FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 juni 2018

'Big Brother is watching you' in Utrecht

In Utrecht zijn onlangs nieuwe beveiligingscamera's in opdracht van de provincie geïnstalleerd in alle trams die rijden in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Uitgerust met moderne technologie bewaken de camera's de veiligheid van de reizigers en de trambestuurders.

De provincie Utrecht wil als beheerder van het tramsysteem dat reizigers zich veilig voelen in het openbaar vervoer. Omdat er in de trams geen conducteurs zijn is een goede camerabewaking van bijzonder belang. Daarom zijn alle trams voorzien van een nieuw beveiligingssysteem. In elk voertuig hebben de monteurs van onderhoudspartij Stadler acht camera’s ingebouwd.

Vanaf het plafond van de tram registreren de camera's het gedrag van iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer. De camera's zijn zo opgesteld dat alles goed te volgen is. Raakt een camera defect, dan is er altijd zicht via een camera in de buurt. Vanuit de cabine kijkt de trambestuurder mee op een monitor die de beelden laat zien.

Gezichtsherkenning
De digitale beelden worden gedurende ruim een week bewaard. Daarna vervangt het systeem automatisch de opnamen met recente beelden. Vergeleken met het oude camerasysteem dat werd gebruikt in de trams zijn er veel voordelen. De opnamen zijn niet alleen scherper en gedetailleerder. De moderne techniek staat ook garant voor een lange levensduur en een hoge mate van betrouwbaarheid.

Bovendien is het met dit nieuwe systeem mogelijk om beelden van verdachten door speciale software te halen, waarmee gezichten snel kunnen worden herkend. Overigens kan alleen de politie dit doen, nadat beelden van incidenten in de tram zijn overgedragen door vervoerder U-OV.

Beveiligingssysteem
Het bewakingssysteem is zo beveiligd dat de trambestuurder niet bij de beelden kan komen en de opnamen niet kan terugzien of wissen. Bij de registratie en opslag van alle camerabeelden houden U-OV en provincie Utrecht zich verder strikt aan de Europese privacyregels. Dit geldt ook voor de beveiligingscamera's die staan op de tramhaltes. Leverancier van het nieuwe camerasysteem is Vision ISP, specialist op het gebied van complexe beveiligingssystemen.

Update 23:15 uur
Rikus Spithorst, de man achter BeterOV.nl reageert enigzins gelaten op het nieuws: "Betere camerabeelden helpen ook bij het opsporen van daders. De privacy zit goed: alleen bevoegd personeel kan bij de beelden, dus niet de eerste de beste trambestuurder of monteur." Hij vervolgt: "Maar de bestuurder moet niet afgeleid worden tijdens het rijden."

Meer dan helft Nederlanders steelt van baas

55 procent van de werkende Nederlanders heeft weleens iets van werk meegenomen voor privégebruik. Dit blijkt uitonderzoek van Acties.nl, onder 1.083 werkende Nederlanders. Opvallend genoeg zijn vijftigers het meest geneigd iets van te werkplek te ontvreemden (zes op tien). Ook zegt 35 procent van de ondervraagden gefrustreerd te zijn over de hoogte van hun loon, wanneer ze kijken naar de privé-uitgaven en vakanties van de werkgever.

Onder jongeren tot 30 jaar is dit gevoel van onvrede het sterkst aanwezig (42 procent). “Ik praat het niet goed, maar dit kan een reden zijn waarom meer dan de helft van de Nederlanders weleens iets van werk heeft meegenomen voor privé-gebruik”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Wanneer je als werkgever in een dikke wagen rijdt en meerdere keren per jaar op vakantie gaat, dan gaat het blijkbaar erg goed met de zaken. Als de werknemer dit vervolgens niet terugziet in zijn beloning, dan kan ik me voorstellen dat dit frustreert.”

Op kosten van de baas
Verder blijkt uit het onderzoek dat het geregeld fout gaat met declaraties. Zo geeft 6 procent van de Nederlanders toe weleens een privé-aankoop bij de werkgever te hebben gedeclareerd. Opvallend is dat mannen (7 procent) dit twee keer vaker zeggen te doen dan vrouwen (3 procent). Franke: “Het is erg bijzonder dat mannen dubbel zo vaak geneigd zijn privé-aankopen te declareren. Natuurlijk is er een dunne scheidingslijn; is bijvoorbeeld een broodje of een kop koffie bij het tankstation onderweg naar een zakelijke gesprek een privé-aankoop? Volgens mij heeft ieder bedrijf hiervoor zijn eigen regels.”

Wel vergoeden
Over wat er wel vergoed moet worden, zijn de ondervraagden daarentegen duidelijk. Ongeveer driekwart van hen (72 procent) vindt dat een oppas vanwege verplicht overwerk moet worden betaald door de baas. Ook ziet een derde van de ondervraagden de lief- en leedpot voor bijvoorbeeld verjaardagen, het liefst volledig bekostigd door de werkgever. Overigens is de Nederlander geen groot liefhebber van dit soort liefdadigheid wanneer het uit de eigen portemonnee moet komen. Zo zegt 20 procent liever niet te betalen voor de cadeautje van collega’s. Franke: “Ik sta hier echt van te kijken. Bij ons is dit gelukkig geen issue, iedereen legt wat in wanneer er een verjaardag is.”


Meer dan helft Nederlanders steelt van baas (infographic: Acties.nl)
Meer dan helft Nederlanders steelt van baas (infographic: Acties.nl)

Gehandicapte kinderen mogen niet sporten op vervuild terrein schietbaan

In het Friese Katlijk ligt een oude politieschietbaan in het bos. Dat wordt niet meer gebruikt en dat leek een goede kans voor Marko de Vries, die met zijn Sport Anders gehandicapte kinderen aan het sporten probeert te krijgen.

De Vries kocht het terrein, maar zit nu met een probleem: de kinderen mogen er niet op, want het terrein is nog altijd flink vervuild door het lood van de politiekogels. Ook heeft Oom Agent er in de loop der tijd zo'n twintig overleden politiehonden begraven.

Aangezien De Vries een investering van 55.000 euro gedaan heeft is dat alles een flinke tegenslag. Nu er een nieuwe coalitie is gevormd in de gemeente is het ook nog eens moeilijk om duidelijkheid te krijgen over de binnen het bestemmingsplan passende mogelijkheden, allemaal niet zo best dus.

Volgens De Vries zijn er twee opties: de vorige eigenaar koopt het terrein terug of ruimt de zooi alsnog gewoon op. Hij wil niet dat de kinderen het slachtoffer worden en zet zijn plannen dus graag door, maar De Vries is wel bang dat hij in dure rechtszaken gaat belanden.

Omrop Fryslân heeft een reportage over de situatie gemaakt.

Bertens naar halve finales dubbelspel Rosmalen

Op het WTA-toernooi van Rosmalen heeft Kiki Bertens in het dubbelspel samen met de Belgische Kirsten Flipkens de halve finales bereikt. Het als tweede geplaatste duo was veel te sterk voor Arantxa Rus en haar op dit niveau zeer onervaren Nederlandse landgenote Eva Wacanno: 6-0, 6-3.

Sander Arends en Matwé Middelkoop schopten het bij de mannen in elk geval tot de kwartfinales. De Italiaan Andreas Seppi en de Wit-Rus Andrei Vasilevski konden na een dikke drie kwartier op het Brabantse gras de koffers pakken: 6-3, 6-4.

Van Uytvanck uitgeschakeld in Rosmalen

Tennisster Alison van Uytvanck is in de achtste finales van het WTA-toernooi van Rosmalen uitgeschakeld. De Belgische nummer 47 van de wereld, als zesde geplaatst, was niet opgewassen tegen Viktoria Kuzmova. De Slowaakse nummer 81 van de wereld was met 3-6, 7-6 (4), 6-2 te sterk.

Eerder viel ook al het doek voor de Zwitserse Belinda Bencic, 61e op de wereldranglijst. De ooit zo veelbelovende Bencic was in een typische WTA-wedstrijd - het ging alle kanten op - niet opgewassen tegen Veronika Kudermetova uit Rusland, ruim honderd plekken lager genoteerd op de wereldranglijst: 6-2, 2-6, 6-3.

Handballers missen WK na verlies tegen Zweden

Het Nederlandse handbalteam is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor het WK. In de uitwedstrijd tegen Zweden verloor Oranje woensdag met 26-20. De eerste wedstrijd van de playoffs werd nog door Nederland met 25-24 gewonnen.

Waar bij de Zweden in de eerste wedstrijd sprake was van onderschatting was dat nu niet het geval. De viervoudige wereld- en Europees kampioen ging vanaf het eerste fluitsignaal voortvarend van start. Via een 5-1 voorsprong liep men stap voor stap verder uit. De ruststand was 14-7.

In de tweede helft kwam Nederland beter voor de dag maar slaagde er niet in het gat te dichten. De wedstrijd in Kristianstad eindigde in 26-20. Door de winst heeft Zweden zich geplaatst voor het WK dat in januari 2019 wordt gehouden in Denemarken en Duitsland.

WK voetbal

“Tussenstand Noord-Ierland – Oranje” kopte NOS Teletekst tot mijn verbazing een kleine week geleden. Ik weet dat ik het Nederlands Elftal wat minder intensief volg nu het zich niet gekwalificeerd heeft voor het WK, maar ik dacht dat ik toch wel wist wanneer ze hun (oefen)wedstrijden spelen. Dat klopte gelukkig ook wel, want dit ging om het vrouwenelftal. Die heel handig blijkbaar dezelfde bijnaam hebben en ook bovenaan Teletekst komen te staan.

AS Monaco bereikt akkoord met Lyon-wonderkind Geubbels

AS Monaco heeft een akkoord bereikt met Olympique Lyonnais over de transfer van wonderkind Willem Geubbels.

De zestienjarige aanvaller wordt beschouwd als een van de grootste Franse talenten en hij maakt nu voor twintig miljoen euro de overstap naar AS Monaco, zo begrijpt Goal.

Geubels, die de Franse nationaliteit bezit maar een Nederlandse vader heeft, speelde afgelopen seizoen vier wedstrijden in de hoofdmacht van Lyon en werd de jongste speler in de geschiedenis van de Europa League toen hij als invaller zijn opwachting maakte tegen Atalanta Bergamo.

Zijn talenten zijn niet onopgemerkt gebleven en de tiener tekent een driejarig contract in het prinsdom, onder voorbehoud dat hij de medische keuring doorstaat, met de mogelijkheid om de samenwerking met nog twee seizoenen te verlengen.

RB Leipzig was ook in de race voor Geubbels, maar het bod van de Duitsers werd verdubbeld door Monaco. Geubbels was ook overtuigd van het project van Monaco-trainer Leonardo Jardim en aanvaller Radamel Falcao, die de club persoonlijk aanbeval bij de aanvaller.

De Franse jeugdinternational wordt ook de duurste minderjarige speler in de geschiedenis van het Franse voetbal dankzij een transfer die naast de vergoeding van twintig miljoen euro ook een aantal bonussen bevat die aan Lyon worden betaald en een doorverkooppercentage bij een toekomstige transfer.

Joling: 'Ik neukte geen 4500 mannen'

In het programma Ellen & Naomi: 24 uur mandekking beweert Gerard Joling met zeker 4.500 mannen (en een stuk of 8 vrouwen) het bed gedeeld te hebben. Volgens Shownieuws, waar er vooruit geblikt werd op de uitzending vanavond, betekent dat dat Joling die nu 58 jaar is, sinds zijn zestiende gemiddeld 2 bedpartners per week gehad zou moeten hebben. 

Als Gerard  zijn partner (Wino, nu zijn manager) tijdens de tien jaar durende relaltie niet bedrogen heeft, zou dat aantal zelfs op 3 partners per week uitkomen. Bekijk hieronder het fragment uit Shownieuws (vanaf de 28e minuut). 

Nu zijn wij nieuwsgierig: hoe oud zijn jullie en hoeveel bedpartners heb je inmiddels gehad? 

Update 20:50 uur
Zoals wel te verwachten viel blijkt het aantal bedpartners van Joling wel mee te vallen. Hij verklaarde bij RTL Boulevard: "“Op een gegeven moment maak je zo’n programma, 24 uur met de twee hockeydames, en die stellen zo’n belachelijke idiote vragen. Dan geef je ook wel een achterlijk antwoord terug.”. Vervolgens vertelde hij 'slechts' met 4200 man het bed gedeeld te hebben.  Yeah Right. 

Dodelijk ongeluk op Oude Rijksweg bij Rilland

Woensdagmiddag ontstond op de Oude Rijksweg bij Rilland (Zeeland)  een ernstige aanrijding tussen een bestelbus en een auto. De bestuurder van de personenauto overleed ter plaatse. Het ongeluk gebeurde rond 16.35 uur. De personenauto reed vanuit de richting van de Oesterdam naar Rilland.

In de auto zaten de bestuurder, een man (64) en als inzittende een vrouw (67), beiden uit het Belgische Berlare. De bestelbus reed in tegenovergestelde richting met als bestuurder, een man (64) en als inzittende een man (41), beiden uit Tholen.

De auto's botsten op elkaar. De bestuurder van de personenauto overleed ter plaatse. De andere drie betrokkenen werden met ambulances naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval. Vermoedelijk kwam de personenauto plotseling op de verkeerde weghelft terecht.

Omleidingsroutes
De weg vanaf de Oesterdam tot de rotonde bij de carpool van Rilland werd tijdens de hulpverlening, het politieonderzoek en de berging van de auto's in beide richtingen afgesloten. Er werden omleidingsroutes ingesteld. Het ongeval werd afgeschermd met schermen. Rond 20.00 uur werd de afsluiting opgeheven.

Dodelijk ongeluk op Oude Rijksweg bij Rilland (Foto: Politie.nl)
Dodelijk ongeluk op Oude Rijksweg bij Rilland (Foto: Politie.nl)

OM eist 11 jaar cel voor man die Allatin Kilic doodstak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 11 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 27-jarige Amsterdammer voor het doodsteken van Allatin Kilic. De 40-jarige Kilic bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat hij op 11 november 2017 in zijn borst werd gestoken in de Admiraal Helfrichstraat in Amsterdam-West.

Het slachtoffer en de verdachte zouden een woordenwisseling hebben gehad waarop de steekpartij volgde. Kilic kon nog een motoragent aanspreken die net kwam aanrijden. Hij wees naar een aantal mannen bij een auto en vertelde dat hij door één van hen was gestoken. Eén van de mannen, de 27-jarige verdachte, rende daarop weg maar werd snel aangehouden door de politie. Op dat moment was er veel politie op de been op het Mercatorplein waar voetbalfans feest vierden na de WK-kwalificatie van het Marokkaans elftal.

Dolkmes
Op de vluchtroute van de verdachte trof de politie een vouwmes aan en later een dolkmes in een etui waarin je messen kunt bewaren (foedraal). Op het foedraal zat bloed van het slachtoffer. Na bemonstering van de vingers van de rechterhand van de verdachte werd onder de nagels DNA van het slachtoffer gevonden.

