Blu-ray: The Florida Project

Florida: vakantieoord waar voor ieder wat te beleven is. Wilde natuur, grootse pretparken, witte stranden, lange kusten. Maar achter de schoonheid die de miljoenen toeristen hier per jaar komen zien, vindt men een heel ander verhaal.

Moonee, een meisje van 6 jaar, woont samen met haar moeder Halley in één van de vele motels die de omgeving van Orlando rijk is. In de schaduw van Walt Disney World volgen we een zomer lang hoe deze te jonge familie moet zien te overleven. Geld moet bij elkaar geschraapt worden. Maar veel is er niet te doen voor een meisje van 6 als je de magie van Disney niet kan bereiken.

The Florida Project winkelwagen

The Florida Project was één van de films die begin dit jaar in aanmerking kwamen voor meerdere Oscars. De film wist uiteindelijk slechts één nominatie te krijgen maar dan ook wel een hele belangrijke: best supporting actor voor Willem Dafoe. Als Bobby speelt hij de eigenaar van het motel waar Moonee met haar moeder woont. Dat dit een uitdagende taak is met vele ups en downs wordt al vrij snel duidelijk. Toch is de film misschien minder geschikt voor het Nederlandse publiek. Hoewel het verhaal en de situatie rondom té jonge gezinnen ook hier voorkomt, is de situatie voor onze begrippen erg overdreven.

The Florida Project Dafoe

Toch, als iemand die zelf in Florida is geweest, is er herkenbaarheid. Achter de pracht en praal van de themaparken zit een randindustrie, die in deze film wordt getoond zoals die ook daadwerkelijk is. Overdaad aan foute souvenirshops, veel te veel beschikbare hotelkamers en mensen die dit allemaal draaiend moeten houden. De komst van Walt Disney World heeft de omgeving de laatste 50 jaar op een zeer belangrijke manier beïnvloed, en in deze film wordt de minder bekende kant daarvan getoond.

De film heeft een traag tempo, waardoor de realiteit van de gebeurtenissen versterkt wordt. Dit leidt langzaam tot een escalatie van gebeurtenissen waardoor het einde je niet onberoerd zal laten. Prima film, maar niet geschikt voor iedereen, en zeker niet voor kinderen.