabinet wil jongeren meer betrekken bij de politiek. Wat begon onder de noemer Jongerenparlement, wordt nu in overleg met jongeren en jongerenorganisaties omgezet in een vorm van jongereninspraak, die aansluit bij de wensen die jongeren hebben. Begin 2021 moet de nieuwe vorm van jongereninspraak actief zijn.

Minister Ollongren: “Besluiten van het kabinet zijn van grote invloed op de toekomst van jongeren. De stem van jongeren moet meer gehoord worden en meer meetellen. En dan niet alleen over onderwerpen die nu direct over de jongeren gaan, maar ook over beslissingen die genomen worden op het gebied van pensioenen of de arbeidsmarkt. Zaken die voor jongeren nog ver weg lijken, maar van grote invloed zijn op hun toekomst.”

Het kabinet draagt de Tweede Kamer de mogelijkheid aan om de leeftijd voor de ondersteuning van burgerinitiatieven te verlagen naar 16 jaar. Zestien- en zeventienjarigen krijgen dan de mogelijkheid maatschappelijke thema’s in de Tweede Kamer te agenderen. Als de Tweede Kamer de leeftijdsgrens verlaagt, dan ligt het voor de hand om ook de leeftijd voor het Europees Burgerinitiatief te verlagen.

Terugzendrecht
Het kabinet stelt voor om de Eerste Kamer terugzendrecht te geven. Hiermee krijgt de Eerste Kamer naast de bevoegdheid om een wetsvoorstel te verwerpen, de bevoegdheid om wijzigingen in een wetsvoorstel voor te stellen aan de Tweede Kamer. Door het terugzendrecht heeft de Eerste Kamer straks een effectieve, snelle en transparante manier om haar bezwaren tegen een wetsvoorstel kenbaar te maken aan de Tweede Kamer.

Opnieuw duistere heerser spelen in Dungeons III: complete edition

Dungeons III, de meesten zullen zich even achter de oren krabben welke game dat ook al weer was. De dungeon management-simwerd met veel lof ontvangen in 201, en heeft flink wat DLC gekregen over de jaren heen. Nu heeft uitgever Kalypso Media alles samen gevoegd in de complete edition; een uitgelezen moment om de game weer aan te gooien en te kijken hoe het ook alweer was om je Snots aan het werk te meppen en de legers van het Goede te verslaan.

Voorbereiding bedrijven op Brexit zakt in

Nederlandse bedrijven zijn minder op de hoogte en minder voorbereid op de gevolgen van de Brexit en de toekomstige relatie van het Verenigd Koninkrijk dan in 2019. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk.

In februari 2020 is de Brexit in een nieuwe fase beland. Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten en onderhandelt momenteel met de EU over de nieuwe relatie. Gedurende de afgelopen drie jaar waren ongeveer vier op de vijf bedrijven (82%) die zakendoen met het VK redelijk tot zeer goed op de hoogte van Brexit. Maar dit aandeel is in 2020 gedaald tot ongeveer de helft (49%).

Bedrijven treffen ook minder voorbereidingen voor de Brexit. Ten opzichte van vorig jaar zijn er minder bedrijven die zich een beetje tot in zeer grote mate voorbereiden (gedaald van 76% naar 60%). Het aantal bedrijven dat goed is voorbereid, is nagenoeg gelijk gebleven (32% in 2019 naar 31% 2020).

Brexit en corona
Ondanks de coronacrisis blijven bedrijven de ernst van Brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk inzien. Ongeveer een derde van de bedrijven met een (in)directe relatie ziet Brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk nog steeds als een probleem voor het bedrijf. Een kwart van de bedrijven met een directe relatie (25%) en een kleiner deel van de bedrijven met een indirecte relatie (17%) menen dat Brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk vanwege de coronacrisis een klein probleem is geworden.

Verwachtingen
Ongeveer een derde van de bedrijven met een directe als indirecte zakenrelatie met het Verenigd Koninkrijk verwacht dat er dit jaar een verlenging van de overgangsregeling komt. Bijna een kwart van de bedrijven (23%) met een directe relatie met het Verenigd Koninkrijk denkt dat er een zeer beperkt akkoord gesloten wordt en 14% denkt dat het niet lukt om afspraken te maken voor het einde van het jaar.

Aflopen overgangsperiode
Het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven geen verlenging te wensen. De EU en het Verenigd Koninkrijk hadden hiertoe gezamenlijk moeten besluiten voor 1 juli. Hiermee is nu zekerheid dat de overgangsperiode op 31 december zal aflopen. Er is binnen het terugtrekkingsakkoord geen mogelijkheid meer om tot verlenging over te gaan. Ondernemers hebben nog tot 31 december 2020 om zich voor te bereiden op de nieuwe relatie en situatie.