'Gedjoekt'
Tegen de verdachte is meer bewijs volgens het OM. Zo zou hij op de achterbank van een politieauto toen hij naar een verhoor werd vervoerd, hebben bekend dat hij verantwoordelijk is voor het neersteken van Killic. Deze bekentenis is door een politieman opgenomen. Daarnaast zou hij tegen een vriend direct na het steekincident, zo verklaart de vriend, hebben gezegd: ‘ik heb hem gedjoekt’. Straattaal voor 'gestoken'.

Openheid
Op basis van de bewijsmiddelen komt het OM tot de conclusie dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag, moord kan niet worden bewezen omdat de voorbedachte rade ontbreekt. In de strafeis houdt het OM rekening met de proceshouding van de verdachte. Hij geeft geen openheid van zaken.

Ook heeft hij niet willen meewerken aan onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. Het OM acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar en houdt hem ten volle aansprakelijk voor zijn daad. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Volleybalsters winnen van olympisch kampioen China en plaatsen zich voor Final Six

De Nederlandse volleybalsters hebben zich met nog één wedstrijd te gaan geplaatst voor de finaleronde van de Nations League. In Stuttgart won Oranje in vier sets van olympisch kampioen China: 3-1 (26-24 17-25 25-17 25-21).

In een gelijkopgaande eerste set sloeg Nederland toe in het slot van de eerste set. In set twee was de ploeg van bondscoach Jamie Morrison niet bij de les en won China makkelijk de tweede set.

In set drie en vier pakte Nederland het niveau weer op en pakte geleidelijk een ruime voorsprong op China. Door de winst op China is Oranje het vierde land wat zich plaatst voor de Final Six. Gastland China plaatse zich automatisch. Eerder plaatste Brazilië, de Verenigde Staten en Servië zich al voor finaleronde in Nanjing.

Nederland neemt het donderdag nog op tegen Duitsland.

Kind kijkt voor 12.000 euro filmpjes op schip

Een Duits gezin kwam na een reisje op een cruiseschip thuis en ging verder met hun leven, tot de rekening van hun telecomprovider arriveerde. Het bleek te gaan om een rekening van maar liefst 12.000 euro vanwege datagebruik via de peperdure satellietverbinding op het schip.

De Berlijnse familie schrok zich natuurlijk wezenloos en zocht uit waarom die rekening zo absurd hoog was. Dat bleek te komen door hun twaalfjarige zoon die zich op de boot van rederij Color Line verveelde en besloot dan maar wat filmpjes te kijken. Totaal verbruik; 470MB. Normaliter geen probleem, maar data via een satallietverbinding van Telenor Maritime is kostbaarder dan diamant.

De provider heeft uit coulance de rekening teruggebracht naar 5000 euro, maar het gezin laat het er niet bij zitten. Ze hebben een advocaat die hen bij gaat staan en zal proberen de rekening kwijtgescholden te krijgen.

De scheepvaartmaatschappij waarschuwt overigens op meerdere plekken voor de hoge kosten van het satellietnetwerk en biedt voor een iets schappelijker prijs een WiFi-verbinding aan. 

Beetje youtuben op een boot: 12.000 euro (foto: pxhere)
Beetje Youtuben op een boot: 12.000 euro (foto: pxhere)

PSG moet voor 1 juli voor 60 miljoen euro verkopen

De UEFA heeft Paris Saint-Germain geen straf opgelegd voor het overtreden van de regels van de Financial Fair Play.

De onderzoekskamer van de UEFA deed de afgelopen periode een uitgebreid onderzoek naar de transfers van de club en er werd gekeken of deze in lijn waren met de UEFA Club Licensing & Financial Fair Play-regels en er werden geen misstanden gevonden.

Daarnaast bleek het break-even resultaat van de club binnen de aanvaardbare afwijkingen te eindigen in 2015, 2016 en 2017. De financiële impact van de transfers vanaf de zomer van 2017 tot en met de komende transferperiode en de naleving van de break-even-eis voor het boekjaar 2018 zullen nauwlettend worden gevolgd en grondig worden bekeken in de komende weken.

Een straf bleef uit, maar volgens de UEFA moet PSG deze maand nog wel zestig miljoen euro aan spelers verkopen. Mocht de club dit niet doen, dan riskeert de regerend landskampioen van Frankrijk alsnog sancties.

Tot 14 jaar cel geŽist tegen Haarlemse Hells Angels

Vanmorgen heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Holland tot veertien jaar gevangenisstraf geëist tegen de vier hoofdverdachten in het onderzoek Toren, dat zich richt op de (destijds) voltallige Haarlemse afdeling van de Hells Angels, het zogeheten ‘charter’. De mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Daarnaast luiden de verdenkingen tegen de verdachten: dwang en afpersing, mishandeling, brandstichting, bedreiging, openlijke geweldpleging, vuurwapenbezit, drugshandel, hennepteelt en witwassen. Deze misdrijven pleegden zij volgens het OM ofwel gezamenlijk, in wisselende samenstelling ofwel zelfstandig.

Strafeisen
Een 36-jarige man uit Haarlem, de leider van het charter, hoorde veertien jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen twee andere leiders van de organisatie, een 38-jarige man uit Alkmaar en een 43-jarige man uit Haarlem, werd tien jaar geëist. De strafeis tegen de 36-jarige man is hoger dan tegen de andere twee leiders omdat hij al vaker, sinds jonge leeftijd, is veroordeeld en steeds weer de fout in gaat en hij de feiten waar hij nu voor terechtstaat pleegde terwijl zijn voorarrest in een andere strafzaak geschorst was.

Tegen een 45-jarige man uit IJmuiden werd 42 maanden geëist. Zijn rol binnen de organisatie was kleiner dan die van de andere verdachten. Bij allen gaat het om onvoorwaardelijke gevangenisstraffen met aftrek van het voorarrest.

Volgens het OM gaat het om een organisatie die het oogmerk heeft om ingrijpende en gewelddadige misdrijven te plegen. Dit is gebleken uit het onderzoek dat circa twee jaar heeft geduurd en waarin onder andere de verdachten werden afgeluisterd en gevolgd.

Ernst van de feiten
De politie heeft meerdere slachtoffers en betrokkenen gehoord, maar zij durfden veelal niks te verklaren uit angst voor represailles. De serie onderzochte feiten, die naar voren kwamen in het onderzoek, laat zien dat verdachten in de context van hun lidmaatschap van Hells Angels, aan de lopende band strafbare feiten plegen. Het leed, geldelijk verlies en angst dat dit alles bij anderen teweeg brengt, is voor de verdachten niet van belang.

De strafbare feiten waar de mannen van verdacht worden, hebben zowel op de slachtoffers als op de maatschappij een enorme impact. Burgers die niks met de Hells Angels van doen hebben, zien zich soms geconfronteerd met de strafbare feiten die worden gepleegd. Het lijkt voor hen alsof de verdachten boven de wet staan. De verdachten zorgen daarmee voor een inbreuk op de rechtsorde.

Het OM refereerde ter zitting aan de leus van de verdachten: ‘Power is taken not given’. Ze plaatsen zich daarmee bewust buiten onze democratische samenleving. De angst die zij veroorzaken en de ontwrichtende werking op de samenleving die daar vanuit gaat, maakt dat het nog ernstiger is dan alleen een criminele organisatie die strafbare feiten faciliteert. De feiten die aan de verdachten ten laste zijn gelegd, moeten daarom met hoge, onvoorwaardelijke gevangenisstraffen worden bestraft.

Herlings breekt sleutelbeen bij val tijdens training

Jeffrey Herlings is tijdens een training op het circuit van Berghem ten val gekomen en heeft daarbij zijn rechter sleutelbeen gebroken.

Of er naast het gebroken sleutelbeen nog meer blessures zijn is niet duidelijk maar naar alle waarschijnlijkheid zal hij de Italiaanse GP van komend weekend missen. De 23-jarige motorcrosser staat momenteel ruim aan de leiding in de tussenstand van het WK.

Politie zoekt beelden achtervolging A73

De politie zoekt getuigen, die meer informatie of foto- en videobeelden hebben, van een achtervolging van een bestelbus woensdagmiddag over de A73 richting Nijmegen. De 26-jarige bestuurder uit Venlo is aangehouden.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd er op meerdere adressen in Wellerlooi ingebroken en werden er goederen gestolen. Na onderzoek kwam de politie uit bij een bestelbus in Venlo. De bus was in Wellerlooi betrokken geweest bij de strafbare feiten. De bestuurder van de bus sloeg woensdagmiddag rond 15.30 uur op de vlucht voor de politie en reed de autosnelweg A73 op. Een passagier sprong uit de bestelbus toen deze de oprit van de A73 opreed. Deze gevluchtte man is nog niet aangehouden.

De achtervolging eindigde in Blitterswijck aan de Ooijenseweg toen de bestuurder in een weiland tot stilstand kwam. Hij probeerde te voet te vluchten. De 26-jarige man uit Venlo is door agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Geen gewonden, wel schade 
Niemand raakte gewond bij de achtervolging op de autosnelweg. De bestuurder van de bestelbus ramde in zijn vlucht wel twee politieauto’s. Die liepen daarbij schade op. Daarnaast zijn er ook goederen uit de bestelbus gegooid. Mensen die deze goederen aantreffen worden vriendelijk verzocht deze in te leveren bij de politie.

Oproep voor beelden
In verband met het onderzoek doet de politie een oproep aan weggebruikers om informatie en eventueel foto’s of videobeelden van dashcams te delen. Reed u woensdagmiddag rond 15.30 uur over de A73 en heeft u iets gezien dat van belang kan zijn voor het onderzoek, deel deze informatie dan via 0900 – 88 44. Ook getuigen die meer informatie kunnen geven over de nog door de politie gezochte bijrijder, die op de oprit van de A73 in Venlo de bus verliet, worden verzocht om zich bij de politie te melden.

'Rolstoelbasketbalsters misbruikten teamgenote met dildo'

In de Braziliaanse sportwereld is een groot schandaal ontstaan en wel in het paralympische rolstoelbasketbal. Drie speelsters van het nationale team zijn uit de selectie gezet wegens het seksueel misbruiken van een teamgenote.

Lia Martins, Denise Eusébio en Geisa Vieira zouden in februari vorig jaar een voorlopig anoniem gebleven teamgenote misbruikt hebben. Volgens de aanklacht werd de speelster na een training uit haar rolstoel getrokken en op de grond gedrukt, waarna de drie haar uitkleedden en haar met een dildo penetreerden. Gracielle Silva, coördinator van het team, zou ook geholpen hebben om het slachtoffer tegen de grond te houden, zo zou op foto's te zien zijn die via WhatsApp verspreid werden. Gracielle pleegde eind vorige maand zelfmoord.

Lia, net als Geisa aanwezig op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, liet weten dat het slechts 'een slechte grap' was. Volgens de drievoudig paralympiër werd onderling gepraat over de relatie tussen twee vrouwen, waarbij het over seksspeeltjes ging. "Zij (het slachtoffer, red.) zei dat ze geen dildo nodig had in haar relatie. De dildo was van mij en het was niet mijn bedoeling om haar pijn te doen. Het was een slechte grap en dat vernietigt nu mijn leven", aldus Lia, Braziliaans gehandicaptensporter van het jaar in 2011, 2012 en 2015.

Door gezondheidsproblemen van het slachtoffer is de rechtszaak een paar weken uitgesteld, maar vermoedelijk gaat het komende maand alsnog van start. De bondscoach van het nationale rolstoelbasketbalteam heeft laten weten dat de drie betrokken speelsters voorlopig niet op een selectie hoeven rekenen. Het WK van augustus kunnen ze in elk geval vergeten.

Criminele motorbendes minder vaak in het openbaar

De stevige inzet van de overheid om criminele motorbendes te bestrijden werpt zijn vruchten af. Uit de jaarlijkse Voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) blijkt dat de intensieve samenwerking tussen het lokaal bestuur, politie, Belastingdienst (waaronder FIOD), Openbaar Ministerie (OM) en Koninklijke Marechaussee er in 2017 toe leidde dat OMG’s zich minder in de openbare ruimte lieten zien.

Daarnaast vlakte de groei van het aantal leden af. OMG’s blijven zich gewelddadig opstellen. Enerzijds naar hun eigen leden, die regelmatig worden geïntimideerd en met grof geweld afgeperst. Anderzijds waren functionarissen van lokale overheden en journalisten in 2017 het doelwit van bedreigingen en intimidatie, waar vermoedelijk OMG’s bij betrokken waren. De successen die in 2017 werden geboekt nemen de ernst, aard en de omvang van OMG-gerelateerde ondermijningsproblematiek niet weg, maar voeren de druk op de OMG’s wel op.

De Voortgangsrapportage OMG’s 2017 maakt inzichtelijk welke effecten de gezamenlijke aanpak van de overheid heeft en wat de resultaten zijn van de strafrechtelijke, bestuurlijke en fiscale aanpak van motorbendes. In 2017 verklaarde de rechter Bandidos MC in het gehele land civielrechtelijk verboden, naar aanleiding van het verzoekschrift van het Openbaar Ministerie. Eenzelfde verbod werd uitgesproken over Catervarius (een lokale brotherhood met dezelfde kenmerken als een OMG). Er werd tevens een verzoekschrift ingediend door het OM voor het civielrechtelijk verboden laten verklaren van Satudarah MC.

Kopstukken
Belangrijke kopstukken van OMG’s werden in 2017 opgepakt en in hechtenis genomen. Bij 61 verdachten werd een gevangenisstraf opgelegd voor het plegen van strafbare feiten in georganiseerd verband. Er werden 276 straffen opgelegd voor strafbare feiten gepleegd door individuele leden. 18 clublocaties werden gesloten, waaronder een woning. Bovendien werd de vestiging van 14 nieuwe clublocaties afgewend. Met nieuwe gebiedsverboden, noodbevelen en afgewende evenementen hebben OMG’s aanzienlijk minder plek in de openbare ruimte. Er werd ruim 450.000 euro in beslag genomen en voor bijna 200.000 aan ontnemingsvorderingen toegewezen. De Belastingdienst inde 10.000 euro en legde op 272.000 euro beslag.

Tweede Kamerlid Kuiken (PvdA) werkt op dit moment aan een initiatiefwetsvoorstel om ook een bestuurlijk verbod van OMG’s mogelijk te maken. Dit verbod moet het mogelijk maken om criminele motorbendes sneller en met directe ingang te verbieden. Omdat een bestuurlijk verbod direct na publicatie ervan ingaat, kan ook direct (strafrechtelijk) actie worden ondernomen door de samenwerkende overheidspartijen. Een verbod biedt mogelijkheden om evenementen zoals ride-outs en clubfeesten, maar ook losse bijeenkomsten in horecagelegenheden, te verbieden. Clublocaties kunnen bovendien makkelijker worden gesloten. De intensieve aanpak van de samenwerkende overheidspartijen om criminele motorbendes te bestrijden gaat ondertussen onverminderd door.

Criminele motorbendes minder vaak in het openbaar (Foto: stockfoto politie.nl)
Criminele motorbendes minder vaak in het openbaar (Foto: stockfoto politie.nl)

Allegri sloeg aanbod Real Madrid af

In de zoektocht naar een nieuwe trainer heeft Real Madrid geprobeerd om Massimiliano Allegri weg te lokken bij Juventus, stelt de Italiaan.

