The World Ends With You: Final Remix

The World Ends With You werd oorspronkelijk voor Nintendo DS gelanceerd en was voor mij een ware revolutie. De setting, de muziek, de personages en meer waren een brug naar een nieuwe soort games die ik nog niet kende. Het feit dat de game daadwerkelijk goed was en uitdagend om te spelen waren nog wel de grootste pluspunten. Square heeft dit gevoel helaas niet kunnen overbrengen naar de nieuwe Switch-versie.

The World Ends With You Final Remix Dialoog

Dit heeft niets te maken met de content. Shibuya, de locatie van de game, in HD meemaken is een waar plezier voor de ogen. De verbeterde, scherpere modellen van de geliefde personages werken en zijn trouw aan de originele versie. De geremixte soundtrack zit vol pareltjes en je hebt de keuze om terug te stappen naar de originele soundtrack. Voor wie niet bekend is met The World Ends With You: je speelt als Neku Sakuraba, een tiener die tegen zijn wil (of beter: zonder het te weten) plots mee moet doen aan de Reapers' Game.Hij moet gedurende drie weken met diverse andere deelnemers meespelen en Noise verslaan. Voltooien zij de opgelegde opdrachten dan krijgen zij een nieuwe kans om te leven. Verliezen ze, dan worden ze gewist (lees: vermoord).

The World Ends With You op Nintendo DS kende een hoge leercurve dankzij de ingewikkelde controls. In de game heb je vrijwel altijd een partner die je allebei kon besturen. Het ene personage bestuurde je via touch op het onderste scherm van de DS, terwijl je het andere personage bestuurde met knoppen op het bovenste scherm. Dit was zeker niet eenvoudig, maar enorm belonend wanneer je dit eenmaal eigen had gemaakt. Voor de port naar iOS werd dit gewijzigd (door de afwezigheid van fysieke knoppen) en helaas is de Switch-versie gebaseerd op deze port. Je partner bestuur je dus niet meer via knoppen, maar via een Pin. Pins zijn manieren om speciale aanvallen te gebruiken en vereisen specifieke input. Denk aan het drukken op het scherm, het tekenen van een cirkel of het trekken van lijnen.

The World Ends With You Final Remix Combat

Speel je de Switch-versie in Handheld-modus, dan gebruik je het touchscreen. Knoppen werken niet en alles zul je dus moeten doen met touch. Dit is niet zo nauwkeurig als op de DS-versie, maar het doet wat het moet doen. Speel je de game terwijl je Switch in de Dock zit, dan moet je de game spelen met losse Joy-Cons en de motion controls gebruiken. Dit is waar het fout gaat. Je bent continue de positionering aan het hercalibreren door de snelle input en drift die je tegenkomt, maar het is bovendien gewoon weinig interessant om zo te spelen. Het zijn niet meer dan een aantal zeer kleine bewegingen die je maakt met je pols en voelt weinig bevredigend. De Switch-versie komt op geen enkel moment in de buurt van de besturing die het origineel zo intrigerend maakte en dat is een groot gemis. Op zich werkt het wel en je komt er echt wel de game mee door, maar ik miste de diepgang.

Voor de Switch-versie heeft Square Enix wel wat nieuwe content ontwikkeld. Deze kom je tegen na het uitspelen van de game en biedt zo'n drie tot vier uur aan nieuwe content. Shibuya wordt hier iets anders gepresenteerd en sommige van de personages keren terug, maar meer dan dat is het ook niet echt. Het biedt geen antwoorden voor vragen die spelers hadden en moet zeker geen motivatie zijn voor veteranen om de game puur hiervoor aan te schaffen.

The World Ends With You: Final Remix is een raar pakket. Het heeft bijna alles wat de game zo interessant maakte voor Nintendo DS. Een toffe setting, passende muziek, bijzondere personages. Bijna, want de controls en voornamelijk het combat system stellen teleur. Hetgeen de DS-versie zo intrigerend maakte mist. De uitdaging ontbreekt en daarmee wordt het lastiger om echt op te gaan in de game. Final Remix is het nog steeds waard om door te spelen, zeker als je de game nog nooit hebt gespeeld, maar het is bij lange na niet zo goed als het origineel.