Dit kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met toeleveranciers en afnemers, het zorgen voor een douanenummer (EORI) en het transport goed te regelen. Voor tips en meer informatie kunnen ondernemers terecht op www.brexitloket.nl. Hier kunnen zij de Brexit Impact Scan invullen om te kijken welke maatregelen zij nu al kunnen en moeten treffen.

Vechten in Sword Art Online: Alicization Lycoris

Bandai Namco heeft een gameplaytrailer van Sword Art Online: Alicization Lycoris uitgebracht, waarin er wordt uitgelegd hoe het vechtsysteem in elkaar zit.

Door goed te timen tijdens de zwaardgevechten kun je vijandelijke aanvallen compleet blokken of afstraffen. Als team zijnde heb je ook groepsaanvallen tot je beschikkking. Daarnaast heb je een vrij uitgebreide skilltree, flink wat wapens wapens en items en Sacred Arts: aanvallende, defensieve en genezende magie om de vijanden aan te pakken.

Sword Art Online: Alicization Lycoris komt 10 juli uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Vanaf vandaag is iedereen standaard orgaandonor

Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Iedereen die zelf geen keuze heeft gemaakt is vanaf nu dan ook standaard orgaandonor, hoewel mensen vanwege het coronavirus langer de tijd krijgen alsnog hun keuze in te vullen. 

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register.

Vanaf begin september stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld.

Verstappen: "Het zal een zwaar gevecht worden om te winnen"

Ondanks zijn overwinningen de afgelopen jaren bij de Grand Prix van Oostenrijk rekent Max Verstappen zich niet rijk. De Nederlander heeft vertrouwen in zijn Red Bull en hoopt met Mercedes om de overwinning te kunnen strijden. Verstappen kijkt ook verder dan een derde overwinning in het thuisland van zijn team.

"Ik zou het liefst het kampioenschap winnen! Ik denk niet echt aan een hattrick, het belangrijkste voor mij is om een competitieve auto te hebben en het beste eruit te halen. Ik beschouw mezelf nooit als de favoriet, want als je naar de baan kijkt, is het niet eens het beste circuit voor ons. Vorig jaar was het natuurlijk erg warm en het lukte ons erg goed om de motor te koelen. Dus ik verwacht geen simpele overwinning. Ik denk dat Mercedes weer erg sterk zal zijn en wie weet waar Ferrari zal staan. Dus nee, het zal een zwaar gevecht worden om de race te winnen, maar we gaan ervoor", aldus de Red Bull-coureur op Verstappen.nl.

De Nederlander verwacht dat zijn Red Bull-bolide beter aan zal voelen dan tijdens de wintertests. "Het is ontzettend lang geleden dat ik in de RB16 reed. Toen voelde het goed aan, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ik wil het altijd beter doen. Red Bull heeft voorafgaand aan de race erg hard gewerkt en er zullen upgrades op onze auto zitten. Maar alle teams zullen die hebben, dus het is afwachten waar iedereen staat. Het weer in Oostenrijk kan ook snel omslaan, dus dat kan een factor zijn. Ik richt me op wat er op de baan gebeurt en werk eraan om het maximale resultaat uit de auto te halen."

Verstappen vindt het moeilijk in te schatten of hij mee zal kunnen strijden om de titel dit jaar. "Hopelijk, dat is moeilijk in te schatten. Wat ik zeker weet is dat we er alles aan zullen doen om mee te kunnen strijden. Mercedes is het team om te verslaan, omdat ze nu zo lang dominant zijn geweest. Ze zullen weer erg sterk zijn en moeilijk te verslaan, maar als team hebben we afgelopen jaar veel geleerd en ik denk echt dat we sterker zijn. We gaan dit jaar goede races krijgen en ik ga natuurlijk proberen het gat te dichten en hopelijk kunnen we het hen moeilijk maken. Het is een mooie uitdaging om hen te proberen te verslaan."

De Nederlander sprak ook zijn tevredenheid over motorleverancier Honda uit. "Honda heeft gedurende de winter zeker hard gewerkt en het zag er tijdens de testdagen in Barcelona allemaal erg solide uit. Onze topsnelheid zag er ook goed uit, dus ik ben erg blij met het werk dat verricht is. Honda is erg gemotiveerd en wil voor de titel vechten, net als ons."

Verstappen: "Het zal een zwaar gevecht worden om te winnen" (Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Het zal een zwaar gevecht worden om te winnen" (Red Bull Content Pool)

Broodje Kebab in Turkije: 48 euro

Ondanks het negatieve reisadvies voor Turkije toch van plan daar op vakantie te gaan? Misschien moet je dan toch je budget iets omhoog bijstellen. De uitbaters proberen het seizoen financieel te redden door de prijzen, soms astronomisch, te verhogen.