Na de gewonnen Champions League-finale tegen Liverpool kondigde Zinédine Zidane per direct zijn vertrek aan bij Los Blancos. De club stelt Julen Lopetegui aan als nieuwe trainer, maar hij was niet de enige kandidaat voor de functie.

"Wat ik gezegd heb tegen Real Madrid? Ik heb 'ja' gezegd tegen Juventus, omdat ik de overeenkomst die we in het verleden hadden bereikt wilde respecteren", vertelt Allegri in gesprek met Sky. "Ik bedank Florentino Pérez (voorzitter, red.) voor zijn interesse."

Allegri is sinds de zomer van 2014 trainer van Juventus en werd afgelopen seizoen voor de vierde jaargang op rij kampioen van Italië. Daarnaast won hij vier keer de Coppa Italia en eenmaal de Italiaanse Supercup.

Titelverdediger MŁller onderuit in Rosmalen

Titelverdediger Gilles Müller is op het ATP-toernooi van Rosmalen al in de achtste finales uitgeschakeld. De 35-jarige Luxemburger, die vooral sinds 2016 flink opbloeide, haalde in 2016 de finale in Brabant en won het toernooi vorig jaar, maar ging nu onderuit tegen Matthew Ebden.

De nummer 32 van de wereld, als derde geplaatst in Rosmalen, moest halverwege set één zijn service afstaan aan de Australische nummer 69 van de wereld. Die was aan het einde van de tweede set met twee breaks ook te sterk voor Müller en maakte het met 6-3, 7-5 af.

De als zevende geplaatste Japanner Yuichi Sugita werd eerder op de dag uitgeschakeld door Marius Copil uit Roemenië: 7-5, 4-6, 6-4. Fernando Verdasco, de nummer vier van de plaatsingslijst, was de jonge Rus Daniil Medvedev met 6-4, 6-1 relatief simpel de baas.

Kuipers fluit Egypte - Uruguay op WK

Björn Kuipers is vrijdagmiddag de leidsman in het WK-duel tussen Egypte en Uruguay. Hij wordt geassisteerd door zijn vaste assistenten.

Beide landen treffen uit Groep A treffen elkaar vrijdagmiddag om 14.00 uur in Yekaterinenburg. Assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel staan Kuipers op het veld bij. Danny Makkelie is als videoarbiter aangewezen voor het duel.

Kuipers is voor de tweede keer in zijn loopbaan actief op het WK. Vier jaar geleden in Brazilië had hij de leiding bij de groepswedstrijden Engeland - Italië en Zwitserland - Frankrijk. Zijn derde wedstrijd floot de 45-jarige arbiter in de achtste finale tussen Colombia en Uruguay.

Het WK in Rusland is zijn laatste toernooi op mondiaal niveau. Hij was eerder ook arbiter op de EK's van 2012 in Polen en Oekraïne en van 2016 in Frankrijk.

Haase verliest in Rosmalen van Tomic

Tennisser Robin Haase is in de achtste finales van het ATP-toernooi van Rosmalen uitgeschakeld. De mondiale nummer 44 ging onderuit tegen de Australiër Bernard Tomic, eens zo'n veelbelovend talent, maar inmiddels door allerlei gedoe afgezakt tot bijna buiten de top-200 van de wereld.

Halverwege de eerste set leverde Haase zijn service in bij Tomic, die eerder dit jaar voor de zoveelse keer op controversiële wijze in het nieuws kwam door aan te geven dat tennis hem eigenlijk geen ruk kan schelen en dat hij alleen zijn miljoenen telt. 

Haase, in tegenstelling tot Tomic juist het toonbeeld van mentale kracht, leverde in set twee gelijk zijn eerste game in, maar op 3-4 brak hij terug. Op 5-5 brak Tomic hem echter nog eens en dit keer was het gedaan met de Hagenaar, die twaalf jaar eerder in Rosmalen zijn eerste ATP-wedstrijd ooit speelde: 3-6, 5-7.

Consonni sprint naar zege in openingsrit Ronde van SloveniŽ

Simone Consonni heeft de openingsetappe in de Ronde van Slovenië gewonnen. De 23-jarige Italiaan van UAE-Team Emirates was in een rit van 159 kilometer van Lendava naar Murska Sobota de snelste in de sprint, nadat verschillende topsprinters waren uitgeschakeld door enkele valpartijen in de finale.

Vijf renners kregen in het begin van de etappe de ruimte van het peloton. Het peloton gaf ze vijf minuten, maar met sprinttoppers aan de start als Mark Cavendish, Marcel Kittel, Caleb Ewan en Dylan Groenewegen was er voldoende controle in het peloton. Op ruim tien kilometer van de streep werden ze dan ook weer ingerekend door het peloton.

In de laatste twee kilometer waren er enkele valpartijen. Eerst kwam Ewan ten val, waardoor Groenewegen vol in de remmen moest en niet meer mee kon sprinten. Ook Marcel Kittel was betrokken bij een valpartij en Cavendish kwam niet in de sprint voor. Simone Consonni zag zijn kans schoon en greep die met beide handen aan. De Italiaanse sprinter boekte zijn eerste profzege in zijn carrière en is ook meteen de eerste leider in de Sloveense rittenkoers.

Ulissi wint sprint bergop in Ronde van Zwitserland, Porte nieuwe leider

Diego Ulissi heeft de vijfde rit in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De 28-jarige Italiaan was op de slotklim de snelste van een twintigtal renners. Richie Porte neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Stefan Küng, die meer dan drie minuten verloor.

In de eerste uren werd er hard gekoerst en pas laat kreeg een groep de ruimte van het peloton. Paul Ourselin (Direct Energie), Larry Warbasse (Aqua Blue Sport), Silvan Dillier (AG2R La Monidale), Daniel Oss (BORA-hansgrohe), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Willie Smit (Katusha - Alpecin) waren de gelukkigen. Ze kregen een aantal minuten van het peloton, maar in de achtergrond hield BMC alles onder controle.

Amerikaans kampioen Warbasse hield het in de kopgroep het langst vol, maar werd op de slotklim voorbij gereden door Lilian Calmejane, die even daarvoor was weggereden uit het peloton. De achterstand van het peloton was uiterst klein, waardoor de aanval van Calmejane weinig kans van slagen had. Op zeven kilometer van de streep werd hij dan ook gegrepen.

François Bidard en Hugh Carthy waren de eerste aanvallers uit het peloton op de slotklim. Lang konden ze niet genieten nadat Mikel Landa ten aanval trok. De Bask reed zo naar de twee koplopers toe en liet ze ook snel achter. In het uitgedunde peloton was er ook een aanval te zien van Steven Kruijswijk. De Nederlander van LottoNL-Jumbo kreeg geen ruimte van de rest.

Landa had met nog twee kilometer te gaan een voorsprong van twintig seconden te pakken, maar nadat thuisrijder Mathias Frank zijn versnelling had ingezet was er nog maar weinig over van de voorsprong van de renner van Movistar en werd dan ook in de laatste kilometer bijgehaald door een twintigtal renners. In de sprint die volgde bleek Diego Ulissi duidelijk de snelste voor Enric Mas. Tom-Jelte Slagter werd derde, voor zijn landgenoten Wilco Kelderman en Bauke Mollema. Ook was er een top tien plaats voor Sam Oomen (achtste).

Richie Porte nam de leiderspositie over van zijn ploeggenoot Stefan Küng. De Australiër heeft een voorsprong van twintig seconden op Kelderman en Oomen.

Blu-ray: Downsizing

Overbevolking is misschien wel het grootste morele dilemma ter wereld. Met meer dan 7,6 miljard mensen op onze aardbol en alle problemen die hieruit voortkomen, is het maar de vraag hoe lang de aarde deze groei nog aan kan. Het is een taboe waar niemand zich aan wil wagen, maar regisseur Alexander Payne probeert het overbevolkingsprobleem op een humoristische manier aan te kaarten met zijn nieuwste film Downsizing. Hoewel het concept van de sci-fi komedie zeker interessant en veelbelovend is, weet regisseur Payne helaas niet genoeg vaart in de film te brengen dat deze ook de volledige duur boeiend blijft.

RAGE 2 is puur singleplayer, 60fps op consoles

Het met veel bombarie aangekondigde RAGE 2 is een pure singleplayer-ervaring, zonder 'multiplayer-afleidingen'. Dat zei RAGE 2-designer Magnus Nedfors in een interview tijdens een  pre-E3 evenement in Stockholm.

De nieuwe game van id Software en Avalanche Studios maakte veel indruk toen we de eerste gameplay te zien kregen. In het interview met Eurogamer benadrukt Nedfors dat singleplayergames op zichzelf fantastisch kunnen uitpakken zonder dat daar multiplayeraspecten aan de haren bijgesleept worden.

Het streven van 60 frames per seconde - een fundament waar met name id Software zich hard voor maakt als het op shooters aankomt - heeft op de huidige consoles wel een keerzijde. Dit is namelijk alleen haalbaar op de beefy edities van de huidige generatie spelcomputers, dus de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X.

FC Twente schikt voor 'gunstige' 4,4 miljoen met belastingdienst

FC Twente heeft een schikking getroffen met de belastingdienst. De Tukkers maken 4,4 miljoen euro over voor boekhoudkundige missers uit het verleden.

Tussen 2011 en 2015 heeft de club te weinig loon- en omzetbelasting afgedragen en daar betaalt het nu de rekening voor, schetst de club via de officiële kanalen. De fiscus startte begin 2016 met een onderzoek naar alle in- en uitgaande transfers in bovengenoemde periode, waarbij er werd gekeken naar mogelijke betalingen aan spelers via derden. De transfers van Dusan Tadic van FC Groningen naar Twente en van Twente naar Southampton vormden het meest in het oog springende gevallen en 2,9 miljoen euro van de naheffing heeft ook betrekking op de wisselingen van de Serviër.

De club geeft aan volledige medewerking te hebben verleend en in goede harmonie met de belastingdienst te hebben gesproken. Men hield volgens TC Tubantia rekening met een kostenpost van 5,9 miljoen, dus valt het relatief gezien enigszins mee. Toch komt het als een flinke klap voor de degradant die niet zomaar vier miljoen op kan hoesten. De Tukkers betaalden eerder ook al een vergrijpboete van 250.000 euro.

Algemeen directeur Erik Velderman is evengoed blij dat de kwestie nu afgerond kan worden. : “De belastingclaim heeft lange tijd als een donkere wolk boven het stadion gehangen. Het is goed dat we nu weten waar we aan toe zijn. Dat laat onverlet dat dit FC Twente financieel hard raakt. We inventariseren hoe we deze claim kunnen financieren", aldus Velderman. "Voor iedereen in en rondom FC Twente is het in ieder geval belangrijk dat er ‘een hek omheen staat’ en dat we het verleden echt achter ons kunnen gaan laten. Al onze energie hebben we nodig voor de toekomst en dit is daarin een uiterst belangrijke stap.”

Man overleden na kettingbotsing op N273

Een 42-jarige man uit Grathem is woensdagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval waarbij meerdere personenauto’s en vrachtwagens waren betrokken.

Rond 08:00 uur kregen de hulpdiensten melding van het verkeersongeval tussen vier personenauto’s en twee vrachtwagens op de randweg N273 ter hoogte van Haelen. De bestuurder van een personenauto kwam bij de aanrijding met zijn voertuig klem te zitten tussen twee vrachtauto’s. Ondanks de inspanningen van de hulpdiensten is het slachtoffer ter plaatse overleden. De andere betrokkenen weggebruikers raakten niet gewond bij de aanrijding.

De politie is onder andere gestart met een technisch onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding. Daarvoor is de N273 voor langere tijd afgesloten geweest. Ook is een politiehelikopter ingezet om van de lucht overzichtsbeelden te maken.

De toedracht van het ongeval is nog niet bekend. Vermoedelijk heeft een bestuurder van een van de betrokken voertuigen het stilstaande verkeer te laat opgemerkt, waardoor een aanrijding is ontstaan.

Digitale dreiging in Nederland neemt toe

De omvang en ernst van de digitale dreiging in Nederland zijn nog steeds aanzienlijk en blijven zich ontwikkelen. Er is sprake van een continue digitale dreiging voor de nationale veiligheid. De Nederlandse maatschappij en economie zijn volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. De gevolgen van aanvallen en uitval kunnen groot en zelfs maatschappij ontwrichtend zijn. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2018 (CSBN 2018) van de NCTV. Hiermee bevestigt dit CSBN de in de afgelopen jaren gesignaleerde noodzaak te investeren in onze digitale veiligheid. Het toont de urgentie aan voor de uitvoering van de maatregelen en investeringen uit de Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA).

Digitale dreiging permanent
Cyberaanvallen zijn profijtelijk, laagdrempelig en weinig riskant voor aanvallers. Gezien recente geopolitieke ontwikkelingen zullen staten naar verwachting digitale aanvallen blijven inzetten en mogelijk op grotere schaal toepassen. Daarnaast is ook een andere ontwikkeling zichtbaar; het niet voorzien of accepteren door de aanvaller van nevenschade voor andere landen die niet het primaire doelwit zijn. Het bekendste voorbeeld voor Nederland daarvan is NotPetya waarbij ook Nederlandse bedrijven geraakt werden en daarmee onbedoeld (economische) schade leden.

Sabotage en verstoring door landen grootste dreiging
Staten voeren steeds meer aanvallen uit op andere landen vanuit geopolitieke motieven. Het doel is het verwerven van strategische informatie via spionage, beïnvloeding van de publieke opinie of democratische processen of zelfs sabotage van vitale systemen. Tegelijkertijd wordt het aanwijzen van de dader achter een cyberaanval (attributie) steeds complexer omdat de aanvallers minder goed van elkaar te onderscheiden zijn.

Cybercriminaliteit houdt aan
Ook beroepscriminelen blijven een grote dreiging vormen voor de Nederlandse maatschappij. Cyberaanvallen die een grote maatschappelijke impact hebben, zijn laagdrempelig uit te voeren. Een aanvaller hoeft zelf lang niet altijd over veel capaciteiten te beschikken, maar kan deze ook inkopen. Dat bleek in januari toen enkele banken langere tijd last hadden van DDoS-aanvallen en het bleek te gaan om een simpele ingekochte aanval.

Basismaatregelen ontbreken
Lang niet alle organisaties in Nederland nemen de nodige basismaatregelen om cyberaanvallen af te weren. Het gaat dan om basismaatregelen zoals tijdig installeren van updates of het voorkomen van tekortkomingen in configuraties. Bij bijvoorbeeld WannaCry en BadRabbit werden bekende kwetsbaarheden gebruikt, waarvoor de beveiligingsupdates beschikbaar waren maar in niet altijd toegepast werden. Onveilige producten en diensten werken drempelverlagend voor aanvallers. De afgelopen periode laat zien dat incidenten voorkomen hadden kunnen worden of dat de schade beperkter had kunnen zijn als organisaties hun basisveiligheid op orde hadden.

Digitale dreiging in Nederland neemt toe (Afbeelding NCTV)
Digitale dreiging in Nederland neemt toe (Afbeelding NCTV)

Meerdere arrestaties vanwege drugs en kwekerijen

Verspreid over het land heeft de politie gisteren en vandaag verschillende drugs-gerelateerde arrestaties en invallen gedaan. In een huis aan de Lindestraat in Breda  heeft de politie woensdagochtend 13 juni een inval gedaan. Volgens anonieme tips zou er in het pand drugs verkocht worden.

Agenten moesten de voordeur forceren omdat de bewoner weigerde open te doen. Het huis werd vervolgens onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Daarbij werden onder andere gestolen fietsen, een handelshoeveelheid drugs, vermoedelijk cocaïne, gedroogde henneptoppen en busje traangas gevonden. In de achtertuin stonden hennepplanten. De 56-jarige bewoner en een 57-jarige plaatsgenoot, die nog voor een andere drugszaak gezocht werd, zijn in de woning aangehouden. Alle drugs en de gestolen goederen zijn in beslag genomen.

In de schuur van het huis stonden twee gestolen fietsen en de 57-jarige Bredanaar had een autosleutel op zak. Verder onderzoek wees uit dat deze vermoedelijk tijdens een inbraak die afgelopen nacht elders in Breda gepleegd is waren buit gemaakt.

De burgemeester van Breda bekijkt of de woning gesloten kan worden. De politie doet verder onderzoek naar de drugsvondst en inbraak. De twee mannen zijn ingesloten.

Oss
Ook in Oss werden drie mannen gearresteerd. Eerder dit jaar kwam bij de recherche informatie binnen dat het drietal zich bezig zou houden met de handel in drugs. Daarop startte een onderzoek en dat leidde dinsdag tot de arrestatie van een 28-jarige en een 25-jarige man uit Oss. Een 31-jarige man uit die plaats meldde zich woensdagochtend op verzoek van de politie op het bureau in ’s-Hertogenbosch, waar hij is aangehouden.

Na de eerste twee aanhoudingen doorzocht de politie drie woningen in Oss en in Berghem. Daarbij werd een handelshoeveelheid wiet gevonden. Op een adres in Oss vonden agenten een vuurwapen met munitie. Ook deze drie zitten vast voor verder onderzoek en worden verhoord.

Helmond
In Helmond waren een 17- en 18-jarige man de pineut op het Sjef de Kimpenpad. Zij bleken aan verschillende afnemers drugs te verkopen. Uiteindelijk ging de politie over tot de aanhouding van het tweetal uit Helmond. Ze bleken een handelshoeveelheid hard- en softdrugs op zak te hebben en een geldbedrag van vele honderden euro’s. Het geld en de drugs zijn in beslag genomen, net als de scooter waar de twee zich op verplaatsen. De mannen zijn in verzekering gesteld. Ook een afnemer van de drugs werd aangehouden. Hij is na verhoor weer heengezonden.

Hardinxveld-Giessendam
Afgelopen nacht was het ook in In Hardinxveld-Giessendam raak. Twee agenten zagen op 12 juni rond 23.00 uur bij een tankstation aan de A15 bij Hardinxveld-Giessendam een benzineauto geparkeerd staan bij een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Dat wekte verbazing bij de agenten en een gesprek met de inzittende was het gevolg. De agenten werden door een enorme hennepwalm verwelkomd, die veroorzaakt werd door meerdere zakken wiet die in de auto lagen.

De agenten zagen ook een hockeystick, een stroomstootwapen en een grote hoeveelheid geld. De man werd direct voor witwassen aangehouden en al zijn spullen zijn in beslagggenomen, inclusief zijn auto. In zijn woning in Papendrecht werd niet meer in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De verdachte zit vast.

Hilversum
Tot slot werd dinsdag in een woning aan de Herenstraat een volledig ingerichte hennepkwekerij aangetroffen. Bijzondere omstandigheid was dat de kwekerij was ingericht in een zelf gegraven kelder onder de woning, waardoor er instortingsgevaar dreigde. 

Naar aanleiding van een melding heeft de politie gisteren een onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van een kwekerij. In een zelf uitgegraven ruimte onder het huis werd de inrichting uiteindelijk aangetroffen, waarbij bleek dat er 200 volgroeide planten stonden.

Ook stelden medewerkers van het nutsbedrijf vast dat er sprake was van diefstal van stroom. De planten en de volledig inrichting van de kwekerij, waaronder een aanzienlijk aantal assimilatielampen, werd ontmanteld en geruimd. Een 48-jarige bewoonster werd aangehouden. Onderzoek naar meerdere verdachten wordt voortgezet.

Bij nader onderzoek van de zelf gegraven kelderruimte stelden experts van bouw- en woningtoezicht van de gemeente vast dat er sprake was van een gevaarlijke situatie. Door de amateuristische wijze van uitgraven stond de fundering zwaar onder druk, waarbij er instortingsgevaar dreigde voor de woning en de direct naastgelegen panden. Er werden in opdracht van de gemeente direct maatregelen genomen om instorting te voorkomen.

Meerdere arrestaties vanwege drugs en kwekerijen (Foto: Stockfoto politie.nl)
Meerdere arrestaties vanwege drugs en kwekerijen (Foto: Stockfoto politie.nl)

Zeldzame F-104 Starfighter boven Leeuwarden

Het is bewoners van Friesland maandag wellicht opgevallen: een ander straaljagergeluid dan normaal. Dat zou heel goed kunnen kloppen, want een Noorse CF-104D Starfighter is deze dagen neergestreken in het Friese land.

De F-104 is de voorloper van de al lange tijd gebruikte F-16. In de jaren zestig werd het toestel door het 322 Squadron van de Luchtmacht in dienst genomen en donderdag 14 juni viert dat squadron haar 75-jarig jubileum op de vliegbasis van Leeuwarden. Daarom is de Starfighter weer even terug in Friesland.

"Het geluid is zo kenmerkend: het fluit, jankt, zuigt...genieten", aldus Joop de Groot, voorzitter van de Aviation Group Leeuwarden. Op het spottersveld bij de vliegbasis was het volgens De Groot stervensdruk en dat is te begrijpen: de laatste Starfighter vloog in 1984 het land uit. 

In heel Europa is er tegenwoordig nog maar één die in werkende conditie verkeert, in Noorwegen dus. Dat is te danken aan een groep hobbyisten aldaar, die deze Starfighter jaren hebben hersteld. "Dat ze het toestel weer vliegend hebben gekregen is fantastisch. Eind vorig jaar is de eerste vlucht gemaakt en een van de piloten is een voormalig Starfighter-piloot", vertelt De Groot.

Donderdag is het jubileum van het 322 Squadron alleen toegankelijk voor genodigden. Een Nederlandse Fokker Four-team en een Belgische F-16 zullen er voor het nodige entertainment zorgen.

Emotionele Vandeweghe schakelt Rus uit in Rosmalen

Voor tennisster Arantxa Rus is het WTA-toernooi van Rosmalen weer voorbij. In de achtste finales was tweevoudig toernooiwinnares Coco Vandeweghe te sterk voor de Nederlandse: 7-6 (4), 6-3.

Rus verloor gelijk haar eerste servicegame, maar sloeg niet veel later terug op de opslag van de Amerikaanse. In de tiebreak bleek Vandeweghe na een aantal fouten van Rus dan toch te sterk, maar vervolgens barstte ze in tranen uit tijdens de pauze tussen de sets.

Coach Pat Cash kwam erbij en het leek erop dat Vandeweghe zich simpelweg niet lekker voelde. "Als je niet fit bent mag je opgeven, het is maar een tenniswedstrijd, dat is niet het belangrijkste in het leven", drukte Cash haar op het hart.

Vandeweghe gaf niet op en begon sterk aan de tweede set, die ze ondanks haar problemen af wist te maken. Na afloop gaf ze weinig informatie over haar emotionele uitbarsting: "Ik ben een vrouw, soms huil ik wel eens even", klonk het half-lachend en half-huilend.

Schoofs onderuit in achtste finales Rosmalen

Tennisster Bibiane Schoofs is in de achtste finales van het WTA-toernooi van Rosmalen uitgeschakeld. De 30-jarige Schoofs zorgde in de eerste ronde nog voor een verrassing door de Duitse Carina Witthöft te verslaan, maar woensdag lukte het tegen Aleksandra Krunic uit Servië niet.

Krunic, met de 55e plek ruim honderd plaatsen hoger genoteerd op de wereldranglijst, was na drie games wel de eerste die haar service inleverde. De eerste set ging over en weer met in totaal maar liefst zeven gebroken servicegames, maar uiteindelijk was het Krunic die de set pakte. Het verzet van Schoofs leek daarmee gebroken en in nog geen half uur had Krunic de tweede set en dus de wedstrijd te pakken: 5-7, 2-6.

Kindermisbruiker Peter Scully krijgt levenslang

Peter Scully, een Australische kindermisbruiker, die in de Filipijnen werd opgepakt met de hulp van Nederlandse rechercheurs, is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Zijn Filipijnse handlanger kreeg dezelfde straf.

De Australiër Peter Scully en een Filipijnse vrouw hoorden de rechter in Cagayan de Oro levenslang eisen voor misbruik, verkrachting van minstens acht kinderen, waarvan de jongste achttien maanden was. Een slachtoffertje overleefde de martelingen niet. Het misbruik van de kinderen werd gefilmd en de beelden werden te koop aangeboden op zeer moeilijk traceerbare websites op het darkweb.

Arrestatie
Nederland raakte bij het onderzoek betrokken omdat in een fragment van een paar seconden in een bemachtigd filmpje Nederlands lijkt te worden gesproken. Dit bleek uiteindelijk Filipijns te zijn, maar toen dat duidelijk werd, hadden Nederlandse rechercheurs al zo veel kennis opgebouwd dat ze bij het onderzoek betrokken bleven tot de arrestatie van Scully in 2015.

Politieonderscheiding
Vier Nederlandse rechercheurs ontvingen in januari een Australische politieonderscheiding voor hun rol in de opsporing van Scully in de Filipijnen.

Kindermisbruiker Peter Scully krijgt levenslang (Foto: stockfoto politie.nl)
Kindermisbruiker Peter Scully krijgt levenslang (Foto: stockfoto politie.nl)

Voorbeschouwing 24 uur van Le Mans

Woensdagmiddag om 16.00u staat de eerste vrije training voor de 86e editie van de 24 uur van Le Mans op het programma. De race over 24 slopende uren start zaterdag klokslag 15.00u.

Na het afhaken van Porsche is Toyota het enige overgebleven fabrieksteam in de LMP1-klasse. Daarmee is de klasse een strijd geworden van David tegen Goliath. Acht privateers nemen het op tegen twee wagens van Toyota. Tijdens de tests afgelopen weekend waren de verschillen klein maar het is de vraag of de privateers tijdens de race het tempo van het Japanse team kunnen volgen. Voormalig wereldkampioenen Formule 1 Fernando Alonso en Jenson Button maken hun dubuut in de legendarische race. Renger van der Zande komt uit voor het Amerikaanse DragonSpeed.

In de LMP2-klasse staan twintig wagens aan de start. Na het debuut in 2017 is Racing Team Nederland ook weer aanwezig met de Dallara Le Mans prototype. Coureurs van dienst zijn teameigenaar Frits van Eerd, Jan Lammers en Giedo van der Garde. De 'Aziaten' Ho-Pin Tung en Ate de Jong zijn de andere Nederlanders in deze klasse. De aanwezigheid van 'fan favorite' Pastor Maldonado zal bij velen de harten ook sneller doen slaan. Vooraf is het moeilijk voorspellen wie deze competitieve klasse zal winnen. De kwaliteit en kwantiteit is van hoog niveau.

Waar de fabrikanten de LMP1-klasse in de afgelopen jaren hebben verlaten is de LMGTE Pro-klasse goed gevuld met officiële teams. Aston Martin, Corvette, BMW, Ford en Porsche hebben twee of meerdere wagens ingeschreven. Daarnaast staan er nog drie semi-fabrieks Ferrari's van AF Corse aan de start. Nicky Catsburg neemt deel met de #81 BMW M8 GTE. In LMGTE Am, de klasse voor privateer GT-teams, staan vervolgens ook nog dertien GT-wagens ingeschreven. De ervaren Jeroen Bleekemolen is de nummer één coureur bij het Amerikaanse Keating Motorsports.

De volledige startlijst is hier (PDF) te vinden.
De Le Mans Spotter Guide is hier te vinden.

RTL7 zendt net als voorgaande jaren opnieuw de volledige race van start tot finish uit. De uitzending begint zaterdag om 13.30u met een documentaire over Racing Team Nederland, vervolgens schakelt men om 14.00u live naar Frankrijk. Ook sportzender Eurosport doet via Eurosport 1 & 2 en de Eurosport Player live verslag van training, kwalificaties en de race. Ook het team van Radio Le Mans doet via hun website live verslag.

Programma
Woensdag 13 juni
16.00u - 20.00u vrije training
22.00u - 00.00u kwalificatie 1

Donderdag 14 juni
19.00u - 21.00u kwalificatie 2
22.00u - 00.00u kwalificatie 3

Zaterdag 16 juni
09.00u - 09.45u warm-up
15.00u start race

Zondag 17 juni
15.00u finish race

Het volledige programma is hier te vinden.

Man verbergt dode moeder, 6 maanden cel

Een 65-jarige man uit Oirsbeek is dinsdag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf. De verdachte heeft bijna 3 jaar lang het stoffelijk overschot van zijn moeder in zijn eigen huis verborgen. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude en het verzwijgen van haar overlijden bij de instanties.

De man had zijn moeder, nadat zij was overleden, in plastic folie gewikkeld en in een kist gelegd. Vervolgens had hij de kist dichtgekit, met tape afgeplakt en met touw dichtgebonden. Ook plaatste hij geurmiddelen in de ruimte tegen de stank.

De man heeft het overlijden van zijn moeder niet gemeld bij de juiste instanties, terwijl dit verplicht is. De uitkeringen van zijn moeder werden daardoor na haar overlijden gewoon doorbetaald. De man had toegang tot de rekening van zijn moeder en heeft het uitkeringsgeld, totaal 70.000 euro, uitgegeven.

Sterfbed
De man heeft op de zitting verteld dat hij het lichaam van zijn moeder heeft verborgen, omdat dit haar laatste wens was. Zij zou op haar sterfbed tegen hem hebben gezegd dat hij het tegen niemand mocht vertellen als zij zou zijn overleden. De rechtbank kan niet nagaan of zijn moeder dit daadwerkelijk heeft gezegd aangezien de man de enige is die dit verklaart.

Financieel motief
Volgens de rechtbank heeft de man vooral een financieel motief gehad. Doordat hij het overlijden van zijn moeder niet heeft gemeld, bleven de uitkeringen van zijn moeder doorlopen en ging hij er maandelijks financieel niet op achteruit. De rechtbank vindt de handelingen en de keuzes die verdachte heeft gemaakt getuigen van disrespect voor zijn moeder, die, ook na haar dood, recht had op een integere behandeling. Verdachte heeft bovendien aan anderen de mogelijkheid ontnomen om van zijn moeder afscheid te nemen.