In de toeristische badplaats Bodrum durven ondernemers maar liefst 48 euro voor een broodje Kebab te rekenen. Wil je zwemmen in zee? Dan kan dat in sommige resorts pas als je eerst even 70 euro op tafel legt. Even langs het lopend buffet? Voor 45 euro per persoon is dat geen enkel probleem.

Naast de hoge prijzen voor Kebab rekenen sommige horecauitbaters 8 euro voor een kopje koffie of een Colaatje.

Burgemeester Ahmet Aras vindt dit overigens geen enkel probleem. Hij noemt het zelfs de verantwoordelijkheid van de stad om toeristen zoveel mogelijk geld uit te laten geven. 'Tot op de laatste cent'. 

Misschien ben je toch voordeliger uit in Disneyland Parijs of de Efteling ofzo.

Broodje Döner? 48 euro alsjeblieft.
Broodje Döner? 48 euro alsjeblieft.

Nederland heft inreisverbod op voor selecte groep landen

Vanaf vandaag mogen mensen vanuit een selecte groep niet-Europese landen het land weer in. Het EU-besluit hierover is door het kabinet bekrachtigd.

Per 1 juli 2020 wordt het inreisverbod uit Algerije, Australië, Canada, China, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea opgeheven.

De Coronasituatie is in die landen vergelijkbaar of beter dan gemiddeld in de EU.

SARS-CoV-2
SARS-CoV-2

In 2019 stierf 54 procent van de sterfgevallen aan kanker of hart- en vaatziekten

In 2019 overleden 151.885 inwoners van Nederland, bijna 1 500 minder dan in 2018. De meeste mensen stierven aan kanker of hart- en vaatziekten; 45.000 (29,6 procent) aan kanker en ruim 37.000 (24,6 procent) aan hart- en vaatziekten. Meer dan drie kwart (78,3 procent) van de overledenen was 70 jaar of ouder. Er stierven relatief net iets meer vrouwen (51 procent) dan mannen (49 procent). Dit blijkt uit de voorlopige cijfers over doodsoorzaken in 2019 die het CBS vandaag publiceert.

Longkanker blijft het meest voorkomende type kanker; bijna 22 procent (meer dan 10.000) van alle mensen die overleden aan kanker stierf aan longkanker. Daarnaast was van bijna 3.700.000 mensen kanker van lymfatisch of bloedvormend weefsel de doodsoorzaak en ruim 3.500 mensen stierven aan dikkedarmkanker.

Kwart minder mensen overlijden aan hart- en vaatziekten dan in 1970
Het aantal mensen dat overlijdt aan hart- en vaatziekten is in de afgelopen vijftig jaar met een kwart afgenomen, van bijna 50.000 overledenen in 1970 tot ruim 37.000 in 2019. De afname is bij mannen groter (33 procent) dan bij vrouwen (15 procent).

Het aantal overledenen aan kanker is in dezelfde periode gestaag toegenomen, van ruim 25.000 sterfgevallen in 1970 tot 45.000 in 2019. Bij vrouwen is het aantal overledenen aan kanker meer toegenomen dan bij mannen (90 procent tegen 68 procent) Sinds 2005 overlijden meer mannen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten, bij vrouwen is dit sinds 2016 het geval.

Relatief juist minder kankersterfte
Hoewel absoluut gezien het aantal sterfgevallen aan kanker jaarlijks toeneemt, neemt relatief gezien de sterfte aan kanker af. Als rekening wordt gehouden met de bevolkingsgroei en de vergrijzing, is de sterfte aan kanker sinds eind jaren tachtig aan het dalen. Bij mannen is de daling het grootst, bij vrouwen is deze gering, vooral door de toename van sterfte aan longkanker. De gestandaardiseerde sterfte aan hart- en vaatziekten per 100.000 mensen daalt al vanaf begin jaren zeventig.

Aantal verdrinkingen gedaald in 2019

In 2019 verdronken 76 inwoners van Nederland, 36 minder dan in 2018. Bij mannen daalde het aantal verdrinkingen van 89 naar 64 en bij vrouwen van 23 naar 12. Naast 76 inwoners van Nederland verdronken ook 26 niet-inwoners, evenveel als in 2018. Dat meldt het CBS op basis van de meest recente cijfers. Gemiddeld over de afgelopen twintig jaar verdronken jaarlijks 87 inwoners van Nederland. In de periode 1980-1999 waren dat er jaarlijks gemiddeld 112. Jaarlijks vindt ongeveer 1 op 10 verdrinkingen binnen plaats, bijvoorbeeld in een badkuip of binnenzwembad.