Straf
Anders dan de officier van justitie, vond de rechtbank daarom een taakstraf niet passend. De rechtbank legde een gevangenisstraf op van 6 maanden. Daarnaast moet de de man de ten onrechte betaalde uitkeringen terugbetalen.

Man verbergt dode moeder, 6 maanden cel (Foto: Rechtspraak.nl)
Man verbergt dode moeder, 6 maanden cel (Foto: Rechtspraak.nl)

Almeerder (31) aangehouden voor overval in Alkmaar

Een 31-jarige man uit Almere is vrijdagavond in Alkmaar aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de overval die donderdagavond 7 juni plaatsvond op de Westerweg.

Een bewoner werd die avond opgeschrikt door een man die via de achterkant zijn woning binnen kwam. De man leek een beetje verward en vroeg of hij even mocht bellen. Dit mocht, maar kort daarop bedreigde deze man de bewoner met een mes en eiste geld van de bewoner. De overvaller ging er vervolgens met een klein geldbedrag vandoor.

De politie kon de man na onderzoek de dag erop aanhouden. De 31-jarige verdachte is woensdag voorgeleid bij de rechter commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld.

MLB: Albies slaat grand slam,Gregorius scoort twee homeruns

Twee Nederlandse honkballers hebben in de MLB weer eens van zich doen spreken. De New York Yankees wonnen dinsdag thuis van de Washington Nationals en die 3-0 zege was voor een groot deel te danken aan Didi Gregorius. De Amsterdammer sloeg in de tweede en zesde inning een homerun en was zo goed voor twee van de drie runs.

Ook Ozzie Albies was lekker op dreef bij de Atlanta Braves. De Braves stonden thuis tegen de New York Mets met 3-2 voor in de zesde inning op het moment dat Albies aan slag kwam. Met Preston Tucker, Charlie Culberson en Ender Inciarte op de honken sloeg Albies de bal de tribunes in: een grand slam, een homerun die vier runs oplevert. Het hielp de Braves uiteindelijk naar een 8-2 zege.

Uitslagen MLB dinsdag
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 4-6
New York Yankees - Washington Nationals 3-0
Philadelphia Phillies - Colorado Rockies 5-4
Detroit Tigers - Minnesota Twins 4-6
Miami Marlins - San Francisco Giants 3-1
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 4-1
Atlanta Braves - New York Mets 8-2
Chicago White Sox - Cleveland Indians 5-1
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 4-0
Kansas City Royals - Cincinnati Reds 1-5
St.Louis Cardinals - San Diego Padres 2-4
Arizona Diamondbacks - Pittsburgh Pirates 13-8
Oakland Athletics - Houston Astros 3-6
Los Angeles Dodgers - Texas Rangers 12-5
Seattle Mariners - Los Angeles Angels 6-3

Grand slam voor Albies (Bron: YouTube)

Twee homeruns voor Gregorius (Bron: YouTube)

WK 2026 in Canada, Mexico en VS

Het wereldkampioenschap voetbal van 2026 wordt gehouden in Mexico, Canada en de VS. Op het 68e FIFA-congres in Moskou, op de vooravond van het WK voetbal in Rusland, hebben de ruim tweehonderd stemgerechtigde leden van de FIFA gekozen tussen het Noord-Amerikaanse bid en dat van Marokko.

Een derde optie was er ook nog, 'Geen van beiden', waar precies één stem op binnen is gekomen. In totaal waren vertegenwoordigers van 203 landen aanwezig die hun stem uit mochten brengen, wat tweehonderd geldige stemmen opleverden. Het Noord-Amerikaanse bid kreeg er 134, de Marokkanen moesten het met 65 stemmen doen.

De Nederlandse voetbalfan mag in 2026 een paar weken lang lange nachten gaan draaien in verband met het tijdsverschil, waardoor veel wedstrijden in de Nederlandse nacht plaats zullen vinden.

Zwemmend van Amsterdam naar Leeuwarden

In augustus 2018 legt olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden de Elfstedentocht af. Niet op de schaats, maar zwemmend. Maandag 11 juni 2018 oefende hij door 143 km af te leggen tussen Amsterdam en Leeuwarden, waarbij hij ook in onze waterwegen zwom.

De tocht startte om 16.00 uur in Amsterdam bij het kantoor van KWF Kankerbestrijding. Van der Weijden wil met zijn Elfstedenzwemtocht op 18 augustus 2018 zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Vanaf het startpunt zwom hij door Amsterdam naar Zeeburg, het Amsterdam-Rijnkanaal en vervolgens een stukje naar het noorden waar hij rechtsaf sloeg bij sluizencomplex Schellingwoude. Vervolgens zwom hij via het Binnen-IJ, Oranjesluizen en het Buiten-IJ het Markermeer in. Daarna ging hij linksaf naar de Hollandse kust via Enkhuizen. Vanaf Enkhuizen is hij per schip naar Stavoren vervoerd, waar hij in het water terechtkwam van provincie Friesland.

Goede afspraken en strikte voorwaarden
Het bijzondere was dat Van der Weijden het grootste deel van de zwemtocht (tweederde) door onze waterwegen zwom. Normaal gesproken wordt hier niet makkelijk toestemming voor verleend. "Maarten is niet zomaar een zwemmer, hij is er goed in", legt Jan Hendrik Beks van Rijkswaterstaat, die de tocht faciliteert, uit. "Bovendien doen we dit onder strikte voorwaarden. Als wij zeggen: “het is gevaarlijk”, dan moet hij direct uit het water. Dat is bijvoorbeeld bij sluizen zo."

Om de tocht zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er duidelijke afspraken gemaakt. Voor de oefentocht gelden een aantal voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van een goed uitgestippelde route, een goede voorbereiding en training en moet er minimaal één vaartuig meevaren dat uitgerust is met allerlei voorzieningen. "Denk aan een marifoon, telefoon, radarreflector, capabel personeel, een coach, medische begeleiding, noem het allemaal maar op", somt Beks op. "Zowel vanuit de scheepvaart als de medische kant waren we dus goed voorbereid."

Begeleiding mobiel verkeersleider
Op het Amsterdam-Rijnkanaal, een drukke vaarweg, voeren een mobiel verkeersleider, twee mobiel verkeersleiders in opleiding en een nautisch adviseur mee. Michael Maasland, mobiel verkeersleider in opleiding, was een van hen. "Eigenlijk verliep alles goed. Maarten zwom sneller dan verwacht en kwam daardoor eerder aan in het Amsterdam-Rijnkanaal. Hij mocht vanuit de Amsterdamse grachten gelijk oversteken. Er was geen scheepvaart, alleen wat recreatievaart." De verkeersbegeleiding met de beroepsvaart werd gedaan door de verkeersleiders van de Verkeerspost Schellingwoude. Zij zorgden ervoor dat schepen geïnformeerd werden over de zwemmer en verzochten de scheepvaart voorzichtig te passeren. Maasland: "Iedereen, zowel beroeps als recreatievaart, werkte er aan mee."

Campagne zwemmen in rivieren
Van der Weijden gaf zelf aan dat deze oefening alleen is weggelegd voor mensen die goed getraind zijn en dat er goede veiligheidsvoorzieningen moeten zijn. "Zwemmen in rivieren is niet zonder gevaar en is in de vaargeul verboden. Dan is het fantastisch dat diensten zoals Rijkswaterstaat en de reddingsbrigade controleren dat deze zwemtocht veilig verloopt."

Mertens simpel door in Rosmalen, wildcardspeler verrast Seppi

Op het tennistoernooi van Rosmalen heeft Elise Mertens zonder problemen de tweede ronde bereikt. De Belgische nummer twee van de plaatsingslijst speelde tegen de Sloveense Polona Hercog en was binnen vijf kwartier klaar: 6-2, 6-4.

De als vijfde geplaatste Chinese Shuai Zhang kan al door naar het volgende toernooi. De jonge Hongaarse Fanny Stollar, 161e op de wereldranglijst, had nog geen uur nodig om de mondiale nummer 29 eruit te spelen: 6-3, 6-3.

Bij de mannen zorgde MacKenzie McDonald voor een verrassing. De Amerikaanse wildcardspeler was in een dik uur al te sterk voor de Italiaan Andreas Seppi, als achtste geplaatst: 6-4, 6-2. Qualifier Alex Bolt wist de Canadees Vasek Pospisil met 4-6, 7-6 (5), 6-2 te verrassen. 

Robin Haase en Wesley Koolhof gingen in het dubbelspel in de eerste ronde met 4-6, 6-7 (4) onderuit tegen Dominic Inglot/Franco Skugor, terwijl Arantxa Rus en Eva Wacanno bij de dames begonnen met een knappe zege op Stollar en Renata Voracova. Lesley Kerkhove en Lidziya Marozava waren met 6-2, 5-7 [10-7] te sterk voor Richel Hogenkamp en Bibiane Schoofs.

'Ster Ohtani mogelijk pas in 2020 terug in MLB door operatie'

Honkballer Shohei Ohtani ligt er vermoedelijk voor zeer lange tijd uit. De Japanse rookie en nu al superster van de Los Angeles Angels, zowel als slagman als werper zeer sterk bezig, heeft een zware elleboogblessure opgelopen.

Naar verluidt heeft Ohtani een Tommy John-operatie nodig aan zijn elleboog en in dat geval is de kans bijzonder groot dat hij niet alleen het huidige, maar ook het volledige volgende seizoen uit moet zitten.

Of dat ook het geval gaat zijn is nog niet helemaal duidelijk, want volgens journalist Jon Morosi zijn de Angels 'voorzichtig optimistisch' dat een operatie vermeden kan worden en dat Ohtani mogelijk aan het eind van het jaar weer in actie kan komen, in elk geval als slagman.

Ohtani heeft inmiddels al een aantal behandelingen gekregen, onder meer met stamcellen. Over drie weken wordt een nieuwe evaluatie gemaakt van de situatie, waarna meer duidelijkheid moet komen over de situatie van Ohtani. 

Rekenkamer: Defensie schiet tekort bij VN-missie Mali

Gebrek aan materieel, onvoldoende training, defecte onderdelen: de minister van Defensie slaagt er slechts ternauwernood in om eenheden inzetgereed te stellen en te houden voor de inzet in Mali. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de inzet van het Nederlandse leger voor de VN-missie in Mali.

De militaire missie in Mali doet een zwaar beroep op het improviserend vermogen van de Nederlandse krijgsmacht. De Algemene Rekenkamer concludeert dat eenheden soms niet gezamenlijk konden oefenen. Er was onvoldoende oefenmaterieel voorhanden. Delen van de voorbereiding moesten daarom nog in Mali plaatsvinden. Ook het onderhoud van materieel in het missiegebied verloopt soms problematisch.

Gevolgen van missie voor de rest van de krijgsmacht
De missie in Mali heeft een grote impact op de gehele krijgsmacht. Andere krijgsmachteenheden moeten hun mensen of middelen afstaan aan de eenheid die wordt uitgezonden. In die gevallen is de eenheid die deze middelen afstaat incompleet en ondervindt die vervolgens zelf moeilijkheden. De ‘leverende eenheid’ vult soms gaten op door personeel of materieel te betrekken van weer andere eenheden. De voetafdruk die een missie in de krijgsmacht achterlaat, is vaak groter dan de omvang van de missie zou doen vermoeden.

In 2017 voerde de krijgsmacht 18 militaire missies uit in 17 landen. De hoeveelheid missies waarbij de krijgsmacht is betrokken vormt een reëel risico om de basisgereedheid in 2021 hersteld te hebben, concludeert de Algemene Rekenkamer.

Het onderzoek richtte zich op één onderdeel uit de missie in Mali, namelijk de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group (LRRPTG). Dit is een lichte infanterie- en verkenningseenheid, die informatie verzamelt in afgelegen gebieden door contact te onderhouden met zowel de plaatselijke bevolking als gewapende groeperingen.

Geen volledige training
De periode vóór uitzending van de militaire eenheden naar het missiegebied verliep niet volgens plan. Omdat de verkenningseenheid is samengesteld uit verschillende eenheden van de landmacht, was het nodig dat alle manschappen tijdig bijeenkwamen om samen te oefenen. Bij verschillende rotaties van de LRRPTG lukte dat niet. Uit gesprekken die de Algemene Rekenkamer voerde met de landmacht bleek dit terug te voeren op de late politieke besluitvorming over voortzetting van de missie. Door het ontbreken van een formeel besluit, waren alleen beperkte voorbereidingen mogelijk. Geen van de drie onderzochte rotaties van de LRRPTG was op het moment van uitzending naar Mali volledig inzetgereed.

Gebrekkig materieel
Het oefenmaterieel vertoonde bovendien gebreken. Er waren tekorten aan oefenvoertuigen, nachtzichtapparatuur en verbindingsmiddelen. Tien van de twaalf terreinvoertuigen die voor de voorbereiding van de LRRPTG waren bestemd, werden door de landmachtstaf toegewezen aan andere eenheden. Tijdens de oefeningen waren sommige verbindingsmiddelen, waaronder de radio’s voor satellietcommunicatie, onbruikbaar doordat er onderdelen ontbraken, zoals antennes.

Bij de eenheden ontbraken de vereiste vaardigheden om met de terreinvoertuigen te rijden of de apparatuur te bedienen voor de satellietcommunicatie op lange afstand. Deze problemen konden pas in het missiegebied worden opgelost, omdat daar het benodigde materieel wél aanwezig was. Maar dat maakte het wel noodzakelijk om bijvoorbeeld rijexaminatoren naar het missiegebied in te vliegen om de benodigde rijexamens af te nemen.

Ook tijdens de missie roeiden de militairen met de riemen die ze hadden. Structurele tekorten aan materieel en onderdelen werden inventief opgelost. Voertuigen vertoonden herhaaldelijk scheuren en andere gebreken, die slechts met moeite konden worden hersteld en bovendien na een volgende operatie weer terugkwamen. Gebreken traden ook op doordat voertuigen niet altijd tijdig hun onderhoud konden krijgen. De situatie was in de tweede helft van 2017 zo ernstig, dat volgens een van de commandanten 78% van het personeel geen vertrouwen meer had in het materieel van de LRRPTG.

Missie Mali illustratief voor de staat van de krijgsmacht
Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer laat zien dat missies als die in Mali grote gevolgen hebben voor de gereedheid en geoefendheid van de krijgsmacht. Dit is illustratief voor het bredere vraagstuk van de balans tussen wat krijgsmacht aan kan en wat van Defensie wordt verwacht. Een actieve en transparante afweging, door zowel kabinet als parlement, van de noodzaak van missies enerzijds en de draagkracht van de krijgsmacht anderzijds is cruciaal.

Daarom concludeert de Algemene Rekenkamer dat meer rekening moet worden gehouden met inzetbaarheid van de krijgsmacht bij de besluitvorming over deelname aan vredesmissies. Ook moet de minister van Defensie zorgdragen dat eenheden die zich voorbereiden op missies beschikken over voldoende en adequaat oefenmaterieel. De Algemene Rekenkamer vraagt ook aandacht voor de doelstelling van Defensie om in 2021 de gereedheid van alle legeronderdelen weer op orde te hebben. De hoeveelheid missies waarbij de krijgsmacht is betrokken bemoeilijkt dat.

62-jarige man aangehouden om mishandelen agent

Een 62-jarige man uit Didam is dinsdag aangehouden nadat hij een agent mishandelde. De agent was rond 17:10 uur bezig met een verkeerscontrole op de Bivankweg toen hij de bestuurder van een landbouwvoertuig een stopteken gaf. De man negeerde het stopteken en reed door naar de oprit van een boerderij. De agent ging er achteraan en probeerde het voertuig alsnog tot stoppen te dwingen door zijn motor voor het landbouwvoertuig te plaatsen.

De bestuurder bleef echter doorrijden en de agent moest snel aan de kant springen om niet geraakt te worden. Het voertuig kwam uiteindelijk bij een hek tot stilstand. Toen de bestuurder uitstapte greep hij de politieman hard in het gezicht. De man bleef stennis schoppen waardoor de agent genoodzaakt was de hulp van zijn collega’s in te roepen. De bestuurder werd aangehouden en moest mee naar het bureau voor verhoor.

62-jarige man aangehouden om mishandelen agent (Foto: Stockfoto politie.nl)
62-jarige man aangehouden om mishandelen agent (Foto: Stockfoto politie.nl)

Spanje ontslaat bondscoach vlak voor WK

Het Spaanse nationale elftal moet het tijdens het wereldkampioenschap voetbal doen zonder Julen Lopetegui. De bondscoach is twee dagen voor het eerste duel tegen Portugal op straat gezet. Aanleiding hiervoor is het nieuws dat de trainer na het toernooi de overstap maakt naar Real Madrid.

Lopetegui verlengde in mei nog het contract met de Spaanse voetbalbond, maar zwichtte deze week voor de lokroep uit Madrid. Bij Real stapte coach Zinedine Zidane na het behalen van de winst in de Champions League op, waarna los blancos Lopetegui aanstelden. Eind jaren tachtig stond de oud-doelman onder contract bij Real en in het verleden coachte hij de reserves van de Madrilenen.

Lopetegui was bij het Spaanse nationale elftal na het EK van 2016 de opvolger van Vicente del Bosque. De oefenmeester coachte veertien duels, waarvan elf gewonnen werden en er drie gelijke spelen waren. Twee daarvan waren vlak voor het WK.

In-game voicechat voor Fortnite Switch

Communicatie is een belangrijke factor in Fortnite. Samen met je vrienden overleggen over de beste tactiek en aanpak is de weg naar succes. Maar hoe gaat dat op Nintendo Switch? Gewoon via in-game voicechat, want blijkbaar kan dat wel op de Switch.

Waar Nintendo ons vooral heeft doen geloven dat je een aparte applicatie op je smartphone moet gebruiken voor voicechat, komt Epic Games doodleuk met de mededeling dat je simpelweg een headset kunt inpluggen in de Switch om te communiceren met je vrienden. Deze chatfunctie is momenteel nog uitgeschakeld, maar wordt donderdag 14 juni geactiveerd. Dit maakte de ontwikkelaar bekend tijdens de Nintendo Treehouse livestream op de E3.

Mocht je overigens uitkijken naar de PvE-modus van Fortnite, genaamd Save the World, dan heeft Epic slecht nieuws voor je. Deze komt namelijk niet naar de Switch. Nintendo’s console moet het doen met het battle royale-deel, dat ook verreweg het populairst is. In onderstaande tweet zie je het fragment waarin Epic Games vertelt over de partychat in Fortnite voor Switch.

Werkbezoek Eerste Kamer aan NAVO-hoofdkwartier

Zondag 10 en maandag 11 juni 2018 heeft de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van de Eerste Kamer een werkbezoek gebracht aan het NAVO-hoofdkwartier en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de NAVO en de EU in Brussel.

De commissie bezocht Brussel om meer inzicht te krijgen in de actuele ontwikkelingen binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) en in de diverse initiatieven op het gebied van defensie die zijn gestart binnen de Europese Unie.

Hiertoe bracht de commissie een bezoek aan het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO dat sinds begin dit jaar in gebruik is. De commissie voerde gesprekken met militaire en civiele medewerkers over onder meer de aanstaande NAVO-top op 11 en 12 juli, waar alle regeringsleiders van de NAVO-lidstaten bijeen zullen komen om te spreken over recente ontwikkelingen op veiligheidsgebied en de koers van het bondgenootschap. De vorige NAVO-top vond plaats in 2016.

Ook kwamen thema's als de recent uitgebrachte Defensienota, de militaire mobiliteit op het Europese continent en de defensie-uitgaven van de NAVO-lidstaten ter tafel, alsmede diverse missies die onder NAVO-vlag worden uitgevoerd. Nederlandse militairen zijn momenteel onder meer actief in de NAVO-missies in Afghanistan (Resolute Support) en de Baltische Staten (Enhanced Forward Presence).

Tevens sprak de commissie met de secretaris-generaal van de Parlementaire Assemblee van de NAVO, David Hobbs. In deze assemblee zijn parlementariërs uit alle NAVO-lidstaten vertegenwoordigd en worden vraagstukken die van belang zijn voor de NAVO op parlementair niveau besproken. Ook de plaatsvervangend secretaris-generaal en opvolger van Hobbs vanaf 2020, Ruxandra Popa, was bij het gesprek aanwezig.

Tijdens gesprekken bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie werd gesproken over de defensie-initiatieven binnen de Europese Unie. Op het gebied van defensie en veiligheid heeft de Europese Unie de laatste jaren diverse stappen gezet zoals het opzetten van een Europees Defensiefonds (EDF) en het sluiten van de Permanente Gestructureerde Samenwerking (PESCO). Deze samenwerking beoogt meer coördinatie aan te brengen binnen het defensiebeleid van de verschillende Europese lidstaten. In dat kader werd ook gesproken over de samenhang tussen de defensieactiviteiten die de NAVO en de EU ontplooien.

De commissie werd tijdens het bezoek ontvangen door de Permanent Vertegenwoordiger bij de NAVO, Marjanne de Kwaasteniet, en door de Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Unie, Robert de Groot.

Argentijnse topspits Maria Granatto naar Oranje-Rood

Hockeyclub Oranje-Rood heeft de Argentijnse spits Maria Granatto aangetrokken. De 23-jarige Argentijnse zal volgend seizoen in het shirt van Oranje-Rood spelen. Granatto speelde tot dusver 77 interlands voor Argentinië en werd in 2016 door de FIH uitgeroepen tot Talent van het Jaar.

De kleine speelster met kenmerkende knot zal voor Oranje-Rood een grote aanwinst zijn. Harry van Hout, voorzitter Tophockey Oranje-Rood, noemt haar in het ED de aankomende Lidewij Welten van Argentinië. ‘Een wereldspits, daar zijn we heel blij mee.’

In Nederland is de Argentijnse misschien minder bekend, maar in Argentinië is ze op haar 23ste al een grootheid. Op social media heeft ‘Majo’ Granatto honderdduizenden volgers.

Oranje-Rood zag na dit seizoen spits Sophie van Nieuw Amerongen vertrekken en heeft met Granatto die plek weer opgevuld. Als de Argentijnse haar naam als goaltjesdief waarmaakt, zou ze volgend seizoen wel eens van grote waarde kunnen zijn voor de Eindhovense ploeg.

BILD: ''Arsenal haalt doelman uit Bundesliga"

Bernd Leno is de nieuwe keeper van Arsenal. De deal van de 26-jarige doelman van Bayer Leverkusen wordt binnenkort wereldkundig gemaakt.

Dat meldt althans het doorgaans goedingevoerde BILD. Het Duitse medium pakte woensdagochtend groot uit met een bericht over de naderende transfer. The Gunners betalen naar verluidt een bedrag tussen de 20 en 25 miljoen euro. De zesvoudig international van Duitsland ligt nu nog tot medio 2020 vast in Leverkusen.

Leno is op het WK nu de derde keeper van Die Mannschaft, achter Manuel Neuer en Marc-André Ter Stegen. Hij is al zes jaar actief bij dezelfde club en zou toe zijn aan een nieuwe werkomgeving. Voor Bayer Leverkusen kwam hij tot 304 wedstrijden, in zes jaar tijd. Daarvoor speelde hij voor VfB Stuttgart. Hij behaalde honderd 'cleen sheats'.

De Duitse topclub hield overigens al langer rekening met een vertrek van haar sluitpost. In mei haalde men daarom al Lukas Hradecki op bij bekerwinnaar Eintracht Frankfurt. De Fin stapte transfervrij over. Bij Arsenal moet Leno de concurrentiestrijd aangaan met Petr Cech en David Ospina.

De Londenaren haalden eerder al rechtsback Stefan Lichtsteiner en zijn naar verluidt bijna rond met verdediger Sokratis Papasthopoulos en Lucas Torreira, die als verdedigende middenvelder opereert. Tot slot wordt de club ook nog nadrukkelijk in verband gebracht met vleugelspeler Gelson Martins, die zijn contract wil laten verscheuren bij Sporting Portugal. Die spelers moeten de zwalkende ploeg helpen om volgend seizoen terug te keren in de Champions League.

18-jarige verdachte ongeval A59 langer vast

Bij een ernstig verkeersongeval op de A59 zijn zaterdagmiddag 9 juni twee personenauto’s op elkaar gebotst. Nabij de afrit Made richting Zonzeel raakten zij van de weg. Een 16-jarige jongen uit Oosterhout en een 37-jarige man uit Etten-Leur kwamen hierbij om het leven. Een 18-jarige man uit Oosterhout is als verdachte aangemerkt en inmiddels voorgeleid en ingesloten.

De politie is bezig met een onderzoek naar de toedracht van het ongeval en heeft inmiddels enkele getuigen gehoord. Uit dat onderzoek is gebleken dat er mogelijk twee belangrijke getuigen zijn geweest die de politie nog niet gesproken heeft. Het zou gaan om de bestuurder van een donkerblauwe bestelwagen, mogelijk Volkswagen Caddy, Combo of Citroën Berlingo en de bestuurder van een personenauto met caravan. Beide bestuurders reden op de A59 ter hoogte van de op- en afritten.

Dashcambeelden
Om het ongeval nog beter te kunnen onderzoeken is de politie op zoek naar dashcambeelden van het ongeval. Deze kunnen via het tipformulier op de website geupload worden. Ook kan er via WhatsApp contact gezocht worden, of informatie gedeeld worden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Telediagnostiek biedt voordelen voor patiŽnt en arts

Tijdsbesparing, zowel voor arts als voor de patiënt, is een belangrijk voordeel van telediagnostiek. De patiënt hoeft niet naar de behandelend arts te reizen en de arts kan op een willekeurig moment een vraag aan een collega stellen. Ook is het vaak zo geregeld dat een medisch specialist zonder wachttijd kan worden geraadpleegd.

Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM, waarin het onderzoeksinstituut de voor- en nadelen van het gebruik van telediagnostiek in de gezondheidszorg in Nederland in kaart heeft gebracht. Hierbij is specifiek aandacht besteed aan telediagnostiek in de dermatologie en radiologie, twee vakgebieden waarin deze wijze van diagnostiek veel wordt gebruikt.

Overleg tussen zorgprofessionals
Internet maakt het mogelijk dat medische gegevens worden uitgewisseld. Bij telediagnostiek wordt op afstand een diagnose gesteld. Degene die dat doet, ziet de patiënt niet en moet er dus op kunnen vertrouwen dat de toegestuurde gegevens goed zijn. Telediagnostiek wordt vooral gebruikt voor overleg tussen zorgprofessionals, zoals de huisarts en medisch specialist of tussen radiologen. Ook kunnen patiënten medische gegevens verzamelen, zoals over de bloeddruk of de bloedsuikerwaarde, waarmee een zorgverlener vanaf een andere plek een diagnose stelt.

Door telediagnostiek wisselen artsen hun kennis meer uit en wordt het leven van patiënten wat verlicht als ze hun ziekte kunnen bewaken door zelf te meten. Bijkomende voordelen zijn dat de huisarts minder hoeft door te verwijzen en dat medische gegevens direct op de juiste manier worden vastgelegd.

Randvoorwaarden
Daarnaast zijn enkele zaken nodig om het risico op een verkeerde diagnose te beperken en de continuïteit van de zorgverlening en de privacy van de patiënt te waarborgen. Dit zijn onder andere goede ICT-voorziening, bekwame zorgverleners, goede instructies voor de patiënten, en voldoende draagvlak binnen de zorgorganisatie om met telediagnostiek te werken. Het is ook belangrijk dat zorgprofessionals duidelijke afspraken maken over hun samenwerking bij gebruik van telediagnostiek. Professionele zorgstandaarden, waarin staat beschreven hoe telediagnostiek medisch verantwoord gebruikt kan worden, zijn in Nederland nog in ontwikkeling.

Bondscoach Costa Rica heeft geen idee hoe tegenstanders heten

Bondscoach Oscar Ramirez loodste Costa Rica naar het WK, maar zijn voorbereiding lijkt nog niet helemaal afgerond. Namen van tegenstanders zijn hem vreemd.

"Die nummer tien van België deed ons echt pijn. Hij was erg beweeglijk en benutte de ruimtes voortdurend", analyseerde hij na afloop van het met 4-1 verloren duel tegen België. Dat het om Eden Hazard ging, wist hij gek genoeg niet. "Ik weet zijn naam niet", tekenden tal van buitenlandse media op na de afsluitende persconferentie.

Dat kan natuurlijk een keer gebeuren, maar na al snel bleek dat het niet bij één keer zou blijven. De bondscoach is óf niet zo sterk met namen óf hij houdt zich bewust van de domme. Wie is de beste speler van Zwitserland? "Die kleine. Wat is zijn naam ook alweer?" reageerde Ramirez. De naam van Xherdan Shaqiri moest hij schuldig blijven, terwijl zijn land hem over exact twee weken tegenkomt op het WK.

Later in het interview bleek de oefenmeester ook geen idee te hebben wie de beste speler van Engeland is. Of ja, toch, min of meer. "Engeland heeft die sterke aanvaller, die centrumspits. Ik kan me zijn naam niet herinneren", gaf hij toe, waarna Bryan Ruiz het hem maar vertelde. Costa Rica begint als underdog aan een poule met Servië, Brazilië en dus Zwitserland.

Uitgebreide gameplaybeelden Metro Exodus

We kregen gedurende de persconferentie van Microsoft een nieuwe trailer onder ogen van Metro Exodus, maar er is later tijdens E3 nog een uitgebreide showcase van het spel laten zien. Hierin worden verschillende nieuwe maar ook herkenbare concepten van de nieuwe Metro-game uitgelegd.

Van vrijheid in missieverloop tot customization van je wapens: een boel facetten van deze veelbelovende titel komen aan bod. Bekijk de indrukwekkende gameplaybeelden hieronder. Metro Exodus komt op 22 februari 2019 uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Man ernstig gewond bij nachtelijke campingruzie

Afgelopen nacht is er een ruzie geweest op een camping in Voorthuizen. Een 51 jarige man uit Amersfoort is hierbij ernstig gewond geraakt. Een 44 jarige vrouw is aangehouden.