Meeste verdrinkingen onder 60-plussers
De meeste verdrinkingen vinden plaats onder inwoners van 60 jaar of ouder. Bij meer dan de helft (53 procent) van alle verdrinkingen gaat het om 60-plussers. In 2019 verdronken 40 inwoners van 60 jaar of ouder. Jongeren zijn het minst vaak slachtoffer van verdrinking: in 2019 verdronken 5 kinderen jonger dan 10 jaar en 4 kinderen tussen de 10 en 20 jaar.

Ten opzichte van 2018 - een jaar met relatief veel verdrinkingen (112) - is in 2019 in iedere leeftijdsgroep het aantal verdrinkingen afgenomen. Maar ook vergeleken met 2017 was het aantal verdrinkingen in 2019 voor bijna alle leeftijdsgroepen lager. Alleen onder 60-plussers lag het aantal verdrinkingen in 2019 hoger dan in 2017 (40 tegen 32).

Vooral minder verdrinkingen in zomer 2019
In 2019 lag het aantal verdrinkingen in de zomer aanmerkelijk lager dan in de zomers van 2015 tot en met 2018. Voor de andere seizoenen zijn de verschillen over de jaren klein. In 2019 waren er minder zomerse dagen dan in 2018 (25 tegen 37), maar meer dan in de jaren 2015, 2016 en 2017. De zomer van 2019 had 11 tropische dagen (dagen met een temperatuur van minimaal 30 graden Celsius in De Bilt). Dit zijn er meer dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar. Deze gegevens tonen geen verband aan tussen warme seizoenen met veel zomerse of tropische dagen en het aantal verdrinkingen in die seizoenen.

'Lente populair zelfmoordseizoen'

In 2019 maakten 1.811 mensen een einde aan hun leven, 18 minder (1 procent) dan in 2018. Het aantal zelfdodingen onder jongeren tot 20 jaar steeg weer na een daling in 2018 - van 51 naar 67 - maar was lager dan in 2017. Onder 20- tot 60-jarigen en vrouwen is het aantal zelfdodingen afgenomen, bij 60-plussers en mannen nam het iets toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2019 overleden 1.811 inwoners van Nederland aan zelfdoding, 1 232 mannen en 579 vrouwen. Onder vrouwen waren 11 procent minder zelfdodingen dan in 2018, onder mannen nam het aantal met 5 procent toe. Met 10,4 zelfdodingen per 100.000 inwoners daalt het zelfdodingscijfer voor het tweede jaar op rij. Begin jaren tachtig was het zelfdodingscijfer het hoogst (14,8 per 100.000 mensen) en in 2007 het laagst met 8,4 per 100.000 inwoners.

Afname aantal zelfdodingen onder vijftigers
De meeste zelfdodingen worden gepleegd door vijftigers, zowel bij mannen (263) als vrouwen (136). In 2019 nam het aantal zelfdodingen onder vijftigers bij vrouwen af met 25 (16 procent) ten opzichte van 2018. Onder mannen van in de vijftig daalde het aantal zelfdodingen met 8 (3 procent).

Onder jongeren tot 20 jaar steeg het aantal zelfdodingen van 51 in 2018 naar 67 in 2019, een toename van 31 procent. Deze toename komt vooral op conto van jongens. Onder hen nam het aantal zelfdodingen toe van 30 naar 43, bij meisjes ging het van 21 naar 24.

Meeste zelfdodingen in Zeeland, minste in Flevoland
Zeeland is de provincie met relatief de meeste zelfdodingen. Per 100.000 inwoners maakten in 2019 daar 15,1 mensen een einde aan hun leven. Het landelijk gemiddelde lag in 2019 op 10,4 mensen per 100.000 inwoners. Flevoland was in 2019 de provincie met het laagste aantal zelfdodingen (4,5 per 100.000 inwoners). In 2017 en 2018 lagen de zelfdodingscijfers in Flevoland hoger.

In de vier grootste gemeenten lag het zelfdodingscijfer in 2019 lager dan het landelijk gemiddelde. In Rotterdam was het cijfer het laagst met 7,3 mensen per 100.000 inwoners. In de twee voorgaande jaren was het cijfer in Rotterdam hoger dan in Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Meeste zelfdodingen in de lente
In de lente zijn de afgelopen tien jaar relatief de meeste zelfdodingen gepleegd en in de zomer de minste. In de winter beroofden relatief iets minder mensen zich van het leven dan in de lente en de herfst. Wanneer gekeken wordt naar afzonderlijke maanden, dan zijn in januari en maart zijn de afgelopen tien jaar de meeste zelfdodingen gepleegd. Met gemiddeld 5,5 zelfdodingen per dag waren in deze maanden 18 procent meer zelfdodingen dan in december, de maand met gemiddeld de minste zelfdodingen (4,6 per dag).

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #50
review
Assetto Corsa Competizione (console)
review
Desperados III
special
Random Pics van de Dag #49
review
Ghost of Tsushima
review
F1 2020
©FOK.nl e.a.