Vanochtend kregen de politie een melding dat er een man gewond in een huisje zou liggen. Later bleek dat er in de nacht een ruzie is geweest waarbij de man meerdere verwondingen heeft opgelopen. Wat de oorzaak van de ruzie is wordt onderzocht. De man is met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis en de vrouw is aangehouden.

NS wil nachttrein terug in Amsterdam

NS en de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB hebben de intentie om weer met een nachttrein van- en naar Amsterdam te rijden. Ze werken samen om deze nieuwe treinverbinding te starten en daarmee Amsterdam weer aan te sluiten op het Europese nachttreinennetwerk. Optimisten rekenen op een start ergens aan het begin van de komende jaren '20.

Op dit moment rijdt ÖBB al met een slaaptrein tot aan Düsseldorf in Duitsland. Wie in Amsterdam om 18:40 uur de ICE pakt kan dan op station Düsseldorf al overstappen op de Nightjet - zo heet de Oostenrijkse nachttrein. Dan kom je de volgende ochtend om 09:15 uur aan op het station in Innsbruck. NS en ÖBB zien kansen om vanaf Amsterdam ook via Düsseldorf en dan verder richting de Alpen te rijden.

Zeker op de langere afstanden is de nachttrein een uitstekend alternatief voor het vliegtuig of de auto. Ook al vanwege de ervaring: "de romantiek van reizen door de nacht heeft een grote aantrekkingskracht, het is bovendien comfortabel, je verliest er geen tijd mee en het scheelt een hotelovernachting. Ook reis je zonder files onderweg of wachtrijen op de luchthaven. Je komt uitgerust aan op je bestemming!"

Haken en ogen
Er zitten nog wel wat haken en ogen aan de terugkomst van de slaaptrein. NS en ÖBB willen graag deze trein introduceren in Nederland maar daarvoor moet ÖBB voldoende treinen beschikbaar hebben die ook toegelaten zijn op spoor in Nederland. 


Nightjet binnenkort ook te zien in Amsterdam? Hier een impressie van de moderne slaaptreinen

Valkyria Chronicles 4 E3-trailer legt de game nog even uit

Valkyria Chronicles 4 is aanwezig op de E3 en daar hoort natuurlijk een trailer bij. De trailer toont een paar gevechten in de game, maar legt ook ondertussen ook kort uit hoe het een beetje werkt.

Valkyria Chronicles 4 is net als zijn voorganger een turn-based tactische RPG. De eerste game, die in 2008 een culthit was voor de PS3, werd gezien als innovatief. Valkyria Chronicles speelt namelijk anders dan vergelijkbare tactische RPGs uit Japan. Je zit bijvoorbeeld niet vast een een grid, waardoor je de personages vrij kunt bewegen.

Valkyria Chronicles 4 komt op 16 oktober uit voor PS4, Xbox One en Switch. Een pc-versie staat ook in de planning.

Papa laat 'veeleisende' dochter met heli naar gala brengen

Met een limo naar je eindgala op de middelbare school? Paard en wagen? Welnee, dat is veel te saai, dat doet iedereen al. Chayenne Rebel en haar beste vriendin Ismay Baja uit Lelystad wilden graag op een bijzondere manier naar het laatste schoolbal zo meldt Omroep Flevoland. 

Papa Sam Rebel spaarde kosten noch moeite en regelde dat zijn 'veeleisende' dochter en vriendin met een helikopter naar het gala gebracht werden. Chayenne vond het fantastisch: "Het was echt heel gaaf, je ziet gewoon heel Lelystad, maar dan in het klein." Het was het meer dan waard volgnes haar vader: "Haar lachende gezicht is met geen goud te betalen!"


Releasedatum en Collectors Edition van SoulCalibur VI

SoulCalibur VI is vanaf 19 oktober in de winkelschappen te vinden. Mocht je iets meer geld uit willen geven dan heeft Bandai Namco de Collector's Edition onthuld. Ook heeft Bandai Namco een verhaaltrailer uitgebracht.

De SoulCalibur VI Collector’s Edition bevat de game, een seasonpass, de soundtrack, een artbook, een opbergdoos, een metal case met soundeffects en een 35cm hoge figurine van Sophitia.

Het verhaal van SoulCalibur VI gaat over de strijd waarbij er wordt gezocht naar de legendarische Soul Swords. De game vindt plaats tijdens de 16e eeuw, nog voor het eerste deel van de franchise en kent heel wat geheimen voor de spelers om te ontrafelen. Nieuw is de Reversal Edge, een mechaniek waarbij spelers het tij kunnen keren in een handomdraai. Gastpersonage Geralt of Rivia uit The Witcher gaat ook meeknokken.

SoulCalibur VI komt zowel digitaal als fysiek uit op Xbox One, PlayStation 4 en alleen digitaal op pc.

SoulCalibur VI - Collectors Edition (Foto: Bandai Namco)

Oude Luxor Theater eert Corrie van Gorp

Vandaag onthult burgemeester Aboutaleb om 16:00 uur een eerbetoon aan de Rotterdamse actrice en comédienne Corrie van Gorp in het Oude Luxor Theater. Corrie van Gorp werd begin jaren ’70 landelijk bekend toen zij optrad in diverse theatershows van o.a. Wim Sonneveld en Neerlands Hoop. 

Hetzelfde jaar was zij voor het eerst te zien in een revue van André van Duin. Samen met Frans van Dusschoten vormden zij jarenlang een populair revuegezelschap. Twee bekende typetjes die Van Duin en Van Gorp samen vertolkten waren meneer en mevrouw De Bok.

Van Duin bezorgde Van Gorp ook een aantal carnavalhits en filmrollen. Haar grootste succesnummers waren Zo slank zijn als je dochter (1977), Alie van de Wegenwacht (1980) en Ik ben tamboer (1981). Tol Hansse en Clous van Mechelen maakten de elpee Corrie van Gorp (1978) voor haar, met daarop onder andere de single Een Hollandse Boerenmeid.

Nadat Van Gorp zich uit het theater had teruggetrokken, woonde zij jarenlang in het buitenland. Ook heeft zij in de jaren 80 in Noordwijk, Zuid-Holland, gewoond. Later woonde zij in Rotterdam. Corrie van Gorp is een van de grandes dames van het (oude) Luxor en het theater wil haar met dit eerbetoon publiekelijk bedanken.

Corrie van Gorp en André van Duin in Hoteldebotel (Foto: Beeld en Geluidwiki - Gallery: Hotel de botel )
Corrie van Gorp en André van Duin in Hoteldebotel (Foto: Door TROS (Beeld en Geluidwiki - Gallery: Hotel de botel) [CC BY-SA 3.0 nl], via Wikimedia Commons )

Pro tip voor deze zomer: tuinieren zonder tuin

Wat doe je als je groene vingers hebt maar geen tuin? Dan ga je tuinieren op de stoep. Maakt de boel meteen een stuk vrolijker. Be like Hans!

Spider-Man slingert erop los in E3-demo

Tijdens Sony's persconferentie werd vooral de actie en spektakel van Spider-Man getoond. De andere kant van Spider-Man is natuurlijk het in hoge snelheid slingeren door New York, iets dat beter wordt getoond in een andere E3-demo dat we hieronder hebben neergezet. Het ziet er in ieder geval heerlijk vloeiend uit.

Spider-Man komt op 7 september uit exclusief voor PlayStation 4.


'Nationale Raad van Kinderen' geÔnstalleerd in de Efteling

Op 27 mei is in de Efteling de ‘Nationale Raad van Kinderen’ officieel geïnstalleerd. Dit gebeurde in aanwezigheid van Prinses Laurentien van Oranje, oprichter van Missing Chapter Foundation en initiator van de Raad van Kinderen. De Nationale Raad gaat de Nederlandse regering van advies voorzien over onderwerpen die de toekomst van kinderen aangaan. De Efteling is sinds 2011 één van de founding partners van Missing Chapter en is toonaangevend op het gebied van kinderparticipatie.

Op dit moment hebben zo’n 80 bedrijven, maatschappelijke instellingen, gemeenten en ministeries een Raad van Kinderen. In navolging hiervan is nu dus ook een Nationale Raad van Kinderen geïnstalleerd, bestaande uit 150 leerlingen uit groep 6, 7, 8 van het basisonderwijs en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Deze Nationale Raad gaat onderwerpen behandelen die kinderen belangrijk vinden. Uit onderzoek onder 5.000 scholieren zijn nationale thema’s naar voren gekomen waar kinderen graag over mee willen denken, zoals zorg, gezondheid, duurzaamheid en armoede. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de eerste minister in Nederland die de Nationale Raad om hulp gaat vragen rond het thema kindermishandeling.

Efteling Wijzneuzen
In de Nationale Raad zitten ook een aantal ‘Efteling Wijzneuzen’. De Efteling biedt kinderen tussen de 4 en 16 jaar de gelegenheid om zich aan te melden als ‘Wijzneus’. De Wijzneuzen worden een aantal keer per jaar uitgenodigd om deel te nemen aan onderzoeken. Deze onderzoeken gaan bijvoorbeeld over een nieuw Efteling-idee of -product. Olaf Vugts, Creatief Directeur bij de Efteling zegt hierover: “De Efteling is al 66 jaar een plaats waar veel kinderen komen. We vinden het belangrijk om te luisteren naar de ideeën van deze kinderen. Soms denken ze heel eenvoudig over bepaalde zaken, wat juist enorm efficiënt kan zijn”.

Bekijk hier de beelden van de installatie van de ‘Nationale Raad van Kinderen’ in de Efteling. 

Teaser trailer van Tim Burton's kijk op Dumbo

Na het succes van Beauty and the Beast en Jungle Book gaat Disney de komende jaren helemaal los met live-action verfilmingen van hun animatieklassiekers. Zo staan in 2019  zowel Aladdin als The Lion King (hoewel live-action daar misschien niet helemaal de juiste benaming is) en later ook Mulan op de planning. Maar ze hebben ook Tim Burton ingehuurd voor een vernieuwende kijk op klassieker Dumbo.

In deze eerste beelden krijgen we een gevoel van de sfeer van de film voorgeschoteld. Duidelijk is dat er van het originele verhaal wordt afgeweken en dat er meer contact met mensen zal zijn. Toch lijkt de film ook trouw aan de animatiefilm te blijven. Zo is er duidelijk een shot van de bekende scène 'Elephants on Parade' te zien. Hoewel na eerdere verfilmingen van Disney door sommigen getwijfeld werd aan de toegevoegde waarde van deze 'remakes', lijkt Dumbo een perfect onderwerp te zijn. De originele vertelling was vrij kort (slechts 60 minuten) maar biedt zeker ruimte voor een hedendaagse, boeiende film. In de handen van Tim Burton is dit zeker een project om in de gaten te houden.

Dumbo vliegt opnieuw de bioscoopzalen in vanaf maart 2019.

Verwantschapsonderzoek Nicky Verstappen duurt voort

Ook al is het grootschalige deel van het DNA-verwantschapsonderzoek grotendeels afgerond, er worden nog mannen benaderd met de vraag of ze vrijwillig hun DNA willen afstaan. De afnamen vinden plaats in zowel het autosomale (1 op 1 afname) deel als in de verwantschapslijn van het onderzoek

Uit de analyse van de opkomst in het grootschalige verwantschapsonderzoek is gebleken dat nog niet alle familielijnen, van families die in 1998 in het doelgebied woonden, afgedekt zijn door de mannen die tot nu toe hun DNA hebben afgestaan. Uit de analyse, die onlangs is afgerond, is gebleken dat een groep van 3000 mannen nog moet worden benaderd. Op dit moment wordt gekeken door wie en op welk moment welke mannen worden benaderd. Op 1 juni was in dit traject van 14765 mannen DNA afgenomen.

Autosomaal
In het autosomale deel van het onderzoek was het nodig om van zo’n 1500 mannen DNA af te nemen. Dit is niet mogelijk gebleken omdat een aantal is overleden, geen vaste woon- of verblijfplaats heeft of naar het buitenland verhuisd is. Om dat wel voor elkaar te krijgen worden er op dit moment mannelijke familieleden van deze personen benaderd.

Verwantschapsonderzoek
Ook worden er in de verwantschapslijn nog altijd mannen benaderd. Dit zijn mannen, die al eerder per brief uitgenodigd zijn, maar die niet verschenen zijn, bijvoorbeeld omdat ze in het buitenland waren. Maar het betreft ook mannen, die nog niet eerder een oproep ontvangen hebben, maar wel nu nodig blijken te zijn om een familielijn af te dekken.

Werkwijze
Een groep rechercheurs van het onderzoeksteam benadert deze mannen telefonisch, waarna een afspraak voor afname gemaakt wordt. De afname vindt dan plaats bijvoorbeeld in een politiebureau of bij de mannen thuis. De afnames vinden in heel Nederland plaats. Het proces van afnemen van DNA en de verwerking daarvan gaat nog maanden duren. Het is een proces dat zorgvuldig moet gebeuren en dat kost tijd.

NFI
Al eerder is aangegeven dat het NFI 6 tot 12 maanden nodig heeft om, na de laatste afname, de DNA profielen te analyseren. Het proces bij het NFI inzake de verwerking van het DNA materiaal verloopt volgens schema. De eerste DNA profielen zijn inmiddels vernietigd. Het betreft hier het DNA van mannen die bij de afname hebben aangegeven dat het materiaal direct na het onderzoek (analyse) vernietigd moest worden.

Nicky Verstappen (Foto: Politie.nl)
Nicky Verstappen (Foto: Politie.nl)

Ridley en Ink Girl amiibos aangekondigd

Ridley en Ink Girl zitten in Super Smash Bros. Ultimate, dus ze krijgen uiteraard een amiibo. Dat geldt ook voor Daisy, maar het model daarvan is nog niet getoond. Verder heeft Nintendo ook drie andere Splatoon-amiibo aangekondigd. Dit zijn Octolings en dus verbonden aan de Octo-uitbreiding die vandaag uitkomt.

De Ridley-amiibo komt net als Smash op 7 december uit. De Octolings komen in '2018' uit. Ink Girl en Daisy hebben geen releasedatum gekregen.

Yoshi voor Nintendo Switch uitgesteld

Eén van de opvallende afwezigen tijdens de Nintendo Direct E3 2018 was Yoshi. De game kreeg vorig jaar tijdens E3 nog een uitgebreide demo en zag er redelijk klaar uit. Nu blijkt dat de game is uitgesteld tot 2019.

De reden is dat Nintendo graag wat verbeteringen wil doorvoeren en daar is meer tijd voor nodig. De productie van de game gaat soepeltjes, maar met Nintendo's algemene filosofie dat ze games niet meer te ver van tevoren willen tonen, is besloten de game tijdens E3 niet te laten zien.

Bill Trinen van Nintendo verwacht dat we voor het einde van het jaar nog een update krijgen over de game, wat hoop geeft dat het uitstel niet al te groot is.

Yoshi Switch

Splatoon 2: Octo Expansion vanaf morgen beschikbaar

Nintendo heeft tijdens het WK Splatoon 2 aangekondigd dat de eerste betaalde DLC, de Octo Expansion, morgenochtend beschikbaar is. De game had eerst nog een vage releasewindow van 'zomer 2018'.

De DLC biedt 80 nieuwe singleplayer-stages om te overwinnen en stelt ons voor het eerst in staat om online als Octoling te spelen. Daarnaast heeft Nintendo aangekondigd de gratis DLC, dat zou stoppen in juli dit jaar, in ieder geval door te zetten tot het einde van het jaar. Bereid je dus voor op nieuwe wapens, equipment en stages om op te vechten.

Ook komen er drie nieuwe amiibo voor de Octolings. Wanneer deze te koop zijn is nog niet bekend.

Meer duurzaam vlees en vis verkocht

De verkoop van vis en vlees van duurzame afkomst is opnieuw fors gestegen vorig jaar. Supermarkten zagen de omzet met een keurmerk met maar liefst 30 procent stijgen tot 3,6 miljard euro. Dit komt uit een onderzoek van IRI.

Supermarkten zijn goed voor 60% van de totale verkoop van dit vis en vlees. De rest wordt verkocht door speciaalzaken maar daar is de groei minder hard dan bij o.a. Jumbo, Plus en Albert Heijn. Relatief gezien kiezen de consumenten het vaakst voor de keurmerken MSC (wilde vis) en ASC (kweekvis). De groep vleeswaren zoals ham paté en cervelaat is de grootste stijger met 170 procent, net als de categorie vers vlees dat met 35 procent groeide.

Van de keurmerken laat Beter Leven opnieuw de snelste groei zien. Het is met afstand het grootste keurmerk welke voor een omzet van 1,5 miljard euro zorgt. Het Beter Leven Keurmerk staat voor een goed leven van de dieren, een respectvolle behandeling en een eerlijke prijs voor de boer of veehouder. Andere keurmerken in deze monitor zijn Fair Trade/Max Havelaar, UTZ en Biologisch.

Aan de monitor van IRI doen alle supermarkten mee, met uitzondering op Aldi en Lidl. Laatstgenoemden supermarkten van Duitse komaf zijn wel actief op het gebied van biologisch. Volgens Lidl is de omzet van voeding met een duurzaamheidskeurmerk de afgelopen drie jaar flink gestegen.

"Waar drie jaar geleden het omzetpercentage van vis, vlees, koffie, thee, chocolade en fruit met een duurzaamheidskeurmerk op 13,5 procent stond, is dit nu bijna 22 procent. Deze forse stijging hebben wij gerealiseerd door samen met de leveranciers te investeren in betere productieomstandigheden voor mens, dier en milieu." Aldus de Lidl.

Consument let op keurmerken in supermarkt (Foto: ANP)
Meer duurzaam vis en vlees verkocht (Foto: ANP, tekst FOK.nl)

Reactie Blokhuis op onderzoek RIVM

Teer, nicotine en koolmonoxide gehalten in sigaretten die gemeten worden volgens de Canadian Intense (CI) methode zijn minimaal twee keer zo hoog als de gehalten gemeten met de wettelijke voorgeschreven ISO methode waarmee de EU en dus ook Nederland werkt. In sommige gevallen liggen de gehaltes zelfs tot meer dan 20 keer hoger. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat 100 sigaretten onder de loep nam. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft als opdrachtgever het onderzoek dinsdag in ontvangst genomen. Hij maakt zich in de Europese Unie sterk voor gebruik van een nieuwe eerlijke meetmethode voor sigaretten.

Zonder gesjoemel meten in Europa
Blokhuis: “We gingen er natuurlijk al vanuit dat de resultaten slecht zouden zijn. Daarom heeft mijn ambtsvoorganger dit onderzoek ook gevraagd in 2017. Maar eerlijk gezegd ben ik alsnog van deze harde feiten geschrokken. Dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden - van 2 tot 26 keer meer - is zeer zorgelijk. Ik ben al in gesprek met Europese collega’s en de Eurocommissaris om sigaretten zonder gesjoemel te meten. Da’s een proces van lange adem maar ik ga er vol mee door.”

Alle resultaten op rivm.nl
De uitkomsten van het onderzoek per sigaret zijn voor iedereen makkelijk in te zien via deze link. Blokhuis: “Tegen alle rokers zou ik willen zeggen: ik begrijp hoe moeilijk het is maar loop binnen bij je huisarts en vraag om hulp bij het stoppen. Probeer te voorkomen dat je één van die 20.000 mensen bent die jaarlijks overlijden als gevolg van roken. En als stoppen nog niet lukt, neem dan een kijkje op de website van het RIVM. Je kunt van alle sigaretten dodelijk ziek worden, een gezonde keuze zit er niet tussen. Maar het is goed om te checken hoeveel gif je nou echt binnenkrijgt van jouw eigen sigaret. Hopelijk helpt het om toch die huisarts te bellen.”

FOK! Wat een weer: van alles wat ...

De bewolking overheerst aanvankelijk en er kan plaatselijk nog wat lichte regen vallen. In de namiddag en avond breekt de bewolking van het westen uit en komen er perioden met zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C aan zee tot 20°C lokaal landinwaarts. De noordwestelijke wind is overwegend matig. In de loop van de avond wordt de wind overwegend zuidwestelijk en neemt daarbij landinwaarts af naar zwak.

De nacht naar donderdag begint vrij helder. In de loop van de nacht drijft er van het westen uit sluierbewolking over en het blijft overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C plaatselijk in het oosten tot 13°C aan zee. De zuid- tot zuidwestenwind is landinwaarts overwegend zwak, in de kustgebieden matig, aan zee en op het IJsselmeer geleidelijk vrij krachtig.

Donderdag overdag schijnt eerst nog de zon, maar van het westen uit wordt de bewolking dikker en gaat het af en toe regenen. In de avond klaart het van het westen uit gedeeltelijk op. De maximumtemperatuur varieert van 17°C aan zee tot 23°C lokaal in het zuidoosten. De zuidwestenwind is landinwaarts matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer geleidelijk krachtig en in het noordwestelijk kustgebied in de middag hard. In het Waddengebied zijn in de middag windstoten rond 60 km/uur mogelijk. In de avond wordt de wind westelijk en neemt af naar zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

In Ramatuelle is het 25+, maar in de verte dikke cumulusformaties boven de Alpen. (Foto: PreciesInHetKiertje)
In Ramatuelle is het 25+, maar in de verte dikke cumulusformaties boven de Alpen. (Foto: PreciesInHetKiertje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

CSGO-team Asterion opgeheven

Asterion is één van de bekendste esport-organisaties van Nederland. Zij waren ook het eerste Nederlandse team dat zich plaatste voor de fameuze CSGO Mountain Dew League. Datzelfde team behaalde meteen in het eerste seizoen de vierde plek. Nu neemt Asterion afscheid van dit succesvolle team.

Asterion - CSGO

Dit opmerkelijke nieuws werd wereldkundig gemaakt door de (voormalige) coach Peter Gordijn in de volgende tweet:

Natuurlijk vroegen wij Asterion om uitleg. Mede-eigenaar Amon Havers liet weten, dat het hebben van een Counter-Strike: Global Offensive (CSGO)-team voor Asterion op het moment iets te hoog gegrepen is. In goed overleg met het team neemt Asterion dus een pauze van CSGO. Ze helpen het team dan ook met de onderhandelingen om ergens anders onderdak te vinden. Op hun beurt kijkt Asterion hoe zij in de toekomst sterker kunnen staan in verschillende games en dus niet alleen in CSGO. Ten slotte laat Havers weten dat ‘zeer binnenkort opwindende zaken’ mogen verwachten van Asterion.

Daling kolenoverslag in Nederlandse zeehavens zet door

De aanvoer van kolen in Nederlandse zeehavens daalde in 2017 met bijna 7 procent naar 50 miljoen ton. De kolenoverslag nam voor het derde jaar op rij af. Rusland was in 2017 het belangrijkste herkomstland van de ingevoerde kolen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2016 is 36 procent van de totaal in de EU via zee aangevoerde kolen in Nederlandse zeehavens overgeslagen. Rotterdam is met 25 miljoen ton overslag nog steeds de grootste kolenhaven van Europa. Hier kunnen de allergrootste schepen voor droge bulk kolen lossen. Amsterdam is met 19 miljoen ton de tweede kolenoverslaghaven, gevolgd door Hamburg met een overslag van ruim 7 miljoen ton in 2016.

Ook in Groningen Seaports en in Zeeland Seaports worden kolen via zee aangevoerd, voor respectievelijk de nieuwe kolencentrale in Eemshaven en de centrale in Borssele.

Kolenoverslag belangrijk voor havens
Voor de Nederlandse havens vormen kolen een belangrijk deel van de totale jaarlijkse goederenaanvoer. Van de totale goederenaanvoer via zee is een achtste deel kolen. In de haven van Amsterdam was de aanvoer van kolen in 2017 bijna 30 procent van de hoeveelheid geloste goederen. Een kwart van de hier aangevoerde kolen is bestemd voor Velsen en IJmuiden.
In Rotterdam bestaat 8 procent van de totale aanvoer van goederen uit kolen. De kolenoverslag in Rotterdam is in 2017 met 11 procent afgenomen vergeleken met een jaar eerder.

Herkomst steenkolen
In 2017 werd ruim 50 miljoen ton kolen aangevoerd in Nederlandse havens. De grootste leveranciers zijn Rusland, de Verenigde Staten, Colombia en Australië, samen goed voor 80 procent van alle aangevoerde kolen. In 2017 heeft Rusland de plaats van Colombia als grootste leverancier van steenkolen overgenomen. In vergelijking met 2016 daalde de aanvoer uit Colombia vorig jaar met bijna 43 procent, sinds 2011 is de aanvoer met bijna 10 miljoen ton afgenomen. De import van kolen uit Rusland steeg in die periode juist met 350 procent. De hoeveelheid kolen uit de Verenigde Staten en Australië bleef vrij constant in de afgelopen jaren. De kolenaanvoer uit Zuid-Afrika piekte in 2014 met een aandeel van 17 procent en ligt nu met 7 procent weer op het niveau van 2011.

Bestemming aangevoerde kolen
Van alle in Nederlandse havens aangevoerde kolen is het grootste deel bestemd voor doorvoer naar Duitsland. In 2017 was ongeveer 30 procent bestemd voor de Nederlandse kolencentrales en staalindustrie. Het verbruik van kolen is in deze industrieën in 2017 met 10 procent gedaald. Op de Rotterdamse Maasvlakte werden in 2017 twee kolencentrales gesloten.

Kolentransport vooral met binnenvaart
Voor de Nederlandse markt hoeft maar een klein deel van de aangevoerde kolen verder te worden getransporteerd, aangezien de staalindustrie en de meeste kolencentrales in de havengebieden liggen. Alleen de kolencentrale in Geertruidenberg wordt via de binnenvaart bevoorraad.

Het grootste deel (78 procent) van de doorvoer van kolen naar het buitenland gebeurt met binnenvaartschepen. Het aandeel van de trein in het internationaal kolentransport is vorig jaar gedaald tot 22 procent. In 2016 ging meer dan een kwart van de uitgevoerde kolen via het spoor.

Van al het internationale goederenvervoer via de binnenvaart bestaat 20 procent uit het transport van kolen. Bij het spoor is het aandeel kolen 30 procent van het totaal vervoerde gewicht met het buitenland als bestemming. In 2016 lag dit aandeel nog op ruim 34 procent.

Daling kolenoverslag in Nederlandse zeehavens zet door (Foto: CBS)
Daling kolenoverslag in Nederlandse zeehavens zet door (Foto: CBS)

Zeevaart groeit door containervervoer

De totale overslag van goederen in de Nederlandse zeehavens is in 2017 met ruim 1 procent gestegen tot 595 miljoen ton. De groei van de zeevaart zat vorig jaar grotendeels in de containervaart. De overslag van natte bulkgoederen (aardolie en aardolieproducten) nam met 3 procent af. De aan- en afvoer van droge bulkgoederen (kolen en ijzererts) bleef nagenoeg gelijk. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de periode 2011-2016 is de containeroverslag licht gegroeid, met 1 procent. Vorig jaar nam de aan- en afvoer van containers fors toe met ruim 13 procent. Van de geloste containers is in 2017 bijna 38 procent met andere containerschepen doorgevoerd naar andere zeehavens, het zogenaamde transshipment-vervoer. In 2015 was het aandeel transshipment-containers gedaald naar minder dan een derde van alle aangevoerde containers.

De transshipment van containers nam vorig jaar met 30 procent toe. Meer dan 70 procent van de groei in het totale containervervoer in 2017 bestond uit container-transshipment. Vooral vanwege de goede toegankelijkheid voor grote containerschepen en de beschikbare terminalcapaciteit is Rotterdam een aantrekkelijke haven voor deze vorm van doorvoer. Een op de vijf transshipment-containers bevat hout en papier. In de Rotterdamse haven worden containers met hout uit Finland, Rusland en Zweden overgeslagen met bestemming China.

Fors minder stookolie naar Azië
In tegenstelling tot de containergoederen is de hoeveelheid natte bulkgoederen juist afgenomen, en wel met ruim 3 procent tot bijna 273 miljoen ton. Dit is bijna de helft van alle goederen die gelost of geladen zijn in Nederland. De daling is voor een groot deel toe te schrijven aan de stagnerende overslag (-17 procent) van aardolieproducten, en dan voornamelijk de uitvoer van stookolie, in de haven van Rotterdam. Deze goederen komen voor een groot deel uit Rusland om dan via Rotterdam naar Azië verscheept te worden. Doordat tankers hun diensten goedkoop aanbieden, is het minder interessant geworden om de olie eerst in Rotterdam op te slaan, om die daarna per mammoettanker naar Azië te vervoeren.

De aan- en afvoer van ruwe aardolie bleef vrijwel gelijk. Hierbij is de afvoer via de zee in gewicht te verwaarlozen. Bijna de helft van de ruwe aardolie die aangevoerd wordt in de haven van Rotterdam gaat via de pijpleiding door naar België (64 procent) en Duitsland (36 procent). De overige natte bulkgoederen betreft voornamelijk chemicaliën. Bij dit soort goederen was een stijging te zien van de overslag van ruim 55 procent.

Meer ertsen aangevoerd vanuit Brazilië en Zuid-Afrika
De totale overslag van droge bulkgoederen bleef in 2017 vrijwel gelijk (-0,2 procent) ten opzichte van een jaar eerder. De aanvoer van ertsen had een positief effect op de ontwikkeling. Hier was een stijging van 9,4 procent te zien (+3,5 miljoen) die voor een groot deel is te danken aan de toename van ertsen vanuit Brazilië en Zuid-Afrika. De totale aan- en afvoer van ertsen in 2017 bedroeg 41 miljoen ton.

De aan- en afvoer van kolen daalde in 2017 met 5,5 procent. Dit was vooral in de haven van Rotterdam te zien, waar de aan- en afvoer van kolen met bijna 10 procent daalde tot ruim 25 miljoen ton. Dat kwam grotendeels doordat er in Nederland twee en in Duitsland maar liefst zes kolencentrales dichtgingen. Voor meer informatie over kolen, zie ook dit artikel dat vandaag verscheen hierover.

Zeevaart groeit door containervervoer  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Zeevaart groeit door containervervoer (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.